Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
buci30
addikt
válasz Tin_Shield #26798 üzenetére
jjeahh
Olvastam már Sőt próbáltam is állítgatni.
De nekem a táj képek stb élessége nem tetszik. Mint ahogy linkelve lett pár táj kép na azok szépek.Ezért gondoltam ,hogy obi váltás kéne csak nem tudom mi mire jó melyikkel jó. De már kezdek képbe lenni
[ Szerkesztve ]
iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26796 üzenetére
(a pixinfot mi itt nem szeressük ) de igen, arról a 45-ösről van szó. Persze nem csak portréra jó, én számtalan tájképet és városi képet lőttem már vele.
A Pana 20 nagyon jó általános célú objektív, megközelítőleg az emberi szemhez hasonló látószöggel/perspektívával. És mivel elég fényerős beltéri és egyéb fényszegény körülmények között is jól használható.
A Pana 14-42 átlagos kitobjektív, ha nincs kiugró hibája én nem cserélném. Jó fényviszonyok mellett emlékképeket gyártani tökéletes (mert azért sokunknak a fotózás túlnyomórészt ebből áll), a 14-es nagylátó végét tudatosan használva tájképezni is jó.
De mielőtt bármit veszel olvasgass némi szakirodalmat, hidd el megéri
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #26796 üzenetére
Egyelőre sztem beszerezhetsz egy 45-öst a kitobid mellé, oszt a továbbiakban majd még meglátod mire lesz szükséged... vagy nem, mert hiányoznak a technikai alapok a tudástáradból a "jó képek szülessenek" problémád sztem még mindíg nem oldod meg, ha megveszed a teljes mft obiparkot sem, ahhoz tisztában kell lenni a dolgokkal, de amennyit fórumoztál már, ennyi erővel rég átolvashattad volna az alapokat is
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
buci30
addikt
válasz schawo #26790 üzenetére
Szóval akkor ezeket ajánlod?
Ez kimondottan portré képekhez csak
S akkor ami most van nekem az meg mindenesre vagy az akkor ebbe a helyzetbe kell nekem ,hogy nálam legyen és ha igen mire is?
ui.: Akkor így nem váltok pl5-re sem ha obikra költve megtudom oldani
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz qpakcovboy #26793 üzenetére
14-150 et nézz, felesleges a stabis pana neked, mivel van vázstabid. Kicsit élesebb is az Oly féle túrazoom, és használtan olcsóbb is. 70-90 között szokott lenni
-
buci30
addikt
Meglestem nekem ez van hozzá:
LUMIX 14-42mm H-FS014042iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro
-
qpakcovboy
őstag
Ezt meg tudom erősìteni. Én 3x vittem vissza a médiába az e-pl5 kittet, de azóta összebarátkoztunk és nagyon megkedveltem. Én pana 20 mm f1.7-et vettem hozzá, mert viszonylag sok képet csinálok kevés fényben.
Ezen kívül majd veszek hozzá egy 14-140-et és más nem is fog kelleni.
Nagyon jó kis gép! -
titán
válasz buci30 #26786 üzenetére
Tehát akkor ezekre van szükséged:
Olympus 14-42 II vagy 14-42 II R Mert gondolom a PL1-hez a sima 14-42 objektíved van. Az meg nagyon lassú és gyenge darab.
Panasonic 20mm f/1.7 Újonnan drága, de használtan 65k körül megvan. Kicsit lassú az AF, de nagyon éles, karakteres képe van.
Olympus 45mm f/1.8 Nagyon jó portréobjektív használtan (és tulajdonképpen újonnan is) 60 körül kaphatóÉs hidd el, ha Eperkutyus elhajította D800-t, és még a stúdióban is az E-M10-et használja a 45-össel, akkor neked sem az eszközök lesznek a szűk keresztmetszet.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #26778 üzenetére
Ha van kitobid azt használd tájra, én is azt tettem. Portréra viszont kell a 45/1,8 nincs vita. Ha bármilyen űberfacadrága FF gépet veszel arra is kell a ~100mm és legalább F4 fényerő ha háttérmosott portrét akarsz. A kitobi azon se lesz erre a kompozícióra jó. Az pedig ilyen minőségben drága lesz. Tehát hogy egyszerű legyek mint a faék, asszonyra, gyerekre, kutyára, cicára 45/1,8 kell. Használtan garival 60e. Tájképre marad a 14-42II.
Ha hiperszuper FF gépobit veszel és csak azt az egyetlen gombot fogod tudni megnyomni és ugyan olyan tanulatlan szemmel látsz akkor azzal is ugyan olyan tájképet/portrét fogsz lőni mint a mostanival. A fotós azért csinál olyan szép képeket, mert sokat tanulta, van érzéke hozzá tudja milyen eszköz kell és megcsinálja, sőt a méregdrága felszerelés mellett szégyentelenül még jól megutómunkázza! Ezt nem tudod pótolni azzal, hogy 1millióért veszel egy vázat és 1millióért egy obit és akkor már jó a kép. De még az se elég ha középen van az alany feje a szeme meg aranymetszésben akkor fotós vagyok!
A fotózás nagyon becsapós mert olyan egyszerűnek látszik, csak egy gombot kell megnyomni és aki nem ért hozzá azt látja ha jó a vas jó a kép. Bestseller regényhez is elég egy füzet meg ceruza. -
buci30
addikt
válasz Tin_Shield #26785 üzenetére
Ha azzal az obi-val tudok ilyen portré és tájképet löni akkor már elégedett vagyok/leszek
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26782 üzenetére
Ha 14-42II vagy 14-42IIR objektíved van, azt nyugodtan megtarthatod, teljesen rendben van, ha a régebbi azt azért érdemes lecserélni, gyorsabb és élesebb az új.
Szerintem maradjon egyelőre a PL1 és próbálj ki egy-két jobb fényerős fixet (pl. Oly 45 f1.8, Pana 20 f1.7), ha használtan veszed, gyakorlatilag bukta nélkül ki tudsz szállni ha mégsem tetszik. Ha ezek az objektívek sem hozzák meg az eredményt akkor érdemes a továbblépésen gondolkodni. De a legfontosabb, hogy közben kezdj el megismerkedni a fényképezés alapjaival, anélkül nem fog menni, akármennyi pénzt is teszel a technikába.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz buci30 #26782 üzenetére
ha 10000%,hogy az Olyval a micro 4/3 vonalon maradsz akkor inkább egy jobb minőségi obit venni,ha ez bejön akkor még mindig van lehetőséged tovább lépve az aprón venni egy jobb,nagyobb tudású vázat vásárolni olcsóbban és utána eladni a PL1 vázat!
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #26779 üzenetére
jobb szenzor (gyenge fényben tisztább képek, erős fényben kevésbé ég ki), gyorsabb af, gyorsabb zár, fém ház pl.
obik: tájra kezdésnek kitobi, ha ez nem elég széles, 9-18mm esetleg, de ez nem jelenti azt, hogy csak nagylátóval lehet tájképelni, nemrég én ekv. 400mm üveggel kattogtam tájra ... portréra, ha mosott hátteret akarsz, 45mm F1.8 . Ha a pl1-nél maradsz, a portréobira mindenképpen fog kelleni egy nd szűrő is az 1/2000-es max zársebesség miatt sztem, pl5-el már kis kompromisszummal el lehet lenni az 1/4000-el nd nélkül is. Bár már az nd használatához meg a mosott háttérhez is kellene egy alapszintű tudás, szal azt úgysem úszod meg[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
silmatauki
őstag
válasz buci30 #26778 üzenetére
"S azok a tájképek nincsenek feljavítva szerinted?"
Pár kép tuti bracketelt, mert azt a dinamikaátfogás még egy FF se tudta volna hozni. Jónéhány viszont nem.
Mindenesetre semmi gond nincs az m43-mal, különösen, ha kell a kis méret/súly és, szemben a Sonyval, kitűnő(!) obiellátottság. Igazán csak a Fuji és újabban a Samu (NX500, NX1) az alternatívája nem-próknak.
-
buci30
addikt
válasz jjeahh #26776 üzenetére
Colonel993:
Akkor javasoljatok légyszí nekem obit a pl1-re ami tájképre és ha a párommal egymásról szeretnénk képet stb arra is megfelelő.
Igaz akkor inkább veszek egy normális obit mert a vázzal semmi bajom nekem se.
Vagy gondolkodtam a pl5 azt néztem de az is alap obival van akkor arra is kell egy obi még.De mibe is tud többet mondjuk a pl1 VS pl5?
-
buci30
addikt
válasz MrChris #26775 üzenetére
S azok a tájképek nincsenek feljavítva szerinted? Csak kérdezem lehet nekem tűnik úgy és azért vagyok ugy rajta a tükörreflexes gépeken mert azoktól láttam ilyet ugy hogy haver csinálta és utána gépen vissza néztük és ilyen szép éles volt
-
Colonel993
senior tag
válasz buci30 #26773 üzenetére
Keress magad mellé egy fotóst...
Kiadásod ugyan annyi lesz (vagy kevesebb), ugyan olyan "kényelmes" lesz mint ahogy most szeretnéd... de cserébe használható képeid lesznek !
A világ nem két végletre szakad; mint Profi fotós és Analfabéta...
Sokkal inkább; Aki veszi rá a fáradságot, hogy pontpontpont ÉS AKI NEM...
Pl.: Expozíciós és Kompozíciós alapok elolvasása[ Szerkesztve ]
||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
jjeahh
nagyúr
Sosem igazán értem, hogy akinek tényleg igénye van jó minőségű szép képekre, az miért nem szán pár órát arra, hogy átolvassa a komponálási meg technikai alapokat, majd gyakoroljon picit, avagy ha tisztában lennél a dolgokkal, sokkal szebb fotóid születnének anélkül, hogy fölöslegesen elköltenél százezreket, majd azt várnád, hogy a drágább gép automata módban szebb képeket lőjön. Leegyszerűsítve: a fotóson meg a fény minőségén sokkal több múlik mint a gépeden. És ha már a technikai oldaláról közelítjük meg, valószínűleg egy jó objektív többet számít mint egy újabb váz... Nem kell megijedni egy kis állítgatástól, ne úgy képzeld el, hogy az neked most rengeteg időt fog elvenni pl. a nyaralásodból ha automata mód helyett te állítod be a gépet, ha mondjuk "A" módban előre beállítasz egy kívánt iso értéket, pillanatok alatt állítasz rekeszt, expókorrigálsz, mindez szinte semmivel nem vesz el több időt, mint ha auto módban kattogsz, és a fotóid színvonala egy másik dimenzió lesz az auto mód után.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Azért dslr nélkül is lehet szép portrét készíteni m4/3 géppel is. Egy egyszerű rákeresés és ezt a pl5-el is meg lehet lőni. Sőt a pl1 se maradna el, de mindegyiknek sarokköve a FOTÓS, alany, körülmények no meg egy megfelelő obi. És akkor a pl1-el is szép portrékat tudsz készíteni, vagy gyönyörű tájképeket, nem a géptől függ!
-
A Zéé
addikt
egy dslr is csak akkor tudhat esetleg bármiben többet, jobbat a bármilyen m43 szettnél, ha tudod, hogy mit csinálsz, és hogyan tudod azt az esetleges többletet kihozni. Auto módban nem sok mindenben van előnye egy dslr-nek még egy csúcskompakthoz képest sem...
Just a simple Lineman...
-
buci30
addikt
válasz schawo #26772 üzenetére
Hát nem tudom megmagyarázni
Az biztos 90%-ba automatán szeretném használni mert amikor nyaralunk nem igen van időm állítgatni de már olvasgattam és próbáltam pár dolgot persze, hogy hogyan lehet homályos a háttér stb.De inkább az automata és ebből a legtöbbet kihozni.
Ezért is volt aki azt javasolta ,hogy a tükörreflex gépeknél van ami automatán nagyon szép képeket csinál.
Persze tudom kinek mi a szép kép. Nem arra gondolok aki már profi és olyan képeket csinál ,hogy mmm sejtem sok ilyen van itt isÉn automata módba szeretnék elsőre és ugye páromról stb meg ahol vagyunk tájképek.
Amik tényleg olyan élesek szép tiszták.
Vagy lehet az mind mind raw-ból feljavított képek. Azárt nem hiszem
Ennél jobban nem tudom leírni[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz buci30 #26770 üzenetére
Tükrös belépőből mondjuk Pentax K50/K500 ami kezelhetőségben és keresőben értékelhetőt nyújt. Másik variáció a Nikon D7000, az inkább középkategória.
A kérdés, hogy te magad meg tudod-e fogalmazni, hogy miben szeretnél előrelépni a PL1-hez képest. Mert ha nem érzed, hogy mi a gond, akkor a helyedben nem biztos, hogy cserélnék, egyáltalán, hiszen csak azért nem érdemes cserélni, hogy másik legyen. Én a PL1-gyel nagyon jól elvagyok, rendszeresen átfut a fejemen a csere lehetősége, megvizsgálom a +/- kérdést (a pénz is egy mínusz), és még mindig nem jutott oda a dolog, hogy a + nyerjen. Pedig úgy gondolom, elég jól ismerem a masina korlátait, tudom, hogy miben kellene jobb funkció, ha váltanék. Mondjuk az is benne van, hogy mivel ismerem a korlátait, azt is tudom, hogyan kerüljem meg azokat. Ha csak automatán kéne használnom, már lehet, hogy földhöz vágtam volna.
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #26763 üzenetére
6d és 90e sok egy obira
El kéne döntened mire van szükséged váz és obi terén és mennyit szánsz rá. Alapvetően kell e a kereső, mert az jócskán megdobja az árat. Ha kell akkor m4/3-ból EM10 vagy EM5, használtan utóbbi nagyon jó áron van. Obiból ha elég a kit az szintén használtan 25-30ból megvan a fényerős viszont 8X ennyibe kerül. Vagy fixek, igazából ezekből nagy a választék és mind nagyon jó. Leguniverzálisabb és 60-ért beszerezhető a 20/1,7. Igazából én a többit e mellett már fel se rakom azért jó ha vannak -
buci30
addikt
válasz Lassú Víz #26768 üzenetére
Értem
Akkor tükrösbe mondjuk egy belépő szintű vagy ami megüti vagy jobb mint ez amit most írtál OM-D E-M10 kombo?
Persze akkor ár érték arányba maradjunk itt 150-200 körül vagyis ár érték és hobbi fotózás.
Azt belátom tényleg "felesleges 400-600 ezret kipörgetni mert nem fogom kihasználni"[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #26763 üzenetére
A 45-ös túl szűk látószöget ad általános célra. A mostani kit objektíveddel ki tudod próbálni, hogy a 17, 20 vagy a 25 mm a legkedvesebb gyújtótávolság számodra. Azok közül kellene valamelyiket kiválasztanod.
B terv, a jelenlegi gép + kit obi páros 40-45 ezret ér. Mondhatni anyagilag nem focizik a döntésben, tehát akár indulhatsz nulláról is. Először döntsd el, hogy miként szeretnéd használni a gépet, utána érdemes konkrét típust keresni. Szóba jöhet belépő tükrös is, de nem azért lesz jobb képe mert tükrös, hanem azért mert eltelt pár év az E-PL1 kifejlesztése óta. Egy OM-D E-M10 + Pana 20 1.7 + Oly 45 elég ütős kombó, és még mindig könnyebb mint a 6D váz önmagában.
Végezetül de nem utolsó sorban a képet tényleg az objektív rajzolja, tehát arra figyelj, hogy az adott kit milyen objektívvel van párosítva.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Studi
veterán
Elméleti felvetés: Olympus 75-300/4.8-6.7-s m43-as objektív érdekelne valakit?
I. verzió (csak a külsejében más a II.), fekete szín, makulátlan állapot. Ha valakit érdekelne privátoljon rám.szerk: mikrós természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
buci30
addikt
válasz Tin_Shield #26755 üzenetére
Lassú Víz:
45 F1.8 néztem az E-Pl1-re kb 90ezer
En se szeretnek annyit költeni ra egy ismerősöm vett olyan gépet es dicsérte azert gondoltam de tény az ára...
Amatőr es tenyleg hobbi szinten fotozok ha van kedvem idom.
De amikor nyaralók szeretnek szep képet megörökíteni.En mindig ugy láttom, hogy ez a gép kicsi es könnyű tényleg de én aki automata használja inkabb egy tükörreflexessel szebb élesebb élethűbb képeket lehet.
De lehet ezt en láttom igy es lehet elég lenne egy obi váltás a fent említetre.
Vagy egy belépő szintű tükörreflexes esetleg ha tenyleg igazam van a képeket illetően
Igy segítsetek nekem legyszi most megpróbáltam körbe irni
-
faki_
senior tag
válasz nasinas #26749 üzenetére
"Pentax K50 + 18-55 kitobi (esetleg az ő 18-135 féléje szettben ) és később külön a 18-135 Pentax optika."
Ha újban gondolkodsz, a 18-135 külön véve kissé túlárazott, használtan nem gyakori és az általában hirdetett árából majdnem újonnan megvan, ha vázzal együtt veszed.
"Kérdés még: az adatok alapján a Pentax a nyerő a fenti tükrösök között. Mégis szinte olcsóbb a többinél, és nem is nagyon szoktak áradozni róla. Akkor most mi a helyzet a Pentax vonallal?"
Kevesebb marketing, kisebb piac, de a hasonló árú ismertebb nevű gépeknél komolyabb építés, jobb ergonómia és bővebb szolgáltatások ugyanazért az árért (pl. vázstabilizátor, időjárásállóság, nagyobb és világosabb kereső...). Képminőségben sem rosszabb, de vannak gyenge pontjai: 1/180-as vakuszinkron, videója és követőfókusza elmarad pl. a Canontól, fényerős minőségi telékben sincs túl nagy választék. Ha tervezel régebbi manuális objektíveket, akkor a több évtizedes K bajonettes választékból igen jó minőségű, legendás darabokat kapsz "fillérekért" és minden hókuszpókusz nélkül használhatod (van stabi, fénymérés, fókuszvisszajelzés), de az adapterezettekhez sem kell chip. Több vázban AA akksikat is használhatsz a Li-ion helyett (adapterrel). A stabilizátor automatikusan kikapcsol időzítésnél vagy távirányítóval exponálva. Azt hiszem, az sem általános belépő szinten, hogy a fókuszrendszernél 11-ből 9 keresztszenzor és elég sok beállítási lehetőség van a menüben, jól testre szabható a gép. Szóval vannak apróságok, amik sokat jelentenek és csak akkor derülnek ki, ha utánaolvasol vagy használod.
-
Studi
veterán
válasz qpakcovboy #26759 üzenetére
Ilyet, vagy valami hasonlót kell vadásznod, talán e-bayről a legegyszerűbb. Ne zavarjon meg, ha épp a PL5 nincs rajta, mert a régi tükörreflexesek óta hasonló csatlakozót használnak, ami jó a régi vázakhoz, az jó lesz neked is.
-
qpakcovboy
őstag
Sanjos e-pl5 ben nincs timeslape funkció, de mintha olvastam volna valahol, hogy ez egy vezetékes távkioldóval lehet orvosolni. Tudtok erről? Ha így van, akkor tudnátok ajánlani egyett?
-
Ricardo128
senior tag
gölmétcsül ©
-
nasinas
tag
Jesszusom, ezek nagyon szépek!
Ilyenkor látom, hogy bár nagyon szeretek fotózni, érdekel is mind a hardveres részre , mind pedig maga a kép komponálása, nekem ehhez csak nagyon kevés tehetségem van - ha van egyáltalán.
Így maradok igen lelkes de örök amatőr - persze büszkén és boldogan , és már attól is el vagyok ájulva, amikor kollégáim elismerően nyilatkoznak a fotóimról - különösen, ha együtt voltunk valahol.És ez az eredmény többek között ennek a fórumnak, és hasonló fórumoknak illetve fotós szakoldalaknak köszönhető....
Haladok szépen lassan, de én jóval nehezebben látok meg lehetőségeket,ötleteket egy adott nézőpontból látva valamit, mint azok, akiknek eleve megvan hozzá az adottságuk netán tehetségük.Még akkor is, ha látom, hogy már elrugaszkodtam a halandók földjétől, de ez még távolról sem szárnyalás, inkább csak hosszabb szökkenések, néha pofára eséssel...Ez nem szomorít el, épp ellenkezőleg: még nagyon sokat tudok fejlődni de legalább megismerni az úton....ami csodálatos.
Gratulálok a képeidhez , nem tudom milyen utómunkálatokat végeztél, de ilyenkor látom, hogy az alkotás nem fejeződik be a kattintásnál.
Ami ami, az az !
-
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #26751 üzenetére
Ez jóval bonyolultabb. Neked kell érezni, hogy miben lett kevés a PL1. A kép zajtartalmán, az ISO tolhatóságán vagy az 1/2000-es záridőn nem fog segíteni egy másik objektív. Viszont, ha csak a képeiddel vagy általánosságban elégedetlen, akkor inkább tanulj. Mert hiába költesz el egy hegy pénzt egy másik felszerelésre az csak a kép technikai paraméterein tud javítani. Van az a helyzet amikor azt kell tenni, de ha így lenne akkor tudnád és biztos lennél benne, valamint nem ilyen általánosan tetted volna fel a kérdésed.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Tin_Shield
őstag
válasz Tin_Shield #26752 üzenetére
(ezzel persze nem azt akartam sugallni, hogy ha veszel az E-PL1-re egy 45 f1.8-at, vagy lecseréled egy E-M10 kitre akkor azzal ugyanott lennél mint a 6D szettel, mert ez természetesen nem igaz. De könnyen lehet ekkora előrelépés is már kielégítene, mert azért a legtöbbünk egy bő 600 ezres szettre akkor vált(ana) ha pontosan tudja mit is szeretne)
[ Szerkesztve ]
-
erzol
őstag
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26751 üzenetére
Az E-PL1 után a 6D elég nagy ugrás lenne
De amúgy persze, a kitobin túllépve a kis Olympus-oddal is kitárulnak a lehetőségek, főleg ha kipróbálsz egy-két jobb fényerős fix objektívet. De m43 vázakban is van lehetőség az előrelépésre, és ez messze nem kerül annyiba mint fullfrémre váltani. Ha megszoktad kijelzőn komponálást akkor E-PL5/PL7/P5 mindegyike érezhető előrelépés lenne, ha keresős gépet szeretnél akkor az E-M5/E-M10-zel másik kategóriába ugorhatsz.
És ha már MILC-eknél járunk Fuji X rendszerét is érdemes megnézni, a m43-tól lényegesen drágább rendszer, de képminőségben meglepően közel van a fullfrémhez.[ Szerkesztve ]
-
nasinas
tag
Sziasztok!
Igényeim a belépő szinten vannak, jelenleg egy Canon 1100D + 18-55 kitobim van.Jól elvagyok vele.
( Korábban Sony 300 D + Tamron 17-50 + Sony 70-200 ( asszem) - de ezt egyben eladtam,túl nagynak találtam ,mindig a HD videokamera - Panasonic - győzőtt, mert kicsi volt. Szóval van valami tapasztalatom is, de hangsúlyozottan amatőr szinten)Ha netán egy picit frissítenék, akkor az alábbiakból melyiket érdemes? ( Ha egyáltalán)
A méretek/súly most ne számítson, az 1100D-vel jól elvagyok , szóval a képminőség számítana, mindegy,hogy tükrös vagy milc.Vagy lehet,hogy nincs is akkora különbség, és akkor már egy nagyobb lépést kéne tenni váz terén....de ez a jövő zenéje akkor.
De ha mégis most frissítenék, akkor:Canon 1200 D - a meglévő kitobival és majd később egy 18-135 SMT-vel. ( Vagy kapásból a 18-135-ös szett)
vagy
Nikon D 3200 + 18-105 VR szett
vagy
Pentax K50 + 18-55 kitobi (esetleg az ő 18-135 féléje szettben ) és később külön a 18-135 Pentax optika.Ezekhez képest jó alternatíva-e az Oly E-PL5 - most a kétobis szett nagyon jó árban van.Ez van -e olyan jó mint a fentiek,képben.
Tehát a képminőség érdekes, megyek az utcán és fotózok (épületek, érdekes kilátások pl hegyről a városra, erdőben a természet, de főleg épületek ) valamint megyünk csoportosan kirándulni és én vagyok a fotófelelős.(csoportkép, riport arról amit láttunk)
A videós képességek most mellékesek.Kérdés még: az adatok alapján a Pentax a nyerő a fenti tükrösök között. Mégis szinte olcsóbb a többinél, és nem is nagyon szoktak áradozni róla. Akkor most mi a helyzet a Pentax vonallal?
Ezer hála és köszönet!
Ami ami, az az !
-
titán
válasz buci30 #26747 üzenetére
Hogy mennyi pénzed van erre a hobbira, azt csak te tudhatod.
Olyan meg nincs, hogy egy fényképezőgép hobbifotózásra "túl sok". Olyan van, hogy egy fotós tudása kevés, és nem tudja kihozni a gépben rejlő lehetőséget, de ez tanulással javítható. Meg olyan is van, hogy egy gép nem kényelmes így vagy úgy (kezelés, fogás, hordozhatóság).
[ Szerkesztve ]
-
buci30
addikt
Vélemény? Canon EOS 6D kit (24-105mm IS)
Vagy ez hobbi fotózásra kicsit sok?
Az ára nekem is de ha ár értek arányba megéri hosszútávon akkor lehet rámennék.
Vagy akternativa?iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro
-
Tin_Shield
őstag
válasz bercsi #26742 üzenetére
Canonból a régebbi (STM nélküli) 18-135 gyenge eresztés, de ha találsz belőle használtan az belefér a keretbe valamelyik 18MP-es vázzal. Az újabb és jobb 18-135STM + egy modern váz szerintem nem fog menni.
Nikonból van egy régebbi 18-135 kevés pörög belőle, az is beleférne a keretbe, de nem nagyon szeretik a stabi hiánya miatt. Az új 18-140VR frankó de drága, hasonlóan a Canon 18-135STM-hez ez sem fog beleférni a keretbe egy modern vázzal. Van viszont 18-105VR, ez elég jó az árához képest (használtan ~40e), egy jó vázzal is megáll 150e-ből, és 105-135 között nem olyan nagy a különbség, hogy croppal ne lenne áthidalható.
A Pentax 18-135-ről már volt szó, az sem fog beleférni a keretbe.[ Szerkesztve ]
-
bercsi
aktív tag
válasz Colonel993 #26735 üzenetére
Általánosságban úgy fogalmaznék hogy 18-135mm. Ezen belül bármelyik lehetett.
Egyébként nincs kedvenc gyutávom, mindig az adott témához igazítom -
MrChris
nagyúr
-
tresh
veterán
válasz Tin_Shield #26737 üzenetére
Köszönöm szépen a kimerítő választ Olympus E-PL5 nagyon tetszik főleg hogy kitbe van így jó darabig el lehetnék vele. Viszont elég nagy kezem van akkor a nikon kicsit barátibb lehet. Azt hiszem erre a kettőre szűkítem le a lehetséges listát, és lemegyek megtapizom őket
-
Tin_Shield
őstag
A Nikon D3200 szerintem jobb mint a Canon 1200D
Az Olympus E-PL5 duplakit jobb ár/érték arányú mint a Samu, de azt érdemes a Mintaboltból venni, olcsóbb és 3 év garanciát adnak.Hogy MILC obik - főleg használtan - en bloc drágábbak lennének nem igaz. Van ami drágább, van ami hasonló árban van, és van ami olcsóbb. Ha pedig az optika minőségét is bele vesszük a képletbe az tovább árnyalja képet...
Hogy melyik irányban érmes elindulni azt neked kell eldönteni, képminőségben mind a négy kinézett gép bőven elég jó. Ha könnyű és kisméretű felszerelést szeretnél akkor egyértelműen MILC, ha optikai keresőt ("üveg belenézőkét") és megmarkolható gépet akkor DSLR. Ha szeretnél filléres manuális objektívekkel játszani a későbbiekben akkor a Nikon felejtős, a többivel lehet, a legegyszerűbb a MILC-ekkel.[ Szerkesztve ]
-
tresh
veterán
Sziasztok,
Már rég óta szeretnék egy kicsit komolyabb gépre beruházni amivel el lehet kezdeni megtanulni a fotózást. Természetesen nem vérprofi gép kell,mert profi fotós sose leszek de azért örülnék ha egy pici tanulással gyakorlással használható képeket tudnék lőni Amire szeretném használni az családi események,kirándulás, és városban való fotózás.Hogy DSLR vagy MILC érné meg jobban/lenne alkalmasabb nem tudom eldönteni. A keret kb 100-130k. MILC gépekről csak tesztet olvastam/véleményeket és igazából azt néztem hogy sajnos ott a kiegészítők drágábbak pl obik. DSLR részen ez kicsit barátibb ha a használt piacot nézem Szóval a kérdés milyen irányba lenne érdemes elindulni?
Ezeket néztem:
DSLR
Nikon D3200 digitális fényképezőgép kit (18-55mm DX VR II objektívvel)
Canon EOS 1200D
MILC
Olympus E-PL5 digitális fényképezőgép kit (14-42mm+40-150mm objektívvel)
Samsung NX300 fényképezőgép kit (18-55mm objektívvel) -
Colonel993
senior tag
-
bercsi
aktív tag
Sziasztok!
Lassacskán összejön a keret egy DSLR gépre, viszont bajban vagyok a választással.
Régebben Pentax K100-as gépem volt, szerettem de ezek felett eljárt az idő.
Pentax fronton a K500 és K30 jöhet szóba nálam.
Viszont jó lenne a gyors AF (mostani Pentaxok nem tudom mennyire remekelnek), ezért gondoltam megkérdezem, hogy Canon ill. Nikon vonalon milyen alternatívák lennének?
Általános dolgokra használnám a gépet, néha lenne tárgyfotózás is.
Ami fontos: gyors és pontos AF; jó obi és tartozék ellátottság, színhelyes jó minőségű képek jpeg-ben (utómunkázni nem akarok). Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Árban max 150e a határ, egyaránt érdekel használt és új is. -
MrChris
nagyúr
-
törölt tag
válasz MrChris #26729 üzenetére
Nem erről van szó, ezek az eyecandy változatok, amik jobban tetszenek az átlagembernek. Több élesítést, erősebb szaturációt kaptak, a csúcsfények le, az árnyékok pedig fel lettek húzva (a vadkacsás sorozatnál). A hídnál készült sorozatot alapbeállításon hagytam mind a gépen, mind a feldolgozás során és szerintem még 200mm-en is csak a képszéleivel van gond, de ez a kategória általános jellemzője. 150mm-en ilyen az Oly 40-150-ese is. Egészében véve ez egy kimondottan tisztességes teljesítményt nyújtó kitobjektív, amit a vele készült tesztek is visszaigazolnak. 20 ezret mindenesetre megért, gyakorlatilag új állapotban.
-
MrChris
nagyúr
válasz #31733248 #26726 üzenetére
Ezeket a rawokat mivel konvertáltad? Mert hát elég furcsa túlélesített, nagyon vacak az aliasing tiszta receruca, meg egy kissé túl kontrasztos, még festménybeütése is van és alexpós lett. Nyilván a gép/konverter gyengeség. Próbáltad a rawokat, hogy melyik konverterrel lesz szép? Nekem Pana G6 van, az lehet tán még vacakabb jpg-t köp, viszon LR, Silky csodákat művel, még a C1 is jó lenne ha kezelné a black pixeleit.
Amúgy ezeken a képeken az obi 55mm-en jó, 70-en, 100-on is simán jó, 135-ön is elmegy, de látszanak gyengeségek. Viszont 200-on egyszer csak összefossa magát, szöges ellentéte az előző gyutávok minőségének. Én nem is használnám 200-on, csak középen jó. Persze akkor kérdés minek ekkora obi, ha nem érdemes használni a végét. -
Cyborg
őstag
Minden tiszteletem a tudásotok, tapasztalatotok előtt, de ezzel azért nem teljesen értek egyet.
Nem lehet inkább, hogy az automata módok egyszerűen jobban működtek a Canonon, vagy mittomén?
Nem én vagyok az egyetlen a világon, aki autó módban, max P-ben használja a tükrös gépét, és mégis boldog vele.
Annyit már tanultam a dologból, hogy kit obi nem lesz többé, tehát haladok:-) -
törölt tag
válasz -FreaK- #26722 üzenetére
(#26722) -FreaK-
A Sony 55-200-as obija szerintem egy kellemes darab, ráadásul olcsó (használtam főleg) és nem is nehéz. Itt van néhány saját tesztkép:
Itt pedig néhány vadkacsákról készült fotó. További előny, hogy a fényerős fixek (35, 50, 85) jók és egész olcsók és ha mondjuk Sony MILC-re váltasz, adapterrel azon is tudod használni őket.
-
k1csi
senior tag
válasz Cyborg #26724 üzenetére
Vsz. simán vakszerencse, mivel bevallottan erőteljesen user erroral terhelten használtad mindkét gépet ebből sem kezdenék konklúziókat vonni.
Viszont mivelhogy a jelenlegi cuccod, ha jól értem már második DSLR-ed, kifejezetten javasolnám annak a hipotézisnek a felülvizsgálatát, hogy jobb képekhez egy másik gép (rendszer) kellene. Pláne, hogy ez egy 3. DSLR rendszer legyen (megint valami kitobival, külső vaku nélkül...).
Ezzel csak a kereskedők meg a nepperek járnak jól. Ha jót akarsz magadnak, akkor keresel egy hozzáértő ismerőst, vagy pl. elkezdesz fotóelmélet cikkeket keresni a neten.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Cyborg
őstag
jjeahh jól látja a helyzetet, user error minden hiba, de ezt nem is tagadom, ez az alapfelállás
...csak érdekes, hogy volt egy alap dslr gépem anno, egy 1100D, azzal szebb képeket csináltam lámaként, és sokkal jobb arányban, mint ezzel az elvileg jobb géppel. Ezért gondoltam, hogy vissza kéne térni a belépő szintre, ha már nem tudunk hozzá fejlődni. -
MC Pite
veterán
válasz -FreaK- #26722 üzenetére
Szerintem nincs baj a képével a G6-nak. Színvilága nekem nem a kedvencem, általánosan használható, pana fronton jó. Zaj/dinamikára ha a 700D sokaknak jó, akkor ez is - ezért a méretért és szolgáltatásokért cserébe szerintem oké - van már jobb, de amit ez tud az már nagyon nagyon ritkán limitál.
Szimpatikusabb nekem az EM10 (egyáltalán az oly cuccai, üvegei is általában) - de nem tudnám megindokolni valakinek az árkülönbözetet hogy megérné az oly.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
-FreaK-
veterán
válasz MC Pite #26720 üzenetére
Igen ezen még gondolkodtam, csak két dolog miatt nem ez mellett döntöttem: 1: Az A58-hoz van 55-200-as zoom is, bár franc tudja ugye hogy mennyire fog az kelleni nekem ,mennyit fogom használni (majd kiderül) 2: itt a topicban is írtátok sokszor, hogy a képminősége nem az igazi állóképek esetén (videóban viszont penge).
-
k1csi
senior tag
válasz Cyborg #26715 üzenetére
A helyedben megfogadnám jjeahh tanácsát. Nekem úgy tűnik a géptől várod a jó képeket. Csere helyett lehet jobban járnál egy külső vakuval (indirekt módon, pl. plafonra villanta) vagy. egy fényerős obival (valahol ekv. 50mm környékén) ill. ezek kombinációjával. Viszont ezeket is meg kell tanulni használni (a beépített vaku meg nem sokmindenre jó, jobb, ha elfelejted, vagy ha nagyon akarod használni a kitobival akkor fixen tedd magas ISO-ra a vázat pl. ISO3200-ra beltéren ill. kisérletezd ki mennyire tudod levinni a zársebességet; csak mielőtt elteszed a vázat ne felejtsd el visszaállítani).
Egyébként beltérre egy fix 2.8-as fényerős zoom is határeset vaku nélkül.Viszont pl. ha ki kell vinni a lakásból akkor az egyre több DSLR cucc egyre nagyobb nyűg lesz.
Ha e-miatt m43-ra adnán a fejed akkor obit tudok ajánlani. Beltérre Pana 20 1.7, 25 1.4 vagy Oly 25 1.8, kültérre/portréra Oly 45 1.8. Ezek fix obik és nem olcsók.
Vázakat annyira nem ismerem, inkább nem ajánlok, viszont ha lehet inkább újabb Oly vázat vegyél.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
MC Pite
veterán
válasz -FreaK- #26704 üzenetére
G6, ha mindenképp új kell? 160K kitben, több helyen is, inkább kihúzom jövő hónapig egy régi 2 gigás kártyával, minthogy evf nélküli vázat vegyek
[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
-FreaK-
veterán
válasz silmatauki #26716 üzenetére
Deh, az is ott van még persze. Bár nincs EVF, meg itt-ott még hátrányban van az A58-hoz képest.
Igazából én úgy döntöttem, hogy elsőre inkább a méretet és hordozhatóságot áldozom be, a kezelhetőség és funkciók javára. Persze lehet, hogy ezt majd később bánni fogom mikor cipelni kéne valahova de inkább otthon hagyom. Ez is benne van a pakliban.
Szerk.: bogyo112 szerint biztosan bánni fogom De pénz az nincs sok, így kompromisszum mindenképpen van.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Cyborg #26715 üzenetére
Szvsz ezeket a hibákat a nikonnal is el fogod követni, cserébe lesz egy gyengébb minőségű/tudású vázad pici, sötét keresővel. Amiket leírtál egy fényerős obival vagy rendszervakuval, és egy kis olvasgatással korrigálhatóak lennének (főleg utóbbi fontos!), olyan érzésem van, hogy a gondjaid nagyrésze user error. Ismerek olyan emberkét, aki már ff gépnél tart fényerős fixekkel, és mivel mindíg is lusta volt megtanulni legalább az alapokat, még mindíg panaszkodik, hogy a legcsúcsabb géppel sem jók a fotói, el van keseredve teljesen.. Ne kövesd el te is ezt a hibát...
[ Szerkesztve ]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz jjeahh #26700 üzenetére
Én 8-9 év tömény DSLR-ezés után csak röhögök azon, ha valaki - kezdőként pláne - DSLR cucc cipelésével akarja szívatni magát. Pláne, ha úgyis csak egy hervadt kitobija lesz hozzá.
(#26716) silmatauki: már hogyne volna. Igaz, csak rendelhető, de meg kell próbálni a 220V-nál.
[ Szerkesztve ]
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
silmatauki
őstag
"Én pl. 150-nél húztam meg a határt, de ebbe még az SD kártya is bele kell azért férjen pl., tehát nem csak váz only.
Nos, ezen az árszinten nem sok választásom van..Milc: E-PL5, Sony A5000, pana GF6"
X-A1 már nincs egy százasér'? (Amúgy meg egy X-M1 kit simán beleférne ebbe a 150-be, kártyástul...)
-
Cyborg
őstag
válasz jjeahh #26714 üzenetére
Szerintem túl okos a gép nekem
...a fénymérés nem az igazi beltérben (99%-ban betérben van használva a gép), vagy sötét, homályos minden kép, vagy nem látszik a gyerekből semmi, mert beteríti úgy a vaku, hogy csak egy fehér pacát látok, némi túlzással persze. Kevesebb, mint fele arányban sikerül értékelhető képet csinálni vele. -
jjeahh
nagyúr
válasz Cyborg #26707 üzenetére
mi a gond a k30-al, mi nem tetszik rajta? egy amúgy tök jó dslr-t ha leváltasz egy abszolút alap belépő dslr-re sztem 99,99%, hogy csalódni fogsz, fix ide vagy oda... ha nem a vázzal van gondotok, akkor én inkább a pentaxra vennék fixet, minthogy váltsak belépő nikonra
[ Szerkesztve ]
-
Piramis71
csendes tag
köszönöm.
mennyiért mennek most 40-15mm obik?
használtan? -
Piramis71
csendes tag
Sziasztok!
szerintetek Olympus D-SLR E-420 fényképező Olympus 40-150 ED obija ,jó Olympus E-PL1 gépéhez?
köszönöm -
-FreaK-
veterán
-
Cyborg
őstag
válasz jjeahh #26700 üzenetére
+MrChris +k1csi
köszi a választ. Most egy K30 van a háznál 18-55 WR KIT-tel, egyszerűen nem tudjuk megszeretni, és, vagy kezelni. Most vagy veszek egy fixet/vakut hozzá, vagy cserélem. A cserével bukom a legtöbbet, de valahogy mégis arra hajlok.
Igazából D3200-ban gondolkodom, 18-105 asszem, meg később majd egy 35mm fix-szel, ez első körben ~130e, később plusz ~50
Ebben az összegben mit lenne érdemes megnézni MILC kategóriában?
Új lenne az elsődleges cél, ugyanis internetes vásárlásnál van 2 hetem, hogy kipróbáljam, és visszaküldjem, ha nem tetszik. -
jjeahh
nagyúr
Ha a méret nem számít, akkor én is a sony-t vagy a pentaxot venném ennyiért valszeg, kevés pénzért ha milc-et akarsz, a használtpiacon kell szétnézni, ott viszont fordul az ár/érték arány kocka a milc-ek javára sztem.
-
-FreaK-
veterán
válasz MC Pite #26701 üzenetére
Azért itt az ár is közbeszólhat. Ha valaki első gépre tud költeni (és most csak az új gépekről beszélek) 250-300 körül, akkor azért már van bőven választék MILC fronton is.
Én pl. 150-nél húztam meg a határt, de ebbe még az SD kártya is bele kell azért férjen pl., tehát nem csak váz only.
Nos, ezen az árszinten nem sok választásom van..Milc: E-PL5, Sony A5000, pana GF6
DSLR: Nikon D3300,Canon 1200D, Sony SLT-A58 (dupla kit), Pentax K-500
(a jobbak, persze van még ez-az amit bele lehetne venni)Itt funkciókban, kezelhetőségben, minőségben (szóval úgy mindent figyelembe véve) nálam a Sony A58 a nyerő. Ráadásul ebben is EVF van
Nagyon tetszik, meg szeretném is az Oly E-M10/E-M5-öt mondjuk, de az árban jóval feljebb van.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
nincs igazatok, egy milc soha nem lehet jobb mint egy dslr, mert nincs benne tükör! Tükörtől sokkal jobb a képminőség, meg van üvegbelenézőke, ami nincs a milcekben, ha mégis abban egy lcd van ami nem optikai. Meg a tükrösban nagy szenzor van, milcben meg sokkal kisebb, ezt bebizonyította a penta q és nikon 1. A canon meg bebizonyította, hogy a milc az lassú
(olymposról, panasonikról, fujiról, lejkáról még nem hallottam, jók nem is lehetnek, a nagyok bebizonyították.) -
k1csi
senior tag
válasz Cyborg #26699 üzenetére
Valójában az APS-C MILC és az APS-C DSLR szenzora kb. ugyanolyan méretű a tükör meg ugye nem vesz részt a képalkotásban. A m43 szenzorára ugyanolyan fényerőnél kb. 2/3 Fé-el kevesebb fény jut, de amíg egy kitobi fényerőtlen vége és egy fix között simán több mint 3 Fé lehet nem ez a meghatározó (meg ugye indirekt vaku is van a világon).
Elvileg a tükrös a dedikált AF szenzor miatt gyorsabb lehet, de a belépő tükrösök nem a legjobb fókuszrendszert szokták kapni és néhány MILC kevesebb fényben (-4 Fé) képes fókuszálni mint a legjobb top tükrös vázak.
Amiben ma még a legjobb MILC vázak is elmaradnak a tükröstől (de nem a belépő kategóriától) az a követő mód (gyorsan mozgó téma). Vsz. idő kérdése (és már nem olyan sok), hogy a MILC ebben is versenyképes lesz, hiszen a képalkotó szenzorra is lehet AF pontokat integrálni.
Ha nem megy az AF még mindig lehet manuálisan fókuszálni. Extrém helyzetben (nagyon kevés fény vagy gyorsan mozgó téma amiről egy kép kötelező) én a saját vázammal így szoktam tenni.Tükrös egyébként belépő kategóriában ill. használtpiacról építkezve olcsóbb lehet mint a jobb MILC cuccok, ez meg olyan ár érzékeny országokban mint nálunk sokáig meghatározó lehet (sajnos nálunk a MILC-ekből is az olcsóbbak a népszerűbbek, ahonnan könnyebb negatív tapasztalatot gyűjteni).
[ Szerkesztve ]
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
MC Pite
veterán
válasz Cyborg #26699 üzenetére
Igen. Egy pana af bőven elég jó, vagy enyémen a hibrid af is használható.
Követő af sztem ugyanolyan szarul használható olcsó tükrösön fényerőtlen kitobival, mint mondjuk az említett két gépen. (Mondjuk követő af-nek nem hiszem hogy nagy létjogosultsága van ilyenkor, tükrössel meg milccel is jobb eredmény hozott nekem az af-s.)jjeahh: Hobbistáról volt szó, aki érdeklődik a fotózás felől és próbálgatja. Hogy az a fényképező amiben tükör van egyeseknek, azzal nincs mit kezdeni, vegyen tükröst. Családi használatra szvsz jóval kényelmesebb egy milc (evf miatt előre látható expószimuláció, eredményt is látni egyből, súly - ha vkinek ilyet adunk először e kezébe, és utána tükröst nem érti hogy ilyen célra minek vesznek csattogót, pl mint a G6-700D).
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest