- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Androidos tablet topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Albigator
őstag
válasz
ballington #17295 üzenetére
Elsőnek ne cserélj elemet és ne frissíts BIOS-t se.
Hanem egy ilyen restart után winen belül kapcsold ki a gyors rendszerindítást (Vezérlőpult / Energiagazdálkodási lehetőségek/ A Főkapcsolók funkciójának megadása)
-
törölt tag
válasz
ballington #17297 üzenetére
Hát van az alapon, vagy alaplapban egy elem, ami egy gombelem. Azt cseréld ki újra. Frissítsd a BIOS-t a legújabbra. Állítsd be a paramétereket, és ments egyet.
Azután ha még mindig csinálja, akkor gyere vissza a kérdéseddel. Szerintem a probléma a BIOS körül van valahol. Lehet, hogy csak sima bootolási szekvencvia nincs beállítva, vagy elsőre olyan eszközön keres, ami nem is létezik. Fene tudja, látni kellene, de nem hiszem, hogy nagy dolog lenne. -
Paxker315
addikt
válasz
ballington #17297 üzenetére
ALDI CR2032 3pakk 299Ft.
Igaz, tartósnak nem nevezném. -
törölt tag
válasz
ballington #17295 üzenetére
Elsőnek cserélnék egy elemet az alaplapon. Elsőre ez úgy látszik, hogy a BIOS nincs beállítva, betölt egy defaultot, és újraindul. Amíg áram alatt van, ez meg is marad, de ahogy kikapcsolod, megint kezdődik elölről.
Nem tuti, de egy próbát megér.
Amúgy dátum nincs elállítva a BIOS-ba? Esetleg próbáld meg beállítani, elmenteni, majd kikapcs-bekapcs, és megnézni, hogy a változtatás megmaradt e. -
ballington
addikt
Sziasztok!
Most upgrade-eltem a gépet, ami annyit jelent, hogy az alaplap új (MSI B450 Tomahawk MAX), proci új Ryzen 2600, memória új 2x8GB, vga használt (RX580).
A következő hibajelenség áll fenn:
- bekapcsolom a gépet, minden ventilátor elindul, felpörög majd kis idő múlva visszaesnek a fordulatszámok
- megjelenik rövid időre egy DOS-os kurzor a képen, eltűnik, onnantól kezdve "lefagy" a gép
- a BIOS-ba se tudok belépni, se előtte, se utána;- AZONBAN ha ekkor nyomok egy resetet, a gép újraindul, a ventilátorok a fentihez hasonlóan felpörögnek majd elhalkulnak (nem állnak meg)
- megjelenik megint a DOS-os kurzor, viszont utána tovább halad a bootolás és elindul a win
- reset után a BIOS-ba is be tudok lépni
- ezek után bármennyiszer indítom újra a gépet (értsd nem kapcsolom le, csak restart), a bootolás gond nélkül lezajlik.Próbáltam a ház-alaplap közötti power és reset switch tápkat fordítani. nem segített. Próbáltam a memóriákat cserélgetni, egy modullal is, semmi változás.
Szerintetek mi lehet a gond?
(Alaplaposban is feltettem ezt a kérdést már, de gondoltam hátha itt valaki tud segíteni) -
FatCutter
tag
válasz
wwenigma #17279 üzenetére
Ha polkorrektnek kell lennem, akkor az ürülék köznépi kifejezése helyett inkább az "egy nagy lófurulyát" fogom használni.
"Milyen oprendszer/ milyen driver verzó?" - MSI B450M PRO-VDH, R5 2400G@3,9GHz fixen, 2x8GB G.Skill Aegis 3000/CL16 (3200/CL16-on), Win10Pro 64bit 1903, augusztus eleji legfrissebb AMD chipset driver és BIOS.
A D-SUB kimenet támogatása alapvetően alaplap és BIOS verzió függő. A legeklatánsabb példa az én esetem.
De ez a thread alapvetően el van tévedve, a Ryzen APU-s topikban lenne a helye.
A D-SUB pedig az olyan "öreg monitorok" miatt lényeges, ahol az elektronika már rég tudja a digitális jelet fogadni, csak a gyártók "lófurulyáztak" egy DVI-I és HDMI csatit beforrasztani. pedig nekem megért volna + 10-20 USD-t az ára.
-szerk: egy hiányzó e betű
-
Bodz
nagyúr
válasz
Dr. Student #17262 üzenetére
Én csak moduláris tápot vennék. Predator helyett lehet amúgy Ballistix LT pl, még olcsóbb is. SX8200 helyett S11 Pro, ami ugyanaz, de még kapsz hozzá egy bordát is.
-
jeni
félisten
válasz
Dragon3000 #17287 üzenetére
+1
Azzal nem számol az AMD, hogy az adott vásárlónak csak D-SUB Monitorja van?
Lehet, hogy a végén a DVI-t is le tiltják majd?
Nagyon sok monitor van amin Dsub és Hdmi van rajta ezeket meg ilyen csatikkL is árulják vadiúj monitorként. -
GIORGIONE76
őstag
X470-hez használgatja már valaki az új bioszokat 2xxx procikkal? (nekem Msi X470 van)
Meg vagytok elégedve?
Bővült-e nektek a lehetőségek köre az előzőekhez képest?... mert fosul néz ki a grafikus felület nélkül az tuti....
meg a venti profilok állítása is így kézzel elég gáz,
és le sem tudom menteni csak az OC profiltde mivel így sok sok órát eltöltöttem vele
ezért kész a számomra tökéletes 2700-as profilom
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Dragon3000 #17287 üzenetére
Nem, mivel a CPU datasheetjén nem szerepel a funkció támogatása. Attól hogy be van drótozva és egyes esetekben életjelet mutathat, nem szükségszerűen fognak foglalkozni vele plane miutan kivezették a tamogatasat.
-
csacsi77
senior tag
válasz
hokuszpk #17280 üzenetére
Ezt sajnos már nem tudom kipróbálni, mert most vitték el a gépet. aki használni fogja úgyis hdmi-s monitorral fogja, úgyhogy neki mindegy. De furcsa volt, hogy már a vgá-t ki lehet hagyni.
Más ismerős kérdezte a minap, hogy az új tévéjükre hogy kösse rá a scart-csatlakozós dvd játékost. Mondtam neki, hogy vegyen újat. Kb. itt is ez a helyzet. -
Molyzsa
aktív tag
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
wwenigma #17279 üzenetére
jeni: fentebb irtam hogy hivatalosan nem tamogatja a processzor a VGA kimenetet....
Nem jelent semmit, mert az amd oldalán a 7th Gen A6-8-10-12 modelleknél sem írja, pedig támogatták. Ha meg a windowsban lévő amd driverrel megy, csak a frissebbel nem, akkor vagy hibás a driver ezen része és nem is foglalkoznak vele, vagy tiltva van már.
-
Puma K
nagyúr
Helló!
A Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI tud BIOS-t frissíteni egymagában pendrive-ról?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
csacsi77 #17274 üzenetére
az AMD driver regebben is hajlamos volt ra, hogy olyan felbontast / frekit allitson be, amit nemszeret a raaggatott monitor.
-- most hirtelen nemtom a w10-ben megvan-e a lehetoseg, de -- ha beallitod az msconfigban, hogy alapszintu videomoddal induljon, akkor is csinalja ? -
-
csacsi77
senior tag
válasz
Dragon3000 #17273 üzenetére
Igen lehet, hogy az Asrock lehetővé teszi, de az AMD driverből letiltja.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
csacsi77 #17270 üzenetére
Elméletileg kellene mennie vele elvégre 2xxGe 2x00/3x00g/ge procikat támogatja csak az alaplap, amiben van is igp és amd oldalon egyiknél sem szerepel már a d-sub a leírásokban. Az alaplapod leírásában meg ez szerepel kimeneteknél "Integrated AMD Radeon™ Vega Series Graphics in Ryzen Series APU ..... Supports D-Sub with max. resolution up to 1920x1200 @ 60Hz" Ettől függetlenül lehet, hogy driverből tiltották azóta.
-
jeni
félisten
Asus CrossHair VII Hero tulajok!
Az alábbi BIOS-k amivel nekem gondja van az indulásnál. Többször próbálkozik.
A 2606 és a 2703 BIOS-at a lapom nem komálja. Simán a memória 1.3500V beállítások és Turbó mód kikapcsolásával nem tud mit kezdeni az indulásnál a gép. Többször be ki kapcsol.Így a 2501s BIOS az amivel használom,ezzel meg, rendesen. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
csacsi77 #17265 üzenetére
Ahogy gugliztam 2015-ben minden gyártó kivezette a tamogatasat szoval nem csoda ha nem megy. A processzor specifikaciojanal nem szerepel mar VGA tamogatas.
-
csacsi77
senior tag
Sziasztok!
Adott egy alaplap+CPU kombó: Asrock B450 Gaming K4 + Ryzen 5 2400G
Telepítettem rá a Win10-et. Fel is ment rá rendesen. De amikor az AMD drivereket felraktam, akkor a vga kimeneten nem volt többet kép, csak a HDMI-n keresztül (alap win driverekkel ment a kép 1042x768 felbontásban).
Ez valami adottság? Esetleg bios beállítás kérdése? Vagy a Radeon szoftverben van valami?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
válasz
Vga-t vegyél azért valamit.
De egyébként rendben van szerintem is.
-
Bivaly26
tag
válasz
Van ennek külön fórum!De szerény véleményem szerint rendben van a konfig de mindig tudnak mást ajánlani pl táp gold stb...Az én gépem is hasonló lesz G.skill Aegis ram,Kingston a400 512gb ssd ezek már megvannak!Már csak ház,alaplap,proci,hűtő (én is ezt szertném Alpenföhn Brocken ECO Advanced) hiányzik!
-
Dr. Student
senior tag
Sziasztok,
Csekkolnátok lécci, hogy minden alkatrész megfelelő-e?
Egy jó kis Ryzen konfighoz. 4Ghz a cél.RAIDMAX Zeta RGB B04FTB + 2db Front ArcticP14
FSP 550W HEXA 85+ TÁPEGYSÉG
ASUS B450-F Strix Gaming
AMD Ryzen 5 2600
Alpenföhn Brocken ECO Advanced
HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Predator
ADATA 512GB SX8200 PRO M.2 2280Kritikát, véleményt szívesen fogadok.
Köszi.
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
mihellers56 #17259 üzenetére
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
mihellers56 #17257 üzenetére
Ezt a vizet kb. 3 hónapja vettem, úgyhogy a tartósságról nem tudok nyilatkozni, viszont 5 év gari van rá, ellenben nem olcsó.
Ezelőtt egy Enermax Liqmax II 240 volt, azzal se volt probléma (pár fokkal melegebb volt a proci... és nincs hozzá szoftveres támogatás), csak a garija már lejárt így cseréltem. -
Molyzsa
aktív tag
válasz
mihellers56 #17253 üzenetére
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
mihellers56 #17248 üzenetére
Corsair H100i RGB Platinum
-
dsbhg
csendes tag
válasz
FatCutter #17240 üzenetére
Nagyon úgy tűnik,hogy a win cseszi el.Idővel az összes memóriát készenlétire tollja (ez nem lehet annak a jele hogy a programok hibájából ott maradnak,-a win szervezi ezt) ,és amennyiben a fenmaradó memóriám mind készenléti a játék indítása után,onnantól fogva laggol az összes játék akármit csinálok.
-
wwenigma
Jómunkásember
Megnézed hogy van e előfeltétele a frissitesnek, szokott kérni pl. EC firmware frissitest is.
Nekem peldaul ha most indulnek el pl. F30-as biosrol akkor eloszor EC Firmware frissites, majd F40 és utana a legutolsó.
Neked ugy nezem ilyen nincs, csak annyi hogy a legutolso AMD chipset drivert rakd fel frissites elott.
-
mihellers56
tag
2700xet ki mivel hűti?
-
mihellers56
tag
válasz
Dr. Student #17244 üzenetére
Menni fog vele, csak menni fog e D. O. C. P. ből 3000en vagy manuálisan kell belőni Ryzen Ram Calkulatorral, én 3200mhzes adnak neki szívem szerint!
-
Pribi
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy nagyon amatőr kérdésem. Ha biost frissítek akkor elég a legújabbat felrakni, vagy a 3-4 verziót mind egyesével bele kell sütni? Asus Prime B450 plus lenne az áldozat.
Köszi: Pribi
-
Dr. Student
senior tag
Sziasztok,
Kinéztem egy ramot és szeretnék véleményt kérni,
Ehhez a konfighoz,
Ryzen 5 2600
Asus Strix B450-F GamingJók lesznek a ramok? Nem akarok mellé nyúlni,
Köszi,
-
FatCutter
tag
válasz
Paxker315 #17241 üzenetére
"Türelmes ember vagy." - Az vagyok. Biztonság és precizitás mániákus műszaki értelmiségi. Emberekhez is türelmes vagyok, elvégre csak mesterséges "unintelligenciával felruházott biorobotok". (Bocs Arnold.)
Az MSI lapomra voltam nemrég ideges, amikor bejelentette, hogy átmegy "FLASH üzemmódba". - Jól van babám, pont ezt akartam. Csak szart akármit is csinálni. Fél óra elemzés töprengés után BIOS rezet (rézben jó vagyok) és utána lőn siker.
1989-ben kezdtem a PC-s szakmát. Parancsra! Igazgató elvtárs mondta...
1990-ben már 286-osokat tuningoltam, na ahhoz kellett türelem, mert akkoriban csak - inter? NYET - volt.---
wwenigma: én ezeket kinyírom, mint a szart. Van SSD és 16 GB RAM. És hetente 1 újraindítás.
1 század - Te írtad az MSI BIOSokat? -
Paxker315
addikt
válasz
FatCutter #17240 üzenetére
Amúgy bírom a nyelvünket. Az "ökölszabály" kifejezést sokat használom-használtam, angolban ennek analógiájára a "rule of thumb" van ott pár óránként a számon, nem vagyok túl kreatív. Csak szeretem a hüvelykujj szót, mint minden Campagnolo felhasználó, sokszor használom a "thumbie" kifejezést..
Türelmes ember vagy. Én a retry countot 2-re v 3-ra szoktam állítani, bírná a franc kivárni a próbálkozásait.
Aztán ha mégis gebasz, ott a CMOS clear, a 2 tű és csavarhúzós rövidrezárással.
-
FatCutter
tag
"Memory Try it funkció az mit takar pontosan?" - kipróbálgatós RAM beállítás. (Mondjuk beállítottam 5-re a BIOS clear-t, ha mégis elcseszem a dolgot és akkor az 5.-ik újraindulást BIOS default értékekkel kezdi.) RAM feszültségnek 1,35-öt adok, a lap nemes egyszerűséggel 1,36V-ra állítja. Sebaj.
Nem a Win memóriakezeléssel van a baj, sokszor az alkalmazások szarnak visszaadni kilépéskor az általuk használt memóriát. Erre még rájátszik a Win10 hibernálásos, hibrid alvásos szarja is és fellép a memória fragmentáció, hogy lenne ugyan szabad memória, de az dirib-darab részenként érhető csak el, nem pedig egybefüggően.
Ezek miatt IS mindenféle fastboot (gyorscsizma) és hibernya funkciót azonnal irtok.
---
Paxker315 : béta BIOS-szal ne próbálkozz. (Ez kb. általános ökölszabály, de van/lehet indokolt kivétel alóla.) -
Molyzsa
aktív tag
Sziasztok!
Ha esetleg valakit érdekel az infó:
CROSSHAIR VI HERO BIOS 7403 - jelentősen rövidült a POST idő, meg is lepődtem milyen hamar felállt a rendszer. -
dsbhg
csendes tag
válasz
FatCutter #17234 üzenetére
Igen az,16 giga ram, a Memory Try it funkció az mit takar pontosan?
Nem kell 3,9Ghz all core se, a proci simán bir egy PUBG(80+ fps ),+ egy stream nézés , de még lejáccik egy 1080p youtube videót is egyszerre.Sőtt lehetetlen lassú ram beállításokkal is akár.Nagyon úgy tűnik a ram-ból fogyok ki .Vagyis el sem fogy,csak a win bassza el, mivel az erőforrás figyelőben mutatott készenléti memória marad , tehát felhasznállható nulla már ekkor(vagyis úgy írja) ,, ebben az esetben hiába az ott lévő rengeteg giga ram a windows készenlétinek írja (sötétkék sáv) ,és ekkor kezd laggolni. Csodálatos ram kezelés
-
FatCutter
tag
"Közben kiderűlt hogy XMP(Aegis3000mhz) mellett is képes laggolni időnként , abban az easetben ha nő a terhelés. Ez pedig nagyon nem jó pl Jáccok , és közben megy egy stream közvetítés, vagy pubg-ben a nagyobb pályák ."
Jó az az Aegis RAM. (feltételezem, hogy 2x8BG KIT A2-B2-ben) Simán mennek a gyári - 3000/CL16- specifikáción, az MSI B450M lapomban "Memory Try it" funkcióval 3200/CL16-on gond nélkül.
Az R5 2600 procit fix 39-es szorzóval ráküldeném 3,9GHz-re, hadd pörögjön. (Hűtő milyen?)
Játékot natúrban próbálnám le, semmi más ne fusson, hogy elég szabad memória és proci teljesítmény is rendelkezésre álljon. A stream is zabál, memót is proci teljesítményt is, az sem mindegy, hogy mivel sztrímelsz.
A PUBG meg olvásmányaim alapján egy optimalizálatlan valami, van amikor az i9 9900K sem elég neki. Na de majd az R9 3950X odaba.. izé ... bazilikáz neki.-------
Ja: Friss AMD chipset driver, friss BIOS. a Win10-et egyelőre nem telepíteném újra, tekintve, hogy 1903-as. (Bárki bármit mond most.) -
válasz
Speed® #17225 üzenetére
Pont e kettő között hezitálok, jövő hónapra lesz rá $, addig kell eldöntenem. Jó boltból véve a 2700 csak 58k, míg a 3600 68k. Viszont tippre 2933 MHz-en maradnék a RAM-jaimmal a 2700 esetén, míg a 3600 mellett a 3200 MHz is simán elképzelhető lenne. Ez meg a 3600-at teszi vonzóbbá.
Másrészt ami miatt nekem kéne az új proci, az leginkább a Star Citizen. Azt ígérték, a rendelkezésre álló összes magot / szálat ki fogja használni a játék, és az eddigiek alapján tartják is ezt az ígéretüket. Ráadásul már nincs meg az a szerver oldali probléma, ami miatt vagy 2 évig a procik egyik szála 100%-os terhelést kapott, szóval sikerült ezt megoldaniuk, és jól elosztani a terhelést. Ennek alapján a 2700 nagyon jó választás lehetne. Másrészt viszont nincs nagyon összehasonlítási eredmény a 2700 és 3600 között kizárólag erre a játékra fókuszálva. Nagyjából egyformán teljesíthetnek, de ha tippelnem kéne, a 3600 több avg fps-t ad, és talán -de nem biztos!- több min fps-t is. Ehhez viszont érdemes azt is hozzáadni, hogy a szerver oldali problémák, optimalizálatlanságok még mindig sokszor limitálják az fps-t, ami az összehasonlításokat nehezíti.
Ebben a játékban jelenleg indokolt a 32 GB RAM, mert vélhetően memory leak-es a rendszerük: 3/4-ed-1 óra alatt 16 GB fölé nő a RAM-használat.
-
dsbhg
csendes tag
válasz
BerserkGuts #17228 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítségeket,
BerserkGuts: A beállítások Alapon/ default-on vannak mindíg ,kivéve a ram dolgok.
msi afterburneert használok, de ez a lag enélkűl is érzékellhetőelőre reprodukált képkockák alapon, tehát 1-en van, az uj driver érdekes, mindenkép meg nézem
Paxker315: Próbálok más beállításokat is azon kívűl.
AAAgold : ok,Kripóbálom,azt is, teljesítmény centrikusra is szoktam állítani:ugyan az van,ha jön a hiba.
hokuszpk: kipróbálltam de lehet nem is az a baj:
Ugyannis nem mindíg jön elő a hiba van amikor jónak tűnik ,tehát minimálisan jelen van akkor is,de már nem zavaró, ez lehet a ryzen természetes normális laggolása ami felépítés miatt van az első ill. + os gennél.
FŐleg ha friss ujra indítás következik, pl.most egyálltalán nem jelentkezik a hiba,de olyannyira nem hogy brahiból beállítottam 1833 mhz ram frekit és még így sem jelentkezik a laggolás. csak ídővel: fut a win 2-3 vagy több órát , eközben csinálok dolgokat,majd belépve a játékba ujra laggol, vagy pedig történik egy hibernálás automatikusan , és szintén jön a lag.Függetlenűl attó, hogy 1833 vagy akár xmp 3000
1903 as buildal, és az egyel ezelőttivel is csinálta ezt. Asszem amíg régebbi winnel nem telepítettem fel a chipset drivereket, addig kisebb raM frekivel laggolt minden esetben de ez kiassideig futott így
Ügy, hogy atalán a win 10 kavar be?
-
BerserkGuts
addikt
Mik a beállításaid?
Mivel jöttél rá hogy laggolsz?
(bár jah ha élőben látod hogy megáll a kép az dúrva laggolás az már eléggé nagy méricskézni se kell,
de a bállítások, állítgatások után ezzel lehet látni hogy jó úton halad az ember vagy van e változás.Szóval msi afterburner benchmark programja vagy Battlefield V vagy BF1 vagy valamelyikben beírod a konzolnál:
perfoverlay.drawgraph 1
Ez ad egy jó kis frametime grafikont bal alsó sarokba )Talán ez is jó ötlet lehet már ha nv kártyád van: Az új NVIDIA driver legyőzi a lagot [link]
Vagy előre reprodukált képkockák számát állítsd 1-re nálam ez alap mert ha úgy hagyom alap beállításon akko a BFV-nél egekig szál a narancssárga csík
-
Paxker315
addikt
tudom triviális, de. Próbáltad a RAM-ot finomhangolni? szóval nem gyári xmp profil, hanem beírt értékek.
-
dsbhg
csendes tag
válasz
wwenigma #17079 üzenetére
Közben kiderűlt hogy XMP(Aegis3000mhz) mellett is képes laggolni időnként , abban az easetben ha nő a terhelés. Ez pedig nagyon nem jó pl Jáccok , és közben megy egy stream közvetítés, vagy pubg-ben a nagyobb pályák .
Ha most olvassátok elősször,,(Régen írtam már itt forumon): A gondom a random laggolás , megtorpan a játék.
Akár magas ram frekin is ,A gép: Asrock b450Steel lagend, R5 2600 g,skill aegis3000, Bios, pár hónapos-már3xxx ready.,,
Lehet ezzel valamit kezdeni ?Irtátok még hogy ryzen probléma.Viszont régebben ollvastam olyat is hogy ryzenel lagg mentesebb a játés és simább , mint intelen mégha az fps értékek alacsonyabbak is valamivel.sajna nem érzem eszt. Wint probálltam 1903 build, vagy régebbit is. 1903 semmivel nem jobb pedig az ütemező javúlt benn állítólag. -
Speed®
titán
válasz
Fred23 #17220 üzenetére
Nem vészes a 2700 hátránya, max turbo kevés szálon lehet több vele, de allcore közel ugyanott a vége. Nálam ITX lapban megy 4Gn, pöpecül fut minden IS, aminek nem az IPC az elsődleges. Utóbbira mondjuk lehet a 3600 alternatíva, javult annyit, hogy nem feltétlenül hátrány a - 2 mag, IPCben viszont szép a difi.
Ja, 3000C16 kittel használom, de ezek 8GB SR modulok, nem tudom mit szólna az IMC a duplázásra..mindenesetre ahol 32GB RAM indokolt, szvsz a freki másodlagos..
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Fred23 #17222 üzenetére
a 4.1 -hez 1.3875V -t ker llc 5 mellett. az avxes ibtvel elment 90 fok fole is, de minden teszten stabil maradt.
lehet a pure rock mar keves neki, bar az 1700 utan megeskudtem volna, hogy a freezer 33 is jo lesz ide, a 3.9 Ghz-t meg 1.275V -al sikerult stabilan hozni, 70 fok korul.
3000 -re annyira nemvagyok kivancsi, az 1700 -al mar meregettem, szerintem 2933 folott nem mar nem gyorsul a fabric miatt, az a ram +66 Mhz meg nemhoz annyit, amennyi idot bele kene tenni a tesztbe.
lehet egyszer raprobalok, de perpill inkabb hasznalom a gepet, minthogy ujabb tesztkoroket fussak vele. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Fred23 #17220 üzenetére
a 2x16 az 5.32 , a 2x8 meg 5.39 nemprobaltam meg a 3000 -et, 4 modullal ez is parades
)
sajnos nemtom mennyire gyengebb, 2700 az X-nel utobbi még nemtartozkodott koreimben. nomeg nem is jatszom.
annyi biztos, hogy allcore 4.1 -nel magasabb orajelet egyelore nemtudtam belole kicsiholni. -
válasz
hokuszpk #17218 üzenetére
Igen, ezért írtam, hogy "5.32-es verzió, ami elméletileg már jó". Ugyanakkor dual rank, vagyis nehezebben viheti a 3000 MHz-et, mint mondjuk egy 2x8-as kit. A 2933-tól még nem lennék boldog.
A sima 2700 mennyivel gyengébb az X-es változatnál? Főként a játékokbeli minimum fps-ek tekintetében érdekelne.
Úgy 10 perce néztem az árait pont, és még rendes boltból is van jó áron:
#17219, hokuszpk: 3000-re vagy 3200-ra nem próbáltál rá a 2x16-tal esetleg? Illetve 5.32-esek ezek is pontosan? Ha menne a 2x16 GB 3000 CL16-ban, azzal már be tudnám érni.
-
mihione
őstag
Na én is finomhangoltam a ramjaim,a sebességek óriásit ugrottak a gyárihoz képest,viszont a késleltetés 0,5ns csökkent csak,ez normális?
Illetve érdemes-e gyári 15 helyett 16-os késleltetést használni?Dram calc 16-16-17-17-et dobott ezt még finomhangoltam 16-16-16-16 értékekre.
3000 mhz 15-17-17-35 a gyári spec -
dudu5130
őstag
Hali!
Adott egy Ryzen 2600 tuningolva egy MSI B450 GPC lap. Pár hete frissítettem a biost és most vettem észre, hogy nem veszi vissza az órajelet. CnQ enabled és az energiagazdálkodásban is vissza van véve a minimum teljesítmény. Valamit még állítanom kell? -
Ez a RAM kit menne 3000 vagy 3200 MHz-n egy 2700/2700X mellett egy B450-es ASRock lapban?
A rettegett Corsair kit, ráadásul a 2x16 GB miatt dual rank is. Viszont 5.32-es verzió, ami elméletileg már jó.
A 2700 és a 3600 között ingadozok, és a 3600 felé húzok -leginkább a RAM miatt, de azért számítana a jobb egyszálas teljesítmény is valamennyit.
Volt már valakinek tapasztalata -akár csak beszerelés szintjén- ilyen kombóval?
-
korren
aktív tag
válasz
korren #17202 üzenetére
Na rájöttem közben 1-2 dologra. Pl. a 2700X PBO-ja az XMP profil bekapcsolása következtében nem volt hajlandó működni, max 3.7 GHz-en járt a CPU.
Így már volt 4.1, 4.2+ GHz-en is, igaz láttam 1.5 Volt Vcore max-ot...
Viszont az normális, hogy a 2700X Cinebench R20 mulitcore test alatt felszalad 95 Celsius-ra is? /Tctl/
Vagy elpasztáztam vmit?
Cryorig R1 Universal hűti, pont elfogyott az MX4-em és a Cryorig saját pasztája van alatt, de hinném, hogy olyan rossz lenni, max 1-2 Celsius.
Vagy nem fekszik fel rendesen? Bár azt kétlem...
Köszönöm!
-
Paxker315
addikt
Egyébként megkérdeztem, lehetséges-e cserélni a 2600-ást, amit vásároltam (a magas feszültségekre, instabilitásra hivatkozva). Elvileg igen, vissza tudom küldeni.
Érdemes szerintetek? kétszer csak nem fogok ki gyengébb darabot.
(bár nálam sosem lehet tudni)
-
Paxker315
addikt
válasz
Dragon3000 #17206 üzenetére
Legfrisebb BIOS& AMD chipset driver van most fent. De megnézem a "lazább" csomagot is.
-
korren
aktív tag
Üdv!
Nem tud vki ASRock Taichi laphoz Ryzen OC guide-ot? Vmi nagyon nem megy nekem itt...
Köszi!
-
korcsi
veterán
válasz
Dragon3000 #17199 üzenetére
Így már érthető, esetleg még a "kisebb amper" helyett az alacsonyabb vagy kisebb áram szebb lenne.
Amúgy meg Don't feed the troll
(#17200) BerserkGuts:
Fogyasztást kis barátom, mint a linkelt hozzászólás tartalmából kiderül. A PBO vs fix beállítást hasonlítottam össze.
"Ráadásul neked X-es van akkor ne légy rest PBO-n is állítgathatsz megadhatod Wattban vagy amperban mi legyen a limit OMG ezt el kell mondani "
A PBO ugyebár az áram (TDC, EDC) és teljesítmény (PPT) limitek módosítására ad lehetőséget, de hogy érted, hogy ezt el kell mondani?
Ryzen master PBO engedélyezve:
Tiltva:"Esetleg ha nem megy a számolás segíthetek ha A-t korlátozod max értéken bár baszki neked 2700 van én 2600-ot ismerem ott 1.45 a maximum de az auto offset működik mert mint Hallock mondta ha nem figyeltél ugye az áram ingazozást nem tudják orvosolni másképp +0.45 és -0.45-t a rendszer bármikor tudja kezelni ahogy jónak látja a teljesítményhez és a hőfokhoz viszonyítva ez a szép modern cpu ilyet is tud szóval legrosszabb eset az 1.5V mert +0,45-t fog adni hozzá de az Apert beállítod 60A-ra akkor előírás szerint 60x1.5V = 90W-ot fog maximum használni szóval nem fog a korláton túllépni nem kell figyelni a V-t azt majd ő kezeli a kihasználtságtól függően nem kell ezen rágódni hogy magas a feszültség úristen úgyan úgy 90W-os marad a proci ahogy TDP keretben írták vagy mennyi annak nem tudom nem érint nincs olyanom számold ki a 105-t de segítek 70A "
Ez mi?
Mondat? Ne már, ez ilyen legalja dolog, írásjelek nélkül leküldünk néhány zagyva gondolatot, gondolva jól odatettünk magunkat, és az egészből annyi derül ki, hogy 1,5*X=1,5X .
Van egy cimborám, időnként megfordul a zárt osztályon, ő nyomja ezt így, csak verbálisan.
"ha A-t korlátozod " És ha én B-t akarom
"...ugye az áram ingazozást nem tudják orvosolni másképp +0.45 és -0.45-t a rendszer bármikor tudja kezelni..." Oszt mit? Krumplit?
Azt írod 1,45 a maximum, gondolom feszültségre gondolt(ál) a költő, aztán meg, hogy 1,5V a legrosszabb eset, mert +0,45-t ad hozzá, 1,45+0,45, az nem 1,5, ha jól értelmezem az értelmezhetetlent. Ja, segíts még matekozni, légyszíves.
Én amúgy úgy tudom, magának a feszültség szabályzó rendszernek Ryzennél 1,55V a maximum értéke, ha megnézed a PBO-s képet amit betettem, és hozzászámolod a beállított -50mV ofszet-et akkor már túl is léptük az általad írt 1,5V-ot.
A többire nem tudok mit írni, mert nem tudom mit akartál ezzel mondani.
Belenéztem az általad linkelt videókba, a Ryzen 1-es magyarázza a marketing anyagot, a PBO-sat ismertem, meg a másik processzorost is, de véleményem szerint ez "szokásos" AMD taktika, magyarázzák az ezer éve más rendszereken működő dolgokat. Például 2700X 4,3GHz-es boost órajellel, tudod mikor ennyi az órajele, elárulom majdnem üresjáratba, hát ott tényleg fontos, hogy hasítson, egy játék (már a fogyasztásból ítélve ) nem jelent nagy terhelést, ott már csak maximum 4,2GHz-re tud turbózni. De a dobozon jól mutat. Írom ezt a hozzászólást, megy ryzen master (ami amúgy "terhel" rendesen, egy hwinfo 64-hez képest) és úgy gyötri a procit, hogy nem megy 60 fok alá, a hőmérséklet mérés szintén megérne egy misét, hogy hőfok csökkenés sebességére van egy beállított mesterséges limit, az még szép...Szóval szép ez, de nem kell minden marketing maszlagot megenni, úgy próbálják a legszebb színben feltüntetni a terméket ahogy csak lehet (mindenki ezt csinálja) de át kell látni a szitán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest