- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- Dell notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mycso
veterán
Na, beírom már én is:
p4 3.2E@4GHz + DDR400@500 2.5-3-3-6
Memória olvasás: 7557
Memória írás: 5309
Memória másolás: 5112
Várakozási idő: 73.3
Cpu queen: 2848
Cpu photoworxx: 12159
Cpu zlib: 16933
Fpu Julia: 2197
Fpu mandel: 4150
Fpu sinjulia: 1817
Ja, és ''ELRETTENTŐ'' példaként /szóval ezt azért illene megdönteni, hiszen csak egy celeron/:
CeleronD 2.26GHz@3.73GHz + DDR400@550 3-4-4-6
Memória olvasás: 6711
Memória írás: 4685
Memória másolás: 4872
Várakozási idő: 75.2
Cpu queen: 1993
Cpu photoworxx: 10818
Cpu zlib: 13204
Fpu Julia: 1728
Fpu mandel: 2927
Fpu sinjulia: 1000 -
BlacKSouL
addikt
Elvileg a laphoz kapott cd-n van egy ASUS AiBooster nevű progi, ami ha az AiBooster Support-ot engedélyezed a JumperFree Config. alatt a BIOS-ban, akkor WIN alól is lehet húzni a gépet, de messze nem olyan pontos beállításokkal, mint a BIOs-ból, viszont nem kell restartolni hozzá, tehát megspórolja a macerát. Nekem nem vált be, mert mindig kiakadt valamin és valami bug volt benne, inkább BIOSból toltam fel. Az sem tuti, hogy jó hozzá a lapod, de ha van Ai Booster support menüpont BIOSban, akkor mennie kell vele. Ha nem kaptál a cd-n, akkor itt van : [link]
A clockgent nem ismerem, mert még nem volt rá szükségem.
Még eszmbe jutott, a HyperPath2-t engedélyezd ha még esetleg nem tetted, valamicskét gyorsít az is a memó késleltetési időkön pl.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
Az időzítést By Spd-n kell hagyni, ha ramot is akarod húzni, aztán a végén állítgatni esetleg, de ha úgy csinálod mint pl én, hogy 250-nél a ramot 400-ra teszem(ekkor 5:4 az arány) akkor vissza is rakhatod a gyári időzítésre, sőt próbálhatsz akár picit alacsonyabbat is, szintén kísérletezni kell sokat.
Ja, most nézem csak, hogy DDR2-eseid vannak, akkor természetesen nem a 400-hoz kell igazodni, hanem a default frekihez, vagyis ha 533-asok, akkor azt az értéket vedd figyelembe ott, ahol 400-akat írtam, ha több, akkor meg azt.(Nekem DDR1 és 400)
Igen, kb 215 fölött ezt csinálják bizonyos Asus lapok, hogy resetnél, illetve restartnál kikapcsolnak mindent, majd úgy indulnak el újra. De azt még senki nem tudta megmondani miért van ez így, tudomásul kell venni, kárt nemigen okoz, tehát majd megszokod.
mycso: igen, az enyém is olyan, hogy ha emeled az FSB-t, akkor a DRAM Frequency értékeit az alapján korrigálja, és mivel nem az aránypárt, vagyis a x:y értéket mutatja, logikusabb is, hogy azt látod, hogy milyen frekin fog menni úgy a ram, nem pedig az alapórajelből képzett értékeket. Tehát dinamikusan változik, nekem 210-es FSB-nél pl. 350/420/... -ből lehet választani. -
BlacKSouL
addikt
Figy, a DRAM Freq. állításának csak akkor van értelme, ha húzod a procit, illetve vele együtt a rendszert, és adott FSB-nél már sok a ramnak a frekvencia amit kap, akkor kell visszaosztani. Tehát ha addig tudod emelni az FSB-t, amíg nem fagy a ramok miatt, akkor pedig kiválasztasz a gyári 400 helyett egy alacsonyabb értéket, kb ekkorra 365/460/620 vagy ilyesmi számok lesznek felajánlva. De az hogy nem osztószámok, hanem a frekik vannak megadva, az neked könnyebbség, hogy ne kelljen fejben osztani szorozni, hanem készen kapod az osztó arányszámok szerint a lap által előállított frekvenciát. Az FSB emelésével együtt fog változni a DRAM Freq alatt elérhető frekvenciák értéke is. Mivel a névleges érték alapon 400 a ramjaidnak, hacsak nem bírják nagyon a húzást, akkor kénytelen leszel kiválaztani egy 400-tól alacsonyabb értéket, és ha jól húzod a procit, akkor 250-es FSB-nél úgy jön ki a dolog, hogy megint pont ki fogsz tudni választani egy 400-hoz nagyon közeli értéket. Ekkor a ramok nem is lesznek húzva, de nem is lesznek alulméretezve, míg a proci kb 25%-nyit lesz húzva.
A PCI-Ex-nél ugyanez a helyzet, mivel 250-260 FSB-ig az alaplap is nagyjából jó értéket állít a vezérlőnek, csak afölött nem tudja már, ezért ha nem mész 250 fölé, akkor a PCI_Ex frekvenciát hagynod kell AUTO-n. Ha megpróbálsz 260 fölé menni, akkor esetleg meg lehet próbálni, hogy először 100-ra, ha nem megy, akkor 90-re tenni, de szvsz nem fog sokat segíteni, lévén a fixálás korlátja. De 260FSB-től fölfelé már a SATA-controller is meg fogja adni magát, amit max chipset-voltage emeléssel tudsz minimális eséllyel javítani, de nem is érdemes kísérletezni vele. Ha nem SATÁs a vinyód, akkor esetleg meg lehet próbálni 260 fölé vinni, de szerintem kézzel sem fogod tudni 90-100-on tartani a PCI-Ex frekit, tehát mondom, ahhoz fölösleges is hozzányúlni, maradjon Auto-n. Ha alapon, vagy csak kicsit húzva próbálod meg kézzel 90-re tenni, akkor mivel nem kap megfelelő frekit, nem fog működni, ahogy azt már írtad hogy tapasztaltad is.
[Szerkesztve] -
Gergo_pet
aktív tag
Akkor szerintem hagyd auto-n, de várjuk meg mit mondanak az okosabb emberek, esetleg sokat segitene, ha a konfigodat reszletesen beleirnad a leirasodba, mint sokan masok, mert akkor utana tudnank nezni, esetleg sokan ismerhetik is azt az alaplapot, de igy eleg nehez barmit mondani.
-
Gergo_pet
aktív tag
1. Szinte minden lapon lehet olyan beállítást találni, hogy „AGP/PCI frequency” vagy „AGP Ratio” valamilyen szövegkörnyezetben. Ezt bármilyen kicsike tuning előtt is vagy FIXED-re vagy 66/33-ra KELL állítani, mivel az AGP kártyák fizikailag károsodhatnak a túl magas AGP frekvencia miatt.
A PCI Express-es alaplapok közül a 915-ös lapkakészlet sajátossága, hogy nem képes valóban fixálni a PCI-e órajelét, ezért alaplaptól és a PCI-e buszon lévő eszközök típusától függően egy bizonyos FSB fölött (általában 260MHz felett) az egyes eszközök megtagadják a működést. Különösen érzékenyek a SATA kontrollerek, az alaplapra integrált Gigabit Ethernet adapterek és a VGA kártyák! A kritikus frekvencia elérésekor a VGA érzékenysége esetén be sem bootol a gép, a SATA kontroller nem látja a HDD-ket, az Ethernet kontroller egyszerűen „eltűnik”.
A 925XE és feletti lapkakészletek már garantáltan támogatják a 266MHz FSB beállítását, és a PCI Express órajel fixálási probléma sem jelentkezik
Idézet az 1-es hsz-ből, ha esetleg egyéb kérdésed is van előbb azt olvasd el és sok minden világos lesz. -
BlacKSouL
addikt
Nemtom milyen procid van, de szerintem nem olyan mint az enyém, mert nekem a gyári hűtő 1400-3200 között ment, alapon 2000-re lehúzta magát a Q-Fan miatt, de nekem az hangos volt, úgyhogy lejjebb tettem a Fan Ratio-t, 1750-re ment le, de melegedésnél felpörgött, viszont húzva 64fok körül mozgott, úgyhogy hűtőt cseréltem.
A Speedfan nevű progi pont erre jó, ha nincs szabályzó a BIOSban. A BIOSban a P5GDx szériánál a Power fülön a Hardware monitor menüpont alatt a CPU Q-Fan Control-t Enabled-re kell tenni, ekkor megjelenik a CPU Fan Ratio és a CPU Target TEmperature menüpont, ahol is sok-sok türelmes kísérletezéssel kell beállítgatni, hogy adott procihőmérséklet felett kezdjen bepörögni a venti, illetve hogy tehelés nélkül mennyit pörögjön csak. Kis könyvecskében(user guide) szépen benne van ez is amúgy. De mindez kakit sem ér, ha a procihűtő venti csatlakozója nem PWM-es vagyis négy pines, kisméretű, alaplapra dugható.
A Speedfan : [link] akkor jó, ha több ventit is akarsz potméter nélkül szabályozni, de ahhoz az alaplapodnak együtt kell működnie a progival, amit a honlapon tudsz megnézni : [link] vagy kipróbálod hogy megy-e vele.
A PCI-Ex frekvenciája gőzöm nincs hogy mérhető-e egyáltalán valahol valami progival, és kövezzetek meg, de fogalmam nincs mennyi a névleges. Emlékeim szerint 100MHz, de inkább nézzetek utána, hülyeséget nem akarok biztosra írni. A BIOSban elvileg az Advanced fülön, a JumperFree Configuration alatt az AiBooster Support és az Ai Overclocking Enabled-re illetve Manual-ra állítása után, a PCI-Express Frequency pont alatt állítható, elvileg 90-150MHz-es tartományban illetve Auto-ra téve, de ezt csak azután érdemes konkrét értékre állítani, ha már tudod hogy mennyi elvileg a névleges. DE mivel a 915.ös sajátos ''hibájáról'' beszélünk éppen, ez szinte tárgytalan gondolatsor. -
BlacKSouL
addikt
Pont ez a lényege a hibájának, hogy hiába állítod be a BIOSban a frekit, nem fogja tartani, valszeg emelkedik az FSB emeléssel, és 260 körül már annyit enged/csúszik, hogy az egyes vezérlők már inkább leállnak, minthogy túl magasan dolgozzanak. Elvileg talán van egy minimális védelmi mechanizmusa, tehát amíg megy stabilan a rendszer terhelve is, akkor a kapott frekvenciát még elviseli a pci-ex vezérlő, és amikor eléred a 260-as határ környékét, akkor inkább nem működik egyszerűen. De szerintem 250-ig nem csinálhat gondot. Nyugodtan kipróbálhatod(nyilván mint minden tuningot azért csak saját felelősségre és saját belátásod szerint) 260 környékén is, ha van normális hűtésed, legfeljebb simán csak nem fog bootolni, vagy el sem indul rendesen, vagy ha még éppen bebootolt, akkor megterhelésnél egyszerűen fagy.
-
-
törölt tag
Valóban így van, én is 250-en indítom a gépemet, itt semmi problémát nem tapasztaltam.
A további tuningot pedig Windows alól kapja, éspedig úgy, hogy van az alaplaphoz egy progi, amivel akár 3-féle tuningbeállításokat is tudok csinálni.
Ha nincs ilyen prog az alaplapodhoz, akkor a clockgen-el is próbálkozhatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Horgász topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Építő/felújító topik
- Házimozi belépő szinten
- Futás, futópályák
- Gitáros topic
- Nők, nőügyek (18+)
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest