- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsu_
senior tag
válasz
robyeger #3402 üzenetére
Oké, megnéztem cpu-z-vel.
Intel Pentium 4, Northwood.
Brand ID: 8
Socket 478 mPGA
techonology: 0.13um, voltage:1.264 v
Specification: Mobile Intel Pentium 4 CPU 3.06ghz
Family: F, Model: 2, Stepping: 9
Ext family: F, Ext model: 2, revision: D1
instructions: mmx, sse, sse2
Clocks:
core speed: 1604.4 mhz
multipler: 12.0
bus speed: 133.7mhz
rated fsb: 534.8mhz
Cache:
L1 data: 8 kbytes
L1 trace: 12 kuops
Level 2 512kbytes
Akkor ezek szerint ez egy mobile proci?
[Szerkesztve] -
Zsu_
senior tag
válasz
robyeger #3397 üzenetére
Amiket tudok biosban állítani:
- spread spectrum: disable / +-0.1%, +-0.2%, ..., +-1%
- cpu clock: 133-266 között
- memory frequency for: auto, ddr-266, ddr-333, ddr-400
- vcore control: auto, manual
- performance selection: auto, standard, turbo
- cpu vcore setup: 0.1v, ... ,0.4v, auto
- NB vcore setup: 1.5v, 1.6v, auto
- ddr voltage setup 2.5v,..., 2.8v, setup
- agp voltage setup: 1.5v, 1.6v, auto
EIST-t nem találok.
Ez egész pontosan egy intelp4 3060mhz/533 proci -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #3367 üzenetére
A 6600-as nekem aranyárban van most, a kereskedő, akinél vettem pedig jó árban beeszámította a 945-ösömet. De 290-nél behal a SATA vinyó és akkor működik csak, ha a PCI-E freki fixen 100-ra van állítva. Na majd mycso mester után szabadon kísérletezem..
Miért nem jó a 6300-as? És miért lenne jó a 4300-as? A 4300-as nem véletlenül a felsőbb kategóriás pentiumD-k szintjén van? -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #3362 üzenetére
Hát a 945-ös pentiumD-nél csak enable/disable opció van, úgyhogy egy 6300-as Core2 Duo-ra fogom ma cserélni, pedig Isten látja szeretem ezt a prockót, de valahogy nem igazán passzol össze ez a deszka és ez a prockó.250-es FSb-nél már 1.57 volt kell neki és fél óra múlva random újraindul.
De!!!!! Előtte lefut az összes procinyúzó teszt hibátlanul. Ezt add össze.
Köszi a képeket, tanulmányozom őket.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #3354 üzenetére
Majd dobjál már néhány képet róla, hadd tudjuk meglesni, köszi.
Más: Hogy megy neked a 940-es PentiumD 1.3Volttal 266-os FSB mellett????Tudom, 12X a szorzó, de nekem is C1-es revíziójú PentiumD 945-ös van és 250-en egyelőre abszolúte nem stabil, még 1.51 volt mellett sem, igaz 17x a szorzója, még nem próbáltam visszavenni.
leírnád miket állítottál be, pontosabban, mika főbb beállítások a biosban? -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #3344 üzenetére
Talán mycso mester megbocsájtja, de kérdeznék még valamit tőled:
Ha összekapcsolom a két tápot: a Chieftec 550-est és a Q-tech-et, akkor ezek szerint:
1. Kell egy elosztókábel (Y alakú)
2. Nekem szerverházam van, nem lesz gond az elhelyezéssel, de ezek szerint megeshet, hogy nem áll le az egyik táp. Ha az a Q-tech, akkor szívás, mert nincs rajta kikapcs gomb.) legfeljebb ki lehetne hűzni a konnektorból.
3. Én azért gondolkodtam el ezen, mert van ugye a 945 pentiumD-s procim, 2GB (4X512MB) Kingmax 667/818Mhz-es ramom, van három vinyóm a gépben és néha még egy negyedik is befigyel mobil rackben. Ezenkívül van DVD-író, CD-író, 6 házhűtő, ezek egy része világít, mint a karácsonyfa.
Szóval érdemes lenne nekem is ezt meglépnem, bár a Q-tech korántsem olyan jó minőségű, mint a Chieftec, de csak kisegítőként kelelne, azt hallottam olyan nagy baj nincs velük, csak éppen nm tudják csak a 60%-át annak, amit ráírnak.
Szóval, jó az elgondolásom? Pusztán egy elosztókábel kell és mindkét tápnak 24 tűsnek kell lennie ?(persze a négy tüske lecsatlakoztatható, hogy a régebbi verziókkal is kompatibilis legyen) -
-
ace_ventura
tag
válasz
robyeger #3250 üzenetére
Köszi, megvan a proci, és alapfeszen (1.3875V) 255 FSB-vel 4,5 órán át is bírta a Prime95-öt [link], szóval a teljesítményével nagyon meg vagyok elégedve.
Viszont a hőmérsékletével már nem annyira, mert 3.83 GHz-en 100%-on terhelve 72-74 fokos volt (ezt már orvosoltam, lásd alább), ami az előző 2.8 GHz-es Northwood-omhoz képest kb. 10 fokkal több, pedig a G1-ről azt olvasni, hogy a régebbi Prescott-okhoz képest kevésbé melegszik. Szétkaptam az egész gépet, újra pasztáztam a procit, és a házban az elülső Antec TriCool venti fordulatszámát felvettem közepesre, így már az 1 GHz-el lassabban üzemelő Northwood hőmérsékletét hozza terhelve. [link]
Sajnos azonban terheletlenül még mindig 54 Celsius fokos. Ez vajon miért nem ment le szintén?
Kiegészítő info: a procin a konfigomban olvasható 5 hőcsöves Thermalright XP-120 hűtő van, amin egy Papst 4412 FGL csücsül, tehát nem gyári hűtéssel próbálom a tuningot.
[Szerkesztve] -
uratti
tag
válasz
robyeger #3236 üzenetére
köszi az infót!
egy 2600+ bartont cseréltem le rá, ugy kalkuláltam hogy az árából ki jöjjön az uj lap+a proci cerka D 3,3-ason gondolkodtam de nagykerből tudtak hozni 14k ért egy p4 630-ast és ugy gondoltam jobb mint egy cerka. most jelenleg egy Asrock 775i65G r2.0-ben megy, nem tuningolom, de majd szeretném bőviteni a lapot egy ASUS-ra. mivel a barton is ASUS A7N8X-E Deluxban volt és atom stabil volt 3200-on, ezért maradok az ASUS-nál.
ASUS-ból milyen tipusokat? -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #3178 üzenetére
Ebben igazad van. Más: szerinted az alaplapon gerjedő (???) tekercsek, vagy ami olyan fura hangot ad ki (nem a táp, az a ház tetején van most) károsíthatja az alaplapot?
Más: én is megpróbáltam a 945-ös szorzóját 12-re visszavenni, de az alaplap ragaszkodik hozzá, legalábbis a biosból való kilépéskor, hogy 17-es szorzóval megy és már 4.42GHZ-et is kiírt, holott persze nem így van, hiszen Minimum Speeden megy. A 945-ös alapórajele 3.4GHZ, tehát hogy megérje sebességben legalább 265-270MHZ-et el kéne érni FSB szintjén. Viszont már 260-nál összecsuklik a Windows, pedig érzékeli, hogy 12-es a szorzó, CPUZ-vel megnéztem.
Kérdés: ilyenkor elég lehet az alapfesz, vagy növelni kell a feszültséget? (azért kérdezem, mert 12-es szorzónál az órajel sokkal kisebb lesz, mint 17-esnél) -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #3123 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy a gyári hűtő fordulatszáma 5000rpm volt??? Hmmm...éppen most gondolkodom, hogy a Zalman rézhűtőt (7700) lecserélem a gyárira, mert 1cm van közte és a Chieftec táp ventirácsa között és mivel jön a melegebb idő, kezdik ütni egymást a tápból kijövő levegő és a zalman által keltett örvény.
Egyébként, aki próbálta már az Intel gyári hűtőjét, megmondaná, hogy milyen és mennyi a maximális fordulatszáma? -
robyeger
addikt
válasz
robyeger #3106 üzenetére
Sziasztok! Előre is köszönöm bárkinek, aki véleményezi(észrevételt tesz) ezen irományomat, mind magyar fogalmazásbeli, mind szakmai szempontból
Továbbá, keresek egy vállalkozó kedvű egyént, aki ezt könnyű szerrel angol nyelvre tudná fordítani, mert én lusta vagyok és már az angol nyelvtannal is hadilábon állok
[Szerkesztve] -
RealJackal
csendes tag
-
válasz
robyeger #2969 üzenetére
asszem csak 2 lehetőség van, amiket emlitettél.
most a 0804 biost használom a tuning miatt.
van a lapnak, ehhez a procihoz való bios-a
0302 verzió , ott külön van a szorzó állitás,de nekem az nem kell.
teljesen jó a 16-os szorzó.
egyébként a proci csak átmeneti megoldás,a deszka pedig előkészités a C2D procihoz.
egyébként jó párost alkotnak ketten.
szép eredményeket tud elérni a cucc igy is hogy csak 1 magos procim van.
===: egyébként miért kérdezted ?
[Szerkesztve] -
Match
tag
válasz
robyeger #2876 üzenetére
ismerem persze,1.6 voltot igaz tudok adni a cpunka
,de ez a lap nagyon alul feszel,1.6 voltot adok a cpunak akkor is max terhelve 1.5 voltot kap,ez merve volt nem szoftosan multi-al,szal ez a problemam,meselj ezekrol a faziskoros temakrol,mert szerintem az a bibis nekem,instabil a lap,van mikor 3-4 orat megy sabilan orthosba 4.2 ghz-en 1.5 volton,van mikor 20perc es hibazik,ezt nem ertem
-
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2867 üzenetére
Most 1:1-ben 240-es FSB mellett 3.84GHZ -en megy a processzor és 480MHZ-en a ramok 3-4-4-7-es időzítéssel, de a biosban már csak az utolsó értékét lehet változtatni 8-ra. Esetleg nincs olyan progi, amivel Windows alól lehet az időzítéseket manipulálni? Bár ezt nagyon nem szeretm, a bisoban szeretm állítgatni a dolgokat, de hát ez van....
Az Asus Biosban van egy ilyen opció: Memory Acceleration Mode: ez a HyperPath technológia és gondolom ezt már jobb kikapcsolni ilyen magas Ram frekinél.... -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2865 üzenetére
Most viszont Dualban már jobb eredményeket érek el.
Megpróbálom 1.1-ben hajtani a prockót és a ramot. Most 235-ös FSB mellett 3.7GHZ-en megy a proci és 470MHZ-en a ramok. Szerinted a Kingmaxok meddig bírják? 2.85 Volt melett 500-ig elmennek?
Ha már itt tartunk: a ramok időzítését ilyen magas órajel mellett érdemes viszavenni?
Más: dehogy fogytál ki az ötletekből, éppenhogy inspirálsz, régen beszélgettem itt a PH-n ilyen jót, mint veled/veletek. -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2860 üzenetére
Dehogy nehéz, én öntöm itt az információkat számolatlanul.
Bontsuk akkor szét:
1. Első probléma: az MSI 865PE neo3-F lapban 248-as FSB mellett ment a 640-es jelenlegi P4 3.97GHZ-en stabilan. Most az Asus lapban 4080MHZ-en megy stabilan, 256-os FSB-vel is megy Maximum Speeden (bios beállítás), mégis az MSI lapban mért összes benchmark eredményem jobb, mint most az Asus lapban, annak ellenére, hogy itt magasabb órajelen megy a processzor. Videokártya beállítások ugyanazok (3D-s benchmarkok esetén).
2. Második: Kipróbáltam, Minimum Speedre állítottam a biosban a megfelelő beállítási opciót és a szorzó fixen 12 lett. De: 260 a maximum FSb, amit íg el tudtam érni 1.4 Volt mellett. Ez 3124MHZ-et jelentett és jóval lassabb volt a gép, mint annak előtte (Super PI 1M, 10Mp-vel lassabban futott le, stb.) 264-es FSB mellett pedig nem jutott el a Windows bootig a gép. A post screen lefutása után vagy újraindult, vagy kikapcsolt, akár 1.65Volt magfeszültség melett is.
Terminal Voltage-et hol piszkálhatom meg, mert ilyen bios opcióm nincs.
És bocsesz a sok infoért, csak most benne vagyok és jó kísérletezni. -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2858 üzenetére
Minimum Speed, Maximum Speed, Disable és Automatic funkciók vannak a biosban. CPUZ-vel néztem és 12X-es a szorzó Minimum Speeden. Majd kipróbálom mennyire lehet emelni az FSB-t, de azt hiszem 255-nél nem megy többet. Mennyi feszt kell, lehet ekkor adni? Hiszen a processzor ekkor csak 3GHZ környékén megy.
-
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2853 üzenetére
Hidd el, ezen magam is meglepődtem. nem azért futtatok 3D markokat, hogy több pontot kapjak, tudom mire képes a Gainward kártyám.
hanem elsősorban a CPU izzasztására, hogy mire képes és mennyi pontot kap.
Ekkor lettem figyelems arra, hogy ha több feszültséget adtam neki, mint amennyire szükség volt az induláshoz és a stabil működéshez (ez persze csak próbálgatás után, később derült ki), katasztrofális pontszámokat adott a 3D mark 2005 a CPU-ra. Volt olyan, hogy 3000 pontot. Ha visszavettem a feszültségből és ez valamiképpen kompenzált valamit a programban - hogy mit azt csak a programozók tudnák - akkor máris 4000 pont fölé ment a CPU pontszáma.
Más: kiakaszt a HT. Nem kell elmagyarázni, mi is ez, jól tudom, mindent elolvastam róla még anno, amikor megjelent az első 3.06GHZ-es Intel processzorokban.
De magyarázza már meg nekem valaki a következő jelenséget (szándékosan kiemelem):
az adott feszültségen addig jól működő processzor (konkrétan: 4080MHZ, 1.51Volttal, HT kikapcsolva, minden hibátlanul lefut, benhmarkok, 3D-s programok) rögtön megőrül, mihelyst bekapcsolom a HT-t. Konrétan ez abban mutatkozik meg, hogy ha például lefuttatom a 3D Mark 2005-öt és a processzor tesztelő részhez ér a program, akkor vagy egyszerűen kilép, vagy újraindul a gép. Kipróbáltam néhány elég gépigényes, számításigényes autós szimulátorprogram esetében is, ugyanez a jelenség van. Pár másodperc és kilép a program. Ha több feszültséget adok neki, vagyis radikálisan emelem a prockó feszültségét, akkor meg visszajutunk az eredeti problémához: az fps esik, ez szemmel is látható és a 3D Mark 2005 2000 pontot ad a processzorra a lefutás után (márha nem bukik bele még így is a benchmarkba).
Ezek szerint nincs más lehetőség, mint kikapcsolnom a HT-t......
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2789 üzenetére
Igen, azonosak a beállítások, de különös dologra figyeltem fel. Ebbena lapban 4GHZ fölött is stabil a proci, de kaatsztrofális eredményeket ad 3D Mark-ban. Viszont: ha visszaveszem mondjuk 3.9GHZ környékére, akkor közel azonos eredményeket kapok, mint az MSi lapban.
De miért mér kisebb processzor órajelen jobb eredményeket?Oké, lehet, hogy hibázik a prockó, de az akkor megmutatkoza abban, hogy kilép az alkalmazás, vagy újraindul a gép, nem? 4.2GHZ-nél már újraindult a gép, ezt meg is értem....
-
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2759 üzenetére
Kingmax Superramok vannak benne, tehát bírják akár a 450-et is, ezt az MSI-ben kipróbáltam.
266X16 lenne a legideálisabb? Az nem 4256MHZ? Ha visszaosztom a ramot, akkor is kikapcsol 270-nél. Most x16 szorzóval 255-ös FSB mellett 4079MHZ-el megy.
Vcore: 1.6V
Memória: 2.75Volt -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2754 üzenetére
Megcsináltam és ugyan a betöltő képernyő még mindig 4GHZ-et mutatott, de a ''Minimum Speed''-el a CPUZ jelzi, hogy 12X a szorzó. tehát sikerült, 250-es FSB mellett, de ez csak 3GHZ. A Ram 5:4-es leosztásban 400MHZ-en megy most. Akkor hogyan tovább, hogyan tudok ebből egy gyors rendszert kihozni? Emeljek FSB-t?
-
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2736 üzenetére
A tapasztalatom: nem biztos, hogy megérte az MSI-ről az Asus deszkára váltani, bár visszatehetem akár holnap is az MSi lapot, de többet vártam, másoknak nagyon jól muzsikált.
A helyzet: a legújabb (ez is 2005 végi) biossal még csak fel sem ajánl semmiféle unlockolást. Ráadásul abban reménykedtem, hogy 1:1-ben hajhatom a ramokat, meg a prockót, de megint vagy 3:2, vagy 5:4 lesz az arány. ha 400-ra veszem a DRam Frequency-t, akkor meg nem indul ela gép, CMOS resetelni kell. Az MSI.-ben a ramok bírták (kipróbáltam ) a 450MHZ-et is, denem értem itt mi a helyzet. lehet, hogy egy korábbi biossal kellene próbálkoznom, csakhogy nagyon korábbra nem mehetek, mert nem fogja felismerni a prockót. -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger #2736 üzenetére
Természetesen megosztom, de a bios verziókról szólva, az Asus P5P800 a legutolsó biosoktól kezdve támogatja a 2MB-os L2-vel rendelkező prockókat, így az én P4 640-esemet is. Tehát annyira nagyon nem mehetek vissza a biosok verziójában, de nagyon izgata dolog és beszámolok.
Egyébként olvastam a témában a hozzászólásaidat, inspirálóak. -
várnarancs
addikt
válasz
robyeger #2330 üzenetére
Recska: merre laksz?
Roby: igen. hidegben megy egy kicsit följebb is, de most nem! A lap nem leheta hibás, hszen elvileg ez a legjobb S478-as lap amit csináltak az E-DLX-en kívül! Hát igen, azo tényleg jók. De ez vhogy nem akar menni. Bár lehet h egy chipset fesz segyítene, azt majd megnézem, hogy lehet-e állítani. Mert lehet h az a ludas, nemtom!
Elolvastam a 3.-hsz-t. olyan felemás. Hol tom megnézni, hogy ?. heti CPU-Z? vagy szedjem ki a lapból? -
Hoffer
őstag
válasz
robyeger #2129 üzenetére
És szimplán az nem lehet a hiba hogy mivel nekem a kártyán két DVI kimenet van a monitoromé meg csak sima analóg és átalakítóval használom és e miatt van ez az egész?? Mert amikor játéknál elmegy a kép ami ritkán van csak meg ez az egész csak ritkán van, akkor hangba hallom, hogy a gép tovább dolgozik mert tölti tovább a játékot és csak a monitor kapcsol ki! Meg ez a monitor nem egy uj darab szal gyanakszom hogy a monitor lehet a hibás vagy az átalakító miatt ilyen!
-
robyeger
addikt
válasz
robyeger #978 üzenetére
Intel Pentium4 szorzózár feloldás UPGRADE final
Sikerült lenyúlnom PC-StyleIntel PentiumD-940 ''C1'' steppinges (sSpec: SL95W) prociját és csodák csodájára a rev. 1.02 Asus P5LD2 lapomban fixen vissza lehetett venni a szorzóját 12-re, kijátszva az EIST energiagazdálkodást. [link]
, mivel régebben ugyan ezen procinak a szorzóját egy Asus P5LD2 Deluxe lapban nem lehetett fixen visszavenni, a következtetésem:
Az EIST szorzóvisszavét valamiféle elektronikai kütyüt igényel az alaplap részéről(ellentétben a régi! TM2 visszavétel, mert az csak BIOS programozás kérdése), valószínűleg ezért nem láttam más márkájú deszkákon még ilyet és ezért csak újabb reviziós lapokkal lehet a 12-es szorzót fixálni. Ebbe a körbe tartoznak az
Pentium4-6x0 ''R0'' steppinges procik (pl: [link]) és a Pentium D 9x0 ''C1'' steppingesek.
Természetesen a régebbi Asus lapokkal a P4-6x0 ''N0'' steppingeseket fixen vissza lehet venni 14-es szorzóra.
Amiben még a segítségeteket kérném, hogy az újabb ''D0'' steppinges Pentium D-9x5 procikkal nem tudom, hogy vissza lehet-e venni vagy nem??Félő, hogy Intel megint variált valamit (Extreme Edition procijainak piaci védelme érdekében) ezen procik EIST energigazdálkodásán és akkor ehhez még újabb elektronikai megoldás szükségeltetik az Asus részéről.
Bárkinek bármi infója van zaklasson privben, ne kíméljen
Még annyit Conroe prociknál fordult a kocka, ott a teljesítmény szempontjából a minél nagyobb szorzó az előnyösebb, így arra felé kutakodni ez ügyben nem érdemes
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
válasz
robyeger #1244 üzenetére
Ez működik ilyen formában az 540-eseknél is???
Vagy csak 541, 640, 641??? mod.:/ja itt most direkt, csak a 3.2-es procikat emeltem ki/
Vagy 640,641-nél már biosból is állítható???
Mindenesetre érdekes dolgokat csinál az intel, én már lassan nem is tudom követni, hogy melyik procik tudják és melyikek nem ezt a szorzóvisszavételes dolgot.
Főleg így, hogy akkor léteznek olyan procik is, amik tudják terhelés hatására, viszont kézzel nem változtatható. --> ez egyébként valami mod biossal nem oldható meg????
[Szerkesztve] -
Gergo_pet
aktív tag
válasz
robyeger #1035 üzenetére
Socket BGA2 a cpu-z szerint és mobile uPGA2 az everest szerint, viszont a szorzóban megegyeznek mindketto 7-est ir. a régebbi procit nemtom megnézni, mert nem akarom cserélgetni de emlékeim szerint az 5-ost irt az everest és az is BGA2 tokozás volt. vagy micro-PGA. Megpróbálom elmondani, szoval ez mobil proci az biztos, és a procira rá van épitve kulon egy tokozas, ami egy picit nagyobb mint a proci de csak par milivel, 492 pines és egy négyzetet képzelj el amibol minden oldalon hiányzik 1 db láb.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest