-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52575 üzenetére
Mi lenne, mégis?
Leírtam, ezek szerint feleslegesen, mert nem olvasod amire válaszolsz!
Te mennyiért veszel 100db-ot, én mennyiért veszek egy darabot? Azonos az ár? Nem! A piacon éppen akkor fellelhető árak attól, hogy én nem vettem meg másik 99-et, még láthatóak, és minden nap láthatóak, szóval az, hogy a 100db-ból én csak egyet veszek meg, nem zárja ki, hogy ne látnám a másik 99 eladott termék árát, a mennyiségi éltérés, és az ebből fakadó ár meg teljesen más tészta! Leírtam, olvashattad, nem egyszer felnézek, és sürgősen kell, hanem folyamatosan felnézek, gyakorllatilag naponta, ennek ellenére belemagyarázod, hogy az elsó Józsikától vásárolok! No comment!
Szó sincs ilyemsiről, mindössze ennyit értettél meg, és erre építed a hibás érvelésedet! Építsed, de nekem ezzel nem sikerült megmagyaráznod semmit sem!
Részemről szintén befejezve, parttalan a vita, plusz szerintem a topicot is felesleges ezzel terhelni a továbbiakban. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52569 üzenetére
Elhangzott a kulcsszó. Mi lényege van a mennyiségnek? Itt nézted félre, te 100-at adsz- veszel, vagy leglaábbis ezekkel az árakkal kalkulálsz, én egyet, az nem ugyanaz, mivel engem a végfelhasználói, és az egydarabos piaci ár érdekel, minden más hidegen hagy. Az pedig pontosan megfelel az előzőkeben leírtaknak. Nem csak hogy magamnak, meg másoknak rakosgatok össze gépet, de azon túl, hogy ezt- azt rendszeresen csereberélek, napi szinten benézek ide- oda hátha van valami akciós, egyedi árazású, sürgőse eladó tétel.
Mindvégig egydarabos, hardveraprós- jófogásos eladó tételekről beszéltünk, szó sem volt nagytételes, egyedi árazásos árakról.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52564 üzenetére
Értem én, hogy neked mások mondták, én viszont 15 éve figyelem a piacot.
És a régi i3-asok is elég sokáig kitartottak, mert jól dolgoztak asztali gépekben, egy 6-os szériás i3 most is elég otthonra levelezni, filmezni, bányász lapokba meg ritkán kerül i3, ha a G szériás sima pentium is tökéletesen elég rá.
De persze mindig mindennek annyi az ára, amennyit hajlandóak kifizetni érte. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52558 üzenetére
Q1900B lap az nem DC-s, de van Q1900DC, az viszont már az. Szerintem nem ér annyival többet, nincs 3 ezres egy 180W-os picopsu.
Van itthon Q1900B lapom 8GB ram társaságában egy 2TB-os vinyóra backupol a fő szerveremről, minden nap hajnali 2:00-2:15-ig van csak bekapcsolva, így az sincs agyonhasználva, viszont ahhoz képest, hogy 20-22-ért vettem újonnan, elég korrekt, még egy netezős asztali gépnek is elmegy, és tényleg nem kell rá borda, ez nem a megsülős fajta....
A fő szerverben egy i7-6700 szalad, jellemzően folyamatos 0% kihasználtsággal, 16GB RAM társaságában, egy 6TB-os vinyóval a házban, és érzésre a kettő között alig van eltérés, holott amúgy nagységrendekkel másabb kategória az i7-es gép, és annyira meggyőző a kis Q1900-as, hogy gondoltam is már szokszor, eladom, és a Q1900-as lesz a fő szerver, de annyira nem vagyok kisegítve az árával, úgyhogy marad így, ha az asztali gépekkel lenne valami, csak előhúzom, és lehet használni....
Valóban nem nagyon van alternatíva újban, szépen elszálltak az itx árak is, de használtban nem ezt látom, i3-6100 15K, az i7-6700 40-50K, ez is kevesebb, mint egy éve, mikor nekem ez szerver lett jó másfél éve, akkor is 55-60K körül mentek, most meg megy lejjeb, szerintem ez így renden van.
Bár ezt a lopott dolgot nem vágom, hogy derül ki ilyesmi, gondolom a terméken nem látszik, áron alul meg nem igazán van fent semmi, nem is nagyon szoktam olyan dolgot venni, amiben benne lehet, hogy lopott.
Épp tegnap vettem egy 240-es sandisk SSD-t, 4988Ft volt, szerintem nem volt lopott.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52396 üzenetére
Amennyire emlékezem rá, mindig valamilyen auto-darut építettem, volt hogy össze sem raktam az új szettet, mert a zacskóban láttam pár olyan elemet, aminek tudtam hol lesz a helye.
Ott fogyott el az érdeklődés, amikor mechanikailag már nem lehetett jobbat csinálni és a ~2 kilós jármű a kötések/forgáspontok miatt 4-500g-nál többet nem tudott biztonságosan felemelni/mozgatni.
A tisztán technic lego nem érdekelt, abban semmi kihívás nem volt és nem is volt szépen eldolgozható.Két idősebb unokatestvéremnek kerestem az elemeket, és mondtam az alternatív megoldásokat a problémára, amikor nekem is ugyan az az elem kellett volna, vagy nem volt elegendő darab belőle.
-
duo
addikt
válasz
PROTRON #52372 üzenetére
erről az jut eszembe mikor van két konkurrens cipőboltos. Állandóan egymásra licitálnak. A kettejük boltja közt van Kohn saját üzlete.
Egyik nap az egyik boltos kijön az üzlete elé. egy nagy táblára kiírja mocsok nagy betűkkel: A legszebb cipők! A masik boltos is kijön. nézi. Bemegy, kijön egy ugyanakkora táblával. kiírja: A legolcsóbb cipők!!
Kijön Kohn is. Néz jobbra, néz balra. bemegy. kijön egy kisebb táblával, kiírja: Bejárat.:3
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52327 üzenetére
Ezek a hűtők váltó- vagy motolajat hűtenek, és annyira kisméretűek, hogy akár egy ATX házban is kényelmesen elférnek, emiatt a nagyözönség számra könnyeben elérhetőek árban is, elelyezthetőségben is. Szerintem innen érdemesebb megközelíteni, de nincs infóm, milyen rendszerek vannak, csak egy ötlet volt a méretbeli hasonlóságok alapján..
-
Rick4
félisten
-
törölt tag
-
poLeH
junior tag
válasz
PROTRON #52289 üzenetére
Majd figyelni fogom mennyire fogy el a ram használattól függően , de elég lesz szerintem. Szóval laptop memória megy bele? Azt hiszem 2 foglalat van benne, és 1db 8gb 3200mhz rammal szerelt. Valamire figyelni kell ram vásárlásnál ha majd nézek neki egy tesót, vagy csak az a lényeg az is 3200mhz-s legyen és 8gb?! Egyébként mennyivel gyorsabb egy dual üzemmód a single -nél?
-
MPeter87
őstag
válasz
PROTRON #52252 üzenetére
Biztosan le tudná hűteni nagyobb igénybevétel alatt is, 35-50% között van a venti fordulat.
Igazából lehet semmi értelme az egésznek, mert nagyobb terhelés soha nincs és nem hiszem, h túl sok lenne bárminek is tartósan a jelenlegi hőmérséklet (most ilyen 45-57 fok között ugrálnak a proci magok, leginkább 50 körül úgy, hogy bluestacks is megy egy kis szórakozás miatt), csak azért gondoltam rá, hogy jobb lenne kicsit hűvösebben tartani, mert elég pici a házikó és az alaplap alatti panel alatt van a vinyó (1TB WD Black, jelenleg 38 fokos és viszonylag hűvös van a lakásban) és az SSD (ez is 2,5", itt nem hiszem h valós a 30 fok, amit a HDS mutat) és azok ott nem nagyon kapnak levegőt, így minél hűvösebb a lap felső oldala, annál jobb a hátul lévőknek is.
Állítva használom amúgy, így talán kicsivel jobb a levegő áramlása, mondjuk a rácsos részt félig betakarja a monitor..Az a kis fédarab pont nekiérne a ventinek, ha magasabb lenne benne, vagy esetleg ilyen fél mm-t kellene lereszelnem belőle, ha a magasabb Noctua kerülne bele. Ez biztosan nem okozna problémát és ha faragni kellene, az sem lenne számottevő változás a gyári állapothoz képest. Pure Wings 2 volt már rajta amúgy, attól a kis kiálló fémdarabtól elfért simán a bordán, viszont nem tudtam becsúsztatni a házba a fülektől, amikbe a kis fém pöckök belecsúsznak. Ezért jutott eszembe, hogy hátha ennyivel vékonyabbra tudnám venni a ventit.
A venti felfogatásához a Pure Wings 2 esetén nem lenne probléma a csavar a kialakítása miatt, a Noctua esetén viszont valami más megoldás kellene mindenképp.Hmm, erre nem gondoltam, hogy úgy hangosabb lehet. Veszek szerintem megint egy Pure Wings 2-t, aztán kipróbálom. Max eladom vagy lesz vele valami..
Ránézek a turbóra és az órajelre is.
Köszi! -
MPeter87
őstag
válasz
PROTRON #52250 üzenetére
H110, viszont nem hinném, h az IGP-vel kapcsolatos ez a dolog, mert a G4600 és i5-7600 IGP-je ugyanaz és a G4600 esetén nem volt ilyen 'akadás', ezért gondolok valami win telepítéssel kapcsolatos dologra.
Ventivel kapcsolatban: 14es méreten belül nem látom értelmét a váltásnak, nem hinném, hogy szignifikáns különbség lenne egy bármilyen másik ilyen méretűvel. A rajta lévő NF-A9x14 PWM már gondolom azért a jobbik féle minőséget és teljesítményszintet képviseli.
Pure Wings 2 helyett gondoltam NF-A9 PWM-re is, de annak teljesen más a kialakítása, ahhoz mindenképp a házon lévő füleket kellene eltüntetnem. Vagy legalábbis szívesebben csiszolok/faragok meg egy 3ezeres ventit, mint egy 7-8ezrest.
A 14esnél gondolom a kettő közül bármelyik érezhetően nagyobb légszállítást tud hasonló fordulaton, szóval ebből a szempontból nagyjából mindegy lenne, hogy melyik kerül bele.
Legrosszabb esetben levágom tényleg a kis füleket, de elsősorban a házat szeretném eredeti állapotában tudni. Nem Metis ez, hogy szét kelljen faragni. -
törölt tag
válasz
PROTRON #52243 üzenetére
nem vagyunk elkenyeztetve, de azert akad nehany
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #52229 üzenetére
Nu csak hogy up to datik legyünk.
Szerencsére korrekt kollégával sodort össze a HA amikor 1200 hufért keres az eNber fia adaptert, ami a boltban 2400.
És szerencsére a csere példány működött, tényleg plug and play, semmi bios beállítás nem kellett az x299-ben, meg is jelent az ethernet kártya a többi között a winfosban.Na most a kolléga azt mondta hogy korábbi években nem volt gond a példányokkal, de ebből az eresztésből már a 2. vagyok aki hibásra futott, így inkább ideadja a maradék 8-at azt keresgéljek olyat ami működik...szóval találtam.
Ugyanitt tehát a 9 darab adapterből 8 darab nem működő eladó.
Jobban mondva, 1199 forintért árulok M.2 csavart, ajándékba adok hozzá színes PCB-t, PCIe x4 slot díszítéssel, ajándék floppy to molex nyakzsinórral hogy az idegállapot végén felköthesse magát a delikvens. -
törölt tag
válasz
PROTRON #52235 üzenetére
Ez már nem a user-nek szánt szint. Ezeket a problémákat, anélkül hogy nem mutatják meg, legalább blokk szerűen ábrázolva az összevezetékezést, nem fogod átlátni, megérteni abból az információ halmazból, ami a "megkötéseknél" le vannak írva. /sz@r a dokumentáció/ vagy /hülyének nézik a usert/ ezek az indokok közül szabadon lehet választani akár kettőt is.
Embened laphoz adnak riser-t, ami az 1db 16x slot-ot 3 felé osztja "elektromosan" a beállítások csak azért kellenek, hogy ezt a desktop CPU is jól kezelje le, nem kell feltétlenül hozzá lane-switch.
A Bifurb..-ról &Rew-t szabad kérdezni, ő használja a gyakorlatban is.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52233 üzenetére
Nem akartak magukkal kibabrálni, mert milyen gazdaságtalan lett volna, ha mindenre is tudod használni a desktop gépet. Amúgy eddig én szerver (WS), embened alaplapokon láttam arra lehetőséget bios szinten, hogy a "desktop processzor" 1x16 sávját szét lehessen konfigurálni 2-3 eszközre. Szóval ez egy olyan feature amiért keményen fizetni kell, desktop alaplapon nem kapod meg.
Néztem hogy ITX-nél mit ajánl pl.: a B560, de nem volt egyértelmű, hogy nem a PCH-ba van még mindig bekötve, mert hiába a 4.0 sávszél ha sata-nak is lehet konfigurálni, ami csak a PCH tud..
Valószínű belőtték árban a "fokozódó igényeket*" és Z-s, nagy méretű lapokon adnak natív, CPU-ba drótozott 4x4.0-ás M.2 csatlakozót. (Adják hozzá a prémium érzés-t is.)*Ryzen 2017-ben már a CPU-ba drótozta be az Nvme storage-t.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52219 üzenetére
"Nem akarom a sata SSD-k, usb-s egyéb eszközök és a sima 1 Gbe lan mellett az új ethernet kártyát is a DMI-ra kötni, a biztosabb, legalacsonyabb latencyhez, leggyorsabb kapcsolathoz jobb ha a 2,5Gbe dedikált pcie sávokat kap."
Az x299-es lapon lehet használni a 2. pci-e az M.2_2 helyett,
a következő, M2_1 kizárólag PCH sávokat (DMI) használja.
A h310-es lapon szintén PCH csatorna (2x2.0) van az 1db M.2 csatlakozón.Le is szűkült a lehetséges "jó" megoldások száma, 1-re.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52224 üzenetére
Elolvastam, de ezek szerint nem jött át a dolog komplexitása, miértje. Én csak annyit írtam, amenyiben valami nem megy, azt be kell teni egy másik gépbe, ha ott se megy, akor az eszköz a baj, ha megy, akkor az előző gépben van a gond, és mindezt le lehet tesztelni, messziről senki se fogja tudni megmondani a tutit.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52219 üzenetére
Én pl nem gondoltam ssd-re, de egy odavaló ssd- bedugásával kiderülhetne, mit csinál a foglalat, működik-e egyáltalán.
Igazából a második, tehát az ethernet kártya lenne a fontos.
Erre egy usb-s átalakító szerintem sokkal egyszerűbb és jobb, és akkor a vga-nak is ott a hely.hszilard666:
i7 4770 re lőttem egy ID Cooling IS60at, viszont nem néztem a RAM kompatibilitást. Régebbi corsair vengeance ramom van, szerintetek útban lesz?
Ez abszolút lapfüggő. Asrock H410M- ITX-nél, ésGskill Aegisnél elfér, különben is lehet forgatni. -
hszilard666
veterán
válasz
PROTRON #52219 üzenetére
Hát igen, nem egy szép látvány!
i7 4770 re lőttem egy ID Cooling IS60at, viszont nem néztem a RAM kompatibilitást. Régebbi corsair vengeance ramom van, szerintetek útban lesz? Kicsit most megrémültem emiatt.
Viszont ma van életemben először SFX tápom, annyira pici és cuki!
El sem tudom képzelni hogy az ATX tápok miért annyira hatalmasak ha ezt így is lehet. Nem túl erős, meg nem túl csendes, FSP SFX PRO 450W, picit hallom ahogy cicereg terhelés alatt, de a sidepanel remélhetőleg majd kiszűri ezt a zajt.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52212 üzenetére
Igen.
Ha van otthon multiméter, ki lehetne csipogni a Pin-ről Pin-re a két csatlakozót. M.2 Pinout, PCI-Express Pinout.
Hogy a téves beállításokat is ki lehessen zárni, tudni kellene milyen lap-ról, melyik csatlakozójáról, milyen SSD-ről van szó pontosan.
-
Qkackca
őstag
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52212 üzenetére
Kell egy hasonló csatlakozókal rendelkező gép, és minden kiderül azonnal. Beállítás tuti nincs, a foglalatot másik eszközzel, pl egy ssd-vel (adapter nélkül) ki tudod próbálni, az adaptert másik gépbe dugva az is kiderül, az adapterrel, a foglallatal, vagy mivel van a hiba.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52189 üzenetére
Jaja, írtam is, mikor megjöttek, nem volt egész 3 ezres a 160 meg a 180W-os picopsu darabja, az egyik azóta is teszi a dolgát, nonstop megy a kisgép 1 hónapja.
duo: egy sima 1-2mm-es, de nagyobb felületű alu lappal és egy kétoldalas ragasztóval próbálkoznék, a hatás hasonló lesz.
sati: veszel egy ilyen kábelt, levagdosod a vezetéket, és szépen sarugod, szigeteled. Szerintem a leggyorsabb megoldás, és még ki is néz valahogy.
Érdekes ez a 11W-os kérdés, az egyik kisgépemben egy kontron itx lap van egy integrált i7-tel, 8GB rammal, egy 240-es SSD-vel, a komplett gép és a tápegység eszik 16W-ot működés közben, szóval ehhez épest nem kevés az a nagyon integrált valami a 10W-jával...
-
duo
addikt
válasz
PROTRON #52180 üzenetére
itt látszik h. eleg szukos a hely. meglejet h egy hővezető pad, mar hozza is erne az alaplapi talcahoz.
ez meg az alaplapi tálca másik oldala.
@Rick4 az említett Akasát ismerem, meg a teszteken is a legjobb volt. (még a kétszer annyiba kerulő EK waterblocksnál is) de az ide nagy.@Qkackca: köszi. valamennyi levegő bejut oda is, mert oldalrol az egész hóbelevancot fujja egy 120-as slim arctic. de azon a kis résen azért nem sok.
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #52109 üzenetére
Hmm.
Visszatérve erre a problémára. Most átmozgattam a csatimat, mert próbálgattam itthon lévő más adapterek fejeivel. Valamiért a creative 5.1 hangsetthez kapott 12V 3A tápegység hivatalosan 2.1mm belső átmérőjű DC csatija nem ment bele, úgy hogy egy led-es 2,5-ös csatira meg gond nélkül rámegy, ugyanúgy mint a rendes téglatápom. Már kezdek agyfaszt kapni.
Ahogy visszadugtam a téglatápot megmozgattam körbe, bekapcsolás után a chrome-ban win7 alatt elsőre jól ment, de amint több oldalon szeretnék egyszerre linkeket betöltöget, pl Gmailen rányomok egy emailre, miközben facebookon is kattintok valaki ismerősre, megint kiakad.
Most próbaképp felraktam egy firefoxot, itt meg gond nélkül megy párhuzamosan minden.Lehet a Winfos7+Chromefos kooperációval is van gond?
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52174 üzenetére
Lehet hogy csak belemagyarázom, de a kompromisszumokban gondolkodás rákényszerít arra, hogy a feladatra optimalizáld a berendezést, amivel el lehet kerülni, hogy extra problémákat okozz magadnak, felesleges "kényelmi" funkciókkal, amitől végtelen-értelmetlen pénztemetővé vállhat a projekt, és még a célról is eltereli a figyelmet.
Amikor még Atx-en Matx-en játszottam/gondolkoztam addig átlag 300 ezret elköltöttem évente új hardverre, mióta átnyargaltam ITX-re leredukálódott átlag évi 100K-ra, és ami a számomra a legfontosabb, hogy sokkal közelebb van az eredmény az elváratásaimhoz. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52172 üzenetére
Nade az ITX nem csak számítási kapacitásra kiegyezett téma, sőt, még csak nem is minimális méret, hanem valakinek valamilyen jellegű önkifejezése, esetleg ízlése, hobbija, szobadísze, ez meg elsősorban nem pénzkérdés. Az ITX tulajok 99.9%-a sose venne ITX méretű gépet, amenyiben ez az eldöntendő kérdés csak a számítási kapacitásra redukálódna, nyilván nem éri meg, egy ormális ház az ATX-es megfelelőjének minimum a duplája, sok esetben triplája is lehet, és az csak egy tétel. De ahogy egy rolex is drágább a casonál, egy iphone is drágább egy umidiginél, egy bugatti is drágább egy bmw-nél, holott a fő funkciójukat tekintve minden kategóriából az olcsóbbak is használhatóak ugyanarra a funkcióra, és mégs rengetegen megveszik azt, ami többe kerül.
Én is elférnék simán itt két ATX házban, könnyebb lenne szerelni, nem kellene legózni, milyen ram megy a hűtő alá, milyen hűtő megy a fedlap alá, töredék áron lett volna ház, lap, hűtő is, akár még ehettem volna erősebb konfigot is atx méretben, mégis ezt választottam, mert évente 2-3x, jellemzően karácsony környékén annyra jót elszórakozok a szerelgetéssel, hogy ez nekem megér ennyit, pontosabban nem is tudom, megér-e, mert nem néztem sima házat- sima lapot évek óta, nem számolok velük.
Nyilván egyvalami számít neked, a rá szánható keretből a legjobbat kihozni, de ez már egy másik kérdés szerintem, a itx vnalon akarsz maradni, akkor egy itx házat- lapot mindig egy itx laphoz nézz.. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52161 üzenetére
Oké, én nem bacupolok komplett rendszert, viszot minden másról van mentésem, amivel egy szűz rendszer is működőépes egy órán belül...
Amúgy ez a t-s proci hamvában holt ötlet, amikor a t-s sima megfelelője 5- 10% cpu terhelés között dolgozik, és ennek megfelelően alacsony a speedstep órajel és a cpufesz, tehát a fogyi is, addig egy t jelű a saját korlátaiból adódóan jóval magasabb órajelen, és ehhez társuló magasabb fogyival tudja ugyanezt megcsinálni, azaz a kettő közötti eltérés majdhogynem nulla.Kb mint az 1000-es suzuki wagonR+, ami pályán 130-nál már 4500-at fotog, és 8-9 liter benzint nyel, pedig akutya se gondolná, hogy 5 literél többet meg tud enni....
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52155 üzenetére
HDD-ról eleve ne akarj rendszert klónozni, mert a partícióeltolás nem lesz benne, a régi rendszer megint csak hordoz szemetet, én bedugnék egy 64-es SSD-t, kb 2-3 ezres az apróból, és 10 perc alatt feltolnék egy ein10-et.
De a t-s végű proci sajnos már csak ilyen, nekem se jöttek be, az energiaspórolás oltátán minden pozitív dolgot feláldoztak.Ha meg használni kell a rendszert, visszadugod a vinyót, és bekapcsolod, annál rosszabb nem lesz, mint jelenleg.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52155 üzenetére
Én a klónozást sem tartom egy jó ötletnek, hiszen akkor az esetleg félrecsúszott konfigurációt is átviszed az új háttértárra. A szoftverek újra aktiválása sok esetben tényleg $z0pás, de ha a gép kompletten is lecserélődne, az Adobe-nak azt is illene tudni kezelnie.
inf3rno
Egyetértünk. -
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52153 üzenetére
Én ezt semmiképp sem tekinteném processzor vagy architektúra hibának. Sokkal inkább tudnám be a a jelenséget a HDD vagy a telepítés hibájának/használtságának, főleg ha eleinte nem volt vele gond. Megfontolnám a Windows újratelepítését, de már SSD-re. A HDD meg maradjon meg tárhelynek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52138 üzenetére
Érdekelne, hogy pontosan milyen AIO (pontosan milyen konfigurációval) az a gép, mert én egy ASRock H110M-ITX lapban használtam évekig egy i3-6100-at mindenféle gond nélkül, pedig adtam neki rendesen (iGP-vel, nem dVGA-val), igaz Ubuntu Linux alatt. Ekkor még egy 80/120 W-os PicoPSU hajtotta. Pár évvel később játék gép lett belőle Win10-zel és egy GTX1050-nel, amit egy kibelezett 500 W-os ATX táp hajtott, de így sem fagyott le egyszer sem.
-
D.Dani
tag
válasz
PROTRON #52143 üzenetére
Igen, ha csak ofisz meg wörd akkor valószínűleg nem ad fagylaltot.
De nekem már böngészésnél is fagyott, nyilván a sok izgőmozgó videóreklámos javascripthegyekkel telezsúfolt stb. oldalak könnyen előhozzák...
De ha pl. ezt kipróbálod és fagy akkor tuti nem kerek valami (nálam a webgl 4/20)-nál konstans mindig lehalt:
[link]
Remélem a repülőgépek és hasonlóan kritikus rendszerek tervezői nem ilyen szintű megbízhatóságú hw-t használnak.... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52132 üzenetére
A legkisebb minimumokkal igyekeztem számolni, a különbség csak több lehet, mindenre őszinte vleményt mondana egy fogyasztásmérő, br annak a megtérülését ki se merem számolni.
Én ilyen esetben sosem megtérülést veszek alapul, ha szeretnék valamit megvenni, akor lemegyek és megveszem, és örülök neki, nincs pia, cigi, semmi olyan hibbi ami viné a pénzt, cserébe van napi 14-16 óra meló a gépnél, hadd legyen már nekem jó.
De a te oldalad is másképp néz ki, ha nem kell a 400-as táp, akkor eladod, az árához kell valamicskét hozzátenni, ami vételi helytől függően (itthoni kisker) egy lejárt garis ATX tápból friss, garis picopsu-t veszel, ergo nem csak a kisebb tápra, hanem a kisebb fogyira, és élő garira is fizetsz. Szóval szerintem ne várj, nem jársz a picopsu-val rosszul.Én annyire felkészültem, hogy ha megállna itthon a technika, legyen mihez nyúlni, hogy van most két zsírúj 5A-es meanwell adapter, van még pluszban egy 12V 5A-es, egy 6A-es, van sosem használt picopsu, paneltáp, meg van két kisgép pluszban, de akad ram, ssd, kisvinyó, meg bontatlan dobozos itx házikó is, szóval akármi lenne, egy fél óra múlva mehet tovább a meló, kb 50 kiló mindenféle kábel, röbb router, 1kW-os szünetmentes egy rákötött 60Ah-s autóakksival, ha áram se lenne.
De mindez már az én hülyeségem.#52138:
Szerintem a hdd sokat fog minden gépen, a használhatóságot erősen befolyásolja, de ami nálam totál kicsapta a biztit, hogy a T-s végű proci milyen lassú egy ugyanolyan, nem T-shez képest. Igaz, hogy az mág valami i5-4790t volt, vagy asonló, de szonyat különbség volt a sima és aközött, figyasztásban meg alig... Nem ilyesmi van benne, vagy valami gyengusz kétmagos? -
Chaser
legenda
válasz
PROTRON #52132 üzenetére
idle konnektorból max 20w környéke lehet az a gép
nemrég a 3800x-et teszteltem, de 4g-re fixálva, 3600-os ramokkal - 4 modullal ráadásul -
42-44w volt konnektorból x470 lappal - korábban b450-ekkel több, passz mért -
560-as platinum táppal, aminek "gyengéje" hogy kis terhelésen nem túl acélos - a többi sem, de ez valamivel gynegébb a többitől ebben a szegmensben - , tehát valósan talán-talán 30w körül evett úgy a gép, egy db 970 evo és gtx 1650 társaságában -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52129 üzenetére
Ekkora számoknál a 10% eltérés is max 3W, azaz ha nonstop megy, 0.7kW-ot kajál meg egy nap, 21.6kW-ről beszélünk havonta, 750Ft-os áramköltséggel. Amennybren csak napi 8 órát megy, 250Ft-ot kell érte csengetni havonta, a 10%-a havi 25Ft, ennyiért nem érdemes mozdulni.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52125 üzenetére
A 80+ hatásfokot honnan látod? Ezt szerintem max úgy lehet mérni, hogy egy fix fogyasztót rádugva méred a konnektorból felvett áramerősséget, onnan vissza lehet számolni, milyen a hatásfok, de a picopsu-k mindig jobbra jönnek ki, kisebbek, némák, viszont ha nálad ha van hely egy atx tápegységnek, akkor nem kell picopsu.
Amúgy a 80+ szerintem erős túlzás, minden ilyen táp a max terhelés közelében a legjobb, a ppicopsu-kra jóval 90% fölötti értékekekt írnak. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52109 üzenetére
Nincs olyan, amitől megszabadulnék, viszont megmondom, hol vettem, egy csoki drágább dolog ezeknél.... Mikor még Szegeden laktam, (nemrég leköltöztem a Balatonhoz) a közelben, Algyőn volt egy nagyon jó kis elektronikai webáruház raktára, sok kis apróságot vettem tőlük, ez is onnan való, oda- vissza is van több méret, ne kelljen ezekért szaladgálni.
[link]
[link]D.Dani:
floating point test -nél lefagy
everest Aida64-esnél FPU ray trace- tesztnél is ez történik? -
D.Dani
tag
válasz
PROTRON #52107 üzenetére
20 perces AIDA stressz teszt nem mutatott semmilyen hibát!
A gép kb. 5 éves, a 230V-os elosztó amibe be van kötve a tápja kapcsolós, amit naponta ki szoktam kapcsolni (lehet nem kellene?). Párszor volt csak olyan áram szünet, amikor éppen be volt kapcsolva és nagyon gyorsan ment el majd jött vissza az áram. Túlfeszvédős az elosztó, úgy vélem a táp jó. Hasonló áramszünet (gyors off/on, de az éjjel volt) kinyírta nálunk a 10+ éves gázkazánban lévő számítógép táp részét (vszeg az elkok kiszáradtak, de miért nem tudták ezt külső táppal megoldani? ja hogy így el tudja adni a gyártó a több mint 50-70eFt-os új számítógép részegységet is bele....ehh)
Van egy 2007-es gyártású Intel procis integrált grafikás laptopom, azt is naponta áramtalanítom, tökéletesen működik, igaz nincs benne még AVX és AVX2....ellenben a tesztjeim eredménye:
proci: i3 6100 3.7GHz
mem: 2x8GB kit 2133MHz XMP
Ubuntu 21 usb pendriveról bootolva, vezetékes netre kötve:
web.basemark.com WebGL 1.0.2 test (4/20) lefagy. lefagyásig a fogyasztás a 230V-nál mérve 55watt, fagyás után kb. 15W.legfrissebb Win10 x64:
Aida64 GPGPU benchmark: passed. max.56watts
Aida64 system stability test: passed. max. 62w
Heaven benchmark: lefagy, más DeskMini H110 felhasználónál hasonlóan, ld.:
[link]OCCT v.8.1.3 :
cpu test with avx2: passed. max.64w
3D test: freeze after 10sec or after 0sec
power test:
with sse: passed. max. 69w
with avx: passed. max.74w
with avx2: freeze. until freeze about 75w, after freeze 14.8wIntel Processor Diagnostic Tool
[link]
floating point test -nél lefagy (nem kék halál,nem black screen, csak a power gomb segít...)Win10 event viewer critical errors: kernel-power event id: 41 task category: (63)
Ubuntu 21 usb pendrive boot-nál egy ilyet ír ki, de lehet ez nem függ össze a fagyással:
"DMAR: [Firmware Bug]: No firmware reserved region can cover this RMRR [0x....], contact BIOS vendor for fixes
i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mismatch in DDB state pipe A plane 1 (expected (0,0) found (0,446))"ASRock support szerint alaplap vagy cpu hiba, Intel support szerint vszeg alaplap hiba. Sajnos "távgyógyítani" (még?) egyik sem tud(ott)...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52087 üzenetére
Ezen felbuzdulva végignéztem itthon mindent, semmi hiba. Az egyik kis házamban a legagyizott 10$-os kínai picopsu, és betekert anyás DC aljzat van, benne egy Kontron ktq87m alaplap integtált mobil i7-tel, igaz a betöltött gép működés közben csak konstans 17W-ot eszik (és ebben már a tápegység is benne van), de infra hőmérővel rámérve jelen pillanatban is 29-30°C, a ház hátsó részén a lemez máshol is annyi, tehát a kontakt itt rendben van.
Nem lehet, hogy nálad az 5.5X2.5-ös dugó egy 5.5X2.1-es aljzatba lett dugva, és nem értinkezik a közepe rendesen? Én ezekre figyelek, még kis átalakítóim is vanan innen oda, meg vissza is, és sose volt ilyen gond. -
-
törölt tag
válasz
PROTRON #52087 üzenetére
Ha visszanézel a hsz.ek között, én már sokat (s)írtam a dc csatlakozókkal kapcsolatban.
Röviden: a csatlakozó túlzott melegedése a magas átmeneti ellenállás, rossz kontaktus jele. Ezen az ellenálláson az átfolyó áram egyrészt feszültségesést okoz (I*R), másrészt hőt termel (U2/R), ami oxidálja a kontaktust és vagy csökkenti a kontaktus nyomást, ami növeli az átmeneti ellenállást. Szóval ez a folyamat visszafordíthatatlan, a pusztulásba vezet.
Van a konverternek alacsony feszültség és túl áram védelme, ezek léphetnek működésbe. A csatlakozó ellenállása megnő, leesik az alaplapnál a feszültség, közben az áram is megnő, mert a konverter próbálja az alacsonyabb feszültségből előállítani a szükséges teljesítményt. A nagyobb áramra még nagyobb feszültség esik, és jobban melegszik a csatlakozó, egyszer csak kib. meleg lesz és megszólal valamelyik említett védelem, ami a processzort megkéri, hogy átmenetileg ne fogyasszon áramot.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
PROTRON #52084 üzenetére
Köszönöm!
#52086 hegegabi80
Táp cserével szellősebbnek tűnne a ház, viszont alatta több kábel lógna.
Annyi előnye lett volna, felülre tehettem volna még egy ventit. Igazából a táp félpasszív módban van, ha annyira melegedne bekapcsolom állandóra rajta, az is szív valamennyit.
Igen, valaminek világítani is kellett.Az avatarom emblémája nagyon hasonlít rá. [link]
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #52084 üzenetére
Engem 5 éve piszkált ez a cucc, de azóta letettem róla, mert bármennyire is rossz már a fülem, a kis blower-t alapjáraton is hallom és bizony zavar.
Úgyhogy most a "nagy átmérő alacsony fordulat" kombinációt tanulmányozom. Az viszont kihívás, hogy abból hogyan lesz majd relatíve kompakt gépház.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #52001 üzenetére
Pont az egyik másik topicban magyarázta a kolléga, hogy a meanweil így meg úgy, én meg próbáltam neki megmagyarázni, hogy akkor neki a casio óra nem lehet elég pontos, csak a rolex, a Mercedes sem autó, csak a bentley, szeritem ez az analógia igaz a tápegységekre is, egy 100W-os majdnem akármilyen simán el fog vinni egy 60W-os bármilyen fogyasztót, nekem az lc power házakhoz kapott lc power tápegységek tökéletesen beváltak, 6-8 év távlatában egyes gépeknek napi 16-18 óra, másoknap napi 24, és semmi bajuk, holott volt a 75W-os tápegységre kötve i7-6700 itx lappal, csont nélkül tudta, az i7-8700 is csak az egyik FPU tesznél restartolt, anélkül észre se vetted volna, sóval a 75W-os táp simán vitte a 75W-os fogyit is.
A szó klasszikus értelmében csúcskategóriáról nem beszélhetünk, viszot tudja azt, amit kell, szerintem ebből ne csinálj nagy problémát, vegyél egy 80-100W-os tápegységet, és használd évekig. -
imibogyo
veterán
válasz
PROTRON #51998 üzenetére
Nekem egy ilyen X1-ATX 180W-os tápegység van 220W-os LED tápegységgel társítva. A 4790K + GTX750Ti már kifogott rajta, de azért elég jól nyúzható kis táp, elvileg 10 A-t tud 12 V-os ágon. Egy kisebb fogyasztású i5 4570S procival és egy GTX750Ti-vel sokáig használtam asztali gépként (nem mellesleg passzívan is)...
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #51994 üzenetére
Én is kerestem ilyesmit, de nincs a piacon semmi, a múltkor megcsíptem egy kis itx házat paneltáppal, adapterrel az apróból 6 ezresért, de ilyesmiből évi pár darab bukkan fel.
Ezelőtt vettem az aliról ali(g) 3 ezresért 160 és 180W-osnak írt pico psu-t is, az egyik egy i7-6700-as cpu-s kisgépet hajt 16GB RAM és egy 6TB-os vinyó társaságában, a másik egy kontron itx lapot, rajta egy i4-4870EQ procival teker, meg rá van dugva egy 240-es ssd is, ezek beszereléskkor kaptak új 120W-os adaptert is, gond nélkül működnek, a régi paneltápok- adapterek maradtak tartaléknak, érdemes mindig otton tartani, mert a picopsu és az adapter összesen 8 ezer forintos beruházás, igaz akkor várni kell rájuk, de megéri, ha kellene, csak előveszed, itthon ilyesmit nem nagyon találni eladót. -
Chaser
legenda
válasz
PROTRON #51816 üzenetére
ez az asrock disznóság elég életképes alternatíva
de azért házikó+lap+táp 56e-ért amd verzióban, 10-zel többért intelben nem rossz - durva, de ahogy nézem ez egy standard atx táp mérete, képről sokkal nagyobbnak néztem ( : -
persze amd-ből mért is lehetne kapni olcsó beugró cpu-kat ( : intelnek van pentiumja 2x ezerért 2c/4t, kicsit leszabályozva az már simán néma de még akkor is reggelire eszi az atomos csodákat
persze nem is 30e ft a projekt vége -
bil
tag
válasz
PROTRON #51798 üzenetére
Én is kivettem a keretet a CHIEFTEC IX-03B-OP házból, mert egy m.2-es ssd-n van a rendszer.
Kösz a sok ötletelést, szerintem nem akarnék desktop procit betenni egy ilyen házba. Még ha be is férne, mert:
- nem tudom, hogy lehetne-e a biosban úgy lenyomni, hogy lehessen hűteni
- jelenegi gyengusz laptop táp nem biztos, hogy bírná
- körülötte megsülnének a dolgok
- ha az említett lapos ventis téma kerülne rá, az talán működhetne, de akkor már nem lenne hangtalan, plusz dc inputos lap kellene, mert nem akarnék még egy pico tápot betenni, sem helyileg, sem árban
A x300 szimpi, de olcsójános vagyok és a 30ezret is nehezen adtam ki a jelenlegire, szóval az felejtős.
Szerintem az én igényeimnek logikusan végiggondolva egy J-s, 4 magos proci felelne meg, forrasztva, passzív bordával. Az talán beleférne a vékony házba, elvinné a laptop-táp, ha dc inputos lenne, és szerintem a J-s procik kraftosabbak, mint az N-es jelenlegi. Ez utóbbiban erősítsetek meg pls.
Ezek a J1900, stb lapok nem is olyan drágák. Persze ez is régi, régebbi, mint az N-es sorozat (2013 vs 2017), nem tudom ezekből van-e újabb.
Jelenleg ezt látom kivitelezhetőnek speciel.szerk: most nézem, van j5005, ami szintén 2017-es, viszont ez már 50ezer, plusz nem hiszem, hogy dc tápos.
[link] -
bil
tag
válasz
PROTRON #51779 üzenetére
Hi, köszi a választ!
Nem vadászok. Jelenleg csak érdeklődök az okosabbaknál. Nem biztos, hogy most kiadnék sok pénzt egy ilyenért, csak kiváncsi vagyok, hogy csak én nem találok ilyen lapokat, vagy ténylen nem igazán vannak.
Nem ragaszkodtam az integrált procihoz, de ahogy néztem, a dc-táp és a thin mini-itx nem igazán járt együtt. Aztán ha igen, akkor meg ha beletennék egy asztali Intel 4-magost, nem hiszem, hogy passzívan le lehetne hűteni.
De lehet tévedek, azért is dobtam itt fel a témát.
Egyébként igen, dual channelben mennek a RAMok, de nem sokat segít rajta.
Azért kiváncsi lennék egy 4 magosra (pl. N4100). Nyilván ott sem erősebbek a magok, de ha az egyik melózik, akkor a többi jobban mag be tud segíten a háttérfolyamatoknál, mint egy 2 magos esetén. Persze nem tudom, csak gondolom.
Szerintem egy erősebb 4 magos procit nem lehet passzívan, venti nélküli házban hűteni, hacsak nem pl. egy modern 7nm-es erősen downclockolt AMD-ról van szó. De pl. AM4 foglalatot nem is láttam thin mini-ITX-es lapon.
Van otthon egy G4560-am, nem tudom elképzelni, hogy az passzívan lehetne hűteni, pedig csak 2/4-es. Vagy BIOSban le kell szabályozni - ha lehet ilyet olcsó ITX-es lapok BIOS-ában egyáltalán. Akkor lehet működne egy ilyesmi is.
A thin ITX azért szempont, mert van egy ilyen házam, amibe bele kéne férnie a dolgoknak:
[link] -
HookR
addikt
válasz
PROTRON #51747 üzenetére
Ezeket lesd meg:
- ASUS Prime B460I-Plus - [link]
- ASUS Prime H410I-Plus - [link]
- Biostar B450NH - [link]
- Biostar X470NH - [link]
- Biostar X470GTN - [link]#51748 Melorin: "Segítséget szeretnék kérni abban, hogy tudtok-e olyan ITX házat amibe belemegy 1db teljes magasságú bővítőkártya (Ethernet) de mégis kisméretű marad."
Pl.: [link]
- Silverstone ML05 (legolcsóbb)
- Silverstone ML06B (szálcsiszolt alu előlap)
- Silverstone ML06B-E (szálcsiszolt alu előlap + javított alkatrész elrendezés)
- Silverstone ML09B (javított alkatrész elrendezés)
Utolsó kettő javasolt, ha esetleg később dupla slotos LP dVGA-t is tennél bele. -
duo
addikt
válasz
PROTRON #51742 üzenetére
biosban letiltod, és ha úgy van rögzítve lásd #51745, alaplapról lecsavarozod. úgy emlékszem, mintha alatta egy pci-e slot lenne. szerintem nem garivesztős mutatvány, mert visszaállítható. (persze tévedhetek. szoktam) én mindenesetre az asrock fatalitiyvel csinálom meg hamarosan.
-
Chaser
legenda
válasz
PROTRON #51706 üzenetére
nem értettem félre, passzív megoldást keresett, amiket mondtam annál a fogyasztásnál passzívan mennének vígan a tápok, és sajnos nincs belőlük 150-250w verzió
az egy külön dolog, hogy mennyi gart adnak rájuk
ez csak egy tipp, nyilván van más megoldás is, ezek minőségiek az biztosduo
ezért sem olcsó táphoffman_
a kábelei sztem borzasztó rosszak
mihez képest?
van phanteks és silverstone kábel hosszabbítóm, ui. megoldású mint gyárilag a corsair
sokkal hajlékonyabbak, sokkal puhábbak, teljesen más világ
a corsair pt kábelei nagyon merevek, ez az egy nem tetszett benne
hdd-vel ugyanígy vagyok, inkább legyen kevesebb tárhely mint hangszennyezés, nekemmmegváltás volt hogy megszabadulhattam a hdd-től, fiókban van még néhány backupra, eldugott nas-ba is tennék, de olyan helyre nem ahol egy légtérben vagyok velük -
-
Chaser
legenda
válasz
PROTRON #51682 üzenetére
nem, kivitelezhetetlen 8 magnál és 3060-nál ekkora térfogatban
ott egy 1050ti van és egy 7700k, mostani konfigom kb ez, gtx 1650 és 3100 - 4c/8t -, annál még meg lehet oldani de rezeg a léc, viszont az nem nagy teljesítmény
én egy 3800x/5800x-ben gondolkodom némi uv-val, egy bizonyos órajelig nagyon jó a fogyasztásuk, ami nyilván az adott chiptől függ
hihetetlen módon felmelegszik passzív hűtővel minden, kedves tesztoldalak pedig nagyon szeretik kifelejteni azt az apróságot amit nvme ssd néven ismerünk, azokból pedig sok szeret melegedni, nagyon, én pedig szeretném használni továbbra is ( : csak ugye mivel a chipset közvetlen alatta van így mókás
mostani lapom már jó, de a tesztek fele amik vannak róla az fizetett hirdetés az is biztos
két db 120/140-es venti max 500rpm-en ami nálam a cél és szabvány alkatrészek, szabvány táp
xbox mérethez képest azért nem rossz, ott cpu+vga egy tok, az úgy leegyszerűsíti a dolgokat, ahogy a táp isszerk:
1650-ből van is passzív, palit kalm x, gyorsabb is mint az 1050ti és működik a hűtése -
tlac
nagyúr
válasz
PROTRON #51655 üzenetére
Az én alaplapomon a HDD led az nvme-vel kapcsolatos folyamatokkal kapcsolatban fel se villan, csak ha a SATA meghajtók vannak használva.
na ezt viszont nem tudtam, csak sata-s cuccaim vannak
viszont ha lecserélném az ssd-t nvme-sre, még utána is érdekelne a hdd villogása -
Chaser
legenda
válasz
PROTRON #51595 üzenetére
mivel itx kártya ezért nem értem mért nem állt meg 17cm-nél mint a lapok is
gondolom nem az a plusz hőleadó felület kell a megfelelő hűtéséhez
mindegy ha ez így marad megoldom, barátom úgyis unszol hogy eloxálni kellene a bordát
ezt max open air "házba" rakom végtelen térfogattal...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Apple asztali gépek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Autós topik
- RAM topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest