- Bluetooth hangszórók
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házimozi belépő szinten
- Derekas áremelést jelentett be az ASUS
- Beszállna az árnövelő versenybe az AMD
- KINEK KELL EZ? 🤨 — MacBook Ultra leak
- Raspberry Pi
Új hozzászólás Aktív témák
-
antikomcsi
veterán
Amikor vga krízis volt, akkor azért elég nehéz volt hozzájutni egy jobb kártyához még drágán is, mert tényleg nem voltak. Most benéztem egy-két webáruházba és azt látom, hogy kedvemre válogathatok a különböző gyártók több féle típusai közül. Van elérhető ram dögivel, csak éppen lehet, hogy mások is úgy vannak vele, mint én, hogy ennyiért ott rohadjon el a polcon.
-
válasz
pusszycat
üzenetére
Én pont beleestem a késbe. A Black Friday környékére terveztem a Haswell alapú asztali gépem cseréjét, de lemondtam a drágulás miatt. Inkább cseréltem a memóriáját (a 4*4GB-ból lett 4*8GB DDR3, ami akkor még normális áron volt). Most ki kell még húznom vagy 1-2 évet vele. A Poco X3 Pro-m meg még megy, nem volt tervben a cseréje (tavaly volt rajta fóliacsere).
-
negro
őstag
"Látott már valaki olyat, hogy egy bizonyos termék ára egy krízis-szituáció után visszesett a krízis előtti szintre?"
Kodosek az emlekek de bo 15 eve mikor japanban egy tsunami eltakaritott tobbek kozt egy komplett gyarat ami HDD-ekhez gyartott tobb reszegyseget es elszaltak a vinyo arak, utana ~1,5 evre ra visszament ahol elotte volt. Bar ennek az is lehetett az oka, h a kereslet is visszaesett hiszen az SSD-ek terhoditasa zajlott.
-
-
válasz
pusszycat
üzenetére
Már sokan megégették magukat ilyennel (pl. az AMD-ATI az első (kisebb) bányászláz idején). De a hírben is benne a megoldás: ha most kezdenek el gyárakat építeni, akkor az a jelenlegi krízis végefelé kezdhet el termelni (1-1,5 év alsó hangon egy ilyen megvalósulása a nulláról), ami után a kereslet szinte eltűnése után a cég túltermelésbe menne, ami meg az árak beszakadását eredményezné. Vagyis felépítenek egy gyárat, majd az nem fogja tudni kitermelni a megépítési költségét sem (mert olyan alacsonyak lesznek az akkor várható árak a túltermelés miatt), ami veszteség lesz a cégnek. És ezt nem akarják bevállalni. Azokat a gyárépítéseket, amiket még az MI-láz előtt eldöntöttek, azokat megépítenek, de azokon felül még újabbakat nem éri meg (csak ha mondjuk 2030-ig kihúzná ez a memóriaválság az idejét).
-
danih
veterán
Amit ma úgy hívunk "memóriakrízis", holnap majd úgy hívjuk "normál piaci helyzet" és megszokjuk.
Látott már valaki olyat, hogy egy bizonyos termék ára egy krízis-szituáció után visszesett a krízis előtti szintre? (Inflációval kompenzált szintet értek ezen, nem nominális értéket).
Szépen megszokjuk hogy ez ennyi, és ezt a nagy piaci szereplők is tudják, értik. Nem lesz számottevő kapacitás bővítés, nem éri meg - minek két év múlva egymás alá ígérgetni? -
Sinesol
veterán
Szóval direkt nem növelnek kapacitást, nehogy legyen elég memória és normalizálódjon az ár. Csodálatos...
-
nanocry
tag
Akkor beszoptam, mehetek utána ez már az én bajom, ha nem idén veszem jobban járok, kellett már az upgrade, ilyen ez.. Ha kivárok vele lehet mégszarabbul járok... 4670K lett cserélve érted, lassan múzeum.. Én is vásárló vagyok ne gondolod azt, hogy most én már vettem, levan szarva mindenki, nem.. Remélem kihúzok vele ugyanennyit..
-
pusszycat
nagyúr
Miért nem kezdenek új gyárakat építeni, ha van kereslet hamar megtérül/ne.
-
Tin
veterán
Ez így van, de ez csak ideiglenes. Nem az év eleje az eladási csúcs, és karácsony előtt mindenki bevásárolt, gondolom január-februárban meg kb nulla volt a boltok forgalma. Ezért elkezdtek árat csökkenteni az olcsón készletezett modulokon, de nem túl durván, hiszen eladható lesz az még később is.
A cikkek egyre inkább a távoli jövőbe helyezik a javulást, és nem lepődnék meg, ha tényleg ez lenne a helyzet.
Amúgy 2 hónapja árulok egy bontatlan RAM kitet a bolti ár alatt 20%-al, és nem viszik el, szóval szerintem az igény nincs meg rá. Karácsony előtt és után is árultam 1-1 kitet, szinte azonnal elvitték alku nélkül, ugyanennyiért. Szerintem most egyszerűen csak nincs akkora kereslet, de idővel lesz.
-
i2k
őstag
Ezen a fórumon is többször elhangzott: mindaddig rendben is vagy, amíg
- 1 vagy 2 modul meg nem pusztul
- a cég/bolt nem fog fizetni, mert már a RAM-ot olyan cég gyártotta, ami már nem gyárt PC-re, vagy konkrétan a modell nem létezik...
- de hidd el, mind drukkolunk neked... -
nanocry
tag
Én má vettem RAM-ot, 2x24GB kit, CL28, 6000-t, szóval a kecskékkel együtt nyalhatják a sót...
-
ddekany
nagyúr
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ez hogy maguk alatt vágják a fát... Tán úgy vannak fele, hogy a jövő annyira beláthatlan (és valóban egyre inkább az), hogy amikor lehet, akkor kaszálnak, aztán majd csak lesz valami.
Pl. folyamatos a törekvés/álmodozás sok évtizede, hogy csak buta terminálja legyen az átlagembernek előfizetésesen, és minden erő a szerverekben legyen. Most az AI láz újabb lépés ebbe az irányba. Ha ezért drága is lesz átlagembernek a "rendes" gép, az önmegvalósító joslat irányba nyomja ezt.
Az meg nagy vicc lenne, ha a HBM-mentes AI (SRAM ill. maszk-szintű paraméterekkel dolgozó sokchippes megodások) átveszi a főszerepet. De hát ha lesz ilyen (és lehetséges), azért az még valószínűleg sok év...
-
S_x96x_S
addikt
Sajnos az iráni konfliktus miatt - újabb krizis van,
( ami érinti a memória gyártókat is. )Hélium ...
"South Korean memory giant SK hynix has since said it had diversified supplies for helium and secured sufficient inventory. Meanwhile, TSMC said that it doesn’t currently anticipate a notable impact following Ras Laffan going offline, but that it’s monitoring the situation. South Korea and Taiwan each account for 18% of global semiconductor production capacity, according to Boston Consulting Group and the Semiconductor Industry Association."
-
T J
tag
A memóriakrízisnek előbb vége lehet, mint ahogy a memóriagyártók szeretnék.
-
S_x96x_S
addikt
"DDR5 prices in Germany fall 7.2% in March, first clear drop after months of increases"
https://videocardz.com/newz/ddr5-prices-in-germany-fall-7-2-in-march-first-clear-drop-after-months-of-increases -
wolfman
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Nekik mindegy ki veszi meg, egy multi a saját MI szervereibe vagy egy sima user, de utóbbi, mint láthatjuk, még jobb.
-
A szövegelés mellett valójában pont nem fognak bővíteni, mert nekik nagyon jó, hogy tízszeres áron adhatják a cuccaikat.
Azt az apróságot felejtik el, hogy ha bedöntik a végfelhasználókat, akkor teljesen maguk alatt vágják a fát, mert végső soron mindenki a végfelhasználókból él. -
freeapro
senior tag
Addig gondolkodnak rajta, míg kína kiszorítja őket. Az alin már így is vannak egzotikus nevű kína ramok, csak egyelőre még picit lassabbak.
-
Dare2Live
félisten
2028 vége az árakban 2029 közepe. Talán. Szuper
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Samsung Galaxy A54 8/256GB / 12 hónap jótállás
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4389, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest