Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #27327 üzenetére
Van Canon DSLR topic...
...de ha már itt kérdezed: Ne vegyél semmit* egyenlőre, használd a kitobit, az újabbaknak nincs baj a képminőségével. Tanuld meg az alapokat, gyakorolj sokat, és akkor nem másoktól kell megkérdezned, hogy neked mi lenne a jó, hanem magadtól is tudni fogod, hogy hol "szorít" a kitobjektív...
*az ötvenest persze megveheted portrézni, olcsó, ha kinövöd eladod.[ Szerkesztve ]
-
buci30
addikt
-
titán
válasz buci30 #27126 üzenetére
Bármit veszel, mindig lesz az emberek n+1%-a, akik határozottan biztosak benne, hogy hülyeséget csináltál.
(#27132) pityutool
Itthon a PL5 + 14-42 + 40-150 dupla kitek vannak 300 euróért (93500 forint) boltban, újonnan.[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
törölt tag
válasz buci30 #27116 üzenetére
Jó döntés volt, grat és egyben irány a Canon EOS DSLR topic
Innentől kezdve csukott szemmel járj és bárki bármit mond, mi lett volna jobb ehelyett, tojd le. Arra koncentrálj és tanuld ki, szeresd, ami van. Jó fényeket
[ Szerkesztve ]
-
Colonel993
senior tag
válasz buci30 #27126 üzenetére
Örülök, hogy már BELENÉZTÉL komolyabb gépbe
A többi meg majdnem...
De esetleg ha azt tennéd mint én; visszaolvasol
Erre is kapsz választ[ Szerkesztve ]
||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
-
bmwsan
senior tag
válasz buci30 #27074 üzenetére
Szia!
Egyikkel sem jársz rosszul, nem rég vettem egy D3300-t. Szinte ugyanaz mint a D3200. Kicsit átmenet a D3200 és a D5300 között.
Nem a gép lesz a szük keresztmetszett a képek minöségét illetöen, hanem a user hozzánemértése.
(Nincs ékezetem német billentyüzetröl irok, elnézést. )
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #27048 üzenetére
Ahhoz, hogy ínycsiklandó legyen kb egy ilyen felállás kellett volna hurkára hangolva. Amúgy meg a nagyítás mértékét akartam demózni a 45-ös obival egy szál 60-as étkező lámpa mellett. Semmi mást nem ígértem.
De mint már százszor leírtuk, nem az eszközön múlik, de ezt képtelen vagy megérteni. Ha egy istenített Canon 5Dmk3-al vagy 6D-vel, 50/1,2-es obival fotóztam volna ugyan így nézne ki, meg az 5 éves LGo2x telómmal is! Szánalmas, hogy nem tudsz ezen túljutni. Tudodmit, vegyél Canon 6D-t L-es obival és akkor jó képeid lesznek -
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #27048 üzenetére
Az lesz sztem ha szép szórt fényekben fotózza le a kolléga, kültéren vagy ablak mellett, de beltéren is lehet tűrhetőt lőni ha a fény minősége nem bűnrossz, és szépen kiexponálod, figyelsz a kompozícióra stb. Persze ne számíts magazinfotókra, de vakuk, szoftboxok, raw utómunka nélkül pillanatok alatt jpegben is le lehet kapni a kajákat úgy, hogy kívánatosak legyenek sztem, viszont a kompozíciós-technikai alapokat ehhez minimum muszáj átböngészni, oszt gyakorlás, gyakorlás, az teszi mestert, idővel egyre jobb lesz
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #26960 üzenetére
Két hete pörögsz ezen, minden ésszerű választ leírtunk. Akkor legyen egy ésszerűtlen is.
Vedd meg az eredetileg kinézett 6D 24-105 kombót, mert az bárkinek a kezében kurva jó képeket csinál. Sőt miközben lóg a nyakadban minden APS-C-s meg m4/3-os irigykedve fog rád nézni, hogy ez igen, ő tud. Aha, persze.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26960 üzenetére
A kitobi átlagos darab, - bár az újabb II-es jelzésű m43 kitobik valamivel jobbak -, de ha nincs zavaró képalkotási hibája - pl decenteres kép - szerintem nem érdemes cserélni, feltéve hogy marad az E-PL1.
A DSLR a gép felépítésre vonatkozik, nincs köze a kép minőségéhez.
A PL1 szenzora nem mai, azt már majd' minden gép lelépi, ettől persze még remek képeket lehet vele lőni. Az E-PL5 szenzora abszolút naprakész, kb. a Canon APS-C szenzorok szintjét tudja. Ettől valamivel jobb a 24MP-es szenzorral szerelt Nikon DSLR-ek és Sony MILC-ek szenzorteljesítménye. Na és persze ott vannak még a Fuji X gépek is.
De képminőség - és főleg a szubjektív képminőség érzet - sok tényezőtől függ, és ebből csak egy a szenzor, hiba lenne csak ez alapján gépet/rendszert választani. Az objektív képalkotása, a képek színvilága, a jpg motor/raw feldolgozás minősége stb. legalább ilyen fontos -
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26958 üzenetére
Az E-PL5 szenzorának érezhetően nagyobb a dinamika átfogása és jobban bírja a magas érzékenységet. Ha ezekre szükséged van akkor érdemes a cserén gondolkozni.
Mindkét objektív remek darab, de arra készülj fel, ha ezeket napsütésben is szeretnéd nyitott rekesszel használni, akkor az 1/2000 záridő miatt sokszor lesz szükséged ND szűrőre.
Portéra a 45 f1.8, és mindenesnek a 20 f1.7 tökéletes. Tájképekhez azért jól jön időnként a nagyobb látószög, tartsd meg a kitobjektívet is. -
Studi
veterán
válasz buci30 #26955 üzenetére
Az volt az alapfeltevés, hogy a PL1 megy a párodnak!
Amúgy érdemes váltani, a fogása kicsit nehézkesebb, mint a PL1-nek, ellenben az érzékelője sokkal jobb, és a kihajtható kijelző is sokszor nagyon kellenes. Ellene szól még egy dolog: a PL1-en van felpattanó vaku, míg a PL5-ön csak felrakható van, amit könnyű otthon/elhagyni.
A hardveraprón amúgy most van PL5 garival, alapobival, jó áron, ha nem akarsz a tele eladásával bajlódni.
Még egy dolog miatt érdemes most a PL5-öt választani: az ára most majdnem újan ~40e Ft körül mozog. Ez még ha nagyot "zuhan" is a jövőben, akkor sem vesztesz már rajta sokat, max 20e Ft-ot. De ennél magasabb lesz még tartósan az ára szerintem. Szóval nem nagy kockázat megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz buci30 #26953 üzenetére
Tájképet gondolom nappal fotózol, és oda elég a PL1 is a 1442 vel. Portréra kell a 45, de azzal nem nagyon fényképezel tájat, szűk lesz oda. Ha mindenképpen elajándékozod a mostani szettet, akkor a PL5 dupla azon az áron jó vétel.
Max a nagyobbik obit eladod, hozzáteszel még 30e ft ot, és veszel egy használt 45 1.8-at -
titán
válasz buci30 #26832 üzenetére
A 45mm-es látószögét kipróbálhatod úgy, hogy a kitobit teljesen kitekered tele állásba (42mm). Általános tájképre a nagylátó objektívek a legjobbak. Ilyen például az általad is említett 12mm-es. De azt én nem erőltetném, nem igazán jó ár/érték arányú objektív. Maradnék a kitobinál, vagy vennék inkább egy 25ezer forintos Olympus-t, nekem nagyon nem tetszett a régi Panasonic 14-42. Nálam 3 napot bírt az Oly 14-42II mellett, nem egy kategória volt.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #26809 üzenetére
Most ez a primitív pöcsözés hogy jön ide?
Mindenki azt szajkózza, hogy nem a szerkódtól lesz jó a kép, próbálnánk megtakarítani a pénzed.
És ezt írod: "Más legalább segített pedig írhatta volna ,hogy olvassak vagy nem válaszolnak "
Idéznék:
"de amennyit fórumoztál már, ennyi erővel rég átolvashattad volna az alapokat is "
"De mielőtt bármit veszel olvasgass némi szakirodalmat, hidd el megéri" -
Utka
aktív tag
válasz buci30 #26794 üzenetére
buci30, cseréljünk!
Küldök Neked egy [I]OLYAN Heliost, mint amivel jjeahh portrékat fényel, meg hozzá némi magyar Ft-ot, meg esetleg egy m4/3-m42 átalakítót. Te meg elküldöd nekem a Pana kit obit.
Lesz egy jó fix portré obid, a pénzt meg beleforgatod egy 40-150 -be.
(Nekem meg még mindig marad a kettőből egy Heliosom... )Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26799 üzenetére
Van gyártási szórás a kitobjektívek között szóval elképzelhető, hogy nem tökéletes példányt fogtál ki. Ha úgy gondolod nem százas a tiéd, csinálj néhány tájképet full felbontással, az általad legjobbnak ítélt beállításokkal és töltsd fel valahová ahol nem konvertálják /tömörítik újra. Utána kérd meg az mft topik tagjait, hogy nézzek meg, az objektívben vagy másban van a hiba.
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #26799 üzenetére
Megnyomod a gombot és nem elég éles a kép. Megoldás: új, drága felszerelést kell venni, hátha azon is kizárólag elég az Inteligens Automata módban megnyomni a gombot és kiesik az ötletesen beállított, jól kiválasztott, megfelelően megvilágított... gyönyörű kép. Talán egy elég jó állvány magától odafordul hogy igazán jó helyre kerüljön minden! Jjeahh is azért tud jó portrét csinálni, mert egy különleges helios obija van (1.000-3.000ft) és méregdrága vas alá (E-P1 23.000ft). De lehet hogy az adapterben van a fikcsi (2.500ft).
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26796 üzenetére
(a pixinfot mi itt nem szeressük ) de igen, arról a 45-ösről van szó. Persze nem csak portréra jó, én számtalan tájképet és városi képet lőttem már vele.
A Pana 20 nagyon jó általános célú objektív, megközelítőleg az emberi szemhez hasonló látószöggel/perspektívával. És mivel elég fényerős beltéri és egyéb fényszegény körülmények között is jól használható.
A Pana 14-42 átlagos kitobjektív, ha nincs kiugró hibája én nem cserélném. Jó fényviszonyok mellett emlékképeket gyártani tökéletes (mert azért sokunknak a fotózás túlnyomórészt ebből áll), a 14-es nagylátó végét tudatosan használva tájképezni is jó.
De mielőtt bármit veszel olvasgass némi szakirodalmat, hidd el megéri
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #26796 üzenetére
Egyelőre sztem beszerezhetsz egy 45-öst a kitobid mellé, oszt a továbbiakban majd még meglátod mire lesz szükséged... vagy nem, mert hiányoznak a technikai alapok a tudástáradból a "jó képek szülessenek" problémád sztem még mindíg nem oldod meg, ha megveszed a teljes mft obiparkot sem, ahhoz tisztában kell lenni a dolgokkal, de amennyit fórumoztál már, ennyi erővel rég átolvashattad volna az alapokat is
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
titán
válasz buci30 #26786 üzenetére
Tehát akkor ezekre van szükséged:
Olympus 14-42 II vagy 14-42 II R Mert gondolom a PL1-hez a sima 14-42 objektíved van. Az meg nagyon lassú és gyenge darab.
Panasonic 20mm f/1.7 Újonnan drága, de használtan 65k körül megvan. Kicsit lassú az AF, de nagyon éles, karakteres képe van.
Olympus 45mm f/1.8 Nagyon jó portréobjektív használtan (és tulajdonképpen újonnan is) 60 körül kaphatóÉs hidd el, ha Eperkutyus elhajította D800-t, és még a stúdióban is az E-M10-et használja a 45-össel, akkor neked sem az eszközök lesznek a szűk keresztmetszet.
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #26778 üzenetére
Ha van kitobid azt használd tájra, én is azt tettem. Portréra viszont kell a 45/1,8 nincs vita. Ha bármilyen űberfacadrága FF gépet veszel arra is kell a ~100mm és legalább F4 fényerő ha háttérmosott portrét akarsz. A kitobi azon se lesz erre a kompozícióra jó. Az pedig ilyen minőségben drága lesz. Tehát hogy egyszerű legyek mint a faék, asszonyra, gyerekre, kutyára, cicára 45/1,8 kell. Használtan garival 60e. Tájképre marad a 14-42II.
Ha hiperszuper FF gépobit veszel és csak azt az egyetlen gombot fogod tudni megnyomni és ugyan olyan tanulatlan szemmel látsz akkor azzal is ugyan olyan tájképet/portrét fogsz lőni mint a mostanival. A fotós azért csinál olyan szép képeket, mert sokat tanulta, van érzéke hozzá tudja milyen eszköz kell és megcsinálja, sőt a méregdrága felszerelés mellett szégyentelenül még jól megutómunkázza! Ezt nem tudod pótolni azzal, hogy 1millióért veszel egy vázat és 1millióért egy obit és akkor már jó a kép. De még az se elég ha középen van az alany feje a szeme meg aranymetszésben akkor fotós vagyok!
A fotózás nagyon becsapós mert olyan egyszerűnek látszik, csak egy gombot kell megnyomni és aki nem ért hozzá azt látja ha jó a vas jó a kép. Bestseller regényhez is elég egy füzet meg ceruza. -
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26782 üzenetére
Ha 14-42II vagy 14-42IIR objektíved van, azt nyugodtan megtarthatod, teljesen rendben van, ha a régebbi azt azért érdemes lecserélni, gyorsabb és élesebb az új.
Szerintem maradjon egyelőre a PL1 és próbálj ki egy-két jobb fényerős fixet (pl. Oly 45 f1.8, Pana 20 f1.7), ha használtan veszed, gyakorlatilag bukta nélkül ki tudsz szállni ha mégsem tetszik. Ha ezek az objektívek sem hozzák meg az eredményt akkor érdemes a továbblépésen gondolkodni. De a legfontosabb, hogy közben kezdj el megismerkedni a fényképezés alapjaival, anélkül nem fog menni, akármennyi pénzt is teszel a technikába.[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz buci30 #26782 üzenetére
ha 10000%,hogy az Olyval a micro 4/3 vonalon maradsz akkor inkább egy jobb minőségi obit venni,ha ez bejön akkor még mindig van lehetőséged tovább lépve az aprón venni egy jobb,nagyobb tudású vázat vásárolni olcsóbban és utána eladni a PL1 vázat!
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #26779 üzenetére
jobb szenzor (gyenge fényben tisztább képek, erős fényben kevésbé ég ki), gyorsabb af, gyorsabb zár, fém ház pl.
obik: tájra kezdésnek kitobi, ha ez nem elég széles, 9-18mm esetleg, de ez nem jelenti azt, hogy csak nagylátóval lehet tájképelni, nemrég én ekv. 400mm üveggel kattogtam tájra ... portréra, ha mosott hátteret akarsz, 45mm F1.8 . Ha a pl1-nél maradsz, a portréobira mindenképpen fog kelleni egy nd szűrő is az 1/2000-es max zársebesség miatt sztem, pl5-el már kis kompromisszummal el lehet lenni az 1/4000-el nd nélkül is. Bár már az nd használatához meg a mosott háttérhez is kellene egy alapszintű tudás, szal azt úgysem úszod meg[ Szerkesztve ]
-
silmatauki
őstag
válasz buci30 #26778 üzenetére
"S azok a tájképek nincsenek feljavítva szerinted?"
Pár kép tuti bracketelt, mert azt a dinamikaátfogás még egy FF se tudta volna hozni. Jónéhány viszont nem.
Mindenesetre semmi gond nincs az m43-mal, különösen, ha kell a kis méret/súly és, szemben a Sonyval, kitűnő(!) obiellátottság. Igazán csak a Fuji és újabban a Samu (NX500, NX1) az alternatívája nem-próknak.
-
Colonel993
senior tag
válasz buci30 #26773 üzenetére
Keress magad mellé egy fotóst...
Kiadásod ugyan annyi lesz (vagy kevesebb), ugyan olyan "kényelmes" lesz mint ahogy most szeretnéd... de cserébe használható képeid lesznek !
A világ nem két végletre szakad; mint Profi fotós és Analfabéta...
Sokkal inkább; Aki veszi rá a fáradságot, hogy pontpontpont ÉS AKI NEM...
Pl.: Expozíciós és Kompozíciós alapok elolvasása[ Szerkesztve ]
||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
jjeahh
nagyúr
Sosem igazán értem, hogy akinek tényleg igénye van jó minőségű szép képekre, az miért nem szán pár órát arra, hogy átolvassa a komponálási meg technikai alapokat, majd gyakoroljon picit, avagy ha tisztában lennél a dolgokkal, sokkal szebb fotóid születnének anélkül, hogy fölöslegesen elköltenél százezreket, majd azt várnád, hogy a drágább gép automata módban szebb képeket lőjön. Leegyszerűsítve: a fotóson meg a fény minőségén sokkal több múlik mint a gépeden. És ha már a technikai oldaláról közelítjük meg, valószínűleg egy jó objektív többet számít mint egy újabb váz... Nem kell megijedni egy kis állítgatástól, ne úgy képzeld el, hogy az neked most rengeteg időt fog elvenni pl. a nyaralásodból ha automata mód helyett te állítod be a gépet, ha mondjuk "A" módban előre beállítasz egy kívánt iso értéket, pillanatok alatt állítasz rekeszt, expókorrigálsz, mindez szinte semmivel nem vesz el több időt, mint ha auto módban kattogsz, és a fotóid színvonala egy másik dimenzió lesz az auto mód után.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Azért dslr nélkül is lehet szép portrét készíteni m4/3 géppel is. Egy egyszerű rákeresés és ezt a pl5-el is meg lehet lőni. Sőt a pl1 se maradna el, de mindegyiknek sarokköve a FOTÓS, alany, körülmények no meg egy megfelelő obi. És akkor a pl1-el is szép portrékat tudsz készíteni, vagy gyönyörű tájképeket, nem a géptől függ!
-
A Zéé
addikt
egy dslr is csak akkor tudhat esetleg bármiben többet, jobbat a bármilyen m43 szettnél, ha tudod, hogy mit csinálsz, és hogyan tudod azt az esetleges többletet kihozni. Auto módban nem sok mindenben van előnye egy dslr-nek még egy csúcskompakthoz képest sem...
Just a simple Lineman...
-
titán
válasz buci30 #26770 üzenetére
Tükrös belépőből mondjuk Pentax K50/K500 ami kezelhetőségben és keresőben értékelhetőt nyújt. Másik variáció a Nikon D7000, az inkább középkategória.
A kérdés, hogy te magad meg tudod-e fogalmazni, hogy miben szeretnél előrelépni a PL1-hez képest. Mert ha nem érzed, hogy mi a gond, akkor a helyedben nem biztos, hogy cserélnék, egyáltalán, hiszen csak azért nem érdemes cserélni, hogy másik legyen. Én a PL1-gyel nagyon jól elvagyok, rendszeresen átfut a fejemen a csere lehetősége, megvizsgálom a +/- kérdést (a pénz is egy mínusz), és még mindig nem jutott oda a dolog, hogy a + nyerjen. Pedig úgy gondolom, elég jól ismerem a masina korlátait, tudom, hogy miben kellene jobb funkció, ha váltanék. Mondjuk az is benne van, hogy mivel ismerem a korlátait, azt is tudom, hogyan kerüljem meg azokat. Ha csak automatán kéne használnom, már lehet, hogy földhöz vágtam volna.
-
MrChris
nagyúr
válasz buci30 #26763 üzenetére
6d és 90e sok egy obira
El kéne döntened mire van szükséged váz és obi terén és mennyit szánsz rá. Alapvetően kell e a kereső, mert az jócskán megdobja az árat. Ha kell akkor m4/3-ból EM10 vagy EM5, használtan utóbbi nagyon jó áron van. Obiból ha elég a kit az szintén használtan 25-30ból megvan a fényerős viszont 8X ennyibe kerül. Vagy fixek, igazából ezekből nagy a választék és mind nagyon jó. Leguniverzálisabb és 60-ért beszerezhető a 20/1,7. Igazából én a többit e mellett már fel se rakom azért jó ha vannak -
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #26763 üzenetére
A 45-ös túl szűk látószöget ad általános célra. A mostani kit objektíveddel ki tudod próbálni, hogy a 17, 20 vagy a 25 mm a legkedvesebb gyújtótávolság számodra. Azok közül kellene valamelyiket kiválasztanod.
B terv, a jelenlegi gép + kit obi páros 40-45 ezret ér. Mondhatni anyagilag nem focizik a döntésben, tehát akár indulhatsz nulláról is. Először döntsd el, hogy miként szeretnéd használni a gépet, utána érdemes konkrét típust keresni. Szóba jöhet belépő tükrös is, de nem azért lesz jobb képe mert tükrös, hanem azért mert eltelt pár év az E-PL1 kifejlesztése óta. Egy OM-D E-M10 + Pana 20 1.7 + Oly 45 elég ütős kombó, és még mindig könnyebb mint a 6D váz önmagában.
Végezetül de nem utolsó sorban a képet tényleg az objektív rajzolja, tehát arra figyelj, hogy az adott kit milyen objektívvel van párosítva.
-
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #26751 üzenetére
Ez jóval bonyolultabb. Neked kell érezni, hogy miben lett kevés a PL1. A kép zajtartalmán, az ISO tolhatóságán vagy az 1/2000-es záridőn nem fog segíteni egy másik objektív. Viszont, ha csak a képeiddel vagy általánosságban elégedetlen, akkor inkább tanulj. Mert hiába költesz el egy hegy pénzt egy másik felszerelésre az csak a kép technikai paraméterein tud javítani. Van az a helyzet amikor azt kell tenni, de ha így lenne akkor tudnád és biztos lennél benne, valamint nem ilyen általánosan tetted volna fel a kérdésed.
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #26751 üzenetére
Az E-PL1 után a 6D elég nagy ugrás lenne
De amúgy persze, a kitobin túllépve a kis Olympus-oddal is kitárulnak a lehetőségek, főleg ha kipróbálsz egy-két jobb fényerős fix objektívet. De m43 vázakban is van lehetőség az előrelépésre, és ez messze nem kerül annyiba mint fullfrémre váltani. Ha megszoktad kijelzőn komponálást akkor E-PL5/PL7/P5 mindegyike érezhető előrelépés lenne, ha keresős gépet szeretnél akkor az E-M5/E-M10-zel másik kategóriába ugorhatsz.
És ha már MILC-eknél járunk Fuji X rendszerét is érdemes megnézni, a m43-tól lényegesen drágább rendszer, de képminőségben meglepően közel van a fullfrémhez.[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz buci30 #26747 üzenetére
Hogy mennyi pénzed van erre a hobbira, azt csak te tudhatod.
Olyan meg nincs, hogy egy fényképezőgép hobbifotózásra "túl sok". Olyan van, hogy egy fotós tudása kevés, és nem tudja kihozni a gépben rejlő lehetőséget, de ez tanulással javítható. Meg olyan is van, hogy egy gép nem kényelmes így vagy úgy (kezelés, fogás, hordozhatóság).
[ Szerkesztve ]
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #20953 üzenetére
LF, mert az "large fine", legnagyobb méret, legjobb minőség, AF üzemmód: ha kímélni akarod az akkut gondolom S-AF, mer' az egyszeri AF, C-AF-el folyamatosan fókuszál...a mérő izé meg ha kattkatt módban fotózol, akkor nem ajánlom a szpot-ot, inkább próbáld ki a középre súlyozottat, ha nem szimpi, akkor "több pontos"
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #20947 üzenetére
- Menüből vissza lehet állítani: gyári beáll., reset vagy vmi hasonló attól függ milyen nyelv van beállítva.
- A napellenző általában jó tesz képeknek, főleg ha olyan a fény iránya. De semmiképpen nem árt.
- Automatán is lehet használni.
- Van még két heted miért nem próbálgatod a gépet? Gyakorolsz kicsit, esetleg valami alapszintű (szak)irodalmat is elolvashatnál, sőt kis is próbálhatod amit ott írnak. Sokkal jobb képeid lesznek mint ha ott fogod először használni
- A tükörreflexessel semmivel sem leszel előrébb, sőt. -
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #20542 üzenetére
Az E-P3 (és az E-PL3 és az E-PM1) jóval fejlettebb gép mint az PL1, bár a szenzor alapvetően nem változott, de minden más igen. Az ekkoriban bevezetett 14-42II és R kitobik is sokkal gyorsabban fókuszálnak. Normál felhasználáshoz már rendben van az AF, de a kábé egykorú Panasonic gépek (GX1, G3, GF3) azért még érezhetően előrébb jártak. Mind pontosságban, mind gyorsaságban.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #20537 üzenetére
Mikorra fog szaladgálni az a kisgyerek? (Ha jól értem még csak pajzán gondolat ) A gyors és pontos AF több dolgon múlik. Nem csak a gépnek, de az objektívnek is támogatnia kell. A legjobb találati arány egy olyan MILC-cel érhető el aminek a kijelzőjét megérintve lehet fókuszálni és amint megvan a fókusz el is készíti a képet. Ilyenek pl. az Olympus E-P3 utáni gépei. Az E-PL1 a képminőséget, objektív cserét, zoom gyűrűt és kézi élességállítást kivéve lényegében annyit nyújt mint egy kompakt. Nem szabad tőle többet várni és akkor nem okoz csalódást.
Ha semmit nem tudsz a fotózásról legjobb eredményt úgy tudod elérni, hogy factory reset után a módválasztó tárcsát SCN állásba teszed, és kiválasztod a témát. Valami hasonlót csinál az iAUTO csak megpróbálja kitalálni a kép alapján helyetted a témát.
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #20537 üzenetére
nagyon szaladó kisgyerekhez nem valami jó a kontraszt af miatt, és kereső sincs, napfényben elég macera a kijelzőről komponálni, de ezt leszámítva auto módban, jpeg-ben használva minden másban ideálisabb erre a célra sztem mint egy dslr, és ez igaz az összes olympus-ra . autó mód: vagy automata módra állítod, vagy pl "A" mód, a rekeszt te állítod, minden mást az automatikára bízol. így játszhatsz egy picit a mélységélességgel is, már amennyit a kitobi enged...iso-t mondjuk érdemes 200-1600 közé korlátozni.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz buci30 #20535 üzenetére
+ kis méret
+ aránylag jó fogás
+ tehető rá VF2 EVF (viszont sok macera levenni, feltenni, nem elhagyni)
+ beépített vaku, felfelé is fordítható ha megtartod közben
+ ma már olcsó- 1/2000 leggyorsabb zár ISO 200 induló mellett
- nincs tárcsa, de gombokkal is jól kezelhető
- elég régi szenzor
- eredeti kit obival lassú AF
- C-AF van, de minek?
- kicsi és fix LCDMindig nálam van a tasiban szaladgálós, hátha szembe jön a téma gépnek. Csodát ne várj tőle, egy mai váz nyilván jobb, de kompakt árában megvehető és annál azért bőven jobb képet készít.
-
Tin_Shield
őstag
válasz buci30 #20453 üzenetére
Átlagos kitobjektív, a legtöbbel semmi probléma sincs, de hallani olyanokról is amikkel van nyűg.
Csinálj részletgazdag és nagyjából egy síkban lévő témáról, különböző zoom állásoknál próbaképeket és nézd meg monitoron. Ha kirívóan durva hibákat nem tapasztalsz* akkor nem kell a dologgal tovább foglalkozni, látványosan egyik kitobjektív sem lenne jobb.
Ha képminőségben előrébb akarsz lépni a erről a szintről akkor ajánlott a Panasonic 20 f1.7 palacsinta objektív. Kicsi és nagyon penge rajzú, a mindennapokban kifejezetten jól használható látószöggel. A használt piacról ~70e körül beszerezhető. Ha portrézás érdekel jobban akkor az Olympus 45 f1.8 szintén píma darab, kábé hasonló árban van.* enyhe elmosódás, életlen rajz, főleg a képek szélek felé és a sarokban teljesen normális ezen a szinten, ha látványos az már nem jó jel.
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #20074 üzenetére
ha automatán, jpegben akarsz jobb képeket lőni, az e-pl1 jobb választás mint egy dslr, de beltérre a kitobi fényereje kevés...nekem pl néha f1.8 sem elég. ami még engem zavarna, de lehet téged nem fog, az a max 1/2000 zársebesség..vagyis, ha veszel majd egy fényerős fix-et kelleni fog mellé egy nd szűrő is, hanem folyton ki fognak égni a részletek..persze ez csak akkor igaz, ha erős fényben akarsz tágra nyitott rekesszel kattogni, pl. sokat portrézol
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz buci30 #15331 üzenetére
Azért azt hozzá kell tenni, hogy az UV szűrőtől ne várj képminőségbeli javulást. Régen az analóg korszakban volt értelme, de a mai modern digitális szenzorok már eleve úgy vannak tervezve, hogy a nem kívánatos hullámhossz tartományokra már eleve nem érzékenyek (vagy nem számottevően). Ma már csak a frontlencse védelmére használják (viszont azért érdemes normálisat venni, hogy ne rontson a képminőségen).
Van ezer más szűrő ami tényleg módosít a színvilágon és az általános képi minőségen, de őszintén szólva egy kezdő kezében aki nem tudja mi az a fény, még akár rosszabb is lehet a hatás (pl: becsillanások miatt).
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #15322 üzenetére
e-p1-ben tudtommal nincs gyors vakuszinkron...már amennyire értek a vakukhoz...én is most vettem kb egy hónapja a metz-et. de...ha automata módban fotózol, akkor ezek szerint amatőr vagy...mégis deríteni akarsz? nem értem...ha nincs fény, sztem emelj iso-t, nyiss rekeszt, vagy ha mégis vakuznál, mert nem tetszenek az árnyékok, esetleg ellenfény van, használj szűrőt, sztem.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz buci30 #15297 üzenetére
Nem jól közelíted meg a témát. Nem a gép csinálja a jó fotókat, hanem a fotós. Tanulj meg komponálni és ismerd meg a technikát amit használsz. Az E-P1 vázat hiába cserélnéd le egy DSLR-re, tökéletesen pont ugyan olyan fotókat csinálnál vele. Tanulj meg fotózni, hogy ki tudd hozni a gépedből a maximumot.
-
-
Zozzer888
addikt
válasz buci30 #15219 üzenetére
Ezek a gépek olyan képminőséget tudnak, mint egy 20ezres kompakt, csak ütés álló ès víz alatt is tudod használni.
Szerk.: nem érdemes cserélni .
Nézz mellé egy ~20ezres vízálló gépet ( eBay, de amazonon is sok van már ennyiért)[ Szerkesztve ]
ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/
-
-
A Zéé
addikt
válasz buci30 #15209 üzenetére
érzed bármiben a mostani vázad hátrányát? Magas ISO-s zaj, dinamika, kezelhetőség, akármi? Mert ha nem, akkor nem biztos, hogy van értelme a vázcserének. Mert amúgy az Oly jpeg-jét szokták mondani az egyik legjobbnak, ha nem akarsz raw-ban mókolni.
vízalatti zacsihoz majd valaki más reagál
m zuiko 14-150? Nem tudom használtan mennyiért mennek, de egy lencsés megoldásból más nem nagyon lesz teleobiból meg ugyancsak mzuiko 40-150 a legolcsóbb talán. De lehet, hogy itt kéne az obikra rákérezned
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz buci30 #14121 üzenetére
Azok a zacskók aranyosak, de nem búvárkodásra vannak kitalálva, hanem abba csomagolva tartod az elektromos eszközöket egy esős túrán, ahol sokáig vagy kitéve esőnek. Lehet hogy el tud merülni egy pocsolyában beázás nélkül, de búvárkodáshoz én nem ajánlanám. Már ha ugyan arról beszélünk.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz buci30 #14111 üzenetére
1.) Ebayen nézel valami olcsóbbat, bár ki tudja azok milyen minőségűek. Ahogy a kolléga is mondta.
2.) Magyarországon bérelsz (ha találsz a géptípusodhoz), de előre érdeklődj, hogy kiviheted-e külföldre. Én olyan napi 10 ezer forintos díjra saccolom a bérlést.
3.) Megpróbálsz előre utánanézni és helyben bérelni. Vélhetően a magyar bérleti díjnál olcsóbban jönnél ki.
Sajnos ez egy elég kevesek által űzött hobbi. Az átlagos turista inkább eleve 40-50 ezerért vesz egy olyan kompakt fényképezőgépet, mely X méterig vízálló, mert úgysem kell több neki, csak a pár méteres mélységben lévő korallokat akarja csak fotózni. Néhány méter után viszont annyira lecsökken a fény mennyisége, hogy oda drága felszerelés (értsd: extrém fényerős objektívek, speciális szűrők, stb), esetenként vízalatti vaku szükséges.
Tipp: Egy polarizációs szűrőt szerezz be mindenképpen. Nagyon drámai lesz úgy víz alatt fotózni!
-
k1csi
senior tag
válasz buci30 #13543 üzenetére
Erre ma már kb. bármelyik okosteló jó, persze előny ha bővíthető microSD-vel. No meg persze kell hozzá egy OTG kábel, meg olvasó.
Mondjuk személy szerint nem azért szoktam áttölteni mert nincs elég memkártyám. Ma már 16-32GB-os kártyák is bőven elérhető árban vannak...Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
freelanced
addikt
válasz buci30 #13533 üzenetére
Üdv! Nekem még nincs is tükrös gépem, de véleményem szerint még az első csak csak elmegy de a többi
Nem ítélkezésből, mert ha megveszem lehet, hogy még bénább leszek, de szerintem te is látod rajtuk, hogy nem oké. Főleg ha azt nézzük, hogy a virág levele sokkal élesebb mint maga a virág... és gondolom nem ez volt a cél... persze nem könnyű, a második ráadásul mintha be is mozdult volna, és ezek még csak az alapok...
Az utolsó azért jóval jobb mint a többi. De tényleg ne sértődj meg ez csak az én véleményem, és nem mondom, hogy én jobbat tudnék...Amúgy az itteniek szerint mivel jobb a D3100 az 1100D-nél?
Egyelőre a Nikon vezet, de vannak ellenérvekA "markolatról" tudom, hogy nem szeretitek a Canonba
HollyBoni
Értem... hát igen, viszont ha a videót nem nézzük a fókuszmotor nem jön rosszul, meg rámennek az m42-es obik is.
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Balinov
titán
válasz buci30 #13530 üzenetére
nekem ezekbol megmondom oszinten csak a legutolso az igazan erdekes.
Sztem innet menjunk at a Kezdo fotosok topikjaba velemenyezesre, ez itt kicsit off.
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
jjeahh
nagyúr
válasz buci30 #13526 üzenetére
csak azért dobtam fel az ötletet, mert legutóbb az én gépem is kézről kézre járt egy házibulin, és raw-on felejtettem...aztán én is nyomtam egy ctrl+a-t, és auto-t...persze a kb 50 fotóból kb 6-7-et nálam is elrontott, de a nagyja tűrhetőre sikerült, és azt a pár rosszul belőtt fotót már nem olyan nagy dolog manuálisan korrigálni a csúszkákkal...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest