Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• trigorin

aktív tag

Volna egy eléggé newbie kérdésem, köszönöm, ha segítetek.
    Nem teljesen vágom ezt a felbontás és zajosság dolgot a képekkel.

Szóval állványra tettem a fényképezőgépet, és lőttem pár képet azonos fényviszonyok és beállítások mellett (szobában, lámpafényél), kivéve, hogy az ISO-kat változtatgattam.

Csináltam egy sorozatot 1920x1080-as képekkel (ez a monitorom natív felbontása) és 4592x3448 méretben (ez a fényképezőgép max. felbontása, plusz a szenzor natív méretaránya, ugye).

Ha nézegetem a képeket a monitoromon eredeti méretben, akkor az 1920x1080-as képek értelemszerűen egy az egyben betöltik a monitort, és azok a képek 12800-as ISO-ig szinte zajtalanoknak tűnnek, teljesen jó minőségűek.
    Ha a 4592x3448-ban lőtt képeket nézem eredeti méretben, akkor, ugye, mindig csak egy részletét látom a képernyőn, húzogathatom ide-oda. Na, ezek a képek ebben a nézetben már 3200-as ISO-nál eléggé zajosak, olyan "gagyik" :)

Ez miért van? Az 1920x1080-as képek nem ugyanúgy natívan készülnek, mint a legnagyobb méretűek, csupán a szenzor egy szűkebb szeletét használva? Vagy azok nagyobb méretben készülnek, és downgrade-elődnek, emiatt a jobbnak látszó minőség? Vagy egészen más az oka ennek a különbségnek?

Új hozzászólás Aktív témák