- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
> AMD
Anno addig mondogatták maguknak
> hogy nem kell AI a felskálázáshoz, míg elhitték....már rég lenne FSR Redstone.Ez inkább az erős technológiai verseny következménye.
Az nvidia nagyon nagy tétett tett az AI -ra ( a gaming-et is beleértve ) és bejött neki.az AMD-meg az APU,Chiplet -re tett nagy tétet - és az szintén bejött neki
( bár technológiailag az AI sokkal nagyobb durranás - mint bármi más ,
és ez még csak az új technológiai forradalom - eleje. )az AI extrém gyors fejlődése - disztruptívan -
annyira meglepte az egész világot,
( beleértve a gaming konzolokat is ) ,
hogy a világ 99.9%-a nem látta ezt előre.
( És manapság a Terminator világ Skynet-je is egyre közelebb van. ) -
Zilko87
aktív tag
Kicsit azt érezni ezen a fórumon, hogy ha az AMD ingyen adná a kártyákat, a döntő többség még akkor is Nvidiát rendelne 1000euróért. Szóval borzasztó nehéz dolguk van. Ide nem elég 30-40 ezres difi a belépő kategóriában és nem elég 70-80 ezres a középkategóriában. Ide fél ár kellene, akkor talán lenne halvány esély, hogy 10ből 2 ember amd vesz.
-
S_x96x_S
addikt
> Az AMD azonban jobb árat nem akar,
meglátjuk.
Én Q3 -ra teszem a nagy árversenyt.
Addig az ellátási láncok kialakulnak mind az nvidiánál és az AMD-nél is,
( és a Steam hw statisztikát is korrigálják addigra. )Az AMD - a middle + low-end -et célozza,
vagyis majd a 9060 XT -vel dől el a verseny. ( 060, 050 ) kategória.
és ha az RTX 5050 Desktop is GDDR7 -lesz ; ( mint ahogy irják az "update" részben )
akkor kiderülhet, hogy ki mennyire tudja tartani az árversenyt.amit még érzékelek,
hogy az AMD-nek az RDNA4 -el nem csak a játék fejlesztőket, hanem az AIB gyártókat is meg kell győzni, mert csak a magas volumen ( ~ méretgazdaságosság ) jelent kedvező árakat. És jelenleg a méretgazdaságosság az nvidiát segíti.
( az AIB gyártók se akarnak annyira kockáztatni .. és ez amolyan 22-es csapdája )Mindenesetre az idei év szerintem izgalmasabb lesz mint az előző
( ~ picivel nagyobb versenyt várok)
-
DudeHUN
senior tag
Szerintem meg a 16GB-ost 300 dollárra, a 8GB-ost meg 230 dollár körülre kellett volna árazni és senkinek egy szava nem lenne. Talán piacot is szereznének. Pár hónapja még azt kamuzták ez a cél. Persze a 16GB-os így sem rossz a jelenlegi kínálatban. Viszont csak azért csúszik le az is, mert a másik oldal drágábban adja a minmálisan gyorsabb terméket ennyi VRAM mellett. Cserébe ott izmosabb a feature szett.
A 8GB-os verzió meg... kajak ki a tök veszi majd ezt egy RTX 5060 helyett? DIY-ban kvázi halott cucc. Persze prebuilt konfigok esetén majd veszik a cégek.
Plusz igen. Ugyanazon a néven árulni a nem tájékozott réteg félrevezetése. -
hahakocka
őstag
Szerintem is a 7800xt é lehet így a 9070 ez abból is látszik hogy az eggyel alatta lévő a 7700xt -é lett ma. Vagy lesz még egy 9060XTX?
De kezdettől nekem a 7800xt utódjának tűnt azért nem értettem miért a 7900GRE hez méri még az AMD is. A 9070xt t már simán lehet 7900gre hez is mérni. Vagy megint AMD csak az ár sáv összehasonlítást nézte nem a teljesítmény kategóriásat s + elnevezésit.
260-260e ért lehet már venni 9070 et (7800xt kb 200-215e közt van még) és azért jobb is nála (FHD-1440p ben pl 30 fps majdnem az átlag difi, Forza, AC stb) és ott az FSR4 stb is
-
olymind1
senior tag
Az AMD már állított sokmindent, meg persze hogy a drágább modelljeihez hasonlítgatja, hogy ne érezzük úgy hogy mennyivel mennyivel drágább a 7800 XT-hez képest.
Persze tudom hogy nem lehet összehasonlítani 1:1-ben őket, mert új gen, de specek alapján igen hasonlóak, tranzisztor számot leszámítva
Az a 30% meg egy generációs ugrás kb, amit elvárnék 2 évente. A végén meg úgyis mindenki azt vesz amit akar, meg amire telik, sima 6700 10 GB-ról, még mindig érezem van mire váltani amit józan áron is adnak. Node várom a 9060 XT teszteket is, aztán ha nem lesz nagy szám, akkor az RTX 50-es Super szériát, vagy UDNA-t.
-
-
-
huskydog17
addikt
Igen, ezért is vicces látni néhány AMD fanatikusnál, hogy korábban mennyire hangoztatták milliószor, hogy mennyire jövőt állóbb a két csúcs RDNA 3 kártya főleg a sok VRAM miatt, aztán nesze neked. Úgy látom, nekik a VRAM előny/hátrány az RDNA 4 érkezésével hirtelen már nem is fontos.
Persze, hogy ugyanazt csinálja, mint minden másban, névadás (hardver és most már szoftver terén is), új feature-ök (néhány éves lemaradással), árak stb. A kreativitás legkisebb szikráját sem látni náluk, a legszigorúbban nyomják a copy-paste-t, persze valamilyen mértékben kell is, ha "versenyben" akarnak maradni, de legalább a névadásban egy pár percnyi energiát beleölhettek volna, ha már piacot jól láthatóan mégse akarnak szerezni, na mindegy, ők tudják.
Az Intelben több kreativitást látok.A gond, hogy FSR 4 terjesztésében viszont nem másolják az NV-t, pedig az AMD-nek legalább annyira kéne tolnia az FSR 4 terjesztését (vagy még jobban), mint ahogy az NV tolja a DLSS 4-et, de hát ahhoz több pénz kéne, amihez több eladás, amihez....és hosszan lehetne folytatni.
#71151: Nem 160, hanem 180 Watt!
8 GB-os 9060XT -> 150W
16 GB-os 9060XT -> 180WKét éve az RTX 4070-nél ugyanez volt, a legtöbb custom design brutálisan túlméretezett tégla volt, ezért is választottam akkoriban olyat, amit normálisan csináltak meg és nem méretezték feleslegesen túl. A túlméretezés már megszokott jelenség mindkét oldalon.
-
hahakocka
őstag
A Sapphire pulse s a fehér Pure és nitro nem volt nagy (a Nitro+ max verzió az igen), de pl a Hellhound igen. De az XFX ek is hatalmasok a többiekhez képest a 9070 eseknél is. Az Asrock Reaper viszont iszonyat pici 9060xt nél. Itthon lehetséges hogy 170e-180e ft körül lennének kb? Adók s egyebek után. 5060 most mennyi a 16gb os Ti ?
-
Alogonomus
őstag
és Busterftw
A tervezett valószínűleg 9 számjegyű gyártási volumen mellett az egyszeri áttervezés egyetlen eladott konzolra eső extra költsége talán az 1 dollárt sem érte volna el, de még a konzolonként mondjuk 5 dollár felárat is megérhette volna, ha cserébe 20-30%-kal takarékosabb és kisebb méretű lehetett volna a kézikonzol grafikáért felelős területe a fejlettebb architektúra hatására. -
Én mindig törekszem a nagyon halk gépre, és ennek megfelelően lövöm be az alaktrészeket. Teljesítményben a 7600 is bőven elég nekem (60fps-re limitálva megy minden), de ahogy érek el 2018-2019 felé a kimaradt játékokban kezd néha a 7600 és a táp is fel-felpörögni. Ezt szeretném majd kitolni egy újabb kártyával.
A 9600XT sem rossz, de ha lesz olcsóbb, halkabb, hűvösebb 9060, akkor az lenne az igazi. -
huskydog17
addikt
Az SDK azoknak a fejlesztőknek jó, akik saját maguk akarják integrálni a játékukba, az AMD segítsége nélkül. Az AMD mérnökei a nélkül is bele tudják rakni, azért vannak a szponzorált játékok, hogy oda raknak 1-2 szoftvermérnököt, akik segítenek belerakni egy adott feature-t a játékba. Nem kell hozzá GPU Open, semmi köze hozzá. Az majd a független fejlesztőknek lesz segítség, de én az AMD saját szponzorált játékairól beszéltem, ott az AMD mérnökei meg tudnák csinálni, csak azt az AMD-nek pénzelnie kell, amiből nincs sok jelenelég az RTG-nek.
A 7900XTX felhasználókat nem nagyon fogja vigasztalni, én értem, hogy miért nincs ott FSR 4, ezt le is írtam, nekem ezzel nincs bajom, viszont sok AMD felhasználót ez a legkisebb mértékben sem fogja érdekelni, ők annyit látnak, hogy NV oldalon minden RTX kártya megkapta a DLSS 4-et, míg a piros oldalon csak legújabb kapja meg az FSR 4-et. Ezek után vicces lesz olvasni bárkinél, ha valaki azt írja az AMD kártyákra, hogy mennyire finewine. Értem én, hogy az AMD-nek mindenképp meg kellet nyomnia a reset gombot FSR-nél, hogy értelmes minőséget kapjanak, ezzel viszont ugrott az eddigi "jövőállóság", amit egyesek rendszeresen szerettek emlegetni a piros oldalon. Korábban volt itt VRAM jövőállóság, ami a kukában landolt, mert az RDNA 4 jóval kevesebb VRAM-ot ad, mint a 3 (24GB vs 16GB), most meg az FSR jövőtállósága is a kukában landolt az RDNA4-exkluzivitással. Lassan elfogynak az érvek piros oldalon.
Ha pedig belegondolunk, hogy az összes jelenlegi laptop APU-ban RDNA 3.5 vagy régebbi IGP van, nos, ott lesz majd valószínűleg nem kevés csalódott felhasználó. Még az agyonsztárolt agyonhype-olt Strix HALO is RDNA 3.5-t kapott, nincs hozzá FSR 4 támogatás. Márpedig az igencsak borsos árú termék, konkrétan csúcstermék. Még meg se vette a felhasználó, de már arcon van köpve ebből a szempontból.
#71113 Busterftw: Nem volt túl sok elvárásom, de azt az alacsony lécet is sikerült alul múlniuk rendesen, én naivan azt gondoltam, hogy talán kicsit több effortot ölnek a az új szoftveres húzó feature-ökre, de igen a VGA-k copy paste átnevezése után ezen sem kéne meglepődni, mondjuk nem is lepődtem meg, inkább csak egyfajta újabb csalódás, hogy már erre se pazarolnak időt és energiát. A 40%-os piaci részesedés ígéret után az ember azt hinné, hogy most rákapcsolt az RTG, de ezek a lépések pont azt mutatják, hogy továbbra is ultra low efforton működnek. A 9060XT árazás ugyanezt erősíti meg, továbbra is csak hozzááraznak az NV-hoz ozt csókolom, aztán megy az istenítés meg "5060 killer" meg ilyen hülyeségek.
-
Alogonomus
őstag
Az FP8 és az ahhoz kapcsolódó FLOPS értéke más, mint az INT8 és az ahhoz kapcsolódó OPS érték, habár kapcsolat van közöttük.
A hivatalos AMD oldal alapján az OPS értéke a 9060 XT és INT8 esetén 410 TOPS. a 9070 esetén 583 TOPS, 9070 XT pedig 779 TOPS. Nálad nem tudom hogy jön ki a 290 TOPS a 9070-ednél.A 7900 XTX-re hivatalos helyen nem találtam semmilyen adatformátumhoz sem TOPS értéket.
-
huskydog17
addikt
Ez igen, az AMD abszolút zéró effortot ölt az elnevezésekbe, most már azzal sem foglalkoznak, hogy saját neve legyen a saját technológiájuknak.
Neural Radiance Caching -> egy az egyben átvette az NV-től, még csak meg se próbáltak alternatív nevet keresni CTRL+C CTRL+V
Ray Regeneration -> komolyan? itt valamit megpróbáltak alkotni, hogy legalább a legminimálisabban legyen eltérés a nevek között, aztán megkérdeztek egy 5 évest, aki megmondta a tutit, hát hogy ha már a Frame Generation a menő, akkor legyen a denoiser is egy generátor.
Reméljük, hogy a fejlesztésbe több effortot ölnek, mint a névadásba, mert a névadás egyenlő a nullával. Gondolom a meló nagy részét a Sony majd elvégzi, aztán az AMD-nek már csak finomhangolni kell a dolgot, hogy beleférjenek a büdzsébe. Miért gondolom ezt? Végtelenül egyszerű: amikor már a saját maguk által szponzorált játékba (pl.: Oblivion Remastered) sem tudják szállítani natívan az FSR 4-et, akkor ott nagyon nagy megszorítások lehetnek. Na persze driver-ből lehet nyomni az Override-ot igen, na de a saját reklámjátékukba miért nem raknak natív implementációt? Ez főleg az FSR 4-nél lenne nagyon fontos, hogy minél több játékban legyen natív FSR 4 implementáció, mert a játékosok többsége nem fog a driverben turkálni. Szerintem egyszerűen azért nincs, mert nincs pénz, nincs kellő emberi erőforrás megcsinálni. Láttuk, hogy az RTG milyen nagy kakiban van, nyilván ők nem úszkálnak úgy a pénzben, mint a CPU részleg. Spórolni kell, ahol lehet.
Na persze az új FSR 4 bejelentések az RDNA 3 felhasználókat (főleg a 7900XT/XTX felhasználókat) nem fogja vigasztalni, ők továbbra is hoppon maradnak.
Nyilván tudjuk, hogy technikai oka van, mert fp16-on emulálva az fp8-as modell túl lassú. Itt majd az lesz a döntő kérdés, hogy az AMD-nek megéri-e fp16-ra is trainingeztetni az FSR 4-et. Üzletileg nyilván nem, mert az lenne az érdekük, hogy mindenkit RDNA4-re tereljen, másrészt viszont rengeteg usert magukra fognak haragítani. Milyen szép is lehet, amikor a user megveszi sok ezer dollárért a csúcs Ryzen APU-s notit és az FSR 4 nem működik rajta. -
Alogonomus
őstag
A fő kérdés az, hogy az FSR 4 használata valójában mekkora FP8 teljesítményt igényel.
Azt én sem hiszem, hogy egy 7600-as is alkalmas lenne a sima FSR 4 futtatására, de lévén a 9060 XT állítólag arra is képes, hogy az FSR 4 sokkal komolyabb igénybevételt jelentő Redstone változatát is elfuttassa majd gond nélkül, így az alapverziós FSR 4 valószínűleg a 9060 XT FP8-as adatfeldolgozási teljesítményének csak a töredékét igényli. Arról pedig sehol sem találtam adatot, hogy TFLOPS számmal kifejezve hol helyezkedik el bármelyik RDNA 4-es kártya FP8-as teljesítménye.
-
PuMbA
titán
Elnéztem. FSR4 hamarosan jön, végre!
[link]
"AMD announced that when FSR 4 goes live on June 5th, over 60 game titles will support it. Integrating FSR 4 is as easy as it was for game developers to integrate FSR, and so it should be fairly straightforward for devs to push patches to their existing FSR-enabled titles to support FSR 4."
Ez a három új cucc egy FSR 4.1 lesz az év második felében.
Bici: Mi a baj az XT verzióval? Cserélni a legtöbbször a minél nagyobb különbség miatt érdemes és az XT biztosan nagyobb előrelépés, mint a sima, amiből valószínűleg nem is lesz 16GB-os verzió, tehát úgy meg tényleg felesleges a csere.
-
hahakocka
őstag
Láttad a Hardwared Unboxed (kérésre elcsúsztatott ha jól emlékszem) 8gb os 5060Ti videóját? Hát a 8gb os kártyák sokszor már a framegentől meg a DLSS-sel együtt is behalnak akár 1080p sima 'csak' highon is. Ezért mémelik sokszor 1080p medium karinak. 1440p meg dlss sel se lehetséges sokszor. A vicc az hogy 4K ba is visz pár gamet szépen a +8gb os változat s csak a vram difi miatt ezerszer jobb vétel a másik változat, persze az is túlárazott a maga 240e-250e ft körüli árával pl egy 5070-9070 hez képest amik 270e-280e ért vannak már.
Ah az Oblivion meg állítólag nagyon rosszul lett optimalizálva. Mondjuk nem csodálkozok rajta pl a Virtuos ha jól tudom korábban csak artworköket dolgozott k pl Heroes VI hoz is amúgy. Most meg kapott egy nagy feladatot.
Mondtam is pont a 8gb os 5060ti videómban ennek a kártyának meg se kellett volna jelennie és hogy a 9060Xt 8gb nak se nagyon kéne, erre mostani hír akkor hogy lehet el is törlik .A HWU videóban van egy nagyon jó szemléltető vram éhesség mutató táblázatsor. Hát sok helyen 4K ba már 20-24gb kell , de bizony 1440p ben is sokszor 13gb ahogy sokszor mondtam is korábban hogy ez lesz hamar. Persze ha nem akarunk mediumon tolni frissen vett 300e-400e -s karikkal
-
S_x96x_S
addikt
> , mert ez így elég lassú. NVIDIA-nál sokkal gyorsabban jönnek ki a DLSS verziók
Amúgy
1.)
A gyökér ok ( root cause )
megint az RDNA és a CDNA régi szétválasztása
amit (talán) az UDNA majd megold.A jó upscaling -hez rendes Hw -res AI alap kell ( és az RDNA4 csak a kezdet )
( és ez még csak a szükséges, de nem elégséges követelmény egy jó upscaler-hez)Amúgy valószínüleg korábban is megszülethetett volna a döntés az AMD részéről.
de jobb későn mint soha.2.)
És akkor ott van még a Sony-val való együttműködés is; ( lásd: 2026 )
PlayStation 5 Pro to Receive FSR 4-Based Upscaling Technology in 2026
Vagyis erős a gyanúm, hogy az
FSR4 SDK késése valószínűleg összefügg a PS5 Pro API-jával
és a PSSR-rel való kompatibilitás biztosításával is,
Az AMD és a Sony szorosan együttműködik
a technológia integrálásán - és a Sony is csak 2026 -ra tervezi az elkészültét.
( Lehetséges, hogy a Sony is későn döntött .. )Ha jól meg van tervezve az FSR4 API
( pl. PSSR átjárhatóság szempontjából is - ami a Sony-tól is függ )
akkor az adhat egy olyan előnyt az AMD-nek, ami ellensúlyozhatja a DLSS-t.
És a "konzol first" fejlesztés miatt, a jövőben
a ~ PS5 PRO + PS6 -ra fejlesztett játékok a PC-n is hasonló FSR minőséget kaphatnak. -
S_x96x_S
addikt
> FSR4 vajon mikor jön fejlesztőknek implemetálható változatban a GPUOpen-re?
Az AMD elég ködösen kommunikál;
de "állítólag" 2025H2.( a GPUOpen-es issue kommentje - azóta törölve lett , de a google cache megörizte )
Vagy :
"""
An SDK for FSR4 hasn't currently been released. It's coming in H2 2025.
AMD is encouraging devs to keep implementing FSR 3.1.3 and RDNA4 GPUs can replace it with FSR4 via the driver override.
It's also a way to keep proving an upscaler for previous AMD GPUs, given only RDNA4 can currently use FSR4. We'll ignore XeSS also exists.
""" ( via reddit ) -
Abu85
HÁZIGAZDA
STOC néven lesz az Arc C-ben OMM hardver. Az AMD-nél már a mostani dizájnban is van ilyen. Azért nem igazán foglalkoznak vele, mert a jelenlegi API korlátok miatt nem igazán használható. Kell hozzá a programozhatóság, hogy valódi értelmet nyerjen, és az pont kimaradt az új API-ból is. Ezt egyébként az Intel is jelezte, hogy az STOC nem fog érni igazából sokat, amíg nem oldják meg az API limiteket.
-
szmörlock007
aktív tag
"Anno írtam, hogy ha nem lesznek eladások az elején, akkor lehúzhatja a rolót az AMD
"
Őőő, nagyon max a radeon részlegre gondolhattál, az AMD-nek csak egy kis töredéke a radeon eladások, olyan nagyon meg se éreznék ha nem lenne.
De akkor se húznák le a radeon részleget, mert ma már kis részesedéssel is lehet profitot termelni, mert van sok egyéb eladás pl notebook apu fronton, ahol ezen architektúrák vannak alkalmazva kb. -
-
X2N
őstag
Pedig a 1080Ti majdnem ráduplázott a 980Ti-re, már nem emlékszel? Sok maradta 980Ti-ben. 980Ti tulajok örültek is neki hogy egyik napról a másikra felét érte a kártyájuk.
Eddig egyébként RT-ben mindig dupláztak teljesítményben, 20-30-40-es szériában, csak az 50-es széria nem hozta ezt...persze ezt te fps-ben nem fogod látni így nem tudod megméri se... -
Quadgame94
őstag
Ha hetente lenne országosan 100-150 db az már sokkal jobb mint az NV készlete. De persze ez is eléggé alacsony szám.
Igazából most hány vásárló jut egy db kártyára? 8-10? Amíg a kereslet nagy addig a készlet nem igazán tudja utolérni. Kell jó pár hét, szerintem 6-8 hét - mire ez stabilizálódik.
-
S_x96x_S
addikt
várható volt...
Az RDNA4 ( + FSR4 ) lényegében egy teszt platform lesz a következő Sony PS konzolhoz.
És a SW-res és HW-es skálázás tapasztalataiból + fejlesztői visszajelzéseiből alkotják meg a következő ideális PS Konzol hardvert.Mark Cherny:
"The longer-term goal is to work together to create a more ideal hardware architecture for machine learning, something capable of processing the neural networks needed for game graphics at high speed. PS5 Pro was a wonderful learning experience for us here at SIE, and of course AMD has an incredible amount of knowledge from its multi-generation RDNA roadmap. Again, it just makes sense to combine those expertises.
"Now to be clear, this technology has uses beyond PlayStation, and it's about supporting broad work in machine learning across a variety of devices – the biggest win is when developers can freely move their code from device to device."
---
+ Spekuláció részemről:
A relative gyorsított RDNA4 piacra dobásának az ütemezésében - valószínű, hogy egy Sony-val kötött alkú is lehetett
( ami miatt a High-end RDNA4 -et beáldozták - hogy gyorsabban kerülhessen piacra. ) -
BerserkGuts
addikt
rossz grafikont néztek ha arra van szükség hogy melyik jövő álló akkor teljesítményben kell össze hasonlítani 4k és amúgy is a minimum fps a lényeg.
Kit érdekel hogy akár 60 fps-el is megy a játék és az átlagja szép ha beesik elég gyakran 30alá és laggol.0.1% sárga csík a lényeg egyik még játszható 9070XT a győztes többi 9070 7900XTX szia szevasz elhasalt
-
bjasq99
tag
Azért azt nem szabad elfelejteni hogy az mcd die -ok a 7900 xtx -en 6 nm -s ek. A tranzisztor mennyiségre nincs bagy különbség a 9070 xt és a 7900 xtx között 53.9 vs 57.7.
Vagyis ha az egész 7900 xtx -t 4 nm en gyártanák (elméletben) akkor 9070 xt méretű lehetne, főleg ha számoljuk, a 256 bites memória buszhoz kevesebb hely kell és mêg csak die to die vezérlő sem kell. (Persze ez csak elmélet, valószínűleg a 7900 xtx nem skálázodott volna jól 256 bites buszon, és ezért kellett 24 gb, ezzel megválaszolom BerserkGuts #70812 kommentjét is) -
X2N
őstag
For the same waffer area of a 9070XT die, they can make 5 9700X chiplets. That means, it is more profitable to sale the same area for USD$1500 instead of $600. Margins on GPUs are absurdly low compared to Ryzen chiplets.
Nincs értelme olcsón adni se, csak ha market share-t akarsz.
De szeretnék már több mint 16 magos procit AMD-től.
-
Petykemano
veterán
Nagyon szomorúnak tartom, hogy egy olyan pózt vett fel ez a piac, hogy a gyakorlatban valótlan árakkal hakniznak a cégek előadásokban, nyilván megkövetelik, hogy független elemzők is az ár/érték elemzést, összehasonlítást a hivatalos ajánlott kiskereskedelmi áron (is) tegyék meg. Eközben annál legalább 20-25%-kal drágábban kapható a boltban (nem számolva az áfát és a vámokat)
Ez különösen annak fényében sajnálatos, hogy közben abu itt vagizik, hogy az msrp kb felénél lenne az önköltségi ár.
Kíváncsi lennék, hogy vajon ez scalper tevékenység eredménye/következménye, vagy tényleg ennyit dobott a költségeken a távokeletről nyugatra szállítás, vagy raktározás. (Azt nehezen hiszem el, hogy a pillanatok alatt elkapkodott kártyák raktározási költsége száz dolláros tétel lenne kártyánként) Vagy valójában tényleg többe kerül a kártya az értékláncon és az msrp tulajdonképpen csak egy marketing vetítés.
Olyasmi alaposan átgondolt jelenségre gondolok, hogy ugye régebben az msrp az a nyitóára volt a terméknek és 1-2-3 év elteltével 20-30%-kal is beesett az alá a piaci ár. Aztán a következő termék hivatalos nyitóárával az alá kellett menni, hogy kedvezőnek tűnjön
Most meg úgy lövik be, hogy 1-2-3 év elteltével az msrp árat érje el, az alá a következő termék hivatalos árával nem nehéz alámenni. Különösen, hogy valójában 20-30%-kal drágábban lesz kapható, de hát arra meg széttárják a karjukat.Egyébként az FSR4 és az RT van már olyan jó, hogy ne lehessen azt mondani, hogy ezek (vagy ezek hiánya) szignifikáns megkülönböztető jellemző, ami komoly árkedvezménnyel sem hidalható át?
-
huskydog17
addikt
Korábban egyébként pont arra számítottam, hogy a sima 9070-es lesz az értelmetlen termék a túl pici árkülönbség miatt, mert a tesztek előtt arra számítottam, hogy jóval nagyobb lesz a sebességkülönbség la kettő közöté s nem csak 10%. Most ,hogy kint vannak a tesztek, pont az ellenkezőjét látom én is, hogy inkább a sima 9070 tűnik értelmesebb SKU-nak, mert a 9070XT-nek megint csak jól kinyomták a szemét, agyon van húzva. 10%-al gyorsabb csak, miközben vagy 40%-al magasabb a fogyasztása.
Ahogy már másik is mondták, valószínűleg ennyi van ebben az architektúrában, nem is lett volna semmi értelme gyorsabb SKU-t csinálni.CS2-ben ha az ember ki akarja maxolni a grafikát, akkor nem annyira mindegy, hogy milyen VGA van alatta, leginkább 4K esetén.
Na persze tudjuk, hogy az igazi profik 1080p minimumon játszanak vele.Az viszont tény, hogy a CS az egyik olyan játék, ahol az RDNA4 nem hozza az elvárt teljesítményt. Nem érdemes szerintem az ilyen dolgot a szőnyeg alá söpörni, mert ahhoz túl népszerű játék, ha az a sok millió játékos látja, hogy NV-n jobb a tempó, akkor az AMD soha nem fogja meggyőzni ezeket a játékosokat.
#70549 X2N: 600 dolláros új VGA tesztnél én se látom semmi értelmét 1080p/mediumon tesztelni, ahogy a Techspot tette. 4K maxon már más a helyzet.
-
-
-
Túl óvatos volt amikor a waferra kellett az igényt leadni.
Amúgy sokkal értékelhetőbb mennyiség volt belőle, mint az összes NV kártyát együttvéve az 50xx sorozat esetén. Itthon el is koptak szinte teljesen az első adagok.
Külföldön még van jobban készlet, a magyarországi piac nem prioritás ezért nem jött tonna szám. Ami jött az nagyjából el is ment.
Másik meg, hogy az is kellett ehhez hogy az NV azt csinálja amit, mert ha nem 0 előrelépés lett volna ebben a kategóriában a zöldeknél, meg nem ilyen áron és ilyen készletek mellett valószínüleg az AMD-t se vette volna ennyi ember, de mivel zöld oldalon kb most semmi sincs, így mindenki ráugrott az AMD-re. Aztán mindjárt érthető miért is tűnik kevésnek a készlet. -
MaddeNNNN
addikt
Honnan tudod hogy nem sikerült eleget gyártani? Honnan tudod hogy mekkora volt a kereslet?
Mivan ha volt bőven kártya csak nagy volt a kereslet.
Amerikában Microcenter előtt sorban álltak érte az emberek hajnalban és mindenki kapott.
Majd ha kijönnek az eladási statisztikák akkor lehet kijelenteni hogy volt vagy nem volt elég kártya.Addig csak hangulat keltés.
-
X2N
őstag
Az hogy nincs elég kártya gyártva. Mégis mit gondolsz, tudnak 4X annyi kártyát gyártani mint amennyit 2 éve vagy régebben? Mert most ennyi a kereslet a kártyákra ha nincs nvidia a boltkban. Nem bérelték ki az egész a gyártósort az nvidia elől. Azzal tudnak gazdálkodni amennyit kibéreltek gyártásra.
-
-
X2N
őstag
9070 helyett már vehettél volna 2 éve 7900XT-t is 20GB vrammal ugyanezzel a teljesítménnyel. Anno láttam használtat 250eFt-érti is.
Nem voltak ezek a kártyák anno annyira drágák hogy most az XT/XTX tulajoknak sopánkodni kelljen. Annyira nem árazott most sem olcsón az AMD, lehetett volna 500usd a 9070XT, a 9070 meg 400usd, akkor feladták volna a leckét a versenytársnak.
Busterftw-Úgy van ahogy írod, teljesítménybe nem érték utol a 4090-es anno az XTX-el, még így is hogy adtak neki rendesen tápfeszt(RT-ben meg se közelítették őket), látták hogy ennyi van benne, nem lett volna értelmes ellenfele az 5090-nek se hiába reszelik még 2 évet, gondolom most az RT rész volt inkább fejlesztve, és már készülnek az UDNA-val a jövőre.
-
Petykemano
veterán
Hehe
Egyetértek.
Tökre látszik, hogy az RDNA3 egy grafika szempontjából low budget side projekt volt, ami részben a dual issue-val, részben pedig a chipletezés egy lehetséges irányával kísérletezgetett. Ennyi. És ami összejött, abból csináltak végül egy kiadható terméket.
(A mostani Blackwell sok hasonlóságot mutat ehhez a hozzáálláshoz)Gondolom, hogy már akkor kellett az erőforrás a konzol alapot adó RDNA4-nek, hogy az jó és meggyőző legyen. (Persze pc szempontból attól még ugyanúgy azt a morzsát kapjuk, ami leesik az asztalról)
Az, hogy az RDNA4 konzolnak készült magyarázza, miért jó és azt is, miért nem lesz belőle legalább pár évig konzol-konkurens apu.
Mondjuk a fogyasztás gatya még mindig.
-
Komplikato
veterán
Mondjuk Unreal Engine behozza a közeljövőben (5.6?) a részleges realtime PT-t (mint Cyberpunk-ban csak sokkal gyorsabb), meg a TELJES PT-t, amikor mindent is csak azzal renderel. Szóval a kedves gyártóknak illik alátenni vasat. Persze mire kijön ezzel játék (minimum 2-3 év), addigra lehet lesz már UE6, meg RTX8000-es desktop kártya is.
-
Lacccca87
addikt
4K hidegen hagy (valószínűleg egyedül vagyok vele), egy buzzword hogy legyen indok az új monitorok/tv-k eladásának meg az új HW eladásoknak. Tök mind1 hogy 720p-n 1080p-n 4K-n vagy 8K-n nézem ugyanazt a mosottas sz@r alap natív képminőséget és akkor még fejeljem meg felsáklázással?
4K miatt még ha nagyobb is kijelződ jobban láthatod mennyire el vannak nagyolva a grafikai elemek, meeeerrrr majd a post process meg egyéb hányadék effektek jótékonyan elfedik, gondolják a készítők.Már meglenne a kellő méretű tárhely a PC-k esetében de még a Konzoloknál is hogy egy alap minőséget szállítani tudjanak a fejlesztők. Ritka esetben sikerül mert vannak gyöngyszemek. Sok esetben elég lenne ha a textúrák tű élesek lennének meg hozzá való többféle mapping, de csak visszafejlődünk.
De nem csak a textura, füst/köd/víz/tűz effektek ezek mind leragadtak valahol a 2010-es évben (szerintem ha a fejlesztőkön múlna még mindig 1 db 2d-s texutrát húzogatnának előttünk), és itt fontos lenne a fizika használata amire már megvan a compute erő de semmi. RTX50XX mit csinál? kiveszi az egyes phyxs cuccokat a supportból, habár eddig se használták sokra 1-2 techdemo és játékon kívül.
-
Lacccca87
addikt
Hát megnéztem, elég silány. Nekem ez a homály meg ghosting nem igazán bejövős, inkább hányok tőle. Ennek az RT/PT-nek majd akkor lesz értelme ha megvan a nyers erő és nem kell szórakozni az ilyen olyan felskálázással, és akkor majd végre eljön az az idő amikor rendes részletességű textúrákat kapunk tű éles képpel.
Nem úgy mint a mostani mosottas eredmények. -
T.Peter
őstag
Real-time Neural Radiance Caching for Path Tracing
Igazad volt, ket kulon dologra hasznaljak oket. Elnezest a tevedesert. -
S_x96x_S
addikt
> Az a baj, hogy a DLSS elterjedtsége messze jobb.
És éppen ez volt az egyik oka, az AMD döntésének.
HA az RDNA4 aránya számottevő lesz,
AKKOR a fejlesztők az FSR4 -et is komolyabban veszik.ÉS HA a márciust és az áprilist letarolja az RDNA4 ( mert nincs RTX 50 a piacon )
AKKOR az FSR4 támogatás egy játéknál - versenyelőny is lehet;
AMI megindithat egy pozitivabb FSR4 -es implementációs folyamatot.market share+ --> Developers++ --> market share++ --> Developers+++ --> FlagShip
--------
Jack Huynh:
"Again, I'm looking for scale. Because when we get scale, then I bring developers with us."
"But my priority right now is to build scale for AMD. Because without scale right now, I can't get the developers. If I tell developers, ‘I’m just going for 10 percent of the market share,’ they just say, ‘Jack, I wish you well, but we have to go with Nvidia.’ So, I have to show them a plan that says, 'Hey, we can get to 40% market share with this strategy.' Then they say, 'I’m with you now, Jack. Now I’ll optimize on AMD.' Once we get that, then we can go after the top."
( via )ÉS ha a fejlesztőket nem sikerül megnyerni ( amit csak piaci részesedéssel lehet )
addig nem sok értelme van Flagship ( ~ King of the Hill ) termékkel vesződni.Jack Huynh:
"Yes, we will have great, great, great products. But we tried that strategy [King of the Hill] — it hasn't really grown. ATI has tried this King of the Hill strategy, and the market share has kind of been...the market share. I want to build the best products at the right system price point. So, think about price point-wise; we’ll have leadership." -
X2N
őstag
De azért a W3-t végigjátszottad nem? CP2077-kihagyott ziccer, meg lett volna a lehetőség, de nem jött össze. Utóbbi években indie címekből jobb játékokat találok mint az AAA-t így nem sok értelme van hogy vettem egy XTX-et, én P2-n kezdtem, de próbáltam havernál Commodore-t is, szóval nem minden a grafika. Multizni meg már nem multizok, sok játék kiesik, vagy nem is érdekel.
-
X2N
őstag
Cyberbug mint alapmű?
Mit láttál volna szívesen? Concord, Awoved
? Witcher 3-ból is elment vagy 50 millió, CP2077 lehetett volna jobb is, túl nagy volt a hype. The Elder Scrolls VI jöhetne már, a GTA6-t én már nem is várom, csinálják már meg végre készre a Stalker 2-t az ukránok. Egyre kevesebb értelét látom ezeknek a túlárazott videókártyáknak ha ilyen címek jönnek. Nem én vagyok a célközönség egyiknél se.
Quadgame94-én 4090 teljesítményt tippeltem 9070XT-nél 750USD msrp-vel
Most fölé lőttem.
-
-
X2N
őstag
Nálam meg a Control ment RTX 2060-al 4K DLSS Perf, szarul is nézett ki. Legyen a kártyákban annyi RT Core amennyi lehet az AI bullshit helyett, kamu Frame-ért én nem fizetek egy Ft-ot se.
hahakocka-Milyen fejlődésről beszélhetünk RT-nél? Évek óta nem fejlődött. Nem is véletlenül, már a 70-es évek óta ismerjük, csak eddig nem volt rá elég teljesítmény hogy valós időben is használjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- ZOTAC GeForce GTX 1080 8Gb ArcticStorm+Raijintek Triton 240mm radiator (+ventilátorok és fittingek)
- ASUS PRIME GeForce RTX 5080 O16G
- HP Omen RTX 2080 Ti 11GB GDDR6 Videokártya! BeszámítOK
- Zotac Gaming AMP Holoblack RTX 3070 8GB GDDR6 256bit!!! Beszámítok!!!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest