- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kinghaxor
aktív tag
válasz
#16939776 #33241 üzenetére
Igen. Külön van egy 85+ 300-as FSP tápom, azt szeretném beletenni. Nem igazán vagyok otthon mini-itx méretben, eddig mindig atx méretű gépeket építettem. Ennyire réteg igény lenne amit keresek? A gép maga nem csak htpc lenne. Menne róla torrent is. Nagyjából minden alkatrész adott volt hozzá itthon, ezért használnám fel az említett tápot is. Minél olcsóbb az egész annál jobb. Egyedül egy ház kellene hozzá.
-
válasz
#16939776 #33178 üzenetére
Az SSD-je nagy, ez tény. Viszont ideális oprendszernek, gyors, alacsony a fogyasztása, sokkal gyorsabb egy frissítés, telepítés, stb. Nálam is külön van a rendszer, nálam is SSD-n, mert így az oprendszer villámgyors meghajtón van, közben sokkal könnyebb cserélni a tároló lemezeket, a hot-swap sem gond, stb. Viszont, ha van USB3 portja, nem értem, mi értelme lenne lefojtani egy USB2-vel.
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #33112 üzenetére
Na az se holnap lesz. Őskőkorszaki cuccokat vagyunk képtelenek kiirtani az IT-ből - ld pörgő optikai lemezes adattárolás, nemhogy olyasmit, aminek a következő generációjára izgul a szakma.
Ha már pcie: szívesen látnék egy passzív mini-pascalt GT 730 méretben, full 10-12bit HEVC/VP9 támogatással
Rendben, hogy az intel IGP játékokban tud ennyit, viszont 10bit hevc videólejátszásra (ami kb a jövő év alap 4k színvonala) a skylake igp kevés.
#33113: Nagyon pöpec házikó
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #33110 üzenetére
Ez a dual-vga dolog elég limitált, szvsz max akkor ugrik meg a populáció, amikor vmi miatt hirtelen megugrasztja a grafikai igényt - ilyen mostanában az átállás 4k-ra, ill 3-4év múlva VR-ra. A CF/SLI mindíg is megmarad a türelmetlen+sokpénzű masszív játékos rétegnek, aki nem várja ki a következő VGA generációt, amiből ~egy kártya hozna annyit, mint az aktuális (ld 1080 vs 980). Max ha amd-nvidia nagyon megakadna a fejlődéssel, ami szvsz még jópár év. A tömegek inkább a középkategóriát veszik, nem is a csúcskarikat.
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #33075 üzenetére
"Az árán még nem tudtam kiakadni, szerencséjükre
"
Addig edzésképpen: IN WIN H-Tower"ez már megvolt... kisebb és nem mozog ~400K?
"
IN WIN H-Frame 2.0 Tessék. De a májusi leértékelésről már lecsúsztál.(#33076) t72killer: A kereső szerint azért fel-fel bukkant már párszor.
Jó, hogy lehet kapni itthon is. Lényegében az Antec ISK 110 alternatívájának tekinthető, igényesebb alu előlappal. A gyári táp meg igény esetén kiváltható PicoPSU-val. -
skyli
senior tag
válasz
#16939776 #32985 üzenetére
A minimum fordulata a cpu ventinek 743-800rpm(23%rpmnél). Nem lehet sajnos megállítani. 20 fokos szobában ilyenkor idle-ben 29 fokos és alig van hangja, csendes, enyhe sssss hang és még minimálisabb motorhang. Ha az asztal alatt van anyum régi gépének a tetején, nem is hallom. Az asrock biosban jól be lehet állítani, nem is kellett a speedfan
a gyári csendes profil se rossz, az 30%rpm körül járatja minimum.
Stresszteszt közben se melegszik fel nagyon, tehát így sose megy maxon, csendes gép lett -
válasz
#16939776 #33027 üzenetére
Viszont azt olvastam, hogy az S-es procik nem is takarékosak annyira, hogy megérje ezeket választani a sima helyett. Bár ha egy kicsit ezeket is alul lehet még feszelni, akkor a Turbo-t letiltva elég alacsonyan maradhat a fogyasztás.
Nem tudom. Lehet inkább gyűjtök egy Skylake-cserére, azoknak úgyis jobb a fogyasztása, és hosszú távon talán jobban járok... apróról egy G4440...
Most olvasom: "Csak a hardverek iránti tiszteletből és a hagyományőrzés miatt tartok Játék-gépet." Jó duma.
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #33000 üzenetére
Miért kéne masszív merevítés egy kicsi hűtőnek? No worry, there is no spoon
Legalábbis 500g alatt.
-
skyli
senior tag
válasz
#16939776 #32985 üzenetére
"csíp", vagyis csak bizsereg az alaplap fém hátlapja és ez magas elektroszmogot jelez, az meg sztem káros az egészségre hosszú távon, tehát cserélem
akkor is ha csak anyumé
amúgy is most olcsóbb 120w-osat találtam, ami földelt
7000ft szállítással. Amúgy egyáltalán nem melegedett a táp.
A ventilátor meg alapból volt hangja, átraktam halkra a biosban és szerintem így teljesen jó, egész halk lett és a hőmérséklet is jónak tánt, de most konkrétat nem tudok, mert nincs előttem (később megnézem a hőmérsékleteket és a fordulatokat és a zajszintet (itt kb mindent meghallani így este és nem szeretem a hangos pc-ket
). De amúgy testre is lehet szabni a biosban(bezzeg gigabytenál csak a speedfan van kb, de azzal tökéletes
). De amúgy nem hinném, hogy halkabb mint a gyári, bár passz
Viszont mintha halkabb lenne, ha nem lenne felette az ssd, ott a kis lyukak meg az egész felső izé lehet nem jó, hogy a levegő útjában van.
Arra gondoltam, hogy az ssd-t oda lehetne tenni simán a videókártya helyére így ferdén és akkor a procihűtő dolga könnyebb lenne. Szerintetek?
energy4ever igen, Vesa
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#16939776 #32961 üzenetére
Alapvetően nem lenne rossz, főleg az tetszik benne hogy végre valaki nem vinyóra csavarozgatós kerettel képzeli el a hotswappet, hanem ahogy kell, beteszed és kész. Eddig csak a noname Delock és hasonlók tudtak ilyen kereteket, a Lian Li és más neves gyártók még nem jutottak el idáig.
Azzal viszont ahogy elnézem nem számol a koncepció hogy játékhoz elkélhet 2 videokártya is, meg mi van ha kell hangkari, SAS vezérlő is.
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32920 üzenetére
Jogos, + a RAM-bordát se karcolom meg így egy fémlemezzel
Megnézem, van-e feszülés, vagy csak simán hozzáér, mindenesetre fél mm-nél vastagabb pad-et nem veszek, az tuti. Netet böngészve kiakadtam, hogy senki se hajlandó egy sima derékszögű ATX-csatit árulni, csak forrasztgatós vackok vannak, nomeg 10+centit felemésztő vastag kábelek
A pico-verziónál a szellőzés jól meg lenne oldva, mert a tu100 ventije kb pont odafúj. Ha mégis panelre/kábelezésre kerül a sor, át kell még gondolni mi hova kerüljön.
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32917 üzenetére
Igen, a kétnyákos éppen érinti a szélső hyperX bordáját. Annyi rugalmasság van benne, hogy egy rézlapot közéjük tudok még csúsztatni pl, hőelvezetés céljából. Mindenesetre induláskor csak 1 rammal üzemelem be a rendszert és lemérem, hány fokos a táp problémás része, ha terhelve van. Ha 60 fok alatt marad, akkor nem vesződöm vele - ennyit egy civilizált ramnak bírnia kell*, ha viszont 80 fok fölé megy, akkor eleve nagyobb paneltápot fogok használni, ami kábelen csatlakozik.
*a RAM-ok nem sok hőt generálnak, semmiféle ramtuning nincs betervezve, max alulfesz...
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32819 üzenetére
"Ezért nincs is választék, a cserélhető cpu-s példányok között." - értemén, de a konkurrens gyártók azért előhozakodhattak volna a saját verzióikkal Skylake-re. Ahogy Mercutio kolléga is jelezte, az előző körben szilárdan ott volt az Asrock.
Az AiO más műfaj, ez jogos
Bár a különálló lapokat nem azért árulja a Giga, hogy a user otthon nekiálljon AiO-t összefércelni, ezért a ThinMini az asztalon - v inkább VESA-mountos házikókban a TV-k hátulján - jelen van*. Utóbbit a Cubi 2 plus (STX) és pár picurka alaplap-only ITX házikó (kedvencem a témában az Antec ISK 110 VESA) is tudja.
*Teljesen jogosan, ha az embernek nem kell más, csak az alaplap+proci+1-2 SSD.
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32789 üzenetére
Itt az érdekes kérdés, hogy a házventit akarja-e pörgetni az ember. Nagyon takarékos proci + 3.5"-os winyók kombinációja (=NAS) esetén a házventi(k)re fókuszálnék, a proci meg lehet kapna egy ilyesmit.
-
Sebaj Fóbiás
aktív tag
válasz
#16939776 #32734 üzenetére
Huhh... Nem túl bizalomgerjesztő látvány, de lehet, hogy csak előítéletes vagyok
Kössz!
Benőke
Én is NAS-t akarok hajtani majd róla, szintén 160-as Pico-val, de nálam non stop kellene mennie. Hát... Türelmetlen voltam, tegnap megrendeltem, meglátjuk mi sül ki belőle, illetve remélhetőleg sülni nem fog semmi.
u.i.: Jobbulást a kocsinak!
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #32719 üzenetére
Asrock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac atom stabilan tartja 4.5Ghz (1.3v nem ingadozik lásd MSI) Az Asus nekem megfőzte a procimat még élek hanyagolom azt a márkát.
Sima liba az 5GHz ha kell... VRM messze jobb mint az Asus-on. hova soroljam...Hidd el megéri azt a kis pluszköltséget.
The PCH and VRM heat sinks are connected by an 8mm heat sink. Thermal pads are used, and they seem to make very good contact (better than normal) to the PCH and the VRM MOSFETs.
The Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac has a 6+2 phase VRM for the CPU + iGPU phases, and a linear regulator is used for the VCCSA and VCCIO. Each of these phases gets a 60A power inductor, and there are tantalums used for the output filter. This VRM looks high quality even without removing the heat sinks, but removing the heat sinks (that cool the CPU phases) reveals some high-quality integrated MOSFETs.
Díjakat teszteket olvastad/láttad?
pl. [link] (érdemes végigolvasni)
Persze egy Maximus-al nem veheti fel a versenyt, de más ársavban is mozognak.
ASRock's Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac impressed me, and I am not easy to impress. I usually get worked up quite easily, and I am very picky. I have to tone down my dissatisfaction since most people aren't as harsh as I am. In this case, it was hard for me to find something I did not like about the board, and it just came down to hardware the board is missing that is common on other boards.
Jó sok fejfájástól kímélem meg magamat, ha már ez elején az Asrock mellett teszem le a voksomat.
-
jim bcs
nagyúr
válasz
#16939776 #32713 üzenetére
Nem lesz ettől semmi baja, biztos nem volt 90°-os kábele. Ennyi erővel a tápokat is ellathatnák legalább vagy 3db 90°-os satával, hogy ilyen esetben könnyebb legyen, de amúgy sem ártana, jó van olyan táp amelyiken van 1-2db 90°-os ám jó lenne ha még többen átvennék. Én is szoktam így meghajtani ha a helyzet úgy kívánja, szerintem nincs ezzel semmi gond.
(#32719)
Szerintem a szokásos első szállítmányos lapoknál voltak ilyen gondok, azóta ezek már elvileg kifutottak. Szerintem a foglalattal semmi gond nincs, a meghajló lábakra én user error-t mondanék. A memória érdekes dolog, a HyperX-el és a G.Skill-el nem szokott gond lenni, ezeket kanyar nélkül beveszik, de tudtommal a KLEVV-eket is. Az MSI Z170I GAMING PRO AC-t még felveheted a listádra mint alternatíva. -
bobsurf
őstag
válasz
#16939776 #32622 üzenetére
Továbbra is:
Tehát akkor, ha lecserélném a lapot egy "hagyományosra" és picopsut raknék mellé, akkor sem lennék előbbre sípolás ügyben?Csendes (hangtalan) és alacsony veszteségű működéshez van elfogadható táp? Fractal 304 lesz a ház.
Igyexem tájékozódni, de eddig úgy láttam, h mindnek van valami nyűgje...
Illetve mi a különbség a picopsu és a paneltáp között. Ha jól látom, az elv ugyanaz...
-
bobsurf
őstag
válasz
#16939776 #32586 üzenetére
Jelenleg ezek vannak a látómezőmben:
-Fractal Node 304 Black
-Chenbro SR301
-Silverstone DS380
-Lian LI PC-Q08
-CFI A7879Ami kérdéses nekem:
A Chenbronál nem tudom, hogy ha nem ATX es tápot használok, akkor milyen lesz a hűtés. Mert a vinyóktól hátrafújt levegő lepattan ugye a nem lyukacsos hátlapról.
A CFIben csak 1 hátsó venti van, én szeretem, ha a HDDk fújva vannak direktbe.Hogy egy klasszikust idézzek: "Ó, mondd, Te kit választanál?"
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32578 üzenetére
Így néz ki egy alap NUC-táp, ebből konverzió/extra adapter nélkül nem lesz 12V az tuti.
A speckókat nézegetve ezeket tudja továbbítani a lap:
USB: portonként 0.9A, ill egy port 1.5A
máshonnan: SATA -> 1A (=1db 3.5"-os winyónak elég), azaz legalább az egyik winyót külön kellene tápolni.Nekem úgy néz ki, hogy ezzel számomra minden előnyét elveszítette a NUC: ha extra kockákat kell beépíteni/ráakasztani, akkor nem fog kevesebb helyet foglalni, ill ugyanezért nem fog kevesebbet fogyasztani sem, mint pl egy STX lapba pattintott, alulfeszelt i3-6300T. Esetleg még +fontolom az 1winyós felállást, de akkor a backupwinyónak is külön kell odavinni az áramot, egy USB3-rackbe tett 3.5"-os többet kér 1.5 (sőt, még az Y-kábeles 2.4) Ampernél is.
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32573 üzenetére
Ez jó kérdés, nem találtam még rá infót. A külső tápcsatijára 12-19V-ot írnak, a belsőre is elvileg ez mehet. Kérdés persze, mit szól hozzá, ha csak 12V-ot kap a 19-hez képest
(ok, rendes táp esetén csak a procit a RAM-okat és az usb-portokat kell tápolni, a winyókat nem).
Lehet amúgy ezen csúszik el a NUC-os kivitelezés, pedig nagyon szimpatikus volt: a lapka kevesebb helyet kére mint egy 3.5"-os winyó...
-
t72killer
titán
válasz
#16939776 #32570 üzenetére
A 2006-os példány egész jól szerepel, hasonló eredményekkel én ma is elfogadnám. Ami gáz, az a németek által tesztelt Streacom Nano.
Pico-ból 90W-os merült fel, amihez kellene még egy jó hatásfokú/nem megsülős AC/DC konverter.
Kérdés még, hogy egy NUC-lapot (=molex 5557-02r) hogy kell erre rákötni
?
#32571: Áhá. Akkor tippelném a jó hatásfokot a kis seasonic-nak 10w-os alapjáraton
. A 300W-os mellé itt egy kommersz 350-es, szintén DC-DC. Elődjéről találtam tesztet, 20W-ot kb 80%-os hatásfokkal tud leadni 240V-os hálózatra kötve, nem rossz.
-
VTom
veterán
-
VTom
veterán
válasz
#16939776 #32503 üzenetére
Köszönöm a választ!
Nem szeretnék turkálni a biosban, igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy pl. tuning szempontjából ár/érték bajnok lappal van-e dolgom, mert tápellátás és alkatrészek szepmontjából ez akkor gyakorlatilag egy Z87-es lap.. Vagyis ha nem tévedek, ugyanolyan stabil tuningra képes. Jól gondolom?
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #32416 üzenetére
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy kísérletezni elegendő egy olcsó 92mm-es venti is és ha az adott felhasználási körülmények között megfelelőek a hőmérsékletek, ráér akkor a drága, csendes ventit megvenni. Illetve kellő elszántság esetén kartonból is szimulálhatja a Streacom ST-F7CB adottságait.
(#32417) devil-k: "Nem, nem 24/7-ben fog üzemelni."
Itt a LinX-en volt a hangsúly, mint a CPU-t megizzasztó alkalmazáson, ami próbára teszi az alkalmazott hűtés képességeit. Sima netezgetés, médiafogyasztás nyugodtan mehet '24/7'-ben, az lényegesen kisebb hőtermeléssel jár."Házakban hol érdemes még nézelődni? Nem szeretnék nagy házat, ugyanis ez az egyik kitétel, hogy a megszokottnál kisebb legyen. Kb. olyan, mint a mostani vasam."
Én a Chieftec IX-05B-t mondanám. Ebbe elvileg 60mm magas CPU hűtő fér. Azonban ez is okoz némi fejtőrést, mert az üdvösséghez (csendes, 120/140-es 25mm vastag venti + relatíve nagyobb top-flow hűtő) legalább 65mm kellene. -
devil-k
nagyúr
válasz
#16939776 #32413 üzenetére
"Szokványos" szoba környezetben. Nem, nem 24/7-ben fog üzemelni. Arra megvan a direkt erre a célra szánt nasom. Házakban hol érdemes még nézelődni? Nem szeretnék nagy házat, ugyanis ez az egyik kitétel, hogy a megszokottnál kisebb legyen. Kb. olyan, mint a mostani vasam. [link]
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #32413 üzenetére
"Egy 92mm-es pwm ventillátor, meg valami max 5Xmm-magas borda nem fogja néma csendben lehűteni az I5-ödet..."
Az Arcitc Alpine 11 Passive befoglalómérete 95 x 95 x 69 mm, nem olyan pici az: [kép]
A gyártó passzívan 47w TDP-ig ajánlja. Egy 35W TDP körüli i5-öst hűtve, 92mm-es ventivel legyeztetve... én nem 'írnám le' olyan könnyen ezt a lehetőséget. Meg a néma csend nyilván nem LinX-et 24/7 futtatva értendő. -
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #32346 üzenetére
Beszéltük pár napja, hogy milyen rossz nekem, mert csak 75W-os tápegységem van a géphez. Időközben beraktam a skylake-cuccot a gépbe, (I7-6700+Asrock H110M-itx+ 2X8GB DDR4 ram) amivel elsőre elégedett vagyok, full terhelésen a hot cpu tester progival kergetve 28W-ot vesz fel a konnektorból, netezgetve alulról üti a 20W-ot. A másik se nagyon volt 40-nél több, talán ezzel nem lököm a halálba a tápegységet.
-
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #32315 üzenetére
Nem tudom hova tenni, amit írsz, a proci 85W TDP, a többi meg pár watt. Ha azt akarom, hogy csúcson pörögjön, akkor se hiszem, hogy a tápból ki akarna a gép szívni 90W-nál többet, akár csak egy fél másopdercig is. De ha mégis, akkor jól kiszúrtam a rendszerrel, mert nálam hibátlanul működik, még csak küszködni se akar a tápegység azzal a látható 40W-tal, mert a legjobb esetben is max kézmeleg. Ha elpukkan, majd veszek nagyobbat, addig meg marad így, max levonható majd belőle valami sok év után.
Mivel fogyasztásmérővel néztem, jó eséllyel ha tévedne is, a 40W helyett legyen 50, és már az is a tápegységgel együtt. De tudjuk-e azt, hogy a számítógéphez gyártott tápegység nincs-e felkészítve a megadott teljesítmény duplájára is akár, igaz, csak egy egy pillanatra, hiszen ha amúgy így működik, akkor erre van tervezve a táp is, nem? Én nem tudom, csak azt, hogy működik rendben.
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #32196 üzenetére
"Akár 90-95C° üzem közben a VGA hátoldala, és hűtésből vissza áramló forró levegő megállhat alattuk, így nem épp kényelmes, a VGA -ilyen mérvű- közelsége a lemezeknek."
Szerintem ez aktív szellőztetéssel és elválasztó burkolattal orvosolható.SFX(-L)/ATX táp az igényektől függően leginkább két helyre adja magát, az alaplap elé és a dVGA-val átellenes oldalra, ha abból elég a rövid nyákos példány.
Számomra a CPU hűtés a legnagyobb dilemma, mert egy 50/55/60mm-es léghűtő (Phanteks PH-TC12LS / Raijintek Pallas / Thermalright AXP-200)+ 25/26,5mm vastag 120/140mm-es ventilátor reálisan legalább 100/105/110mm vastag házat eredményez (a CPU fölött mindenképp), amiben már ATX táp is kényelmesen elfér. Persze dizájnelemként is felhasználható a két szélén laposabb, középen kidudorodó ház, például 'Monitortalp PC'-ként, amire VESA felfogatású monitort lehet aggatni.
Ha az SFX(-L) táp vastagságához igazodunk, az is legalább 70mm-t jelent a házra nézve, amiben Prolimatech Ultra Sleek Vortex 14 alá csak a [#32146]-ban felsoroltakhoz hasonló, 30mm körüli hűtők jöhetnek szóba.
Vízhűtéssel át lehet vágni a gordiuszi csomót. A dVGA-val átellenes oldalra mehet 120/140/240mm-es radiátor 1-2db 120/140mm-es ventivel (hosszú nyákú dVGA-hoz méretezve esetleg a 280mm-es radiátor is szóba jöhet), annak pont megfelelő a 70mm-es (teljes) házvastagság.
Akad jó néhány variációs lehetőség. Azt kell kisakkozni, hogy adott igényekhez melyik optimális...
-
UBO
csendes tag
válasz
#16939776 #32183 üzenetére
Hi,
Igen azt hiszem ahhoz való.
Pontosan ilyen fajtát vettem:
Xbox 360 slim e de ahol vettemkonzolszervízott most nem látom a netes oldalukon, mindenesetre bemenni megéri a szervizükbe a másik fajta kivezetés is jó és ahogy nézem egy ezressel olcsóbb is.
De így utólag nézve még lehet nem is jót választottam.
Xbox 360 másik fajta itt a két feszültség 12v(ebben nem vagyok biztos hogy minden fajta ennyi de egy utángyártottat néztem az 12v-os volt) és 5v külön kivezetést kapott már, de sztem itt is csípned kell a vezetéket ha hosszú távra tervezel.Itt egy videó az egyik fajtáról:
3sárga 3 fekete 1kék 1 piros
Gyanítom hogy ez a két külön dugaljos végű mert erről több leírás is van ha googlizol.A slimes verzió (a vége egy dugalj) a korábban említett 2sárga 2fekete 1kék 1piros 1szürke felosztás volt.
Mindkét esetben a sárga a 12V fekete földelés, piros 5V(kimérve ~5,25V) , szürke (összeforraszt a feketével) és ha összeérinted a pirosat a kékkel(én össze is forrasztottam) akkor az addig stand by-ban lévő táp bekapcsol (enélkül a 12V-os ág csak ~5,18V-ot ad, és a tápon lévő lámpa is narancs színű)
Az elfelejtettem mondani hogy Pico PSU-hoz pedig hozzá se keell nyúlni, a csatlakozója (a tápegység felőli) megegyezik a alaplapi 24tűs csatlakózójának a 4-es különállójával (nekem volt otthon egy nagyon régi táp arról lecsíptem) Pico PSU-nál Fehér(12V ide kell majd az xbox360 sárga vezetéke) és fekete(földelés, ide xbox360 szintén fekete) vezeték van.
Mivel később még jön 2x 3TB a Pico sata kivezetéséhez én még hozzáforrasztottam az igényeimnek megfelelő számú sata csatolót. -
Plasticbomb
addikt
válasz
#16939776 #32168 üzenetére
Pont erről írtam más topicban. Az említett vincsi pont ilyen kiemelkedő darab 600 000res parkolást tud, használtan vettem, egy macbookból cserélték ssdre. Nagyjából mióta ez vita volt itt ph-n valamelyik vincsis topicban, azóta külön örülök annak, hogy ezt vettem, és azóta is mérvadó számomra ez az érték. A külső vincsim is ilyen csak 3.5esben ICY Box házban. Szintén Hitachi, szal én kb márkhű lettem.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
#16939776 #32162 üzenetére
Ha 5400 RPMes laptop vincsiről van szó, akkor lehetséges elérni ezt is. Igaz a mostani gépem nem ITX móka, de normál üzemben, böngészés, videó/film nézés alatt a ventiket a legalacsonyabbra (nincs szükség magasabb fokozatra, 35 fokon dolgozikátlagban ilyenkor) kapcsolva rendszeresen a külső 3.5 7200 vincsi hangja idegesít fel... A 2.5esemnél sokszor csak abból tudtam, hogy működik, hogy van egy nagyon finom remegése a kezemben, egyébként hangja nincs. (Jó vétel volt, 1 TB egy Apple macbookból vették ki, raktak be helyette SSD, nekem meg kb 2000 forintot kellett hozzátenni az akkor eladott 320 GB 2.5esből befolyt összeghez, így rávetettem magam (összesen 12 000 volt. 4 éve talán. Azóta is röhögök az egész történeten, ha ránézek a vincsi hardveres nevére: APPLE HDD HTS541010A9E662)
-
stigma
addikt
válasz
#16939776 #32162 üzenetére
,köszi.
Igen tisztában vagyok vele, ha HDD-k száma növekszik akkor a sok mozgó alkatrész miatt több zaj is keletkezik. P180 Mini jól néz ki, ismerem majdnam siekrült egyet vennem évekkel ezelött, de sajnos elvittké előttem.
Gondolkodom Phanteks Enthoo Evolv ITX, de lehet inkább várok vele picit , mert most sok időm az átépítéssel nincs nagyon.
Köszönöm a gyors segítséget!
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #32044 üzenetére
Túl nagy. Ha ezt a képet vesszük alapul, a ház bal oldala felé kinyúlna ~20-25mm-t. És hacsak a nyákon a GPU elhelyezkedésének köszönhetően a hűtő hátsó része nem kerül egészen közel a hátlapi kivezetésekhez, akkor gyanús, hogy előre is kinyúlna a házból.
Ennél kisebb, sűrűbb lamellázatú (a venti miatt nem kell passzívra tervezettnek lennie) hűtőt érdemes keresni.A 6,9l az micsoda?
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #32022 üzenetére
ITX-Box v11 - 3D - [link]
Egyelőre ez csak amolyan tessék-lássék átméretezése a főbb komponenseknek.
- A szélesség másfél, a hosszúság két centit nőtt, így 270 x 170 x 250 mm (H x Sz x M) a befoglalóméret. Házkonstrukciós sajátosságból (Jobb hátsó lekerekített túlnyúlásnak is kell hagyni egy minimum szélességet. Célszerű a 2,5"-es meghajtóhelyek vastagságigényével számolni.) és a dVGA tápcsatlakozójából kifolyólag kb. ez a legkisebb reális szélesség teljes magas bővítőkártya esetén.
- CPU-hűtő maximális magassága 129,5mm lehet. Az elrendezéshez egy nagyobbacska top-flow hűtő illik (Pl. Be Quiet! Shadow Rock TopFlow SR1 100mm + a venti), de ebbe a magasságba már befér az Alpenföhn Atlas is a maga 125mm-ével.
- Képen látható R9 Fury X dVGA tápcsatija és a baloldal perforált lemeze között 22mm van.
- A hátlapi kivezetések (hátsó U-alakú betüremkedés) belső oldala és az alaplapi tálca eleje között 225mm áll rendelkezésre (míg a függőleges L-profilokig 200mm), ennél max. 1-2 mm-t lóghat előrébb a dVGA, amennyit az előlapi ív még megenged.
- Az alaplap nyákja és az alaplapi tálca eleje között 52mm van. Alaplaptól nem árt 1cm-t szabadon hagyni, így ez most ~4cm vastag táp elhelyezését teszi lehetővé. Vastagabbhoz vagy a ház mélységét kell növelni, vagy ha muszáj, a hátsó U-alakú lemez betüremkedését le lehet csökkenteni a hátsó lekerekítésnek megfelelő 30mm-ről 20mm-re. Ez esetben a hátlapi kivezetések lemezének belső síkja nem a ház sík tetejének végétől kezdődne, hanem csak 10mm-rel azután, hogy elkezdődött a lekerekítés hátra lefele.
- Alaplapi tálca síkja és a bal első függőleges L-profil között 136mm a távolság, ez határolja be a tápegység szélességét.
- A képen látható dVGA burkolata és az aljlemez között 26mm áll rendelkezésre, így a TY-147 nem fér el alatta, pláne nem a leendő (és a modellre még be nem rajzolt) adapterlemezének kihagyott 2mm-rel együtt.
- Az alsó TY-147-es venti mögött még van 80mm a hátlapi kivezetések lemezéig, azt akár 2,5"-es meghajtóhelyek kialakítására is fel lehet használni.
- Ezek a méretek már lehetőséget adnak a képen láthatónál nagyobb IO portra is, amit lehet például nagyobb nyomógombok és/vagy audio csatlakozók elhelyezésére 'költeni'.
- Az alaplapi tálca még nincs a 2,5"-es meghajtók rögzítési pontjaihoz igazítva. Elvileg akár 3db is elfér egymás mellett, állítva.Dillemmák:
- A ház magasságát a v10-esnél egyrészt a hátoldali 30mm-es ívek, másrészt a DA-2 Molex Mini-Fit Jr csatlakozója és a billenőkapcsoló megléte határolta be. Utóbbiak kiiktatásával lehetőség van a magasság csökkentésére akár 30mm-rel, de gyakorlatban a bővítőkártyák hátlapi kivezetésének 20mm-ével érdemes számolni. Növelni tetszőlegesen lehet. Így lényegében azon múlik, kell-e 3 bővítőnyílás, illetve pontosan milyen hűtési megoldásban gondolkodik az ember, ami a dVGA-t illeti. Az ideális az lenne, ha lenne egy nagy hőcsöves passzív borda, amit az alulra helyezett TY-147 szellőztetne át úgy, hogy egyúttal a tápra is jusson a fuvallatból. Tehát a dVGA ne nyúljon túlságosan előre.
- Ha a dVGA nagyon előre nyúlik, akkor a tápot max a CPU-ventilátor által keltett örvénylés öblögetné át valamelyest. Kérdés, hogy az elegendő lenne-e?
- Ha a dVGA nagyon előre nyúlik, akkor a tápcsatijába dugandó tápkábelnek útban lehet a bal első függőleges tartó, mert csak 8mm van közötte és a tápcsati között. -
HookR
addikt
válasz
#16939776 #32019 üzenetére
Igen, így hogy van alsó venti, ami szellőztessen, jó lehet az alaplap és az előlap közé, ahol most a 2,5"-es meghajtók vannak (azok kerülnének az alaplapi tálca túloldalára, míg 3,5"-es hely nem lenne), viszont 2 cm-rel mindenképp meg kellene növelni miattuk a ház hosszát. A CFM361SC-nek kedvezőbb a mérete, az nem lógna le a VGA elé, mint a PU400.
-
Goose-T
veterán
válasz
#16939776 #32002 üzenetére
Majd meglátom. Az ablakos verzióra azt írják, hogy érdemes megfordítani úgy a ventit, hogy befelé fújjon (mert kifelé fúj gyárilag), és ha toronyhűtő van a procin, akkor el lehet vonatoztatni a levegőt a tápig, ami kifújja. Mivel én nem az ablakos verziót veszem, és top flow procihűtőm van, ezért először megpróbálom úgy, hogy kifelé fúj a házventi. Így a három venti egyszerre csökkenti a légnyomást az ablak helyett lévő szellőzőrács alatt, ahol így nagy mennyiségű friss levegőnek kell beáramolnia. Legalábbis így spekulálok, aztán majd meglátom, hogy működik ez a gyakorlatban. Az a tapasztalatom, hogy ha egy venti úgy fúj befelé, hogy sok dologban akadhat el a levegő, akkor hatékonyabb megfordítani, mert egyébként csak csapkodja a levegőt feleslegesen a tárgyaknak, amivel elveszik a légáram energiája. Kis házakban pedig elég gyakran ez a szituáció.
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #31974 üzenetére
"Ha eddig nem így volt bekötve, akkor teljesen normális jelenség amit tapasztaltál, és mind két táp hibátlan."
Azért nem teljesen, mert sokáig közel sem volt ilyen mértékű az esés:
- Nyugalmi állapot (12,480V)
- CPU LinX-szel terhelve (12,352V)
- GPU Furmark-kal terhelve (12,096V)
- LinX + Furmark együtt (12,224V)
De most, hogy mondod igen, már akkor is látható volt, hogy a GPU-t terhelve nagyobbat esett, mint csak az akkori CPU-t (I3-530 - 73W TDP) megjáratva. Bár a képeken csak pillanatnyi érték látszik, 12V alá nem nagyon eset le egyik esetben sem, ezért nem is gyanakodtam, hogy bármi gond lenne.
Köszönöm az észrevételeid!Hasznosítani fogom őket a javított adapterkábelnél.
(#31979) KaiotEch:
Ez lenne a haditerv, igen. Járatlan ösvény, lesz mit kitaposni. Szereztem egy szalagnyit az európai dióból kísérletezni. Ez fakóbb és valamivel sötétebb a valóságban, így összhatását tekintve komorabb, mint a 3D modellen látható textúra. Utóbbi enyhén narancsos árnyalatú, ami a háttérként használt kék (aminek a sárga a komplementer színe) színátmeneten látványosabb tud lenni. Megjelenés szempontjából nagyon sok múlik a beszerezhető furnérlemezen. A forgalmazó kínálatában az európai dión kívül elvileg van még fekete dió, tík, mutenye és bambusz, mint közepes barnás, szép erezetű alternatívák, amire leszűkítettem a kört, ám ebből a helyi lerakatban csak európai dió lelhető fel. A nekem szükséges kis mennyiség miatt meg nem fognak a minimális tételnek megfelelő 1 raklapnyit berendelni.
Hajlítás szempontjából is talán ez a legrosszabb a felsoroltak közül. Az erezetre merőleges hajtás már így natúr valójában is könnyen megy, ám erezettel párhuzamos esetben (ahogy körbefuttatnám a ház palástján) sokkal merevebb, a kívánt kis rádiuszt megközelíteni sem tudom törés nélkül. Úgy néz ki, mindenképp fel kell főzni és úgy melegében az áhított formájú présbe rakni, hogy aztán lehűlés és száradás közben megtartsa az alakját.
Eredetileg a szomszédos rétegeket (3mm vastagság a cél, és 0,5mm-t mértem egy rétegre) egymásra merőlegesen képzeltem egymáshoz ragasztani, de ez már csak a kiindulásul szolgáló szalag formátum mérete (durván 190 x 15-16 cm) miatt sem lehetséges. A köztes ragasztó vastagságának függvényében az összes (4-6?) réteget párhuzamosan leszek kénytelen összeragasztani. Remélhetőleg az alapul szolgáló 2mm vastag alu lemez miatt ez nem okoz majd bonyodalmat.
Frissítettem az ITX-Box v7.2 albumát 8 újabb képpel, ami a 145mm-re felhizlalt változatot szemlélteti a 2db TY-147-es ventilátorral. Valamint az is látható, hogy az L-alakú merevlemezrögzítő profilok segítségével nem csak az aljlemezre lehet 2,5"-es, vagy 3,5"-es merevlemezeket felfogatni, de az alaplapi tálca mögé is 2,5"-eseket. -
Pete55555
addikt
válasz
#16939776 #31974 üzenetére
Ez most olyan, mintha egy táp két 12v ágát összekötnéd?Közben átolvastam, látom nem.Szóval itt eredetileg 1 ágról van szó, ami 6 vezetéken jön, és úgy szedte szét a kábeleket, hogy egyik oldalt 2 vezetéken megy a +12V és 1-en a GND, másikon meg fordítva?
Az kicsit gáz
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #31932 üzenetére
Megvan a másik DA-2-es. Gyorsan összeraktam a rendszert (Hahh! mennyivel csendesebb az SFX táp ventije nélkül!
).
- Csak a procit (I5-760) terhelve Lynx-szel ilyen 12,224V körüli értékről 11,9V körülre esett.
- Csak a VGA-t Furmark-kal stresszelve meg 11,4V körül ingadozott.
- Ha Furmark és Lynx egyszerre ment, akkor meg 11,2V-ra is leesett.
Legalábbis ezt mutatja az AIDA asztalra kitett Win7-es gadget-je. Lehet igazad lesz, és a köztes kábelezést, csatlakozókat fog kelleni alaposan átvizsgálni, kezelésbe venni. Elvégre meglehetősen szűk helyre vannak begyömöszölve és gyakorlatilag bármely szerelés alkalmával kilazíthattam egy-egy csatlakozást. Ma már nincs kedvem vele foglalkozni, de holnap visszadugom rá a korábbi adaptert, hogy lássam van-e érdemi különbség, illetve szűkítsem a kört.(#31967) bombibmw: Valószínűleg jobban jársz, ha a többi topiklakó véleményére hagyatkozol, mert kissé kívül esik a komfortzónámon a gyári házak e szempontból történő megítélése. De ha mindenképp meg kell jelölnöm hármat, akkor talán ezeket mondanám:
- Corsair Graphite 380T
- BitFenix Prodigy mini-ITX (a fekete, perforált előlapú)
- Thermaltake Core V1
És ezek is ott loholnak a fentiek nyomában:
- NZXT Manta
- Corsair Obsidian 250D
- Fractal Design Define Nano S
Érdemes róluk teszteket vadászni, mert lehet a gyakorlat rám cáfol. -
HookR
addikt
válasz
#16939776 #31932 üzenetére
Elvittem egy TV-szerelőhöz, ahol lőttem pár képet a belsejéről, de visszaadta, mondván ez neki túl bonyolult (lehet, hogy csak így rázott le).
(#31933) bombibmw: A Duracellm... által említetteken kívül például:
- BitFenix Colossus mini-ITX
- BitFenix Phenom mini-ITX
- BitFenix Prodigy mini-ITX
- Corsair Graphite 380T
- Corsair Obsidian 250D
- Cougar QBX (240mm-es radiátor, de csak 1db ventivel)
- Cougar QBX Kaze (240mm-es radiátor, de csak 1db ventivel)
- Enermax Minimo.Q / Raidmax Element / Sharkoon QB One / Sharkoon Shark Zone C10 / Xigmatek Eris / Xigmatek Octans (Gyanús, hogy 240mm-es radiátorral 3,5"-es HDD-ből csak 1db fér el)
- EVGA Hadron Hydro (Saját, gyári vízhűtés való hozzá)
- Fractal Design Core 500
- NCASE M1
- Thermaltake Core V1 (240-es helyett tehetsz bele vastagabb 140mm-es radiátort)
- Thermaltake Supressor F1 (240-es helyett tehetsz bele vastagabb 140mm-es radiátort)
- Zalman M1(#31937) Pöttön: Biztos magasabbak lesznek a hőfokok, mint egy szabadabban szellőző ház esetében. A linkelt 'teszt' elég kurta lett, berakta ugyan a tápot fordítva, de nem véletlenül nincs kép felrakott oldallappal.
És így sajnos mérvadó hőmérsékleti adatokat sem közölt. Kutass még teszt után, hátha készült informatívabb is.
-
Benőke
őstag
válasz
#16939776 #31910 üzenetére
Hűha.
Köszönöm.
Ez így megvilágított pár dolgot.12V tápból azért kevesebbet láttam, úgyhogy majd szétnézek. 19V és 19,5V os tápból azért akadnak.
30-35W max terhelésnél nem szeretnék többet. Ettől függetlenül 60W nál nagyobb PSU -t szeretnék.
Bár AMD Kaveri is előtérbe került az meg ugye minimum 45W -os. Bár alul feszelve az is tudja majd a legtöbb esetben karcolni a felső határt. Ez még nem kristályosodott ki bár 150/160W os PICO -ban gondolkodom elsőre. Legyen benne tartalék.A zaj miatt akkor 12V nál maradék. Szünetmentesre lesz kötve, szóval ez megfogja majd a nagy ingadozásokat.
Már csak a külső táp fogja nehezíteni a dolgot.Várásolni PICO PSU -t ki hol? Nézelődtem és hát húzós árak vannak. 14k is figyelt.
ebay vagy alin azért már barátibb árak vannak.
Szerintem ugyan ott gyártják mindegyik PICO PSU -t. -
Ribi
nagyúr
válasz
#16939776 #31910 üzenetére
A 12Vos ahogy eddig láttam rosszabb feszt ad ki, mert az direktben átadja a tápkocka 12V-ját ami rendszerint elég szarul néz ki. Míg a wide range plusz konverziója elég kis zajjal tudja létrehozni a 12Vot. És általában a wide range pcio vagy paneltáp drágább. És annak kb. mindegy milyen ramaty tápkockát veszel, mert úgyis konvertálódik, míg 12Vból nem árthat egy nem legalja minőség.
-
Pete55555
addikt
válasz
#16939776 #31865 üzenetére
Sajnos a HDD és a VGA nagyon eldugott helyen van - Igen
Egyelőre azt találtam ki, hogy a HDD felé rakok egy 6-7 centis ventit kifele fújóra. Ez így megegyezne a CPU hűtő irányával, és az oldalsó réseken keresztül tudna egy kis friss levegőt szívni a VGA-ra, és remélhetőleg a HDD-re is.
Közben találtam egy oldalt, ahol beleraktak egy CNPS 7000 Cu-t. Véletlenül
pont van itthon egy, majd lehet megpróbálom belerakni, de leszorítóm sajnos nem valószínű, hogy van hozzá.
Megnéztem saccra, hogy befér-e de úgy láttam, hogy nem. Viszont a képen benne van... :dJelöltem hova menne a venti. Kifelé fújna, ugye a ház oldalán a CPU és a VGA előtt is van némi rács, így talán a VGA is kapna kis huzatot, és mivel a venti közvetlen a HDD felett lenne, talán az is kapna belőle.
Egyébként annyira nem vészesek a hőfokok, HDD 47 fok (leginkább ez necces) VGA 60 körül, CPU 50 körül, csak ilyenkor már hallani a CPU ventit.Szerk: Egyelőre RAM fejlesztés lesz, CPU most bőven elég (Sims3-ra, netre, filmre)
-
törölt tag
válasz
#16939776 #31839 üzenetére
Jelenleg egy ECS KBN-I/2100 AMD E1 lapot használok.
Ezen az egyik mini pci-e-t kivezettem és abba van beledugva egy hálókártya.Ez a megoldás több szempontból sem jó:
- a hálókártya mögötti "kivezető kábel" miatt nem fér be a házba az egyik ventilátor
- nekem vastag riserem van ilyen, ami nem fér el házban az alaplap és a táp mellett, vékonyabb riserrel meg valamiért nem működik a kártyaA fenti problémákat egy dtx lap vagy az általad említett lapok valamelyike simán megoldaná.
Most, hogy jobban belegondolok dtx helyett itx a legjobb választás, mivel így az itx lapba kerülő raid kártyára valami normális hűtést tudok rakni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- Új előzetesen a Lost Soul Aside
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen videókártyát?
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Gitáros topic
- Nyaralás topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 12C 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest