Hirdetés
- Milyen széket vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Apple szerviz topic: iPhone, iPod, iPad, MacBook, iMac
- HDD probléma (nem adatmentés)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple MacBook
- CPU léghűtés kibeszélő
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #67097 üzenetére
Max az 5090 hez képest, de igazából ott sem. Egy 4080 super vagy 7900XTX mai napig 4K n visz mindent szépen. Felső kateg alsó hangon ma is , s van a Csúcs és premium kateg na az a 5080-5090 lesz most. 4K raszterben a 4080 -7900xtx 25-30% hátrányban volt 4090 hez képest átlag 4K ban, RT ben volt nagyobb hátrányuk sokszor akár 50-60% de ott sokkal kisebb fps számokkal és hát a szavazások tekintetében (HWU, Gamernexus stb-n) még mindig a raszter a lényeg . De volt pár játék ahol egál közeli is volt amúgy furamód.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #67098 üzenetére
Jack Huynh - definiciója számít ( ennek a kontextusában: #67082 )
És az ő nyilatkozata alapján
a középkategóriás GPU-k (Mid-Range)
a tömegpiacot célozzák meg, vagyis azokat a felhasználókat,
akik megfizethető árú, de még mindig erős teljesítményű grafikus kártyákat keresnek, amelyek alkalmasak modern játékokra és általános PC-használatra.És a Radeon RX 7900 kategóriás kártyák már biztos nem a tömegpiacra készültek.
vagyis próbáld meg Jack Huynh (AMD) nézőpontjából nézni.
-
A.Winston
tag
válasz
kovsol #67085 üzenetére
XTX-nek nincs utodja, ha bika raszter kell, akkor vagy az vagy az 5090..
Ez a 7800XT utodja, egy ligaval lejjebb inditva (“7”-es).
Most ez miert jo kerdeses, de marketing szempontbol igy nagyobb a generacios ugras (vs 7700 XT..) es talan lehet remenykedni hogy udna fog tudni jobban skalazodni felfele (80/90-es kat). -
hahakocka
őstag
Régóta így van AMD nél főleg hogy NV bemutató után árazza be csak most kivételesen ők kerültek előre. Fura lesz ha nem mond semmit árba
Némelyik kártya hatalmas hűtést kapott itt is. Ezek se lesznek annyira kicsit de tippre az NV karik még bőven nagyobbak lehetnek majd. A 9070 sima még egész jó méretre. Gondolom legalább a 7800xt-t hozza vagy a GRE-t az Xt meg 7900xt-79ö00xtx között, ahogy nemrég mondták, hogy 4080-5-10%. Legalábbis így van igazán értelme. -
hahakocka
őstag
válasz
S_x96x_S #67091 üzenetére
Ez alapján akkor a 4070Ti, 4070 TI super-4080 is középkateg?
Hisz a 7900xt-xtx ezek ellenfele volt.
Nem nem ez a 9070-9070XT, a 7700xt vagy 7800xt utódja lesz kb. Kérdés továbbra is az ár. Meg remélhetőleg nem GRE szint lesz. Szerintem csak azért szedték ki mert alapból is először csak Kínára volt kitalálva, mellékág. Nem volt belőle azonos, mennyiség mint pl 7800xt-ből . Emellett bőven jobban megérheti majd ez az új generáció s ezért kiszedték. Kérdés mi lesz a 7900xt vel. Az kb kötelező kell legyen, hogy hozza a 9070xt a 7900xt-t. Vagy iszonyat olcsónak kell lennie ez a két lehetőség ha elakarják érni a piacnövekedést ahogy mondták. Általában AMD szokott mindig árat úgy megadni hogy megvárja az NV-t hogy tuti olcsóbban adja meg gondolom, a teljesítményt is látni akarja bár szerintem sokan tudják már
. Már mindkét oldal tudja rég lehet a másik eredményeit.
-
Devid_81
félisten
Varjuk meg az esti eloadast, de ugy latszik az Nvidia arak nelkul nem hajlando megmondani az AMD az arakat.
Ezenkivul Q1 (Marcius utso napjaig elhuzzak majd ugyis) es mindezt egy 7900XT teljesitmennyel.
Ar tippem RTX 5070 -50$, business as usual. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #67082 üzenetére
A 7090XT sem a high-endet célozta.
A konkurens megoldás nem dőlt el, mert nem tudjuk hova érkezik pontosan, eddigi tipp 5070 és 5070ti, utóbbinál már szintén 16GB van.
Ha 7900GRE éri el, akkor nem, csak ugye ott még nincs előrelépés, kiadják "ugyanazt".
Ami nem lenne meglepő, mert launch előtt beszüntették a GRE-t."Értelmetlen lenne 20–24 GB-ot követelni egy középszintű kártyától."
Nem tudom, az eladási/ajánlási narrativa eddig az volt, az AMD többet ad. -
kovsol
titán
De most akkor a 9070 lesz a teteje? Szóval az a 7900 utód? Ezt hogy fogják a marketingesek kimagyarázni a vevőknél?
-
S_x96x_S
addikt
Az előzetes RDNA4 -es slide-okban nincs teljesítmény adat;
úgyhogy lehet, hogy azt később ( az nVidia bejelentése után pár héttel lesznek pontos árazási és teljesítményi adatok ) vagy csak az élő keynote-ban lesz megemlítve.https://videocardz.com/newz/amd-previews-radeon-rx-9070-xt-and-9070-series-rdna4-launches-q1-2025
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #67079 üzenetére
> Most majd lehet magyarázkodni a jövőtállóságról ami eddig ment.
az RDNA4 nem a high-endet célozza,
így a 16 GB VRAM a középkategóriában bőven elég és jövőálló.A konkurens RTX 5070 csak 12 GB-ot fog kínálni ,
és ahhoz képest az AMD megoldása még inkább időtálló.
Ez nem visszalépés,
hanem tudatos piacszegmentáció;
a GPU-knál léteznek kategóriák,
és a 16 GB VRAM - középen - ideális.
Mivel az AMD most nem ad ki RDNA4-et high-endben,
értelmetlen lenne 20–24 GB-ot követelni egy középszintű kártyától. -
huskydog17
addikt
Bennem is ez merült fel. Ha a 9060-ban az enkóder mellett a felskálázót is kiherélik, akkor mivel akarják azt eladni? Csak mert semmi nem marad belőle, ami értelmet adna neki. Pár órán belül remélhetőleg választ kapunk erre, mert ez így eléggé ellentmondásos.
Ha a 9060-ból bármilyen RDNA4 feature-t kiherélnek, akkor az instant DOA.
Most már nagyon kíváncsi vagyok arra a prezentációra, hogy mi az igazság. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #67074 üzenetére
> AMD announces FSR4, available “only on Radeon RX 9070 series”
várható volt;
kell házzá speciális AI hardware ami csak az RDNA4 -ben van meg.
és ha nem kellene hw - akkor már rég megoldották volna. -
Busterftw
nagyúr
AMD announces FSR4, available “only on Radeon RX 9070 series”
Uff.
-
T.Peter
őstag
válasz
Alogonomus #67067 üzenetére
A legtobb munkanal max idot nyersz egy gyorsabb kartyaval vagy epp kenyelmi faktor hogy valami jobban fut, de ezeket penzre nem tudod atforditani. Banyaszatkor lehetett egy az egyben atforditani penzre a nagyobb teljesitmenyt, de pl egy jatekfejlesztonek soha nem fogja visszahozni azt az 1500 dollar kulonbseget. Ott max azt tudja befolyasolni, hogy kevesebb problemat okoz amiatt, hogy nincs teljesitmenybeli hiany.
-
ƵøŁĭ
veterán
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #67068 üzenetére
> Ezt értem, csak ugye Nvidiat csak akkor vegyél ha kell az RT, meg a jobb DLSS,
A várható jobb RDNA4( RT és FSR4 ) vs. Blackwell képességek alapján ?
majd a tesztelők kiértékelik; úgyis minden az ártól függ.> Most már a több vram se lesz fontos, csak 16GB lesz. (a leak szerint)
RX 9070 16GB vs. RTX 5070 12GB VRAM
majd a tesztelők kiértékelik;
úgyis minden az ártól függ. -
Alogonomus
őstag
A most induló generáció talán legnagyobb kérdése az lesz, hogy a várhatóan nagyjából RTX 4080-as teljesítményszintre érkező, de annál állítólag lényegesen olcsóbb 500-700 dolláros árszintre érkező RTX 5070 Ti és RX 9070 XT mire nem lesz elég egy gamer setupban, és ráadásul annyira nem lenne elég, hogy a következő szinteket képviselő RTX 5080 és RTX 5090 kártyák állítólagos 1500 és 3000 dolláros árát is kicsengetik inkább a játékosok százezrei/milliói a teljes látványvilágért.
Valamennyi RTX 5080 biztosan elkel majd, de a gazdasági szektor már inkább akkor az RTX 5090-et veszi meg, mert aki munkára keres kártyát, az az extra 1500 dollárt is gyorsan kitermeli a lényegesen erősebb kártyával. Viszont ezek az eladási számok biztosan messze elmaradnak majd a fél/harmad árú RTX 5070 Ti és RX 9070 XT eladási számaitól.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #67065 üzenetére
> az anti AI/RT/felskálázó AMD-sek most hogy hozzák ki a narratívát.
FSR 4 ✅
2024-09-16
"Teljesen AI-alapon jön a FidelityFX Super Resolution 4.0"
https://prohardver.hu/hir/amd_fidelityfx_super_resolution_4_0_ai_jon.htmlSeptember 13, 2024
"AMD plans for FSR4 to be fully AI-based — designed to improve quality and maximize power efficiency"
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/amd-plans-for-fsr4-to-be-fully-ai-based-designed-to-improve-quality-and-maximize-power-efficiency -
S_x96x_S
addikt
FSR 4 ✅
https://x.com/VideoCardz/status/1876181944729551054FSR 4 = "RDNA4 exclusive."
https://x.com/Sebasti66855537/status/1876188102466953268Akár az is lehetséges,
hogy az AMD ma még nem jelent be árakat;
és megvárja az nVidia árakat. ( mint a Zen5 -nél; bejelentés - árak nélkül )
"They can announce the GPUs without a price like they did with Zen5 at Computex."
https://x.com/Kepler_L2/status/1875446904445911511 -
S_x96x_S
addikt
Minden AI-s dolognak kell valamennyi VRAM a működéséhez,
úgyhogy én a " neural rendering" -től nem várnék megoldást.
(persze tévedhetek) Az is lehet, hogy majd a DLSS4 része lesz.A VRAM gond enyhítésére többet segíthet:
- a PCIe5 [ gyorsabb Rendszermemória <--> VRAM adatmozgatás ]
- Blackwell-ben megjelenő GDeflate hw-res ki-tömörítési támogatás" Nvidia introduced RTX IO back in 2020 as a way to shift load from the CPU onto the GPU to speed up game asset load times. It's a part of a wider industry push to integrate GPU decompression into games including AMD's SmartAccess Storage, Microsoft's DirectStorage, and Khronos Group's Vulkan API. They all rely on an open GPU compression standard called GDeflate.
Blackwell's new Decompression Engine specifically accelerates GDeflate" [ link ]------
Szerintem mindkét cégnek lesznek nem várt meglepetései a mostani bejelentéseknél.
az árak csak a gyártás felfutásával fognak normalizálódni.
Vagyis én csak április után várnék ár-teljesítmény korrekciót a cégektől
( mind az AMD mind az nVidia részéről ) -
Alig várom az R5 3600-al készített 4080s vs 7090xt preziket, illetve az RDNA4 ígéretet, amely talán megérkezik 2026 márciusában, mindezt csupán 699-ért.
#67057PuMbA
A 9070XT-t előreláthatólag egy 3090TI szintére lőtték be, némileg jobb RT teljesítménnyel. Az FSR pedig a mai napig nem versenyképes a DLSS-el szemben. Szoftveres fícsöröket tekintve talán a frame gen volt az egyetlen az utóbbi időben, ami igazán jól sikerült, de az is elérhető az nV kártyákon. Szerintem eléggé biztosan állíthatjuk, hogy 2 lépés az az 1. -
jimpo
senior tag
-
PuMbA
titán
és hahakocka: Az is fontos, hogy mit fog mutatni az NVIDIA. Ők ugye 1 lépéssel általában előrébb járnak. Kérdés, hogy most mekkora lesz ez a lépés. Lesz-e akkora fejlődés a 4000-res széria után. Lehet olyat mutatnak, ami miatt hiába lesz simán drágább a kártyájuk, az árkülönbség megalapozott lesz az AMD-vel szemben.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
DudeHUN #67052 üzenetére
> Ha Jensen nagyon úgy akarja, akár a kövi héten is lehet majd kártyát venni
2025 - Január 21. -- ét írnak az RTX 5080 -ra; vagyis inkább +2 hét
"Nvidia RTX 5080 rumored to hit shelves on January 21 — expected to debut at CES with sales embargo reportedly lifting two weeks later"
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidia-rtx-5080-rumored-to-hit-shelves-on-january-21-expected-to-debut-at-ces-with-sales-embargo-reportedly-lifting-two-weeks-later -
hahakocka
őstag
NV meg ennek a többszöröse AI esetén, most is pont nagy üzletet tett az AI val. Mindenki ezt az AI AI AI hypeot tolja most úgyis. Ebben van nagy pénz most ennyi.
RT sebesség max azért fontos mert NV előtte a sokkal sokkal nagyobb bevételeiből kitalálta az RT-t és most persze mivel siker volt sokak, de nem mindenki számára így mindenki követi hisz pénz beszél kutya ugat. Remélhetőleg most már nem 10 fps lesz majd a PT meg hasonlók
-
PuMbA
titán
Na nézzük hamarosan a prezit és kiderül a helyzet. Most majd mondják, hogy az RT sebesség nagyon fontos meg AI egységek, AI felskálázás, AI így, AI úgy....Jó reggelt nekik!
-
válasz
pRoject22 #67049 üzenetére
Esélyes, hogy semmi köze a VGA-hoz hanem valami áramköri-földelési zavar okozza valahol. (Illetve több tényező együtthatása.) Munkahelyemen pl. volt időszak amikor én vagy szemben ülő kollégám felállt akkor ment el így a kép, de nem a saját monitoron hanem a szemben lévőn. Vicces volt.
-
M.T.
senior tag
-
villamos
őstag
válasz
szabimabli #67045 üzenetére
Nem lehetne, hogy ezt ne itt beszéljétek ki? Tényleg...
-
szabimabli
csendes tag
válasz
newwave0507 #67035 üzenetére
Nálam hasonló volt RX580al, nem emlékszem melyik driverrel.
Ha elindítottam egy játékot, fekete kijelző, villogott jobbra balra, és csak akkor javult meg ha újra bedugtam a HDMI kábelt.Azóta cseréltem egy 6700 XT-re, itt semmi gond.
Nem lehet hogy driver probléma? -
bitblueduck
senior tag
válasz
nekem 24.9.1 hdmi 2.1-en huncutkodik olyat hogy néha disconnectel egy pillanatra. esetleg egy tavaszi-nyári driverrel kilehet próbálni, akkor még nekem nem csinált ilyet. csak nincs ahhoz türelmem hogy ezzel kísérletezgessek most, de egy próbát megérhet. ha azzal hibamentes, akkor áldozni kell egy kecskét hátha kijavítják fél éven belül.
de talán ez megfelelőbb hely a kérdésnek: https://prohardver.hu/tema/azonnali_vga-s_kerdesek_oraja_2/friss.html -
V!ck
senior tag
-
válasz
Nekem HDMI-vel ugyanez van. Hasraütök, de kb. 4-5 óránként 1-2 másodpercre fekete kép és mintha mi sem történt volna visszajön a kép. Nincs driver vagy hasonló crash, legalábbis a driver nem dobja fel az ablakot, hogy a driver hiba után helyreállt. Különböző kábelekkel is próbáltam talán eredmény nélkül. Mivel ritka nem szántam rá időt, hogy próbáljam pl. az alapórajelet megemelni vagy a max órajelet visszavenni és tesztelgetni.
Akár driver bug islehet, de régóta van. -
newwave0507
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy Samsung G52A monitor, 32" IPS 165Hz. Cimborám vette magának, viszont időközönként 7900XTX-el hajtva, előjött az a gond, hogy fekete képernyő, és vissza. majd feldobja a DP portot. Át adta nekem, 6900XT-vel használtam, semmi baja nem volt. Most vettem én is egy 7900XTX-et, ugyan ez..., random időközönként elmegy a kép egy pillanatra, majd vissza, és feldobja a portot bal felül. Valaki esetleg, hogy mi lehet a megoldás erre ? -
b.
félisten
válasz
hahakocka #67033 üzenetére
Unokatestvérek,de elégé szétzilált család mert Jensenék migráltak és sok gyerek volt a családban. [link]
Madison, jensen lánya amúgy az Omniverse marketing igazgatója, baromi tehetséges marketingesnek tartják.
Tőle ered az hogy legyen az Nvidia " prémium" . Elég azt hozzá, hogy elötte a Louis Vuitton-nál volt . -
hahakocka
őstag
válasz
szmörlock007 #67028 üzenetére
Ők elvileg amúgy valami rokonok is nem? Asszem unokatesók? Vagy az csak vicc volt régebben?
-
b.
félisten
válasz
szmörlock007 #67028 üzenetére
Ez tuti
-
hahakocka
őstag
válasz
Devid_81 #67026 üzenetére
Ha addigra lejjebb megy az ára a kártyáknak nekem az is jó úgyis március-áprilisban akarok gépet venni.
[link]
RTX 5060 Benchmark Leak!!! RTX 5080 Release date! RDNA4 Leak and MORE GPU NEWS!!!!!1!!(pi)^Cos(pi/2)
AV1-B Frame Support AV1 encode lesz de lehet csak a 9060-9070 esekben 9040-9050 ben nem mondjuk én úgy se a kisebbekből veszek, de azért ez elég idegesítő lenne. -
yarsley
aktív tag
Kínai partnerek januári paper launch-ra panaszkodnak - valószínűleg US kapja meg az első nagyobb készletet - forrás
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #67022 üzenetére
Én csak 4080-7900XTX hez képest -5% ot láttam frissebben. Most már olyat nem hogy meghaladná őket, maximum RT ben
-
b.
félisten
válasz
Alogonomus #67022 üzenetére
Ez a TPU charton az ott lévő adstbázison alapul.A megjelenesig semmi nem lehetetlen.
-
b.
félisten
válasz
ReSeTer #67017 üzenetére
Nem lehet tudni valójában lesz e ilyen, kijelentő módban beszélni nem lehet erről . Valószínűleg 1 hét múlva sem leszünk okosabbak mert nem ez a kategória lesz bejelentve,de ki tudja.
Tippelgetős topik. Összesítve az eddigi pletykákat TPU tól teljesítményben( raszter) ez várható, az árazást nem tudjuk, az egy fontos kérdőjel.( innen [link] ) -
-
ReSeTer
senior tag
válasz
Alogonomus #67010 üzenetére
Én végülis valami 7700 xt raster erősségre és 4070 RT-re várok 200 ezer alatt. Gondolom ilyen nem lesz.
Akkor mi értelme van az egésznek? Kinek akarják eladni? Csak USA? -
hahakocka
őstag
Szuper hírek bár a memória ár csökkenés jól hangzott, de a Trump éra, a gyenge ft, a TMSC emelés hát nem tetszik
Lehet eggyel kisebb VGA kategre fogok emiatt pályázni 9070 XT helyett pl 9070 mint most is a 5700 as sima majd kiderül. Persze legyenek jók is és jó áron!Csak akkor egyébként lehet előző széria lesz
5080-5090 meg nem is érdekel ilyen áron, fogyasztással, mérettel 16+6+7 PIN el. 5080 esetén csak 16gb. A 7900xt is már 20 volt meg a xtx és a 4090 meg 24gb os is. Főleg ennyiért.
Azért remélem lesz 20-24gb os 9070XT is bár ha olcsóbb lesz sokkal mint az előző széria adott szintje és a konkurencia, akkor tuti nem -
S_x96x_S
addikt
és a TSMC árat emel.
~ draft fordítással:
"a TSMC jövőre 5–10%-kal emeli az árakat az olyan fejlett gyártási technológiák esetében, mint a 3 nm/5 nm, és 15–20%-kal a CoWoS csomagolásnál az AI iránti kereslet miatt, miközben körülbelül 5%-kal csökkenti az érettebb technológiai folyamatok árait."
https://x.com/dnystedt/status/1873547111402451068 -
S_x96x_S
addikt
válasz
yarsley #67013 üzenetére
> Forint romlása
lehet, hogy nem lesz annyira vészes - a vészmadarak - előrejelzéséhez képest.
de 2025-ben - több elemző intézet szerint
még mindig jellemzően a forint fokozatos gyengülése várható az euróval szemben.- A Blochamps Capital előrejelzése alapján 2025 tavaszára az euró árfolyama elérheti a 425 forintos szintet,
- Az Egyensúly Intézet szerint : 2025-ben a euró-forint árfolyam várhatóan a 412–419,
- A 30rates.hu előrejelzése szerint "Euro to Forint Forecast"
- 2025 Feb 410-422 között
- 2025 Mar 416-434 között
- 2025 Apr 427-439 között
- ...
Január végén Trump totál bekavarhat a vám-háborúval,
De még azzal is,
hogyha a várthoz képest nem lesz olyan vészesen nagy a kivetett VÁM;
mert ekkor lehet, hogy a Ft a várakozások ellenére erősödik egy picit ( vagy nem süllyed tovább )
Szóval nem tudom.Kiszámíthatatlan - mint Trump elnöksége.
-
S_x96x_S
addikt
2025 -ben memóra árcsökkenés várható
- GDDR6 árak : 8-13% -al
- GDDR7 pedig kisebb mértékben: 0-5% -al.
- LPDDR5X , DDR5 árak is megindulnak lefelé : 3-8% -al
- ....
Az RDNA4 - GDDR6 -os lesz.
TomsHW: DRAM prices expected to decline in early 2025 impacting PC, server, and GPU VRAM markets
"In the GPU VRAM segment, prices are expected to fall by 5–10%, primarily due to subdued demand and elevated inventory levels. Although some production capacity has shifted to HBM, particularly for high-performance GPUs used in AI and data center applications, demand for conventional graphics DRAM remains weak. The gaming and professional graphics markets have yet to recover fully from a period of high inventory levels and soft consumer demand, leading to a continued decline in GPU VRAM pricing." -
Alogonomus
őstag
válasz
ReSeTer #67005 üzenetére
200 ezer alatt ha lesz is valami, az leghamarabb jövő év végén érkezhet majd, mert jelenleg még bőven van készleten mind 4060 Ti, mint 77700 XT. Sőt itt-ott még 6800 is. Ráadásul erősebb valószínűleg nem lesz az 5060 és 9600 sem, csak az új generációs funkciókat fogják esetleg támogatni, meg valószínűleg kicsit takarékosabbak is lesznek.
Minimum jövő nyárig egy 200 ezres, de jelenlegieknél jobban megérős kártyára a legjobb esélyt az új generációra váltók használt 7800 XT/7900 GRE, vagy 4070/Super/Ti kártyái jelenthetik. -
-
ReSeTer
senior tag
Most realisztikusan:
Várható valami a 200 ezer alatti kategóriába ami megérheti jobban a mostani kártyáknál?
Lehet itt beszélni, hogy 8800xt milyen lesz meg minden, de nem lesz 250 ezer alatt az is tuti, de inkább 300k. A legtöbb ember valami értelemes 7600 alternatívát szeretne. -
S_x96x_S
addikt
> én csak Rowon kolega hozzászólására reagálva mondtam,
> hogy nem elégedhet meg az AMd a jelenlegi helyzettel.Fontos megérteni,
hogy ez egy "félig üres" (Bici) vs. "félig teli" (Rowon) nézőpont közötti vita
az AMD sikerességéről.
Mindkét perspektíva érvényes lehet, attól függően, honnan közelítjük meg a témát.
Az eredeti hír Lisa Su 10 éves munkájának elismeréséről szól (Ceo of the Year),
és nem az AMD gaming GPU-k elmúlt 2 éves teljesítményéről.
A vita alapja tehát különböző:
Rowon a Lisa Su elmúlt 10 éves munkájával elégedett, ahogy például a Time Magazine is - akik a díjat adták.
Te viszont az AMD gaming GPU-k fogyasztói piacán nyújtott utóbbi 2 éves teljesítményével vagy elégedetlen.
És ez a különbség a közös nevező hiányát jelenti ebben a vitában.
Az, hogy Rowon elégedett Lisa Su 10 éves eredményeivel
(amivel egyébként én is egyetértek, ahogy Jensennel is elégedett vagyok ),
még nem jelenti azt,
hogy az AMD vagy az NVIDIA elégedett lehetne a jelenlegi helyzettel.
A verseny lényege éppen az, hogy semmi sem garantált.
Ezért egyik vállalat sem ülhet a babérjain.
---------
Érdemes tényleg alaposan elolvasni azt a Time.com cikket
https://time.com/7200909/ceo-of-the-year-2024-lisa-su/
A cikk alapján:
Az AMD részben elégedett lehet:
- az elmúlt 10 év pénzügyi növekedésével ( jelenleg többet ér mint az Intel )
- technológia fejlesztésekkel ( MI300X ) - amivel versenyben maradt az AI-ban.
- CPU Piaci részesedés növekedésével.
Az AMD-nek dolgoznia kell
- Erős versenyhelyzet az nVidiával és az Intellel
- Geopolitikia kihivásokon ( tajvani chipgyártás, ellátási lánc diverzifikáció )
- AI-piaci részesedés."AMD is still struggling to break into the training phase of the market. That’s largely because Nvidia controls the world’s leading software for optimizing GPUs for that purpose—and it only works with Nvidia chips. The huge number of developers who already use it gives Nvidia an ongoing advantage. AMD is building its own competing software, but it is “absolutely behind Nvidia’s,” says Moorhead, the former AMD executive. Su says AMD is catching up. That’s partly thanks to an informal alliance with tech companies, including Meta, that want to avoid handing Nvidia an outright monopoly. Meta is buying AMD chips, contributing to AMD’s code base, and using its software in its data centers. “It’s a very good symbiotic relationship,” says Moorhead. “Without AMD, Nvidia can double their prices.” Says Su: “Nobody wants to be locked into a proprietary ecosystem. Really our strategy is: let’s invest in an open ecosystem. And then may the best chip win.”
Yet in their bid to reduce their reliance on Nvidia, major AI companies have also begun to design some of their own chips in-house. That could threaten AMD in the long term. But Su doesn’t see it that way. “I actually see it as an opportunity,” she says. No company wants to replicate the $6 billion AMD pours into R&D annually, she argues. She sees instead a future where big tech companies continue to spend on AMD’s chips, while also relying on their own chips for certain workloads. “There’s no one-size-fits-all in computing,” she says. “The broader the ecosystem, the bigger the party.”
If Su is right, the size of the party is going to keep on growing. She predicts the specialized AI chip market alone will grow to be worth $500 billion by 2028—more than the size of the entire semiconductor industry a decade ago. To be the No. 2 company in that market would still make AMD a behemoth. Sure, AMD won’t be overtaking Nvidia anytime soon. But Su measures her plans in decades. “When you invest in a new area, it is a five- to 10-year arc to really build out all of the various pieces,” she says. “The thing about our business is, everything takes time.”------------
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Rap, Hip-hop 90'
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Cyberpunk 2077
- OpenWRT topic
- Le Mans Ultimate
- Milyen széket vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest