- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Akciókamerák
- 3D nyomtatás
Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz Kleroo #20391 üzenetére
Köszönöm, ma elmentünk a Media Marktba hajszárítóért, és hogy én se jöjjek haza üres kézzel, vettem egy Nikon d3100 + 18-55 kitobi szettet 129e pénzért. Remélem, belejövök, és nem fogom visszasírni a hülyebiztos kompaktot.
Miközben én az eladóval beszélgettem, a feleségem (aki nem tudja, hogy a dslr gépek felé kacsintgatok) odajött, megkérdezte, hogy meliyk gépet nézem, majd levette az álványról, bekapcsolta, zoomolt, majd kézzel fókuszt állított. Megkérdeztem, hogy ésmosteztígyhogy, mire közölte, hogy ez pont olyan, mint amit gyerekkorában használt, és ha ez tetszik, vegyÜK meg, hogy a karácsonyfáról is legyenek jó képeink Így kell nősülni .
Az alap objektív mellé milyen obi lenne jó másodiknak? Egy 18-200?
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
nesa
veterán
válasz charlie_hu #20398 üzenetére
Ez nekem nemtunt fel annak szerintem lenne hangja ahogy kattog a pocok, az ISO az automata.
Ez a rendszer szerintem nemis kepes video kozben alitani, de ez csak az en velemenyem hogy nem kivitelezheto. 50 eves elven mukodik a blende[ Szerkesztve ]
-
nesa
veterán
válasz Throme #20394 üzenetére
Es csak lattad hogy futnak a szamok vagy valoban rekeszelt is,mert D90 nel ugyvan hogy elore kell feltekerned a rekeszt PL 8 ra, aztan benyomod az LV modot es rogton beis ugrik 8 ra, utanna mar nemlehet mokolni rajta ill a szamok futnak de azmar csak ha exponalsz lesz ervenyben, kitobinal nemtul jol lathato mikor beugrik, de PL 50/1,8 mar latvanyos.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Freddy76 #20387 üzenetére
a Pana G2 (vagy G3) melletti nagy előny, ha manuális obikat használnál: nem csak a munkarekeszes fénymérés nem gond, de a nagy (és jó fölbontású) EVF is megkönnyíti az élességállítást, a pici bázistávolság miatt pedig bármilyen idegen rendszerű obit rá lehet pakolni
ugyanakkor a saját, m43 obijai mocskos drágák, és a használtpiac szinte nem létező
Nikonhoz nagyon nagy a használtobi választék, viszont a kisebb modellekben nincsen AF motor, ami eléggé leszűkíti ezt (a nagyon kicsi keresőben pedig reménytelen a kézi fókuszálás), idegen rendszerű obik pedig felejtősek
ha a kitobiknál maradnál, akkor ez persze nem szempont (viszont a kicsi m43 piac miatt duplakitben célszerű venni a Panát, mert utólag nagyon drága a tele beszerzése)
-
nesa
veterán
Urak D90 nel video alatt nemlehet f:8 nal szukebb rekeszt bealitani vagy csak nekem nemsikerul?
-
Kleroo
veterán
Szia!
Nekem D3100 van. Kiváló. Van rajta Guide üzemmód is,amivel megtaníttatja magát használni(én nem innen tanultam meg,de elismerem,hogy kezdőbb fotósoknak jó lehet)
Itt a DSLR-ek világában már a belépőszint is teljesen jó. A D3100nak is olyan korlátai vannak többnyire amiről gyanítom, azt sem tudod,hogy mire való.Szóval,ha később akarnál komolyabb vakut,más objektíveket,nagy felszerelést összeverbuválni,akkor a Nikon mindenképpen.
Ha nem,akkor egy erős alternatíva a pana. Én igazából azt választanám,ha nem izgatna annyira a fotózás,és nem bővíteném a repertoárt,mert a milc gépek kisebbek,egyszerűbbek,és iso ~1600 alatt csak a pixelhajhászok merik megtippelni,hogy nem dslr-rel készült a kép.Emellett a videó funkció is jobb hétköznapi használatra.Szóval a D3100 nem "nagyon alap",hanem tökéletes kezdőváz.Az érzékelője remek,és a fókuszrendszer is az elismert D90ből jött.(Amit írtál,hogy több milliós felszerlése van a "nagy fotósoknak",abból a lényeg azon van,hogy ennek 90%-a az objektívek ára.Azok a fontosak.)
A pana viszont jobb választás a "csak" jó képminőséget keresőknek.[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Freddy76
addikt
Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Amint a másik topikban írtam, a "rendes" munkám mellett sokat dolgozom lakodalmakban ceremóniamesterként, és mindig figyelem a fotósokat (sőt, az ifjú párokat mindig győzködöm, hogy jó fotóst keressenek). Számos igen jó fotóssal dolgoztam együtt. Mindig lenyűgözött az az élesség, az a képminőség, amit ezek a fotósok ezekkel a gépekkel tudnak. Persze a d3100 sehol sincs ehhez képest (sok fotós több millió forintot cipel a vállán), és én sem vagyok sehol ezekhez a fotósokhoz képest, de mégis...
Már hosszú ideje "kitörtem" a digitális fotózás mennyiségi csapdájából. Nem ész nélkül kattintgatunk, még egy élménydús nyaralásról sem jön haza 300-nál több kép, és a képeket aszerint csináljuk, hogy milyen lesz albumban. Mindig előhívunk ugyanis 20-50 képet, ami hagyományos albumba kerül.
Szeretnék egyszer igazán jó képeket, és lehet, hogy majd el fogok kezdeni utómunkázni az albumba kerülő képeken. Emellett a sok fotós ismerőstől tudok olcsón használt cuccokat venni.
Ugyanakkor a Pana meg... olyan kompakt, na. Kicsi, olcsó, egyszerű. És azért képminőségben az is messze veri a kompaktokat.
Ja, a fotós ismerősüket azért nem kérem meg, mert ami nem dslr, az nem létezik számukra, emellett az egyik felük csak Canon, a másik csak Nikon. Ami nem dslr és ezen két márka, az nem létezik, és sértő már csak zavarni is őket ilyesmivel.
-
hegyimorc
senior tag
Mind a kettő jó, nyugodtan megveheted azt amelyik jobban tetszik.
Bármelyiket is választod, nem a gépen fog múlni, hogy jó képeket csinálsz-e és ha nem sikerül, akkor egy még komolyabb géppel még kevésbé sikerülne. De szerintem sikerülni fog
(Vegyesen használok Nikon és Pana mikro 4/3 vázakat is. Mindkét rendszernek megvan a maga előnye.)
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
Freddy76
addikt
Na, két topicból már okosodtam, most jövök ide . Az úgy kezdődött, hogy a hat éves (maga idejlben csúcs) kompakt helyett akartam venni egy új kompaktot. De rájöttem, hogy a mai kompaktok nem nyújtanak feltétlenül jobb képminőséget. Így a kompaktos topicban olvasottak hatására elkezdtem keresgéni a MILC-ek között. Majd le is cövekeltem a Panasonic DMC-G2 mellett (14-42-es kitobival), de a cserélhető objektíves topikban olvasottak miatt elkezdtem nézegetni a dslr gépeket, egész pontosan a Nikon d3100-at, 18-55 VR kitobival.
Ez a gép már a plafon árban, vagyis efölé (most 130e) már nem mennék. Érdemes egy ilyen dslr-el elkezdeni a "komolyabb" fotózást, vagy ez nagyon alap?
Ami még fontos, gyerek születik, tehát csak olyan gép jöhet szóba, amit az asszony is felkap, gombot lenyom, és kész a kép. Vagyis az is kellene, hogy jpg is jó legyen, ne csak raw+utómunka kombóval lehessen jó képeket csinálni.
Mindezeket figyelembe véve jó választás a d3100, vagy maradjak a DMC-G2-nél (már ha nikonos dslr topicban lehet ilyen szörnyűséget kérdezni)?
-
L4mie
veterán
válasz salesman #20381 üzenetére
Nem igazán használtam még, egyszer egy családi összejövetelen lőttel vele egy 5 perceset, az bevált arra a célra amire kellett, de videózással abszolúte nem foglalkozom, fotózással is csak barátkozom. amit mondani tudok, hogy ajánlott a kézi fókuszálás, ha nem fixet veszel fel, mert behallatszik a fókuszmotor. nem kicsit.
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
salesman
őstag
Üdv!
3100 használatakor milyen hosszú videókat lehet csinálni FullHD-ban és HD-ban?
(Természetesen a legnagyobb memória kártya használata esetén.)Köszi!
[ Szerkesztve ]
Türűűűdrááá!
-
Throme
veterán
válasz Donald #20356 üzenetére
Ken Rockwell oldalán olvastam régebben, hogy a D5000 képminőségben megüti a D300 szintjét jó fényviszonyok esetén. Az új szenzor meg többet tud ennél is. Ezért is pártoltam a D5100-at a D90-nel szemben. Sajnos többször kell az iso-hoz nyúlni és "tekergetni" felfele. Pl nem fényerős telével (mert ugye az f5.6 az nem f2.8) mozgó téma, vagy amit Te is említesz...stb.
Nem tudom az D300 vakus képek milyenek lettek, de nem biztos, hogy úgy visszaadják a koncertképet, mint a tiéd....
Milyen volt fotózni státusz lcd és +tárcsa nélkül? Mennyire érezted kellemetlennek a kisebb keresőt? Valamint használtál LV-t és kihajtott LCD-t?Portré finomságát hogy érted? Mi a különbség, már ami nem az objektíven múlik?
Azért várjuk meg, hogy a D5100 is annyi idős legyen mint a D200 és elválik, hogy a gumi borítás elválik . De ha így is lesz - valamivel - kisebb költséggel fog járni.
Úgy hallottam, hogy idén tavasszal jelentették volna be a D400-at, de közbeszólt az erőmű katasztrófa. Lehet augusztusban vagy ősszel előrukkolnak valamivel...
Kíváncsi vagyok én is rá, bár nem lesz olyanom. Főleg a szenzorra! -
Danniel
tag
válasz Real_Necro #20373 üzenetére
Én is gratulálok hozzá! Most már a tesztek és gépismertetők bújása után elkezdhetsz végre fotózni is
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/cirmidesign/
-
Degeczi
nagyúr
válasz Real_Necro #20368 üzenetére
a vázon nem a motort kapcsolod ki, hanem az AF-t: ha ott M-re állítod, már csak kézzel lehet fókuszálni, az obin mindegy mi a kapcsoló állása
(de vannak olyan obik is, pl. pár Sigma, amiket ilyenkor szintén át kell kapcsolni M-re, különben lock-olva marad a motorjuk - ezért azokon inkább a saját kapcsolójukat érdemes használni) -
L4mie
veterán
válasz Real_Necro #20373 üzenetére
Akkutöltőt otthon ne hagyd
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
Real_Necro
veterán
Köszönöm a sok segítséget, meg a jókívánságokat. Jelenleg az útmutatót bújom, meg leszedtem a videó sorozatot a hatékony fotózáshoz is. Holnap utazom 2 napra Tihanyba, szóval lesz mit fotózni (remélem).
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Real_Necro #20368 üzenetére
Gratulálok a gép(ek)hez is, meg ahhoz is, hogy döntöttél végre Szép fényeket!
Holnap majd jól beletépünk...
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz Real_Necro #20360 üzenetére
Gratulálok hozzá!
Még én is csak szokom az enyémet, de már kezelni nagyjából megtanultam.Nálunk is van egy ilyen kis L2x (úgy emlékszem L21) gép, a lányé. Jobban tetszik neki, mint a Fuji ami előtte volt.
[ Szerkesztve ]
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
qantum
senior tag
Sok sikert az új géphez, jobbnál jobb képeket!
" Te nyomod a bulit, én meg rajtad vagyok . "
-
TayRol
nagyúr
nagyon jo dontest hoztal! gratula hozza!
-
Real_Necro
veterán
A fókuszmotor dolog nekem nem teljesen világos.
Úgy gondoltam eredetileg, hogy amelyik vázban nincs fókuszmotor, ott az obiban lévő dolgozik. Ergo ha a D90 vázamba kikapcsolom M-re a motort, az obiban meg A-n hagyom, akkor is fókuszál, csak akkor az obiban lévő motor dolgozik. Mégsem így van, az autofókusz akkor megy, ha mindkettő A-n van. Hogy is működik ez pontosan?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
szeva000
addikt
válasz Real_Necro #20365 üzenetére
nem baj..majd már 1hét múlva meg sem fogja közelíteni...Főleg mikor majd a határokat keresgéled
-
szeva000
addikt
-
Real_Necro
veterán
válasz szeva000 #20363 üzenetére
A kicsi L23-as párom zsebgépe lett. Jópofa kis automata, neki nagyon tetszik. A naggyal is lőtt pár képet, lett olyan jó, mint az enyémek.
-
nesa
veterán
válasz Real_Necro #20362 üzenetére
Azert annyira nemrossz a D90 videoja, a tobbiben levo autofokusz is csak gyenge parodia, ha lehetne video alatt rekeszelni nempanaszkodnek.
(#20363) szeva000
Ilyenbe mar enis beleszaladtam E-pontba dolgoztam es epp az 1x.com neztem mikor bejon 1 tag es nezi amit nezek megjegyezte jo kepek de halistennek neki is meg a felesegenek sikerult eleg jo mobilt kifogni oszt jobb kepeik vannak mint amiket nezek....
[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
Miért nem jó ez?
De csak nyugi,ha megvetted...ne vágd földhöz az első nap,mert nem jók a képek
Sztem qrva egyszerü a menö benne,jól kezelhető gép.Majd meglátod mennyire is fontosak a külső,gyors beállítások,státuszkijelző...nomeg így az akku is sokkal többet fog bírni.Jah...meg a portrémarkolat...azzal próbálnád a fogástTegnap nekem is az egyik csaj a melóhelyen elkezdte oktatni a fényképezést....elővett egy ilyen förmedvényt,és megállapította,hogy ő is csinál olyan képeket bőven,mint én a D90/Tamron 70-300 párossal (én sokat ki is nyomtatok,mert azután letörlöm) ...és még neki állt feljebb ,mikor próbáltam elmagyarázni pár dolgot a másik emberkének,hogy mit miért tegyen,mire figyeljen,milyen elvárások vannak a gép vásárlásakor.
Nah...az ilyeneket régebben elküldtem a ......-ba,úgy felb*sztak...most már pár évtized tapasztalattal a hátam mögött csak röhögök egyet és otthagyom.[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
Köszi. Mint tudjátok, nagyon sokat agyaltam rajta. 2 dolog volt, ami miatt ezt választottam.
Talán akkor dőlt el leginkább, mikor megnéztem a D5100 menüjét. Eléggé le voltam lombozódva. Így lemondtam a videóról, és választottam azt, ami kényelmes a kezemben (ez volt a másik szempont), brutális a menüje, és praktikus gombokkal van tele.
Most nekiállok olvasgatni, mert még sok dolog homályos.
-
nesa
veterán
-
Real_Necro
veterán
válasz M_o_g_y_i #20359 üzenetére
Azóta érkezett a többi szavazat, de ugye a kérdés az volt, hogy mit választok.
A végeredmény:
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz Real_Necro #20255 üzenetére
Azért ha figyeltél volna ill. olvasol a sorok között, kapott a D90 elég sok szavazatot már.
Többet, mint a D5100.4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
charlie_hu
aktív tag
Van valakinek kész mintája beleegyező nyilatkozathoz, képmás közzétételéhez?
Tárhely, domain, webszolgáltatások - https://www.awh.hu
-
Donald
tag
válasz Throme #20339 üzenetére
Hmmm... Én D200 után vettem a D5100-est. Aztán elmentünk barátokkal koncertet fotózni. Ő D300-al, én meg a kicsivel. Neki vakuzni kellett, én meg 3200iso-n kézből 1/125-1/60-ot exponálgattam. Aztán kipróbáltam a kb.102400 iso-t... Szines, értékelhető, bár zajos. De ennyiért? Már elég sok helyen fotóztam vele, a portrék finomságát kivéve, a képe sokkal jobb, mint az öregecske D200-nak. Ergonomiára, felhasználóbarátságra tény, hogy zsengébb, de némi előrelátással, tervezéssel ki lehet küszöbölni. ( Persze, ha azt veszem, hogy mállik a D200 gumiburkolata és aranyáron van a csere, akkor még a fogása se olyan rossz. ) Mindenesetre várom aug 24-ét, hátha aszongyák, lészen D400 és akkor csere.
-
nesa
veterán
válasz Throme #20353 üzenetére
Ilyen volt 600 on a zuiko.
De hogy pozitivum is legyen 15-20meter tavolsagba kb egyformak voltak ekv :450 en kb 100meter tavolsagba picit talan jobbvolt a VR(lehet csak a 6mp szenzor miatt) de ezzel igazan nemfoglalkoztam nekem nem azert kellet hogy 100meterre fotozzak vele inkabb max 5-8 meter.
Igazan nemtudom mi lephetne a helyere amit meg kilehet fizetni de most beprobalom az 55-200VR + kozgyuru kombinaciot, igaz kicsit kozelebb kell majd mennem de csak kibirom valahogy.
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz excalibur36 #20212 üzenetére
Még semmit nem intéztem akku ügyben.
Folyton elfelejtem fölhívni...4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
nesa
veterán
válasz Throme #20350 üzenetére
D40 re nemmondanam hogy lagy kepet csinal teljessen elegedet voltam vagyokvele D90 valoban baromi lagy.
Termeszetessen hogy nemnyultam bele olyan szinten se ha jol emlekszem rawbol lett kimentve LR3 alapbealitason, ha megtalalom meg a rawot atkuldhetem.Azert mert szerettem volna jobb vazat es az olympus olyan fasz politikat folytat hogy van vaz 89e er meg 500e er nincs kozte semmi (jelenleg), a nikon D40 meg nemolyan friss vasarlas, egyutt hasznaltam oket, az egyiken a tele volt a masikon a nagylato.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
Igen a CA-t láttam .
Ja, én nem esek kétségbe mert elégedett vagyok a 70-300VRképminőségével. Valamint semmi előnyöm nem származik abból, ha védeni próbálom a nikkort!
Amennyiben teljesen reális a különbség, úgy le a kalappal az oly előtt.Most tényleg nem bántásból de miért kezdtél bele nikon cuccok vásárlásába? Úgy emléxem Te "ős" oly-s vagy/voltál...
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz Throme #20348 üzenetére
..ja és még egy gondolat.
A nikon vázak alapból alacsony élességre (azt hiszem 3-ra a 0 - 9 skálán) vannak beállítva. Ha ehhez nem nyúltál, akkor alapból lágyabb képet kapsz. Ilyen teszt során gondolom egyik képet sem szerkeszted, tehát ahogy "kijön a gépből" úgy mutatod be. -
nesa
veterán
válasz Throme #20348 üzenetére
De ott 2es a szorzo, ez a 225 az Ekv:450.
Nemhiszem hogy bemozdult volna direkt tobb kepet is csinaltam meg ezt a zaridot barmikor megfogtam, plane stabival, de ha erdekel ugyhiszem megvan ugyanez ekv:600 on is,de akkor nagyon szomou lesz 1-2 vr tulaj.Azert erdemes megnezni hogy CA-zik a VR
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
A nikonos képet teljes méretben nézve a képkivágáson szereplő korlát sarok szerintem kissé bemozdult. Ha igazam van, akkor egyértelmű, hogy nem lesz olyan éles mint az oly képe.
A teszt során a nikon lencse 300-as állásban volt (ekv. 450), míg a zuiko 225-ös állásban.
Ahogy nézem a blur indexét a zuiko is olyan obi, ami 200-nál jobb mint a végén. Ha ebben is igazam van akkor egyforma képminőséget feltételezve az oly biztos hogy jobb lesz. -
veterán
Azon gondolkodtam, hogy csak kell, hogy legyen szórás a 70-300VR-ek között is, mert amiket próbáltam, az mind a három harmatos volt 200 felett, de jó pár tesztben meg jónak írják. Viszont pl. az SLR Gear-en a Zuiko is harmatos, ha jól emlékszem. Úgy látszik, minden attól függ, hogy mit fogsz ki, a pénzedért obi helyett majdnem lottószelvényt veszel...
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
nesa
veterán
válasz Danniel #20344 üzenetére
Hogyne, kicsit off lesz, Olympus E510 + Zuiko 70-300 ekv:600mm en, miert?
Sajnos a nikon 70-300 VR ilyet kozelse tud, kiprobaltam hasonlo tavolsagon messze messze elmarad...
Probaltam a zuikot Ekv: 450 re tekerni ezjott ki, ezmeg a nikon70-300 VR eleg lehangolo eredmeny lett, itt kb elis dontottem ilyen uveg nemkell nekem max nagyon olcson.
Mindezt D40 en neztem ott azert illett volna rendessen karcolniaVaku nemvolt, csak napsutes itt az exif.
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
Abszolút be lehet vállalni, mondjuk úgy ideális körülmények között, meg nem mondod, hogy az a kép egy D3S-el, vagy egy teszem azt D5100-al készült-e.
Persze ha már extrémebb körülmények vannak, egyből látni a különbésgeket, már a felhasználáskor is.crazy mudi dog ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Throme
veterán
válasz hegyimorc #20340 üzenetére
Ettől én még kíváncsi maradok a véleményre, ha nem baj?!
Egyébként szakadó esőben belépő vázzal és kitobival simán be lehet vállalni fotózást, ugyanis vannak esőtől védő huzatok. Szerintem még a szigetelt vázakra is húznak ilyeneket, mert ki tudja mennyire jó az a szigetelés....(legalább is én saját gépre és hobbi fotózáshoz így tennék szakadó esőben).
Most a tengerparti portré problematikára nem tudok megoldást, de nem is agyalok rajta.
Nyilván nem azt várom el egy belépő géptől, hogy pl motor nélküli obival legyen autofókusz, mikor a vázban sincs meghajtás hozzá... -
Degeczi
nagyúr
váztól is függ, mindenesetre a mai, CMOS érzékelős modellek bőven elég tartalékot hagynak a mátrixmérés apróbb hibáinak ellensúlyozására
talán a D80 volt hírhedt arról, h nem - de ott is van több módszer az elkerülésére
másrészt a földolgozó programok nem RAW hisztogramot mutatnak, hanem a már ráengedett lépések eredményeként kialakultat!
(amit nem csak szoftveres expókorrekció befolyásol, de pl. fehéregyensúly vagy kontraszt beállítások is)vagyis attól még, h a hisztogram alapesetben túlcsordulást mutat, lehet hasznos adat a meredek fal mögött is
-
hegyimorc
senior tag
Magasabb kategóriájú gépekkel olyan dolgokat is művelhetsz amik a belépőkkel nem megoldhatók. Ha ilyesmiről van szó, nem az a kérdés bevállalod-e, mert vagy lehetetlen vagy hülyeség.
Ha pl a vázad nem képes egy jobb vakuval nagysebességű vakuszinkronra, akkor nem tudsz tengerparton, verőfényes napsütésben, fényerős tágra nyitott obival portrékat lőni vakus derítéssel.
Szakadó esőben szigeteletlen vázzal valami szigeteletlen, orrmányát nyújtogató kitzommal lehet bevállalni a fotózást, de ez meg simán hülyeség.
Ideális és/vagy átlagos körülmények között nincs nagy különbség. (Biztos vagyok benne, hogy senki sem mondaná meg mit csináltam D300-zal, mint D3000-rel, ha egyébként olyan a kép ami mindkét vázzal elkészíthető)
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
Throme
veterán
Sejtem a kategória különbséget .
Itt páran magasztalják a státusz kijelzőt, a +tárcsát és viccnek nevezik a belépőket.
Én kimondottan szeretem a belépő gépeket.
Kíváncsi vagyok túl lehet élni a fentiek hiányát olyankor is mikor valakinek már megvoltak ezek a "fícsörök". Nekem könnyedén az arcomba vághatják, hogy mit ágálok itt ilyen dolgok ellen mikor nem is használtam olyan vázat aminek van.Félreértés ne essék, nem azt várom, hogy valaki leírja ez a kis nikon aláz mindent, mert nincs így, csak pl érdekelne képminőségben mennyire van messze vagy esetleg éppen közel egy komolyabb géphez. És ez most mindegy, hogy komoly nikon vagy canon, vagy akármi.
Vagy pl az új szerzeménnyel törtnő ismerkedés után be mernél vállalni ugyan olyan témákat ezzel a kis géppel is, mint a naggyal?
100 szónak is egy a vége, várós a véleményed számomra!
[ Szerkesztve ]
-
s1ru2
aktív tag
Miután ha jól olvastam neki is első gép lesz. Kövezz meg, ha nem Ő is el lesz tőle ájulva, mint én az enyémtől De már egyre több mindent tudok, és egyre jobban sikerülnek a dolgok. Lassan már akár képeket is merek feltenni nektek, hogy a "nagy öregekkel" is lássátok mire képes a mütyűr. (Mert volt akit érdekelt) Ettől függetlenül ma találtam Ken Rockwell oldalának olvasgatása után olyat, amiről eddig nem is tudtam h ott van A régi obijaimal is tökéletesen használható szóval én nagyon nem bántam meg, hogy ezt vettem. A mérete lehetne kicsit nagyobb.Bár így a kisujjamnál a bőrkeményedésre pont felül a gép.
UI: Egy normáilsabb vaku majd még kell zárósabb határidőn belül.
[ Szerkesztve ]
Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8
-
flugi
tag
válasz Degeczi #20320 üzenetére
nekem egyszerűen más tapasztalataim vannak, konkrét RAW telítődés történik valamelyik csatornán (nem feltétlenül fehérig), ha nem veszek vissza. Tipikusan ha visszaveszem az expót utólag, akkor kapok egy derék csúcsot a hisztogram végefelé, ami meredeken felível és lezár. Mi ez, ha nem szenzor telítődés?
-
Sza_Sa
senior tag
-
Real_Necro
veterán
válasz andorra #20325 üzenetére
ÁÁ, csak gondoltam ha már ennyi infót megosztottatok, meg tűrtetek itt fórumon, akkor osztoszkodom veletek az élményen.
-
senior tag
válasz Real_Necro #20319 üzenetére
Én is megrendeltem a D5100+18-105 csomagot.
Én hétfőn megyek érte.Addigra remélem írsz pár hozzászólást a tapasztalataidról
-
szeva000
addikt
Végreeeee
Maradt még 5100?Lassan azt is kivonják a forgalomból,oly régóta gondolkodsz
Nem fogsz rosszul járni,akármelyiket is választottad,főleg ennyi agyalás után nehezen tudnám elképzelni. -
andorra
őstag
Szinte percre pontos tudósításaid hatása az, hogy szinte már úgy érezhetjük, mintha mi vennénk új gépet. Számolj viszont azzal a lehetőséggel is, hogyha a lelkesedésed és ezzel tudósításaid száma idővel óhatatlanul alábbhagy, rendkívüli hiányérzetet kelthetsz bennünk.
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz dabgergo #20313 üzenetére
D3100 helyett értelmesebb a D5000-et venni csak fotózásra. A D3100 ütőkártyája a D5000-el szemben, a videója.az pedignem szempont nálad.képminőségben egy egált rá lehet mondani a két kütyüre. A D3100nak azonban van egy két lényegtelen aprósága,ami azért mégis bosszantóan hiányozhat ha kellene.(pl infra vevő)
E két gép közti választás ízlés kérdése. A D3000-et viszont nem ajánlanám.Gyengébb gép a fenti kettőnél. Motoros vázak közül csak a D80 lehet alternatíva.A D5000 egyébként nem hiszem,hogy drágább a D3100-nál.
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Degeczi
nagyúr
alapérzékenységen még megértem, de nagy ISO-n pláne fontos lenne a helyes expó: az ISO1600-on 1 FÉ-vel alálőtt kép már ISO3200-nak felel meg utólag fölhúzva - az pedig már a legtöbb modellen még kis méretben sem az igazi
különösen, ha RAW-ban dolgozol: jó ideje már akkor tartalékot hagy minden típus (eleve szándékosan alexpózva kissé), h valóban, mint mások is írják: meglepően sokat vissza lehet hozni, mert szó nincsen a szenzor telítődéséről, csak az alap JPG földolgozás "ég be" - bőven van annyi tartalék, ami az expópontatlanság helyrehozásárhoz kell
-
Real_Necro
veterán
Jelentem leadtam a rendelésem a boltba, holnap megyek érte.
-
flugi
tag
válasz Degeczi #20309 üzenetére
ez az, amit nem kockáztatok meg. Nem félek a magas ISO-tól, gyakran fotózok 1600-on, 800-on, ez egy olyan ár, ami nekem megéri, hogy nem kell gondolkodni.
Még egyszer: nem azért van a korrekció, mert így lesz optimális, hanem így biztos, hogy nem ég be. Ennek az az ára, hogy néha több a zaj, na bumm, nem izgat. Amikor tárgyfotózok, és van időm babrálni, akkor nem is használom, csak akcióban, amikor társasági eseményen portrét lopok. Olyankor nincs idő babrálni, ezért így tartom, mert ez egy kezelhető állapot.
Talán elkerülte a figyelmét itt többeknek, hogy nem azt mondom, hogy ez optimális, vagy kötelező, csak hogy nekem nagy megelégedésemre szolgáló, bevált módszer.
-
dabgergo
őstag
Kéne egy kis segytség, mert egyik ismerősöm szeretne kezdő Nikon DSLR-t venni és jelenleg eben a lenti szegmensben nem vagyok túlságosan otthon.
Szal mit ajánlotok, milyen kitet?
D3000 vs d3100? (D5000 már drága) És videós nem fő szempont.
Melyik a legolcsóbb váz amiben van már focusmotor?
Van egyéb tipp?[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz Kleroo #20302 üzenetére
Szerintem nem. Képminőségre nem jobb az 55-300vr. Volt ahol olvastam, hogy az 55-200vr még minimálisan jobb is. Kb ugyan azt kapod ami már rendelkezésedre áll. Az eltérés a fém bajonett és a +100 mm, ami nem túl sok ha 200-300mm között nézzük.
Megint csak szerintem, ha váltani akarsz, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy 70-300 nikon VR-en vagy tami VC-n. -
Degeczi
nagyúr
ez így értelmetlen...
a mátrix mérés nem állandó eredményt ad: némelyik képnél kicsit alá, némelyiknél kicsit fölé megy - így nincs értelme fix korrekcióval rontani a helyzeten (csak ha egy olyan obi került a vázra, ami átveri, és végig azonos irányú az eltérés)
ezért maga a Nikon sem ajánlja mátrix mérés mellé a korrekciót...
egy fix -2/3 korrekció mellett átlagos vázon és obin gyakran +1-nél is nagyobb utókorrekció kellhet = vagyis az adott helyzetben elérhető dinamikatartománynak már csak a fele használható ki, ill. a zajviszonyok is olyanok, mintha kétszeres ISO-val készült volna kép (hiszen annak felel meg egy +1 FÉ utófölhúzás)
-
flugi
tag
nem ismerem a lightroom histogram pontos működését (mivel mióta voltak nálam házkutatni kedves jogvédelmi feljelentés miatt, csak legális programjaim vannak, és a lightroom drága), de ha a histogram azt jelenti, hogy mi van a RAW-ban, akkor definíció szerint költés a végeredmény, mivel különbség nélküli adatokból különböző adatok lettek.
Ha a histogram az aktuális expo állapotot jelöli, akkor csak annyit mutat a kép, hogy ezzel az expo beállítással az eredmény be fog égni, akkor viszont nem értem, miért tekinted bizonyítéknak.
Ahogy azt sem tudom, hogy az eredménynek így kell-e kinéznie, vagy sem
-
flugi
tag
válasz andorra #20252 üzenetére
azért használok állandó expo korrekciót, mert feledékeny vagyok, és ha visszatenném magasabbra, elfelejteném, és beégnének a képeim, amíg észbe nem kapok. Nekem megéri 100+ képet expoban felhúzni, mivel csak néhány kattintás, hogy apply all, és nem kell észnél lenni fotózáskor.
Ugye van a WIFE szabály, White balance, ISO, Focus, Expo. Ha RAW-ba fotózok, csak az ISO meg a Focus marad, azzal még megbírkózom
-
Játékos
addikt
válasz Sza_Sa #20303 üzenetére
Most ezt komolyan írod nekem? Szerinted észrevettem volna a Mb, és a MB közötti különbséget, ha ezzel nem vagyok tisztában? De azért rendes vagy, nagyon köszönöm. Csak azért mondtam a kollégának, mert igencsak félrevezetheti a népeket...
Viszont van valami, amit elmondhatnátok nekem:
mi a gránátért kell class ezres SD-t venni, mikor full hd esetén egy 3 perces felvétel kb. 100 MB. Ez durván számolva alig több, mint fél Mb/s. Akkor miért kell annak a gépnek a kártyára 5-8-10 MB-ot írni másodpercenként?A Zéé
könnyű megjegyezni, mert a kicsi "bit", a nagy "Byte". Kis betű-kis mértékegység, nagy betű nagy mennyiség...
[ Szerkesztve ]
Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
Sza_Sa
senior tag
válasz Játékos #20301 üzenetére
Ha esetleg ez segít az átváltásban Kalkulátor
Kleroo: de még az is elég a mostani vázakhoz, túlteljesíti a class6 besorolást is.
[ Szerkesztve ]
"Van három rágóm, pont hárman vagyunk. Egy kell holnapra..."
-
Kleroo
veterán
55-200 VR-t érdemes lecserélni 55-300-ra?
indexen van egy garis,2 hónapos példány 60-ért.
Egyébként elégedett vagyok vele. 150mm-ig gyönyörű képe van.
De egy 20ast esetleg megérne az a plusz tartomány.
nomeg az új áraik között sokkal nagyobb a difi.....Valaki váltott már így?
(sandisk ultra II nálam nem hozza írásban a ráírt adatot(7-8 mega/sec)
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
Játékos
addikt
Aktív témák
- Tippmix
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- nVidia tulajok OFF topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Horgász topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest