- A 70 milliárd paraméteres DeepSeek R1 LLM-et is lokálisan futtatná az AMD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- E-book olvasók
- OLED TV topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- HP ProLiant MicroServer N36L / N40L / N54L
- Autós kamerák
Aktív témák
-
fireproof
őstag
válasz ATM_automata #19098 üzenetére
Van különbség a kit 18-105-ös obi és a külön megvásárolható között?
-
ATM_automata
őstag
Sziasztok!
Valaki anno linkelt egy ebay-es sellert, akinél volt olcsón tárgyasztal meg studio kellékek...és írta, hogy mindig tőle szokott rendelni..na most nem nagyon találom a fórumban ezt a postot. Ha valaki tudja ki volt, vagy lát ebayen megfizethető áron tárgy asztalt, akkor legyen már olyan kedves és ossza meg velem, mondjuk privátban.
18-105-el kapcsolatban látom sokan írnak. Nekem még nem volt, de az utóbbi napokban pont gépeket meg obikat néztem mert kell vennem egy 5100-at a 3100 mellé (kell még egy gép...csúnya történet )
Szóval a 18-105-ről nem olvastam sok jót. 18-30-ig erősen torzít, 80 fölött meg vinyettál...szóval ha normális képet akar az ember, akkor eléggé nyomin kell a ps-en az utómunkákat...ezt olvastam...engem nem győzött meg, biztosan nem a 18-105-ös kitet fogom megvenni....Viszont van 18-55/55-300-as kit, ráadásul ezeket az obikat már használom egy ideje és nem okoztak csalódást...szóval én biztosan egy fillért sem fogok költeni egy 18-105-ös kitre...
What else?
-
Peethy
őstag
válasz Vindex #19095 üzenetére
Nem tudom, pontosan mire gondolsz, de ha a fókuszt egy távolabbi részre állítod, akkor a közelebbi részek valóban nem lesznek élesek. Ezt mélységélességnek nevezzük, azaz hogy milyen mélységben éles a kép. Ez fordítottan arányos a rekesznyílással (kisebb rekesz = nagyobb mélységélesség) és a gyújtótávolsággal (minél jobban rázoomolsz, annál kisebb a mélységélesség) is. Ha van egy tárgy, amit fókuszba állítasz, akkor a mélységélesség eloszlása: 1/3 rész éles a tárgy előtt, éles tárgy, 2/3 rész éles a tárgy mögött. Ez azt jelenti, hogy valamilyen rekesznél egy 5m-re lévő tárgy éles lesz, valamint az a terület is, ami 4-5 és 5-7 méter távolságban van tőled. Ez a gyújtótávolság/rekesznyílás változtatásával természetesen változhat.
Ajánlanám, hogy olvass utána a témának, hogy az alapfogalmakkal tisztában legyél, úgy sokkal könnyebb nekikezdeni. [link], [link], a többiek fotós könyveket is tudnak majd ajánlani, én még régebbi könyvekből szemezgettem, amiket már nem nagyon lehet kapni, ebben nem vagyok tájékozott
A 3100-as szerintem megéri azt a kis többletet.
[ Szerkesztve ]
-
alázógyík
addikt
Ha valakit érdekel, eladó lesz a Nikon D50 digitális tükörreflexes gépem, a hozzá adott gyári KIT objektívvel, töltővel. Minden kelléke/doboza megvan, szép, gyári állapotban.
18000expo. -
Vindex
tag
válasz Sza_Sa #19088 üzenetére
Ha javasolhatok valamit, inkább vedd meg 18-105-el a d3100-et, nem fogsz bukni a 18-55 eladásán, szinte fillérekért lehet csak eladni.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
A nagyobb objektívvel már én is gondolkodtam, de az nekem most drága 165000 Ft.
1. Csak váz 119000 Ft.
2. Váz + 18-55 129900Ft.
Az 1-es és a 2-es közt 10000Ft a különbség. Mégis muszáj ezt venni, mert nem tudom megvenni a 18-105-öst (165000 Ft), és akkor nem tudnám használni.
A MediaMarktban a kártyámra készíttettem pár képet a 3000-sel 18-55-tel vakunélkül. A legnagyobb zoomnál azt vettem észre, hogy a kép közelebbi részeinél homályosak a részletek, mint a bezoomolt távoli részletek. A kép jobb oldalán a telefonná és a monitornál. Ezt mi okozza? Hogy lehet kiküszöbölni ezt.
Nem lenne elég nekem teljesen automatafotózásra a 3000-res, mert azt most 99990 Ft-ért megvehetném a 18-55-ös obival.[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
válasz Játékos #19090 üzenetére
Elég sok van, például az ExifSoftware, de az Adobe Bridge, az Adobe Lightroom, meg a géphez kapott programok is tudják ezt. Sőt, ha jól emlékszem, a Picasa képnézegetőben is meg lehetett nézni az EXIF infót, de ebben nem vagyok biztos.
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Hogy hívják azt a progit, ami elemzi a képeimet, és statisztikát készít, hogy milyen gyútávot használok ?
Köszi.Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
Peethy
őstag
válasz metron #19087 üzenetére
Ha 16-85-öd van, szerintem érdemes lehet váltanod 5100-ra. Nagyobb kijelző, kényelmes szolgáltatások, videózás. Én is erre váltanék, ha lenne benne fókuszmotor
Kompakt mindenképpen csalódás lenne számodra egy D50+16-85 után.Vindex: +1 szavazat, hogy rögtön a 18-105-össel vedd meg Nem is tennék hozzá semmit ahhoz, amit az előttem szóló részletesen leírt
[ Szerkesztve ]
-
Sza_Sa
senior tag
válasz Vindex #19083 üzenetére
Ha javasolhatok valamit, inkább vedd meg 18-105-el a d3100-et, nem fogsz bukni a 18-55 eladásán, szinte fillérekért lehet csak eladni.
Megpróbálom érthetően, konyhanyelven leírni, és nem linkelgetni mindenféle szakmai oldalakat.
Rekesz: Az objektív belsejében van egy fém lamellákból álló rész, azzal lehet szabályozni a szenzorra jutó fény mennyiségét és a háttér elmosását. Jelölni kis f-el szokták, és egy számot biggyesztenek utána. Például az f1.4 tágabb rekeszt mutat mint az f2.8 Vannak un hivatalos rekesz értékek: 1; 1.4; 2; 2.8; 4; 5.6; 8; 11; 16; 22; 32. de az objektíveken köztes értékeket is találhatsz. A kitben adott objektívek átlagos rekesz értékkel rendelkeznek, általában nagylátószögnél 3.5- ről indulnak és tele állásban 5.6-nál állnak meg. Persze vannak un. fényerős objektívek, fix gyútávú - nem zoomolhatsz vele- és zoom obik is. Fixben vannak akár f0.95-ös nagyon durván fényerős objektívek is, de ez nem az átlag. Inkább f1.4-től gyártanak, mivel nagyon nehéz olyan üveget önteni és csiszolni ami a széleken is tökéletes képet ad. Fényerős zoom obiban pedig vagy f2.8 vagy f4 az általános.Az átfogást jól számoltad
"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."
-
metron
tag
Sziasztok,
MOstanaban elgondolkoztam, hogy veszek a DSLRem melle egy kompaktot. HA nem akarok "mutogatni" a nagy gepet, ha utazok, meg neha video snitteket loni.. MOndjuk van egy kompaktom erre, csak vacakol mostansag. Nezegettem is oket, de egyreszt nem az en vilagom (habar nem vagyok profi fotos) meg ami tetszene az arban mar olyan 500euros tetel. Szal inkabb megneztem mi van a piacon vmi uj DSLR vazban, hogy legyen video, esetleg nemi tobblet tudas. Egyelore gondolkozom..
Jelenleg egy D50-em van egy Nikkor 16-85 VR-el. Nincs mas obim, eladogattam az alapobikat Ez egyelore tokeletesen kiszolgal. Valaki hasznal itt uj 5100-as vazat? Azt neztem ki esetleg magamnak, csak nem tudom hogy viszonyulna egy 5100 + a 16-85 obi a D50-hez. Vajh erdemes e valtani? -
A Zéé
addikt
Szerintem először tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért kell neked egy DSLR. Ha erre tudod a választ, akkor érdemes elgondolkodni a továbbiakon. De ne az legyen a válasz, hogy "mert másnak is van".
Ha megvan a válasz, a miértre, akkor el lehet kezdeni az alapokkal foglalkozni. Azaz vegyél 1-2-3 könyvet, ami az alapoktól kezdve elmagyarázza, képekkel illusztrálja a kérdéseidet, és bármikor megnézheted őket. Ilyen könyvek pl: a Scott Kelby könyvek, ha már az alapokkal nagyjából tisztában vagy, de előtte alapozónak valami hasonlóval kezdj. Ezt a lépést nem úszod meg, és szerintem mindenkinél megtalálhatóak ezek az alapnak mondható könyvek. Eléggé szájbarágós a stílusuk, és a bemutató képek sokat segítenek a megértésben.
Ha mindezek megvannak, akkor lehet elkezdeni keresni a konkrét gépeket, objektíveket. 18-55 helyett meg vedd inkább a 18-105-öt ha érzed szükségességét. Ha megvan, hogy mi lenne szimpatikus, akkor meg kell tapogatni őket, kipróbálni boltban, hoyg tisztában legyél a méretekkel, súlyokkal.
Ezek után még egyszer tedd fel a kérdést magadnak, hogy kell-e neked a DSLR, és ha még mindig igen a válasz rá, akkor meg lehet venni a gépet. Előtte nem szabad.
Just a simple Lineman...
-
gerjus
senior tag
Itt nezelodhetsz nyugodtan hogy kb milyen mm atfogas mit takar, alul a lencset es a vazat is betudod allitani.
F ertek minel kisebb annal fenyerosebb az objektiv - ergo sotetebb fenyviszonyok mellet is nagyobb az eselye a bemozdulasmentes kepeknek. Ugyanakkor annal dragabbak is az objektivek.
Udv
GNever trust a computer you can't throw out of the window! - http://www.flickriver.com/photos/gerjus/
-
Vindex
tag
Sziasztok!
Talán holnap vennék egy Nikon D3100-as fényképezőt. Ez lenne az első DSRL gépem. Ezért lesznek olyan kérdéseim amik teljesen idiótának tűnnek majd. A készülék 129900 Ft a 18-55mm DX VR objektívvel. Enne ugye csak szobába elég a zoomja? Később szeretnék venni egy Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR objektívet. Ezt szánnám szabadba. Ennek van értelme?
Most ingoványos talaj következik számomra!!
1. Úgy okoskodtam ki, hogy a 18-55-ös objektív az 3x-os zoomot tud, a 18-105-ös az 5,8x zoomos. Igaz ez? Ha nem akkor hogyan kel kiszámolni?
2. Mit jelentenek a 3.5-5.6-os számok a 18-105 mögött (fényérzékenység)? Mik a jó értékek, mire kel figyelni vásárláskor?
Most egy Panasonic FZ-8-as gépem van. Megszerettem a 12x zoomját főleg szabadba jó ez, amikor messze van valami. Ezt a gépet sem tudom kihasználni, sem fotókészítésre, sem a beállítási lehetőségeit. Számomra kínaiul van a záridő, rekesznyílás, fénymérés stb. Éves szinten sem készítek kb: 60db képet. Akkor minek venni egy jobbat? Mert nem vagyok normális, nincs értelme, mert ezt is csak automatán használnám, de szerintem így is szebb képeket csinálna, mint az FZ-8. Nem akarom leszólni a panát, mert szeretem.
Bocsánat a végtelenül amatőr kérdésekért! Ha valaki veszi a fáradságot, hogy válaszol, akkor szájbarágósan tegye vagy sehogy. Nem értem a fotós szlengeket és az elnagyolt, 3 szavas válaszokat.
Köszönöm -
-
fireproof
őstag
Köszönöm a válaszokat. Igen ezt a "belenézőset" meg is csináltam csak inkább megkérdeztem hogy tutira menjek. Gondolom templom belsejébe nagylátószögűt ajánlanátok nem? Csak mert nekem múltkor valaki azt mondta hogy nem lenne sok értelme számomra a nagylátószögűnek mert hogy az érzékelőm kicsit hozzá vagy valami ilyesmit írt.
-
Sza_Sa
senior tag
válasz fireproof #19075 üzenetére
Valaki már megfogalmazta ezt frappánsan, lényeg az egészben, ha nem tudod hogy mire van szükséged inkább használd a meglévő objektívedet. Majd később ha sokat fotóztál, a fórumosok tanácsa nélkül is fogod tudni mi kell neked. Azt már tényleg offban hogy igen, az 50-es jobban ráközelít a dolgokra de ha ez még nem egyértelmű, akkor még nagyon-nagyon hosszú út áll előtted a tanulásban.
De hogy adjak tanácsot is: templomokban és városnézésekhez egyértelmű hogy a 35/f1.8 bár ez is lehet hosszú egy zárt térben.[ Szerkesztve ]
"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."
-
nesa
veterán
válasz fireproof #19075 üzenetére
Erdekes kerdes de gondolom van a D3000 hez objektived kitekered 35 re belenezel aztan 50 re rogton latnifogod hogy templom fotozasra mind2 alkalmatlan.
De ha mindenkepp ezek kozul kell valasztani a 35 os remek latoszoget ad, ekv:52mm majdnem ua mint a klasszikus 50mm volt anno, en elegedett vagyok vele olyan szuper mindenes, es eleg penge a kepe.
[ Szerkesztve ]
-
fireproof
őstag
Sziasztok.
Ti melyiket választanátok egy Nikon AF-S 35mm f/1.8 G és egy Nikon AF-S 50mm f/1.8 G közül? Valamint szerintetek melyik használhatóbb templomokban pl kirándulások alkalmával? És egy olyan buta kérdésem is lenne hogy ha jól tudom akkor e közül a két obi közül az 50mm-es közelít rá a dolgokra ugye? -
Degeczi
nagyúr
válasz Játékos #19073 üzenetére
cserébe olcsóbb a motor nélküli váz,
másrészt a 50-es amúgyis inkább a régi változat olcsósága miatt népszerű, mert DX-es vázon nem a legpraktikusabb fókusztáv: telének, fejportréhoz rövid, beltérben egészalakos képhez pedig gyakran hosszúáltalában jobban jársz az olcsó 35-össel + egy vmivel hosszabb telével (ami motor nélküli sajnos nemigen van megfizethető fix formájában)
-
Degeczi
nagyúr
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Jól értem, hogy EZ az obi csak a váz fókuszmotorját használja, és nincs sajátja?
Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
balpis
őstag
válasz fireproof #19062 üzenetére
A 18-105 általános használatra hobbifotósként jó. Nekem is az van fent úgy 80%-ban.
Használtan találhatsz néha már 40 közelében is (pár hónapja nem néztem az árakat, lehet, hogy már alá is becsúszik néha). Én egy éve 45-tel számolva adtam el a D50 váz mellett.A 18-55-nek nem igazán van ára, ez igaz, de meg lehet próbálni eladni. Jó áron el is viszik általában.
Én nem sokáig bírnam vele[ Szerkesztve ]
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
Sucuka
senior tag
Aki valamilyen Yongnuo vakut használ, annak figyelmébe ajánlom tegnapi felfedezésemet!
-
Sucuka
senior tag
-
fireproof
őstag
válasz Throme #19061 üzenetére
Mondom konkrét cél nincs. Csak hobbi fotózás De néha a 18-55 már kevés. Ezért gondolom hogy jó lenne a 18-105. Makrózni is szeretek ezért jött szóba.
SZERK: Bár ahogy elnézem hogy 18-55-öt nem keres szinte senki ezért lehet hogy egy Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 ED DX VR lesz maximum majd kicsit többször cserélgetem.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz fireproof #19055 üzenetére
Ha nekem kéne venni 18-200 obit én a nikkort venném. Igaz, hogy drágább de megéri spórolni rá. Ez csak az én véleményem és egyik sincs, azonban a nikkorról több jót olvasni mint a sigmáról. Pl slrgear.
A jelenlegi 18-55-höz passzolna az 55-200 VR (és így nem lesz egy felesleges objektíved). De az tele obi. Makróra nem fogod tudni úgy használni, mint egy kimondott makró obit.
Ha elég a 105-ös vég akkor 18-105.Tényleg az a kérdés, hogy mire kell, mi a cél?!
Az új nikkor makró augusztustól lesz megvásárolható. Ez nem tudom mennyire igaz Magyarországra....
[ Szerkesztve ]
-
iff
senior tag
válasz fireproof #19057 üzenetére
Akkor 18-105mm.A 18-55mm beszámíttatni vagy ha eltudod adni, eladni.Én amikor vettem akkor a 18-55mm+55-300mm és a 18-105mm között agyaltam és végül a 18-105 lett.Ezzel elég jól át lehet hidalni. A Tamronnal meg jól el lehet szórakozni a manuális beállításokkal.
[ Szerkesztve ]
..........""..........
-
L4mie
veterán
D3100- 18-55 ös kitobihoz milyen UV szűrőt ajánlatok?
első kérdés, erre 55mm átmérőjű megy?Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
hegyimorc
senior tag
válasz fireproof #19055 üzenetére
Jobban jársz ha inkább utazásra költöd a pénzt és ott fotózol azzal ami van.
(Obit elég akkor venni, ha már tudod mire lenne valóban szükséged. A "dillemmád" alapján úgy tűnik mindegy mit, de valamit venni szeretnél. Ha közben írtál még egy hozzászólást, akkor abban már lehet, hogy a halszemobikról érdeklődsz ;-) )
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
fireproof
őstag
Vagy ez? Elnézést de nagy dilemmában vagyok.
-
fireproof
őstag
válasz hegyimorc #19052 üzenetére
Értem köszönöm. ÉS tele objektívek közt? Jelenleg egy 18-55-ös kit obim van és e mellé vagy e helyett kéne. Utazgatáshoz hobbifotózáshoz szóval nem kell profi cucc. Ezt ismeritek valamennyire?
-
fireproof
őstag
válasz hegyimorc #19052 üzenetére
Értem köszönöm. ÉS tele objektívek közt? Jelenleg egy 18-55-ös kit obim van és e mellé vagy e helyett kéne. Utazgatáshoz hobbifotózáshoz szóval nem kell profi cucc. Ezt ismeritek valamennyire?
-
hegyimorc
senior tag
válasz fireproof #19051 üzenetére
Mert nincs benne fókuszmotor. Makrónál ez nem olyan fontos, de gondolom másra is használnád.
Arra a vázra én egy 85mm-es micro Nikkort vennék. Mostanában láttam hirdetésekben kb olyan árban, mint amit szánnál rá.
(Nekem van egy micro Nikkor 60 AF-S ami nagyon jó, de azt nem tudom ajánlani, mert még használtan is drágább)
[ Szerkesztve ]
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
hegyimorc
senior tag
-
Throme
veterán
válasz fireproof #19048 üzenetére
Ezek közül inkább az utolsó látszik igazán makrónak. A többi tele obi, amikkel valamilyen szinten lehet makrózni. Nagyítás értéket nézd. Ha 1 akkor igazán makró.
Nem várod meg esetleg a nikkor 40mm-es makró obit? Nem tudom milyen lesz, de én kíváncsi vagyok rá.
[ Szerkesztve ]
-
fireproof
őstag
-
fireproof
őstag
Sziasztok. Nikon D3000-ra tudnátok ajánlani valami jó kis makró obit? 60-80 E FT-om lenne rá. Ti milyet vennétek ebben az árkategóriában? Egyáltalán van ilyen árban?
-
feeder42
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy mivel sajnos nem beszélek idegen nyelvet és a Nikon a magyar menüt nem teszi bele a gépeibe /kivétel a kompakt/,hogy mennyire neheziti meg a kezelést az idegen nyelv ismeretének hiánya?
A Nikon jobban a közelebb áll a szívemhez mint a Canon ezért érdekel a kérdés.
A válaszokat előre is köszönöm. -
Balinov
titán
válasz Degeczi #19040 üzenetére
igy mar ertem, Degeczi mester. akkor Lo ertekek felejtosek igazandibol. Legkozelebb, ha hasonlo szitu lesz, azert kiprobalom, masnem azert, hogy legyen osszehasonlitasi alap
10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Sefter
veterán
obinál mit jelent ez:
Makró leképzés: 1:2
Ha átkapcsolom makró módba akkor olyan mintha duplája lenne a fókusztávolság
Psn ID: sefter_hun
-
Degeczi
nagyúr
válasz Balinov #19031 üzenetére
ISO 200 alatt nem érdemes használni, mert olyankor is alapérzékenységen dolgozik, csak túlexponálja, majd szoftveresen visszahúzza a képet = a csúcsfények könnyen beégnek, ill. torzulhat a színük
(annak idején a Pixinfón nagy ésszel ISO100-on hasonlították össze a Nikon D700-ast vmelyik fullframe Canon-nal, és meg is említették, h "nahát, hajlamosak sárgulni a csúcsfények a Nikonon" ) -
iff
senior tag
Sziasztok!
Ez a kiterjesztett iso engem is érdekelne.Eddig 200-1600 max állítottam.P vagy M-ben fényképezek.Verőfényes napsütésben érdemes a Lo1,Lo0.7 vagy Lo0.3 használni, vagy maradjon a 200-as iso?Nekem is D5000-em van.[ Szerkesztve ]
..........""..........
-
Sucuka
senior tag
válasz Donald #19037 üzenetére
Igazából az UV szűrő tényleg csak a védelem miatt érdekel, amire komolyabban szeretnék költeni, az egy CPL lesz, de még várat magára.
A múlt héten sikeresen üzleteltem egy 67mm-es COKIN P szettet 3 szűrőlappal, 9k-ért, meg egy vaterás üzletem során mindössze 5K-ért!!! egy alig használt Lowepro Mini Trekker táskát. (A táska valójában 10.000-ért volt hirdetve, de én csak 5.000- kp-t adtam érte, mert egy GARMIN SD-kártyás térképet sikerült elpasszolnom, és az nekem nem került semmibe, mert egy régi készülékből maradt rám...) Összességében jó üzletek voltak szerintem -
Donald
tag
válasz andorra #19028 üzenetére
Akkor már inkább a Hama HTMC. Még jobb az ár/érték viszonya. Főként régen volt belőle egy ghostless verzió, nagylátóhoz tuti volt. De a BW és Hoya topmodellek kevésbé rontanak a minőségen, csak drágák. Emiatt nem best buy... De én inkább az MRC-s BW-t vettem, sokat fotózok uszodában is, szinte alig párásodik. És mivel ritkán veszek szűrőt, a + 35 % felár "belefér".
-
andorra
őstag
-
padi68
senior tag
végül is őt választottam:
http://logout.hu/cikk/taska_a_taskaban/teljes.html
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68
-
Balinov
titán
válasz hemaka #19033 üzenetére
koszi mindkettotoknek.
En is hasonlokepp gondolom, csak a kezikonyv a Lo-rol ennyit ir meg:
A Lo 0.3 (Alacsony 0.3)–Lo 1 (Alacsony1)
Nagy fény esetén használjon nagyobb rekeszértéket. A kontraszt az átlagosnál kicsit nagyobb; a legtöbb
esetben ISO 200, vagy ennél nagyobb ISO érzékenység ajánlott.ill.
Lásd még
Az automatikus ISO érzékenység- szabályozásról P, S, A vagy M módokban ld. 149. oldalt. A fényképezés menü High ISO NR (Magas ISO zajcsökkentés) (Zajcsökkentés nagy ISO érzékenységnél) beállításának használatáról ld. 151. oldalt. Információért az ISO érzékenység keresőben való megjelenítéséhez, lásd 158. oldalt. Információért az ISO érzékenység kiválasztásához az Fn (Funkció) (E) gomb és a vezérlőtárcsa segítségével, lásd 163. oldalt.bar az utobbi bekezdes inkabb a Hi-nel fellepo eros zajosodasrol ill. annak orvoslasarol ir/hivatkozik.
10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
hemaka
nagyúr
válasz Balinov #19031 üzenetére
Elég valószínű, hogy az érzékelő a legjobb képminőséget iso200-as értéken adja(alapérzékenység). Felette és alatta is romlik a kép minősége, azért van belőve éppen arra az értékre. Legalábbis én így gondolom.
[ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Balinov
titán
Sracok,
valamit nem teljesen ertek, elmagyaraznatok? Az sem baj, ha kicsit szajbaragos, ugyis nehez a felfogasom.
Nikon D5000.ISO erzekenyseg. A kezikonvy a kovetkezot irja:
"
Jelöljön ki egy beállítást és nyomja meg az OK gombot.
Az ISO érzékenység értékeket nagyjából ISO 200-zal és ISO 3200-zal egyenértékű értékek közé kell beállítani 1/3 Fé-nek megfelelő lépésközökkel. Különleges helyzetekben az ISO érzékenység ISO 200 alá csökkenthető körülbelül 0.3 Fé-vel (alacsony 0.3 ISO 160-nak felel meg), 0.7 Fé-vel (alacsony 0.7, ISO 125-nek felel meg), vagy 1.0 Fé-vel (alacsony 1, ISO 100-nak felel meg)...
"Azt ertem, hogy igy az egyebkent valaszthato legkisebb ISO200 ertek ala is lehet menni, csak azt nem vagom, hogy akkor miert nincs az ISO 160/125/100 eleve a listaban, csak igy "kodolva", ha a kamera kepes ISO200 ala is menni?
Utobbi 2-3 hetvegen volt szerencsem szikrazoan verofenyes napsuteshez, tengerparton, stb. ahol nem lett volna az ISO200-nal kisebb erzekenyseg, viszont csak most esett le, hogy vannak ezek a Lo ertekek is.
Van ennek valami kulonleges/logikus oka? Netan a DX szenzornak az alja csak ISO200 es valamifele aramkori trukkel eri el az ISO160/125/100-at?
Koszi
Balinov10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Sucuka
senior tag
válasz Játékos #19026 üzenetére
Szerintem bármilyen videokamerához való külső sztereó mikorfon megteszi, aminek a csatlakozója 3,5 mm-es sztereó kivitel. A videokamerák lámpáihoz, külső mikrofonhoz használatos "papucs" méretei szabványosak, és passzolnak a fotómasinák vakupapucsaihoz is, csak elektromos átvezetés nélkül (szimpla műanyagok).
Ezeknek a mikrofonoknak általában saját akkujuk is van, vagy elemről mennek, kimeti jelszintjük szabályozható.Ezeket nézegesd szerintem:
Mikrofon 1
Mikrofon 2
Mikrofon 3Vagy egyszerűen írd be az ebay keresőjébe a Cameras & Camcorders kategórián belül, hogy stereo microphone...
Remélem segítettem[ Szerkesztve ]
-
andorra
őstag
válasz Donald #19025 üzenetére
Na igen, kérdés azonban, hogy valóban a legdrágább-e a legjobb vétel egy adott típusból, pl. a Hoya Pro1 ?
Sucuka:
A válasz megadása, abba a nehézségbe ütközik, hogy ehhez a Google-ba be kell írni: uv filter test, majd el kell olvasni az első találatot :-)
http://www.lenstip.com/113.1-article-UV_filters_test.html
Miután ezen öt perc alatt átrágtam magam a Google toolbar fordító segítségével, én a jóval olcsóbb, tesztgyőztes Hoya HMC UV-0 típust venném.
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Néztem a Nikon ME-1 mikrofonnak az árát, és egy kicsit megdöbbentem az árán!
Ez a szerkezet tényleg valami különleges tulajdonsággal bír, vagy simán megtenné helyette valami homemade cucc is?Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
padi68
senior tag
Sziasztok,
20eFT alatt milyen fotóshátizsákot ajánlatok, jelenleg amihez kellene: Nikon D5100, 18-55 + 55-300 obi, pár kisebb kiegészítő....
kösz
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68
-
hegyimorc
senior tag
válasz t72killer #19020 üzenetére
Éjszaka hogyan fogsz manuálisan annyira pontosan fókuszálni, amennyire egy 1.4-es obival, teljesen nyitva kell? (Az AF még akkor is jól megy - egy jobb vázon - amikor már alig látok.)
Nem beszélnélek le róla, csak szerintem pont éjszaka nem fogsz vele boldogulni.
A 8-as pedig akkor lesz jó, ha a helyére teszed a fókuszgyűrűt. Szinte mindet szarul tették fel, de pár perc alatt rendberakható.
-
t72killer
titán
Kérdés: samyang/walimex 1.4/85-ös obival van valakinek tapasztalata? A tesztek elég jónak mutatják, gondoltam jobb lenne az 1.8/85-ös nikkornál a nagyobb fényerő miatt. (éjszakai fotózáskor bejönne az 1.4)
A 8mm-es walimex halszemtől nem vagyok elájulva, eléggé mosottak a képei
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Krix
őstag
válasz t72killer #19018 üzenetére
Mi egy Japán kertben voltunk fényképeszkedni. Legtöbbet a 28-70-es dolgozott. Néhány beállított képre tettem csak fel a 85-öst. Nagyon szépen mossa a hátteret, portrékhoz kitűnő.
Van még egy 1.4/50-esem is, de nem igazán használom. A 85-öst jobban szeretem
If it is not broken then don't fix it!
-
t72killer
titán
Ja, még nincs meg a 17-50, de szerintem beszerzem. (Szept. elejéig remélhetőleg leesik egy darab, úgy esetleges fókuszhiba miatti chippeltetés is belefér még).
A beállított képekhez a sigma zoomot vagy a 85-öst használtad?
-
Krix
őstag
válasz t72killer #18989 üzenetére
Szia,
Én 3 hete voltam egy esküvőn. Engem is ismerős kért meg. :-) Szerintem a felszerelésed rendben lesz.
Nekem ez van:
D80 váz
2.8/28-70-es Nikkor
2.8/50-150-es Sigma
1.8/85D Nikkor
SB600 vaku
állvány (ezt nem kellett végül)A nagylátó nekem kicsit kevés volt, de a 17-50-esed elég lesz. Ha esetleg egy másik Nikon vázat tudsz szerezni akkor az egyikre mehet a tele a másikra a nagylátó.
If it is not broken then don't fix it!
-
t72killer
titán
válasz Throme #19008 üzenetére
A 24-70-es nikkoron egy ideig gondolkoztam, viszont veszettül drága+nehéz, és a fő témáimhoz nem kell (arra sikerült összeszednem egy AFS-4/300-ast).
Fényerős alapobit szeretnék mindenképpen, de legyen fél kiló alatt a súlya és 600€ alatt az ára (német ebayen pl). Ja, és a jó minőség is feltétel, ezért nem vettem eddig semmit a kategóriában, mert ami olcsó, annak általában van vmi hátulütője. Az álmom a kategóriában egy 17-70 fix 2.8-as obi, viszont ilyet nem csinál senki
Ja, zajszűréssel megy az ISO800+ szépen, de amennyire lehet, alacsony-ISO párti vagyok
[ Szerkesztve ]
-
andorra
őstag
Köszönöm, frissítettem, 3,3-as volt a verzióm. Ez így most sokkal jobb lesz.
-
Throme
veterán
válasz t72killer #19000 üzenetére
Ez fura, mert ott még a D5000-rel is el lehet lenni.
A 18-105 torzít 18mm-en. Ha van helyed szerintem 24-35mm-en már nem olyan "rossz" a helyzet. 105mm-en meg a képsarkok kezdenek sötétedni. Ez megint olyan hogy ha zavarólag hat, akkor lehet segíteni rajta szoftveres úton. Ok, hogy macera, de nem is olyan drága megoldás, mint egy használhatóbb zoom obi. Ha meg fényerős sigma-tamron fronton gondolkodsz más problémákkal (pl sűrűbben előforduló fókuszihiba, már amiket én itt olvasgatok a fórumokon) találhatod magad szembe. Vagy egy 24-70 nikkor .Egy másik kérdés, hogy szükséged van máshova is fényerős zoom obira vagy csak az esküvő a fő ok?!
-
andorra
őstag
Apropó, van esetleg LR-hez profilotok a 18-105-höz? Megköszönném.
-
törölt tag
válasz Zoli bácsi #18993 üzenetére
En is pont a D50-en csereltem le a 18-55-ot a 18-105-re es nehany esetben valoban rosszabb a kepminosege a 108-105-nek. Leginkabb 18mm-en eszreveheto a kep szelein erosebb a lagyulas. Tudom, hogy igy van, teszteltem azonos gyutavon, es azonos korulmenyek kozott. A 18-105-nek ennek ellenere szamos elonye van, tenyleg minden gyutavon eles a kepe, nem kell rekeszelni, a VR nagyon kitagitja a felhasznalasi lehetosegeit, pl fotozas gyenge fenyviszonyok kozott. A parnatorzitasa sajnos brutalis tele allasban, de szoftverekkel korrigalhato.
-
Sucuka
senior tag
Tudtok ajánlani valami normális UV szűrőt a 18-105VR-re? (67mm a menet, de szerintem ezt sokan tudják ) Lehet használt is, árban olyan 10K-ig jöhet, de a nagyon gagyikat ne ajánljátok. Köszi!
Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- A 70 milliárd paraméteres DeepSeek R1 LLM-et is lokálisan futtatná az AMD
- Gyúrósok ide!
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Foxpost
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Óra topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget