Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Maci-
addikt
Sziasztok!
Amatőr fotós vagyok. 2 évig használtam egy kompakt Panasonic FZ6-ot és 4 éve nyúzik egy Nikon D40-et kit obival (18-55).
Kicsit bizonytalan vagyok magamban ezér lassan 1 éve húzom az objektív cserét... Néha hiányzik egy kis plusz zoom, de nem szeretnék folyamatosan optikát cserélgetni. A Nokon féle 18mm kezdőt már nem tudmám elengedni... :-)
Ezért főleg "utazó zoom" objektívben gondolkoztam. Sajnos a pénztárcám nem túl vastag, így saját ismereteim alapján 2 obira szűkítettem a kört. Természetesen, ha valaki tud jobbat, szívesen várom az észrevételeket!
Mielőtt belinkelném az obikat, szeretném leszögezni, hogy eléggé kukacos figura vagyok...
Szóval azért az első szempont az, hogy a kiszemelt obi legalább olyan szépen rajzoljon, mint a jelenlegi 18-55-ös. Ha az új obival csalódást okoznának a képek, nem tudnék örülni a plusz zoom-nak.
Szóval a következőket néztem ki:-Nikon 18-105:
Ez fényerőben papíron ugyan azt hozza, mint a 18-55-öm. A szimatom valamiért azt súgja, hogy ez lenne a nyerő. Kérdés, hogy Szignifikáns-e a különbség zoom terén a 18-55-höz képet, hogy megérje a cserét....
http://www.220volt.hu/Nikon+AF-S+18-105mm+f+3.5-5.6+G+ED+DX+VR+OEM-Sigma 18-200
Ez fényerőben gyengébb (Pedig a Nikon 18-200 ugyan annyi fényerővel bír, mint a 18-55). Valahol véletlenül láttam teszt képeket (igaz kicsiket) és kicsit gyanakvó vagyok..
http://www.220volt.hu/Sigma+18-200mm+f+3.5-6.3+DC+OS+HSM+NikonAz építő jellegű hozzászólásokat előre is köszönöm!
-
Peethy
őstag
A 35-ös képminősége valamennyivel jobb, bár huzamosabb ideig csak 50-est használtam, de sokak tapasztalata ez.
Nighteyer: itt van erre egy topik. Nézd meg az eladó értékelését, ha jó, akkor vegyél tőle. Amúgy meg ha nem jön meg a csomag, akkor vissza tudod kérni a pénzed PayPal-ról. Erről a metódusról a másik topikban kérdezz.
-
Nighteyer
csendes tag
Én csak annyit szeretnék kérdezni a paypallal/ebayjel kapcsolatban, hogy mi a garancia arra, hogy amint elküldtem a pénzt paypalról az eladónak, el is küldi az árut? Bocsi, új vagyok a terepen

-
qantum
senior tag
kép minőségre a fix AF-S 35 és az 50 ua ?
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Nem nagyon találtam információt a Nikon 18-70-ről. Számomra érdekes lenne, mit gondoltok róla a neten fellelhető teszteken kívül.
Köszi. -
BiriBum
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
És nem jobb, sőt...
-
kiskornel
addikt
Hehe... nem igen szoktak megválni az emberek a Tokina 11-16-osuktól. Én is alig használom valamire, de ha azt mondanák adjam el, egyből NEM-et mondanék. 11mm, 2,8 és szűrőt lehet rá rakni!!! Nem sok ilyen obi van. A CA viszont jelentős, és utómunkában foglalkozni kell vele.
Azt mondják az okosok, hogy 14-től már a FF kört is kirajzolja. Ha esetleg Coxer kolléga egyszer erre jár, és eszembe jut, kipróbáltatom vele. 5D mII-n.
Csak a kíváncsiság kedvéért. -
aleister
veterán
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Ha 14-16mm kell neked, akkor azt fogod venni, mint én.

Konkrétan a Tokina 11-16-ot. Ebben a tartományban ez a legjobb obi. Nem torzít, mint a Sigmák, éles mint a penge, ellenben kicsit több lesz rajta a CA, és becsillanhat. Szóval kell még rá egy jó kis polárszűrő. Ezért is nem a Sigma 8-16-ot veszem végül. Arra nem lehet szűrőt tenni. Pedig tájképeknél ez gyakran kellhet.Egyébként jó az ajánlott Sigma 10-20 f3.5 is, de a Tokina már majdnem fix obi ezzel az átfogással, ehhez mérten a minősége is nagyon ott van. Itt egy korrekt kis teszt a legtöbb érintett üveggel.
Sajna az ára elég borsós. Gyanítom, hogy azért, mert egyetlen(!) boltban kapni itthon. Az Usából rendelve kb 140k. Itthon 195. Ha még veszel hozzá egy jó kis Hoya polárt, akkor már 225-230 környékén jársz. Sajna.

-
BiriBum
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Sigma 10-20 nál jobbat nem tudok mondani Canonra. A Canon 14mm-es obija 600k körül van.
-
ClintEastwoo
tag
válasz
BiriBum
üzenetére
Tudom hogy nem jó portréra, meg azt is hogy torzít, ezekkel azért tisztában vagyok, nem egy hete fotózok, csak nincs tapasztalatom ezekkel az üvegekkel, hiába nézném, hogy melyiknek milyen a fényereje stb, az érdekel hogy melyik üveg éri meg a pénzét, használói vélemények alapján. Szerintem 12-14mm-től szélesebben nem nagyon használnám.
-
BiriBum
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Divatfotóhoz mennyire kellene a nagy látószög? Ultranagylátó zoom vagy sima fix nagylátó?
Az UW eléggé torzítja az alakokat, portréra pedig végképp nem jó.
A Sigma 10-20 használtan 100, újonnan 130. -
Peethy
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Sigma 10-20-at már kapsz ilyen áron, arra relative jókat szoktak mondani, kérdezd meg Forceberg-et, neki ilyen van.
-
ClintEastwoo
tag
Erre valaki ?
-
BiriBum
őstag
-
Nighteyer
csendes tag
Hallod, majd írj már ide egy üzit ha megkaptad, hogy minden oké volt-e ha lehet

-
role_of_72
tag
válasz
Nighteyer
üzenetére
Hali!
Elvileg vámmentesnek kell lennie, mert EU-n belüli a feladási cím. Én Brightonból rendeltem (szintén UK) és nem vámoltak semmit.
Akitől én vettem, ott a céges eladó címe EU-n kívüli volt (ahogy az általad linkelt hirdetésben is EU-n kívüli: Hong Kong), de ennek szerintem nem kéne gondot okoznia.
A posta akár lehet annyi is.. az küldeménytől is függ. Nekem pl. FedEx küldeményként jött, ami ~4600Ft volt (tehát nem a legolcsóbb fajta), viszont 3 nap alatt itt volt. -
Nighteyer
csendes tag
Akkor ez így, amit mutattam megéri ugye?

-
-
Nighteyer
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 IS-t az Egyesült Királyságból, de nem tudom, hogy onnan rendelve a csomag vámmentes lesz-e.. Értéke 46-47000 HuF közé tehető, elvileg már a szállítással együtt.. Azt írták ebayen a csomag alá a vám részhez, hogy "Ha az EU-n belülről vásárol valamit, nem kell vámot, illetéket és/vagy adót fizetnie." Ez valóban így van ezen csomag esetén? A másik kérdésem pedig, hogy a szállítási költség elvileg közel 2000 HuF lenne, ennek lehet hinni? Kicsit ugyanis keveslem
Amit kinéztem:
http://viewitem.eim.ebay.hu/Canon-EFS-55250mm-f456-IS-Lens-w-Sunpak-UV-Filter/180653341165/itemElőre is köszi a segítséget!

-
aleister
veterán
válasz
kutymorg
üzenetére
Vakuvezérlésben és autófókusz pont számokban van különbség a 600D javára, de pl volt az 550D ben infravörös betekintés érzékelő, amit elhagytak az újabb modellből. Elhanyagolhatóan ugyan, de a keresőben látható kép is nagyobb volt a régebbi gépnél.
szerk: az IS a képstabilizátort jelöli a Canon obiknál
APO (Apochromatic Lens) Alacsony színszórású lencsetag
A kromatikus aberráció (azaz színhiba) oka, hogy a lencséknek a különböző hullámhosszúságú (különböző színű) fénysugarakra más és más a törésmutatója. Mivel a domború lencsével ellentétesen szórja a színt a homorú lencse ezért egymás színhibáit korrigálni tudják. Ezek a lencsék (az ún. akromátok), szinte teljesen kiküszöbölik a színhibákat, de ezzel a módszerrel mindig csak két szín hullámhosszának megfelelő tartományban tud korrigálni, ezért különleges hármas lencserendszerrel, az ún. apokromát lencsékkel oldható csak meg a mindhárom színtartományra működőképes színkorrekció. Azonban ez a harmadik lencsetag (kalcium fluorid tartalmú anyaga miatt) rendelkezik néhány igen kellemetlen tulajdonsággal is. A hőtágulása nagyban eltér a lencséknél alkalmazott üvegétől, így nagy hőingadozás esetén másként mozdulnak el egymáshoz képest, ami pl. életlenséget okozhat. Mivel ez főleg a nagy lencseátmérővel rendelkező objektíveknél okozhatna gondot, ezért a nagy teleobjektíveknél inkább más megoldást (UD, ED lencsetagokat) alkalmaznak.
Ezek az apokromátoknál is jobb eredménnyel javítják a színhibákat.További jelölések itt.
-
kutymorg
tag
válasz
BiriBum
üzenetére
Mi a különbség a IS és az IS II obik között?
Tudom, hogy jobb lenne egy 70-300/f4, de az egyenlőre nekem sok.
A mostani bridge (FF5600s)gépemmel pl. ilyen képeket lövök. Csak a színek nem olyan szépek(fényerő) és a fókusszal is sok gond van

Egy 350D+70-300/4,0-5,6 EF III kombival iiyen képek készülnek.
Ezek jobbak, mint a KIT obik?
Sigma. APO az mit jelent?
Canon EF-S
Canon USM III
Nikon DX VR -
aleister
veterán
Van/használt egyébként valaki itt Sigma 8-16-ot?
Ez igaz?
("Not for: Cannot use any filters, either grads to tame difficult lighting or for protection. (Sigma's 72mm filter claim is false.) Will not cover film or FX, except at 16mm. ") -
BiriBum
őstag
válasz
kutymorg
üzenetére
Az alapzoomok közül a Canoné egy fokkal talán jobb, de egyik sem egy nagy durranás.
Sportfotózásra ezek a telék nem túl alkalmasak. Kis szerencsével összehozhatsz egy-két jó képet, de a gyors fókusz és az állandó nagy fényerő hiányozni fog. Költséghatékony megoldás pl a Tamron 70-200 /2.8.
-
kutymorg
tag
Sziasztok!
Van valami számottevő különbség a Nikon és a Canon KIT objektívei között?
Melyiket érdemesebb megvenni?
D3100+18-55+55-300
D3100+18-55+70-300
D5100+18-55+55-300550D+18-55+55-250
600D+18-55+55-250Főleg hobbi szintű fotózásra kellene. A tele 100-120km/h-val közeledő, változó pályavonalú motorok fotózásához nyújtana segítséget. A nagylátó pedig általános dolgokra.
A keret max.260e, de ha a 600D duál annyival jobb, akkor talán az is belefér.
Vagy milyen egyéb kombinációt ajánlotok ebben az árkategóriában?
Köszi! -
BiriBum
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Milyen vázra?
-
zolka78
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Canon vázon használok Tami 17-50/2.8. Minden tekintetben megéri a minőséget illetően, szerintem az építési minősége sem rossz. A fókuszáláskor veszett egy hangja van de engem nem zavar, mesterséges kevés fénynél is szokott néha tekergetni, de általában amit fotózok az a téma nem szalad el. Itthon ha a macskákat fotózom mozgás közben akkor meg már úgy is kell a vaku, ott meg besegít a vörös fény.
-
aleister
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Az a baj, hogy tudtam, hogy ezt fogod mondani.

Azt tudom, hogy a Tokina 11-16 és a Sigma 10-20 összehasonlításából a Tokinát hozták ki jobbnak. Itt az 1mm fókusztávolság ált szembe a kb 2 Fe-vel.
Ha biztos lennék benne, hogy nincs nagy torzítás a Sigmánál a 8 millis állásban a széleken, akkor végül is hajlanék a jó szóra.
Eső körben ezt találtam: tesztképek.
Pros:high build quality,
very good, momentarily even sensational image quality in the frame centre,
good image quality at the edge of a very large field of view,
chromatic aberration quite well-controlled in the focal range of 12-16 mm,
moderate distortion,
sensible performance against bright light,
silent, fast and accurate autofocus.Cons:
high chromatic aberration at the shortest focal length,
huge astigmatism,
significant vignetting at the shortest focal length,
you can’t use any filters.Ezek szerint 12mm-től lenne értelme használni, de akkor már ott a 11-nél a Tokina, ami viszont nemigen hordósodott.
Ami fura, hogy itt meg pont, hogy az jön ki a tesztből, hogy mennyire kevés a CA a Sigma esetén, Ugyanezen az oldalon a Tokina eléggé lemaradt CA tekintetében.No ezt nem szeretem a tesztekben...az egyik oldal az egyik versenyzőt favorizálja, a másik a másikat.

-
aleister
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek!
Ennek az elbizonytalanításnak mondjuk nagyon-nagyon nem örülök.

Azért a Tokina fényerősebb jóval.Az őszi, sötétebb képeknél jól fog ez még jönni.Tamron 28-75 lenne itt helyben, és ráadásul az argep-en ez jön ki legolcsóbbnak. Ám időközben rájöttem, hogy félrevezettem magam. Igaz ugyan, hogy az emberi látás perspektívájához az 50mm-es obik vannak legközelebb, csak hát ez kisfilmes rendszeren értendő. Szóval a 28-75 valójában 42-112mm az 1.5 cropos Nikon 5100-gel. Ellenben a 17-50, az pont jó általános obinak a maga 25-75mm átszámított fókusztávolságával.
Azt hiszem megtudtam mindent. Már csak döntenem kell.
Riszpekt a türelemért!
-
zso79
őstag
válasz
aleister
üzenetére
Az említett 17-50/2.8 a Tamron SP sorozatából van, amely náluk a professzionális kategóriát képviseli. Nekem 1 év használat után is úgy nézett ki mint az új, semmi lazulást, lötyögést nem tapasztaltam. Újkorától kezdve sokkal masszívabb volt mint pl. a kit. Ha valaki együtt tud vele élni, hogy kevés fénynél lassabb és pontatlanabb a fókusza, akkor nagyon jó választás, csak pontos AF-est kell választani. Volt Sigma 18-50/2.8-am is, de nagyon nem bántam meg, hogy erre cseréltem!
-
válasz
aleister
üzenetére
Vagy, hogy mégsem legyél biztos a dolgodban! Sigma 8-16 HSM, mert az a -3mm nagylátóban nagyon sok!
Az említett Tamron 2,8-as obikat meg ki kell próbálni rendesen vásárláskor, de igaz ez a Sigmákra is. Sőt, Nikonból is találkoztak már decenteres példánnyal emberek, csak ugye kisebb az esély a hibás darabra.Telekonvertert meg általában csak fényerős teleobikra szoktak tenni. Az F2,8-asokkal lesz AF egy 2x-ező mellett is, de egy F4-es obira csak 1,4x-ezőt "szokás" tenni. Ugyanis a telekonverterek is levesznek a fényerőből...
-
aleister
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Igen, lesz alá. Az általad javasolt Tokina. Ez volt az az obi, amin nem kellett gondolkodnom, rögtön meggyőzött.

Eddig a Tamronokról olvasott kritikák általában pozitívak voltak, ám több helyütt is visszaköszönt az obi szerkezetének "olcsósága". A felhasznált anyagokat, kialakítást kifogásolták rendszerint. Továbbá az AF bizonytalanságára is volt panasz, főleg a 17-50 és 28-75 átfogásúaknál.
Szóval ez rémisztett el engem az egynél több Tamron cucctól. Egyszer szeretnék csak ekkora összeget beruházni, és jó lenne, ha időtálló, megbízható lenne a hw.
Szerintetek kell a fentiektől tartanom, vagy lecserélhetem a Sigma, Nikon jelölteket bátran a Tamronokra? ...amik egyébként az optikai tulajdonságban tényleg nem rosszabbak, és árban is barátságosabb szinten vannak.A telekonverter előtérlencsés megoldás, akkor felejthető?

-
válasz
aleister
üzenetére
A 28-75-öt csak akkor vedd, ha lesz alá valami 11-16 vagy 10-20mm-es obi, különben nem lesz elég a látószög. Ha kettő obit kéne vennem, vagy vehetnék, akkor valószínűleg a Tamron 17-50 + a Tamron 70-300VC USD lenne az a kettő. Ez a két obi együtt kijön 200k alatt, egy Sigma 50-150/2,8 árából!
-
aleister
veterán
Itt olvasgatom épp a felhasználói véleményeket.
A pontozás és a kommentek Titeket igazolnak. A képminőséggel, ár/érték aránnyal meg vannak elégedve általában az emberek. Leginkább az bizonytalanságát említik negatívumként.Most már csak azt nem tudom, hogy Tamron 17-50 + Sigma EX50-150 (aztán később még valami 150 felett) vagy Tamron 28-75 + Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR .
Az utóbbinak megvan az az előnye, hogy nagyobb lenne az általános felhasználású obim átfogása, valamint elég jókat írnak a Nikkor 70-300-ról. Ráadásul ebben van képstabilizáció is. Igaz nem olyan fényerős, mint a Sigma EX50-150. Esetleg ezt kiválthatnám egy fix, fényerős közepes telével.Egyébként érdemes telekonverziós előtétlencsékben gondolkodni (mondjuk egy közepes telével kombinálva), vagy nagyon odatesz a képminőségnek?
-
rumos14
nagyúr
a stabi nélküli Tami 17-50 optikailag nagyon jó obi, nekem volt ilyen Sony-ra. nemrég egy Canon-os kolléga gépén viszont elég lassú és bizonytalan volt a fókusz. ki kellene próbálni.
-
aleister
veterán
Köszi mindkettőtöknek!
Akkor futok még pár kört.
-
válasz
aleister
üzenetére
Ez a teszt nem a VC-s(stabis) verzióról szól! Ebben atesztben szerintem valami hibás példányt foghattak ki. Tamronból a 17-50 nem VC-s verzióját írtam én. A stabis változatot kb. mindenhol gyengébbnek állítják be a nem stabishoz képest, mint ahogy a Sigma 18-50-et is mindenhol gyengébbnek tartják a Tamronhoz képest. A 18-50-es Sigma mellett szólhat a HSM. De igazából ki kellene próbálni, mert pl. a 17-50-es Tamronnál sajnos nem tudom, hogy milyen a fókusza kevés fénynél, de az én 28-75-öm fókusza lassú.
Vad fotózásra még a 300mm is kevés lehet! Hidd el, lehet, hogy még a 300mm-t is kevésnek fogod néha érezni. -
aleister
veterán
forceberg:
1. Köszi, választottam.
2. Esetleg egy Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC HSM Macro? Most e között, és az általad ajánlott Tamron 17-50/2,8 között vacillálok. Árban tök ott van mindkettő. A Tamronban ugyan van képstabilizátor, de itt eléggé lehúzták. Ugyanezen az oldalon a Sigmánál a HSM hiányát emelték ki, de a linkelt modellen már az van. Ellenben nekem a CA elég nagynak tűnt a Sigma esetén.
A nagyobb átfogást elvetetem a minőség miatt. Inkább próbálok kis lépésekben haladni.
3. Érzésed szerint akkor is indokolt a 300-as gyújtótávolságú objektív, ha nem "vad"fotós babérokra török, hanem háziasított állatok jobb pillanatait szeretném csak első körben megörökíteni? Konkrétan le szoktam járni egy közeli lovardába, ahol rengeteg állat és téma van. -
Én egyszer kértem egy hirdetőtől képeket, amik Tokina 28-80-nal készültek, de nem fogott meg a 2,8-as minősége. Gyengébbnek tűnt, mint a Sigma 24-70 nem HSM! Igaz már akkor a Tamron 28-75-re gyúrtam, ami súlyban és képminőségben is jó, csak a fókusza lassú kevés fénynél...
-
zolka78
senior tag
Bezony, inkább nézelődj a tami 17-50 felé. Én most cseréltem le nem rég a kitobimat egy tami 17-50-re. Ég és föld a különbség a tami javára. Én is nagyon szemezgettem a tami 28-75 obijával csak ez hirtelen előbb jött. Kellett volna az 50mm feletti rész nagyon, viszont nem bántam meg, ebből még 50mm nél lehet nyugodtan vágni. Közben amíg keresgéltem megnéztem 1-2 Sigma 17-70 obit használtan, hátha elhúz valamerre és akkor megmarad a nagylátószög is meg meglesz az 50mm feletti rész. De egyiknél sem éreztem, hogy erre most rögtön le kell cserélni a kitobimat. A tami 17-50 amikor próbáltam rögtön tudtam, hogy ez más világ lesz.
-
Peethy
őstag
válasz
ClintEastwoo
üzenetére
Cropposra lenne, marad a D70, leginkább árkategóriát nézek
FF-nek is megvan az előnye DX-en.Igen, jó kis objektív, de na.. azért megvannak a hiányosságai. Főleg egy fix mellett érződik, és megmondom őszintén, egy idő után már nyűg volt használni, főleg a tele végén zavart a kisebb fényerő. Amit most nézek, az a Tamron 17-50, mert a 17mm viszont nagyon bevált, kegyetlenül bejön. Arra viszont 15-20-at rá kéne dobni
Most van munkám, szóval annyira nem lesz vészes. -
Peethy
őstag
Tokina 28-80-ról vélemények?
-
Necc
addikt
-
Nighteyer
csendes tag
Köszi a tanácsokat/véleményet, mostmár csak annyit kérnék tőled, hogy add meg az oldal címét ahonnan le tudom rendelni 45.000 Ft alatt kiszállítási költséggel
Köszi -
Necc
addikt
válasz
Nighteyer
üzenetére
Udv.
Az altalad valasztott obi nem tartalmaz kepstabilizatort, ez pedig egyenlo azzal, hogy kezbol torteno fotozas erosen felejtos, foleg tele allasban: minden keped bemozdulasos lesz szinte korulmenytol fuggetlenul, raadasul (foleg tele allasban) a kromatikus abberacio olyan gigantikus azon a lencsen, hogy mar a felhasznalok altal feltoltott kepeken a vaknak is kiveri a szemet

Ha a felhasznalasi teruletedet nezzuk (portre) amihez ugyebar 50mm koruli lencset hasznalunk (az altalad kinezett lencse APS-C -n 112-480mm gyujtavval rendelkezik, ez pedig nagyon messze van az 50mm-tol).

A Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS lesz a te baratod, bar dragabb, de cserebe jobb kepminoseget ad, es a legfontosabb: stabilizalt!
Kulfoldrol pedig 45.000Ft alatt megkapod, hazhoz szallitassal egyutt. -
Nighteyer
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy teleobjektívet, ezt szemeltem ki: Tamron Canon 70-300/F4-5.6 AF LD Di Macro 1:2 és azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ezt megéri-e megvásárolni, esetleg vannak-e róla tapasztalataitok stb. Csak hobbiszinten fotózok, ezért nem választottam drágább obit, nekem egyenlőre ez is megteszi.. Felhasználási terület főként közelképek valamint portrék készítése lenne.
Előre is köszi a válaszokat!
-
aleister
veterán

No problem, így is átjött.
Dtp-zek is. Csináltam már pesti óriásplakáttól kezdve, busz hátulján lévő hirdetésen át, telefonfülkés megállítótábláig mindent. Szóval jól jön néha az extra kapacitás.

Úgy vagyok vele, hogy ha megtetszik a dolog, és komoly hobbivá növi ki magát, akkor ne kelljen ismét gépet váltanom. Ezért kacsintgatok a dSLR felé.Egyébként egy ismerősöm szintén javasolta a bridge gépeket. Nem vagyok elzárkózva a jóindulatú lebeszélésről. Szerintem kölcsönkérem tőle 2-3 hétre, és ha elégnek bizonyul, akkor megfogadom a tanácsod.

-
Necc
addikt
válasz
aleister
üzenetére
F = blende.
Ha tudsz angolul akkor itt van egy remek oktatovideo illetve itt a ph!-n is keress ra a "fotosuli" szora (ekezettel!) es olvasgasd a megfelelo cikkeket.
Ha mindenaron ragaszkodsz a dSLR gephez (bar webkepeknel nem tudom elkpzelni mi ertelme lenne a neki, a kepek 99.9999%-at ugyis atmeretezed 1000px kornyekere de inkabb ala, a manualis beallitasokat pedig egy "bridge" gep is ki tudja szolgalni sokkal olcsobban, raadaskent a dSLR gepek tobbi elonye (mint pl. a fazis alapu kontraszterzekelesnek) sincs haszna mert tajkepek/epuletek fotozasanal a kontraszt alapu is ugyanugy tokeletes, es itt manualis fokuszalasra sincsen szinte sose szukseg) akkor en egy olyan 15-17mm gyujtotavolsagtol indulo lencset ajanlanek (a 18mm+ is jo, de gyakorlatban 20mm alatt minden egyes mm aranyat er).
A tobbi kerdesedre lenyegeben valaszoltak.
Új hozzászólás Aktív témák
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Szóval azért az első szempont az, hogy a kiszemelt obi legalább olyan szépen rajzoljon, mint a jelenlegi 18-55-ös. Ha az új obival csalódást okoznának a képek, nem tudnék örülni a plusz zoom-nak.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Kár!

3.5-5.6?