- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hővezető paszták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autóhifi
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Fujifilm X
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergo_pet
aktív tag
Sziasztok, szeretnék egy kis helpet kérni. A PC3200-es DDR ramokat általában meddig lehet izzasztani? 133 FSB-s Northwood P4-el kuldom, és most 3,36 Ghz nél járok vele. (a legnagyobb lol, hogy egy gigabyte G-power pro hutóvel, és 5V-on megy a ventije
igy most alapon 38 fokos, terhelve 52 korul, szoval a hutes meg birja a tuningot.) de nem is ez a lényeg, hanem amit elkezdtem a ramok. Szóval ez ugye eddig 168 FSB-t jelent, ami a memoriaknak mar 26 % tulhajtast jelent, vagy 28, vegulis a lenyegen nem valtoztat. El vannak látva egy réz memóriahutovel, de azért én kicsit aggodom, mert nem tudom merni a hofokukat. Szerintetek medig lehet fesziteni a hurt?
ja igen, feszt még nem emeltem se procinal, se memonal, esetleg van infoja valakinek arrol meddig melegedhet egy memoria? Ott is a 70 es szabaly ervenyes, vagy ok picit jobban birjak? Esetleg majd kopkodom oket, hogy huljenek
Na eleg a hulyesegbol, pls aki tud jo infokat kuldje, ne kimeljen. Roby, mycso, ha azt mondjatok huzzam ki maris megteszem.
-
Gergo_pet
aktív tag
1. Szinte minden lapon lehet olyan beállítást találni, hogy „AGP/PCI frequency” vagy „AGP Ratio” valamilyen szövegkörnyezetben. Ezt bármilyen kicsike tuning előtt is vagy FIXED-re vagy 66/33-ra KELL állítani, mivel az AGP kártyák fizikailag károsodhatnak a túl magas AGP frekvencia miatt.
A PCI Express-es alaplapok közül a 915-ös lapkakészlet sajátossága, hogy nem képes valóban fixálni a PCI-e órajelét, ezért alaplaptól és a PCI-e buszon lévő eszközök típusától függően egy bizonyos FSB fölött (általában 260MHz felett) az egyes eszközök megtagadják a működést. Különösen érzékenyek a SATA kontrollerek, az alaplapra integrált Gigabit Ethernet adapterek és a VGA kártyák! A kritikus frekvencia elérésekor a VGA érzékenysége esetén be sem bootol a gép, a SATA kontroller nem látja a HDD-ket, az Ethernet kontroller egyszerűen „eltűnik”.
A 925XE és feletti lapkakészletek már garantáltan támogatják a 266MHz FSB beállítását, és a PCI Express órajel fixálási probléma sem jelentkezik
Idézet az 1-es hsz-ből, ha esetleg egyéb kérdésed is van előbb azt olvasd el és sok minden világos lesz. -
xlaci
senior tag
PCI-Express Frequency-t a biosban mire kell állítani a tuning elött
100-as értékre?
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
Hát elvileg minden 400-as ramot túl lehet húzni 30-40MHz-el, max az időzítésén kell rontani picit.
Tehát, ha húzod a procit, akkor vagy csak addig húzod, amíg a ramok is bírják vagy visszaosztod a ramot, és akkor esélyed van tovább húzni a procit.
Bár nemtom, 800fsb-s a procid???
Meddig lehet húzni????
Bár nemtom, hogy milyen eredményt szeretnél elérni.
Viszont, ha aprocid nagyon húzható, és szeretnéd is maxon járatni és vele együtt az egész rendszert is, akkor kell hozzá egy tuning ram is, viszont azoknak elég húzós az áruk. -
Csabee.
nagyúr
Hy! Milyen ramokat érdemes vanni szerintetek? Nekem van két 512-es 400mhz-es samsung ramom! szerintetek ezt érdemes lenne húznom?
-
IIIstIII
senior tag
épp ezen vok kiakadva. hogy gondolná az ember hogy népszerű- legjobb chipsetes alaplapot ajánlanak (Lord Krok) és az tuti jó lesz. aztán derül ki hogy a ''jobb'' nem biztos hogy jobb. na de mindegy. nem egyszerre vettem az alaplapot meg a procit és ezeket úgy hoztam ki hogy ráfizettem a cuccomért(a lapot nem) és max10e ftot fizettem rá. nem nagyon tudok gépetbővíteni muterom miatt (odamennék hogy venni akarok új vga-t kidob a picsbe) ezért tudta nélkül örülök hogy egyáltalán tudtam cserélni celeronról P4re. tegnap este elvoltam net nélkül és kikapcsoltam minden háttérben futó progit így születtek egy kicsit (átlag +50-80) pontal jobb eredmények amikről képek is készültek. de lépek suliba majd hazajövök és felrakom őket.
-
BlacKSouL
addikt
Nemtom milyen procid van, de szerintem nem olyan mint az enyém, mert nekem a gyári hűtő 1400-3200 között ment, alapon 2000-re lehúzta magát a Q-Fan miatt, de nekem az hangos volt, úgyhogy lejjebb tettem a Fan Ratio-t, 1750-re ment le, de melegedésnél felpörgött, viszont húzva 64fok körül mozgott, úgyhogy hűtőt cseréltem.
A Speedfan nevű progi pont erre jó, ha nincs szabályzó a BIOSban. A BIOSban a P5GDx szériánál a Power fülön a Hardware monitor menüpont alatt a CPU Q-Fan Control-t Enabled-re kell tenni, ekkor megjelenik a CPU Fan Ratio és a CPU Target TEmperature menüpont, ahol is sok-sok türelmes kísérletezéssel kell beállítgatni, hogy adott procihőmérséklet felett kezdjen bepörögni a venti, illetve hogy tehelés nélkül mennyit pörögjön csak. Kis könyvecskében(user guide) szépen benne van ez is amúgy. De mindez kakit sem ér, ha a procihűtő venti csatlakozója nem PWM-es vagyis négy pines, kisméretű, alaplapra dugható.
A Speedfan : [link] akkor jó, ha több ventit is akarsz potméter nélkül szabályozni, de ahhoz az alaplapodnak együtt kell működnie a progival, amit a honlapon tudsz megnézni : [link] vagy kipróbálod hogy megy-e vele.
A PCI-Ex frekvenciája gőzöm nincs hogy mérhető-e egyáltalán valahol valami progival, és kövezzetek meg, de fogalmam nincs mennyi a névleges. Emlékeim szerint 100MHz, de inkább nézzetek utána, hülyeséget nem akarok biztosra írni. A BIOSban elvileg az Advanced fülön, a JumperFree Configuration alatt az AiBooster Support és az Ai Overclocking Enabled-re illetve Manual-ra állítása után, a PCI-Express Frequency pont alatt állítható, elvileg 90-150MHz-es tartományban illetve Auto-ra téve, de ezt csak azután érdemes konkrét értékre állítani, ha már tudod hogy mennyi elvileg a névleges. DE mivel a 915.ös sajátos ''hibájáról'' beszélünk éppen, ez szinte tárgytalan gondolatsor. -
IIIstIII
senior tag
Na wazz végre megszerzek egy normális alaplapot és utólag kiderül hogy mégse olyan jó. meg van jobb is. ez már örökké így fog menni ha nem a legmodernebb legdrágább cuccokat veszem?
-
oregcsóka
őstag
Sziasztok.
AOPEN AX4SPE-UN, 1.6-os Northwood, 2x256MB 400-as HYNIX RAM-ok.
És nem lehet húzni.
Ha a memóriabeállításoknál az SPD-t átállítom manualra, akkor valamennyit lehet, nem sokat. 115-ös FSB-nél lefagy a gép, pontosabban BIOS reset kell neki.
114-es FSB-vel elindul, ekkor a RAM-ok 114x2.66=DDR304 vagy AUTO-ra téve: 114xAUTO=DDR 303. Azonban ekkor meg az XP betöltésekor azt írja ki, hogy:
nem találja vagy hibás a ''windows\system32\config\system'' fájl, és a telepitőlemezt tegyem be, és válasszam a ''J'' javitást.
Ha visszaveszem 100-ra az FSB-t, akkor betöltődik az XP, semmi gond nincs.
Viszont nekem 150-es FSB-re kéne állitanom, hogy 2.4GHz-en menjen a proci. Az everest szerint 3.1GHz-ig húzható. Egyébként B0 steppinges.
Van valami ötletetek? -
IIIstIII
senior tag
igen jól megy elindul a gamek alatt sincs semmi baj. ez hülyeség hogy a 400mhz a 200as fsb procikhoz való. írtó nagy hülyeség. akkor ha celeronod van aminek 100as az fsbje csak 200mhzen mehet???? mert nekem az is volt és 400mhzen ment a ram akár hiszed akár nem. ez alaplap függő hogy milyen ramot támogat meg fsb-t.
-
IIIstIII
senior tag
köszönöm türelmedet megtaláltam.
cpu queen: 1450
photoworxx: 8130
zlib: 10507
juliska: 1318
mandula: 2226
sín-juliska: 771
mem olvasás: 3085
írás: 3079
másolás: 2631
késleltetés: 95
PAT-üzemben ddr403 funkcióban.
megpróbálkozok majd a ramot beállítani magasabb órajelre (rárakom fsb400asra a cpu helyett) meg felveszem vissza az időzítéseket mert sztem nem sokat számít. -
xlaci
senior tag
válasz
BlacKSouL #264 üzenetére
Hát akkor 250-ig próbálom, de tovább azzsem nem.
Normális hütésnél gondolom a procihűtésre gondoltál. Namost nekem sima gyári hütés van a procin. Szerintem qrva jó, mert a legnagyobb terhelésnél is max 50 fok a proc, és ekkor a minimális 2600-as fordulatszámon megy a ventije! Amúgy a max fordulatszám 4200. Amíg nem volt téve venti a házra, és enyhén szólva forró volt az egész, akkor is simán szinten tartotta, csak a fordulatszám ment feljebb (igaz, 2600 fölött kezd egy kicsit hangos lenni)
Amúgy van arra valami program amivel lehet állítani winfosból a procventi fordulatszámot?
Biosban hol lehet állítani? -
BlacKSouL
addikt
Pont ez a lényege a hibájának, hogy hiába állítod be a BIOSban a frekit, nem fogja tartani, valszeg emelkedik az FSB emeléssel, és 260 körül már annyit enged/csúszik, hogy az egyes vezérlők már inkább leállnak, minthogy túl magasan dolgozzanak. Elvileg talán van egy minimális védelmi mechanizmusa, tehát amíg megy stabilan a rendszer terhelve is, akkor a kapott frekvenciát még elviseli a pci-ex vezérlő, és amikor eléred a 260-as határ környékét, akkor inkább nem működik egyszerűen. De szerintem 250-ig nem csinálhat gondot. Nyugodtan kipróbálhatod(nyilván mint minden tuningot azért csak saját felelősségre és saját belátásod szerint) 260 környékén is, ha van normális hűtésed, legfeljebb simán csak nem fog bootolni, vagy el sem indul rendesen, vagy ha még éppen bebootolt, akkor megterhelésnél egyszerűen fagy.
-
xlaci
senior tag
válasz
BlacKSouL #262 üzenetére
Köszönöm a választ
Hát majdnem ugyanaz mind a P5GDCPRO. Asszem én is elviszem 250-ig de ott le is állok.
És az igaz hogy nem képes lefixálni a pci-express bus-sebességét? Mert ha jól emlékszem az 1. hsz-ben olvastam (nem jó a memóriám). Vagy ha a biosban le van fixálva akkor ok?
Elszállhat ezmiatt a vga az fsb-emelésnél?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
-
sz.j
nagyúr
válasz
Northridge #254 üzenetére
Mivel Abit lapod van, talán a linken is találsz valami ötletet.
[link] -
IIIstIII
senior tag
CPU:
2900mhz/161x18
GPU:
(ati 9550) 250/200@410/255
catalyst 6.5 directX 9.0b
RAM:
402Mhz 2-3-3-5
3Dmark 05: 1662
PCmark 05: 2758 -
IIIstIII
senior tag
Hamarosan jönnek 3dmark05 és pcmark05 eredmények is.
-
mycso
veterán
válasz
Northridge #254 üzenetére
1Hsz.
-
Northridge
csendes tag
Hal!Tudna valaki egy jó tuning tippet adni erre a gépre?IS-7E lap,3.0Northwood proci(478)800fsb,Corsair2*512Twinix3200C2PT,Zalman hütés.Elöre is köszi
-
törölt tag
Valóban így van, én is 250-en indítom a gépemet, itt semmi problémát nem tapasztaltam.
A további tuningot pedig Windows alól kapja, éspedig úgy, hogy van az alaplaphoz egy progi, amivel akár 3-féle tuningbeállításokat is tudok csinálni.
Ha nincs ilyen prog az alaplapodhoz, akkor a clockgen-el is próbálkozhatsz. -
xlaci
senior tag
Olvastam az 1. hsz-ben:
''A PCI Express-es alaplapok közül a 915-ös lapkakészlet sajátossága, hogy nem képes valóban fixálni a PCI-e órajelét, ezért alaplaptól és a PCI-e buszon lévő eszközök típusától függően egy bizonyos FSB fölött (általában 260MHz felett) az egyes eszközök megtagadják a működést. Különösen érzékenyek a SATA kontrollerek, az alaplapra integrált Gigabit Ethernet adapterek és a VGA kártyák! A kritikus frekvencia elérésekor a VGA érzékenysége esetén be sem bootol a gép, a SATA kontroller nem látja a HDD-ket, az Ethernet kontroller egyszerűen „eltűnik”.''
Nekem asus p5gdc pro alaplap van (915p).
Nyugtassatok meg hogy az fsb-t 250-ig biztonságosan húzhatom,
ha esetleg valakinek 915-ös lapkakészletü alaplapja van és ezzel húzta a procit akkor kérnék valami tapasztalatot.
Köcsögöm székem! -
xlaci
senior tag
Hyall!
1 db kérdés: egy p4 630-as van a gépembe, ami ugye képes 64 bit-re. A gépemen 32 bit-es winfos van. Gyorsabb lenne a proc ha 64 biten használnám? (nem vagyok képben 1általán) -
törölt tag
válasz
robyeger #238 üzenetére
Megpróbálom újra. De az furcsa volt, hogy amikor felraktam, akkor a startlogó a 630-as procit egy celeronnak látta...
Természetesen a bios már teljesértékű prociként ismeri, de ez szerintem gáz.
Ja......
Tud valaki olyan bios editort, ami a boot logót ki tudja cserélni egyedi képre? -
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur #240 üzenetére
Pontosan ilyen a proci: [link]
Van esetleg valakinek személyes tapasztalata vele? -
mycso
veterán
válasz
Motion_Blur #240 üzenetére
Hát ha prescott lett volna, akkor azon nyomban, de így sajna nekem nem.
-
Motion_Blur
félisten
Üdv! Nem kell valakinek egy 3.2-es Northwood? (S478, HT, 800-as, 512L2, Malay stepping)
-
törölt tag
válasz
robyeger #236 üzenetére
Már próbálkoztam vele, de nem engedte a 14-es szorzót (még) Bár most nem tudom megnézni, mert a régi p3-as gépemen netezek és a fő gép szét van szedve mod miatt.
A biosokon azt vettem észre, hogy a legutolsó bios a 2,5-ös ha nagyon túlhúztam, akkor hajlamos volt 14-es szorzóval indulni, de ez a bios csinált érdekes dolgokat, pl nem indult az integrált hálókártya, vagy a sata vezérlővel kinlódott, csak teljes áramtalanítás után volt működni, így most a 2.4-es bios van benne, ami az EIST-et támogatja, de még nem eröltettem a dolgot. De most bogarat tettél a fülembe... -
törölt tag
-
Peet210
őstag
Helló
Lenne itt egy dolog amit nem igazán értek.Van egy 630-as procim ami 3 GHz-en működik de a cpuz-ban ha megnézem hol 2800 MHz-et hol meg 3000 MHz-et mutat.Ezt miért csinálhatja? -
IIIstIII
senior tag
Hát csak egy módon lehet feltenni és rendesen rászorul mert alig lehet jobbra-ballra forgatni. amúgy sztem tuti rosz az érzékelő mert megnéztem és 20 másodperc után (gép elindítás-bejön a bios) között nem hiszem hogy rögtön 53 fokra menne fel ilyen rövid idő alatt úgy hogy még szinte semmijen számítást nem végzett.
-
Ribi
nagyúr
válasz
#96302336 #220 üzenetére
Ja most leszdtem valami monitorozo progit. Engem az idegesit hogy a proci kb 1.36-tol 1.41-ig kap mindenfele feszkot. De ez volt az elozo gepnel is. Kezdem azthinni hogy nem tul stabil a 220V ellatas a hazban
Alapon 1.41-1.42 de terhelve lemegy 1.36-ra is
[Szerkesztve] -
Ribi
nagyúr
Velemenyetek kernem:
Eddig ugygondoltam hogy a procim szar(d805) mert alapon prime95 nem fut le es 2 superpit sem bir kiszamolni egyszerre. Viszont felhuztam a procit 3.3G-re es everest nem talalta az alaplap es a proci homersekletet, de meg a ramokrol sem tudodd semmi infot szolgaltatni. Ebbol meg arra lehetne kovetkeztetni hogy valami problema lehet az alaplappal. Szal mar nemtom mi a rossz Valami 5let hogy kideritsem mi a problema ? -
Loretto
veterán
válasz
supernova78 #213 üzenetére
Az nem olyan vészes, ha nem megy feljebb nem kell izgulni, esetleg havonta pasztázni.
-
supernova78
csendes tag
Van egy P4 651 es procim húzva max 60 C körül van az jó vagy sok a 60-62? mennyi lenne az ideális hőfok ? cnps 9500 van rajta ezért kérdezem mielőtt vki írna hogy vegyek vmi jobb hűtőt
köszi előre is -
Loretto
veterán
válasz
Kepi p4 630 #211 üzenetére
H2O, vagy Coolink U8 120, Tr xp 120, Zalman 9500, Scythe Ninja a léghűtők közül.
-
Kepi p4 630
tag
Sziasztok! p4 630 amat szeretném komolyan meghúzni! Csak azt nem tudom milyen hűtőt vegyek rá!
Ki mit ajánl? Alőre is THX!
-
IIIstIII
senior tag
na született eredmény:
memória:
[link] -
IIIstIII
senior tag
Már 3ghzen is szarakodik. most 2800on megy a ram pedig 195ön (x2) és 2:3:3:5 időzítésen.
[Szerkesztve] -
IIIstIII
senior tag
hiába lockoltam az agp/pci akárny hogy 66/33 maradjon a 173as (3100mhz) fsb-nél nem jön be a kép. viszont megtaláltam hogy hol lehet a ramot rábírni hogy 200mhzet kapjon. nem az fsb800nál mert ott csak lefelé lehet osztani az arányokkal hanem by cpu és ott van egy 4:5höz ami nekem kell. most stabilizálom 3ghzen és megnézem az időzítéseket is.
-
IIIstIII
senior tag
Hehe nekem is C0ás. minnyá alkotok (nem volt időm eddig) de egy valamit nem értek az előző Foxconn alaplapomban ez a proci win alatt stabilan 35 fok volt úgy hogy a cnps7000 csak 1800on pörgöt. most az új lapban a bios is azt írja hogy 50 fokos...pedig a borda mégcsak nem is langyos...most akkor az érzékelő mér férre vagy az előző alaplap volt rosz vagy csak a borda nem elég polírozott (vízszintes) de paszta az van alatta kellő mennyiségben.
-
mycso
veterán
válasz
IIIstIII #203 üzenetére
Mivel 533fsb-s a procid, ezért nemtudsz semmit 800fsb-re állítani. /3.6-on kéne mennie a procidnak, hogy 800 legyen az fsb/
Akkor alapfesszel, itt a vége 3 gigánál a procidnak.
A CPUAM arányt mégis lehet változtatni.
Most nézem, hogy u.a. a bios, mint az is7 ben.
A ''Soft menu''-ben, ahol a procit lehet húzni, a ''N/B strap CPU as''-t állítsd 800-ra, és akkor beadja az összes ram állítási lehetőséget /IS7-nél így működött/. -
mycso
veterán
válasz
IIIstIII #201 üzenetére
Feszt is emeltél a procin 3g felett???
Egyébként lehet, hogy ott a vége, nem egy mai darab, és nem is egy tuning darab az a proci.
Nekem volt régebben egy 2.8/533/1M ABIT IS7-ben, az pl. ment 3.8-at
A ramra meg annyit, hogy csak 800fsb vagy felette adja be az összes mem állítási /arány/ lehetőséget. -
IIIstIII
senior tag
Üdv.
Van nekem egy dilemmám. Most vettem egy sima IC7et hogy tudjam tuningolni a procit (az előzőben nem tudtam volna) egy P4 2,4ghz 1mb cache s478as prescott kazánról van szó. na most ez a cpu megy 3ghzen stabilan de ezt keveslem viszont ha följebb húzom pl 3100ra akkor meg nincs kép ha utána visszarakom cmos clear után 3ghzre ismét nincs csak alapon. a másik dolog ami zavar hogy nem lehet állítani az arányt a memóriánál csak 1:1hez és 4:5höz mai azt jelenti hogy alapon csak 333mhzen megy(533fsb). Esetleg egy bios frissítés helyrehozhatná e ezt a hiányosságot (használt az IC7 egy éves) és szükséges e hozzá winreinstall emiatt? Vagy mi az ok amiért nincs kép 3ghz fölött?
Van valakinek ugyanilyen procija és ha van mik a tapasztalatai?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged