- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen notebookot vegyek?
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
wassermann #26803 üzenetére
Felvidéki vagyok, itteni a webshop is. De egyelőre még nem tudok a minőségéről semmit sem mondani, nem volt időm komolyabban szemrevételezni. Épp csak bepróbáltam a helyére a monitort, lőttem egy fotót és már rohantam is a vonatra. Aki ragasztotta, nem volt tőle elragadtatva.
Be is foltosodott a víztől, de az szerintem eltúnik majd, amint elpárolog alóla. A softwares résszel csak a jövő hét végén lesz időm foglalkozni.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
azbest #26409 üzenetére
Raspbian Jessie-t tervezek rajta futtatni, ahogy látom sokan használják így, szóval nem hiszem, hogy gond lenne.
Persze, lesz benne mozgásérzékelő, ami csak a háttérvilágítást fogja kapcsolgatni, éjszakára pedig teljesen leválasztja majd a hállózatról (időhöz lesz majd kötve, például éjfélkor kikapcs, reggel 7-kor vissza).
-
krisztianAMG
senior tag
Igen van, de még nem tudom használni. C-vel és az Arduinoval már viszonylag könnyen elboldogulok, de a Pi architektúrája még teljesen ismeretlen. Nyilván szeretném majd megtanulni, de sokkal tovább tartana, mint Arduinoval megoldani.
(#26405) dew28: Pi3? Percenkénti egy frissítésre? Nem ovrekill az erre a feladatra? Vagy a Zeronál ekkora kompatibilitásbéli problémák vannak? Sajnálnék egy Pi3-at a "szekrényben" tartani.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
krisztianAMG #26398 üzenetére
Délután azon gondolkodtam, hogy milyen mozgásérzékelőt lehetne használni, amit a tükör mögé lehetne rejteni. Találtam egy nagyon részletes cikket, ahol a srác szintén ezen törte a fejét, és olcsó PIR szenzorral sikerült neki megoldani.
Így azt hiszem összeállt a kép: Pi Zero W lesz az egész agya, ami a monitorról lesz táplálva. Bepakolok mellé egy segédtápot, ami egy Arduino Nanot fog táplálni. Ő fogja a szenzorokat figyelni + kapcsolni a monitor fő reléjét. Egy kicsit nyakatekert, mert a segédtáp hajthatná az Rpit is, de a Linux nekem még nagyon új... Talán a 2.0-s verzió már tisztán Rpi alapú lesz...A Zero a célnak meg fog felelni, ugye?
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
apezka #26392 üzenetére
3. Hiába nagy a 23'-os kijelző monitornak, előszobai tükörnek azért szerintem kicsi.
Nem érdekel a tükör, a barkácsolás a lényeg.
Még kollégiumbam lakom, így is csak egy apró tükör van a szobában. A TV fóliázása azért vakvágány szerintem, mert még az áteresztő oldal is felfog nagyjából 30%-ot a fényből, ami tévézésnél már hiányozhat. Plusz lehet, hogy valamelyik irányból és adott környezeti fénynél zavaróan tükröződne. A sima fényes felületű laptop képernyők is nagyon tudnak tükröződni.
icemad: Ez volna az a videó?
apezka: Ebből a két mondatból csak a kötőszavakat értettem, de kiindulási alapnak jó lesz.
dew28: Jöhetnek a képek!
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
icemad #26389 üzenetére
Én találtam tükröt, nem is túl drágán (10€ se lenne a nekem kellő darab), de 20€-ért szállítanák el az ország másik végéből ide... Annyit nem ér meg nekem, pedig tökéletes lenne, viszont találtam 6€-ért öntapoadós fóliát(45x100cm). Van a családban üveges, úgyhogy első körben megpróbálom ezt az utat.
A softwares részt hogy oldottad meg?
cinemazealot: Köszi, este átbogarászom ezt is! Először én is telefonos/táblagépes megoldáson gondolkodtam, de ez a monitor most más irányba vitte a projectet. 3 USB csatlakozója van, úgyhogy a Rpi tápellátása is meg van oldva. És a Zero W 15€-s árát nehéz lenne felülmúlni. Így tényleg csak egy tápkábelt kell a monitornak húzni, és minden más meg van oldva.
Plusz még azon gondolkodtam, hogy feleslegesen menne egész nap, de ha a monitor teljes tápellátását szakítom meg, akkor borzasztó hosszú ideig bootolna... Úgyhogy azt hiszem kap majd egy mozgásérzékelőt (vagy az üveg mögé rejtett infra diódát) és a háttérvilágítás PWM vezérlést. Így szépen, átmenettel lehetne megoldani a ki és bekapcsolást. Plusz még nagyobb a "wow" faktor.
Mindezt arduino alapon, ami mondjuk egy fényérzékelő adatait kiértékelve reggel bekapcsolná a rendszert, lámpaoltás után pedig le.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Keef_Lee #26387 üzenetére
Arra tudom a választ.
Semmi komolyat nem szeretnék, csak idő, dátum, névnap, időjárás + még pár esetleges apróság, ami időközben eszembe jut. 4,5k-ért találtam egy 23"-os fHD LED képernyőt, aminek a szélén van három viszonylag kis fekete folt. Azt a részt úgysem használnám ki, úgyhogy ennyi pénzért, ilyen hibával tökéletes lenne alanynak. Értelme nem sok van, mert ezt telefonon is meg tudnám nézni, de kihívásnak jó lesz. Meg jó lesz hallani, ahogy az ismerősök álla koppan.
Itt látható a monitor hibája: [link]
-
krisztianAMG
senior tag
Zero-t honnan lehet most jó áron beszerezni? Külföldi rendelés nem gond, garancia nem érdekel.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
azbest #23677 üzenetére
Ebben igazad van, de mivel szinte minden adott hozzá, csak a szalagot kell megrendelni, csak a kíváncsiság miatt is megéri. Képen/videón nagyon jól néz ki, de ha mégsem válna be, legfeljebb és is "elfelejtem majd bekapcsolni".
Főleg animációs filmeknél szerintem sokat hozzátesz az élményhez.
Viszont amim sokat törtem a fejem, de nem jutottam előbbre, hogy 21:9-re, vagy 16:9-re méretezzem a vásznat.
A legjobb megoldás az lenne, ha könnyen átalakítható lenne, de erre nem jutott eszembe még egyetlen értelmes megoldás sem. Szóval, ha nem túlságosan offtopic, akkor ezzel kapcsolatban is jöhetnek ötletek.
DeniL: Az RPi-nek lényegében mindegy, és úgyis csak egy LED van mindegy chipre kötve, szóval ilyen irányú felhasználás esetén nincs előnye a WS2801-nek a 12-höz képest.
Btw, rendszer lemezt hogyan tudnék legegyszerűbben külső tárhellyé "formátozni"? Tehát egy nagy partíciót szeretnék kapni a 4 kisebből.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Pulsar #23670 üzenetére
&DeniL
Köszi mindkettőtöknek! Mondjuk én nem tévére szeretném szerelni, hanem projektor vászon köré (valami ilyesmi a cél). És jön még hozzá Digi Hifi+ is, mert egy Logitech Z-5500-zal szeretném teljessé tenni a képet.
Egyébként itt nagyon jóáron vannak a szalagok: [link]
5m 30LED/m - 14,04$ -
krisztianAMG
senior tag
Azokhoz, akik építettek már Ambilightot: Elég a 30 LED/m szalag, vagy inkább 60-assal érdemes megcsinálni?
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
krisztianAMG #19826 üzenetére
Khm, az én kérdésemet mindenki átugrotta?
Az imént kipróbáltam a a Pi 3D-s képességeit, de nekem úgy tünt, hogy valami nincs rendben a képpel. Mintha fordított lett volna a konverzió (felső - alsó <--> alsó - felső). OE-kel néztem, de ott nem találtam erre vonatkozó beállítást (csak a film szerinti, egymás melleti, egymás alatti).
-
krisztianAMG
senior tag
Sikerült működésre bírni a képernyőt.
De a HDMI-re visszaállítás legalább annyira nehézkes volt, mint életre bírni. De a felbontást nem sikerült egyelőre visszaállítani fHD-ra. Hiába írom át a config.txt-t, bootoláskor mintha ignorálná és juszt is a 480x320-as felbontást hoza be. A beállításokban ha átteszem autora, ugyan rákérdez, hogy jó lesz-e így, de nem nem vltozik semmi. (Raspbian Jessie)
Erre valami ötlet?Ezek az első próbálkozásaim a Linuxxal, de eddig bejőn. OpenElec, Volumio és Raspbian volt ma napirenden.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Kicsirics77 #19765 üzenetére
Ha jól értem, azon a honlapon, amit likeltél, letöltöm a "random Raspbian"-hoz való zippet, kicsomagolom, rámásolom az SD-re az ISO mellé. Ezután HDMI-n összekötöm egy monitorral, parancssorba begépelem parancsokat, és nagyjából ennyi?
Jelen pillanatban az OE-et szeretném így megjelentetni a kis LCD-n. -
krisztianAMG
senior tag
válasz
Kicsirics77 #19762 üzenetére
A netrádió nálam is kitűzött cél lenne. Mit használsz hozzá?
aryes: Nincs USB doktorom, de megpróbálom majd valahogy megmérni a fogyasztását.
Pulsar: A RPi csak tegnap jött meg, úgyhogy még nem volt alkalmam kipróbálni. Eddig linux negatív voltak, pár órát lehet, hogy eltart majd, míg életre bírom...
Mindenesetre Kicsirics77 linkje nagy segítségnk tűnik.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Cool Face #19268 üzenetére
Zenelejátszáshoz sokan használják a RPi-t, nagyon komoly láncokhoz is: [Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Villanyszerelés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- További aktív témák...
- Dizájnos Acer Predator AmD Fm2-es Esport-Pc Eladó , Számla-Ready !!
- ASUS TUF Gaming Z690-PLUS WIFI Alaplap + Intel Core i7-12700K
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Lian Li ITX Gamer PC - AMD R5 5600, RX 6700 XT, 16GB, 1TB, Win11 Pro - ELADÓ!
- Gigabyte B550M K épített PC Ryzen 5 5600G 64GB RAM
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-1135G7 I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest