- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #29063 üzenetére
Én is gondoltam rá, de 15-ből 6 csinálja ezt és mindnél az új ID jön elő.
Mindenesetre szétszedtem egy régit és egy újat. A nyáklapokon ugyan az a dátum (2016.08.25), azonban a hibás esetén v3.2 szerepel míg a régin v3.1. A chipeken pedig ez:
Régi:
BEKEN
BK2535
CH610KCÚj:
BEKEN
BK2535
DH7188SHolnap megnézek egy szintén jót az új szériából (azokat bent hagytam), illetve írok az eladónak, hátha tud valamit. Köszönöm a segítséged.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #29061 üzenetére
Ismételten köszönöm a választ! A KODI alatti joystick mizériáról tudok és az rendben is van.
A Raspian teljesen friss, azonban most lefuttattam egy rpi-update-et és úgy néz ki, hogy ha már a boot alatt az Ethernet felöli felső USB portban van az érzékelő, akkor a hibaüzenetet ugyan kiírja a dmesg, de rendben működik az eszköz. Ráraktam egy USB voltmérőt és érdekes módon ha cserélgetem az érzékelőket, akkor a réginél minden rendben, de az újnál reseteli magát (nem a Pi, hanem az USB mérő). Próbáltam külső tápegységes USB hubot is, de az nem segített.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #29057 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Igen, a rendszer minden teremben ugyanaz és a távirányítók is csak egy teremhez lesznek hozzárendelve. Az új eszközök pénteken érkeztek, ma végeztem a felcímkézéssel és arra gondoltam, hogy amíg az új gépek nincsenek felszerelve, addig egy régi teremben kipróbálom, hogy rendben működnek-e....
Tényleg más az ID. ilyenkor mit lehet tenni?
-
válasz
azbest #28967 üzenetére
A probléma ez volt: A TV mindig bekapcsol, ha a Raspberry újraindul/bekapcsol.
Ez lesz a megoldás:
Ha Raspbian-t használsz, akkor szerkezd a config.txt fájlt:
sudo nano /boot/config.txt
És add hozzá az alábbi sort a végére:
hdmi_ignore_cec_init=1
Mentsd el, majd reboot és készen is vagyunk:
sudo reboot
Ha viszont NOOBS-ot használsz, akkor:
sudo -i
mkdir /tmp/recovery
mount /dev/mmcblk0p1 /tmp/recovery
nano /tmp/recovery/config.txtMajd add hozzá az alábbi sort a fájl végére:
hdmi_ignore_cec_init=1
Utána:
umount /tmp/recovery
exitMajd reboot és készen is vagyunk:
sudo reboot
#tutorial
-
vadkörte
addikt
válasz
azbest #28968 üzenetére
Ha már kívánságlista...
A jelenlegi VideoCore GPU-val akkora probléma szerintem nincs. Nálam(!) 1080p-s x264-es tartalmat a Pi2 röhögve visz, akadás mentesen kb. 35-40%-os SoC kihasználtság mellett. Ha kell, órákon át. És a Pi3 ugyebár jóval combosabb, mint a Pi2. Fejlesztési iránynak az Általad is írt h265/4k támogatás jó lenne.
Az 1GB DDR2 RAM, ma már szerintem kicsit vékony, használható, de vékony. Ha többre nem is, de egy 2GB-os DDR3 modulra szerintem nem lenne haszontalan lecserélni a jelenlegi modult.
Aminek még örülnék, az a LAN/USB szétválasztása. Nem ragaszkodnék 1000-es LAN-hoz, a 10/100-as is tökéletesen megfelel a Pi elsődleges (fejlesztői, oktatási) céljaira, csak ne egy buszon kommunikáljanak!
A háttértár kezelésnél egy eMMC modult még elviselne a májam. Mondjuk, 8-64(128)GB között választható modulokkal. Így az SD slot tényleg, csak háttértárként funkcionálhatna.
Persze ez már eléggé megdrágítaná a Pi-t, és az sem biztos, - biztos, hogy nem(?) - hogy a micro USB-ről lehetne táponi, a micro USB is lehetne OTG-s, mint a Zero-nál.
Annyi jónak tűnő alternatívája van szerencsétlen Pi-nek, mint égen a csillag, de valahol mind elvérzik.
-
golya87
őstag
-
Egy-két
tag
válasz
azbest #28466 üzenetére
Pi 0, Libreeleccel, 128 Mb GPU számára allokált rammal.
Gui frissítést lejátszás közben le van véve 10 fps-re, RSSt az aktuális verziók már nem tartalmazzák.
Na este teszek egy próbát, hogy mennyi a cpu terhelés film nézés közben, de csak a sávszélességre tudok gyanakodni, és a fent is említett gigabites hálózat + 100 Mbites usb ethernet adapter kodi rosszalkodásán.
Ha a hálózati csatolás sebessége rendben lesz, akkor nem hiszem hogy GPU teljesítmény miatt még akadni fog a cucc.
Az az elméletem, hogy usb-n winyóról mindent visz (mkv 1080p).
Mivel az usb portjára jelen esetben nekem csak az usb-ethernet adapter van rákötve és helyi hálón látja a filmet, így nem hiszem hogy jobban terhelné mint usb winyóról.
Nagy a reményem a kis Zero-ban -
Zoja™
őstag
válasz
azbest #28331 üzenetére
A tesztkörnyezet ugyanaz. Ugyanazon helyen teszteltem mindkettőt, ház nélkül.
99%-ban Exoshark-ra van használva, online filmek lejátszára, 720p-ben.60-70 fok körül van egyébként a hőmérséklet, mert kézzel érintve a hűtőbordát még elviselhetően meleg.
Mobilon keresztül USB netmegosztással megy hibátlanul, csak wifivel produkálja a hibát.
Megpróbálok akkor keríteni egy régebbi verziót a Libreelec-ből, hátha megoldja a hibát, a parancssori mókoláshoz egyelőre hülye vagyok. -
Egy-két
tag
válasz
azbest #28203 üzenetére
Pontosítanék!
A Pihez való kiosztású csak annyit tesz hogy valóban a sárga rca csati lesz a kép és nem a piros
Ha a föld nagyon rossz helyre van téve mint a fenti ábra utolsó sorában az suck, egyéb eset meg lazán bevállalható. De szerencsére az olyan típusú kötéssel ellátott csatlakozó nagyon nagyon ritka
Nekem van egy ilyen kábelem, s bár nagyon figyeltem a kiosztásra (amennyire lehet erre vásárlás előtt figyelni) mégis azt hiszem a piroson vagy fehéren ment a kép és a másik kettőn a hang
Semmi gond nincs vele ha egy általános célú ilyen kábelt vesztek
Plusz fogadjunk hogy egy gyros árával olcsóbban jöttök ki mint ,,eredeti" Pihez gyártott (jó vicc) kábellel -
kovbandi82
őstag
-
Teagol
aktív tag
válasz
azbest #28085 üzenetére
Itt sajnos nem ilyen jellegű a hiba
A kártyával nincs gond, samu c10-es, gond nélkül viszi az openmediavaultot, libreelecet, stb.
Áramszünet és hibás leállítás nem volt.
Az eltávolítás után többször volt újra indítva, hiba nélkül.
Nagyon kezdő vagyok még linuxban, találtam utalásokat a hibára, de nem igazán értettem még. Úgy kellett volna fogalmaznom, van-e erre valami tutorial?
Én sajnos nem találtam, pedig a hiba nem egyedi.Igen, valószínűleg az fstab-bal történik valami.
-
melan
senior tag
válasz
azbest #27975 üzenetére
Látom, látom, köszönöm!
Újraélesztettem a Pi elérését win10 alól a winscp-vel (jó régóta nem használtam) viszont a leírás alapján a boot mappában kelene lennie a config.txt-nek. Hát boot mappa nincs nekem (Libreelec van a PI-n). Találtam a /usr/share/bootloader mappában viszont, de nem engedi módosítani... felteszem írásvédett?
-
kmisi99
addikt
válasz
azbest #27920 üzenetére
Pi3 van, szóval elvileg ja 1,2A aminél a 600mA hdd elvileg semmiség, egy vacak lan adapterrel ami max 100mA.
N
A kábel végén végeztem a terhelési teszteket. Nem usb kábelt csinálok, az is épített kábel, kb tripla akkora kábel vastagsággal mint egy jobb micro usb kábelnek. Szóval a táp oldalról hibátlan a képlet, ezt fixen biztosítottam. De ezért gondoltam, hogy a betáp kábelre rakok egy usb csatlakozót amivel a HDD re extra tápot adva a PI terheltsége lecsökkenne. -
stopperos
senior tag
válasz
azbest #27761 üzenetére
A 4.12-es kernelbe került bele a 230C támogatás. Meg kell várni amíg lecsörgedezik a disztribúciókba.
Libreelec-ben már kb egy éve benne van a crazy cat driver a 230c-hez. -
fuwiradis
aktív tag
válasz
azbest #27752 üzenetére
no, ez jo hir koszi. kicsit belembujt a kisordog es a kovetkezon is elgondolkodtam. van itt egy tv szolgaltatas a digitol. a fentebb emlitett monitort nem hajintanam ki, de desktop gep mellol levaltanam. tv-t viszont igen ritkan nezek, neha NFL-t jo lenne a sport csatornan.
libreelec-cel megoldhato lenne ez is a youtube mellett? gondolom kell valami tuner. hang meg remelem ugyanugy mukodne jacken keresztul. ilyen felhasznalashoz egy 8 gigas class 4 sd megteszi?
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
azbest #27731 üzenetére
Köszi a választ.
Chrome OS alapú operációs rendszert is tud esetleg futtatni?
Gondolok itt a Cloudready OS-re
A hivatalosan a Raspberry által is támogatott OS-ekből melyiket ajánljátok a Raspbian-t vagy az Ubuntu Mate-t? Melyiknek könnyebb a kezelése egy a linuxxal teljesen kezdőnek? -
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #27733 üzenetére
vhol olvastam:
lehet, hogy csak egyetlen nagy méretű és gyors (pl. 64GB Class10-es ) kártyát gyárt egy adott gyártó (pl. Sasndisk) és csak lekorlátozzák a vezérlőben az elérhető helyet, illetve a sebességet, mert ez a legegyszerűbb módja annak, hogy széles termékpalettát kínáljanak a vevőknek... -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
azbest #27684 üzenetére
Köszi a választ.
Szállítási költséget amazon-ról ismerem (mindig úgy rendelek, hogy meglegyen a minimum 39€ az ingyenes szállításhoz), úgyhogy szerintem ezt a fentebb linkelt 35€-s verziót fogom megvenni.Akksi-val kapcsolatban meg nem tudom, hogy elég-e az 5V 3A-es akksi, mert a hivatalos Raspberry akksi-ra 5.1V 2.5A van írva, tehát nem lesz abból gond (pl. megsüti az áramköröket vagy hasonló) ha egy nem hivatalos, noname 5V 3A vagy 5V 2A akksi-val használom, egyáltalán a 2A elég-e neki?
-
vadkörte
addikt
válasz
azbest #27555 üzenetére
"Azért nem alapértelmezett még, mert néha előfordulhatnak még fennakadások vele."
Tegnap este direkt ezért ránéztem SSH-n a Volumio-ra - (nem is tudtam, hogy abban is lehet SSH-t használni, ha már ott voltam telepítettem gyorsan egy MC-t is
- és ott alapértelmezetten engedélyezett.
-
-
RazoR
veterán
válasz
azbest #27209 üzenetére
Ezt értem és igazad is van, de egyrészt a Pi1 7 éves, meg amíg ment addig is voltak vele gondok, akadozott a film, stb. az már hardveresen gyenge ehhez a feladathoz. A Pi2 is használt és úgy kaptam meg, hogy valami nem jó vele mert sokszor kifagy bármit csinálnak vele, de ha kell megkapom ingyen és játszak vele, hozzáteszem a 2-est még egyszer sem sikerült életre lehelni, max a szívárnyvány színű képernyőig eljutni!
AZ 1-el mindent ugyanúgy csináltam ahogy legelőször és ahogy 2 hónapig ment gond nélkül!
Szerintem egyszerűen csak bekakkantott mindkettő....
-
RazoR
veterán
válasz
azbest #27199 üzenetére
Tudom, hogy más kell az 1-hez és a 2-höz! Ezt szedtem le (bekeretezett) a 2-re és mégis megáll a bootnál!
Etcher-el raktam fel, de próbáltam Rufus-al is és Win32 Disk Managerrel is de semmi, van hogy el sem jut a boot-ig, képet sem ad a Pi2! Olvastam official fórumon, hogy lehet a tápegység haldoklik? Eredeti 5V 2,1A-es táp. -
BB9360
aktív tag
-
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26994 üzenetére
Köszönöm, ez valóban nem gond.
Na most, ha jól látom, akkor első lépésként ki kell nyernem a széria számot, majd a kapott kódot be kell írnom.
Csak média lejátszóként használom, Kodi van fenn, másról nem tudok.Mit, hova és hogyan kell beírjak, hogy ad1, a széria számot megkapjam, ad2, majd a vásárlás után kapott kódot beírjam?
szerk: az, hogy pl. az extrákat lejátsza rendesen, az nem befolyásol, igaz? Hiszen az valszeg másként kódolt, egyszerűbb változat...
-
-
válasz
azbest #26810 üzenetére
Sötétben tapogatózom. Itt azt írja, hogy a
sudo apt-get install libxml2 libxml2-dev python3-pip python3-lxml python3-setuptools python3-dev
parancs feltesz mindent.Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
libxml2 már a legújabb verzió.
libxml2-dev már a legújabb verzió.
python3-dev már a legújabb verzió.
python3-lxml már a legújabb verzió.
python3-pip már a legújabb verzió.
python3-setuptools már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Viszont a pip3.5 parancs már nem megy, csak pip3 van.
-
dni
őstag
válasz
azbest #26751 üzenetére
Köszi a tippet, valóban nem volt meg a fw.
[ 16.397328] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (174000000..862000000)
[ 16.947533] mn88473 3-0018: Direct firmware load for dvb-demod-mn88473-01.fw failed with error -2
[ 16.947563] mn88473 3-0018: firmware file 'dvb-demod-mn88473-01.fw' not found
[ 17.080969] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 1 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[ 17.213877] mn88473 3-0018: Direct firmware load for dvb-demod-mn88473-01.fw failed with error -2
[ 17.213908] mn88473 3-0018: firmware file 'dvb-demod-mn88473-01.fw' not found
[ 18.054706] systemd-logind[1738]: New seat seat0.Leszedtem az általad linkelt helyről a fw-t bemásoltam a /lib/firmware mappába, de sajnos még most sem jó
[ 15.968891] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (174000000..862000000)
[ 16.561352] mn88473 3-0018: downloading firmware from file 'dvb-demod-mn88473-01.fw'
[ 16.990017] mn88473 3-0018: firmware download failed -11
[ 17.115053] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 1 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[ 17.235835] mn88473 3-0018: downloading firmware from file 'dvb-demod-mn88473-01.fw'
[ 19.585785] systemd-logind[1749]: New seat seat0.Celtis #26748 Nem tudom, sajnos, de a korábban a network hozzáadásánál működött a hu: digi-kábel opció. Ha a fw-t betöltést sikerült megoldanom és továbbra sem működik, akkor ezt fogom ellenőrizni.
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #26632 üzenetére
Valóban a config.txt-t nem menti mivel az nem része a Libreelec konfignak, de azon kívül mindent, ami egyedi és kell a visszaállításhoz.
A más verzión történő visszaállításra vonatkozó kommentet nem is értem. A backupból ez egyrészt működik, képfájl mentésből pedig nem. Amúgy ami nem kompatibilis az elvész, de ez egy upgrade során pont ugyanígy megtörténik.
Milyen hibára gondolsz, ami a backupot tönkreteszi, de a képfájlmentést nem? Pont fordítva gondolom. Egy sérült képfájllal nem sokat tudsz kezdeni, míg a backup fájlt ha ki tudod csomagolni, a részei is hasznosak.A képfájl mentés azon kívül, hogy baromi sok tárhelyet elvesz, nem sokat ad.
-
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
azbest #26608 üzenetére
Értem, hogy segíteni akarsz, de ezek számomra alap dolgok. Közben úgy néz ki megoldódik a dolog, bár nem értem, hogy miért így. Olvastam eg fórumon, hogy elsőre mindig ez van, de NOOBS reboot után már hibaüzenet nélkül megy tovább. Érdekes módon tényleg így van. Hibaüzenet kiírásakor újraindítottam NOOBS-ot, ismét kiválasztottam a telepítendő rendszereket és már telepíti is (igaz elég lassan csordogálnak le a rendszereket, de gondolom ez a kiszolgáló miatt van).
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
azbest #26604 üzenetére
Azon már túl vagyok, de azért köszi! Pont ez szerint készítettem el a kártyát. Korábban a 16GB-os kártyával semmi problémám nem volt.
Egyébként a pontos hibaüzenet: "Nem sikerült a letöltött fájl SD kártyára történő kiírása. Az SD kártya vagy a fájlrendszer sérült lehet."
Az előbb próbáltam MiniTool Partition Wizard Free Edition-el is, a helyzet ugyanez.
-
ther
aktív tag
válasz
azbest #26589 üzenetére
Az elso ketto (regi osmcn meg szivarvany, openelecen mar villam)
A boot elso masodpercetol megjelenik es a zold led is vilagit az alaplapon.Rendesen bebootol, reszponziv meg minden, de egy iptv streamnel pl elcsuszik a hang egy ido utan.
(#26587) aryes : Meg akkor en is megprobalkozom az itthon levo telefontoltokkel, melyikkel mit produkal.
Esetleg lehet microSD hiba miatt? Meg az az a "mozgo" resz amit cserelni tudok esetleg.
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26557 üzenetére
Így van összekötve nekem is, de csak a B&O kimeneti hangerejét tudom állítani, a bejövőt nem...
Amikor ez az összeállítás a tv-bők jövő jelet vette (Pi-tv-dac), akkor hangosabb volt, de a tv-n tudtam erősíteni a bejövő (majd kimenő) jelen...Szóval csak az marad, hogy
vagy lehet a Pi-n belül vmit variálni a kimenő analóg jellel,
vagy csak egy köztes eszköz beiktatásával (ez lehet a dac, bár sztem az nem erősít) oldható meg, hogy növeljem az analóg hifibe menő jelszint et.
Jól gondolom? -
vadkörte
addikt
válasz
azbest #26551 üzenetére
"...videó indításkor az első másodpercek kicsit furán szólnak (mélyül, magasodik), míg szinkronba kerül a kép és hang."
NOOBS-os Jarvis - 16.1 - alatt jött ez elő. Nem tudtam hová tenni. Érdekes, hogy akkor jelentkezett, amikor még nem volt módosítva a config.txt.
A 17-es Kodi altatt eddig nem jeletkezett.(#26552) BB9360:
A Te dolgod, de nem lenne célravezetőbb, ha vennél egy olyan hangkártyát, aminek van digitális kimenete? -
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #26549 üzenetére
Igen, tudom hogy visszafelé kompatibilis. Elvileg nem is csinálhat galibát, amíg nem lesz az a videó kimenet aktív, sőt ha áramkorláttal belül védve van a videókimenet, akkor még úgy sem...
De a rend kedvéért újra feldobtam a képet: látszon az új hozzászólók számára, mi való hozzá : )
-
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26551 üzenetére
Eddig a tv-n keresztül ment ugyanez a kábel, úgy hangosabb volt, gondolom a tv erősített, mert a tv-n tudom is állítani... A Pi-n (kodi) nem látom, hogy hogyan kellene/lehetne...
A hifin nincs ilyen lehetőség... https://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=393
Tabletről nem egyszerű linkelni... -
BB9360
aktív tag
válasz
azbest #26549 üzenetére
Huh, akkor jó, ha nem kell egy újabb kábelt vennem, ez jó!
Kodival játszom le a zenét és a filmeket is. Most a jack-rca átalakító kábel csatlakozik egy rca kábelhez, ez megy bele a hifimbe. Van egy rádiós távirányítóm, azon van volume (egyébként a tv távirányítójával tudom alapfokon vezérelni, ott nem tudom a hangerőt változtatni), az a maximumon van. A beállításoknál (audio out vagy máshol) mit és hogyan lehetne vagy kellene beállítani?
Akkor az audio pwm-re nem biztos, hogy szükségem van, ha nem hallok zajt? Egyébként hogyan kell a config-ba beírni? Libreelec van fent és semmi más...
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
azbest #26409 üzenetére
Raspbian Jessie-t tervezek rajta futtatni, ahogy látom sokan használják így, szóval nem hiszem, hogy gond lenne.
Persze, lesz benne mozgásérzékelő, ami csak a háttérvilágítást fogja kapcsolgatni, éjszakára pedig teljesen leválasztja majd a hállózatról (időhöz lesz majd kötve, például éjfélkor kikapcs, reggel 7-kor vissza).
-
Petyás
tag
válasz
azbest #26339 üzenetére
Köszönöm!
Eddig ez néz ki a legjobbnak. Ez mennyire biztos?
Telefon: Honor 8, hdd: Seagate Expansion 2.5" 1TB 5400rpm 8MB USB 3.0 STEA1000400
Fájlrendszer lehet bármilyen, mert van rajta még üres 500GB.Patice
Egy 32-es kártya ~4-5 ezer forint. Szóval a rászánt összegből max 1-2 darab jönne ki.icemad
És a telefon képes majd meghajtani a külső vinyót?cinemazealot
Ez olyan, mint amit (#26339) azbest is írt?
Közben láttam, hogy igen. -
-
vargalex
félisten
válasz
azbest #26250 üzenetére
Arch Linux alatt nálam nem volt magas a terhelés.
-
footy
addikt
válasz
azbest #26244 üzenetére
En most a halozatra gyanakszom. A notebookkal csinaltam egy tesztet es 3500-4000kbyte korul tudtam masolni, ami ugyan elvileg eleg kellene hogy legyen egy streamhez, de 32Mbit az akkor is kevesnek tunik. A Pi powerline adapteren log, de ennek olyan 150-180Mbitet tudnia kellene.
A masik Pi2-m a haloban egyebkent gond nelkul jatszotta a star wars-t. Ott stereo lekeveres van beallitva, ami elvileg extra terhelest jelent, ha jol tudom. (A masikon csak pass-trough van optikara)
-
footy
addikt
válasz
azbest #26229 üzenetére
Alapbeállítások voltak, mikor libreeleccel(7.0.valami) próbáltam clean installal. Egyébként egy hifiberrry van ami extra és néhány plugin a 6.0.3-on.
Hol lehet megnézni mennyi memória van adva gpu-nak?Elkezdi lejátszani aztán elkezd szaggatni és elmegy a hang és egy idő után megáll a kép is.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
azbest #26227 üzenetére
Már csak kíváncsiságból is veszek valamikor pi3b-t lapot
nincsenek nagy igényeim...nem játszok már vagy 3éve pc-n...így ez kilőve,konvertálni nem konvertálok,ez is kilőve...
Az a régi p4ht-s gép milliószor lassabb volt mint a naripc most, az 5-6 perc alatt indította a linux mintet, ez 30másodperc... A tv-n azért nem netezek mert az lg valamit elszúrt a mostani szoftveren és random bezárja a böngésző appot a tv-n memória takarításra hivatkozva...
Alapból se pi pc, se pi+2e nem lassul be armbiannal,netezni,emailezni,letölteni nagyon ideális, mind2 aktív/passzív hűtéssel el van már látva... Most alaprendszer szinten 1300mhz-en futnak csak magok, kíváncsi lennék 1600ra beállítva mennyit javítana rajta...meg a cpu gov-on is lehet kéne állítani, alapból userspace-en fut...
Akinek nagyon olcsó megoldás kell,és nem mediaboxra kell,annak bőven elég egy narancs vagy akár egy banán,bár arról nincs tapasztalatom...akinek komolyabb igényei vannak annak málna, pl. Aki AP-t akar építeni, annak inkább nari mint málna, olcsóbb és a célra megfelel...
De kinek a pap kinek a pap felesége...
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
azbest #26225 üzenetére
Mint már korábban írtam...letölteni,netezni használom...a régi muzeális gépem akartam lecserélni...
A régi p4es gép kiváltására az orange pi tökéletesen megfelelt...youtube-ozni oksotv-n szoktam,meg filmet nézni is...másra nekem nem kell, ski mediaboxot akar építeni,annak ezt én sem ajánlanám
de olcsóbb ha megveszi egyben 20ezerért a médiában vagy az edigitalnál mint hogy egy ilyen boardból áll neki összerakni, közel drágábbra jön ki majdnem...persze aki barkács szellemű,vagy ismerkedni akar ezzel a technológiával,meg van anyagi forrása rá,az hajrá
amit cigamnak írtál az anno lehet érvényben volt...mára már nem annyira...anno mikor bejött az orange pi, lehet olyan volt ahogy mondjátok, én nem csak papírra alapozok, hanem személyes tapasztalatokra is, de megfogadom, be fogok szerezni ezy raspi3b-t...ha már ennyire próbáltok győzködni hogy a naripc szar...kíváncsi leszek a málnára
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
azbest #26221 üzenetére
Ebben viszont tévedtsz...nem az orange pi miatt indult...nézd meg már hány féle boardhoz jó,aminek nincs gyártói támogatása...
Ugye milyen könnyű más tollával ékeskedni? Rasperry pi,rasbian, alapítvány...persze ha van pénz van minden...ezt ne felejtsd el...de valamikor a raspi is a 0ról indult...5év kellett a raspberrynek még idáig eljutott...az orange pi csak 2 éves
tehát mondhatni még gyerek cipőben van, de...sokkal több változata ami, ami több dologra is használható...kinek mire kell...
Amúgy hidd el,ha az orange pi készítőinek lenne annyi támogatása mint a raspberrynek van, simán lehagynák a piacon...de mivel még fiatal, így bármi lehet...
Amúgy igen, olcsóbb megoldást kerestem, de nem anyagi vonzatban, hanem tudás/képesség/ár viszonylatban...a raspi3b drágábbnak mondható ebben a kategóriában
bár ha azt nézem hogy a plus2e szettben,postával kínából közel egy 20as volt, de nem megérte az árát...az armbian meg teljesen jól teljesít,abszolút nem akad,nem fagy,nem melegszik túl,egyszóval stsbilan fut...
Ez alatt az 1 hónap alatt is sokat tanultam, de sajnos nem innen...inkább lehurrogjátok az embert ha esetleg más véleményen van mint ti...mint ha politikáznátok ezen...fidesz-ellenzék mintájára...ha valaki nem málnás az csak rossz ember lehet alapon...
Nem kell mindenkivel elhitetni szt hogy a málnapc-n kívül minden más fosz,szar,hulladék,semmire se való...ezt hasonlíthatjuk akár az ios-android harchoz is ha szebb...mindegyiknek van előnye,hátránya...kinek mi
de attól hogy valaki ios párti az nem jelenti azt rossz ember,vagy aki pont android párti...
Rosszul kezelitek ezt az egészet...már nem csak a raspberry létezik
cigam látom keresztbe beszéltünk...
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
azbest #26213 üzenetére
Csak hogy világosan láss a vak raspi sötétségben, az armbian rendszerre közel 3300 alkalmazást lehet telepíteni a hivatalos repoból
raspire fele sincs
ráadásul raspire nincs frissíthető naprakész rendszer,orange pi-re ubuntu 16.04.2 lts arm verziót viszont frissítik
ha lett volna ilyen rendszer raspi3b-re olyat veszek, de mivel nem találtam 3hét keresgélés után így maradt az orange pi, arra 5 perc keresés elég volt
akinek hobbira kell egy ilyen mikropc az nyissa ki s bukszát,mert rohadt drága a raspihez minden...az orange pi-t nem kimondottan fejlesztéshez tervezték hanem napi használatra, a raspi-k inkább IoT fejlesztésekhez, nem hiába rakható rá akár win10iot is, ellenben orange pi-re szerencsére nincs ilyen
olvasgattam teszteket is, egy allwinner h3-al szerelt orange pi simán ott hagyta sebesség tesztben a raspi3b-t, tehát nem tudom miért is vagy kiadva ezen
fogadd el tényként hogy egyes orange pi-k erősebbek a raspi3b-nél...ezt nem csak én állítom,hanem sok teszt is bizonyítja
akár tetszik,akár nem... Mivel nekem asztali gépet váltott ki egy ilyen mikropc, fontos volt a frissíthető oprendszer és alkalmazás készlet...
Crvsh3R mivel kimondott orange pi topik,így ez áll hozzá legközelebb,kizárásos alapon. Mellesleg korábban lehet gyér volt a támogatás,mára már nem az -
Zozzer888
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Házimozi belépő szinten
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- Asustor NAS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A5 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest