Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
fecaga21
senior tag
Fusion programozásban tud segíteni valaki?Egy négyszög geometriájú munkadarab kontúrozását be lehet valahol úgy állítani,hogy sarok ponton álljon rá kontúron kívűl,és ugyanúgy kontúron kívűl túlfuttatva álljon le?Eddig csak így rágördülve csinálja,megtaláltam a ciklus utolsó oldalán a rá,illetve leállásokat ,de mind kontúrba kap bele
-
fecaga21
senior tag
válasz
zolikaDB #14033 üzenetére
Akkor nem ilyen multikhoz kell menni, ott úgyis csak egy szám az ember.
Kis céghez kell menni akkor ahol lehet villantani, ahol észreveszik a hiányodat.
Őszintén mit gondolnak ezek?A Fag-ba a betanított munkás megkap ennyit, hol élnek ezek?Lehet jobb lett volna amúgy villanyszerelőként dolgozni, vagy mondjuk klímázni -
zolikaDB
veterán
válasz
fecaga21 #14032 üzenetére
Félreértetted.
Én talán 1-1.5 éve voltam a BMW-nél interjún, ahol németül karattyoltam, de nem gépösszeszerelőnek kerestek, viszont a bér nevetséges volt akkoris. (16e HUF/nap kezdő, ezt mondták akkor)
A fotón lévő állás friss (2024 év végi körül), és annak az interjúján nem voltam.
De a közös ezekben, hogy a fizetés éhbér, és megalázó, az elvárás meg az egekben -
fecaga21
senior tag
válasz
Klaus Duran #14031 üzenetére
Álom meló láthatod,na meg az a -tól -ig bérsáv.besírsz rajta,ja és 3 körös interjú németül gépösszerakónak és izgulj,hogy megkapd ezt az àlommelót,és napi 10 órai munkával megkereshesd a bruttó 479-480-at . Kezd egy viccc lenni ez a szakma
-
-
fecaga21
senior tag
válasz
Klaus Duran #14029 üzenetére
Pedig de,itt a nagy álom meló
[link] -
-
fecaga21
senior tag
válasz
zolikaDB #14012 üzenetére
Eszembe jutott megint ez a Bmw amut írtál .Félre ne érts,nem téged akarlak piszkálni,csak ez a munka amilyen feltételek kellenek hozzá,egy kabaré,BMW-től meg pláne. Mintha kiváltságnak kellene érezniük az embereknek,megszenvedni 3 körös interjút németül beszélve egy gépösszeszerelői melóért napi 10 órában ráadásul 🤣Qrva anyjukat. Cigánykerekezni nem kell,vagy gátfutást,fekvő támaszt csinálni,meg japánul elszavalni Petőfi verseket?? Most komolyan nem vicc ez amit elvárnak egy ilyenért?Ráadásul egy 10 órás melóért beszélünk potom pénzért,de gondolom ha nem beszélsz németül ami hiányában még tudnak az emberek esztergálni,már nem felelsz meg,napi 10 órába 45 perc szünettel 🤣🤣qrva anyjukat
-
fecaga21
senior tag
.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz
fecaga21 #14021 üzenetére
Hajjaj, csak az Isten mentsen meg téged és bárkit K.B.r.a vállalkozótól
Pláne, hogy az az az összeg, amiért a takarító Icát is, túlórába
De én ezennel befejeztem ezt az elméleti síkú kardoskodást, érvényes itt is: "el kell jönni, meg kell nézni"(és 2-3 hónap KB vállalkozónál eltöltött idő után, mint akit puskából lőttek ki - birka türelmű kollega legalábbis vissza sem nézett, csak rohant, ki a kapun)
[ Szerkesztve ]
-
-
zolikaDB
veterán
válasz
fecaga21 #14016 üzenetére
Én mirol beszélek?
Ez egy CNC-s topik.
Te CNC-s állást keresel, én CNC-s vagyok, így ehhez kötődő, gépész és/vagy forgácsoló jellegű dolgokat, állásokat tudok csak mutatni, mondani, kontextusba helyezni.Nem kérdezted egy szóval sem, hogy Hajdú-Biharban hogy keresnek a raktárosok, zoldsegesek, lift-szerelok.
Mert annyira lett volna releváns, mint hogy traktoroskent mutogassak egy programozó matematikus fizujára.
A többit fölöttem leírtak a kollégák. -
aneda
senior tag
válasz
soldi3r #14017 üzenetére
Én a hegesztőkkel voltam így, ott is tele van az internet csillió fizetést ígérő álláshirdetésekkel. Amikor rákérdeztem azon a környéken lakatos üzemet vezető ismerősömnél, elmondta, hogy ők olcsóbban vesznek bérbe hegesztőket egy cégtől, mint ami a hirdetésekben szerepelt alkalmazotti órabérként!
Innentől kezdve valószínűleg nincs minden leírva a hirdetésben... -
fecaga21
senior tag
válasz
zolikaDB #14014 üzenetére
Az elvárások résznél nem nagyon kérnek tapasztalatot, meg milyen egy szakmunka lenne az ahol még mellette gépeket kellene szerelnie a szakinak?
Ez biztos, hogy nem az a szakmunka amiért elkezdik a szakmát, ez pont az ellentéte, semmi elvárás a szakma felé, ez inkább úgy hangzik mintha ilyen gépösszeszerelőt keresnének és ha néha napján kell valami egyszerűbb dolgot esztergálni, akkor majd ott megoldod valahogy, szerintem 100 % -
fecaga21
senior tag
válasz
zolikaDB #14012 üzenetére
Debrecenből való vagyok, dolgoztam ott sokáig, és egyre jobban agyalok hogy hazamenjek, mert itt az országban talán az osztrák határnál ha annyira kimagasló a fizetés, amiket Hajdú Biharban adnak azok már nincsenek annyira lemaradva amiket Pesten kínálnak, csak ott mire kifizeted a lakhatásodat, már minuszban vagy. Ez a bruttó 450 elég viccesen hangzik, FAG-ba ismerőseim akinek se szakmájuk se semmi azok hazavisznek 300 nettót kb, igaz műszakolnak ezt aláírom, de azt ne mond már nekem hogy bruttó 450.000-ért komoly szakmunkást keresnek, mert inkább mennék el egy építkezésre segéd munkásnak akkor.
Most is látok hírdetést hajdú biharban, nettó 450-600.000-ig írják a fizetést 2 műszakra, nettó 450.000-et még reálisnak tartom, de afelett szerintem már nem lehet valid az a hirdetés. Nem azt mondom, hogy hajdú bihar nem lett jobb hely, hanem hogy a többi nem lett annyira jó, hogy megérné elmenni annyival messzebb.[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz
fecaga21 #14011 üzenetére
Én itt vagyok, kicsit többet látok rá az elmúlt 20 évem (+ sok-sok kollega) alapján, mint egy hirdetés. 23-ban szétnéztem 10+ helyen (hirdetés alapján).
400k nettót töredék helyen ajánlottak volna, de ott lehet a takarító Ica nénit is le kellett volna rendezni a nap végén ennyiért - és ebbe pl. beleszámít a BMW is, ahol a 3 körös interjú végén 2 órát pofáztattak németül 2 bajorral. (ez már nem is a büdöslábú melós kategória lett volna) Gondolom, az állj a gép mellé, gombot nyomd kategória az szerinted sem egyenlő azzal, hogy német mérnökökkel a saját anyanyelvükön a román határtól 50km-re magyar létedre egész nap kommunikálj és döntéseket hozz egy BMW méretű, kaliberű multinál. Sejtem, hogy nem erre gondolsz és nem ez a célmeló.
Egy jótanács: csakmert "azt mondták", attól még ne vedd a nyakadba Hajdú-Bihart, nem lett jobb hely.
A sok sok hozzáadott értéket NEM tartalmazó gyár, és a nagyszámú ukrán/ázsiai/indiai lakótárs nem nyomta fel a béreket.
Az, hogy vki 10 éve be van ágyazva egy cégnél és talán megbecsülik (=nem akarják kirúgni mihamarabb), az nem reprezentatív.
Pláne, hogy amúgy az ipar (és a forgácsoló biznisz) letérdelt keményen. -
zolikaDB
veterán
válasz
fecaga21 #14008 üzenetére
Röviden: nagyjából igen/és vagy meghal a tulaj, amikor állásinterjún azt mondod 350k nettó alapbér
Akkor meg back to 1. point, azaz igen
Pár napja hirdettek egy melót, OSZTRÁK cég keres a BMW-be (DEBRECENBE!!!!), olyan melóst, aki összeszerelő, marós/esztergályos, napi 10 óra és 450k BRUTTÓ.
Back to 1. point -
fecaga21
senior tag
Hogy érted, hogy milyen jellegű cégnél szeretnék dolgozni?Van tapasztalatom fröccsöntő szerszám gyártásban, most egyedi alkatrész gyártásban dolgozok, Heidenhain-en, Fanucon gépen programozok, Q illetve # paraméteres programozással, most meg Cam-ezni is fogok, szóval igyekszem minél több mindenből tapasztalatot szerezni, hogy több lehetőségem legyen munkahelyek között, de ahogy elnézem ez az iparág nagyon egy helyben toporog sajnos, pláne bérekben.
-
aneda
senior tag
válasz
fecaga21 #14005 üzenetére
Veszteni nem veszthetsz vele, ha megtanulod.
Szerintem akkor érdemes nekiállni, ha már "kisujjadban van a szakma", van legalább 5 év egyedi gyártásban szerzett tapasztalatod.
Nálunk a fiúk saját magunknak programoznak, de a másik véglet amikor a bemért szerszám, készülékezési terv és kész program alapján kell darabot gyártani.
Kérdés az, hogy hol, milyen jellegű cégnél szeretnél dolgozni? -
fecaga21
senior tag
Egyébként ti mit tapasztaltok, mennyire hasznos ha egy Cnc marós tud saját magának Cam-ezni is?Úgy értem nyilván egy hasznos tudás az is, ha egy marós ehez is ért, csak arra vagyok kíváncsi ezt mennyire nézik pluszba a cégek?Sok olyan helyen jártam ami komoly helynek túnt aztán még vezérlőn sem kellett programozni egyáltalán semmit, me voltak erre az emberek.
Pl Debrecenbe szerintetek van olyan hely, ahol hasznát vehetném annak ha tudok programozni Fusion 360-ban is? -
Imy
veterán
Sziasztok, van olyan ajánlott kisebb nem túl drága CNC ami NYÁK marásra és fúrásra alkalmas? Alapterület egyenlőre nem érdekes mekkora, kisebb panelekhez kellene egyenlőre. Ha nagyobbat tud az sem gond.
-
fecaga21
senior tag
Mennyire ismeritek Csepelen az Euroform Kft-ét, és a Stakotrát?Úgy tudom ez a 2 hely van a fővárosban ahol igazán nagy gépek vannak. Valaki ismeri ezt a 2 céget személyesen?
-
fecaga21
senior tag
.
[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
Valaki ismeri Budapesten az Axicont Kft-ét, a Ferro-Tool Kft-ét illetve Szentendrén a
Premium Parts Design Kft-ét?
Munkát keresek Pesten, így érdekelne ha valakinek van véleménye az alábbi cégekről.[ Szerkesztve ]
-
Köszönöm.
-
-igu-
addikt
-
Sziasztok.
Mi annak a kulcsnak a neve amivel a burkolatokat lehet nyitni?
Van belőle olyan 4 ágú, 4 különböző méretű/fajtájú zárat nyit. -
nem tudom, hogy jó helyen járok-e, de olyan szakember véleményére lenne szükségem, aki látott már esztergát vagy marógépet, vagy valamit, amivel meg lehet oldani a lentieket
vettem egy villát a gyereknek, de a kis kínai gondolom cost saving okokból ugyan azt a becsúszót használja 20"-tól 26" kerékméretig.
el kellene vágni belőle (zöld vonal) és akkor a levegő oldal fentebb kerülne. most ugyanis csak a pirossal jelzett részt tudja kimozogni, de ha a becsúszók el lennének vágva rövidebbre, akkor többet mozoghatna a villa.
ami a probléma: a menet. a kép bal oldalán látható becsúszóban belül alul van menet, és nem tudom mivel, hogyan lehetne oda azt vissza vágatni, ha rövidebb lesz a becsúszó. a külseje 32mm a belseje meg kb 28,5mm -
Milan986
friss újonc
válasz
kerobi #12764 üzenetére
Elég kesőn, mert én csak most kezdtem CNC programozni, de ez a hiba azt jelentette nálam, hogy nem lehet a Z tengely mentén semmilyen oda vissza ugrás tehát ha először 0-át írtál be majd utána 2 őt akkor utána már nem írhatsz be negatív számot mert monotonnak kell lennie tehát vagy 2-ről kezd vagy 0-ról de csak negatív irányban. Remelém hasznos még ez az információ.
[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
sóskúti Kerox kft-ről van valakinek valami infoja?Miket gyártanak ott a szerszámüzemben, milyen a légkör ott,milyen kaliberű marósokat keresnek oda?
-
fecaga21
senior tag
Valaki ismeri Budapesten a 15. kerületi Késmárk utcában a Siemens céget akik turbina lapátokat gyártanak, illetve a Metall_techno nevű kft-ét?Ezek mennyire mondhatóak egyedi gyártásnak?
-
conexke
tag
Sziasztok van egy Hans 4kw lézer a cégnek és a szénacél 15 és 20as lemezt meg csipkedi szélén sehogy se tudták beállítani tud valaki valamilyen személyt aki ért hozzá?
[ Szerkesztve ]
-
11hh
tag
Köszönöm a segítséget!
-
-igu-
addikt
-
11hh
tag
Sziasztok!
Az előző munkahelyemen, ha a dörzsár nem dolgozott megfelelően, akkor egy gyémánt fenővel felfrissítettük, és utána még több száz alkatrészt megmunkáltunk vele gond nélkül. Az új munkahelyemen sajnos nincs ilyen eszköz, és nem is tudom, hogy hol találhatnék hasonlót. Úgy nézett ki, mint egy fogkefe: zöld műanyag nyele volt, a végén pedig egy gyémánt bevonatú lapka volt ráragasztva.
Tudnátok segíteni, hogyan találhatnám meg ezt az eszközt?[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
Valaki ismer személyt,aki meg tudna javítani egy megpörgetett 3d tasztert?
-
fecaga21
senior tag
válasz
rgrsply #13961 üzenetére
Köszi remélem így lesz. Eléggé pang most az ipar Budapesten se nagyon megy, egyedi gyártás inkább az agglomerációban megy jobban, vidéki cégek kapnak támogatást, de ha valaki tud helyet egyedi gyártásban ami Budapesten van, akkor ne tartsa magában , csupa fül vagyok
[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
-
conexke
tag
Sziasztok remélem jó helyre írok es maradhat
a téma adott ö neki keresem a cnc lézer gép(dxf fileba) tervét ha valaki tudna segíteni meg köszönném én semerre nem nagyon találtam csak 3d nyomtatós típust
KÖSZÖNÖM SZÉPEN !!!
-
rgrsply
újonc
Sziasztok!
Ismeritek a budapesti Siemens Energy céget?
Érdeklődnék, hogy milyen ott az élet? Milyenek a körülmények, a géppark állapota? Mekkora a fluktuáció? De igazából bármilyen infót szívesen fogadok, akár privátban is.
-
kpityu2
őstag
válasz
Hegasus #13950 üzenetére
Ahogy látom ez egy turbinalapát gyártásra szakosodott cég célszoftvere. Nem hiszem, hogy bármit is találsz. Svájci, német szoftveréknél amúgy se divat az ilyesmi, nem igazán a piacra fejlesztenek. Max. ha van egy 30 éve fejlesztett cuccuk akkor felmerül bennük, hogy egy kis pénzt csináljanak belőle. "As is."
-
Hegasus
senior tag
Sziasztok!
munkahelyen RCS (starragtól) CAM softwaret használnak, és elkezdenék ismerkedni vele munkán kívül is (ott aligha van idő leülni elé és órákig nyomogatni), de sehol se találok semmi tutorialt róla, vagy free trial verziót belőle, ez valami extrém egyedi program, és tegyek le róla, hogy otthon foglalkozzak vele?
ti tudtok valamit erről a programról? -
BaKeSZ87
őstag
Köszönöm a tippeket.
-
zolikaDB
veterán
válasz
BaKeSZ87 #13945 üzenetére
Fusion 360-ra építettem ezt pár hónapja, egy HP Zbook G15-öt váltott le:
1, Alaplap: ASROCK B760M Pro RS/D4 WiFi
2, Processzor: INTEL Core i5-14400F 2.50GHz LGA-1700
3, Processzorhűtő: ID-COOLING SE-206-XT
4, Videókártya: ASUS DUAL-RTX4060-O8G Dual OC GeForce RTX 4060 8GB GDDR6 DLSS3
5, Tápegység: SEASONIC G12 GC 750W
6, SSD: SAMSUNG 500GB 980 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V8P500BW
7, RAM: CORSAIR 64GB Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16 KIT CMK64GX4M2E3200C16Ezt váltotta: Intel i7-4700MQ/16GB DDR3/256GB SSD/Quadro K610M.
Namost... Öreg HW volt, kellett rá költeni (DVD író megadta magát, billentyű megadta magát, zsanér rosszalkodott).
Hát, az újtól viszont annyira nem folyt le a meleg széklet a lábszáramon. Nem tudom, hogy a F360 mennyire használja ki az új hw adottságait, mennyire van optimalizálva, mennyire igényli a gyors netet (mert az nincs, örülök ha egyáltalán van vmilyen kapcsolat), de az új csillagromboló cucc nem dob akkorát, mint amit az ára indokolt.Brand-es gépet ne vegyetek, bmi megmakkan, gariban majd a forgalmazó cseréli neked, addig áll a gép, meg amúgyis. Amit te állítasz össze, úgy variálod, ahogy akarod, fejlesztheted kb amennyire akarod, és azt is ÁFA-s számlára veszed.
-
BaKeSZ87
őstag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy aki hivatásszerűen CAM-ez milyen PC-t használ? A főnökömnek kellene összerakni egy gépet, TopSolid-hoz, amit specifikációnak találtam:
CPU : Intel Core i7 12th Generation, TopSolid is optimized for Intel CPU.
RAM: 64GB
GPU : NVIDIA GeForce RTX 40
Series.Storage : SSD 512GB for Operating System and SSD 1TB for data
Display screen resolution 1920x1080 minimum.
Brand gépet érdemes venni, vagy jó ha összerakunk magunk egyet? -
fecaga21
senior tag
Budapesten létezik olyan forgácsoló cég ahol valóban egyedi gyártás van,nem csak szerszámgyártás, vagy széria munka?
-
Imy
veterán
PCB marásra és esetleg biléték gravírozására milyen CNC-t ajánlatok? Van egy 3018-asom, de azzal nem sikerül igazán értékelhető dolgot létrehoznom.
-
daninet
veterán
Szerintetek mennyit ér most a CNC-m?
6040 verzió, meanwell tápok, tb6600 driverek. Az elektronikát úgy csináltam meg, hogy lézer és gravírozó egyben. A lézer dióda és orsó nélkül adnám el. USB és Ethernet vezérlési lehetőség is van, az alaplap egy MKS SBASE és smoothieware fut rajta. Vezérelhető Lightburn-el vagy a populáris ingyenes CNC kódküldőkkel (CNC.js vagy UGS Platform)[ Szerkesztve ]
-
fecaga21
senior tag
Gravitas 2000 Kft-ről van valakinek infója, tapasztalata, ismerőse ahová folyamatosan keresnek a professionön Pesten már hónapok óta 5 tengelyes gépre cnc maróst. Milyenek lehetnek ott a körülmények, légkör, munkák, vezetők, stb?
-
kesztió
aktív tag
válasz
soldi3r #13931 üzenetére
A RATMMOTOR és az Anolex esetében is írja, hogy all metal, no plastic parts. Gondolom, nem hazudnak.
Az Anolex-nél csak az Y tengely, de az is elég masszívnak tűnik.
Akkor ezek szerint az Anolex van a legjobban felépítve? Abból van a 3030-as verzió, ott mindhárom irányban sínes a felépítés, de annyival többe is kerül. (Ez gondolom, azért már inkább megfelelne a követelményeknek).
Azt modod, tényleg annyira megérné a különbség pontosságban, ha meglenne hozzá az a plusz steksz?[ Szerkesztve ]
-
kesztió
aktív tag
Lebeszéltek róla, azt mondják, hogy „linear rail” nélküli gépekkel szóba se álljak.
Így egy szinttel feljebb léptem, a következő opciók vannak:RATMMOTOR CNC 3020 PLUS
Genmitsu 3020-PRO MAX V2
AnoleX CNC Router Machine 3020-EvoNekem az Anolex a legszimpatikusabb, azzal mondjuk annyi a baj, hogy nem tudják Európából szállítani, így vacakolni kell a vámmal.
-
kesztió
aktív tag
Azóta már a CNC maróasztalnál tartok.
300×180-as formátum még éppen jó, bár természetesen, minél nagyobb, annál jobb.
A Sainsmart Gemmitsu 3018-PROVer V2 a favorit, bár lehet, hogy kissé elfogultak azok, akik a világ legjobb 3018-as CNC-nek nevezik.
Játszik még a Two Trees TTC3018S CNC Router és a nagyobb testvér Two Trees TTC-450 CNC Router, de utóbbi csak akkor, ha tényleg nyújt valami többletet a precizitás terén.
Esetleg más javaslatok a budget kategóriában? Túl sokat nem fizetnék, mert most rendeltem egy nagy felbontású 3d resin nyomtatót és vékonyodik a pénztárca. -
kesztió
aktív tag
Többnyire műanyag (ABS) lemezeket szeretnék vágni – NEM (csak) gravírozni! – lézerrel. 5 mm-nél nem hiszem, hogy nagyobb vastagság szóba jönne (ha igen, upgrédelek lézert).
A pontosság nagy előnyt élvezne a gyorsasággal szemben, a sebesség abszolút nem releváns.
Ami esetleg fontos lenne, hogy ésszerű határok között (teszem azt, ±1mm) lehessen modulálni a marási mélységet. ha másképp nem, hát több lépésben.Ez a gép alkalmas a célra?
twotrees3dofficial.com/products/tts-10-pro-diode-laser-engraver-twotrees
Vagy inkább ez?
twotrees3dofficial.com/products/laser-engraver-ts2
Talán egyik sem, és tudtok jobbat ezen az áron?
-
csadi0011
őstag
"PS: ha megmondod, honnan jön az első képletbe az ezres osztó, akkor a tanácsom ingyen volt.."
Ezért nem szeretem, hogy sok helyen csak így odaírják ezt a képlete. Egy képletnek mértékegységfüggetlennek kellene lennie, vagy ha ilyen számolás van benne, oda kellene írni minden tagjához a mértékegységeket.
Azért használjuk így forgácsolásban, hogy gyorsan tudjunk pötyögni a számológépen, de egyébként mindenki ki tudja számolni kerületi sebességből a fordulatszámot.
Köszörűkőre pl. m/s-t írnak. -
kpityu2
őstag
válasz
Sipasanyi #13917 üzenetére
A fő paraméter a VC, vagyis a vágósebesség és az FZ vagyis a fogankénti előtolás. Magyarán, hogy mennyit harap az él. Minden más ebből következik. Ezt a kettőt meg az anyag és a szerszámminőség határozza meg, táblázatból kinézendő paraméter. Vastag szerszámkatalógusok végén szokott lenni több oldalas színes szagos táblázat minden forgalmazott szerszám és anyag kombinációra.
-
Sipasanyi
tag
Mibe tenyereltem én
Először is köszönöm a részletes tanácsot, másodszor küld a számlát mer mezőgazdasági sulit végeztem
A fordulatra vonatkozó képletet majd számonkérem a technológusunktól így a VC-t valahogy megoldom. A baj az FZ meg a FU.
mivel főleg klasszikus fúrókkal/szármarókkal dolgozunk mint pl. made in Csehslovakia szóval érted... Vannak iscaros, maykestag, kennametal betétes fúrók azoknál valahogy előbányászom online. -
-igu-
addikt
válasz
Sipasanyi #13914 üzenetére
Az első rész a vágósebességet számolja
adott az alábbi képlet:
VC=2R*Pi*S/1000
ahol a
R: a szerszám rádiusza
Pi: hadd ne mondjam
S: fordulatszám
VC: vágósebesség (a szerszám egy kerületi pontjának sebessége)Általában a szerszám rádiusza ismert, Pi ismert, és a szerszámkatalógusban találsz ajánlást a vágósebességre, így tudsz kalkulálni percenkénti fordulatszámot (a képletből visszafelé).
A második a szerszám előtolását számolja
adott az alábbi képlet:
F=S*Z*FZ
ahol
F: percenkénti előtolás
S: fordulatszám
Z: szerszám éleinek száma
FZ: egy élre jutó előtolása fordulatszámot fentebb kiszámoltuk, a szerszám éleinek (fogainak) száma adott, és a szerszámkatalógusban találsz ajánlást a fogankénti előtolásra.
Az FU (mm/ot) bármi lehet (google azt mondja, feed rate), én nem használok mást ide.
PS: ha megmondod, honnan jön az első képletbe az ezres osztó, akkor a tanácsom ingyen volt.
[ Szerkesztve ]
-
Sipasanyi
tag
Yo all! Van itt valamilyen expert arc aki tudja használni ezt a táblázatot szerszám előtolás/fordulat meghatározására? Persze nem ingyen ha tényleg vágod a témát
-
kpityu2
őstag
válasz
fecaga21 #13911 üzenetére
Miért nem küldesz CV-t fröccsszerszám készítő üzemekbe? Ott tuti nincs széria és gyakorlott maróst akkor is felvehetnek ha épp nem hirdetnek. Sokszor csak addig jutnak el, hogy jó lenne egy ember, de nem adnak fel hirdetést mert annyira nem égető a dolog, hogy bajmolódjanak az OKJ-s tagokkal. Másrészt ezen a vonalon CAM-ezés megy.
-
fecaga21
senior tag
Valaki tudna állást Budapesten cnc marós állást egyedi gyártásban?Heidenhain és Fanuc vezérlőt tudom programozni, 5 tengelyes gépet is
-
op9
aktív tag
Sziasztok,
Keresek valakit, aki ki tudna nekem vágni egy 2.77 x 1.86 x 0.2cm-es fémlapot.
3D -ben kinyomtattam, ilyenről lenne szó:
stl fájlom van hozzá.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz
kesztió #13904 üzenetére
A lezer nem lesz pontatlanabb, mint a maro es szerintem olcsobb is, mivel ha nagy a munkaterulet, akkor sem kell sokkal merevebb vazat epiteni hozza.
Elonye, hogy a belso sarok az valoban sarok, hatranya, hogy az 5mm vastagsagbol nem tudsz csak 2.5mm-t megmunkalni.[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz
kesztió #13906 üzenetére
Azt én nem tudhatom, közelről még nem láttam hobby CNC gépet, én ipari gépeken dolgozok.
Nézz rá Youtube-on Walter Reéb csatornájára, ő foglalkozik ilyesmivel is, hátha jön valami tipp. -
zolikaDB
veterán
válasz
kesztió #13904 üzenetére
"...és ami még inkább fáj, állandóan ott a répa a hátsódban, hogy mennyire kopott a marófej, mert a pontosságnál sajnos nagyon számít."
Mivan?
A illető szagmunkás ámber nyomon követi, mi mennyire kopott. Ha kopott, cseréli.
Alapvetően nem feltétlen az akril, POM, gyengén ötvözött alu lesznek azok az anyagok, amik szétb.sszák a marót. Iparban sem, nemhogy kis hobbi fingreszelő gépekben.
Van egy adott szériám, ahol sokat bontok alut (X700-as Robodrillen). Talán 2 vagy 3 éve ugyanaz a garnitúra Rother Metalos (viszonylag olcsó) 3 élű VHM marókat használom erre a melóra. (csak erre, semmi másra)
Sőt, ugyanaz az M4-es formázó csinálja a meneteket évek óta ugyanebben a darabban.
Szóval, milyen répa????[ Szerkesztve ]
-
kesztió
aktív tag
5 mm átlátszó akrilt (plexit) szeretnék vágni (NEM gravírozni), és ha jól értem, 2 opcióm van:
1. CO2 lézer, legalább 50W,
2. CNC marás.Az 1. mellett szól, hogy nagyon szépen vágja az akrilt, gyönyörű, csiszolt felületet generál. Hátránya, hogy drága, nagy a gép, macerás, és mintha pontatlanabb lenne (habár ez utóbbi nem tudom, mennyire igaz).
A 2. mellett szól, hogy egyszerű, robusztus, olcsó, nagyon pontos. Hátránya, hogy pont az akrilhoz nem a legjobb, valószínűleg kézzel (finom dörzspapírral) végig kell mennem a felületen, hogy utolérjem a lézer minőségét – és ami még inkább fáj, állandóan ott a répa a hátsódban, hogy mennyire kopott a marófej, mert a pontosságnál sajnos nagyon számít.
Mit javasoltok, melyikbe fektessek inkább be? Mennyire reálisak a felsorolt problémák?
-
spacelab
tag
válasz
csadi0011 #13902 üzenetére
A valós cél az amit röviden kb. leírtam. Egy iskolában dolgozok, ahol hegesztést is tanítanak. Szeretnének mutatni robothegesztést, de csak szimulálható, virtuális hegesztőgéppel, mint kb. a sinutrain. De tényleg csak annyi a cél, hogy lássanak ilyet is a diákok. Kb. ilyen "megnézni, valamit kipróbálni, 1-2 órát játszani vele" dolog az elképzelés.
Köszönöm az ajánlásokat, megnézem őket.[ Szerkesztve ]
-
csadi0011
őstag
válasz
spacelab #13898 üzenetére
Szia.
Mi a valós cél? Mint érdekesség, hogy hogy néz ki, vagy akár oktatni is? Minden robotnak más a programozási nyelve. Nem szabvány g-kód alapján mennek, mint a legtöbb CNC.
Minden robotnak megvan a saját szoftvere. Vannak szoftverek, amik sok robotot ismernek. Vannak CAD rendszerbe beépülő szoftverek. Programgenerálás általában, ami pénzbe kerül, szóval ha van ingyenes, akkor ebben korlátoltak ezek a szoftverek.
RoboDK ingyenes letölthető és egy ideig lehet 50 sor programot generálni. Szerintem nagyon jó és a CAD rendszer pluginjaik kényelmesek.
Ha már Siemens, akkor az NX-ben van robot a CAM részben.
Topsolid-ban is van, ők tartanak is oktatást robotos alkalmazásokkal.
Ha konkrétan robot vezérlőn való programozást szeretnétek nézni, akkor a gyártó saját szoftverei kellenek, mert ott a vezérlőt látjátok.
Universal Robot szimulátorszoftvere teljesen ingyenes és csak a robot vezérlőjét szimulálja egy virtuális gépben pl. Virtualbox-ban lehet használni.
Fanuc-nál Roboguide 30 napig ingyenes. Már nem lehet csak úgy letölteni. Írni kell a Fanuc-nak. A robot vezérlőjét is és robot cella környezetet is lehet vele szimulálni. Van hegesztés rész benne, ahol a szimuláció mutatja is a hegesztést és varratot is rak.
Kawasaki-nak K-Roset azt hiszem ingyenesen letölthető. Roboguide-hoz hasonlít.
A többivel nincs tapasztaltom. KUKA-nál is van ingyenes és programozhattok benne.
Hegesztés főprofilú cégek, mint a Cloos vagy a IGM szoftverei azt hiszem fizetősek, de ott biztos több funkció van vagy érdekesebb példák.
Hegesztéssel kapcsolatosan mit szeretnétek nézni? Robothegesztés lényegében sima robotmozgás. Egy hegesztésre felkészített robotszoftver kommunikációban és hegesztési mozgásokban tud többet. De a hegesztési mozgást nem kell leprogramozni. Hogy valamilyen hegesztési alakban menjen, ahhoz kell a kezdőpont-végpont és hozzá egy paraméter, hogy ez egy hegesztési mozgással menjen, ne egyenes vonalban. Az alap mozgásokon kívül annyival több a hegesztőprogram, hogy tartalmaz hegesztőmozgás beállítást, hegesztési beállításokat, mait kiad a hegesztőgépnek, beméréseket indítasz. -
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!