- Raspberry Pi
- Milyen egeret válasszak?
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
etrop01
tag
Sziasztok! Rpi3-mon noobsal telepítve van egy LE plusz Raspbian utóbbin transmission miatt szoktam kodizni tegnap este "lefagyott" nem ragált semmire így kihúztam bedugtam kiválasztottam a rendszert majd egy kis ideig vilog a bal felső sarokban kurzor aztán semmi fekete kép de ssh-n beenged. Remélem csak valami gui gubanc lehet bár foggalmam sincs hogy kezdjek hozzá a mostani linux tudásom is eme fórum olvasásából fakad. A LE simán fut.
Tehát valaki találkozott már ilyennel, tudtok segíteni? -
válasz
albinolynx #25047 üzenetére
Mit jelent, hogy nem lehet csatlakozni? Kitimeoutol a kapcsolat? Forbiddent kapsz? IP címed biztos 192.168.0.* poolból van?
-
albinolynx
senior tag
Egy kicsit elvesztem transmission szolgáltatással kapcsolatban.
Ki kellett kapcsolnom a pi-t, majd újra élesztést követően hálózati meghajtó él, el tudom indítani a szolgáltatást:
sudo systemctl start transmission-daemon.serviceviszont sem böngészőből, sem pedig remote gui-ból nem lehet csatlakozni.
A szolgáltatást leállítottam, megnéztem a konfigurációs fájlt. Ebben azok a változtatások vannak érvényben amit cigam leírása alapján átírtam.Mi lehet a probléma?
-
futizoli
tag
Pi zero kevés lehet iptv-hez? Openelec,libreelec különféle változatai alatt is szaggat az adás...
Gyors net mellett különféle memóriakártyákkal is ugyanazt produkálja, nem folyamatos a kép.Exodus, movieshark alatt filmlejátszás tökéletes. Routerhez a gyári málnás wifi stick-el csatlakozom. Rpi2-vel tökéletes a kéo.
Köszönöm az esetleges észrevételeket... -
toth_janika
őstag
válasz
toth_janika #25043 üzenetére
Semmi! Egy here vagyok... Nem volt elég hely a céllemezen...
-
toth_janika
őstag
válasz
albinolynx #25028 üzenetére
Nos egy Pi restart után a sebesség megjavult... 2,9-3,1 MB/s. Ez remek. DE! Most nem jön le semmilyen adat... Van ami 0%-on akad el, van ami 58,8%-on... Transmission rendben leszedte mindkettőt... No ez miért lehet???!!!
-
Csicsóka
őstag
Flash-bench KODI kiegészítő, Libreelec alá.
Itt.Előzmények az S905 fórumon.
-
pchris
tag
válasz
Sirjames73 #25018 üzenetére
Köszönöm!
-
artiny
őstag
válasz
Celtis #25038 üzenetére
koszi a valaszt!
kozben en mar kiprobaltam ezt a verziot:
http://raspi.tv/wp-content/uploads/2014/07/both1300.pngde az elso szerinted jobb lenne?
-
Celtis
veterán
válasz
artiny #25035 üzenetére
A legegyszerűbb, ha egy 104-es jelű kondit párhuzamosan kötsz a 10k ellenállással.
Mivel látom, hogy a próbapanel vezetékezésével sem vagy tisztában, inkább lerajzolom.Ha van nagyobb kondid (1-10u), az jobb lenne. Egyébként kondi helyett a GPIO szoftveresen is prell mentesíthető.
-
zodes
aktív tag
Ez a probléma megoldódott, ha valakit még egyáltalán még érdekel. Valóban lehetséges, hogy nem RPI probléma, hanem valószínűleg a TV frissítette a szoftverét. Azért nem tudom pontosan, mert a Samsung TV és a PI is folyamatosan a neten van, tehát akkor frissít és azt amit akar.
-
Pemex
csendes újonc
válasz
artiny #25035 üzenetére
A GPIO-hoz a nyomógombot be lehet kötni pull-down és pull-up módon, azaz bután leírva: vagy a +3 Volt-ot vagy a testet kapcsolgatod a bemenetre az ellenállásokon keresztül. Ami ábrákat belinkelgettél azokban keverve volt-e két módszer, emiatt nem érthetted hova kössed a kondit. Feltöltöm az egyik fajta megoldást ahol bekötöttem a kondit.
-
artiny
őstag
Hogyan/Hova kéne kotnom a kapacitort /kondenzátort/ ?
Jelenleg igy van bekotve a nyomogomb es a led. De nem stabil az egyik nyomogomb, azt szeretnem javitani. Olvastam,hogy egy kapacitor ezen segithet.
kep:
[link]
forrás:
[link]Idaig igy volt bekotve:
[link]
forrás:
[link]A rajz alpján ide kene kotnom a kapacitort?
[link]Ilyen kondenzatoraim vannak:
1 ali
2 aliEbbol az elsobol kene felhasznalnom a 103-s jelzesut?
Vagy pedig inkabb ez alapján kéne
?
[link] -
toth_janika
őstag
válasz
albinolynx #25028 üzenetére
A Pi csak LAN-on, fixip-vel működik. A másolást még nem néztem, de ha hazamegyek rápillantok.
-
s_e_n_k_i
tag
Egy kis helyesbítés.
Ha OSMC-nél kilépsz a Kodiból, akkor elérhető a terminál, nem kell más gépről SSH-zni. -
denko
senior tag
köszönöm szépen srácok!
-
vadkörte
addikt
válasz
Sirjames73 #25029 üzenetére
Tudom. Néztem.
De miért adjak annyit érte, mint amennyiért a Pi-m vettem, ha némi bontott mikrokapcsoló vezeték és kód segítségével megoldható. (egyelőre nem érint)
Amúgy az kétségtelen, hogy ez fényévekkel elegánsabb, kifinomultabb és funkciógazdagabb... -
albinolynx
senior tag
válasz
toth_janika #25020 üzenetére
Lan, vagy wifi?
Rpi - gép között másolás ide/oda milyen sebességgel megy? -
vadkörte
addikt
válasz
SzaChe #25012 üzenetére
Nem Windisk, Win32 Disk Imager.
A program jellemzője, hogy töröl az adathordozóról mindent.
Ha dual boot-os rendszert szeretnél - Raspbian + OSMC - akkor a NOOBS kell neked. A teljes verziót töltsd le, a lite nem mindenkinél működött. Lényeg, hogy legyen neki net kapcsolat, így tud leszedni a Raspbian-on kívül egyéb rendszereket.
De ez egy médiára kihegyezett oprendszer, igaz teljes(ebb) debian (raspbian) van alatta, de kicsit heréltek rajt.(#25014) Zozzer888:
Használok bordákat a Pi2-n, de túlzott jelentősége nincs, hacsak nem húzod. Igaz "csak" alu, nem réz, de 2-4°C-kal hűvösebb bordával, mint nélküle. Így egy 2 órás x264-es mkv után 40-47 °C a maghőmérséklet.(#25018) Sirjames73:
Jópofa board, de kicsit sokallom. Valahol a net bugyraiban találtam home made megoldást ki/bekapcsoló gombra. A GPIO port-ra csatlakozó mikrokapcsoló, meg némi python script kell hozzá.(#25021) denko:
Tökmindegy, a végeredmény lényegében ugyanaz. A NOOBS akkor jó, ha több oprendszert akarsz használni.
A Rapoo-nak van jó billentyűzet + egér kombója (pl1 és pl2) és tapipados billentyűzete is. -
Imco
őstag
válasz
MaCS_70 #25025 üzenetére
Ár-érték arányban jó választás lehet ez is. /8000-es/
Mivel optikai az egér a néhány kattintás simán elvégezhető.
Kis mérete, energiatakarékos működése vonzóvá teszi.
Kedvelik az ügyfelek. Ráadásul, személy szerint nem kedvelem a touch padot.
A másik alternatíva a rapoo e2710 ami a közel 2x árával már más kategória, de finom darab.
Persze van sok más márka is, bőséges a kínálat. -
Ezzel a Rapoo 8000-rel csak az a gond, hogy külön van az egér. Ilyet tévévezérléshez a büdös életben nem lehet kényelmesen használni, hacsak nem az egérpados íróasztal mögül tévézne az ember.
Szerintem inkább ez, de vannak kifejezetten tévéhez készült, egészen kicsi billentyűzetek is, amikkel hosszan gépelni ugyan nem lehet, de a tévé / RPI vezérlését tökéletesen ellátják.
MaCS
-
PHoNX
tag
válasz
SzaChe #25012 üzenetére
Szia!
Én azt tanácsolom, hogy a noobs ([link]) alól telepítsd mind a kettőt és akkor bootolásnál el lehet dönteni melyiket szertnéd használni. Szépen kiválasztod mit is szertnél.
A másik kérdésre a válasz igen és nem. Terminál alól konfigurálható az osmc de tényleges terminálablakot nem tudsz nyitni a saját felületén. ssh kapcsolaton keresztül van lehetőség terminál elérésére. Maga az osmc teljes mértékben debian alapon nyugszik így ugyan azok a szolgáltatások elérhetőek rá mint a fent nevezett pingvin felületre. (Az egy más kérdés, hogy az asztal hiánya miatt itt egy lekorlátozódik az ember a daemon szolgáltatásokra...)
-
Zozzer888
addikt
(#25015) MaCS_70: köszi, azt néztem, hogy ezzel együtt kb 200ft-tal drágább a ház, annyit talán megérhet
weiss: igazából még beszerzés előtt állok, linuxot meg csak a netbookon tartok vész esetére (néha jól tud jönni) így nem igazán mozgok otthonosan a témában. De majd változik a dolog...
-
denko
senior tag
sziasztok,
2 kérdésem van:
1- Jobb-e Noons-ből OSMC-t telepiteni, van-e valami elönye, vagy simán mehet sdre az osmc egyszerüség kedvéért?
2-Tudtok ajánlani valami jó billntyüzet-egér- vagy notepados billt RP3 hoz? (osmc, kodi) vagy sima okos tv funciok eléréséhez?Köszi skacok!
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Beállítottam az OSMC alá a Deluge-t. Minden rendben megy, csak azt látom, hogy a sebesség nem megy fel 700 KiB/s felé... Az OSMC-n nem megy semmilyen forgalom, és így sem megy fel magasabbra... A lokál gépen 3 MB/s a sebesség... Mitől lehet az eltérés? -
Sirjames73
csendes tag
válasz
pchris #25013 üzenetére
Közvetlenül tőlük jött, vámra nem került. Egy sima bélelt borítékban volt, mert a ház lapra szerelt.
Kb. 1,5 hét alatt itt volt. A küldemény útját simán nyomkövetéssel látod. (Svájcig, mert a magyar posta már nem jelez vissza. :-( )
A nyákon van egy rendes bekapcsológomb is, és a hozzá való ház ennek megfelelően van kialakítva.
Nekem nagyon bejött, korrekt munka. -
-
Zozzer888
addikt
Sziasztok!
Van időzítő program a PI-ken futtatható oprendszerekhez? Úgy értem, be lehet állítani, hogy adott idő után kapcsoljon ki?
Néztem ebay-on egy házat, járnak hozzá hűtőbordák: KATT szerintetek érdemes hűtőbordát tenni rá, ha nem akarom amúgy (egyelőre) túlhúzni?
Köszi a segítséget
Üdv.:
Zoli -
pchris
tag
válasz
Sirjames73 #25011 üzenetére
Közvetlenül tőlük rendelted vagy valamelyik viszonteladójuktól? Ha Thaiföldről jött így együtt minden (board, ház táv), megakadt-e a vámon? Nagyon szemezek vele, mert ez az egyetlen teljes értékű megoldás, amit eddig találtam. Bár tény, hogy nem egy gyorsan megtérülő befektetés 2W-os fogyasztás mellett...
-
SzaChe
tag
válasz
vadkörte #24956 üzenetére
Sziasztok,
köszi az ötleteket. OSMC-t hétvégén kipróbálom, az érdekelne ezzel kapcs, hogy OSMC-t ha telepítem windisk img progival, akkor a rasbian rendszerbe hogy lehet átlépni.
Jelenleg egy rasbian van telepítve a SD re, majd terminalbol van kodi, illetve onnan telepítettem trans meg minden, és azt konfiguráltam, OSMC nél szintén elérhető így a terminal meg minden?bocsi nem nagyon vagyok linux és raspi guru egyenlőre, a google se ad mindig értékelhető választ.
b
-
-
Pemex
csendes újonc
Sziasztok, mi lehet az oka, hogy boot után 5-10 perc múlva a RASPI 3 a bluetooth-on rácsatlakozott billentyűzetet eldobja ?
-
F1rstK1nq
aktív tag
válasz
Attila432 #25000 üzenetére
A Videó/Lejátszás menüben a Képfrissítési frekvencia beállítása legyen "mindig", a Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz pedig legyen kikapcsolva.
Én ezek után még mindig érzékeltem mikró akadásokat, de sokkal jobb lett, mint előtte. Szóval tovább keresgéltem neten. Ami végleg megoldotta a problémámat az ez a megoldás:
A hardveres gyorsításnál be kell kapcsolni az OMX-et és kikapcsolni az MMAL-t. -
artiny
őstag
Helo. Vegul elertem,hogy ket gombbal tudjam wiringPi segitsegevel a szenzor mereset elinditani es megallitani.
Az egesz programot terminalbol inditom
sudo ./start -l.Na most jonne az amit Te mondtal meg anno
"Nem teljesen értem, mi az, hogy ebbe a progiba bootoljon. Én azt csinálnám, hogy crontabba bejegyzés reboottal, így elindul a programod, aztán figyelné valamelyik I/O pint, a többit meg lekezelni a progiból."
Mert az 1 gombbal elinditom a mérést, a másikkal exit(0) paranccsal befejezem a program futását.
Igy viszont még nem 100%s amit én szeretnék.
Bekapcsolom a raspberry-t akkor automatikussan induljon el ez a program. Ne kelljen terminalbol elinditanom. Majd ha ki is lepek a (befejezem exit(0) -val) , lenne egy harmadik gomb amivel ujbol az egeszet ujra tudnam inditani,hogy varja az elso gombot.Ez amit mondtal "Én azt csinálnám, hogy crontabba bejegyzés reboottal". Errol egy kicsit tudnal irni ,mert abszolut nem ismerem a crontabbát ? - ezzel lehet kicsit bonyolultam C programot is elinditani? mert olvastam mar hogy python scripteket el lehet konnyen inditani bekapcsolasnal abban induljon, de bonyolultabbat mar nem igen tud kezelni a python megoldas.
-
válasz
pchris #25002 üzenetére
Azon felül, hogy tényleg csak különleges esetekben van értelme kikapcsolni a RPI-t, nem spórolásból nincs rajta gomb: egyszerűen maga a rendszer kialakítása nem teszi lehetővé, nincs olyan áramkör, ami készenlétben figyelne.
Kikapcsolni persze lehet, de a bekapcsolás/rendszerindítás kezdeményezése úgy történik, hogy feszültséget kap -- így aztán magát a tápot kell bekapcsolni. Kikapcsolni viszont szabályos kilépéssel kell, úgyhogy a tápelvétel rendes kilépés után történjen!MaCS
-
pchris
tag
Sziasztok!
Nemrég vettem itt hardveraprón egy rpi 3-ast. Ez az első raspberrym. OSMC és LE telepítését gond nélkül megoldotta nekem a Noobs.
Ami elsőre nekem furcsa volt ezen az eszközön a ki/bekapcsolás kvázi hiánya. Tudom... Mehet 7/24-ben az elenyésző fogyasztása mellett, de érdekelne, hogy mégis milyen megoldásokat használnak mások. Távirányítható megoldás érdekelne elsősorban, vagy egy hardveres gomb a készüléknél, de ez esetben elvárnám, hogy szoftveresen is állítsa le a készüléket. Találtam egy ilyet. Ez az én olvasatomban minden feltétlemnek megfelelne. Használja-e valaki itt ezt a megoldást? Illetve próbálkoztam egy ilyennel is, de sajnos ha ezen keresztül táplálom meg a készüléket, akkor egy kis sárga villám jelet biggyeszt a jobb felső sarokba a raspberry a tv-n. Az álmoskönyv (jelen esetben google) szerint ez nem jelent jót, ráadásul nem is stabil, néha random kikapcsol...
Más ötlet esetleg?Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Raspberry Pi
- eBay
- Milyen egeret válasszak?
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Új AM5 RYZEN 5 8400F GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB NVME SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 2ÉV GAR!
- Tuning PC (AsusROG Z370-F/WIFI/I5-8600K/GTX 6GB/Seasonic focus plus 750w gold/)
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest