- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
xlaci
senior tag
Ugye ha ennyi v-ot kapna a proci akkor megégne egy kicsit?
-
xlaci
senior tag
válasz
robyeger #377 üzenetére
Nemtudom hogy az előző ezzel kapcs. hsz-ket jól értettem-e, tehát:
915p alaplap, nekem már 245fsb nél nem indul, 250-nél volt hogy elindult de elvesztetta kapcsolatot a hálókártyával. Ha windowsból húzom a systool-al akkor ezek a problémák kivédhetők? (a proc most 3.67-en van, de menne 4.2 ig is kb) Tehát biosban beállítom a 244 fsb-t, de a winfosból húzom a systoollal akkor nincs ilyen probléma?
[Szerkesztve] -
xlaci
senior tag
Csináltam teszteket az everestben, proc 3.67, mem 652:
Memória olvasás: 7336 [link]
Memória írás: 5145 [link]
Memória másolás 4662 [link]
Várakozási idő 86,9 [link]
Cpu queen 2589 [link]
Cpu photoworxx 12212 [link]
Cpu zlib 15233 [link]
Fpu Julia 2009 [link]
Fpu mandel 3789 [link]
Fpu sinjulia 1655 [link]
[Szerkesztve] -
xlaci
senior tag
Hát ahogy mondtam 245 fsb-nél már nem indul a rendszer, de legalább 244-ig elment. Ez 3.666 ghz, ekkor a ram 652 mhz-n megy, így teljesen stabil az egész. Esetleg még az időzítést megpróbálom visszarakni 5-5-5-15 -ről 4-4-4-11-re.
syn7h37ic írta:
''én is 250-en indítom a gépemet, itt semmi problémát nem tapasztaltam.
A további tuningot pedig Windows alól kapja, éspedig úgy, hogy van az alaplaphoz egy progi, amivel akár 3-féle tuningbeállításokat is tudok csinálni.
Ha nincs ilyen prog az alaplapodhoz, akkor a clockgen-el is próbálkozhatsz.''
Pontosan milyen prog-ra gondolhatott?
Így ezekkel a progokkal ''bios nélkül'' is lehet tuningolni? -
-
xlaci
senior tag
válasz
BlacKSouL #336 üzenetére
No tehát, sikeresen eljutottam 240 fsb-ig -> 3.6 ghz, a romot ekkor felraktam 641-re, simán ment. Aztán ramot még visszaosztottam hogy próbálom tovább, a következő történt: először 250 fsb-nél elindult a rendszer, de amikor winfos töltötte be magát, akkor már láttam hogy probléma lesz, mert az óránál a sarokban kiírta hogy új hardware-t talált
-> gigabit ethernet .....
Firefox->semmiTöltés->semmi
Abszolút nemvolt net. Na mindegy mondom akkor 245-ön megpróbálom:
azonnali fagyizás, semmi reakció
Ezekszerint csak 240-ig megy a dolog, pedig még erőltetném. -
xlaci
senior tag
Na, elkezdtem húzni az FSB-t úgy hogy mindent auto-n hagytam.
210-ig maradt a 8:6-os megosztás, 215-nél pedig magátol visszarakta 1:1-re, az időzítéseket pedig átálította magának 4-4-4-11 -ről 5-5-5-15 -re. Ekkor 430 mhz-s ramnál az everest benchmarkokban az írásnál és olvasásnál is jobb eredmények jöttek ki mint 580 4-4-4-11 -nél! Nemnagyon értem hogy miért de ok. Viszont másolás és a várakozási idő valamivel rosszabb lett.
Aztán a másik: 215-ös fsb-nél a rendszerbelépés után, amikor nyomtam egy újraindítást, akkor úgy indult újra a gép, hogy kb 5 másudpercre kikapcsolódott, aztán indult.
És ugyanez történt akkor is amikor fsb-t 220-ra állítottam, és rányomtam a mentés/kilépésre a biosban. Ugyanúgy megállt, 5 másodperc, és indul normálisan. Miért lehet ez?
[Szerkesztve] -
xlaci
senior tag
Tehát akkor beállítom a
pci frequency-t 100-ra
pci clock synchronization mode-ot 33.33-ra és mehet a tuning? mást nem kell beállítani ugye?
Még 1: a dram/fsb szorzó 8:6-on van (így irja az everest, nemtom mér nem 4:3), elméletileg így meg is felelne, de
hol lehet ezt a biosban beállítani? egyszerüen nem találom. Milyen címszó alatt fordulhat elő? -
xlaci
senior tag
Ezzel sem vagyok tisztában mire kell állítani:
PCI-Express Frequency alatt rögtön
pci clock synchronization mode: to cpu/33.33mhz/auto és még
spread centrum: disabled/enabled/auto
5let?
[Szerkesztve] -
xlaci
senior tag
PCI-Express Frequency-t a biosban mire kell állítani a tuning elött
100-as értékre?
[Szerkesztve] -
xlaci
senior tag
válasz
BlacKSouL #264 üzenetére
Hát akkor 250-ig próbálom, de tovább azzsem nem.
Normális hütésnél gondolom a procihűtésre gondoltál. Namost nekem sima gyári hütés van a procin. Szerintem qrva jó, mert a legnagyobb terhelésnél is max 50 fok a proc, és ekkor a minimális 2600-as fordulatszámon megy a ventije! Amúgy a max fordulatszám 4200. Amíg nem volt téve venti a házra, és enyhén szólva forró volt az egész, akkor is simán szinten tartotta, csak a fordulatszám ment feljebb (igaz, 2600 fölött kezd egy kicsit hangos lenni)
Amúgy van arra valami program amivel lehet állítani winfosból a procventi fordulatszámot?
Biosban hol lehet állítani? -
xlaci
senior tag
válasz
BlacKSouL #262 üzenetére
Köszönöm a választ
Hát majdnem ugyanaz mind a P5GDCPRO. Asszem én is elviszem 250-ig de ott le is állok.
És az igaz hogy nem képes lefixálni a pci-express bus-sebességét? Mert ha jól emlékszem az 1. hsz-ben olvastam (nem jó a memóriám). Vagy ha a biosban le van fixálva akkor ok?
Elszállhat ezmiatt a vga az fsb-emelésnél?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
xlaci
senior tag
Olvastam az 1. hsz-ben:
''A PCI Express-es alaplapok közül a 915-ös lapkakészlet sajátossága, hogy nem képes valóban fixálni a PCI-e órajelét, ezért alaplaptól és a PCI-e buszon lévő eszközök típusától függően egy bizonyos FSB fölött (általában 260MHz felett) az egyes eszközök megtagadják a működést. Különösen érzékenyek a SATA kontrollerek, az alaplapra integrált Gigabit Ethernet adapterek és a VGA kártyák! A kritikus frekvencia elérésekor a VGA érzékenysége esetén be sem bootol a gép, a SATA kontroller nem látja a HDD-ket, az Ethernet kontroller egyszerűen „eltűnik”.''
Nekem asus p5gdc pro alaplap van (915p).
Nyugtassatok meg hogy az fsb-t 250-ig biztonságosan húzhatom,
ha esetleg valakinek 915-ös lapkakészletü alaplapja van és ezzel húzta a procit akkor kérnék valami tapasztalatot.
Köcsögöm székem! -
xlaci
senior tag
Hyall!
1 db kérdés: egy p4 630-as van a gépembe, ami ugye képes 64 bit-re. A gépemen 32 bit-es winfos van. Gyorsabb lenne a proc ha 64 biten használnám? (nem vagyok képben 1általán)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Futás, futópályák
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- További aktív témák...
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest