Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- RAM topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lacka1111
tag
Mit jelent az h: Stepping-3
Revision-C0? -
Superman
nagyúr
Most már végképpen nem értema dolgot: a BIOS - ban csökkentettem a processzor feszültségét 1.4 Volt-ra. Ezta bios detektálta, elmentettem, de a Core cell windows-os MSI-féle mérő progi szerint 1.53 Volt a feszültség értéke.
Melyik téved akkor?
A CPUZ szerint is nőtt a fesz, hoölott én CSÖKKENTETTEM a biosban. -
Superman
nagyúr
Újabb fejlemény: a prockó 1.5 Volt feszt kap és így megy 241Mhz-es FSB-n, ami ugye 3615Mhz. A benchmarkok több órán át lefutnak, ez nem is gond, de van egy nagyobb, vagy inkább problémásabb: A CPUZ és más MSI fórumok szerint is a 865/875 szériás lapoknál ez a probléma: nem lehet állítani az FSB
RAM osztását normálisan, vagyis egyáltalán nem, az fixen annyi, amennyi. Nálam a CPUZ szerint 3:2.
Így a prosesszor hőmérséklete alapállapotban 47-49 fok. Gondoljátok, hogy ez így sok? -
Superman
nagyúr
-
mycso
veterán
válasz
Superman #1891 üzenetére
Szió, a terhelt 61 fok még elmegy /az a lényeg, hogy 70 alatt maradjon/.
Az 1.6 volt, még éppen belefér /nekem a 3gigásnak 4.1GHz-nél kellett 1.6v körül adni/ --> tehát mondhatni, ehez a 3.5g-hez sok.
Ha csak a 2 egyforma modul lenne a gépedbe, akkor biztosan jobban menne a tuning is.
Egy progival megnézhetnéd, hogy így auton 235FSB-nél milyen osztót használ a lap vagyis milyen frekin mennek a ramok. -
Superman
nagyúr
Van egy P4 Prescott (531) 3GHZ-es processzorom (LGA 775-ös) és egy MSI 865PE Neo3-F alaplapom 2.5GB Rammal (400Mhz-esek). Ebből két modul Kingmax és egy (512-es) Samsung. A processzort feszültségemeléssel felhúztam 3.52Ghz-ig, de nem tudom, van-e értelme, mivel az eredti feszültség 1.3 Volt, most 1.6 Voltot kap. A hőmérséklet így, terheletlenül 50-52C fok, terhelten 61 körül mozog.
Ha kevésbé húzom (3.37Ghz, vagy 3.45Ghz), akkor terheletlenül 45 fok, terhelten megy 55 köré. Kérdés: a processzor ez a hőmérséklete terhelten nem túl magas-e és a feszültségemelés a megengedett határok között van-e? (sárgában van a biosban, ami nagy telejsítményt jelez, a piros az extra telejsítmény, de az már tényleg nem ajánlott).
A memóriák időzítései, mint az egyik kollégánál itt (3-4-4-8), mivel, ha az SPD-re bízom, akkor kisebb értékeket állít be és valszeg a Samsung a gyenge láncszem, mert se kép, se hang újraindítás után. A Dram Frequency nálam Auto-n van, mert bármit is állítsak be (ha visszaállítom a ramok sebességét és úgy növelem az FSB-t), a gép nem bootol be, sötét képernyő. Így most a CPU Bus Clock 235Mhz-en megy, így jön ki 15-ös szorzóval a 3.52Ghz.
Többen ajánlották itt, hogy a memót kellene visszavenni 266-ra, vagy 333-ra, így növelve az FSB-t, de mondom, nálam akkor nem bootol a gép, csakis akkor, ha a DRam frequency Auto beállításon van. Ez vajon miért lehet? -
Eagle16
addikt
Oké köszi a választ!!!
-
robyeger
addikt
válasz
Eagle16 #1888 üzenetére
Gondlom nem egyedi gyártású ''Engineering Sample'' procid van, akkor pedig a szorzója fix, nem lehet állítani. A deszkád BIOS-ban állítsd a memóriát 333Mhz-re, ugyan is a memória(DRAM) sebessége mindig arányosan változik az FSB-vel együtt. Alaphelyzetben volt ez az FSB : DRAM neked 1:1. Attól függően, hogy milyen tipusú deszkád van, 333-ra állítva vagy 6:5 vagy 5:4 (FSB : DRAM) arányt kapsz. Így nyugodtan beállíthatsz 240-250Mhz FSBt, mert pont akkor fognak újból 400Mhz-en menni a ramjaid. Közben ne felejtsd el auto helyett kézzel(manual) beállítani a BIOSban a memória időzítéseket is, a (3-4-4-8)-ra.
[Szerkesztve] -
Eagle16
addikt
hali!Van nekem egy 2.8-as LGA775-ös P4-em amit lehet hogy tuningolni szeretnék.Alapórajele ugye 2800mhz amit egyszer feltornáztam 3033Mhz-re de a ramok így 433mhz-en mentek(kingston valueram, 3-4-4-8 dual channel).Na most azt vhogy meg lehet oldani hogy úgy húzzam ezt a procit hogy a ramok alapórajelen maradjanak??Mert gondolom 400Mhz-es ramok nem nagyon szeretnek 433-on menni, főleg hogy nem is tuningra csinálták őket.Az FSB-t állítottam magasabbra, a szorzót meg sztem nem lehet biosban állítani nekem sajnos
-
robyeger
addikt
válasz
FanTomasz21 #1886 üzenetére
Szerintem kb. egal vagy alig lesz különbség a két beállítás között, mert ha csökkented az FSB, akkor romlik a rendszer össz késleltetése, de mivel nő a memóriabusz sávszélessége, feltételezve hogy 220Mhz-en is tudod tartani a 3-4-4-8 időzítést. Két kioltó ellenhatás. A tuti az lenne, ha 240Mhz FSB is 1:1-ben ugyan azon időzítéssel tudna menni a ram(ami valljuk be nem valószínű) Egy biztos, inkább a 3D játékok nevezhetők memóriasávszél éhes alkalmazásoknak, de azokon is javít a kisebb késleltetés. A felhasználói progikon, pedig jóformán csak a kisebb késleltetés javít hatékonyan. Ezért hiszek én inkább a kisebb késleltetésben. (azért a sávszél és a késleltetés valamilyen mértékben oda-vissza ható dolgok, legpontosabb, ha Sandra2007-el vagy ScienceMark 2.0-val leméred így is és úgy is.)
[Szerkesztve] -
FanTomasz21
tag
Sziasztok.Pentium 4 530as lga 775ös foglalatú procim van.Alapórajele 3000 mhz jelenleg 3600on járatom 15X szorzóval,az fsb 240 mhz. A memóriáim ( 2*512 geil ddr1- esek ) viszont alapórajelen 5:6 os arányban 3-4-4-8 időzítéssel működnek.A kérdésem az lenne hogy szerintetek nagyobb lenne e a rendszerem teljesitménye ha a proci órajelét visszavenném 3300 mhz ig viszont a memóriák órajelét 220 mhz-ra emelném szorosabb időzítésekkel? ( azért 3300mhz-t mondom mert úgy emlékeim szerint még stabil volt a rendszer 1:1 arányú memórabeálításokkal is) A gépet főként játékokra használom, érdekelne melyik beállitásokkal járok jobban.Köszi előre a válasz(oka)t
-
robyeger
addikt
válasz
agyurma #1881 üzenetére
Elsőként a legújabb BIOS-t kellene feltenni a lapodra, másodsorban az alaplap gyártó weboldaláról letölthető a te tipusú lapodhoz a kézikönyv(manual), ami általában egy PDF fájl vagy az betömörítve zip-ben(talán meg van neked papíron is). Ezt olvasd át, ebben benne van, hogy melyik jumper-el lehet CMOS clear-t végrehajtani vagy FSB-t állítani BIOSban?, netán azt is melyik jumperrel.
[Szerkesztve] -
-
lacka1111
tag
Sziasztok!
Felhúztam 3,2Ghz-re a procit, de amikor bejelentkezik a winbe, akko kirja, hogy hibát észlelt a program ezért leáll...., utána meg újraindul a gép!
Miért indul újra?? Ha feszt emelek, akko bírni fogja?? Mennyi feszt emeljek akkor??
THX -
agyurma
csendes tag
Sziasztok!
Igaz, nem tuning, de nem bírok vele:
Az tanácsolták egy másik topikon az ABIT BE7-Raid-es alaplapomhoz, hogy :
''Olcsobban kijossz ha a regit tuningolod:
Inkabb vegyel a regi lapodba egy 533FSB-s p4 procit. ''
Kipróbáltam a gépemben egy 2,66 GHz-es P4-es, FSB533-as procit, de kizárólag 20x100MHz-on hajlandó menni, máson nem indul el a régi alaplapomban.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Másik kérdés: 2,4-es Cerkát meddig lehet húzne ebben az alaplapban, és érdemes-e? -
robyeger
addikt
válasz
HorvBalint #1871 üzenetére
Amelyik lap támogatja a Core2Dou-t, az a X6800-at is tudja vagy a Intel 955XE és 965XE extrém procijára gondoltál?, szerintem azok olyan ritkák és drágák, nem tartom valószínűnek, hogy olcsón belebotlanál a jövőben.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
HorvBalint #1870 üzenetére
Mert az a lap nem tudja az EIST féle szorzóvisszaállítást. Másodsorban az NVIDIA chipseteknél kalkuláld be, hogy 25% szoftver tuningzár van FSB-re, ugyan ezt felül lehet írni a BIOSban, de a gyakorlatban én azt tapasztaltam, hogy hiába mert instabillá válik a deszka, és sajna nem a chipset max FSB-től számítja, hanem a proci gyári FSB-től. Talán a NForce 680i chipseteknél már nincs így
[Szerkesztve] -
HorvBalint
tag
Ha veszek akkor mindenképp olyat akarok ami támogatja a Core 2 duo-t. És hát azért néztem ki az Abit AB9pro-t mert az támogatja meg még az Extrem változatot is. -
robyeger
addikt
válasz
HorvBalint #1864 üzenetére
Létezik újabb kiadású 630-as is ''R0'' steppingel, aminek 12-re vehető vissza a szorzója [link], de manapság a dupla magos procik világában ezen kár rágódnod
-
robyeger
addikt
válasz
HorvBalint #1867 üzenetére
Én a helyedben ha cserlnék is, csak Asus deszkára(kivéve P5ND2), mert csak azzal tudod visszavenni fixen a procid szorzóját 14-re. [link] A 630-asokat általában 266x14-re könnyen fel lehet húzni, sajna a 915P chipseted 240Mhz FSB felett már mutathat instabilitást, de még ha szerencsés deszka példányod is van 260Mhz felett tuti hogy megadja magát.
-
HorvBalint
tag
Sziasztok
Ha meghagynám a jelenlegi alaplapom (Asus P5GDC-Pro) és memóriám (5* 512 MB 533MHz) akkor kb mennyire tudnám felhúzni a P4 (630) 3ghz procimat? CPU Steppind N0-s azt megnéztem. Vagy ha kicserélném egy ABIT AB9-Pro-ra akkor jobban tudnám húzni? -
Stewe25
csendes tag
Hi all!!
Létezik az hogy tuning nélkül 85 fokos a cpu hője?Mi lehet a baj? -
HorvBalint
tag
Sziasztok!
Mit jelent az hogy CPU Stepping: N0 ??? a másidik karakter egy szám (nulla) nem ''o'' betű. Ez jó vagy rossz? Ja és P4 procim van (630) -
BlacKSouL
addikt
válasz
lacka1111 #1861 üzenetére
Tesztelgetéshez(mert mondtad hogy nincs mivel) használd ezt: [link] telepítsd, a leírásában benne van hogy hogyan tudsz egyszerre kettőt indítani, futtass kettőt párhuzamosan, és közben nézd a ThrottleWatch TM1-ét.
Vagy használhatod ezt is: [link]
Ezek direkt procinyúzók, ha játékkal tesztelsz, az inkább a vga-t izzasztja. -
lacka1111
tag
na most felhúztam 3 Ghz-re, a mem-ek meg 450 Mhz-n mennek, így olyan 55-60°C-s
most még tesztelgetem, meg ilyesmi, aztán megpróbálom kicsit feljebbhúzni -
robyeger
addikt
válasz
robyeger #978 üzenetére
Intel Pentium4 szorzózár feloldás UPGRADE final
Sikerült lenyúlnom PC-StyleIntel PentiumD-940 ''C1'' steppinges (sSpec: SL95W) prociját és csodák csodájára a rev. 1.02 Asus P5LD2 lapomban fixen vissza lehetett venni a szorzóját 12-re, kijátszva az EIST energiagazdálkodást. [link]
, mivel régebben ugyan ezen procinak a szorzóját egy Asus P5LD2 Deluxe lapban nem lehetett fixen visszavenni, a következtetésem:
Az EIST szorzóvisszavét valamiféle elektronikai kütyüt igényel az alaplap részéről(ellentétben a régi! TM2 visszavétel, mert az csak BIOS programozás kérdése), valószínűleg ezért nem láttam más márkájú deszkákon még ilyet és ezért csak újabb reviziós lapokkal lehet a 12-es szorzót fixálni. Ebbe a körbe tartoznak az
Pentium4-6x0 ''R0'' steppinges procik (pl: [link]) és a Pentium D 9x0 ''C1'' steppingesek.
Természetesen a régebbi Asus lapokkal a P4-6x0 ''N0'' steppingeseket fixen vissza lehet venni 14-es szorzóra.
Amiben még a segítségeteket kérném, hogy az újabb ''D0'' steppinges Pentium D-9x5 procikkal nem tudom, hogy vissza lehet-e venni vagy nem??Félő, hogy Intel megint variált valamit (Extreme Edition procijainak piaci védelme érdekében) ezen procik EIST energigazdálkodásán és akkor ehhez még újabb elektronikai megoldás szükségeltetik az Asus részéről.
Bárkinek bármi infója van zaklasson privben, ne kíméljen
Még annyit Conroe prociknál fordult a kocka, ott a teljesítmény szempontjából a minél nagyobb szorzó az előnyösebb, így arra felé kutakodni ez ügyben nem érdemes
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
lacka1111 #1858 üzenetére
Elvileg 70 foknál bekapcsol a beépített védelme, vagyis lecsökkenti a teljesítményét, amíg vissza nem hűl, ám ha folyamatosan magas a hőmérséklet, akkor folyamatosan csökkentett teljesítménnyel fog menni, mi pedig pont az ellenkézőjét szeretnénk. Az a lényeg, hogy abban a progiban amit adtam ne mozduljon 0-ról a TM1 Throttling, mert az jelzi a teljesítmény csökkentését, ami általában 70 fok fölött lép működésbe, ezért van ez az elméleti hőmérséklethatár. Meg azért állandóan ilyen magas hőmérséklet akkor sem jó egy procinak, ha elméletileg simán bírja.
-
lacka1111
tag
válasz
BlacKSouL #1857 üzenetére
várj, egy oldalról rendeltem, megnézem, hátha még kapható, de azt hiszem vmi márkás volt, mert ilyen díszdobozba volt meg ilyesmi
aszem ilyen spire vagy Glaciatech lehetett
amúgy a tuningot még nem próbáltam, mert tanulni kellett, de most kipróbálom!
a ramom Kingstone, vmi tuningos vagy miszal azok bírják az 500 Mzh-t is aszem
a procinak tuningoltam max 70°C-nak szabad lenni?? -
BlacKSouL
addikt
válasz
lacka1111 #1854 üzenetére
Elvileg akkor jó a paszta, ha minél vékonyabb réteget képez a proci(vagy a procikupak) felülete és a hűtő talpa között, viszont! egyenletesen kell hogy legyen szétkenve! Én egy negyed borsónyit vagy még kevesebbet szoktam kb rányomni a közepére, és egy lapos, egyenes élű műanyag eszközzel(régi eldobhatós műanyag fagyiskanál) minél egyenletesebben szétkenem, hogy a proci teljes felületét egyenletesen befedje, de minél vékonyabban. Ha kevésnek bizonyul, egy nagyon keveset még nyomok rá. Aztán amikor a hűtőt ráteszem, akkor azt még óvatosan megmozgatom rajta, hogy homogén módon szétterüljön a két felület között, és befedje az esetleges pici réseket is, aztán úgy rögzítem a hűtőt.
De azt még mindig nem mondtad meg milyen márkájú-tipusú az a hűtőd. -
lacka1111
tag
válasz
FehérHolló #1853 üzenetére
de leszedtem én nincs rajta szinte semmi
-
lacka1111
tag
válasz
BlacKSouL #1851 üzenetére
hát csináltam 1 szoftver frissítést, lehet azért lett kisebb az érték!
most terhelve olyan 55-60°C volt max!! Sztem ez már így megfelelő, de azé még veszek rá új pasztát, mert sztem elég kevés van rajta!
Kössz mindent!!
(everesttel néztem meg, utána meg az Abit EQ-val)
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
lacka1111 #1849 üzenetére
Mivel méred a hőmérsékletet? Sok összetevője lehet a magas hőmérsékletnek. Először is ha a BIOS-od régebbi, akkor esetleg rosszul olvassa ki a szenzorból a hőmérsékletet. Ha ezt az adatot valamilyen programnak átadja Win alatt, akkor ott is lehetnek szoftveres hiba miatti eltérések. Ha mindezeket megfejeli hogy esetleg tényleg nem tökéletesen illeszkedik a hűtő a procira, vagy nem elég hatékony, esetleg hibás a hűtő, vagy gyenge/kevés a paszta, esetleg egy korai szériás procid van, ami szivárgási áramokkal küzd, vagy egyéb bajai vannak, akkor mindezek már együttesen megmagyarázhatják a magas értékeket.
Nekem továbbra is furcsa az a hűtő, márkája, tipusa nincs?
Amikor nekem terhelve van a proci, mérés szerint 49-50°C akkor a hűtőnek a bordája is érezhetően meleg, tehát a jó hűtő, pláne a hőcsöves, azért elég jól kivezeti a bordára(de a hőcső végződésére mindenesetre) a meleget. Ha 70 fok felett van (és tényleg) a proci, de a hűtő nem mondható nagyon melegnek, akkor tuti nem veszi át a hűtő rendesen a proci hőjét.
És az is furcsa, hogy terhelés alatt 70fok fölött nem kapcsol be a Throttle. Ez viszont általában annak tudható be, hogy nem a valódi értéket mutatja a progi. Lehet hogy egy BIOS-frissítés megoldaná, de nem biztos.
mod, #1850:Elvileg ez csak monitorozó program, semmibe nem avatkozik be
[Szerkesztve] -
lacka1111
tag
válasz
BlacKSouL #1845 üzenetére
hát lefutattam 1 3dmark 2003-at( csak az volt készenléten) meg jáccottam is kicsit, de nem kapcsolt be a piros csík! Akkor nem értem mér 55°C(alapon) terhelten meg 70-75°C(játékfüggő) a procim, mert nézegettem és 2 hőcső is van benne! A rács meg kicsit langyos, de nem vészes terhelten is!
Ha van még vmi ötleted, hogy mitől lehet ilyen meleg akkor írj pls!
(majd holnap veszek pasztát és újrapasztázom)
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
lacka1111 #1844 üzenetére
Hogy őszinte legyek nem tudok rájönni ez milyen hűtő lehet, nem tudsz típust mondani? Kicsit furcsállom, de attól még lehet jó. Azt hogy jól pasztáztad-e meg, illetve hogy pontosan szerelted-e be(csavarok meghúzása, procira jól illeszkedés, ilyesmi) csak te tudod.
Azért érdekes, mert ez a proci elvileg egy jó hűtő alatt nem mehetne 55°C-on alapon.
Nézd már meg ezzel, hogy bekapcsol-e a Throttling terhelés alatt: [link] Ha igen, akkor szerintem vagy egy nagyon rossz procit fogtál ki, vagy nem jól van rajta a hűtő, vagy kevés a hűtő.
[Szerkesztve] -
lacka1111
tag
válasz
BlacKSouL #1839 üzenetére
[link]
[link]
ilyen hűtőm van, nem tudom lehet rosszul van beleszerelve, mert nem kaptam hozzá leírást, ezért gondoltam erre fordítom a hűtőt, mert így a házventi kifújja a meleg levegőt!
de ha rosszul van benne akkor szólljatok már pls
amúgy a ház szellőzik rendesen, mert van 1 házventi, meg a bővítőhelyek ki vannak szedve, szal ott is kap levegőt
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
lacka1111 #1836 üzenetére
Milyen hűtőd van pontosan? Szellőzik rendesen a ház? van házventi ami kiszipkázza a meleget? 0,1 GHz-nyi tuning nem járhatna ekkora hőemelkedéssel, ráadásul ehhez még fesz.emelés sem kéne. Ha tényleg hőcsövs a hűtőd, akkor nem lehet hogy nem lett rendesen felrakva, esetleg hiányzik a paszta?
-
mycso
veterán
#1816 Hoffer: A procinak bőven elég az a fesz, sőt 3.2-n lehet kevesebbel is menne --> nem feltétlenül kell feszt emelni, az már csak az utolsó lépés legyen. A ramnak ne adjál feszt, mert mostis csak 540MHz-en megy --> mivel 800-asak a ramjaid, azokat addig nyugodtan felhúzhatod.
#1817 Daweee: Ne az nb-nek akarjál feszt adni!!!! Ha lehet, AGP/PCI frekiket fixre és a procinak kis fesz --> egyébként sem a lapod, sem a procid nem valami tuningbajnok.
#1822 Daweee: Maradjon 70C alatt, Core 2 esetén 60 alatt! --> full 100%-os terhelés alatt ne érjék el ezt az értéket!!!!!!
#1829 PHARD: A gyári hűtő, jól felrakva, normális hővezető pasztával sokmindenre elég tud lenni. Ha nem emeled extrém módon a feszt és a háad is megfelelően szellőzik, akkor ellehet lenni vele. Komolyabb tuningnál viszont érdemes lecserélni, de ezt majd kitapasztalod a hőmérsékleti értékekből.
#1830 Matakee: Egy AMD tesztelő program (nevezetesen: N-bench V3) az Intelekre rossz teszt eredményt ad?? --> LoL próbáld ki
#1831 Segil: Ha a biosban nincsen rá lehetőség, akkor valószínűleg nem fogsz tudni sehogyan feszt emelni. Esetleg kereshetsz a lapodhoz moddolt biost.
#1836 lacka1111: Bár nemtom milyen hűtőd van, de lehet ez a max fordulat amit tud. Egyébként biosban kapcsold ki az összes ventire irányuló szabályozást/ha van ilyen/ majd winben Speedfan -nal állíthatod.
#1837 Blaise: Feszt adhatsz neki 1.5-1.6v-ig is /bár ide elkél egy durvább hűtő, meg lehet sokkal kevesebb is elég a proci kihajtásához/ a lényeg, hogy terhelten a proci ne érje el a 70 fokot.
A ramot memtest-tel teszteld /legalább 2x hagyd lefutni a tesztet/, ha nem hibázik akkor bírja az adott értéket. Asszinkronban emeld a ram órajelet, nehogy a proci legyen a gyenge láncszem --> aztán ha megvan a ram vége, akkor majd megkeresheted a proci végét is a legkedvezőbb DDR : FSB arány mellett. -
Blaise
veterán
Sziasztok !
Van egy p4-es nw 3.2 procim, Asus p4p800 e-deluxe alaplap, és 512 PQi DDR-400 ram
A procit szeretném tuningolni....feszültséget nem mertem emelni. Meddig szabad ? Alapfeszen durván 3,6 körül megy....hogyan tudom kideríteni, hogy a memóriák meddig bírják ? -
lacka1111
tag
Sziasztok!
P4 2.8GHz-es procim van. Tuningolni szeretném. Abit IS7/E2 alaplapom van, alapból 2.9 GHz megy a procim, de szeretném még kicsit feljebb vinni. Amikor feljebb állítom, akkor müködik minden rendesen, de ha újraindítom akkor nem indul el a gép. Bios- reset után indul újra!
Miért nem megy úgy?? -
Segil
csendes tag
Sziasztok!
Van egy P3-as procim szeretném húzni csak több fesz. kellene neki csak az a gond hogy fogalmam sincs hogy hogyan tudnék neki több fesz.-t, adni néztem a BIOS-ban de ott nem találtam ilyet lehetőséget.
Valahogy máshogy is lehet? vagy Valamit átkell állítani a BIOS-ban ahoz hogy tudjak a feszen állítni? -
PHARD
tag
Sziasztok!
Az érdekelne,hogy 630-as N0-ás proci mennyire tuningolhato?Bocs hogy nem olvasok vissza,mert sos,akarom megvenni. -
maTaKee
csendes tag
cső
a CPU-Z nevű programból meglehet tudni hogy jól tuningoltam-e a procim?? -
athomi
veterán
Peet!
Mondjuk a kártya mellé jól jönne még egy kis plusz kraft. -
Daweee
őstag
Hy!
Van nekem egy Abit BH7-es alaplapom, hozzá egy 400-fsb-s 2.4-es cerka, és 2.8 fölé nem tudom stabilan húzni. Emeltem procifeszt is. Northbridge feszt hol lehet emelni ennél a lapnál? Úgy tovább menne? Vagy a proci ilyen antituning? -
mycso
veterán
válasz
Peet210 #1814 üzenetére
Van annak a lapnak saját topicja, úgyhogy szerintem ott érdeklődj, de amennyire én ismerem a te procidhoz kiváló választás lehet.
Hoffer: Kicsit legyél már aktív és keresgélj a BIOS-odban
A PCI-e frekit 100-ra kell állítani, méghozzá ott, ahol a proci húzást csinálod.
A PCI-t kell 33-ra, azt nemtom hol találod. -
Peet210
őstag
Én is, azért köszi a segítséget.
Rez_Grof:200MHz-et enged tuningolni hát ez tényleg nem tuningbarát
Ha esetleg rászánnám magam egy lapcserére akkor milyen lapot lenne érdemes beszerezni.A lényeg hogy kezelje a DDR400 ramokat.És esetleg ne 915PL lapkészlettel legyen szerelve.
Most néztem egy ASUS P5LD2 lapot erről vélemény tapasztalat. -
Hoffer
őstag
OK! Akkor a 3 közül először azzal kezdem hogy csak a procit húzom! Igen alapból 800 on van! És mondjuk mennyit kell emelni ahoz hogy a cpu speed olyan 3.2 körül legyen?? 810 re vagy mennyire?? És akkor ennél a memória mhz-e az magától állítódik?? És akkor ha mondjuk majd beállítottam az uj qdr-t akkor mentsem el az értékeket és akkor lépjek be windows-ba??
És a videokari a PCI sebességet hol kell beállítani 33.33-ra?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
Neked közben elis felejtettem válaszolni.
Szal, biosban itt: [link] 3 félét tudsz állítani
1, csak a procit húzod
2, procit/ramot húzod
3, csak a ramot húzod
Amikor beállítasz egy értéket, a ramnál kiírja, hogy mennyi a várható ram órajel: Target mem speed --> erre azért ügyelj, hogy nenagyon menjen 800 felé ha mégis, akkor a 2.menüvel tudod azt is állítani.
Neked jó az első, ott elkezded az fsb-t emelni vagyis QDR-t [link] alapból 800-on van, tehát szépen beállítod az egyre nagyobb értékeket, majd tesztelsz ha stabil és nem megy terhelve a proci hőfoka fel 70 fokig akkor még emelsz kicsit, ha instabil/fagy, akkor itt: [link] emelhetsz feszt a procinak /előtte CPU-zben nézd meg, hogy mennyi a procid alapfesze, aztán ahoz képest emeld kicsi léptekben/ -
Peet210
őstag
Csináltam egy BIOS frissítést de nem változott semmi.
Olyan meg hogy Adjust PCI Frequency: 33.33
Adjust PCI Express Frequency: 100 nincs sehol vagyis ezt nem is lehet állítani.
Tehát amit a Cell Menu-ben állítani tudok az FSB (ahol 232-ig engedélyez), Auto Detect PCI Clk(Disabled v. Enabled), Spread Spectrum(Disabled v. Enabled), Memory Voltage és a PCI Express Voltage.
Félek hogy ez a lap nem fogja engedni a proci túlhajtását.
[Szerkesztve] -
mycso
veterán
válasz
Peet210 #1807 üzenetére
Amit az #1801-ben linkeltem képet, ot van ak ilyenek:
Adjust PCI Frequency: 33.33
Adjust PCI Express Frequency: 100
Ezeket neked is ilyen értékekre kell állítanod, hogy tuning alatt is ennyi maradjon.
Ha kaptál/van az alaplapodhoz olyan progi ami tudja a win aloóli BIOS frissítést, akkor lehet. /asus, abit, giga lapokhoz szokott lenni az msi-t azt nemtom/ -
Peet210
őstag
Na igen a 630-asokkal elég szép tuningeredményeket lehet elérni.
Én is attól tartok hogy a lap lesz a ludas.Win alól lehet új BIOS-t telepíteni?
''AGP/pci vagy pci-e/pci frekit fixre'' ezt hol tudom megnézni PCI-e freki 1,5V-ra van állítva.
athomi:Aha mi tényleg rég ismerjük egymástakkor focival kapcsolatba ide is küldhetsz üzenetet mert lehet gyakrabban nézem mint az e-mailjaimat
-
mycso
veterán
válasz
Peet210 #1804 üzenetére
Hát akkor itt valószínű a lapod a hunyó, mert ezek a 630-as procik minimális feszemeléssel szoktak 4g és fölötte menni.
Alapfaszen pedig olyan 230-240FSB-ig /~3.6g/
Most 2 dolog lehet:
1, kifogtál egy antituning darabot /bár ezt nemhiszem/
2, a lapod nem egy tuningdeszka és itt 220FSB körül meghal, bár lehet érdemes lenne hozzá keresni valami új biost.
Az AGP/pci vagy pci-e/pci frekit fixre raktad??? -
Hoffer
őstag
Köszi a multkori linket a proci tuningról! De még nem minden világos teljesen ugyhogy eltudnád bővebben mondani hogy mit hogy kell és hol? Meg hogy a feszt milyen arányban kell emelni meg ilyen dolgok!És hogy így intel hűtővel hol van az a határ ami még biztoságos, hány fok?
-
mycso
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest