Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paxker315
addikt
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Paxker315 #17995 üzenetére
szerintem a 40-es szorzo mellett inkabb realis az 1.3V, mint az 1.19. bar eziranyu kiserleteimet anno az 1700 -on vegeztem, az 1.1625 ment 3.5G -t, a 3.6-hoz mar 1.225 kellett neki, a 3.7 meg 1.28V korul volt stabil, a vege 3.9 -en meg mar majdnem az 1.4 -et kerte.
bar a 12 nanos proci biztos beeri kevesebbel is. -
Paxker315
addikt
Most LLC6, 0.0875 negatív offszet, és meg van bolondulva: HWinfo64 szerint 1.17-1.18 voltokat kapnak a cpu magok, AIDA szerint 1.22-őt (természetesen stressz teszt fut, úgy van értelme nézni ezt).
A hőfokokkal azért nem foglalkozom, mert a gyári ventiprofilnál ilyen 1000-es fordulaton megy a cpu hűtés és 800 körül a házhűtés, szóval még durván lehetne "hangosítani".
Majd később lehet, resetelem a CMOS-t újra, de, most nincs kedvem kiszerelni a hátsó ventit (ugyanis pont alatta van a clearCMOS pin..).
Kinek higyjek? AIDA v HWinfo?
-
Paxker315
addikt
Ejj, a bánat vinne el. Gondoltam, adok egy új esélyt a legfrissebb BIOS-nak ismét (B450i Gaming Plus ITX lap& Ryzen 2600). Flasheltem, oké. Utána megpróbáltam a régi, A40-es BIOS-szal működő CPU profilt beállítani manuálisan: -0.0875 volt offszet, 40-es szorzó, LLC level4.
És, a korábbi 1.19 Volt helyett 1.34-et adott így a procinak a lap. Ment is vissza az A40-es (januári BIOS), de, ugyanez áll fent. -0.0875V vcore offszet, LLC 4, és, durván megy a fesz 1.34 voltra. Ez normális? Valahogy muszáj leszek kiokoskodni, mi legyen. Esetleg próbáljam meg 5-ös LLC-vel?
kissé tanácstalan vagyok. A korábbi undervoltos profil természetesen nincs elmentve USB flashre, de, emlékeim szerint ott nem nyúltam semmihez, csak negatív offszet& szorzó& LLC volt állítva...
-
Na egy kicsit állítgattam az asrock x570 steel legend-ben, de nem tudok rájönni, hogy mivel venné vissza a mhz-t idle-ben (energiasémában 5%-ra van állítva a min). Illetve a chipset hőmérsékletet kicsit magasnak találom, de ha megy a venti se megy 60fok alá, így inkább passzívra raktam 75fokig (így 73 volt a max eddig). Mivel nem volt kedvem nagyon szórakozni vele, így azokat az értékeket állítottam be, ami az asus rog strix b450-e gaming alaplapnál jó volt. Itt is stabil ugyanúgy. Ha valaki tudja, hogy a chipset hőfokot mivel lehetne lentebb vinni, illetve a mhz-et hogy veszi vissza asrock alaplapnál, ne tartsa magában
-
mihione
őstag
válasz
Puma K #17959 üzenetére
En a hutot meg se neztem amit adtak a 2600-hoz,kivadasztam a procit a kis muanyagbol aztan ment is a szekrenybe az egesz doboz.Mindenesetre jo a tudat ha netan osszefosna magat a kompakt viz pumpaja,ott van a szekrenyben egy tartalek huto.Van meg egy tx-3 evo is tarcsiba csak ahhoz meg intel lefogatom van csak
Amugy meglepoen huvosen uzemel szamomra az egesz szett,bar ez tudom jatekfuggo is, de leginkabb apexezem ott max 50 fokig megy,de inkabb 46 korul van.Gpu is elvan 60- 65 fok korul max.
Viszont lehet valtok matx,vagy itx-re de a gput nem cserelnem es a 240-es viz is jo lenne ha maradna.Van ilyen meretben olyan haz aholbmeg nem kell nagy kompromisszumot kotni de azert erezhetoen kisebb helyet foglal mint az s340? -
válasz
mihellers56 #17984 üzenetére
Nem a lappal van baj, hanem amire neki kell és az ár amit megadott tök felesleges az a lap.
-
mihellers56
tag
-
válasz
mihellers56 #17981 üzenetére
Mert se a 20-30 ezres kategóriába nem esik bele, meg semmivel nem jobb, mint egy 25ezres lap. Lehet neked megéri szórni a brandre a pénzt, neki nem.
-
Paxker315
addikt
válasz
mihellers56 #17981 üzenetére
Mert annak a pár betűnek és RoC-t (Tajvan) imitáló mozaiknak van felára, ami nem a tudással arányos.
(#17974) Mr.Csizmás 20-30k közt keres, ebbe már egy Mortar MAX sem fér bele. Ezért ajánlottam pl. Steel Legendet v Gaming Plus mikróatx-et
-
mihellers56
tag
válasz
Mr.Csizmás #17979 üzenetére
miért is baj h strix?
-
palfitom
félisten
válasz
Mr.Csizmás #17979 üzenetére
"mert strix"
-
válasz
mihellers56 #17977 üzenetére
Az hol van 20-30 között?
-
mihellers56
tag
válasz
Mr.Csizmás #17974 üzenetére
Asus B450F STRIX és nem mATX
-
CJ4567
nagyúr
válasz
B450M Mortar MAX, ha tudsz valahonnan venni.
-
Paxker315
addikt
válasz
Asrock b450m steel legend, MSI B450M gaming plus, pl..
Ezek mikroATX lapok mondjuk
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
egy R7 2700 (nem-x) alá mi ajánlott úgy 20-30k között? nem muszáj kimaxolni, 1 vga és 1 (wifi) hálókártya megy bele, semmi más. max ha több sata portja van, az előny. asrock X370-eket nézegettem pl., szimpatikusak.
-
-
válasz
Paxker315 #17970 üzenetére
Semmilyennek😀 gariban van a kártya, azért nincs a gépben. Majd talán a héten jön a csere vga. Asrockom már vagy 10éve nem volt, érdekes lesz megtalálni mindent. Az msi után az asus biosra is nehézkes volt átállnom. Az biztos, hogy bios frissítéssel kezdem, aztán win reinstall. De egyelőre a hivatalos oldalon se találom a drivereket hozzá.
-
Albigator
őstag
Mielőtt vettem egy Mugen 5-öt, a 2600X-en 1.5 hónapig volt a gyári paszta a gyári hűtő alatt és nekem is alig akart lejönni...
Szóval én is azt mondom, hogyha van jobb inkább azt érdemes használni. -
Ha normális toronyhűtőt veszel, akkor már legyen az alaplap a házban, mert ha már beszerelted lehet nem tudod bedugni a cpu tápcsatit a hűtőtől. Normális hűtőt könnyű beszerelni. Bár csak akkor, ha a házadnak van kivágva szerelőnyílás a hűtő felrakásához, de az alaplapra a hűtő keretet fel rakhatod elsőnek. Bekarikáztami, hogy mit nem fogsz tudni bedugni, ha előre felraksz egy toronyhűtőt: [kép]
-
Land
veterán
Szerintem szétnézek a hűtő topicban és rendelek rá normális hűtőt és pasztát. És ha ezek megvannak rárakom az alaplapra és csak utána szerelem be a gépbe.
-
Paxker315
addikt
Én nemrég, mikor kiszereltem a 2200g-t, készültem, hogy AIDA-t kell majd futtatnom v melegíteni valahogy. Annyi rémtörténetet olvastam a megskalpolt ryzenekről, rágyógyult hűtőkről, hogy már előre féltem a művelettől.
Igazából semmi. 10~hónapos gyári paszta remek kenőcsös-lágy állagú volt . hmm
-
Puma K
nagyúr
Szétszedés előtt el kell indítani egy CPU-t terhelő benchmark-ot, majd azt futni hagyni pár percig.
Ha ezzel megvagy, akkor gép kikapcs és áramtalanít, majd a hűtőt rögzítő csavarokat meg kell lazítani és a hűtőt nem felfelé húzni hanem forgatni kell majd aztán húzni és lejön egyszerűen.
-
weri
senior tag
válasz
mihellers56 #17961 üzenetére
Nekem 2 het hasznalat utan mikor leszedtem, mar ereztem hogy ha ez maradt volna a procin akkor a regi sempron 2000+ sorsara jutok :d Mai napig nem tudom leszedni rola a procihutot + procit a lapbol
-
Puma K
nagyúr
válasz
mihellers56 #17958 üzenetére
Nyomj rá, hogy válasz, és akkor lehet tudni mire reagálsz.
Én a tegnap frissen és újonnan kibontott R5 2600-nál lágy-kenődő pasztát találtam.
-
mihellers56
tag
Használhatod de jobb alá kenni valami mxet vagy bármi mást mert pl nekem a 2600x és 2700xen is ki volt keményedve a gyári paszta!
-
Puma K
nagyúr
válasz
Create. #17954 üzenetére
Meg tudom erősíteni...
Tavaly is anyáztam egy sort mikor az ASUS Prime B450-Plus-ba tettem az akkori R5 2600-zat... meg tegnap este is mikor egy újabb ismerősnek raktam össze az MSI B450 TOMAHAWK MAX + R5 2600-al szerelt gépét...
Vízhűtőblokkhoz vagyok szokva na
Amúgy rá lehet tenni akkor is a hűtőt, ha az alaplap a házban van már, csak egy rendes hosszabb szárú csavarhúzó kell, ami nem cserélhető bitfejes, mert azoknak általában az alsó része vastagabb... ami miatt nem lehet hozzáférni a csavarok fejéhez...
-
Land
veterán
Ryzen 2600x mellé jár paszta vagy vennem kell külön?
-
-
Paxker315
addikt
válasz
GIORGIONE76 #17947 üzenetére
Elnézve @Bodz eredményeit, én inkább vennék mikron E-die-t, eladnam a mostanit. A spórolt pénzből meg mittomén.
Szvsz nincs annyival jobb a Samsung b, mint amennyivel drágább a mikron E-tol
-
-
Floyd80
addikt
válasz
mihione #17940 üzenetére
A tRCDRD 18-nál már fagy 3200-nél is, 19-en most megy még. A többit lehet kicsit lejjebb venni, 15-19-19-36 amit bírhat 3333-on. Amúgy a feszt nem is álíltgatom, mert a lap auto-n szépen adagolja, most 1.38-at.
Írás: a Matisse 16bittel ír, de állítólag nem lehet észrevenni használatban.
-
Floyd80
addikt
válasz
GIORGIONE76 #17937 üzenetére
-
-
Paxker315
addikt
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Albigator #17924 üzenetére
Csináltam pár tesztet, azért szerintem az alapfelálláshoz képest többet lehet kihozni a memóriákból, persze mindegyiknél lehet más és más a tuningpotenciál (freki-késleltetés),
de ha már megvette, akkor nem kerül neki semmibe ha próbálkozik.
...csak és kizárólag a memória beállításon változtattam...azért valamit csak bizonyít...
Alap: 3000/CL16: -
Floyd80
addikt
válasz
GIORGIONE76 #17921 üzenetére
Egy "tesztet" találtam, a többi mind a C15-ös Corsairrel foglalkozik, az valóban Hynix. Meg nem volt ajánlottt Ryzen alá, ezért vettem ezt. A Dram Calc. értékekkel valszeg azért nem megy, mert a tesztelő szerint a tRCDRD 20 alatt értékkel állandóan fagy, végül 3333-ig jutott.
-
jeni
félisten
Nagyobb bizalmat
Szerintem napi használatban észre sem veszed a kettő közötti különbséget.
persze ha nem gond a +3-4000Ft többlet egy nagyobb frekis és hűtőbordával ellátott memória párért akkor tudod melyiket kell venni. Ha pedig árérzékeny vagy és nem kell a csilli villi dolog a memória KIT-re és elég neked a 2933Mhz akkor az legolcsóbb Ageis is megfelelhet neked..Sőt ha ügyes vagy ezt is felviheted 3200mhz-re vagy többre ha engedi a tuningot.Bár ez nagyobb frekis, hűtő bordás és 3200Mhz valamint 10 év garancia van rá.
Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Grey
Nem sokkal közel 5000Ft-al drágább.
Amúgy a Viper 3000 és a Viper 3200Mhz esetén az utóbbira garantált a 3200Mhz vagy annál több, vagyis a névértéket kötelező hoznia. A lista alapján az a +1000Ft esetén is ilyen esetekben a drágábbikat venném.
-
mihione
őstag
válasz
GIORGIONE76 #17915 üzenetére
Nekem is micron d-die van alap 3000mhz 15-17-17-35 idozitessel, 1.45v mellett megy gyari idozitesekkel 3333 mhzet.dram calc az nem jo ertekeket ad ehhez a ramhoz finomhangolassal kicsit szukebb idozitesekkel 3100-3200 kozott stabil volt,de kb ugyanazt tudja mint magasabb frekin gyari idozitessel.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Albigator #17924 üzenetére
Nyílván, értem a válaszod, de én a Floyd80 kérdésére próbáltam válaszolni, aki a 3000-esből kíván kihozni többet, nem arról van szó hogy van egy jó 3200 CL16-od és akörül próbálod belőni a stabilat, a safe presetre nekem Cl19-t és társait írja, ami azért nonszensz, meg hát azért függ a deszka-proci kombótól is
-
Bodz
nagyúr
Crucial Ballistix Sport LT. Jó kis Micron E-Die.
-
Paxker315
addikt
-
Albigator
őstag
válasz
GIORGIONE76 #17921 üzenetére
Amúgy Hynix CJR-em van nekem is és én mindig a safe beállítást alkalmaztam... .
Régebben 3400 CL16-on használtam a 3200 CL16-os kitemet, ami stabil is volt de most már inkább 3333 MHz-en CL16-on mondható atomstabilnak újabb BIOS-okkal. Simán elég neki 1.35V DRAM és max 1.0V SOC fesz.
De megnéztem most egy 3333 MHz CL14 fast beállítást és nincs sok különbség még benchekben sem:3333 MHz (16-17-18-18-36) (timing checker) DRAM Voltage 1.35V, SOC -0.1V offsettel max 1.0V
Aida mem bench 51e-50e-46e 67.8 ns latency
IBT Very High 10 run 156-157 GFlops:
3333 MHz (14-16-18-18-28) (timing cheker) DRAM Voltage 1.4V, SOC -0.075V offsettel max 1.025V
Aida mem bench 51e-50e-46e 65.8 ns latency
IBT Very High 10 run 157-159 GFlops:
Mem teszteket nem is csináltam, de már tudom, hogy nem volt stabil egy kis játék után kék halál fogadott... Alt értékekkel, meg feszekkel nem fogok már szenvedni, hisz nincs értelme, FPS-ben nekem aztán semmit nem jelent, főleg a középkategóriás VGA-m miatt...
Szóval szerintem bőven jó a safe preset is... -
Land
veterán
Üdv!
MSI B450 Tomahawk Max + Ryzen 2600x alá az alábbi RAM-ok közül mindegy melyiket választom?
2*8 gb
G.Skill Aegis 3000 MHz
G.Skill Ripjaws V 3200 MHz
Patriot Viper 4 3000 MHzHa nincs érdemi különbséget akkor ár alapján választok.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Floyd80 #17920 üzenetére
ha jól gondolom akkor hynix-os, pont nem a safe preset alapján kellene módosítani, a soc az kevés, nézz utána, nálad lehet 1.1 felett is mehet, az 1.38-1.39-nek elégnek kellene lennie, az időzítések meg az eredetinek megfelelően fognak eltérni, nem írtak róla valahol? reddit stb? olyan ramkitet elég sokan használnak...
-
Floyd80
addikt
válasz
Beállítottam a DRAM safe presetje szerint 1.38V-re, boot ok, windowsba belép, de utána random kifagy. A gyári 16-20-20-38 helyett 16-17-18-38. A Soc voltage-ra 1.025-öt ír, de hát az alapból 1.1-en fut. Szóval ez így ennek a ramnak nagyon a vége lehet.
Lehet CL15 és mindent auton hagyok még működhet, majd megnézem.
-
Floyd80
addikt
válasz
Próbáltam az időzítést a dram-mal 3200-re belőni, de kifagyott1.355V-vel , pedig csak safe-re ad ki értéket, a fast-ra azt írja coming soon. Mondjuk most nézem, hogy 1.38 az ajánlott fesz, nem tudom, hogy ez mennyire sok vagy nem az 1.35-höz, ennyire nem ástam magam bele.
-
Bodz
nagyúr
válasz
kelna91 #17912 üzenetére
Mindkettőt. Utóbbit minél alacsonyabbra. A Ryzen Dram Calculator sokat segíthet.
-
kelna91
senior tag
Köszi a válaszokat mindenkinek!
Elsősorban az érdekelt, hogy érezhető-e a különbség, tehát pl. egy h.265 kódolás hamarabb végez-e, vagy egy weblap hamarabb betölt-e.
Egyébként az alaplap egy MSI x470 Gaming Pro, a RAM pedig 2*16GB Aegis 3000. Nem próbáltam feljebb állítani, csak XMP2-re állítottam.
Tuningolásnál az órajelet érdemesebb állítani vagy a CL-t? -
Floyd80
addikt
-
-
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Egy sima 2700 gyorsulna észrevehetően egy 3333 MHz-es CL16-os memóriával 3000 MHz CL16 helyett?
-
AAAgold
senior tag
válasz
Create. #17874 üzenetére
a ház nincs hermetikusan lezárva, az összes nyíláson keresztül van légmozgás
a 3. képen az látszik, hogy a vga-nak jut bőven friss levegő, de a felső ventik a cpu elől elszívják a friss levegőt és még a vga meleg levegője is arra megy, ami pluszban fűti a procit
szerintem sokkal tisztább lenne a szitu, ha nem lennének a fenti ventik és csak "keresztirányú" áramlat lenne
-
CJ4567
nagyúr
-
válasz
Albigator #17900 üzenetére
Biztos nehezen hihető, de ez van.,
1.21V 151W
1.19V 143W199Wról nem is tudok képet csinálni mert lekapcsol nagyon hamar.
A ryzen TDCje 60A (limit 114A) Ryzen Masterben, itt simán felvesz 104A-t 1.19V-on.
Ezek ilyen 3700-3900 Mhz körüli értékek egyébként.
Nem értek hozzá, nem tudom hogy ez a lap vagy a proci miatt ilyen magas számok e.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elden Ring
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- BANKMENTES 12 hónap Részletfizetés elérhető . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest