Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
Megint átkalandoztál a hálózati 230V világába, és innentől már életveszélyesek a dilettáns tanácsaid, ezért beleszólok:
-Szilárdtestreléből 2db kell, ugyanis amit a fázisba kötsz, az addig van ott, amíg meg nem fordítod a villásdugót, vagy nem dugod egy másik hosszabbítóba, konnektorba. És attól kezdve a táp mindig áram alatt van-> ez a megoldás életveszélyes.
A 2db szilárdtestrelé viszont már 3eFt, aminél olcsóbb 1db kétfegyverzetes relé. (kb 1000Ft)
Egy ilyen relé 100mA alatti áramot vesz fel a 12V-ról, amit bármilyen táp nevetve képes szolgáltatni.
Szintén elmulasztottad a nagyérdeművel közölni, hogy működés közben a szilárdtestrelé burkolatát életveszélyes (lehet) tapogatni, tehát nem elég a vezetékeket leszigetelni, hanem az egész relét burkolat alá kell rakni. (Célszerűen: a táp dobozába.)
-''sokkal egyszerübb kezelni és bíztonságosabb.''
A ''biztonságosabb'' nem igaz! A biztonsága arra vonatkozik, hogy a vezérlő áramkörre nem jut a 230V-ból, ezt egy optocsatoló megakadályozza. Viszont a 230V-os körben a félvezetőt egy túlfeszültség, túláram, vagy túlmelegedés tönkreteheti, és akkor folyamatosan vezetővé vállhat. Míg egy ''sima'' relénél ha az érintkezők nem érnek össze, akkor nem folyik az áram.
''és nem nyálaztam át az áramkör pontos működését stand by állapotban.''
Pedig ezzel kellett volna kezdened, hogy ne írj le olyat, aminek halovány köze sincs a valósághoz!
Az ATX tápokban ugyanis van egy segédtáp, ami mindig működik, és az +5Vsb feszültséget állítja elő. (Bíbor színű ér a kábelkorbácsban.)
Ezen a képen láthatod a kapcsolási rajzát:
A tápok nagy részében ezt a kapcsolást találod, csak az alkatrészek értéke változik. (Drágább tápokban pedig egy IC állítja elő)
Ezt az 5V-ot kapja meg az alaplap, az aktivizálható PCI-kártyák, az USB, vagy a billentyűzet.
''Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok.''
Nem adnak!
Ha a tied ad, akkor vagy a tápod, vagy az alaplapod hibás. (Szakemberrel nézesd meg! Lehet, hogy az 550W-os tápod hibás, és emiatt nem bírja el a nem túl izmos gépedet.)
''Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is''
Már bocs, de nem azt írtad 2 sorral feljebb, hogy a szilárdtestrelével az ATX-es kapcsolgatta???
''Ezt a szikra effektust arra értem,hogy amikor egy áram alatti tápkábelt bedugsz egy tápba,akkor szikrázik egy nagyot. Ez hidd le,hogy káros hogyha lassan megy végbe.''
Csakhogy ezesetben a relét egy közönséges 2 áramkörös kapcsoló helyett alkalmazod, aminél természetes, hogy működésekor szikrázik. És 1984 és 1996 között minden AT-s számítógép így működött, és nem tett kárt bennük a szikrázás. (Főként, mivel az AT-s tápok bemenetén van ''szikra-szűrő''.)
''Aláírom,hogy alkatrésztípusi tudatlanságom miatt erre volt ok''
Az ne mondja, hogy tud olvasni, aki nem ismeri a betűket! Márpedig az elemi alkatrészek, és ezek működési elvének ismerete az elektrotechnikában olyan, mint a betűk.
És Te -ahelyett hogy gőzerővel képeznéd magad- másokat tanítasz olvasni! (Szegények...)
''Én azt mondom,hogy kihajtogatható hosszmérő eszköz.''
Ha azt mondod ''tranzisztor'', minden hozzáértő pontosan tudja, mire gondolsz. Ha nem ezt a szót használod, akkor azt a kb. fél oldalnyi szöveget kell(ene) leírnod, ami a szótárban a ''tranzisztor'' szó alatt van. De ezt Te nem teszed meg, így mindenkinek csak 1 hét után esik le a megfejtés.
Minden szakma ismeretéhez a ''terminus technicus''-ok ismerete is hozzá tartozik. Aki ezeket nem ismeri, az ''kontár'', ''buherátor'', ''Mekk Elek'', vagy ahogy tetszik!
''elmegyek a szerelőmhöz''
Szvsz sokat nyernénk, ha magad helyett a szerelődet engednéd a géphez. -
Balint133
aktív tag
Huhh ez hosszú volt!! Nah szal mig végigolvastam a szemem kifojt ( a szar moncsim miatt)
Na szal! Én ezzt nemértem vagyis egy kicsit értem! Szal olyan nem lehet, hogy a régebi tápokon volt a monitorcsati, és ha az ember úgy köti össze a két tápot, mert ha egy tápot bedugsz a konektorba konfig nélkül, akkor automatize bekapcsol!! Szal érted hogy hogyan mondom! Az úgy nem lehetséges?? Vagy abban a kimenőben nem 220V van? Nem tom ehez nem értek annyira! -
djyuri
őstag
Ezt teljesen külön akartam írni: Te nyugodtan kérdezhetsz akármit,de más is,csak ne egyből azzal jöljön,hogy ez lehetetlen és csak a kötözködés szól belőle. Amúgy lehet,hogy az adott topiktémában nem tudok mindenre választ adni,de vagy egy hasonló példával szolgálok vagy egy kérdésének részletes válaszával. Ha ez valakinek nem tetszik,hogy hozzáfűzöm személyes tapasztalataimat meg méréseimet,akkor úgy írja a topik címét,hogy ''Csak konkrétumot kérek! köszönöm!'' ...Mert így nyilván nem fogok ecsetelni annyit.
Mivel a másik fórumon ez több helyen is fel volt tüntetve,így csak nyögtem oda egy eredményt meg egy igen-es vagy nem-es választ és kész. Azt egyből jöttek,hogy na ez mi? Azt az oltások meg minden. Na ugye ilyenkor elkedztem az ecsetelést és aztán abba jól belekötöttek. Aláírom,hogy alkatrésztípusi tudatlanságom miatt erre volt ok,de akkor sem az elvet kritizálja az ember,hanem megkérdi,hogy ''Bocsika,de te nem a tirisztorra gondoltál?''.
Ez szerintem ingteligencia. Lehet hogy én túlontúl egyszerű nyelvre akarom fordítani az lektronikát,de mégis a mindennapi és a nemmindennapi haverjaim,barátaim is megértik. Ha pedig még is volna ilyen alkatrész összefüggetlenség,akkor ők legalább használják fejüket és egyből rájönnek,hogy a gyakorlatban mit akar a srác és már is jelzik,hogy rossz alkatrészt írtam.
Mert ugyebár ha egyszer ki lehet venni,hogy nem tejet forralni akarok,hanem szinuszjel generátort akarok építeni 230V-ra,akkor nem úgy állnak a témához,hogy ''Na itt van megint egy kontár marha,akinek a kapa is kondenzátor'' ,hanem egy amatőr,aki egy elv és mérés meg gyakorlati tapasztalat alapján akar egy megbízható áramkört építeni.
Valszeg a kijelentéseikkel azt akarták mondani,hogy én is egy Megájver vagyok,aki egy vödör ürülékből akar atombombát csinálni. Nem és nem.
Nekem csak az a hibám,hogy mondok egy működésfunkciót,de azt nem megfelelő alkatrésznevekkel jellemzem,mert sajna nem marad minden a fejemben,hogy tudjam,hogy pontosan melyik mire is jó egészen pontosan.
Ezalatt nem azt értem,hogy keverem a kondit pl a tranzisztorral,hanem a triakot a tririsztorral vagy a darlingtonnal.
De amúgy milyen érdekes,hogy én elmegyek a szerelőmhöz és felvázolom,hogy milyen működésre akarok építeni egy szerkezetet és persze ott is a téves alkatrészeket mondom és ő nem kezd el cseszegetni meg Hári''-zni,hanem kijavít és aztán elindít azzal,hogy kell egy órajel generátor és arra egy darlington fokozat és erre egy nagfesztrafó,majd egy szűrt diódahíd é smegint egy ,de most 50Hz-re beállított órajelgenerátor és erre egy ''végfokozat'',ami a már meglévő kb + - 260V-ot kapcsolgatja szinuszos alakban.
Szerintem már ez tökéletesen érthető volt. Viszont itt nem volt ott a szerelő a nyakamon és és ki is mondtam egy-két alkatrész nevét,ami nem éppen arra a célra volt gyártva és mindjárt kész volt a Hárizás.
Most egy egyszerű példa: Én azt mondom,hogy kihajtogatható hosszmérő eszköz. Na de erre nem az a reakció,hogy : ''hé te! Azt colostok-nak hívják.''
Hanem az aválasz,hogy na már megint egy tanulatlan lökött figura,aki az ekével akar integrálni és közben benyög valami olcsó kamu dumát.
Szal nekem ezért telt be a pohár a terminálon.
Ja meg a legfontosabb: Ha valamit te még nem láttál,de valaki azt állítja,hogy van és azt mondja,hogy tanuja van rá,de te a kezeddel nem foghatod meg a dolgot,de a tanuknak azért hiszel,mert miért kamuzna annyi felnőtt ember,de te (ők) mégis inkább azt mondod,hogy olyan márpedig nincsen,mert ez neked irreálisnak tűnik.pl: Láttad a 7.2Ghz-es rekordot? Rögtön elkezték hazuttolni a srácot. Az tény és való,hogy kevés a kép,de ha már egyszer a 21.-edik században élünk,akkor miért ne lehetne ekkora freki? Nyilván szólni kell a srácnak,hogy csináljon még képeket,mert vannak kételkedők,mivel ez egyedinek számító dolog.
De akkor tettre fel.
Engem nem izgat,mert én elhiszem,mert miért feltételeznék mást.
Meg amúgy ez még olyan kicsinek tűnik nekem a mai nasa számítógépek működéséhez képest. Okés,ott sok a dohány és a szakértő és itt pedig egy user csinálta ezt. De ha volt rá pénze meg ideje,akkor miért ne lehetne igaz a dolog?
Nyilván én is várok képeket,de nem azért,mert kételkedek,hanem mivel én is tervezek nitrogénes hűtést meg miegymást,így felcsigázott,hogy ő már ért hozzá.
Na mindegy. Elfáradtam. Ha valaki vitázni akar,akkor legyen szíves emailban vagy kijelölt topikban és ne már rontására.
Ezt az üzenetemet is moddoltatnám legszívesebben,de akkor rögtön jönne a kötöszködés,hogy lógok a felelőség elől.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest