Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen processzort vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
Radeon 8060S “IGPU”Performance
https://x.com/9550pro/status/1891863404966707324 -
S_x96x_S
addikt
"AMD Ryzen AI MAX 300 “Strix Halo” reviews are here, dawn of mid-range discrete GPUs"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-ai-max-300-strix-halo-reviews-are-here-dawn-of-mid-range-discrete-gpus -
S_x96x_S
addikt
és akit mélyebben is érdekelnek a technikai részletek:
"Examining AMD’s RDNA 4 Changes in LLVM" ( ~ 1 éves anyag )""
Better Tensors
AI hype is real these days. Machine learning involves a lot of matrix multiplies, and people have found that inference can be done with lower precision data types while maintaining acceptable accuracy. GPUs have jumped on the hype train with specialized matrix multiplication instructions. RDNA 3’s WMMA (Wave Matrix Multiply Accumulate) use a matrix stored in registers across a wave, much like Nvidia’s equivalent instructions.
...
RDNA 4 carries these instructions forward with improvements to efficiency, and adds instructions to support 8-bit floating point formats. AMD has also added an instruction where B is a 16×32 matrix with INT4 elements instead of 16×16 as in other instructions.
...
Machine learning has been trending towards lower precision data types to make more efficient use of memory capacity and bandwidth. RDNA 4’s support for FP8 and BF8 shows AMD doesn’t want to be left out as new data formats are introduced.
"""" -
S_x96x_S
addikt
újra megfogalmazva -
ha egy RTX 5090 (32GB ) - árából - 3 db RDN4 -es 32GB Kártyát lehet venni,
akkor sokan ráugranak ( https://www.reddit.com/r/LocalLLaMA/ )
De ha csak 2.5x akkor is sokan.
Mert akinek a VRAM miatt kell RTX 5090 - azok egy része elcsábít(ható)FP8 és BF8 -at tud az RDNA4 de FP4 -et nem.
RTX 5090 - helyettesítő terméke - még az
- Nvidia Digits
- AMD - Strix Halo
- Orange Pi AI Studio [ 352 TOPS + 192GB LPDDR4X ]
- Apple M2/M4/M5 Ultra
- a mindenféle cloud -os bérlés ( vast és társai )
- ...Szerintem még az "Nvidia Digits" bejelentése is
kannibalizálta az RTX 5090 piacát. Mert akinek AI -ra kell, és RTX5090 -ben gondolkodott eddig - azok egy része most vár Digits -re.és egy 32GB RDNA4 - helyettesítő termékként - csökkenteni tudja
a keresletet az RTX 5090 iránt.
Szerintem 20-30% -al legalább.mert amúgy vannak Tökéletes és "Nem tökéletes" helyettesítők.
az RDNA4 - egy "nem tökéletes" helyettesítője az RTX 5090 -nek
Míg egy CPU - Intel X86 vs. AMD x86 - ha hasonló teljesítményű ,
akkor "tökéletes helyettesítőnek" számít.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Helyettes%C3%ADt%C5%91_term%C3%A9kekValószínüleg - a vita ott mehetett félre,
hogy amikor "helyettesítő termékként" említettem, akkor nem tettem hozzá -
- közgazdászosan -
hogy egy 32GB -os RDNA4 -es "Nem tökéletes helyettesítő termék"-e az RTX 5090-nek.elnézést mindenkitől.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tényleg gyerekek... ne laposföldezzük és balatontagadózzuk egymást. Semmi haszna.
-
S_x96x_S
addikt
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Kajoszbobber #69287 üzenetére
Nem lesz 2x különbség a 9070XT és az 5090 között. Leginkább azért nem, mert a nagy GPU-k mindig rosszabbul skálázódnak, mint a kisebbek. Ez azért van, mert a parancsprocesszor azért nagyon meghatározza a feladatelosztást a GPU-n belül, tehát a nyers számítási teljesítmény ilyen szempontból nem túl döntő tényező, ugyanis a parancsprocesszort nem a gyártók nem a top lapkára tervezik, hanem inkább a középső(k)re.
Emiatt van az, hogy egy top GPU-ban hiába van kétszer több ALU, akkor sem jön ennyi gyakorlati teljesítmény ki belőle. Ez látszik az 5080 és az 5090 összehasonlításában is. Egyszerűen a parancsprocesszor nem a GB202-re van méretezve, hanem a GB203-ra.
De itt most kizárólag arra hívtam fel a figyelmet, hogy az adatok a TPU-ról rosszak, nem azok a 9070 XT paraméterei. És ennél többet nem is akartam hozzáfűzni.
A PH szerkesztőjeként moderálni nem moderálhatok. Ebben nem tudok segíteni.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Ez nyilvánvaló hogy te arról nem tehetsz. Viszont kijelenthető hogy a legrosszabb scenariot szerint is x2, ennél tobb a teljesítmény különbség a 2 VGA közt, teljesen más a 2, és más a pozicionalasa is.
Alant a kedves forumtars aki kínjában már az ai-tol kert áldást az agymenesre meg van róla győződve hogy ezen 2 VGA említhető 1 lapon, mi több az 5090 felhasználó bázisanak legalább 30, de az Ai szerint 60% venne is mert egyenértékű.
Na most ez így kimeríti a totális hülyeség fogalmát.Atolvasva a szabályzatot továbbá hirdetést topikokba betenni tilos, kínjában csóró már ezt is kipipalta ( ha lennél kedves te mint házigazda törölni, köszonom)
Szóval jah. Szárnyal a fantasy.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Kajoszbobber #69283 üzenetére
De most erről nem tehetek, hogy rosszul írja az adatokat a TPU. Csak azért mondtam, mert 22 TFLOPS-ot a 7600 XT csinál.
De tényleg ne engem hibáztass azért, mert a TPU-n rossz paraméterek vannak.
Hidd el, hogy én lennék a legboldogabb, ha a TPU odafigyelne erre.
-
b.
félisten
válasz
S_x96x_S #69273 üzenetére
Mindkét GPU a csúcskategóriás játékosokat és a mesterséges intelligenciával foglalkozókat célozza meg, itt jelentős az átfedés.
Raszterben van köztük 70 % különbség ha feltételezem hogy a 9070 XT konzisztensen hozza a 7900XTX -et ( amit amúgy nem hiszek).
Sávszélben van köztük 300% eltérés.
FP8 és 4 támogatás , az AI feladatokra és tensor műveletekre külön támogatás.
A többiről ne is beszéljünk, ami nem kis dolog, mint a Cuda, és Stúdió driver a gamer kártyák mellé.
RX9070XT
5090
Milyen átfedés lenne köztük, Az hogy 32 GB 50% kal lasabb vram?
Atyavilág .Teljesen más kategória, még ha árazásban és optimistán 4x annyiba kerül az 5090 akkor is azt venném munkára, renderelni, szerkeszteni, stb..
és ezzel nem a 9070 XT-t kritizálom, hanem azt hogy gondolkodj már reálisan.
Az AMD nem hülye hogy kirúgja a lábát a radeon pro 7800-7900 kártyájának.
[link] -
válasz
S_x96x_S #69276 üzenetére
Az a probléma, hogy te veszel egy begombázott AI véleményt és beböffentesz az alapján egy 20-30%-t, mintha minden negyedik potenciális 5090 tulaj szaladna egy nemlétező AMD-t venni.
U.i.: ne vedd személyeskedésnek, csak nem tudom komolyan venni azt, aki AI- tól kér jóslást. Megvan a chatgpt és társainak a helye, de nem így.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #69275 üzenetére
Onnan lehet tudni,
hogy a Radeon és az nVidia GPU között van átjárás,
hogy a legtöbb nvidia tulaj - olvassa és kommentálja ezt a topikot.Még azok is akik RTX 5090 -et szeretnének.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #69274 üzenetére
> Kb mint a lapos föld hívők.....
Felesleges másokat minősíteni, és mindenkivel összeveszni.
Inkább érthetően jelezd, hogy mi a te igazi problémád
és hátha tud segíteni valaki
- a feláras RTX 5090 -esek beszerzésében.Amúgy hány darab kell?
"""
https://hardverapro.hu/apro/rtx_5090-et_keresek/friss.html
RTX 5090-et keresek!!!!!
Keresem a címben említett videókártyát, árban rugalmas vagyok ergo nem, NEM BOLTI ÁRON KERESEM (tisztában vagyok vele hogy mennek a dolgok, nagy kereslet zéró kínálat stb). Márka mindegy.
Megbízható eladónak utalok előre. Privát üzenetre minden esetben válaszolok.
""" -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #69271 üzenetére
A perplexity ( "deep research" módja ) 30 - 60% -ot becsül.
én meg csak 20-30% -ot becsültem."""
Egy 32 GB-os AMD RDNA4 GPU potenciális alternatíva lehet az Nvidia RTX 5090 vásárlók egy bizonyos százalékának, főleg a felhasználási területek átfedése miatt.
Az RTX 5090 a csúcskategóriás játékosokat, a mesterséges intelligencia alkalmazásokat használókat és a kreatív szakembereket célozza meg,
míg az AMD RDNA4 a játékosokat, az AI-t és a munkaállomás felhasználókat célozza meg.
Potenciális átfedés:
Játékosok és AI felhasználók: Mindkét GPU a csúcskategóriás játékosokat és a mesterséges intelligenciával foglalkozókat célozza meg, itt jelentős az átfedés.
Kreatív szakemberek: Ebben a szegmensben kisebb az átfedés, mivel az RTX 5090 kifejezetten a kreatív szakemberek számára is ideális.
Becslés:
Tekintettel az átfedésekre, a potenciális átfedés az RTX 5090 vásárlók 30-60%-a lehet, akik az AMD RDNA4-et is figyelembe vennék. Ez a tartomány a következő feltételezéseken alapul:
Felső határ (60%):
Ha az AMD RDNA4 nagyon versenyképes áron érkezik, és a játék és AI teljesítménye közel azonos vagy nagyon hasonló az RTX 5090-hez, akkor az RTX 5090 vásárlók jelentős része (akiknek a prioritása a játék és az AI) az AMD megoldását választja.
Alsó határ (30%):
Ha az RTX 5090 jelentősen jobb teljesítményt nyújt, vagy az AMD RDNA4 valamilyen okból (pl. driver problémák) kevésbé vonzó, akkor az átfedés kisebb lesz. A kreatív szakemberek egy része, akiknek fontos a CUDA támogatás és a speciális szoftverekkel való kompatibilitás, valószínűleg az RTX 5090-et választja.
A tényleges átfedés nagyban függ
- az árazástól,
- a teljesítménytől
- és a rendelkezésre állástól.
Ha az AMD RDNA4 lényegesen olcsóbb, miközben versenyképes teljesítményt nyújt,
akkor sok RTX 5090 vásárló számára vonzó alternatíva lehet.
""" -
ReSeTer
senior tag
Olvasgatva a híreket/pletykákat, egyre jobban látszik, hogy az AMD megint teljesen mellé lő.
4080 árkategóriával nem fognak market share-t nyerni sehol se. Ez kb olyan mintha a Toyota kijelentené, hogy a Lexus LS500-as autójával akarják letarolni a világot, miközben az emberek 90%-nak Toyota Yaris-ra is alig van pénze.Nem akarnak ezek market share-t, csak kamuznak.
Továbbra sincs 7700xt alternatíva jobb RT-vel azonos áron. És ez még mindig drágább kategória mint amit a világ hajlandó GPU-ra költeni.
9060-ról meg sehol se még egy pletyka se, szóval teljesen mindegy. Mire az megjelenik esetleg, addigra már mindenki vett egy 4060-at, vagy valami hasonlót. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
deathcrow42 #69270 üzenetére
A potenciális 5090 tulajok többsége már rendelkezik egy 9070xt erejű, vagy attól erősebb vga-val (4090). Ha valaki váltani akár nem fogja tökön lőni magát egy xtx-tol némileg gyengébb vga-val, úgy hogy még a cudatol is elesik... Hiába a 32gb vram
Az egész kepzelges az ember fejében létezik. Anno Lucasnak szárnyalt így a fantáziája mikor kigondolta a Star Warst
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #69266 üzenetére
Ennek semmi koze ahhoz, hogy en mit vennek.
Arrol van szo, hogy ha 32GB GPU jon, az nem lesz "olcso gamer kartya hobby AI-ra", amit te itt behaluztal, mert mar a 16GB midrange 9070XT sem olcso."Hogy mire alapozom ?
- #69264 Busterftw: "50 dollaros 9070XT kellene, igeny lenne ra es mediazaj is lenne korulotte."
Mellesleg ez nem forras arra, hogy a 5090 vasarlok 20-30%-a jo kompromisszum lenne. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nyilván van olyan use case, ahol a 32 GB előnyös. Ezt egyébként szerintem senki sem vitatja. Nem véletlenül jönnek a PRO GPU-k több memóriával. Az a kérdés, hogy a játékosok számára van-e előnyös use case? Lehet persze, csak mennyire gyakori?
Azt is érdemes beleszámolni, hogy éppen most vezet be az AMD egy geometriatömörítést, ami ráadásul nem is gyártóhoz kötött, hanem működhet minden VGA-n, ami compute shadert támogat SM 6.0-val. És ez azért marha sok, már használatban lévő termék a piacon. Kb. a játékosok gépeinek 90+%-a megfelel ennek a követelménynek. Tehát a memória terhelése ebből a szempontból a játékokban csökkenni fog, mert nem igazán lesz ellenérv a geometriatömörítést kapcsán, hiszen működik kb. mindenen, ami most van a gépekben, és csökkenti a VRAM-on belül az objektumok memóriaigényét. Így is ki lehet majd futni a 16 GB-ból, de elég nehezen. És ez igaz lesz kb. mindenre, ami 16 GB VRAM-os VGA, nem csak az AMD-re, mert gyártófüggetlen a technika.
Szóval gaming use case-t a 32 GB-nak jelenleg nehéz találni. AI meg profi use case van, de arra meg lesz PRO VGA.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
S_x96x_S #69266 üzenetére
Attól hogy ezt a posztot beteszed mindenhová meg nem lesz megalapozott.... Én ha most körbe kérdezek hirtelen pályatársaknal hogy nézd lehet jön 9070 32 GB vrammal a válasz az lenne hogy mit kezdjek vele... Nem azért mondanak ezt mert Radeon gyűlölok, azért mondanak ezt mert a 2 kártya közt nem árok, ha nem törésvonal húzódik.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #69260 üzenetére
Engem nem bant, csupan kozlom, hogy az almodozasod almodozas, lasd b. peldaja, ilyeneket lehet irni barmikor.
Szerintem meg 50 dollaros 9070XT kellene, igeny lenne ra es mediazaj is lenne korulotte.
A 32GB Radeon nem hoz 5090 teljesitmenyt, szoval teljesen mindegy a 5090 stockot nem befolyasolja.
"hogy a potenciális 5090 vásárlók ~ 20-30% -nak elég jó kompromisszum lenne."
Ezt a szamot mire alapozod? Forras? -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
S_x96x_S #69262 üzenetére
Persze jó kompromisszum lenne mint ha a versenyzőt megkérnenek figy te most a F1 autó helyett alj rajthoz a gokartal. Helyettesítettuk
Nézd én megértem hogy most ez neked a porcosito vagyalom, de megnyugtatlak hogy emberek munkában akkor cserélnek hardvert ha az gyorsabb, lassabbra, ráadásul sokkal lassabbra nem fognak cserélni. Hiába ugyan annyi a vram.logikusan nézve azért cserél valaki hogy egység idő alatt több munkával végezzen, több pénzt keressen. Nem azért hogy egység idő alatt drasztikusan kevesebbet végezzen el, de legalább még annyit se keressen mint elotte
Ha meg valaki megilyedt a tapcsatlakozotol majd jön ide melléd és együtt mormolhatjatok az imákat a Radeonert, ezt majd mindenki eldönti maga.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #69261 üzenetére
egy 32GB RDNA4 - helyettesítő termékként - csökkenteni tudja a keresletet
és akkor nagyobb eséllyel jut neked RTX 5090ezzel nem azt mondtam, hogy mindenkinek jó alternativa,
de azt igen,
hogy a potenciális 5090 vásárlók ~ 20-30% -nak elég jó kompromisszum lenne.annak viszont nem sok értelme van,
hogy egyes leendő RTX 5090 vásárlók a kábel mizériát tovább fújják
- csak azért, hogy másokat elriasszanak - és jusson nekik végre egy példány. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
S_x96x_S #69260 üzenetére
A 9070xt attól hogy 32gb-os nem fogja lenyomni az 5090 arat, se a ravalo keresletet... Akinek 5090 kell az nem csak a 32gb vram miatt veszi ha nem a sacc 80% erősebb GPU miatt is.
Semmilyen szinten nem konvergal a 2 kártya egymással csak a te fejedben.
Akkor nyomna le az 5090 árát és segítene az 5090 vásárlókat ha erőben is egy szinten vagy min 10% belül lenne a 2 kártya... Na most ez nincs így. Nagyon nincs. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #69259 üzenetére
de miért bánt téged a 32GB-os "olcso" "nemcsak" gamer kartya.
ettől még az nvidiának nem lesz rosszabb.
neked se.sőt, az nvidia topikban sokan örülnének is,
mert ezáltal nagyobb lesz az esélye, hogy megvehessék a saját RTX 5090 -üket.
( mert ha kisebb a kereslet - hamarabb lesz a boltokban ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #69256 üzenetére
> Nah kérem szépen, a hírek szerint 5070Ti készlet kevés lesz,
ezek után az is kérdéses , hogy az AMD - képes -e vásárolni 1-2 nvidia 5070Ti -t ,
hogy össze tudja hasonlítani az 9070XT -el.amúgy
"First shipment of GeForce RTX 5070 Ti not expected to be better than RTX 5090/5080"
https://videocardz.com/newz/first-shipment-of-geforce-rtx-5070-ti-not-expected-to-be-better-than-rtx-5090-5080 -
huskydog17
addikt
válasz
hahakocka #69254 üzenetére
"Írtam hogy max 340-350 lehetne a bolti amerikai àrhoz kèpest"
Nem. Nem ezt írtad. Nagyon sokszor azt írtad, hogy max 300k lesz itthon, de mindegy abból a szempontból, hogy egyik sem igaz.
"Nem lehet 100%ra venni. Egy biztos olcsóbb lesz mint a majdnem 500e Ft os 5070Ti."
Tehát nem biztos, de mégis biztos.OK.
"S persze ott vannak a scalperek is."
Ahogy AMD oldalon is vannak és lesznek is. RX 9070XT 1600 euróért érdekel?
#69251:
"600-750 ig láthattunk nemrég árakat XFX 9070-9070XT re egy boltból. Kérdés ezek igazak e? Picit magasabb azért mint gondoltam. 230e-300e ig kb"Nem. Az Amazonos XFX árlista 650-től 850 dollárig terjedt. Ez itthoni árakban kb. úgy nézne ki, hogy 320-330.000 Ft-tól indulna és kb. 420-430.000 Ft-ig menne. Az XFX ráadásul nem a legdrágább AIB partner az AMD-nél. Majd ha piacon lesz minden custom design, meglátjuk mennyiért fognak menni az ASUS csúcsmodelljei.
A Sapphire Nitro sem tűnik valami olcsónak, egy felhasználó már vett egyet kb. 960 USD-ért (átszámítva CAD-ról). Ez itthon alulról súrolná a félmillió Ft-ot.
Egyelőre tehát felesleges azon álmodoznod, hogy itthon max 300k lesz a 9070XT széria, nehogy a végén csalódás érjen. -
Nah kérem szépen, a hírek szerint 5070Ti készlet kevés lesz, míg 9070XT-ből több. Örülünk Vincent?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
S_x96x_S #69246 üzenetére
A 16 GB egy más tényező. Ott azért már ma tudsz nem kevés játékot mondani, amelyek bizony hasznot húznak abból, ha 8 GB helyett 16 GB van a VGA-n. A 32 GB ilyen szempontból véleményesebb, mert nem igazán tudsz olyan játékot mondani, ahol a +16 GB jelentős előnyt kínál.
Ellenben nyilván a professzionális piacon ennek van haszna, és nem csak az AMD, de az Intel is hoz ide nagyobb VRAM-os kártyát. Az AMD 32 GB-osat, míg az Intel 24 GB-osat. De ezek drágábbak, mert ugye rendelkeznek ISV hitelesítésekkel is.
#69253 b. : Professzionális szinten nem csak a GB-okat nézik, hanem az ISV hitelesítést. Nem az extra memória miatt kerülnek ezek a Pro dizájnok többe, hanem a terméktámogatási háttér miatt. Tehát, ahol kell az ISV hitelesítés ott gaming kártyára rá sem néznek.
-
hahakocka
őstag
válasz
Kajoszbobber #69252 üzenetére
Borzasztó de màr 2 ève írom ha èszrevetted volna, hogy az MSRP T le kell tojni pont ezèrt is. Eddig is írtam mèg ràrakjâk Áfa T stb àtvàltást vâmot stb . Kèpzeld vàgom hogy az USA àr nem ugyanaz mint ami itthon lesz....Írtam hogy max 340-350 lehetne a bolti amerikai àrhoz kèpest nem szokott màr 30% difi lenni pl. De ezek se hivatalos ârak mèg. Nem lehet 100%ra venni. Egy biztos olcsóbb lesz mint a majdnem 500e Ft os 5070Ti. Èrdekes mód az 5080 is szuper drâgàn megy már ahogy vártam. S persze ott vannak a scalperek is.
-
b.
félisten
válasz
S_x96x_S #69250 üzenetére
Igények és lehetőségek amiket felvázoltál a vásárlók részéről léteznek, ezért a példa nagyjából hasonló értékkel bír.
Ugyan ez az igény az AMD részéről az ,hogy ha 32 GB -os kártyára vágysz akkor a Pro vonalat vedd meg 2000 dollár körül. ( vagy akkor már az 5090 -et)
Ha az UDNA és az RX gamer vonal hasonló lesz majd szokjatok hozzá ehhez hasonló szegmentálosokhoz.
Nvidia sem véletlenül működik így, ez is egy olyan dolog,amit tőlük vesznek át. -
hahakocka
őstag
600-750 ig láthattunk nemrég árakat XFX 9070-9070XT re egy boltból. Kérdés ezek igazak e? Picit magasabb azért mint gondoltam. 230e-300e ig kb
De voltak 5070 TI árak is 900-999 dollárig hát az se jóúgy hogy elvileg a 4080 at s 7900XTX et se tuti hozza mivel 13.7% al lassabb elvileg mint az 5080 ami 10% ra volt 4080 tól.
Nagyon idegesítő hogy múltkor eltolták a számozásokat most az árakat fogják..... -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Hellwhatever #69248 üzenetére
Majd egyszer. Én is megjosolom neked majd jön 3gb modulos 5070ti super, és 3gb modulos 5070 is. Majd. Sőt mondok jobbat, fog jönni majd új arch is az rdna 4 után. Majd egyszer
-
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #69245 üzenetére
> AMD dupla VRAMos kártyája a PRO,
az nVidia is csinált dupla VRAM -os ( clam shell -es ) RTX 4060 TI 16GB -osat.
ami nem quadro-s - hanem gaming. ( TI = Titan rövidítése )Van precedens ? Van!
Van rá kereslet ? Van !
És miért ?
Piaci igény ; Mert kell olcsó 16GB-os kártya - ami nem csak gaming -re jó.
Lenne egy relative olcsó 32GB RDNA4 -es ( nem ecc-s ) kártyára igény ?
Szerintem lenne. ( mások szerint is lenne ... és a médiazaj is ezt jelzi )
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #69243 üzenetére
> Csak ugye ahogy Abu is irja, meg a leakek is, ez nem lesz se gaming kartya, se olcso.
- Abu még nem tudja a végleges árazást az új kártyáról ( és ezért is új )
- Lehet külön 3. kategória ( Se nem Pro - se nem Gaming )
- Ha nem lesz benne ECC - akkor olcsóbb lesz mint a PRO
- Ha annyi lesz a felár ( %-ban) mint a 4060 TI 8GB vs. 16GB - akkor már ideális.> Anno a Radeon VII 699 dollar volt, a Radeon VII Pro "gyorsito"
> ami kb specben ugyanaz mint a Radeon VII meg volt 1899 dollar.az nem ideális példa; mert az HBM2 -es kártya és nem GDDR6-os.
és a sima kártya is tartalmazott ECC-t. -
S_x96x_S
addikt
Szerintem van remény!
Már Abu is megerősítette a pletykát!
Sőt Frank Azor - rá is tromfolt."Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája"
https://prohardver.hu/hir/amd_32_gb_radeon_pletyka_legyozhetetlen.html -
yarsley
aktív tag
válasz
Yutani #69239 üzenetére
Amíg ki nem tör a háború ez kb esélytelen.
Meg még az amcsiknak is kegyetlen amilyen tempót a Tajvaniak diktálnak. Jah és még a sima gyár feltöltésével is vannak gondjaik...On the Glassdoor profile of Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, or TSMC—the world’s biggest manufacturer of semiconductor chips—current and former U.S. employees swap messages about grueling working conditions. “People… slept in the office for a month straight,” an engineer wrote in August. “Twelve-hour days are standard, weekend shifts are common. I cannot stress… how brutal the work-life balance is here.” “TSMC is about obedience [and is] not ready for America,” another engineer wrote in January.
LinkTaiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), one of the world’s largest advanced computer chip manufacturers, continues finding its efforts to get its Arizona facility up and running to be more difficult than it anticipated. The chip maker’s 5nm wafer fab was supposed to go online in 2024 but has faced numerous setbacks and now isn’t expected to begin production until 2025. The trouble the semiconductor has been facing boils down to a key difference between Taiwan and the U.S.: workplace culture. A New York Times report highlights the continuing struggle.
Link -
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Yutani #69239 üzenetére
De hooogy, Arizonaban a felvett munka erő vak, süket, és nema lesz, az eljárás meg titkosítva lesz mint a Coca Cola receptje
Viccet félre téve ahol gyártás van ott lesz technológia is, főleg hogy az arizonai üzem a 3nm kibővítésére, és később annak half nodejaira, majd a 2 nm miatt építik.
-
yarsley
aktív tag
válasz
Kajoszbobber #69237 üzenetére
Az amcsi üzem csak gyártásra lett létrehozva, fejlesztésre, új node-ok tesztelésére továbbra is a tajvani üzemet használják.
-
Valdez
őstag
válasz
Kajoszbobber #69231 üzenetére
Van már USA-ban is nem (aszthiszem Arizona)? Bár azt nem tudom, hogy üzemel-e már.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Kajoszbobber #69229 üzenetére
> . Ugyan az a különbség lesz meg köztük.
ha lesz 40% -os VÁM ;
akkor a különbségre is rámegy
és akkor a 100 USD -s különbségből 140 USD különbség lesz. -
yarsley
aktív tag
válasz
Kajoszbobber #69231 üzenetére
Az oké, de a Trump védővám nem a chippekre van kivetve hanem kész termékekre. AIB-knek hol vannak a gyáraik?
Amúgy most hogy rákerestem, Trump lehet akar egy elég nagy vámot rakni a Taiwanon gyártott chippekre is... -
yarsley
aktív tag
válasz
Kajoszbobber #69229 üzenetére
Az tény, hogy mind NV-re mind Radeonra rárakódik, de én úgy tudom, hogy a kínai vám aktív, és csak a kanadai és mexikói vámra adtak egy hónap türelmi időt.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
yarsley
aktív tag
válasz
Quadgame94 #69226 üzenetére
>. Simán lesz 750-770 Dolláros Ti nyár elején már.
Ez amiben én nem hiszek, túl kicsi a margin az AIB-knek hozzá. Plusz amcsiknál importvám. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Quadgame94 #69226 üzenetére
> Simán lesz 750-770 Dolláros Ti nyár elején már.
> Ahhoz képest... 680-700 dolláros XT nem tudom mennyire lesz izgalmas...ha tényleg a GDDR7 a szűk keresztmetszet a Blackwell-nél
( ~ nincs elérhető mennyiség a piacon , amennyi kellene )
akkor az erősen korlátozó tényező.
És amíg lesz elég GDDR7 a low-middle szegmensnek is ( RTX 5070 TI / RTX 5070 )
az ki tudja még mennyi idő.
( Főleg hogy kell majd a quadro -s kártyákba is GDDR7 )Amúgy idén GDDR6 ára sokkal gyorsabban csökken mint a GDDR7 -é.
Vagyis van valamilyen esélye az AMD-nek, hogy kihasználja ezt a piaci lehetőséget.
( legalábbis addig amíg fel nem fut a GDDR7 gyártás ) -
Quadgame94
őstag
válasz
yarsley #69225 üzenetére
Ahhoz hogy jól fogyjon a -100 USD kevés, márpedig ez lesz a reális. MSRP 5070 Ti-ból nem lesz sok készlet jó ideig. Inkább 900+ USD ami kapható lesz. Ehhez képest az AMD rövid távon nyert ha van készlet és 80-100 dollárral olcsóbb mint a Ti.
Viszont itt kosszútávról volt szó. Simán lesz 750-770 Dolláros Ti nyár elején már. Ahhoz képest... 680-700 dolláros XT nem tudom mennyire lesz izgalmas...
-
yarsley
aktív tag
válasz
Kajoszbobber #69222 üzenetére
>Lesz köztük 100$ ha letisztult és beáll a piac
Azért ezt még elég meredek kijelenteni, mikor még nem is tudjuk mennyi lesz a 9070XT induló ára. De nekem gyanús hogy Nvidia oldalon tartósan elszállnak az árak az AIB-k miatt (illetve hogy Nvidia majd 0 margint hagy nekik). -
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #69222 üzenetére
Kb.
-
S_x96x_S
addikt
"STX-Halo NDA: Feb 18th 2025"
( via https://x.com/9550pro/status/1891433544594882687 ) -
hokuszpk
nagyúr
"Miért nem adott egy 800 dolláros konzolba AMD egy Zen4 CPU-t és egy RDNA 4 GPU-t?"
ha a Zen4 nem is, de a Zen3 mehetett volna, az is 7nm ; a kompatibilitas is megmarad, és gyorsabb is. Tippre az volt a problema, hogy APU es ujra kellett volna legozni az egeszet azt meg kimatekoltak, hogy úgy már sokba van.
-
Jacek
veterán
válasz
Quadgame94 #69215 üzenetére
Nade mi lenne az agressziv ar? Hogy a 5070Ti helyett 9070 legyen.
Mondjuk tok mindegy mert az msrp is felesleges nezegetni.
Startkor csukkva kell tartani a szemet es ket honap mulva kinyitni es a piac eldonti. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Ezzel nincs semmi gond, szerintem ez mar generaciok ota tiszta sor, tobbszor emlitettuk mar mi is az evek alatt.
Csak valamiert ez az AMD-ig nem jut el.
Most talan eljutott, de a leakelt arakbol nem az latszik, hogy meg is akarjak valositani a tervet. -
b.
félisten
válasz
legyen így.
Egyelőre az a lényeg hogy a 9070 sikerüljön jól, mert oltári nagy Hype-t vertek fel és tényleg remélem hogy ott lesznek a szeren, nem pedig banánhéj lesz. Világosan látszik, hogy konkurencia nélkül az Nvidia elszáll, mint a győzelmi zászló. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #69210 üzenetére
AI Boom meg van, de a crypto boom miatt sem valtoztak nagyon az aranyok, csak mennyisegileg tobbet adtak el.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Hát igen, miután mindenről le késtek ami pénzt pumpalt volna nem marad más mint hogy jó lenne innovalni valahogy. Elnézve az 5070ti előzetes rumor tesztjét ha letisztazodnak az árak és beállnak a készletek és valóban olyan erőss az 5070ti nem látok indokot a 9070xt mellett, ami mindenben rosszabb lesz értem ez alatt a felskalazast a frame gent, tuning modellek esetén a fogyasztást.
-
b.
félisten
válasz
Esetleg előremutató fejlesztések...
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
AI boomot természetesen lekestek, mostanában nem lesz, mining boom meg mióta már nem kell hozzá szignifikansan GPU az se lesz.
-
S_x96x_S
addikt
"AMD Ryzen AI MAX “Strix Halo” reviews coming soon, ASUS teases launch event"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-ai-max-strix-halo-reviews-coming-soon-asus-teases-launch-event
( ROG Flow Z13 3-in-1 ) -
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94 #69207 üzenetére
2023Q2-Q4-ben 19%-on álltak: [link]
Ekkor volt a nagy RDNA2 olcsósodás / kiszórás. Innen látszik, hogy van az az árazás / olcsóság, amikor a nép elkezd AMD-t venni. Az RDNA3 nem volt elég olcsó.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Kajoszbobber #69202 üzenetére
OMG... mindjárt felteszem az alufóliasisakot.
Az EXPO amúgy memóriatechnológia. A memória órajelét és feszültségét befolyásolja.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #69190 üzenetére
Meg ha 20% lett volna, de epp RDNA2 alatt ment 10% ala is a piaci reszesedes.
RDNA3-at mar olyan szemlelettel kellett volna arazni, mint a mostani 40%-ra lovunk ambicio. Az RDNA3 kb 10-12% szintentartasra volt eleg. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Nyilván a porszemek miatt kellett BIOS frissítés arra hogy az expo bekapcsolása úgy meglökte az soc feszt hogy a cpu kapitulált
... Aztán valami oknál fogva ez előfordul mai napig ( a 2 agyhalottat nem veszem ide, ott tok egyértelmű hogy a cpu nem megfelelő foglalatba helyezése volt a gond)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Kajoszbobber #69197 üzenetére
Azért sejtik az okát. Az Intel és az AMD évente nagyjából párszáz olyan esettel találkozik, ahol megmagyarázhatatlan leégés történik. Amelyik esetet visszakövetik, ott jellemzően kiderül, hogy elszenesedett porszem okozta a gondot. Mivel nehezen várható el, hogy teljesen steril és pormentes környezetben építse a gépét a user, ez benne van, és igen, évente okoz párszáz ilyen panaszt, de mivel ez az eladott termékeknek pusztán a 0,0000x%-a, ezért nem különösebben foglalkoznak vele. Cserélik a dolgot garanciában, mert nem tudják magát a kiváltó körülményt javítani, ugyanis por a legtöbb helységben van.
#69198 PuMbA : Most poéntól függetlenül volt olyan dolog, amit nekem köszönhettek. Például a The Outer Worlds esetében megemlítettem nekik, hogy lehetne választható játék valamikor egy promócióban. Annyit mondtak, hogy meglátják mit tehetnek. Aztán választható játék lett, és küldték a hírt, meg azt írták, hogy "Örülsz, Vincent?".
#69200 Quadgame94 : De ezek teljes értékű számítási egységek. Csak azért működik ez a mód, mert fizikailag ott van mögötte az ALU, ha nem lenne, akkor sose tudnál kiszedni ennyi operációt a rendszerből.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- LG 27UN83A-W - IPS LED - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - USB Type-C - HDR 400 - AMD FreeSync - Hangszórók
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!