- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Most BMG van bowdennel. Ezt fogom átalakítani direct drive-ra, a gyári hotend v6-ra cserélésével. A forgásirányt nagy nehezen megtaláltam a fw-ben, habár az még a Melzi-n volt az 1.1.9-el. Aztán miután a bltouch-ot nem bírtam azon működésre bírni, azonnal kicseréltem az SKR-re, amire most igyekszem kreálni egy működő Marlin 2.0-t.
Igen, TMC2208-ak vannak UART módban. -
zsolti_20
senior tag
Ezt a pici rést hogyan lehet eltüntetni az R betűnél? Próbáltam több beállítást is de mindig kihagyja. Cura-val szeletek próbáltam a "Fill gaps between walls" és "filter out tiny gaps" de hiába.
-
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #18444 üzenetére
Mármint BMG-re váltasz? Vagy miről váltasz? Link pls, mindíg link
Egy hagyományos extruder-ről (pl MK8 vagy bármely hasonló reinkarnációja) pl BMG-re váltás csak a forgásirányt kell átírni vagy megfordítani a motor madzagot (lsd feljebb volt nemrég kérdés). Titánról BMG-re szerintem (nem volt még titánom) ez sem kell.Ha TMC hajtja és UART/SPI-n hajtod, akkor áramot csökkenteni kell, kisebb moci, kisebb áram kell.
Ha potis megoldásod van (mindegy TMC, A*, DRV*, LV*), ott értelemszerűen potival csökkentesz.
Ha 0.9°-os mocira váltasz 1.8°-ról, akkor természetesen még step-et is kell állítani.
Más nem kell. -
Gabesz87
veterán
ha már motoroktól lévén szó....ha én DirectDrive átalakítás miatt az extruder motorját lecserélem pencake motorra, a fw-ben mit kell átírni? Ez még mondjuk várat magára, egyelőre a bltouch működjön az SKR-el, és tudjak végre nyomtatni (házat az SKR-nek, konzolokat a v6 hotend-nek, motornak stb).
-
izisz
senior tag
válasz
zsolti_20 #18442 üzenetére
pl: omc-stepperonline.com
szerk: hm, nem úgy hozza a filter szekciót, ahogy összekattintgattam, itt egy konkrét: [link] (azért lesd meg a méreteit, de simán jó egy nyomtatóra
Amúgy ha válogatsz, alacsony feszültség legyen (<10V), viszonylag alacsony induction (<10mH), bipoláris, 4 madzag, D tengely. Ezen kívül csak a méret (hossz), ami számít egy nyomtatónál, ha meglévő helyre kell berakni. (kiindulási alapnak kb ennyi, direkt nem variálom túl, mielőtt bárki beszólna)
-
zsolti_20
senior tag
Valaki tudja mivel lehetne helyettesíteni ezt a léptető motort? Elég nehéz beszerezni az eredetit, de hátha van egy másik megfelelője.
-
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #18437 üzenetére
"Szóval Ender 3-nál 117.5 legyen itt (X-nél és Y-nál is)" - nem kell semmit beírnod, arra vannak a változók, hogy abból számolja az asztal közepét. Csak a //-t vedd ki a 1142-es sorban.
(kb közepét, ha pontos origót akarsz, akkor az [XY]_MIN_POS változók sem 0-ák, általában asztalon kívülre esik a nozzle home pozícióban, ezért ide érdemes pontos értékeket megadni, pl egy átlagos prusa gép koppintásnál nekem ilyen értékeim vannak, X_MIN_POS -19 Y_MIN_POS -11, de ezt le kell mérni léptetéssel; home-olsz, ekkora 0,0-t mutatna a kijelzőn, majd elviszed a nozzle-t a bed sarka fölé. Ami koordinátákat ekkor látsz, azokat negálva beírod)
És legyen pontosan beállítva a [XY]_BED_SIZE fentebb, ahol definiálva van (879-880 sorok).
-
Gabesz87
veterán
Köszi, délután kipróbálom. SZerintem ez a Z safe homing nincs kikommentelve. És akkor itt tudom beírni hogy az asztal közepére álljon be, ha minden igaz!? Szóval Ender 3-nál 117.5 legyen itt (X-nél és Y-nál is)?
Ja, a biztonság kedvéért jó magasról szoktam indítani.
TFT35 kijelzőn mondjuk érdekesebb lesz beállítani az Offsetet. Egyelőre az a meglátásom, hogy bár marha jó ez a színes TFT kijelző, jól néz ki, de nem annyira informatív, mint a gyári LCD. Vagy csak én nem szoktam még hozzá, és nem tudok mindent, mi hol van. De ez alapállapotban nem mutatja a koordinátákat, mint a gyári. -
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #18435 üzenetére
Z_SAFE_HOMING-ot kapcsold be
És csak az instant kikapcs van olyankor, cserébe nem cseszed szét, se a táccsot, se semmit.
A tápban van annyi tartalék, h még kikapcs után mozoghat pár mm-t - ezért érdemes viszonylag magasról indítani és úgy tesztelni, hogy működik-e az érzékelés.
Itt látod, hogyan működik, ha jó minden. Lefelé megindul, előtte kiköpi a tüskét. Ha elért valami tárgyat, felhúzza. -
Gabesz87
veterán
Igen, én is úgy gondolom, hogy ez lenne a normál process. Videókon, amiket néztem, miután kiadják a G28 parancsot (ha jól emlékszem), a fej az asztal közepére áll be, és ott fog szintezni.
Nálam meg ilyenkor kimegy balra előre, és szépen megindul lefelé. A BLTouch meg ilyenkor bőven lelóg az asztalról, szóval azt nem is tudná érzékelni. Pedig a Marlinban be van állítva az offset is. De majd próbálkozom így, ahogy leírtad. Bekötés meg szerintem csak jó. Amúgy hogy kellene működnie? Mert most nekem bekapcsolás után csinál self-testet (2-3x mozgatja a tapintót), és ha jól emlékszem pirosan világít.Még valami: ha megindul lefelé, és teszem azt, nem áll le (a BLTouch nem működik megfelelően), ilyenkor a táp kikapcsolásán kívül van más lehetőség, hogy megállítsam?
-
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #18433 üzenetére
Amennyiben jól csináltad eddig a konfigot, a bltouch a z endstopod is.
Én úgy próbálnám ki a helyedben, hogy felviszem valamennyire magasra a Z tengelyt (kézzel léptetve) majd kérni egy Z home-ot (G28 Z). Odetenném az ujjam a bltouch tüskéje alá és amikor az ujjamat érinti, meg kellene állnia. Így baleset nélkül tesztelhető, hogy múködik-e a jelenlegi setup-ban mint Z endstop. -
Gabesz87
veterán
Srácok, lehet hogy nagyon hülye, amatőr kérdésem lesz. Próbálom behangolnli a Marlin 2-t a BLTouch-al felvértezett SKR 1.3-hoz. Egy dolgot nem tudok: ha rábökök a home-ra, vagy a leveling-re a TFT-n, akkor elindul a home pozibe (bal elülső sarok), de mivel nincs fent a Z endstop, nem tudja hol kell megálnni. Ezt hol, hogy kell beállítani, mit kell átírni a fw-ben?
-
fape
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
Nema 17 42shdc4043z 22b léptető motor helyett, mit lehetne használni? Sajnos Angliában sehol sem találtam ezt a típust, pedig ezzel van felszerelve a Tarantula PRO nyomtatóm. Csak is alibaban találtam, de onnan vásárolni csak az eladó engedélyével lehetséges. Sok infót nem is találtam erről a típusú léptető motorról, de szeretnék venni belőle legalább 3-at. Melyik típussal helyettesíthető? Vagy egyáltalán nem térhetek el a megadott típusú léptető motortól?
-
Mr.Csizmás
titán
ha valaki érez affinitást teljes munkaidőben topicozni
3dee keres ontopic emberkét (nincs közöm a bolthoz) 3Dee Műszaki Értékesítő – 3Dee Store Budapest
-
Saccco
nagyúr
válasz
davidd196 #18424 üzenetére
A két szélsőt és két belsőt kell cserélni.
1-2-3-4 -> 4-3-2-1 -> Amit írtál. -
zsolti_20
senior tag
Már majdnem sikerült a legjobb minőséget kihoznom a nyomtatóból. De egy valamit nem tudok megoldani. A sorok között láthatóak a vonalak. Nem sima layereket látok, hanem olyanokat ahol magasabbak mint a mellette lévő. Linkelek pár képet a problémáról.
kép1
kép2
kép3Nem tudom mennyire látszik a képen, de remélem jól kivehető. Mit kellene változtatnom, hogy ezek eltűnjenek?
-
davidd196
csendes tag
A léptetőmotor forgásirányát ha kábelek felcserelésével oldom meg, akkor ha pl az eredeti kábelek sorrendje: 1-2-3-4. Akkor a fordított forgásirány: 4-3-2-1?
-
Reggie0
félisten
válasz
Paserák Gőcs #18412 üzenetére
Nem tudom sem megerositeni, sem cafolni sajnos, mert ma reggelre bedurrant a fej, raadasul nem a fuvokanal, hanem valahol a torok korul. De, hogy szemet egy anyag az biztos, nem olyan egyszeru nyomtatni vele. Nagyobb a viszkozitasa olvadtan is, nem terul olyan gyorsan, erzekenyebb a bed szintezesere is.
Viszont baromi jol vilagit(legalabbis a zold, tobbit nem probaltam), tegnap ejjel 2 orara elmentem es meg jol lathato volt a sotetben amikor visszaertem.
-
Paserák Gőcs
csendes tag
válasz
zsolti_20 #18417 üzenetére
Ha van egy korong alakú STL-ed, a Cura-ban simán össze tudod kombinálni őket.
Arra érdemes vigyázni, hogy az összekapcsolás helyén erősítsd meg: több külső réteg, magasabb infill %.
Erre vannak a Curában külön definiálható területek.Játszottam ilyennel a PrusaSlicer 2.0-ban is. Ott a spéci szektorok határán elég durva elválasztóvonalak jelentek meg.
A korong alárakása esetén éremes átgondolni, hogy milyen támasztékokat tervezel használni, mert ilyenkor a "Touching Build Plate" típusú korlátozottabban használható.
-
fape
senior tag
válasz
goldister #18401 üzenetére
Nekem kellett az rc tanknál anno petg-t ragasztani. Drága volt a 2 komponensű, ezért vettem pár kemény műanyag ragasztót az obi/praktikerben: Bison plastic, Ceys special plastic volt a nyerő.
-
Yofej75
aktív tag
válasz
Saccco #18418 üzenetére
"...tud primitíveket elhelyezni..." - ez tetszett, ismerek hasonló személyeket is a való életből (gondolom, Te is)
@everyone komolyra fordítva a mondandóm.
Még egy hónapja sincs, hogy vettem egy nyomtatót (Anycubic féle Prusa klón ha minden igaz) amit egyelőre megelégedéssel használok a hozzá kapott PLA-val.
Már szinte minden frankó, nyomtattam egy-két szép dolgot és saját tervezésű holmi is került már ki az extruder alól (pedig a 3D tervezéssel is csak kb másfél hónapja kezdtem el foglalkozni) és gyűlik a hulladék is rendesenRendeltem ABS és PETG szálat és az érdekelne, hogy mire készüljek lelkileg, milyen buktatókkal jár kezdőként átállni PLA-ról mondjuk ABS-re.
Köszi a választ, üdv:
Robi -
zsolti_20
senior tag
Melyik a legajánlatosabb program kész 3d tervek szerkesztéséhez? Gondolok itt pl arra, hogy van egy figura ami a lábán áll, de szeretnék pl alá tenni egy korongot hogy stabilabb legyen.
-
trialkornel
tag
válasz
Reggie0 #18404 üzenetére
Érdekes.
Én tegnap rendeltem tőlük szintén glow in the dark pla-t, carbon petg-t, tempshift pla-t és lightchange pla-t. Majd írok hogy mi a tapasztalat a többivel. Remélem azok alacsonyabb hőfokon működnek mert az lenne az elképzelés hogy sima pla-ra nyomtatom ezeket a speckókat.
Amúgy érdeklődtünk a boltnál hogy lehet e mintát kérni az anyagokból. Sajnos nem, mert nem bontanak meg tekercset, viszont azt mondták hogy ha nagyon nem jön be akkor visszaveszik és le lehet vásárolni az árát.
(#18412) Paserák Gőcs: Igen, elvileg így van, az ilyen komponens anyagok, amikben van pl szénszál, valamilyen fém vagy világítós cucc (nem tom milyen anyag az pontosan, vegyész a feleségem....) azok erősen koptatják a nozzle-t. Erre vagy az a megoldás amit írtál hogy pl acél-nozzle ami jobban bírja, vagy sűrűbben cseréled a réz nozzle-t. Talán a második megoldás olcsóbb kicsit.
-
dugesz77
őstag
válasz
kago akira #18414 üzenetére
Üdv. Az ender 3 pro-hoz adott mágneses lapka jópofa, egész jól tapad rá a PLA könnyen leszedhető ,mert meghajtva szinte leugrik róla. Viszont a hátránya,hogy 90-100 fokos asztal hőmérséklet körül elveszti a mágnesességét amit hülés után sem tér vissza teljesen PLA-hoz 60 fokos asztal kell ott nincs ilyen gond(Chep teszt video).
Szerintem a mai napig jók az enderek, sok embernek van jó , szinte rögtön van megoldás ha elakadsz, sok a kiegészítő ,tuning alkatrész hozzá. Ha teheted a Pro-t vedd abban jobb a vezérlő + a táp. -
kago akira
tag
Hello, új ember lennék itt a topikba. Régóta akarnák nyomtatót de eddig eléggé drágák voltak ezért gondoltam várok addig mig 50e köré leesik az áruk. Lassan itt az időm
olvasgatom itt az irományokat hogy képbe legyek de amíg nem lesz sajátom addig nem fogok sokkal jobban belejönni szerintem. Na szóval: 2 kérdésem lenne.
Ti milyen nyomtatót ajánlotok ami méretre nem batár nagy, kb 65e alatt kijön? (én ender 3-mat, ender 3 pro-t és greetech-et néztem eddig)
Másik kérdés hogy mi a különbség az üveglapra nyomtatás és az ender 3 pro-n használt müanyag lapka között melyiket célszerü használni?
Válaszokat elörre is köszi. Üdv
-
energy4ever
addikt
válasz
Paserák Gőcs #18412 üzenetére
Tenyleg masabbak azok a filamentek. Fuvoka marodasrol nem tudok beszamolni, mert alig nyomtattam azokbol. Viszont a tobbi PLA-hoz kepest nehezebben nyomtathatoak, es joval erzekenyebbek a hore. Picit magasabb a fuvoka homerseklet, maris elkezd "karamelizalodni".
-
Paserák Gőcs
csendes tag
válasz
Reggie0 #18404 üzenetére
Valahol azt láttam/olvastam, hogy a "Glow In The Dark" típusú filamentek anyaga erősen marja a réz/bronz fúvókákat - már egy tekercs végére jutva is érezhetően - ezért ezeknél javasolt az acél/egyéb anyagú fúvókák használata. Meg tudod ezt erősíteni?
Más: 0.8mm-es fúvókáknál milyen rétegvastagság az ideális? (Vettem egy párat, hogy a nagyobb/kevésbé részletgazdag modellekkel gyorsabban elkészüljek)
CNC Kitchen tesztjei szerint a 0.4mm-eseknél a legnagyobb szakítószilárdság 0.16 és 0.28 mm között van. -
kzkz
őstag
Visszavettem a First layer extruder width-et 120%-ra az alap 200%-ról, de nem igazán van változás. Visszaváltotok Devil Design PETG-re, azzal nem volt ekkora gáz.
Illetve előtte még ezzel a Gembird-del kipróbálom, hogy 94 fokos asztal helyett mondjuk 110-et adok neki. Hátha... -
Joshi
titán
válasz
dugesz77 #18403 üzenetére
Pont ez a gondom, hogy nagyon kaotikus a 3D nyomtatás. Ha ekkora különbség van két szeletelő progi között, akkor itt nagyon nincsenek lefektetve az alapok. Az alapokra a 3D nyomtatás specifikus előírásaira gondolok. Szinte érthetetlen hogy a fenébe okozhat ekkora különbséget egy szoftver.
-
Reggie0
félisten
válasz
Reggie0 #18397 üzenetére
Na, megkovetem oket. Ugy tunik ez az eezprint filament ilyen fura. Nem oldodott fel teljesen. Ugy latszik ez a sotetben vilagito anyag ami melle van keverve rendesen megzavarja a PLA tulajdonsagait. Egy resze feloldodott a filamentnek, de nem teljesen. Nyomtatni igy is csak 240-el lehet, viszont nem kell build plate futes es ugy is iszonyatosan letapad.
-
dugesz77
őstag
Próbálgattam ma a Craftware slicert. Az alapanyag a DD ASA . Tetszik a magyar felület+ elég jól testre szabható benne sok minden jópofa a videós preview már csak a beállításokat kellene eltalálni (gyári ABS beállítás 110/245 hőfokon)
bal oldali cura 4.2.1--- középen alap beállítás--- jobb oldalon csak a retract-ra engedtem 1mm visszahúzást (kár volt rossz fele indultam ezek szerint)Mindegyik takarítás nélkül ahogy a gépből kiesett. A cura-s macsek emeli az egyik lábát kicsit koszos volt az üveg . Van még mit finomhangolni ezen
Maga a felület is más. Nincs valahol ehez Ender 3 profil?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest