Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tutu7030
veterán
válasz Rimuru #12248 üzenetére
Ezzel nem jutottam előbbre, mert nem generálja hozzá a memtest sort a grub-hoz (grub2-t használok).
Feltettem pendrive-ra a memtest86-pro-usb verziót, onnan legalább használható.
[ Szerkesztve ]
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Eastman
addikt
válasz Rimuru #11989 üzenetére
Köszi, talán rossz helyen is tettem fel a kérdésem, átmegyek vele ide, mert láma vagyok a billentyűparancsokhoz, stb...
+ a képkivágás is jól jönne ami a „gyári” Képernyőkép-készítőben van és amit már megszoktam.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Eastman
addikt
válasz Rimuru #11987 üzenetére
Köszi, de valahogyan át kellene állítani a jelenlegit úgy, hogy alapértelmezettként .jpg-be mentsen. 2000+ képpel kellene dolgoznom és jó lenne mindegyiken csak max. kettőt klikkelni.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
fecus
őstag
válasz Rimuru #11960 üzenetére
De hogy így látva már milyen evidens
Köszönöm. Működik.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
-
gzbotii
nagyúr
válasz Rimuru #10169 üzenetére
Itt nem a rendszer sebességével van baj, igazából. Régebb, mig a laptop az enyém volt, nem volt semmi gond, Win7 -el használtam, HD filmeket is vitte BS/MPC lejátszókkal. Gyengébb játékok is mentek (CoD1, Rome TW) majd rendszer módositás nélkül, hatalmasatt lassult az egész. 480p YouTube videok megfektetik már... Filmekből is csak a gyengébb felbontásúakkal birkózik meg...
Ez után, mivel HDD-re gyanakodtam (hogy a végét járja, az a ludas) volt cserélve, Win is cserélve, érdeklődtem eleget, volt "szerviznél". Semmi. Állitólag a proci haldoklik...És mivel én 2 hónapig UK-ben leszek, inkább raknék valami gyengébb rendszerigényű OS-t, amivel valószinübb, hogy túléli a gép.
When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.
-
gzbotii
nagyúr
válasz Rimuru #10166 üzenetére
Az a gáz, hogy apum idősebb korosztályt képviseli, nekik nehéz megtanulni a dolgokat, váltani később még nehezebb.
Egy hónapja álltam át Win7 alatt Chrome-ról Opera-ra, most avval elvan, a speeddial az ami inkább kell neki...Akkor milyen böngészőt ajánlasz Lubuntu alá?
Valamint az Opera mennyire megy jól ott, ezért megéri átváltani Win7 - Lubuntura?
When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.
-
joecontra
addikt
A logokat már nem tudom megnézni mert mint mondtam repült a gépről.
Ha összeadjuk a Linux Mint 13 (ami ha jól tudom az Ubuntu 12.04-re épül) és az Ubuntu 12.04 mutatványait, akkor féltucat esetnél már biztos tartunk (vagy több).Meg ami azt illeti, nem is lenne kedvem utánajárni. Ez annyira alap dolog egy OS-nél amit közreadnak, hogy szerintem nem az én tisztem ezzel vesződni.
Inkább keresek egy olyat aminél egy restart nem jelent kihívást. Elsőként a Fedora-t szeretném kipróbálni, aztán majd meglátjuk.
Szerk.:
10KÜdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
Látom sokáig bírta a Debian.
Nem sikerült összebarátkoznunk.Más vonalat miért nem nézel meg? pl.: Fedora, CentOS, Gentoo, Arch , stb.
Arch-t még tervezem kipróbálni a jövőben, érdekel az is.HuMarc
Igen, tudom még nem álltam neki hátterek után keresni.
Azért amit belinkeltél már be is állítottam:Az oldalsó menüvel az a gondom, hogyha auto-ra állítom a megjelenést/eltűnést akkor nem tudom egérrel előhívni. Ha kiviszem szélre az egérmutatót, akkor csak egy fekete árnyék jön be.
Üdv,
J -
félisten
Windows alatt, amikor utoljára telepítettem az XBMC-t (régebbi verzió), ott igen lomha dög volt (SSD-vel is), Linux alatt viszont egész korrekten teker (igaz SSD-kről használok mindent)
Én inkább udisks-el operálok indítópultban, de az fstab is teljesen jó persze.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
-
-
Foose
addikt
Azt próbálnám,hogy asztalra kirakni indító ikont. Mert eddig sehogy sem sikerült. Csak az indítópultba tudok tenni ikont. Kihúzni nem tudok onnan ikont,mert nem engedi. Ezért keresem,hogy hol van telepítve pl a Pokerth.
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
Foose
addikt
Nem is tudom,csak a kíváncsiság hajt Egyenlőre ezzel sincs bajom,főleg hogy nagyjából már belaktam. Viszont még ezzel is lenne mit tanulnom,úgyhogy lehet akkor maradok kíváncsi,és majd egyszer megtudom milyen a Debian
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
firefox (debianosan iceweasel) pl csak 10es verziójú esr. Próbálgatom itt egy teszt gépen, de még mindig az a mondás, hogy ubuntu 12.04 (vagy xubunu+xfce-dev ppa)
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
joecontra
addikt
Sikerült!
1024x768 85 Hz-en indul. Volt egy minta xorg fájlom egy korábbi NVIDIA driver telepítésből. Ezt szerkesztettem át és írtam bele a meglévő modeline-t.
A xrandr parancsokkal is próbálkoztam. Mindenesetre érdekelne, hogy ez a xinit megoldás hogyan néz ki ill. hogyan kell megcsinálni.
A /etc/X11/xinit mappában jártam is, de hogy ott mit merre azt nem tudtam.Leírnád nekem? Hátha kellhet még, nem árt ha tudom.
Üdv,
J -
Pano
addikt
Köszi, de sajna ilyen szinten még nem állok
Beteszem ide az fstabom tartalmát, ha valaki tudna segíteni azzal, hogy kiegészíti, azt nagyon megköszönöm!
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=f74664fc-a832-4518-baca-84e03e46a85a / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=A9EC-2785 /boot/efi vfat defaults 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=eec046a5-540e-4fa2-802e-16fc37a4b1b8 none swap sw 0 0Körülbelül 36-ot?!
-
sasa311
veterán
Hát látszik kezdő vagyok, hamar elakadtam
itt mit kéne tennem:
A szándékom, hogy az SDA1 nevű partícióra szeretném telepíteni. A filerendszert átállítottam ext4-re, ezt az üzit kapom.
Tudom, béna vagyok de igyekszem
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
szoke12
őstag
Ahan, szép szám. Ismerem a shell programozást, meg használtam már progiban is wget-et.
Ez a linux nem is olyan bonyolult mint gondoltamhcl: inkább úgy fogalmaznék, csoda, hogy még működik
csak az az érdekes, hogy miután kilövöm az xorgot, ismét jó lesz."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
Kössssz!!!!
Ezt nem is tudtam! Gyors megcsináltam, és kaptam egy 263 soros file-t.
Ez wget-tel dolgozik?
Azt hittem, valami bonyolultabb izé lesz, de ez egész felhasználóvarátfradi81: ugyan... egy 12 éves kari. vmi 400-as geforce.
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
fecus
őstag
Köszönöm mindenkinek. Akkor az rtorrent megy fel és a web-es elérés mert azt minden platformon tudom kezelni.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
MODERÁTOR
Mindegyiknek megvan a maga funkciója és előnye meg hátránya. A desktop telepítő az alap, az átlag felhasználó azt használja. Az alternatív telepítővel (hagyományos szöveges módú Debian telepítő) lehet LVM-et, RAID-et konfigurálni, ilyenek. Ezeket a plusz funkciókat a 12.10-es kiadástól kezdve beépítik a desktop telepítőbe és megszűnik az alternatív, így máris egyel kevesebb. A MinimalCD-vel egy olyan minimális alaprendszert lehet telepíteni, ami tökéletes kiindulópont minden egyedi desktop összehozásához. Ez olyan funkció amit nehéz lenne helyettesíteni vagy beépíteni egy rendszerképpel dolgozó telepítőbe.
A különböző változatok nem tartoznak szorosan ide, mert a Kubuntu, Xubuntu és Lubutu (stb.) telepítőkkel nem Ubuntut telepítesz, hanem egy egészen más asztali környezetet. Gyakorlatilag egy merőben más rendszert kapsz, ennél nagyobb indok nem is lehetne a létezésükre. A szerver változattal neked pedig nem sok teendőd van, de ha ez megnyugtat, akkor még Windowsnál is egy egészen külön kategóriát képvisel.Mivel te nem egy átlagos Ubuntu telepítést szeretnél, neked a MinimalCD a jó megoldás. Ha nem lenne, akkor nem lenne megoldás a problémádra. Mégis te azon problémázol, hogy megtudod valamivel oldani a problémádat. Ez azért kicsit ellentmondásos, nem gondolod?
-
MODERÁTOR
-
szoke12
őstag
Androidos telómon van net, azt csatlakoztatom, és úgy megy. De ez csak futó rendszer alatt működik. 150 MB "gyors" adatforgalom van benne, utána lassú. De van, hogy sikerül wifit is befogni. Na olyankor van, hogy fél megás sebességre is képes. Van a telepítőnek live módja?
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
gyulank
addikt
Jó, így előjön, csak az a helyzet, hogy jelenleg van egy csík lent, és van egy csík fent, és mindkettőn mások vannak. Gondolom, ha törlöm a felsőt, amin az alkalmazások jönnek elő, akkor nem kerül az alsóra. Hogy lehetne mindent egyre rakni?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
törölt tag
hát, most lehet, hogy rosszul tudom, de a bootloadert akár egy pendrive-ra is telepítheted, és akkor csak a behelyezésekor tudod elindítani a rendszert.
minden esetre a linux telepítőkben meg lehet adni kézzel, hogy hova telepítse, és az lehet az MBR (pl. sda) vagy akár egy partíció is (pl. sda1). -
törölt tag
ez így nem teljesen igaz, ugyanis windows csak a saját maga által elfoglalt eszközre képes bootloadert telepíteni, viszont ubuntun telepítéskor kiválasztható, hogy hova rakja a loadert, ami lehet a win partíciója is, illetve lehet másikra is. ettől függetlenül az ubuntu által telepített bootloader az meg fogja találni a win8-at is, ha már fel van telepítve, és be van dugva az ssd is, amin van. szerintem nem érdemes felülíratni a win bootloadert az ubuntussal, biztos ami biztos, így én a helyében a win bootloaderét az ssd-re, az ubuntuét pedig a hdd-re tenném. viszont egyébként érdemes a linuxot is az ssd-re tenni, ha van elég hely rajta, mert jóval gyorsabb lesz azért (és ezzel együtt is mehet a loadere a hdd-re), csak majd be kell állítani a bios-ban, hogy arról az eszközről akarjon bootolni, amin a linux bootloadere van, mert különben nem lesz választható az ubuntu.
-
MODERÁTOR
Root felhasználó van alapból Ubuntun is, csak nincs megadva neki jelszó (hash helyett felkiáltó jel). A sudonak pedig éppen az a lényege, hogy más felhasználó nevében tudjon cselekedni az adott felhasználó. Szóval mikor simán sudozik az ember, akkor gyakorlatilag a root nevében csinál mindent.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest