Hirdetés
- SONY LCD és LED TV-k
- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
válasz
#95712068 #19994 üzenetére
Ehh, a manóba... nem megfelelő vágólap.
Erre a videóra gondoltam.
Köszönöm a tippet!Azt én sem kedvelem, ha a paszta összeken mindent.
-
Raidon
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #19987 üzenetére
2700X mellett a 1070Ti-ról 1080Ti-ra WQHD mellett érezhetően nőtt a differencia. Pedig a 1070Ti is elég volt de na...
-
Speed®
titán
válasz
T0mBd1gg3R #19985 üzenetére
Ilyen kondíciók mellett 1 percet sem gondolkodnék a cserén.. hosszútávon csak jól jössz ki belőle.
-
Pferi
senior tag
válasz
Piftuka #19993 üzenetére
A hátlap mindenképp kell amit az alaplaphoz adtak, abba csavarozod be a gyári hűtő csavarjait.
Először az alaplapba külön tedd a cpu-t és szereld rá a hűtőt, utána tedd csak bele a házba az alaplapot, egyszerűbb.
Vegyél egy kis tubus Arctic MX-4-es pasztát, 1500 Ft körül van, jópár géphez elég lesz, és szedd le a gyárilag feltett ragacsotEgy fél borsószemnyi elég a cpu-ra.
A 2700-hoz járó hűtőt most szereltem fel egy ugyanúgy 65W-os Ryzen 3 1200-ra, és kis OC-val is nagyon jó. Halk, és 52 foknál stressztesztben sem ment feljebb. -
törölt tag
válasz
Piftuka #19993 üzenetére
Rossz a hátlap link, de abba csavarozod bele a hűtést.
Érdemes beszerelés előtt felrakni a hűtést, én személy szerint a gyári pasztát is leszedném, mert gyárilag nagyon sokat raknak rá, és összekente az előző lapom foglalatának a kiemelkedését. Értelemszerűen a foglalatba nem ment, de bántotta a szemem. -
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Segítsetek kérlek, az alábbiakban pár hasznos tanáccsal!
- A "Ryzen 2700" processzorhoz az AMD gyári hűtő felszerelésekor mindenképpen szükséges a videón látható hátoldali fémlap alkalmazása?
- Fentiek figyelembevételével is... Melyik praktikusabb? Beszerelni a házba az alaplapot, és utána a CPU-t? Vagy még a házba szerelés előtt felapplikálni a CPU-t, és a hűtőt, majd utána beszerelni az alaplapot a házba?
( Phanteks Enthoo Pro TG házba gépítem a konfigot.)
- A gyári hűtőborda alján található paszta megfelelő? Elég csak rászerelnem a CPU-ra, és kész?
Köszönettel: Piftuka -
GAbre
veterán
Üdv!
Múltkor már mondtam a memóriahibákat,hogy kicsit húzva szórakozott a gép(utána már alapon is hibázik,előtte talán nem,illetve külön 1 memóriával se),elment a kép játék közben,újraindulások,kék képernyő,kikapcsolásra újraindult.
Játék videókártya hibával kidob(tápkábelt kapott újat azóta jól ment.
Most kipróbáltam másik táppal,másik ssd-vel,vga-t is cseréltem közben.
Már csak az új proci lehet a ludas,vagy alaplap.(bár régi procival is csinált olyat legalább,hogy ha meg lett picit lökve a gép,vagy cserélve vga,nem akart indulni a gép)De jó ideje ez nincs.
Nem tudom ez mennyire fog előjönni,ha visszaküldöm garba a lapot.
Előtte még tanácsokat kérnék.
Adjam biosban esetleg vminek plusz feszt?Most is aida csak 1 bizonyos memóriapárosítással tűnik jónak,de már ezt is raktam össze így,és volt,hogy rossz volt szerintem.
-
rumkola
nagyúr
válasz
az agyalást meg a tuningbuzizást engedd el, és használd boldogan az új géped
elképesztően szenvedsz mióta megvetted... -
CirrMee
addikt
válasz
de tervben van megfelelő átalakítóval beüzemelni a CRT-t is, 120-165Hz körül
Az a képcső is gyorsan fog degradálódni...
-
Bjørgersson
félisten
válasz
A 14 napos elallason kivul mast meg nem olvastunk toled. Miert vetted egyaltalan meg, ha ennyire el akarsz allni a vasarlastol?
-
Mizol29
senior tag
válasz
Akkor küld vissza a 2600-at és cseréld le amire akarod. Ezt te már úgyis eldöntötted. Az előtted lévő kolléga írta, hogy nincs sok jelentősége. Jelen pillanatban 6 magot is alig használják ki a játékok nem még 8-at. Az még odébb van mire ennyi magra fognak játékot optimalizálni addigra meg úgy is lecseréled a 2600-at. Én beállítanék a 2600-nak all core 4-4,1ghz-et, és örülnék neki, de irigylem a problémáid mindenesetre.
-
válasz
rumkola #19986 üzenetére
Mit értesz elengedés alatt? 2600-zal még bőven a 14 napos elálláson belül vagyok. 10 ezer alatti a különbség, valami játékot is adnak hozzá ami eladható, hűtője eladható (2600-é nagyon alap, nem hiszem, hogy eladható). Gyakorlatilag párezer forint különbséggel lehet +2 magot szerezni. És majd mikor 1-2 év múlva felkerül apróra nem fogják nézni, hogy annak idején talán valami játék is volt hozzá, vagy hogy mennyiért vetted, és a 2700-ért egyértelműen többet lehet majd elkérni, főleg, hogy addigra a játékok is jobban ki fogják használni.
VGA: 1060 6GB-on vagyok 75Hz monitorral, de tervben van megfelelő átalakítóval beüzemelni a CRT-t is, 120-165Hz körülEzért most el lehet kérni 40-45 körül, 20-25 ráfizetéssel lehet venni hasonló korú/állapotú 1070-et, kis szerencsével talán 30-35 ráfizetéssel 1660-at, 35-40 ráfizetéssel 1660Su-t. Nem nagyon látom értelmét ilyen kis különbség miatt vga-t cserélni, főleg ehhez a monitorhoz. Ha meg monitort cserélnék az 144Hz lenne vagy esetleg wqhd, mindkettőhöz kevés lenne a 1070/1660sima/su/ti szint
-
rumkola
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #19985 üzenetére
nincs mérhető különbség, engedd el
VGA kell a játékoknak.
Amúgy meg X-et kell venni, 2700X magasabbra boostol mint a 2600X. -
Érdeklődnék, mert nem nagyon találok teszteket:
- Ryzen5 2600 SMT ON vs. Ryzen7 2700 SMT OFF, melyik gyorsabb játékokban?
- 2600 vagy 2700 OC-zik magasabbra? Rontja az esélyeket a plusz 2 mag?
- Ha alapon hagyom akkor lassabb a 2700, mert kisebbek a boost clockok több magon ugye?
- SMT OFF magasabbra OC-znak a Ryzenek?
Szóva azon jár az agyam, hogy egy SMT OFF 2700 ha kifognék egy kb azonosan OC-zható példányt hogy muzsikálna az SMT ON 2600-al szemben játékok alatt? 6/12 avagy 8/8-at szeretik jobban a játékok? -
Speed®
titán
válasz
T0mBd1gg3R #19983 üzenetére
Havernak hasonló szituban a postán parkoltatással lett meg
-
-
metrion
aktív tag
Sziasztok!
Ezek mennyire jó értékek idlében (minden Auton)? A feszültségek ugrálnak, hol 1.200-1240, valamikor meg fix 1.200 V. Hőmérsékletek tekintetében is változó, valamikor felmegy 40 fok-ra is a CPU idlében.
Alaplap: MSI B450 Tomahawk Max (BIOS: 3.10)
CPU: Ryzen 5 2600
CPU hűtő: be quiet! Dark Rock 4
RAM: G.SKILL Trident Z RGB
Ház: Corsair 220T, 4 db 12 cm venti -
Speed®
titán
válasz
T0mBd1gg3R #19969 üzenetére
A 3600 ergya ár/értékkel bír, szóval annál tuti jobb vétel lenne ;p
Igen, Alzánál kell venni, ahol még ezzel együtt is a legjobb az ár,
ha 1 héttel előbb eszméltél volna, kuponozhattál volna ebből is.
A hűtő/bundle simán elmegy többért idővel, nézz szét a piacon.
Elvileg nem kérik, ha mégis, szerzel..0.01% esélyed van kb. erre. -
Whysperer
addikt
-
sb
veterán
válasz
rumkola #19971 üzenetére
Jaa, engem nem idegesített.
3.6-on kb. termelte az áramot és onnan a 4GHz is csak +10%. +50-70% fogyasztással...Csak most ugye - remélem
- nem került sokba a váltás a 2700-ra. Amúgy maradt volna.
Ill. ezt se fogom 4GHz körül hajtani, a gyári 3.4 (ill. a szar Asrock lap miatt még kevesebb) ami kicsit zavar.Anno nekem ment a p-state tuning is, szóval a CnQ-val nem volt gond. Az legalább megmaradt a menüben, remélem menni fog.
szerk: 3.40-es bios-szal nálam még van CnQ is a menüben.
-
Bjørgersson
félisten
SMT nélkül próbálta már valaki a tuningot? Azonos feszen többet bírnak vajon egy kicsivel?
-
rumkola
nagyúr
ugyanígy jártam 2600-al, egyetértek
aztán annyira idegesített, hogy eladtam a picsbe és vettem egy 2600X-etmost 4125-4175 all core a boost, mindenféle állítgatás nélkül, igaz 1.45V-re is felmegy, de nem izgat, 60fok és CnQ megvan ami ugye a sima 2600-nál bukta volt a tuningnál...
szóal az én véleményem: mindenki vegyen X-et!
-
sb
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #19960 üzenetére
Az enyém is (2600) 3.8-at ment 1.20-1.25V körül. 3.9-en még 1.35-ön futott, de nem volt stabil, ellenben kályha. Felette, de még a stabil 3.9 sem volt esélyes. 3.6-on meg elment negatív offsettel is, 1.125-1.150V körül és nem pakoltam rá fogyasztásban +50%-ot 200MHz-ért.
Szóval szerintem 4GHz felett semmiképp sem átlagról beszélhetünk. G4 talán még lehet átlag...
Eleve valahol itt volt a fal általánosan is a Zen+ magokkal, más procikkal is.A másik, hogy nem érdemes - szerintem - maxra húzni. Az utolsó 100-150 MHz biztos, hogy +0.100-0.150V-ot igényel és rátesz még egy lapáttal a fogyasztásra, melegedésre. Cserébe kemény +2.5-4%, +200MHz esetén +5% teljesítményről beszélünk. Nyersen, ennyi valósan soha nem lesz belőle...
Én örülnék, ha így menne és belőném 1.2V-ra, amit bír.Nálam most 2700 váltotta. Gyárin 3350 körülre boostol, 1.0V mellett!! 75W körül áll meg így és 55 fok Brocken2-vel 500rpm-en.
1.2V-an 3.8-ig megy, 1.25V 3.9, eddig próbáltam. Itt már 110-130W közé felkúszik. A hűtő még mindig nem pörög csak 8-900rpm-en és 70 fok körül marad. 4GHz 1.3V+ már 75 fok 1000rpm.Nyilván ez sem rossz amúgy szerintem8 mag 4GHz-től. Gyk. hangtalan a hűtő és nem forr fel. De az látszik, hogy itt már kezd elfogyni a kraft.
-
válasz
Speed® #19968 üzenetére
Köszi, ez új
Jó ötlet.
Ha utánaszámolok tényleg megéri, lehet jobban mint egy 3600.
Gyakorlatilag ennek a hűtője egy fillért nem ér, azért talán lehet kapni pár ezrest plusz a játék, legrosszabb esetben is elmegy minimum 7-ért a 2, de ha jól láttam alzánál kell venni ahol nem a legolcsóbb, mert máshol nem adják vele a játékot ugye?
Akkor legyen 51790-7000=44790, ingyenposta.
2600-at visszaveszik 40490-ért. 4 ezret már csak megér a 8 mag, már jóideje azt gondolom, hogy a 6 mag vakvágány, mindig minden duplázódik a számítástechnikában, amit meg tudnak írni 6 magra azt 8-ra is. Jelenleg még ott jön ki a 6 mag előnye szerintem, hogy 4-et a játék használ a másik kettőt meg a többi folyamat, chrome, utorrent, windows, stb. 6 giga ram sose jó, nincs 24 gigás pendrive, stb.
Ja, tudom mit akartam még. Ha eladom a hűtőt hogy fogom érvényesíteni esetleg a garanciát? Nem kérik? -
Speed®
titán
válasz
T0mBd1gg3R #19966 üzenetére
Rendelj Postapontra, érkezéstől számítva 10 munkanapig őrzik ;p
Egyébként az elért 4.1Gd teljesen normális, többet nem kell várni.
2700al pedig inkább 4Gt kell várni, felette minden plusz ajándék..
Innentől te tudod, kell-e +2C/4T, a hűtés sok pénzt amellett se ér,
OChoz komolyabb kell, anélkül meg a hangerejével lehet gondod.
Ellenben ha ott a B2 úgyis, eladható, bundleval együtt ~10kt hoz. -
Bodz
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #19966 üzenetére
Használd az Asrock tuning progiját, akkor az órajelet visszaveszi a szokott módon, illetve a feszt is minimálisan.
Amúgy a 4000 1.2V-tal nem rossz 2600-nál. Ennél tovább szerintem felesleges is kínozni. -
Köszönöm a válaszokat, akkor marad.
Hacsak a 14 nap alatt nem akcióznak valaholMég az alzás játékokkal és jobb hűtővel adott 2700 b*ssza a csőröm, sajna a fizu már túllóg a 14 napon.
Az alaplapban annyira nem vagyok 100%ig biztos.
Az a zavaró, hogy idestova huszon éve lehet procikat tuningolni, és amai napig nem sikerült megoldani, hogy ha az ember tuningol akkor ugyan úgy viselkedjen a proci (csak 1 mag OC is legyen, vagyen vissza, stb)
Még majd a ramoknak nekiállok, mit szoktak bírni a gyári 3200 cl16-18-18 fölött ezek a ballistixek? -
chopin42
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #19963 üzenetére
Figyelj, nem x-es procikkal értelmes fesszel jó a 4-4.1 a 2. sorozatnál. Én napok óta szívok a 2700-al, mert egy rosszabb példányt fogtam ki, 4 ghz 1.3 volton többnyire megy, de nem stabil. 1.3 fölött meg annyira melegszik, hogy nem tudom normálisan tesztelni. Ha nálad a 2600 megy 4.1-et, használd egészséggel. A legjobb chipek sem mennek többet 4.2-nél, ráadásul az 1.4 volt fölötti fesz meglehetősen degradálja a 2. sorozatot. Ez az én javaslatom. Próbálj ki néhány bechmarkot mondjuk stock, 4ghz és 4.1 ghz-en, nézd az eredményeket, hozzá a fogyasztást. A 2700 4ghz/1.35ön nálam bekajál prime 95 alatt 180-200 wattot, mellég kapok 90+ fokokat. Alapból 75w és 50 °c alatt. Ráadásul az előző 1600as ryzenemmel betosntabil 1.256/3.7ghz-el ment a hirhedt corcair 3000 cl15. Itt meg a legkisebb oc alatt is összefossa magát bizonyos programokkal, d-ram calculatorral, docp-vel is.
Szóval örültem, hogy 13k Ft-ért váltottam 1600-ról, de nem igazán vagyok elégedett, legalábbis ami a stabilitást és oc-t illeti. Stock teljesítmény pedig egyes alkalmazásokban lassabb pár %-al, mint az 1600 oc, mert magától közepes terhelésnél csak olyan 3300-3400 mhz-ig boostol allcore, plusz 2 mag ide vagy oda, az mínusz 300 mhz. -
Lendova
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #19961 üzenetére
Az 1.38V az a határon van, amit még elviselhet a proci hosszú távon. Én inkább 1.35 vagy az alatt maradnék.
Elhanyagolható a fogyasztásbeli különbség, ha vissza veszi az órajelet ahhoz képest, ha minden fix, fölösleges bajlódni vele. Egy szelet csokit sem tudsz venni a megtakarításból 1 év után. -
-
válasz
T0mBd1gg3R #19961 üzenetére
Látod azt én sem tudom. De több hét cumi eredménye mire sikerült be löni stabilra.
-
-
válasz
Paxker315 #19959 üzenetére
Szóval akkor egy nem kiemelkedő de átlagnál talán valamivel jobb proci?
Oké, hogy csicsa rgb ez a lap, de ez csak plusz, 0%-ban számított a döntésben.
Ez volt alzán a normálisabbak közül, 26-ból megvolt, sajnos pl Mortar Max nem volt akkor alzán de inkább azt akartam venni. Nem mondanám, hogy olyan nagyon elégedett vagyok vele. Fura a bios, nem tudom belőni, hogy vissazvegyen, vagy erre való az f states vagy mi a neve? Egyedileg deifiniálni ilyen állapotokat? És mi a jobb, erősebb llc alacsonyabb fesszel vagy fordítva? -
Paxker315
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #19955 üzenetére
Szerintem jó. 1.3volton 4.1 ghz totál rendben van. A 2600x sem tud all core többet általában, sokat nem vesztettél.
Asrock bios& oc vonatkozásában sajnos nem tudok érdemben hozzátenni, én ilyenkor szoktam topikot nyitni ltt -n, hogy kinek van ilyen lapja, ilyen procival, és mik a tapasztalatok.
az LLC nem tudom, hogy mukodik Asrocknal, MSI-nel ritkán van szükség 3tól alacsonyabbra, 4.15 ghz mellett is elég volt a 3-as.
Én amúgy simán 4.0 ghzen használnám 1.2 volt körül. Biosbol régebbi verziót flashelni? Tudom, asrock szerint nem megy, de, emlékeim szerint van rá mód. Viszont szerintem nagyon jó procit fogtal ki, zéró ertelme lenne cserélni
-
Viktor77
titán
válasz
Minek vinnéd vissza? Nézd már meg hány embernek megy 4.2-t a procija. Pár ujjamon meg tudom számolni.
Nekem pl. csak 3.8-at tud 1.225-ön, de eszem ágában nincs cserélni. -
válasz
-
Simi37
őstag
válasz
Áh, 4200at nem sok fut meg. Még a 3600 sem mindegyik tud all core 4,2-t.
-
Szerintetek ez a 2600 amit pár napja nyúzok milyen minőségű példánynak számít?
4000-ren 1,2V körül stabil, bár attól függ mit értünk ez alatt. 1,2 beállított Vcore mellett llc2-n (minél kisebb a szám annál jobban próbálja tartani a lap, tehát ez a második legerősebb beállítás) ledroppol 1,184-re (aida szerint) és bár sok idő után de fagyott.
1,2-re állított vcore-nál llc1-en idle 1,232 volt ami 1,2-re droppolt és stabil volt, na de ez a legdurvább llc.
Utána följebb vettem a Vcore-t és csökkentettem az llc-t, Vcore 1,25-nél még llc4-en is stabil volt ami 1,2-ig droppolt.
Utána szépen llc 2-n hagytam, 4100-on Vcore=1,3-nál 1,28-ra droppolt aida szerint, de hw infó szerint 1,244-re azért nem kis különbség, itt stabil volt. 114W-ot írt, CB15-ön 1390 pont, soc autón, de 1.1-re állítva ugyanott tartotta (1,08-1,097 közt)
Sajnos a 4200 nem akart összejönni. LLC2, SOC 1,125, Vcore 1,425, load alatt droppol 1,36-ra és fagy, lejjebb vettem és ugyan ez 4175-ön is.
TLDR
4000 1,2V
4100 1,3V
4175-nek sajnos 1,425 is kevés
14 napos elálláson bőven belül vagyok, 4200-ra azért számítottam.
Gyenge lenne a b450m steel legend? szarul állítottam be?
Mindez manual voltage, azt hiszem, nekem nem nagyon tetszik ez a beállítási mód amit ez a lap nyújt.
Sem az órajel sem a fesz nem csökken idle-ben. Hiába kapcsoltam be a c stateket és kapcsoltam ki a Core Performance Boostot.Kezdem azt hinni, hogy pár ezer forint pluszért inkább X-et kellett volna venni vagy játékokkal 10-zel többért 2700-at-
-
Speed®
titán
válasz
KaiotEch #19953 üzenetére
Ne BIOSban nézelődj, hanem OS alatt idle/load. A hűtő nem valami combos, szóval a negált offset jó ötlet (a mértéke pedig silicon lottery téma, de kezdésnek ne ajtóstul ronts a házba, mondjuk -50mV és utána -25, míg stabil és marad a tempó), a boostot nem is piszkálnám. Meg a RAM OCt sem addig, amíg nem tudod mit csinálsz..nem szentírás a 3200as üzem, az IMCn is múlik, nem csak a RAMokon. Ráadásul ha már takarékoskodsz, ahhoz a SOC fesz is hozzátartozik, ami viszont kellhet a RAM OChoz..szóval valamit valamiért.
-
Üdv. Kollégák végre elszántam magam, hogy összeraktam a gépet(ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac + Ryzen 2700). Szeretnék konkrét segítséget kérni:
1: Normális az, hogy alap BIOS-szal ilyen hűtővel 50°C-on van a CPU? HW Monitor szerint 1.360V-ot kap. Így lehet, hogy ez jó érték.
2: Alap beállításon belőttem először az XMP2-t, majd átraktam az Aegis 3000-s ramjaimat 3200-ra(mint sokan mások), de nemigazán akar indulni a gép, majd 3x-i próbálkozásra elindult, de visszavette 2133-ra. Időzítéssel kellene játszani esetleg?
2: Szeretném undervoltageolni amennyire csak lehet. Gondolom OC Mode-ot át kéne lőni AMD CBS-re, de onnantól nem tudom. CPU Vcore-t kéne -100 -al kezdeni?
Köszönöm előre is!
-
Trailblazer
veterán
-
rankesz
veterán
válasz
rankesz #19698 üzenetére
Na az lett a vége hogy a ramokat végül feltettem apróra, mert semmilyen formában nem volt hajlandó normálisan menni, sőt, a 16 gigából hardver számára fenntartott 8-at, és bárhogy cserélgettem a modulokat nem volt használható a teljes kapacitás. A kuponozós bolt utolsó kuponos napján rendeltem egy 16-os Crucial Grey kitet. amit berakva, majd az XMP-t beállítva szó nélkül megy 3200-on a soc feszt 1.05-re állítva.
Proci 4000-en megy, 1.3v fesszel, ezen stabil, majd finomhangolom karácsony körül ha kicsit több időm lesz -
sb
veterán
válasz
vhunor #19946 üzenetére
Na igen. Ez kell, csak néha nem sikerül meggyőznöm magam...
A korábbiaknál pl. az eltűnt és nem működő funkciókat folyamatosan javították ahogy írtam.
Asrock support is megkérdezte "minek mentem oda?"De azért mégsem ez lenne a normális módja... írtam nekik is, hogy mi van ha holnap Zen2-re váltok? Akkor muszáj és kuka a sok funkció... amiért részben épp ezt a lapot vettem.
Erre már nem válaszoltak. -
sb
veterán
válasz
CirrMee #19945 üzenetére
Nincs az sehol.
Egyébként korábbi 2.xx biosokban is eltűntették már, aztán 1-2 verzióval később visszatették.Az elején szar volt, panaszkodtam is, hogy a funkciók 2/3-a nem működik. De azért voltak benne hasznos cuccok amik mentek. VDDIO, VTT feszek meg jó pár cucc.
CnQ viszont mintha nálam lett volna most is, de lehet, hogy rosszul emlékszem.
(P-state állítás is van jelenleg, pedig az is hiányzott vagy 2-3 verzióból.)@Trailblazer
Látom, hogy nem ajánlják... én se menekülnék előre ilyen szöveg mellett, ha jó lenne a mostani bios. De nem az.Vagy visszaváltanék ha lehetne...
Egyébként a 3.60-osnál jelent meg először az ellenjavallott szöveg, szóval ha rossz lenne már megszívtad volna te is.
Egyébként nálad van most részletes CBS/PBS 3.60-on? -
Az mitől van, hogy hiába állítom be az egyik hangosabb ventimre a Silent módot a biosban, ott érvényes is, de a windows alatt újra pörgeti? Asrock B450M Steel Legend
-
sb
veterán
Sziasztok,
Asrock B450M Pro4-en ki milyen bios-t használ?
Anno feltettem a 3.30-at amiből a kedves gyártó kib*szta a CBS/PBS menü 99%-át. Természetesen régebbit nem lehet visszatenni, hiába írtam nekik, egy hónap csesztetés után küldtek egy linket vmi régi flashelő cucchoz ami nem élt. Utána hiába írogattam nekik.Szóval a kérdés:
1. Most feltettem a 3.4-et, nem jött vissza a menü de nem próbálkoznék tovább (3.5, 3.6, 3.88beta...), hogy melyik tudja. Hátha vki megtette már.2. Tudom, hogy Zen2-nél volt téma meddig megy a Turbo, de az említett fenti 3.3-al (és most 3.4-el is) nálam sem nagyon akaródzik magasabb órajelekre turbózni. Eddig nem zavart, de most elkezdett, egyre több MHz tűnik el.
A 2600-as is megállt 3525-3550-en, most 2700-ast tettem be. Hwinfo szerint max szorzó 33.75, a kijelzett órajel 3325MHz. Egy idő után 32xx lesz belőle...
Egy szálon 40.00-ig megy csak (3950MHz), ennél nagyobb szorzóval nem is próbálkozott.Brocken2 van rajta, 60 fok 6-800rpm mellett, szóval a hűtéssel nincs gond.
-
Na érdekes, 4ghz, 1,2v manual, llc 2-3-4 esetében 1,168-1,184re droppol, fagyitt is de! Llc1-nél idle felengedi 1,232ig és load sem megy 1,2 alá és jónak tűnik.
-
Paxker315
addikt
válasz
GIORGIONE76 #19937 üzenetére
Nálam a VID a maxximum, amit raenged. Kivéve, ha LLC-t is allitasz, mert egy lvl3 esetén azért már szépen ratol a VID-re is.
Kellene szerezni mindenfele lapot is, hogy könnyebb legyen átlátni az asrock-asus kérdéseket is.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Paxker315 #19936 üzenetére
én csak azért gondoltam hogy nála az asrock-on nem így működik, mert eleve a 3.9-hez van 1.13750 ami amúgy kevés lenne, de szerintem csak egy alapérték ami alá nem mehet, tudtommal ezt a cpu-k ismerik, de ezek szerint a deszkákon el is lehet térni tőle,
a matek nálam sem jött ki -
Paxker315
addikt
válasz
GIORGIONE76 #19935 üzenetére
Nálam a böszme úgy működik : ha alapra teszem, VID 1.4V. Ha először override módban megadok 1,25-öt, az lesz az új VID. Ha meg utána állítom át offsetre, akkor már ahhoz a VID-hez állít, amit megadtam.
Ha emlékszel, nekem volt pont olyan gondom, hogy a pöpec 1.25v vid ertekem bios flasheles után 1.4 lett ismét, és értetlenkedve néztem, aztán leesett, hogy működik.
gaming plus itx-ac lap. Mióta erre rajottem, barátok vagyunk.
Viszont ha nyomok egy optimized defaultot, ismét 1.4v lesz a VID
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Paxker315 #19934 üzenetére
az alapból (VID) szerintem nem vesz le, azt az alaplap tudja mennyi, ez alá nem tud menni, ennyi, amit a hwinfo kiír az már az emelthez képest van,
valószínűleg Asrockéknál direkt azért van ez alapból beállítva,
Msi-nél meg nem is találkoztam ilyen állítással,
szóval ahhoz tuti nem nyúl,
a beállított, vagy auto frekihez számol -offset-et, szerintem..
amúgy nekem 0.0875 offsettel a core 1.32, a VID meg 1.313 -
Paxker315
addikt
válasz
GIORGIONE76 #19933 üzenetére
de ha a VID-nek 1.1375 van beállítva, akkor 100mV negatív offszettel az már 1.0375, ami... Sovány? (MSI lapnál az offszettel mindig a VID-hez igazít, így, ha VID-nek 1.25 van megadva, és rátolok -0.0625V negatív offszetet, akkor ilyen 1.9-ig engedi maximum.)
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #19931 üzenetére
a VID az alapfesz, nem állítgatnám,
az offset-nél biztos el lehet téríteni - vagy + irányba, arról meg már biztos olvasgattál tippeket a procidhoz, ha fixen ha auto hagyod a frekit akkor is hat, ha jól látom neked mV-kat lehet beírni, -100-al indítanék hogy lásd mennyire hatékony, aztán a HWinfoban ellenőrizd, 3.9-hez kb 1.3V alatt kellene lennie, ha nagyon lemegy a fesz akkor a 100ból vegyél vissza (85-75-50 .. ) -
csababarca
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #19931 üzenetére
Nem kaptál részletes leírást?
Nekem is hasonlót kellene beállítanom. -
-
CirrMee
addikt
válasz
GIORGIONE76 #19928 üzenetére
Nem tudom, van e feljebb (BIOS -ban van), mert a DRAM Calc ennél a típusnál itt véget ér - magasabb órajelekre már nem ad adatokat.
-
CirrMee
addikt
válasz
GIORGIONE76 #19926 üzenetére
Aida64 -ből másolva: Team Group / TEAMGROUP-UD4-3200
-
Melyik tutorial alapján érdemes optimalizálni a procit? RP's Lair-es jó? Vagy van jobb?
Illetve akkor most mik számítanak jó értéknek és mik rossznak a szilikonlottón? R5 2600 -
chopin42
őstag
válasz
Speed® #19922 üzenetére
Szerintem amúgy megvan a 4ghz 1.35. Még azt akarom kitesztelni, az egyes magok mennyit bírnak. Pl 1 kör ibt maxot a legjobb max 4.1ghz/1.3v-on kibírt, tovább nem teszteltem. Ha mindegyiknél kijön a legrosszabb/max eredmény, akkor a legrosszabb beállításaira belövöm, aztán jónapot.
-
chopin42
őstag
válasz
Whysperer #19918 üzenetére
Akkor olvasd el, amit írtam: ibt alatt 4ghz/1.35 200w és 93 fok, miután kikapcsoltam a tesztet. Ez még nem is az ibt max volt, csak a standard, ami kb 10w-al kevesebbet kér. Normál felhasználásnál nincs a közelében, de így nem tudom kitesztelni, mert amivel tesztelem, nagyon megtekeri. Prime 95 mondjuk kicsit kevesebbet kér, de csak ilyen 5-6 fok a különbség.
-
Whysperer
addikt
válasz
GIORGIONE76 #19907 üzenetére
Dehgoy IBT alatt... de nyomtam már vele 48 órás rendert motezstből és soha nem ment 75 fok fölé még ot tis 1005-on tekertek a magok
-
GAbre
veterán
válasz
Qkackca #19916 üzenetére
Így belegondolva,már régebben is volt ilyen gondom,csak akkor havonta 1x kb.
Most meg naponta többször is.
Illetve palit 1080ti kártya 100%os venti mellett is felmegy 65-70 fokra, és maga a blackplate sőt a tapcsatlakozó is igen forró volt.
Ezért is gyanakszok tápra.
Illetve a maga a CPU is sose volt 75 fokos 2600al max nyáron.
Gondolkozok rajta,hogy veszek 1et.
Igen kipucoltam,átmozgattam.
Tegnap tápot is kifùjtam kicsit,abba van a legtöbb por.
Anno alap CPU órajellel is csinálta "memória hibát."
Most majd megnézem alapon hogy jön elő,de plusz fesszel is csinálta eleddig.
Csak,hogy kép is legyen a hőmérséklet mellett.3,8Ghz 1.2v alatt -
GAbre
veterán
Kérdés:
Jól sejtem,hogy procival,vagy táppal lehet gond?(esetleg az új bios).
Annó hetek óta csinálta azt a gép,hogy 95%-ban borderlands 3 alatt elment a kép néha(nem tudom már,hogy miután cseréltem cpu-t vagy 2600-al is csinálta),film,discord közben ment tovább elvileg.De csak restart gomb segített.
Mióta megvettem az új memóriákat,írtam,hogy van gondom velük.
Arra lettem figyelmes,hogy megfordítottam 1 ventit,így nyertem kb 5 fok cpu hőmérsékletet,és azóta/ma jónak tűnik.
Viszont így meg a videókártya,melegszik,talán nyáron se volt ilyen meleg.
Aida szerint feszek körül a kiírt tartományban vannak.Illetve azt veszem észre,hogy leállítás helyett újraindul,illetve 2x magától is,és 1x fagyott a rendszer ma.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
chopin42 #19912 üzenetére
A hűtő már hamarabb megvolt, pár proci volt ez előtt is, a legjobban melegedő az 1600X volt, azzal azért megkinlódott
egyébként a házzal együtt kaptam, egy Gamerstorm Baronkase Liquid (bestbuy volt 40-ért) amiben előre volt egy módosított Deepcool Captain"szerű" 120 játékvíz, azt módosítottam plusz egy ventivel, mondjuk egyébként nem rosszak a deepcool-ok, előtte légnek egy Gammaxx GT RGB volt, a borda kevés volt, de a ventiket felhasználtam -
Sziasztok, bejelentkeznék egy 2600-zal, b450m steel legend lapba kerül brocken 2 alá, mellé 2x8 ballistix 3200 cl16.
Ott tartok hogy xmp2.0 profil beállítva, hogyan tovább? Optimalizálnék, nem feltétlen a maximumot keresem. Hogyan kell és mik a határok? Ami pedig a 14 napos elállás alatt nagyon fontos: hogyan tudom megállpaítani hogy egy jó, egy átlagos vagy egy rossz példányt fogtam-e ki? Mik a tipikus értékek? Mi számít jónak, mi rossznak? Köszönöm! -
chopin42
őstag
válasz
GIORGIONE76 #19911 üzenetére
Ahogy nézem, azért ez jó -10 fokkal erősebb az enyémtől így is. Mindenesetre +25k lenne alsó hangon, abból pedig már egy jobb proci is kijött volna. Köszi az eredményeket még 1x!
-
chopin42
őstag
válasz
GIORGIONE76 #19909 üzenetére
Ez már vízzel volt, vagy még léggel mérted? Illetve a víz épített, vagy játék?
-
chopin42
őstag
válasz
GIORGIONE76 #19907 üzenetére
Na igen, ezen én is nagyon csodálkozom...200W=~90 °C, 150w=~75 °C, 100w=60 °c alatt, stock=max75w=50 °C alatt...Ezek kb nálam az értékek.
(#19906) Whysperer
Nem lehet, hogy rosszul méred, és/vagy 5x jobb a szellőzésed (nem hinném, a kuckó egy entho pro fullra rakott ventikkel)? Még úgy is, hogy neked 2700x van, ami sokkal jobb chip szinte bármelyik 2700-tól (ami nekem van). 4.1 1.38-on normális egy x-től, de a melegedést/fogxasztást ugyanúgy megdobja, mint nem x esetén. Mennyi fogyasztásnál (hwinfo cpu package) milyen hőfokok vannak ibt max alatt, mert elég nehezen hiszem, hogy 55 °C...nem kötekedésből. -
chopin42
őstag
válasz
chopin42 #19901 üzenetére
Frissítés: tesztelgetem egy ideje, kissé kezdek belefásulni. Egyértelműen nem nyertem a szilikonlottón. Ha alapon van a ram, akkor mennek a tesztek, nem fagy (olyan gyakran). Ami lement ibt maxxal az a 1.256/3.7ghz. A fesz bírná lejjebb is, de még nem teszteltem. A következő lépcső a 3.9ghz, azt is "bírogatja", de ehhez már feljebb kellett mennem, illetve az ibt max már eszeveszetten melegíti. Illetve néha fagy, még 1.3 volton is. Ibt standard mindenesetre lemegy legtöbbször. Ahogy 4ghz-en is, de 4ghz/1.3 esetén már 80 fok. Mindenesetre egyszer lement az ibt high is, illetve bírta egy órát a prime 95 small fft-t, egyszer, ma fagyott 20 perc után, még 1.319 volton is. Mindenesetre a sejtésem az, hogy a 4 ghz általános felhasználás alatt sosem fagyna 1.35-ön, de ezt nem tudom kitesztelni, mivel ibt standard alatt 93 foknál kikapcsoltam a tesztet. Itt már 200w-ot evett, ami nevetségesen sok. Sajna a brocken 2 bitang jó hűtő, de max 150w-ig, utána kezdi feladni. Ami idegesít, hogy 1.35 volt még nem olyan sok, de egy brocken 2-nél jobb léghűtő 20k+, és az is max 5 fok. Akkor inkább eladhatnám a procit, hozzáraknám a hűtőt és jönne egy 3600. De szerintem max jövőre. Az elkövetkező napokban megyek tovább a cuccal, megnézem a határait a jelenlegi hűtéssel, aztán hagyom alapon. Vagy magonkénti oc, ha végre rendesen megcsinálják a ryzen masterben.
-
GAbre
veterán
válasz
Qkackca #19890 üzenetére
Csomagolós benchet nem szedtem le,amíg néztem mit tudok húzni rajta ment az aida,de ahogy jó volt váltottam prime-ra,meg játékkal teszteltem.
Mit szeretnék?Hát ha már vettem újat,megnéztem mit tud,de semmivel se tud többet,sajnos nem teljes cl16.Azt raktam be "végig",meg néztem mennyin megy alulfeszelve.
De ha alap xmp profillal se megy,ráadásul előtte igen,aztán végül 1 fajtaképp ment megint 1 napot,aztán ma már úgyis dobott fekete képet,akkor idegesítő lehet.
Majd még nézem,de dbonként ma jó volt,illetve fél órája most a régi helyén párban is.(EDDIG) -
rsanya87
tag
Sziasztok!
Cpu oc közben/alatt/után lehet valamivel figyelni, hogy elég neki a fesz? Vagy a rizsa nem érzékeny rá? Értem itt azt, ha lefutnak a stressztesztek, cinebench, akkor nem kell vele tovább foglalkozni? R5 2600 4ghz 1.28volt, 4.1ghz 1.35volt, a cinebench eredmények nőnek, stb. Szeretném a legpontosabban belőni a feszt az adott tempohoz. Azért is kérdezem, mert régen még az FX-nél volt az (ha igaz), hiába nem fagyott ki pl 4.6ghz 1.35volton, az ereje még a gyári értékeket sem karistolta, a túl alacsony fesz miatt.
Sanya -
chopin42
őstag
válasz
Paxker315 #19898 üzenetére
Sajna a legalapabb oc esetèn is fagy 1.1v soc mellett is. D. O. C. P-vel pedig ha alapon hagyoma cpu-t, akkor lemegy az ibt max. Ha 2133 a ram, akkor lightos oc esetén sem fagyott, bár csak rövid ideig teszteltem, de 1.3v /3.7ghz esetén ibt max alatt bekajált 172 w-ot is
Ez max hűtés esetén jelentett 79 fokot, ami még nőhet. Este tesztelek tovább, de kissé aggaszt ez a fogyasztás/melegedés...illetve az a rohadt ram remélem nem csesz ki velem, r5 1600 mellett korai biossal simán ment több, mint 2 éve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- Huawei Watch GT 4, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest