-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Daywalkerke #27743 üzenetére
az a cloudready úgy tűnik csak x86-os procira van, szóval az arm-os raspire nincs. Ha neten rákeresel, akkor találhatsz valami raspis chromium os-es leírásokat [link], de nem tudom mennyire jók bármire.
-
válasz
Daywalkerke #27740 üzenetére
ARM-on ne akarj x86-os programokat (operációs rendszert) futtatni. Pontosan mit is szeretnél vele? Asztali desktop rendszernek használni?
-
azbest
félisten
válasz
Daywalkerke #27729 üzenetére
UHU? ne viccelj már... 2014-es kiadás a legfrisebb. Amúgy persze csak pécén megy, abból sem az újabbakon.
Néhány ötlet: https://www.raspberrypi.org/downloads/
(mielőtt megkérded, az a windows nem az asztali windows)De sokféle elérhető rá
Suse Linux Enterprise for ARM licenszelhető rá.
Arch Linux Arm
Pidora (Fedora remix)
Fedora Workstation 25 / Server 25 ARM
Open Media Vault
.... -
válasz
Daywalkerke #27729 üzenetére
van pi-re UBUNTU MATE
-
Egy-két
tag
válasz
Daywalkerke #27694 üzenetére
Az alumínium ház egy nagy hűtőborda = nagy hőleadó felület, ami neked meg a Pinek jó
mert nem izzad"
.
Amiket linkeltél cuccok, mind működőképes konstrukcióknak tűnnek. A hűtőborda fotón látható is az alján egy kis fekete csík, na az a hővezető szilikon ragasztó. Tehát nem kell külön venni ragasztót is.
Ez kb olyan mint egy matrica, csak a másik oldalán hűtőborda vanHa pénz nem számít, akkor nyugodtan vedd meg valamelyiket.
Ha számít, akkor fa tokot, fém tokot Te is csinálhatsz a pi/nek. Én egy laminált parketta darabból vágtam ki egy tetőt, és egy alá lapot. A kettőt a négy sarkában anyás csavarokkal rögzítettem. Később került a felső lap közepére egy nagy furat, amin a tetőre szerelt pc-s/ bármiféle ventillátor keresztül fújta a friss hűtő levegőt. Tápnak a ventillátorhoz a 20 éves változtatható egyen feszültséget adó fali adapter szolgált.
Ez nekem így ingyen volt, jól működött, közepesen szépen is nézett ki -
Carvus
senior tag
válasz
Daywalkerke #27691 üzenetére
Én nem szórakoztam hűtőbordával, hanem az itt ajánlott jól bevált aluházat rendeltem: [link]
Nyáron a nagy melegbe se volt 45°-nál melegebb! Tényleg fasza cucc!
-
válasz
Daywalkerke #27685 üzenetére
Miért hívod a tápegységet akkumulátornak? Nem jó keverni a fogalmakat!
Az áramerősség nem zúdúl rá mintha billenősautóról ráöntenék a murvát, ami aztán betemeti az egész hóbelevancot. Az csak a terhelhetőségét adja meg, vagyis a rákötött fogyasztó maximum ekkora áramerősséggel tudja megtáplálni a feszültség csökkenése nélkül. Ha ennél nagyobb áramot kérne, jobb esetben elindul a rövidzárvédelem, ami a tápegységet védi, rosszabb esetben tönkremegy maga a táp.
-
Egy-két
tag
válasz
Daywalkerke #27686 üzenetére
Nem szükséges hozzá hűtőborda, anélkül is tökéletesen üzemel 40-65 C fok közötti cpu hőmérsékletel. 65 fölött visszakapcsol a cpu sebesség, a hőtermelés megakadályozása végett.
De ha hidegebben szereted járatni a rendszered, akkor egy plusz ragasztós hűtőborda vagy egy 12 voltos venti alul feszelve 3-3,5 voltra mindig biztosan hidegen tartja (37-47 C között). Saját tapasztalat, hogy a hangját se hallod sose!Szóval attól függ mennyire vagy barkácsoló típus.
Ja más dolog, rendelés:
Én anno a farneltől rendeltem kb egyből miután megjelent az eszköz. 13-14 ezer forintból jött ki, Angliából szállították kb 3 nap volt, expressz upssel.
Tényleg tudom ajánlani!
Áramforrásnak egy random otthon meglévő Nokia(!!) Micro-Usb-s töltőt használtam, használok (1 A-es terhelhetőségű), és már vagy 1,5 éve folyamatosan működik, sose volt vele semmi baj. Szóval én kicsit furcsállom ezt a minél drágább és raspberryhez gyártott adaptert használjuk őrületet 😑.
Ez egy fejlesztői eszköz, nem egy gamer pc vagy mi ... -
Yoshida
aktív tag
válasz
Daywalkerke #27686 üzenetére
Adatilag jó ez a töltő, én inkább megvettem a gyárit, elég masszív fogásra, persze ez nem jelenti egyből hogy jobb is. Az ilyen olcsó töltőknél minimális elektronikával oldják meg a fesz. átalakítását, remélhetőleg normális minőségben, a kábele lehet hogy kilazul 2-3 ki-be dugdosás után stb. De ki lehet fogni jól működőt...
(na most legyél okos
)
Más: rájöttem miért nem ment a kodi alatt (raspbian jessie) semmilyen videó, csak hang... 3-4 szer olvastam utána, de most először találtam azt meg, hogy a video ram legyen minimum 160Mb, de pi3 esetén nyugodtan lehet 256MB. Átállítottam, reboot, és azóta simán viszi még wifin át is a fullhd videót, youtube kliens is lejátszik mindent, telefonról yatse beépülővel a youtube videót át lehet küldeni a kodinak, és elkezdi lejátszani, szóval minden megy.
Szóval csak ennyi volt a gond
Több ram jobb.
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
Daywalkerke #27685 üzenetére
Pl. egy ilyen töltő jó-e hozzá:
5v 2.5A Micro USB Charger Power Adapter For Raspberry Pi 2 3 Tablet US EU Plug
Valamilyen hűtés kell egyébként a Raspberry pi 3-nak? Mert több starter kit-ben látom, hogy van ventillátor is.
-
azbest
félisten
válasz
Daywalkerke #27683 üzenetére
EUR 7,61 postaköltséget ír az amazon (szept 18-21 közé, szept 14re futárral 12.33 euro). Elvileg 39 euro felett ingyenesen szállít. Szóval lehet jobban jársz, ha mást is hozzácsapsz.
A töltővel együtt már akár jó is lehet az ingyenes szállításhoz.
Mondjuk nem tudom, hogy az milyen minőségű töltő, nem ismerem.
Én pi zero-t pimoroniról rendeltem, árulnak 3ast is. 32 gbp, de 4 gbp körüli a szállítási díj valószínűleg.
8 gbp a hivatalos töltő ott. -
azbest
félisten
válasz
Daywalkerke #27677 üzenetére
akár egy pi zero-ból is lehet csinálni, ami 9 font körül jön angliából szállítással együtt. De hangot csak a hdmi-n ad ki, szóval ha a megjelenítőd nem tud hangot kiadni róla, akkor valami adapteres megoldás... a hdmi sem normál méretű, ahhoz is adapter kell. Attól függően, hogy milyen játékokat futtatnál, szűkös lehet a sebesség.
A legegyszerűbb valamilyen vezetékes kontroller, vagy például usb-rádiós xbox360 kontroller. A lényeg, hogy az usb-hez is adapter kell, ha nem elég egy usb, akkor hub is kell...
A hálózat sem hátrány, hogy könnyű legyen felmásolni játékokat vagy konfigokat átírni a pi-n. Akkor esetleg a pi zero w a rádiós változat, vagy ahhoz is usb adapter.Ha a sok adapter és kiegészítő árát összeadod (kínából 1-2 hónap türelemmel olcsóbbak ezek, mint drága kitben itthon vagy az angol boltból), akkor lehet rájössz, hogy sokkal jobb lett volna egy pi3, ami eleve mindent tud, nem kell hozzá adapter.
(#27679) Salex1
hogyhogy mit... hát a felhasználó jelszavát, amivel kapcsolódni akarsz. Ha jelszó nélküli a windows felhasználód, akkor muszáj valami jelszót beállítani. Plusz néha szimplán megkattan a windows és kell neki egy restart, hogy lehessen rá kapcsolódni.
Ha a 8.0.1 régebbi kodival kapcsolódik, akkor lehet nem a legfrisebb win10-ed van, mert azt írják abban már eleve tiltva van a régi protokol. -
válasz
Daywalkerke #27677 üzenetére
Azért az Rpi3 ajánlott, mert az az aktuálisan futó széria. A prociban is több kraft van, márpedig abból sosem elég.
Tényleg aksiról karod hajtani "mobil" kivitelt építesz?
Kezdésnek pl. az rpibolt akcióját ajánlom. Szerintem a Pi+táp megér 17k-t. +Vmi webchat indulás miatt 1000.- kedvezményt is kaphatsz.
Ja és ha anyagilag el vagy eresztve: Kulcsrakész megoldás
-
válasz
Daywalkerke #27673 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CNC topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Motoros topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- BestBuy topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Formula-1
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX RUBOXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest