Hirdetés
Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #10994 üzenetére
.DNG sosem lesz, abban viszonylag kevés kamera tud RAW-t menteni
így adja magát, h .NEF-eket fogsz gyártani (ahol az N betű Nikonra utal, ezzel is jelezve, h gyártóspecifikus formátum)régebbi kameránál jelentősége igazán nincs, mert kivétel nélkül minden RAW feldolgozó program ismeri, a legjobb minőség pedig ígyis-úgyis a gyártótól származó programmal érhető el, ami ez esetben a régi Nikon Capture, vagy Capture NX lehet
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #10997 üzenetére
"kimentettem őket"
itt lesz a kutya elásva, vmi olyan programot raktál föl, ami DNG-be konvertál
a kamera ilyet nem tesz (egyetlen Nikon sem, sőt, Nikon programok sem. Valszeg Adobe vmit használsz)"dng fájlok tömörítve vannak, aminek nem örülök, gondolom sejteni lehet, hogy miért"
akkor ne is olvasd ezt el: a kamerád eleve csak tömörített, méghozzá veszteségesen tömörített formátumban tudja menteni a RAW képeket
(ha esetleg mégis elvolvastad volna: semmi vész, nagyon jó eljárást használ a Nikon, a gyakorlatban semmi hátrányát nem tapasztalhatod annak sem. Ezzel együtt a NEF-ek mérete is tovább csökkenthető 5-800k-val, uis alapban van bennünk egy teljes fölbontású, Basic minőségű JPG beágyazva. Emiatt nincs is értelme a NEF+JPG módot használni, hiszen az csak pluszban menteni el pontosan ugyanezt mégegyszer) -
titán
válasz #31757056 #11901 üzenetére
Kb egy orara tervezem kivinni, de abbol is kb felet a tasijaban lesz, talan igy nem hul at annyira. Az objektivet semmikepp nem veszem le rola, van egy 50/1.8-am hozza, de azt ritkabban hasznalom, legtobbet a 18-135 van fent. Igazibol neztem a kezikonyveben es ott azt irja, h mukodesi tartomany 0-40 fok kozott, ezert mondom megkerdezem itt is, h nem gaz-e a hideg. Miutan eltunik a para az uvegekrol, nedvesseg nem maradhat vissza a vazban?
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
válasz #31757056 #12040 üzenetére
Sokan vannak vele úgy, hogy minél jobb felszerelésre hajtanak már rögtön az elején. Azért egy D90-el se semmi belevágni a DSLR világába. Általában D40-et vagy D3000-et javaslom kezdő gépnek, ami 5 évig is lazán kiszolgál egy amatőrt. 4 éve használom a D50-et, és nem csak azért nem váltok D90-re, mert nincs rá pénzem, hanem mert nem érzem, hogy elértem a D50 határait. Mondjuk ez így pontatlan, mert vannak hiányosságai a vázat tekintve, de összességében egy tökéletes hobbikamera. Sokkal előnyösebb félretenni a pénzt, és miközben elindul az ember az alap felszerelésről, a tudáshoz és igényekhez fokozatosan bővíteni azt. Ennek megvan az az előnye, hogy nem fogunk ráunni, továbbá minden egyes kiadott forintot hasznosnak fogunk elkönyvelni.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #12070 üzenetére
ebayről néhány ezerért kapsz egy rádiós vakukioldó adót + vevőt
sok csomag létezik még költséghatékonyabban, amiben nem csak egy, hanem több vevő van - ha több vakut is vezérelnél a jövőben, érdemes lehet elve úgy vennimivel ez sima elsütési parancsot továbbít szabványos papucsra vagy szinkroncsatlakozóra, a vaku márkája gyakorlatilag lényegtelen
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #12072 üzenetére
hibát követsz el: itthon 2x-3x áron kapod meg ugyanazt, amit 2 hét alatt házhoz hozna a postás...
(kameránál, nagy értékű cuccnál persze érthető, fontos a hazai bolt - de ilyen kiegészítőket csak a netről érdemes venni)itt több típusról is szó esik, nekem a CTR-301-el van jó tapasztalatom
-
runner 125
nagyúr
-
-
j.bravo
addikt
válasz #31757056 #12136 üzenetére
Hihetsz a kézikönyvnek szerintem de ha egészen biztosra akarsz menni, akkor (maximum) egy ezresből össze lehet rakni egy optocsatolós és/vagy tirisztoros illesztőt, és akkor garantáltan nem lesz baja a váznak.
Egy példa, illetve még egy példa (bár azt hiszem ezeket linkeltem már neked régebben )
Van több, kicsit más alkatrészekből (de mindig max 4-5 darabból) álló, nagyon hasonló megoldás a neten.
Nem egy nagy etwas megcsinálni, kis szerencsével elfér a vakud házában is, de ha nem, akkor egy kis dobozba teszed ami majd a váz és a vaku közé kerül.[ Szerkesztve ]
Hardverapró - eladó fehér iPhone 12 mini 256GB
-
mutyi
senior tag
válasz #31757056 #12130 üzenetére
Köszi a választ!
30-at ér egyébként használtan a sima 55-200as Nikon obi?
Igazából ennyiért akarom eladni,mert nekem nem jön be a D90-el,nem is nagyon tudom mire használni és túl lágynak tartom a képeket,amiket vele készítek.
Általában egy kölcsön 18-200-at használalok,azzal jobb képeket lövök. -
j.bravo
addikt
válasz #31757056 #12142 üzenetére
Elvileg nálam van a sublótban vagy 3db leválasztóra való alkatrész, amiket nem raktam össze. Ha nem sütöm meg a pákával őket (múltkor egyet sajnos sikerült ) akkor egyszer összerakom és a következő fotóstalin megkapod; majd meghívsz valami bambira cserébe
Degeczi: nem ez az amiről mcgoat-tal vitáztatok valamelyik topikban, hogy 12V vagy több?
[ Szerkesztve ]
-
dabgergo
őstag
válasz #31757056 #12165 üzenetére
Értem amit mondotok, és igaz is teljesen az utángyártott akukra, én is tapasztaltam h nem lineáris merülése a kijelzés alapján, de ez nem keverendő össze azzal ami a hidegben történik a gépemmel, mert ott egyrészt az egyik akku az eredeti és csak a másika híres Travor, a másik meg h hideg után amint felmelegedett a gép, akkura újból a reális szintet írja ki, szal nem az történt, hogy leszívta a hideg, csupán ahogy Degeczi írta is valszeg annyi h hidegben nincs vmi rendben az érintkezővel.
-
j.bravo
addikt
válasz #31757056 #12160 üzenetére
Épp ezért kérdezem, mivel gyakran épp 50%-ra fogja le a procit a feladatkezelő szerint...
C2D E4300.
Ha 32 bites XP helyett 64 bites oprendszert tennék fel és 64 bites LR-ot, jobban menne?
Vagy törődjek bele hogy olyan amilyen? Esetleg az LR is tudna profitálni a GPU-ból, mint a PS CS4 (ahhoz vennem kéne videokártyát, de komolyan fontolgatom)?[ Szerkesztve ]
-
eastsider
nagyúr
válasz #31757056 #12169 üzenetére
akkro nem egyedi eset..és kva idegesítő... inkább midnig hagyom a dolgot, minthogy végigszenvedjem (lsd. leveles képem)
nekem gyanús, h a proci gyenge, (bár nálad phenom...)
de pff.. használhatatlan így a cucc...
amúgy én is W7-et használok, csak 32 bitestPeti: lehet megpróbálom.. lsd. fentiek... PS jobb, de az sem az igazi.. húzom a brusht és utána jelenik meg...(jóval, vagy ez direkt ilyen?) ááá....
nekem terheli rendesen mindkét magot...
amúgy hiába van 2ghzen (vagy nemtom mennyi az alap) vagy 3,2-n ugyan olyan szar...[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #12190 üzenetére
ha valóban egyezik a CTR-301-el, akkor így is kell neki
azon én is gond nélkül próbálgattam egy régi, böhöm nagy Sunpak 3600-at, aminek kerek 200V mérhető a szinkronkábelénegyébként most néztem meg a régi, filmes kiselejtezésből kapott vakus táskám, mert kallódik benne egy Chinon vaku is - és az is egy 990-es!
azért nem használtam sosem, mert veszettül hangosan sípol amikor föltöltött állapotban van - a tiéd nem?
-
máyköl
veterán
válasz #31757056 #12260 üzenetére
Én is 1 éve.
Tudom, Canonos vagyok, lehet, hogy azt gondolod, mit keresek itt, csak benéztem, azt láttam mi a téma.
Tehát én is 1 éve fotózok. Pár napja volt 1 éve.
johnjohn: Azt hittem elírtál valamit. Hát, gratula! Elismerésem.
Zebu: Próbálj meg minden szabadidődben fotózni, és ismét belefogsz jönni.
Sajnos mostanában én is keveset fotóztam, legutóbb talán 1 hete. Nagyon zűrös hetem volt.
Viszont sok embertől örökölhettem a fotózást. Anyai és apai ágról szintén. Anyai ágról nagyapám nagyon nagy fotós volt, saját laborja volt, állandóan a gépet nyomta.
Apai ágról a nagyapám szintén nagy fotós, jelenleg is nagyon szeret fotózni, Pentaxos. K20D-je van. Annó fotóriporter volt.
Nagybátyám is nagy fotós, Nikonos, van pár obija, vakuja, stb. Nagyon szeretem a képeit, iszonyú jó meglátásai vannak.
Tehát a családból van már Canonos, Nikonos, Pentaxos is.
Csak valami átjött rám is.
-
TeeJay
félisten
válasz #31757056 #12339 üzenetére
persze kültéren ahol kellően távolra lehet menni oda teljesen jó, viszont beltéren inkább a 35mm f/1.8 ami használhatóbb. én legalábbis mikor a kit objektívet 85mm-re tekerem azzal beltéren már csak arcképeket tudok csinálni pár méterről
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #12377 üzenetére
akkor tiszta sor, h ezt a fajtát érdemes, mert az megy hagyományos állványra
-
Degeczi
nagyúr
-
kricsi81
senior tag
válasz #31757056 #12379 üzenetére
Fölösleges szettben venni, mert úgysem olyan lesz benne, mint amilyen kell...
amit linkelt Degeczi tartó, az jó, énis olyat rendeltem nemrég, meg CTR-301P kioldót, mert eladtam a "régi" kioldóim+ernyő tartóim.
A kioldót most már 3 vevővel rendeltem, tartóból meg 2-őt, és még így is kerestem egy kicsit az üzleten (mármint még maradt pénzem úgy is, hogy eladtam a phottix kioldót+ernyő tartót, és rendeltem helyette jobb tartót+3vevőt+1adót )Szerintem reflex ernyőt vegyél, ebayen pár ezer körül vannak
kovacsrichard.hu
-
Karima
őstag
válasz #31757056 #12421 üzenetére
hát nem csodálom, h nem jutott eszedbe, hisz így utólag visszagondolva semmi értelme sincs Ugyanúgy csinálhattam volna 1/250-en, vagy 1/500-on is, mivel a vakuvillanás idejéhez képest még az 1/500 is örökkévalóságnak tűnik. Nem is tudom miért adtam neki 4mp-t. Asszem valahol olvastam, hogy így kell, és ki akartam próbálni
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #12436 üzenetére
persze
egyszerűen annyi, h manuális kell használd a vakut, vagy mezei automataként, ha van olyan módjaebből a szempontból a régi (nem iTTL, hanem sima filmes TTL) Nikon vakuk is ugyanilyenek
sokáig használtam D70-en egy SB-27-est automataként
(még az érzékenységet és rekeszt sem vette át a váztól, de azokat kézzel beállítva egészen jó eredményt lehetett elérni) -
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #12547 üzenetére
már hogyne lehetne!
akár maszkot is festhetsz ecsettel, és egy szűrő (vagy több) csak arra fog vonatkozni
de persze átmenetes is lehetkép-szerkeszteni, azaz részleteket kivágni, másolni nem tud (arra PS-ot érdemes meghívni belőle) - de RAW kidolgozásban mindent megad, ami kellhet
egyedül a perspektíva korrigálást hiányolom, amiatt szoktam néha PS-ot behívni (de ez nálam ritka)nem arról van szó, h más programoknak rossz lenne a minősége - de azok nem "Nikonos" színvilágot adnak, még kamera-profilok használatával is csak közelítik azt
ez pedig nyilván egyéni, teljesen szubjektív szempont - én szeretem a Nikonos színeket
vagy pl. nagy dinamikájú képeken gyakran jól jön a D-Lighting, amivel nagyon szépen húzhatóak föl a sötétebb részek (sokkal szebben, mint pl. a PS Shadow-Highlight funkciójával)
egy alapos próbát mindenképpen megér, pláne egyedileg aprólékosan állítandó képekhez
amiben nem jó sajnos, az a kötegelt feldolgozás, ott nyomába nem ér egy "filmszalag szerű" feldolgozási módszerhez, mint a Lightroom (vagy mint a régi Nikon Capture-ben is volt... hogy mi a túrónak nem vitték tovább azt a módot...)
-
runner 125
nagyúr
válasz #31757056 #12599 üzenetére
Egy véleményen vagyunk.
Én is meg tudnám csinálni, de azért egy markolattal felszerelt D80-on jobban mutatna egy "gyári" diffúzor, mint egy pausz, vagy filmtasak.Frigetrus
Köszi Neked is.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #13180 üzenetére
nem tűnik jó ötletnek: a porszívó könnyen stresszelheti a tükörmechanikát, legyen az akár a normál helyzetében, akár a tisztításhoz fölcsapva
egyszerű, bevált megoldás a kamera lefelé fordítása, és ebben a helyzetben befújás körtefecskendővel, így a porszemcsét nem máshová fújod át, hanem az egyszerűen kiszállingózik lefelé
ez pár száz Ft a gyógyszertárakban, többféle méretben is kapható (és kialakításban: van a keménycsőrű, beöntéshez használt, és puhacsőrű fülpumpa is), de picit drágábban létezik kimondottan fényképezőgéphez alkotott is, ami annyival jobb, h szelepek vannak benne, így amikor elengeded, nem a port szívja vissza a csőrén, hanem hátul a -remélhetőleg- tiszta levegőt
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #13471 üzenetére
a beta, érthető módon nem piszkált bele a régebbi változat adatbázisába (hiszen attól béta, h bármi történhet benne, akár tönkre is tehetné az adatbázist, másrészt persze a réginek továbbra is működőképesnek kell maradnia), de ha a szerkesztési lépéseket .XMP file-okba teszed, azt természetesen elfogadja, már importálásnál észreveszi
a végleges 3-ast még nem próbáltam, de logikus lenne, h az már képes legyen átvenni a régi változat adatbázisát (hiszen ha upgrade, a régit fölülvágja, akkor már az sem szempont, h a régi működőképes maradjon)
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #13502 üzenetére
ennyit arról, mennyire strapabíró egy műanyagváz, ha az kellően jó minőségű, mint a Nikon is (pl. egy játékszer kialakítású, anyagminőségű Canon 300D már aligha élne túl hasonló csapást)
egy magnéziumváz ugyan merevebb, de egyben talán nagyobb ütést is jelenthet a belső alkatrészeknek, mint a rugalmasabb műanyag
obi nem volt rajta?
leginkább az sínylene meg egy komolyabb ütést -
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #13504 üzenetére
tényleg, átsiklottam fölötte, mert utána nem említed többször - de ezek szerint még szerencsésen történt amennyire lehet. Az 50/1.8 viszonylag egyszerű, talán nem sértődött meg - ha egy hosszabb obi lett volna, az már csak a súlya miatt is fejreesik, és biztosan sérül
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest