Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Kajoszbobber #68694 üzenetére
Most van friss HUB QA , ott épp erről beszélnek az érkező 9070(XT) kapcsán.
Az AMD eddig nagyjából 20%-al volt olcsóbb úgy , hogy összességében elmaradt az Nvidiahoz képest.
Ez a stratégia nem működött, tehát:
-ennél agresszívabban kell árazni (legalább -30%)
-vagy ha megvan 1:1-ben a paritás (tehát ugyanaz a raszter/RT teljesítmény illetve ugyanolyan felskálázó minőség stb) , akkor lehet próbálkozni a 20%-al.Ez nem csak a márkahűségról szól.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Minden ember más, más a prioritás, más az elvárás. Ez ilyen. Okrok lennének? Nem hiszem, mindenki arra költ és annyit amire akar.
Az amd-nek sürgősen brandet kéne építeni, kilépni a másod Hegedűs szerepből, kilépni abból hogy nv csinál vmit, ők még sebtiben wishes módon lemasoljak, leszállni az nv farvizerol és önálló ötletekkel külön vitorlazni. Amíg ez nincs lehet féláron is a portéka. -
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #68697 üzenetére
Van a marka huseg meg az okorseg
7800XT raszter 40%-al RT alatt 10-15%-al gyorsabb mint a 4050Ti 16Gb, mefis 30e dragabb az NV kartya es szerintem megveszik -
hahakocka
őstag
válasz
Kajoszbobber #68694 üzenetére
Hát igen
erről rég sokszor beszéltem márkahűség számít csak meg a DLSS-RT s a marketing is elég erős NV nél ugye. AMD nél nem mindig de nálam a marketing manapság már kb szitokszó
úgy általában minden esetén. Hogyan mondjunk félig igazat mestersége!
Mint a kommunikációs igazgatók
Mondom nekem volt 60-40% ban kártyám meg 50-50 ben CPU mindkét oldalról. Tud mindegyik ha akar, (rá költeni is
) de ezt értve a mismásolásra is
.
Ezért nálam rég az egyik legfontosabb az ár-érték arány, a vram most már a nagy textúrák, geometriák és 4K korában (főleg hosszú távra nem baj ha high-very high (akár ultra, de az felesleges sokszor) legalább megvan), és a raszter is fontos. DLSS-FSR se rossz persze ha van ki tudja 4K n elvileg nincs annyi artifakt, ghosting, lag stb. 1440p-1080p be már azért más a helyzet. Meg hát ott is csak a Quality ami igazán ér valamit. -
hahakocka
őstag
[link]
Itt egy friss techspotos 5080 teszt pl s látható igaz 1440p-4K ban csak hogy a 7800xt jobb vagy egál a nála drágább 4070 nél.
De van még lehet szemezgetni a youtubeon is a a 3-4 másik általam említettel pl. hasonló mód eredménnyel. Gondolom majd lesz tesztelés a 5060-5070-9070 esekkel kérdés megfutatják e ott a régieket is újra. No akkor majd sok sok féle teszt lesz akkor majd ténylegesen kiderül nem csak 1 oldal tesztje kerül terítékre.Persze elhiszem hogy fejlődik, AMD nél is 380 nál meg 580 nál is ez volt annó, de azért hirtelen 1 hó alatt 10-15% okat pl nem szoktak. Ezek is évek alatt fejlődtek kb 10-15% ot ha talán a driverekkel.
Hát igen az Indiana Jones már FDHD be kiírhatja néktek hogy hé 8gb vramod van nem elég! S volt ismerősöm aki szembesült is ezzel a felirattal.
Aztán jön a 1440p ott is már necces a 12gb le kell venni ezt azt, az FG meg DLSS meg RT már nem tuti játszik stb. S aki frissen 1-2 éve vagy most vesz ilyen kártyát azért na rácsodálkozhat hogy 240-250e ért mit kapott.Hát igen a DLSS-FSR nagy segítség a fejlesztők jó részének. Nem kell optimalizálni azóta
Kevesebb költség, kevesebb idő, jobb fizu-munka arány stb
-
Devid_81
félisten
válasz
Kajoszbobber #68690 üzenetére
Ha nem viszik akkor kar gyartani szvsz.
Valoszinuleg vinni fogjak meg mert az xx60 egy rossz vicc, harmadik generacio ota nem fejlodik sehova sem, igy aki elorelepest akar mondjuk egy 3060-rol annak muszaj xx70-et venni mar. -
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #68690 üzenetére
Ertem
-
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #68688 üzenetére
Ezt ki mondta.hogy ez az elvaras?
Komolyan nem ertem hogy tudja megmagyarazni az ember maganak hogy pl.az 5070 12Gb-vel jon 2025-ben
300e+ HUF-ert ... -
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #68686 üzenetére
Also kategorias kartya? 4070S?
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
hokuszpk #68685 üzenetére
Nem véletlen vannak beállítások egy játékban, azért teszik bele őket hogy lehessen állítani többek közt a vram használatot is. Nem csak az létezik hogy full ultra
. Alsó kategóriás kartyanal meg valahol érthető hogy az nem fog mindent csutkan vinni, egyszerűen nem arra csináltak.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Kajoszbobber #68668 üzenetére
ez az elmelet, a gyakorlat meg az, hogy bármekkora memoriat/teljesitmenyt pakolsz a gepbe, hamar megjelennek azok a programok, amik azt felzabaljak ; mikozben alig tudnak tobbet, mint a regebbi, még kevesebb erőforrásra fejlesztett motyók.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #68682 üzenetére
> Tudom, csak egy pelda volt, illvetve beszelunk anno a 4060ti-rol is a 8/16GB miatt.
> ...
> En inkabb azzal nem ertek egyet, hogy 1-1 jatekkal XY kartya "kifogy"
> es elhasal, az inkabb anomalia es nem az atlag, nem mondja el a teljes tortenetet.a Sony másképp logikázott;
a PS5 ~ 13 GB VRAM
és a teljesítménye az RTX 2070 / RTX 3060 körülVagyis a [ Teljesítmény x Vram ] - aránynak két véglete van.
egyik oldalon a PS5/XBOX ...
a másik oldalon a ~ dupla erős nvidia GPU a 8GB VRAM-jávalvagyis nincs ideális arány.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw #68681 üzenetére
A VRAM esetében a helyzet nagyon egyszerű. Nagyon könnyen lehet a fejlesztőknek skálázni a textúrarészletességet. Tehát igazából az egész dolog nem téma, mert mondják a fejlesztőknek, hogy szállítsanak low-medium részletességű textúrákat a 8-12 GB-os VGA-knak. Ezeket úgyis megtenné mindenki. Ennyi. Probléma megoldva. Aki meg high részletességgel akar játszani megy a 16 GB felé.
-
Busterftw
nagyúr
Tudom, csak egy pelda volt, illvetve beszelunk anno a 4060ti-rol is a 8/16GB miatt.
A 4070S egyszeruen nem 4K kartya.Ettol meg nyilvan tehetne tobbet az Nvidia ra.
En inkabb azzal nem ertek egyet, hogy 1-1 jatekkal XY kartya "kifogy" es elhasal, az inkabb anomalia es nem az atlag, nem mondja el a teljes tortenetet. -
Busterftw
nagyúr
En is, csak nem ertek egyet azzal hogy nem vesszuk figyelembe az egesz csomagot.
A 4060 user nem fog 4K-n RT-zni, sot amugy 4K-n jatszani, mert 1. az Nvidia sem oda szanja, 2. valoszinuleg nincs 4K monitorja, 3. egyertelmu, hogy nem fog ertelmesen futni.Az Nvidia tehetne tobbet a kartyakra, de ne tegyunk ugy, hogy nem ismerik a jatekos piacot, nem dolgoznak egyutt a fejlesztokkel. Az Nvidia eddig kb mindig koppra hozta a vga kategoriakat, de nagy atlagban nem erte oket hatranyosan vs a konkurencia.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igen, ez a DGF. Volt már hír róla korábban, de most van kiadva, és teljesen gyártófüggetlen, mindkét explicit API-val kompatibilis, illetve csak egy extra shadert kell hozzá szállítani, hogy a GPU elvégezze a kitömörítést. Nagy átlagban a memóriahasználat a jelenlegi hatodára csökkenthető így a geometriára levetítve.
#68679 Jacek : Ezer éve vannak textúratömörítések az API-kban, tehát az nem újdonság. DXT gyűjőnévek futnak. De geometriára nem igazán volt ennyire egységesen kidolgozott alternatíva.
-
Jacek
veterán
válasz
Busterftw #68673 üzenetére
Nem 4060-rol van szo, hanem a kozepkategoria legtetejerol 4070S.. 300e forintos kartya.. kifut a vrambol
es kiadja megint 13Gb-vel az ujat.
Es ebbe alltok bele tivabbra is. Ha jon valami uj tech ami megoldja fasza, mar ugyis mindegy mert fake kepet latunk mar minden esetben, legkisebb problema ez lenne mar. -
b.
félisten
válasz
Busterftw #68673 üzenetére
Én azért egy 600 dolláros kártyára etttől függetlenül a 12 GB vramot így 2025 ben, kevésnek tartom.( 5070)
A 4070 nél még azt mondom elmegy szódával, 2 éve jelent meg.
A textúra nem GPU erő függő dolog, szóval ott azért éppen egy 5070 ra is feltolhatnám az ultra textúrát 1440P-n az FPS nem csökkenne,de pl az Indiana az első játék aminél tényleg nem örülök neki, hogy 3080 kártyámon 12 GB vram van csak, mert amúgy bírja a dolgokat DLSS mellett.
Ha lenne két verzió a kártyából akár kis árkülönbséggel ( 5070 18 és 12 GB ) azt mondom ok,de így azért ez nem deal nekem, az 5070 Ti meg szerintem 900 Euro körül minimum lesz.szóval van keresnivalója a 9070 XT nek a piacon így. -
Jacek
veterán
válasz
bitblueduck #68667 üzenetére
Probalom egyszeruen leirni, elfogy? 4-5x lassabb mint egy low end kari amin 16Gb van?
Olyan engineket fejlesztenek amik maguktol butitjak a texturakat ha kifutnak a vrambol?
A jatekokban kenytelenek figyelembe venni hogy az nv lesporol 4Gb ramot a kartyairol? A legjobban fogyo kartyairol?
Soroljam meg?Lenyeg van eset amikor elfogy vagy nem?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
DirectX 12 és Vulkan API-ra lesz támogatás.
Shader modell 6.0-s meghajtót igényel csak. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy bármelyik DirectX 12/Vulkan GPU-val fut. A shader modell 6.0 miatt kell egy kicsit frissebb driver, de igazából ez bőven megoldható. Igazából 2020 óta mindenkinek van ilyen meghajtója.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #68668 üzenetére
Amúgy te a nagy VRAM miatt keresel RTX 5090 -et ? ( az aprón )
32GB VRAM -al már tényleg van elég tartalék a rendszerben.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Kajoszbobber #68654 üzenetére
sose mondd azt, hogy "X memória mindenre elég, mert a szoftverfejlesztők bármikor képesek free() mentesen használni a malloc() -ot !"
-
b.
félisten
válasz
hahakocka #68663 üzenetére
Egyaltalan nem NV szponzoros jatekokkal van tele,raadasul RT-t is külön mérnek.CB teljesen partatlan oldal,Wofgang pedig az egyik legnagyobb nev a szakmaban.
Ő vilagít ra pl a Vram problemakra,szinte minden tesztben mernek valódi Vram hasznalatot ,nem allokaltat.A Rachetnel is ,meg az Indiana jateknal is ravilagított erre.
Lehet tesztelni No man Sky-t ,csak ertelmetlen.
Nem tudom miert olyan hihetetlen szamodra,hogy Nvidianal gyorsulhatnak a kartyak az uj jatekokban,de ez van,vannak ilyen szar kis garazscegek,akiknek van penzuk optimalizalni ,meg szamitanak egy kicsit a pc piacon. -
hahakocka
őstag
válasz
Sundesz #68660 üzenetére
Gondolom az új gamekből pont az NV sponsorokat raktàk be èv vègèn S most èv elejèn sok volt. Pl Stalker 2 Kingdom Come Deliverance 2 Sundesz, kemèny 1% előny lehet full NV sponsor gamek tesztjei el? Computerbase eleve mindig NV fele hajló volt sokszor a válogatásaival. Azèrt egy Techtesters Gamer Nexus HWU 50 game tesztjének jobban hiszek melyek rèszletesebbek is.
-
b.
félisten
-
joysefke
veterán
válasz
Sundesz #68635 üzenetére
Igen az ő tesztjükben jól teljesít az RTX és ezen belül a 4070 is. Máshol meg a 7800XT raszterben bőven hibahatár felett gyorsabb mint a 4070. Pld HUB/Techspot:
https://www.techspot.com/review/2947-nvidia-geforce-rtx-5080/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #68650 üzenetére
> Amíg nincs új konzolgen addig a 12GB szerintem elég,
> .... ott meg kb. 12 gigát pakolhat max tele.Nem mindegy, hogy 12 alatt vagy felett.
a PS5 éppen felette van: ( 12.5GB és a PS5 PRO: 13.7GB )
és mivel 14GB -os kártya nincs nagyon a piacon, úgyhogy a 16GB -os a racionális."The PS5 Pro increases addressable memory for developers to 13.7GB (from 12.5GB on the standard PS5)"
https://www.reddit.com/r/GamingLeaksAndRumours/comments/1biq9co/the_ps5_pro_increases_addressable_memory_for/Ezen kívül a PS5 -ben alap a grafikai kitömörítés támogatás és a Gen4 SSD is.
PC -s GPU -nál pedig a GPU ki-tömörítésnél olyan káosz van,
hogy csak győzze minden lehetséges variációt a játék támogatni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Idén lesz egy újítás, ami nagyon sokat segít majd a kis VRAM-os kártyáknak. És ez gyártófüggetlen lesz, tehát elég csak implementálni, egy compute shader az egész. Nem kell hozzá se új driver, se semmi, csak szállítani kell a program oldalán.
-
Devid_81
félisten
Mar 1080p-ben is tud limitalni, foleg ha akar a user FG+RT-t uj jatekokban.
De pl Indiana Jonesban mar a legmagasabb textura beallitashoz sem eleg 12GB vram, nem is engedi, es akkor meg semmi extra RT vagy frame generator nem is volt bekapcsolva.
Tapasztalatbol irom, 4070S VGA-m van. -
Azt sosem mondanám, hogy a 12GB mindenre elég
Egyelőre elég, és még pár évig is elég lesz, mert a konzolok miatt úgy készítik a játékokat.
Az új AMD-nek a 12 gigás Nvidiák ellen kell mennie (és a 16 gigás 5070Ti ellen) és nem Alan Wake 4k rtx-ben, hanem általában véve kell elvernie őket, jobb árazással.
Aztán idővel a 16GB se lesz elég, de oda egy új konzolgeneráció kell, ami nem várható tudtommal 2 évig legalább.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Igazából ez nem kompromisszum, szánt szándékkal vannak a játékok megírva a felskalazok köré, ez tudatos dolog. Így kevesebbet kell optimalizálni, nem kell annyira foglalkozni hogy raszterben milyen a játék sebessefe, mert úgy is rt-vel akarja mindenki játszani. Jópár játékot akkor se játszanék nativon ha jó lenne az FPS, sokkal jobb képminőséget kapok nem 1 esetben dlss quality beállításon, ezzel mások is így vannak, így minek kinlodjon vele a játék készítő.
Elvileg fsr is szintet lép, így már nem homályos kelet kell bamuljon a Radeon tulaj se. Szerintem ez így teljesen jó.Alapból tele van trukkozessel egy játék ( lod, területek kikapcsolása stb stb) csak ehhez senki se ért, de a felskalazas az ördögtől való... Sose értettem ezt.
GTA 6 is futni fog 12 GB kártyán csak nem ultran, és nem 4k-ban, amit nem is kell elvárni tőle. Legalábbis felesleges elvárni.
-
Jacek
veterán
válasz
Az 2026 elott nem jon lehet inkabb 2027 PC-re addig csak kikopik
-
Jacek
veterán
válasz
Ahogy b. szokta mondani klaty egyet a textura ultrarol highra es igaz is a dolog.
Csak zavar a 12Gb mindenre eleg duma amikor egy k... nagy limitacio mar reg... -
Amíg nincs új konzolgen addig a 12GB szerintem elég, mert egy készítő sem engedheti meg magának, hogy az Xboxot és a PS5 Prot is kihagyja, és ott meg kb. 12 gigát pakolhat max tele.
És manapság már az 5090 esetén is van game, ahol Framegen kell a 120 FPS-hez DLSS RTX mellett, úgyhogy kompromisszum még 2000 dolláros árszinten is van, nemhogy 500-600-700 dolláron.
GTA6 lehet majd nagy dealbreaker, ha az nem fut normálisan 12GB kártyán.
-
b.
félisten
Ugyan ez igaz lenne az RT re amit felvázoltál a Vramra.- ha nem kellene AMD re vissza fogni folyamatosan( ennél jobban) és utána azt olvasni hogy az RT nem ér semmit.
Az említett AW2 ben a 4070 a 7900XTX teljesítményét hozza high RT alatt.
Amúgy igen, az 5070 nél epic fail a 12 GB szerintem is. -
Nem, teljesen komolyan mondtam az első két mondatot. Hoztál rá példát, elfogadom.
Alan Wake az még rtx címek közt is full outlier, de valid példa. Lehal a 4070 4k-ban, lehet a készítőket kéne basztatni picit.
Józan ésszel a 12 gigás nvidia kártya jópár évig bőven kiszolgál a maga fejlesztéseivel és használhatóságával, míg az AMD-nek most valamit kellene virítania, mert ahogy picivel fentebb linkeltem a steam surveyt, nem áll túl jól a szénája salesben. 16GB az meglesz, de ár és teljesítmény az még mindig full találgatás.
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #68646 üzenetére
Hablaty... nem volt szo nepekrol, szaladasrol stb. Jo ejt.
Meg kellene erteni ha nem lenne a kb legnepszerubb ktegoriaban 12Gb vissza fogva a kartya akkor nem ugy irnak meg a jatekokat hogy ne szarjak ossze magukat.. mivel ez a fa..sag van igy limitaljak.. vagy az engine alapbol lejebb veszi a textura felbontast amire van is mar pelda
es megy az orules hogy eleg a 12Gb az orokkevalosagig az nem baj hogy o mar medium texturaval tolja
-
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #68644 üzenetére
Beszakad vagy nem? Dlss es fg-vel is beszarik..
16Gb 4060Ti 5x gyorsabb.. tenyek tagadasa makacs dolog , nem azt mondtad hogy lehet e vele jatszani hanem hogy nem.letezik helyzet a mai gamek kozt ahova nem eleg, ez nem igaz ennyi nincs mit ragozniAzt latom hogy gyorsan elindultal ket teljesen uj vaganyon megvedeni a mondandod csak nem errol volt szo
-
-
Jacek
veterán
válasz
deathcrow42 #68641 üzenetére
Nincs? Alan Wake 2 4k+RT 5 fps
az eleg pelda
Aztan linkeltek itt ellenpeldat AW2-bol amirol kiderult hogy ja bemnugy teszteltek mert ossze hugyozza magat a 12Gb vram
12Gb belepo szint teteje B580 250 dollaros kartya..
Mondjuk ez a textura tomorites megoldja ezt a problemat amit most denoznak, majd meglatjuk. -
PuMbA
titán
válasz
deathcrow42 #68641 üzenetére
"12GB-ra nincs példa"
De van. Ratchet & Clank például. 1440p-ben maximum grafikán bevérzik 12GB-tal. 16GB-tal ok. Cyberpunk 2077 RT-vel és FG-vel szintén kifut a 12GB-ból, épp ez volt most a topikjában, hogy a 16GB elkéne.
-
válasz
Sundesz #68640 üzenetére
8GB-ról bebizonyították, hogy van már pár játék, amelynél kevés 1440p meg felette.
12GB-ra nincs példa, szal innentől fogva kb. mind1, elég lesz egy ideig a 12GB is. Steam harware surveyen brutális, hogy az első dedikált AMD VGA a listán a 6600 - 8GB rammal.
Előtte _mind_ Nvidia.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
hahakocka #68634 üzenetére
Nagy kedvencem ez a dejoleszasokramhosszutavra. Elore aggodunk azert amiert majd raernenk 5 ev mulva.
Milyen hosszutavra gondolsz? Legtobbszor maga a gpu lesz edeskeves. 5-6 ev mulva a hajamra kenhetem majd a 16gb ramjat. És nem azert mert kevés.
Persze, a 4k nal majd hamarabb elfogy a ram nyilvan. De ezek a kartyak 1440p-s kartyak mar most is.
-
hahakocka
őstag
válasz
ggbuffon1897 #68625 üzenetére
A sima 4070 et pont egy 5-10% al kb a 7800xt veri el és a +4gb ram sem rossz azért hosszútávra. Pl pont az NV fórumban most linkelve volt Cyberpunk Phantom liberty ott is volt egy 10-13 fps előny 1080p be. De 1440p be is szerintem ott van kb. De a teszteken is jobb volt picivel RT nélkül. S egy 20-30e ft al olcsóbb is a konkurenciánál 3 ventis Sapphire vagy XFX pl már 210-220e körül van most de volt időszak amikor picivel 200e alatt volt.
RT ben elveri persze de mennyivel kb 20% -al? Átlag. Van 1-2 kiugró RT-NV sponsor game ahol persze ennél nagyobb. De ezek se igazán RT kártyák. Azok inkább a felső s csúcskateg. -
ggbuffon1897
őstag
válasz
Kajoszbobber #68632 üzenetére
Emiatt kezdtem el en is csak mokolni, mert amugy rohadtul nem ertek hozza, meg az ilyen tuning dolgok sem erdekelnek, idom es kedvem sincs hozza. De a nitrokkal ugy voltam h csendesek alapon is..hat nem.
Nalam alapfeltetel h legyen csendes meg huvos a cucc. Na hat ez nem jott ossze.
Na hat lehet ezert vesznek sokan nvt. Fele annyi macera sincs az egesszel. Nalam meg egy gw ghost 4060ti is tok szuperul muzsikalt ilyen teren. (Pedig az a legolcsobb bazari fajta)
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
ggbuffon1897 #68630 üzenetére
''hotspothoz van love a ventigorbe''
Oh az baj, mert akkor szinte lehetetlen beloni normalisan a ventit, elegge logikatlan megoldas -
ggbuffon1897
őstag
válasz
parandroid #68627 üzenetére
En egy FD Mini Silentbe operaltam elsore hulye modra, ott tenyleg kb 1cm volt a taptakaro lemez es kozotte, ezert csereltem kicsit nagyobbra szellosebbre..
Hat akkorat nem dobott a valtas mint remeltem.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Kajoszbobber #68629 üzenetére
A problema inkabb ott van h a hotspothoz van love a ventigorbe. Azt meg leginkabb akkor szoritod ertelmes hőfokra, ha elkezdesz vele erdemben jatszani. Vagy leszarod, es cserebe nezed h az m2-d meg a ramjaid 65C felett szorakaznak, a lapot is szetmelegiti, igy a hazventik is hangosabbak h valahova vigyek is a hőt.. na én ezt ott untam meg. Mert alapon a nitro+ oriasi csalodas volt, ilyen 1700as rpmel operalva terheles alatt es a fenti hofokokkal.
Na az msi 4070je (nalam ez a gaming szeria a 760ak ota a non plus ultra) ugy nez ki h maga a kartya gpuja nem ment sosem 55C fole, az m2 es a ramok sem voltak sosem 45C felett.. es kb 1000-1200rpmen jartak a ventijei teljesen kussban..ugyabban a házban.
De a procijaiknal is ezt erzekeltem anno (mondjuk a 2600x volt az utolso amit probaltam) h az Intelhez kepest dobbenetes kilengesei vannak idle is hofokokban, rangatva a venti fordulatot, ami kifejezetten duhito. Most se ertem a magam reszerol a hozsannat, a 12600kf-em 20Cal huvosebb mint egy 7600x..ami elvileg hudemennyivel effektivebb.
De lehet h user error. -
Jacek
veterán
válasz
parandroid #68627 üzenetére
TUF az bazi nagy a 4090 hutese van rajta
En nyitott hazzal operalok mindig es nagy hazzal, ez a kicsibe besuvasztom aztan anyazok hogy minden megfo.. nem is ertem.
Jatszo/vendeg szoba van elfer. -
parandroid
félisten
válasz
Lecseréltem a 6750xt red devilt, nálam tök kussban volt a be quiet 500dx-ben, megette a maga 250 wattját, csendben forgatta a ventiket, terhelve elment max 70 fokig, köszönte, jól volt. Sose nyúltam venti sebességekhez, meg profilokhoz, pláne nem feszekhez. Most bekerült a lányom matrexx mATX házába, van alatta vagy 2 centi, mindjárt megjött a hangja, meg pillanatok alatt 80 fok fölött van, a ventik meg ész nélkül pörögnek. Próbáltam venti profilt állítani, meg csendes módot, de sokat nem ért, bezzeg a gépház oldalának levétele az kapásból 10 fok minusz. Szóval úgyis nemrég volt szülinapja, kapott egy H6 Flow-t, régóta szeretett volna már ilyesmit. Kedden jön meg, az a gyanúm, hogy ez megoldja majd a problémát…
Jacek: Az említett bq500dx-ben nekem a Red Devil 6750XT, meg most a TUF 7900XT is megvoltak 60-70 fok között. A TUF most egy kicsit hangosabb, de 100W-tal többet is zabál, illetve méretre is egy számmal nagyobb, konkrétan teljesen végigér a házban, szóval valahol érthető a dolog.
p
-
Jacek
veterán
válasz
Egy 7900 TUF volt a Define 7-ben, 55 fokos volt terhelve.
Megnezem ezt a Sapphire Pure-t, szar vissza megy. Nincs nagyon teszt csak 7700XT-rol. -
ggbuffon1897
őstag
Annyit akartam mondani h nagyon nem mindegy mibe rakod es mit varsz tole.
Nekem egy h5 flow hazam van (erre is a 7800xt miatt valtottam) ott nagyon nem volt se huvos se halk. Es cserebe okadta a hot az osszes tobbi cuccra, es meg halknak se mondanam, sőt.. pedig batar egy dog volt. Ahhoz h esszeruen beallitsd meg kell mokolni ha akarod ha nem. Nekem ahhoz nincs idegrendszerem se turelmem.
Most egy pulse 7700xt m van, az vmivel jámborabb. (A 4070et eladtam veteli aran mikor jottek az nv hirek az uj gen arairol). 4060ti-hez kepest (az is volt) meg egyertelmuen jo ar-ertek arany.
Nem akartam en piszkalni, csak a 4070 leveri a 7800xt - t osszessegeben mint vak a poharat. Es teszi ezt 200wbol 280 helyett.
illetve mar az egy vicc h mikozben maga a gpu csak 60C korul legel a 7800xtnel is, az amd a hotspothoz b*ssza a ventivezerlest ami meg 90+ is tud lenni. Tartsd huvosen es csendesen piszkalas nelkul..
-
Jacek
veterán
válasz
ggbuffon1897 #68621 üzenetére
Nálam az az érdekes hogy berakom az AMD kártyát és megy
Ui: berakom az NV-t és megy
AMDD-nél akkor van anomália amikor elkezdem piszkálni, UV/OC de ugye mi okosabbak vagyunk mint a gyártó
-
ggbuffon1897
őstag
En speciel a 7800xt vel csak szivtam, pedig a Nitro volt belole, se nem volt huvos se nem volt halk. Aztan vettem egy msi gaming x es 4070, bepattint megy, nem kellett alulfeszelni , ventikkel babralni stb. Igy 40hez kozel mar nincs ilyenhez kedve meg ideje az embernek. Na meg 15 fokkal huvosebb volt az egesz motyo, ugy h a ventijet az eletbe nem hallottam
-
b.
félisten
A 7700XT is elszállt sajnos.
7800XT párja inkább a 4070 szerintem a 7700XT inkább a 4060 Ti konkurens párja.Nagyon túlárazott volt mindíg a 4060 Ti, főleg a 16 Gigás számomra értelmezhetetlen SKU.
Az utolsó két hónapban meg elszálltak a kifutó modellek árai.Alzán itthon a legolcsóbb 7800XT 211 K a 4070 234 K nagyjából ezek egymás mellé tehetők azért már, de egyre kevesebb modell elérhető belőlük.
A 7700XT 191 K, a 8 Gigás Ti 161 K, a 16 gigás meg 220K, mint a 4070 majdnem.
Szerintem 7800XT a 4070 is jobban megéri most mint a 7700XT vagy a 4060 Ti. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
Jacek
veterán
Rohadtul nem tudjuk milyen arak lesznek, lekoszono genben is nevetseges ami folyik..
179e(netto) vettem most a Sapphire Pure 7800XT-t, legolcsobb 4060 Ti 16Gb 182e ez alatt semmi ez is PNY porszivo 220e korul mennek a hasznalhatok..
A 7800XT rasterban 35%-40%-al , RT alatt 10-15% -al gyorsabb.. marad a DLSS..
Tehat egy 30%-al lassabb kartya 30-40 nettoval dragabb az NV plecsni miatt, mennyiert kellene adni az RDNA4-et hogy menjen? Kozelitse meg az 5070 Ti-t es 400 dollar legyen? Ez igy egy vicc, de ezt a vasarlok torzitjak igy el. -
b.
félisten
válasz
Quadgame94 #68616 üzenetére
Egyértelmű, hogy mindkét cég és a leakerek is a legoptimálisabb vezrziókat mutatják be, szivárogtatják ki, hype vonat .
Lesznek optimalizált játékok , vagy felbontások, mert pl mostanában előjött több játéknál, hogy kisebb felbontáson CPU/ vagy nem tudom milyen limites a 7900, ahol szerintem el fogja érni a 7900XTX -et és RT ben is,de átlagban nem hinném. Ne legyen igazam.Igen volt már hype vonat, ami mellé ment az AMD nél.( Poor Volta).
-
Quadgame94
őstag
válasz
S_x96x_S #68614 üzenetére
Ez a leak is eléggé fura, már voltak benchmarkok ahol a 9070 XT XTX teljesítményét hozta. 9070 ped biztos nem lesz 12 GB-os kártya.
Gondoljunk már bele, miért van ilyen kis infó és egymánsak ellentmondó infó a kártyákról? Ez nem véletlen. Az AMD irányítja sok szempontból ezt és a valódi specifikációkat nagyon jól titkolják.
Ott vannak a polcokon a retailereknél elvileg
Hagyjuk már hogy nincs egy dolgozó sem aki leakelné. Hype pedig van.
Lesz bőven meglepetés.
-
Quadgame94
őstag
válasz
Kajoszbobber #68605 üzenetére
Miután? Miért az NV a bemutató előtt elmondta a specifikációkat vagy mi? Ott is szivárgások voltak. Bár az igaz, hogy onnan sokkal több leak jött és az órejeleket leszámítva nagyon pontos is volt. Mondjuk pont az órajelek az egyik legfontosabbak.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #68611 üzenetére
> Nvidia: 5080/5070 Ti nyersanyagköltsége 350 dollár
> AMD: 9070XT/9070 nyersanyagköltsége 300 dollárjó, de nemrég még MCM-et is tippeltél.
Most mennyire néztél utána a költség becslésednek ?
Kérek forrásokat is!
és lehetőleg ne egy random fórumbejegyzésre hivatkozz.
> Nagyon nem lenne kerek, ezért tippelem inkább a 700/550-t.
tippelni mindenki tud itt a fórumban.
de én még mindig "All The Watts!!" - leak -jét
tartom a leghihetőbbnek. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
deathcrow42 #68611 üzenetére
Minden attól függ amd mekkora nyereségről hajlandó lemondani. Eléggé Pat helyzet, mert ha nyereséget akarnak akkor az emberek nem fogják venni, ha meg azt akarják nőjön a share akkor meg le kell mondania nyeresegrol és venni fogják, csak a befektetők lesznek nagyon idegesek. Ördögi kör.
-
válasz
S_x96x_S #68610 üzenetére
Nvidia: 5080/5070 Ti nyersanyagköltsége 350 dollár
- 200 USD GPU
- 150 USD a RAM, VRM, PCB, Cooling)
- R&D, Marketinget nem számoltam.1000 és 750 USD áron adják.
AMD: 9070XT/9070 nyersanyagköltsége 300 dollár
- 200 USD GPU
- 100 USD a RAM, VRM, PCB, Cooling
- R&D, Marketinget nem számoltam.600 és 500 USD áron adnák? Nagyon nem lenne kerek, ezért tippelem inkább a 700/550-t.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #68607 üzenetére
> Mégha levesz a profit marginból az AMD,
> és olcsóbb a GDDR6 RAM, nagyon nehezen hiszem,
> hogy ezt ki tudná hozni kevesebb, mint 700 dollárból...én egyenlőre az "All the Watts" leaker - infójára támaszkodom.
persze azóta több mint 40 nap eltelt
és a Trump Vám - valamint
sok más külső tényező és feltételezés is megváltozott,
úgyhogy a végső árakon még mindig gondolkodhat az AMD.De az eredeti haditerv valószínüleg ez lehetett - Trump Vámhatás nélkül.
- Navi 48 -al $449-649
- Navi 44 -el $179-349Ha a 10% Vám-ot is hozzá számoljuk, akkor már tényleg ott vagyunk
a 700 USD -nél a csúcs RDNA4-nél. -
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #68604 üzenetére
> lásd Techpowerup oldal
Most már tényleg zavaros,
trehány módon egyszerűen átmásolták az újságírók
és az RDNA3-as adatokat és sok dolgot még nem frissitettek.
- Chip Package: MCM
- Process Type: N5 / N6 FinFET
mikor már az AMD már hivatalosan is kommunikálta, hogy "4nm Process"
-
Devid_81
félisten
válasz
tuctuc #68606 üzenetére
Sajnos annyiert a kutya nem fogja megvenni ezeket, hacsak nem
RX 9700 XT ~ RTX 5080
RX 9700 ~ RTX 5070TiDe ilyen mereszet meg almodni is meredek.
Tovabbra is kitartok az elmeletem mellett ami RX 9700 XT ~ RTX 5070Ti raszter es 4070S RayTracing es mindezt $599-ert ha a piac szerzes valoban felmerult az AMD-ben...ha nem akkor barmi ez az osszeg felett "megfelel" -
válasz
Javítom, kicsit jobban szemléltetve a gondolatmenetemet:
- Az AMD és az Nvidia azonos kihozatali arányú noden, közel azonos mérerű chipeket gyártat a TSMC-vel. Saccra kb. 200 USD a gpu legyártatása.
- Az Nvidia drágább GDDR7-t használ, az AMD olcsóbb GDDR6-t.
- Mindkettő agresszívan binnel, hogy minél több gpu-t tudjon egy waferből kihozni. Fullos = hibátlan, Selejt = némi részét letiltják, és használható az alacsonyabb szintbeNvidia:
- Fullos GB203 -> 5080 (999 USD)
- "Selejt" GB203 -> 5070 TI (749 USD)AMD:
- Fullos Navi 48 -> 9070 XT (700 USD?)
- "Selejt" Navi 48 -> 9070 (550 USD?)Mégha levesz a profit marginból az AMD, és olcsóbb a GDDR6 RAM, nagyon nehezen hiszem, hogy ezt ki tudná hozni kevesebb, mint 700 dollárból...
-
tuctuc
aktív tag
A boltok jelen arazasa (a launch kapujaban
) segithet nekünk is talalgatni (Euros arak, 19% AFA-val)
Ausztriaban a keszleten levö xtx-ek beestek 900ra, az xt-k 700-ra, gre elvetve van (600+) a 7800xt-k meg nagy rakasban mind 500+. A 2 nagy sose volt meg ilyen olcso a gre meg a 7800 mar mind volt 15%-kal olcsobb is az elmult evben.
https://geizhals.at/?cat=gra16_512&v=l&hloc=at&sort=p&bl1_id=30&xf=10825_01+-+Radeon+RX%7E132_16384%7E9816_02+04+14+-+RX+7800+XT%7E9816_02+04+14+-+RX+7900+GRE%7E9816_02+04+14+-+RX+7900+XT%7E9816_02+04+14+-+RX+7900+XTX
Ez alapjan a 9070 tippre 600-650 lesz a 9070xt meg 700-750, egyszerüen mert oda csinalnak helyet nekik. Ne legyen igazam...
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Ugy gondolom a techpowerup is csak tippel, illetve rumorok alapjan allitotta ossze az adatlapot, sokat segitene ha az amd legalabb a tech specifikaciokat kepes lenne elmondani, de hat a nagy terv reszekent majd ezutan.
-
Jól emlékeztem amúgy erre a Die Size 390 mm² - GCD Size200mm² - MCD Size 36.6 mm² x4 kavarásra, lásd Techpowerup oldal
Most már tényleg zavaros, most ez egy monolitikus chip, vagy valami jó kis nextgen chiplet fusing ez
Én egyre kevesebb esélyét látom a 650 dollár vagy alatti 9070XT-nek, hacsak nincs pariban teljesítményileg az 5070 Ti-val sem.
A kihozatali arány miatt látom, hogy elkerülhetetlen az alsó hangon 700 dodós ár:
- Míg az 5070Ti alapját adja a "selejt" GB203, a fullos GB203 az 5080-ba kerül. Azaz a fullos Navi48 a selejtes GB204 ellen menne, olcsóbb GDDR rammal.
-
b.
félisten
válasz
deathcrow42 #68600 üzenetére
Plusz ők évek óta nem használtak a közép és felső házban normál memóriát, GDDR6X vagy GDDR5X volt, nem sima GDDR ami szintén drágább volt.
Szóval most annyi van hogy szabványos memóriát használnak nem X verziót újdonságként.
A GDDR6 ára 2024 szeptemberben reddites poszt szerint 2,3$/ GB a 2 GB modul esetén., 4x2 GB ( 8 GB) 18-20 dollárba kerül jelenleg a gyorsabb verziókból, GDDR7 pedig 70 % kal drágább ha hasonló a tendencia, mint volt a GDDR6X vs GDDR6 esetében vagy a GDDR5X nél.
Ez alapján a 9070 XT memkória költsége kb 36-45 dollár( sebesség függő) az 5080 62-80 $ jó e3ósetben, de extrém esetben( ha 3x árat nézünk) sem hiszem hogy több a különbség 80 -100 dollárnál 16 GB esetén.
(egyes források 25-30 % kal árazzák csak a GDDR7 árát a GDDR6 fölé)
Mondjuk 100 dolcsi már jelentős árkülönbség éppen egy 750 dolláros kártya esetében, amit az AMD be tud áldozni. Ez alapján azt gondolom, hogy ha 649$ lesz az ára az a memóra különbség szinte csak némi plusszal ha 600 akkor enged a nyereségéből az AMD.Nvidia az eladási különbség révén sokkal több GDDR7 memóriát rendel, mint AMD GDDR6 verziót ez jelentős alkualap ebből a szempontból a Samsung felé.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> És szerinted a 16GB GDDR7 az hány dollárral drágább vs. 16GB GDDR6? 250?
nincs megbízható forrásom a pontos GDDR7 vs. GDDR6 árra.
találgatni meg nem akarok.A https://dramexchange.com/ a GDDR7 -et még nem listázza.
És a trendforce előrejelzés szerint
idén a GDDR6 ára 8-13% -al
a GDDR7 ára pedig sokkal kisebb mértékben 0-5% - al csökkenhet.
Vagyis az ár-különbség nő és nem csökken.---
A navi48 chip gyártási költsége - sok mindentől függ - és én még arra se vennék mérget, hogy a blogger által becsült 390 mm2 korrekt.
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/amds-navi-48-gpu-pictured-around-390-mm2-targeting-mainstream-gamers
TLDR: "it is safe to say that AMD did not aim to create an expensive GPU with its Navi 48." -
Quadgame94
őstag
válasz
Maga a 1 GB / USD nézve nem annyival drágább. Talán 1.4x lehet. De itt van más költség is. R&D pl. AMD-nek nem kellett ez ügyben költenie semmire. Maradtak a jól bevált GDDR6-nál.
Amúgy nagyon keveset tudni a NAVI 48 lapkáról. Szerintem lesznek is meglepetések.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!