Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz golya87 #28960 üzenetére

Mivel a videocore 4 igazából a rendszer központi eleme (ez nem csak gpu), így az arm magokat könnyen tudják cserélgetni mellette, ahogy ezt megtették már kétszer is. De most nem valószínű, hogy nagyobbat tennének rá, mert a mostani is egészen jó. Lehetne gyorsabb, de a fogyasztás is nőne akkor sokat (a tápellátás, hűtés már problémásabb lenne).

Az usb jó kérdés, nem tudom pontosan mihez kapcsolódik. Az biztos, hogy más fajta broadcom soc-oknál vannak jobb io megoldások is, de azok jellemzően nem a multimédiás rendszerekben vannak, ott nincs videocore.

Ellenben most, hogy mondod és kicsit keresgéltem, láttam fórumot arról, hogy valószínűleg dolgoznak a videocore 5 változatán már. Ez például a h265, 4k támogatás és a több ram kezelés kapcsán lehet fontos, meg mellesleg az usb -t is cserélhetik vele. A BCM7268 soc nevét emlegetik, amivel kapcsolatban frissebb driver fejlesztési híreket is találni. A Broadcom set top box chipjeinek képességei lehetnek árulkodóak. Nem túl frissek a kommentek, de van pár hivatkozás alapítványosok elejtett megjegyzéseire is.

A pi3 kapcsán is kicsit túltolták a desktop linux reklámozást, ellenben valamennyit haladtak a desktop 3d gyorsításban. Legintkább a linux desktop alkalmazásoknál szűk keresztmetszet szerintem a ram mennyisége. Ezért gondolom, hogy muszáj lesz majd idővel a ramot bővíteni, de még nem hiszem, hogy készen lenne erre az új videocore megoldás (hacsak nem csinálnak valami módosított 4 változatot erre).

Az sd kártya kezelésen is lehetne fejelszteni. A pi-ben erősen feszegették az sdhc határait a 3v-os módban. Az 1.5v módok támogatása kellene, hogy a magasabb sebességű UHS módokat is rendesen támogathassák. Meg sdxc a 32GB feletti kártyákhoz. Akár a wifi sebessége is profitálhatna belőle, mert sdio-ra van kötve.

A lan-t nem hiszem, hogy lecserélnék. Nem látok kompatibilis usb-lan+hub megoldást usb3-mal. Nem lehetetlen, de drágább, ha külön chippel csinálnák és a kompatibilitásnál is probléma lehetne.

És legvégső soron, bármilyen fejlesztés is csak úgy fér bele, ha közel azonos gyártási áron ki tudják hozni. Bár igencsak vastag már az alapítvány bukszája, de a nagy cuccokat nem árulnák ráfizetéssel, mint a zerot. (mellesleg lehet az alapítványtól nagyobb mennyiségben is zero-t venni, de nem a szokásos kedvezményes áron, hanem drágábban)

Szóval látok továbbfejlődési lehetőségeket. De nem látom, hogy nagyon rá lennének még kényszerűlve. Van pár terület, ahol kezd kevés lenni, de az oktatási területre bőven erős még most is. Bár szerintem már ők is régóta nem csak oda szánják az eladott boardok zömét :)

És, még egy kis adalék
    "Thu Jan 19, 2017 7:37 pm
    I can give you all the details right now: it's definitely not happening any time in the next year!" - liz
    Namost a next year 2019? :) Amúgy meg sose higyj egy britnek. Szivatták már meg máskor is a leendő vásárlókat. A pi3 előtti napokban is felháborodottan tagadták, hogy valaha lesz más változat ;]

Új hozzászólás Aktív témák