Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
donat_sz
senior tag
A régi jó 60-40 (vagy 100-életkor = kötvény arány) irányelv nekem is úgy tűnik minimum megkérdőjeleződik manapság.
A kötvény és részvény arányok helyett én pl. rövid-, közép- és hosszútávú lábakban gondolkodtam, már a 2022-es nem igazán tudja kellően tompítani/ment meg a kötvény a részvény eséstől előtt is.
Nekem amúgy 20+ év van még a nyugdíjig (mire oda érünk az állam szerintem kitolja ezt majd úgy, hogy lenne ez majd 30 is..).
A hosszútávú az 100% ETF és még nagyon az elején járok a gyűjtésnek. A rövid- és középtávú tételeket azokat többnyire a MÁK-nál találtam meg DKJ, PMÁP és P€MÁP formájában. -
szabi__memo
nagyúr
válasz
Vision #89494 üzenetére
Amit gondolok: a forint gyengülésének nem feltétlenül reálgazdasági okai voltak, inkább az energiaiárak elszállása és a gyökérkedés az EU-val. Szerintem mindkettő megoldódik idén, illetve az impactja töredéke lesz a korábbinak.
Miből gondolod, hogy megoldódik az EU-val szembeni gyökérkedés? Hol látsz te erre bárminemű jeleket? -
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #89670 üzenetére
"csak bizonyos dolgokra próbálok konkrétan rákérdezni hogy megértsem (szerintem avl is ezért kerdez, hogy megértse ki mit miért gondol)"
abszolút így van.
a gondolatmenetek mások számára szerintem fontosabbak, mint a végeredmény;a gondolatmenetek, szempontok (kifelejtése), mi alapján merre hajlás ...
több szem többet lát, olvas, figyel, ...az mindenkinek utána egyéni, hogy mi mennyire fontos, mit mennyire súlyoz, stb.
-
avl
senior tag
köszi.
én abszolút érvényesnek látom: az elején bátrabban részvénybe tenni
azt már nem látom érvényesnek, ami régi duma volt: "100-életkor" vagy egyéb "szabályok"
egyéni ízlés (nyugodt alvás); cél; mekkora az összeg, stb. mind befolyásolják szerintem igen komolyan a személyenként "helyes" rv. arányt
-
avl
senior tag
válasz
aAron_ #89679 üzenetére
köszi !
"Kb. 5 éve takarítok meg, hátralévő átlagos befektetési időhorizontomat 20 évnek mondanám"
én nagyobb "össztávon megyek", már 25 éven túl megtakarítok rendesen (fizuból is több mint 25 éve, és elötte is; 1992-ben az összes egyetemi ösztöndijam akkori 80e Ft/hó felett volt)
....és további 30+ évre tekintek (nem mert tutti X-ig élek :-) hanem mert generációkon átívelö a szerintem morálisan járandó út)ez is érdekes:
"2 éves határidős EUR kb. 465 HUF jelenleg. 2.54% EUR vs. 11.28% HUF hozamból eredően. Tehát 2 év alatt ~18%-os EURHUF emelkedés van beárazva.
PMÁP hozama persze kedvezőbb a piacinál, de a fentieket is érdemes beleszámolni. PMÁP 2 éves 16%-os HUF hozama 2 éves 7%-os EUR hozammal egyenértékű."ugye ez a jelenlegi "beárazás" (én így értem) és csak a fenti hozamok alakpján -> ezek minek a hozamai ?
ennek valtozasa vajon a 2 iranyban szimmetrikus esélyü/"rizikó"/bizonytalanság ? -
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli #89690 üzenetére
"senkinek nem tanácsolom, hogy vegyen fel most vagy bármikor máskor nagyobb részvényarányt mint amivel az illető komfortosan érzi magát"
Csak megerősíteni tudlak, én se olvastam ilyet tőled. Ez nekem is egy nehéz lépés volt meghatározni, hogy milyen szintű kockázatot vagyok hajlandó vállalni, mert garancia itt semmire nincs, de már a pármilliós befektetéseknek is ez már szerintem alapvető feltétele."Azt sem tanácsolom, hogy valaki akkor is ezt a faktoros irányt erőltesse ha nem fűlik hozzá a foga/nem szimpatikus neki/nem ért vele egyet/túl kockázatosnak tartja/túl komplikáltnak tartja stb."
Szintén megerősítelek, én se olvastam ilyet tőled és én se a te tanácsodra mentem ebbe az irányba. Engem pl. András György könyvei tereltek leginkább a faktorok felé, de pl. az általad és aujjobba által írottak is növelték a motivációmat, hogy tovább menjek erre.Azzal is teljesen egyetértek, hogy a stratégia akkor életképes, ha változó időben, bajban vagy kihívások közepette is megállja a helyét és nem kezdjük piszkálni.
(Nyilván finomhangolni érdemes lehet időről időre, de ez nem lehet túl gyakori és nem lehet irányváltás sem.)Szerintem vannak olyanok akiknek a stratégiájának a része, hogy megpróbálnak időzíteni. Az elmélet szerint nem valószínű, hogy hosszú távon kedvező lesz majd számukra, de ha ők így tudnak jól aludni most és pár év múlva is, akkor ez a jó megoldás számukra.
Biztos vannak olyanok is akik most változtatnak a stratégiájukon, remélhetőleg ők olvasva az alábbi hosszú de tartalmas eszmecserét újragondolják ezt nyugodtan és lenyugodva elfogadják, hogy a statisztika ellenük beszél.
Ben is és te is sokszor emlegetted, hogy attól, hogy valami jól sül el, nem feltétlen teszi a döntést jó döntéssé és a rossz kimenetellel végződő döntés is lehet helyes. Ez nekem nagyon alap tézis lett, hogy a jelen helyzetben, jelen tudásból kell a legjobb döntést meghozni és kitartani a mellett. A már megtörténtre pedig csak olyan irányból szabad visszatekinteni, hogy mit lehet belőle tanulni.Azok viszont gondolom elég kevesen lehetnek, akik most kezdik a tőzsdét és több 10 milliós tőkével indulnak. Az sokkal valószínűbb szerintem, hogy saját ingatlan és x milliós megtakarítás mellé belevágnának a hosszabb távú befektetésbe és elkezdenek részvénnyel/ETF-fel is foglalkozni. Nekik viszont szinte biztosan nem ideális az időzítés. A múlt azt mondja, hogy ők DCA-val indulva járhatnak hosszú távon a legjobban.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
donat_sz #89682 üzenetére
Én tulajdonképpen azt senkinek nem tanácsolom, hogy vegyen fel most vagy bármikor máskor nagyobb részvényarányt mint amivel az illető komfortosan érzi magát.
Azt sem tanácsolom, hogy valaki akkor is ezt a faktoros irányt erőltesse ha nem fűlik hozzá a foga/nem szimpatikus neki/nem ért vele egyet/túl kockázatosnak tartja/túl komplikáltnak tartja stb.
Az egyetlen dolog, ami engem igazából elrettent, az az, hogy most, hogy beesett a piac az elmúlt 1 évben, egyesek hozzányúltak a stratégiájukhoz, és kivárnak illetve lehet hogy csökkentették a részvényarányukat. És igazából még a nagy könyvekben is azt tanítják, hogy ezt ne csináld, sokak mégis így tesznek, és az ok az ő bevallásuk szerint is ahogy én értelmeztem az írásokat az, hogy nagyobb fájdalmat szeretnének elkerülni mindenáron még akkor is ha ezzel valamiből majd kimaradnak (tehát nem azért próbálnak ügyeskedni hogy megpróbáljanak extra hozamot elérni). Szvsz az a stratélgia, ami mellett -20%-os év után nem tud kitartani az ember és a lehetséges további fájdalmak csökkentése miatt úgy érzi be kell avatkozzon, talán túl kockázatos portfolio számára és eleve alacsonyabb rv arányt kell kialakítania.
Az egy másik specifikus eshetőség, hogy mi van ha valaki most kezdene el befektetni vagy már befektet egy ideje csak most lett egy nagyobb adag plusz pénze amit hozzá kell tennie valahogy a portfoliojához. Én azt gondolom, hogy a kialakított arányhoz, vagy kialakított stratégiához ilyenkor is tartania kellene magát az embernek. Persze ha valakinek pont az volt a stratégiája hogy ilyen helyzetben majd ezt teszi az más, bár nem javasolt az ilyesmi, nyilvánvaló okok miatt.
Ha pedig valaki teljesen most kezdi a nulláról, annál egy jó kérdés hogy tegyen úgy mintha nem lenne semmi látnivaló, vagy az alaphelyzethez képest most legyen óvatosabb (kevesebb rv), vagy éppenhogy legyen bátrabb (több rv). Erről el lehetne filozofálni hogy melyik a helyes (szerintem mind3-ra lenne itt ember aki azt választaná), talán a legracionálisabb az, ha úgy fektet be az ember mintha nem lenne semmi látnivaló, míg én valószínűleg ilyenkor bátrabb lennék, mások pedig inkább óvatosak. -
julius666
addikt
Várni bármit lehet. Aki a tavalyi év során a hivatalos várakozásokat komolyan vette az üzleti döntéseinél, nem járt jól... [link]
Én egyébként nem azt írtam, hogy ne lehetne 20% infla, hanem hogy akkor tartozik hozzá egy újabb érezhető forint romlás is. Ahogy fentebb aAron_ írta, lényegében a piac is ezt árazza.
-
acsati
aktív tag
válasz
Pfiucska #89684 üzenetére
Mivel az alap nem sok, ezért a cél leginkább a megtakarítás, folyamatos értéktelenedés kivédekezése. Időtáv meg a tbsz miatt legalább 5 év, de ez olyan pénz, ami jelenleg nem szükségszerű, szóval hosszabb táv is. (Arról még nem találtam infót, hogy egyébként a tbsz 5. év után is megtartható, ugye?)
Vakmerően nem kockáztatnék, de ésszerű kockázatot elviselek. Arany középút, ha van olyan. -
julius666
addikt
válasz
attiati #89654 üzenetére
PMÁP 35% várható 2 év alatt hogy jön ki? 1.16^2?
Egyrészt a PMÁP nem kamatos kamatot ad, ezt vegyétek figyelembe! Persze visszaforgatni lehet, de nem lepődnék meg, ha 2 éves távon jelentősen romlana az épp elérhető kötvény konstrukciók várható hozama.
Másrészt a forint erősödés+vágtató hazai infla következtében nagyon drága hely lett hirtelen Mo. az EU-n belül. Ez egy ilyen szinten nyitott piacon tarthatatlan szvsz. Vagy a hazai infla esik be nagyon, vagy a forint romlik tovább. Persze a KSH infla számítási módjából adódóan a tavalyi növekedés egy része idénre átlagolódik, illetve ott van még az árstop, amit ha kivezetnek megdobja az infla statot, de lehet a 15-16% már nem lesz meg idénre. Vagy ha igen, akkor a forint romlása mellett, ami a matekodat ugyanúgy rontja.
A 2023-as költségvetést btw magas inflára írták, a kormánynak/jegybanknak meg számtalan eszköze van gyengíteni a forintot ha az áll épp érdekében.
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek kérni, megpróbálom röviden összefoglalni a jelenlegi helyzetem.
Jelenleg rendelkezem 2m értékben egy 2028/I PMÁP-pal és 0,5m forint szabad "tőkével" (tudom ezek nem tételek itt sokatoknak), + 2017 óta fizetek egy 10 éves Fundamentát, havi 20k értékben.
Kérdésem, hogy szerintetek érdemes lenne-e az állampapírt feltörni és a jelenlegi helyett 2029/J-be tenni? Esetleg elfelezni és a 1,5m ft-tal tbsz-t nyitni, majd 1-2 ETF-et vásárolni?Illetve Fundamentás összeg kivétele lehetséges-e vhogy idő előtt úgy, hogy nem rendelkezem saját ingatlannal? (És nem is néz ki úgy, hogy a közeljövőben fogok)
Köszi előre is válaszaitokat. -
donat_sz
senior tag
válasz
Gigicuci #89681 üzenetére
Ahogy Zoli is írta magáról neki már sarkos a véleménye szerintem is. ("De lehet én gondolkodok túlzottan a végletekben.") Ennek szerintem az az oka, hogy úgy tűnik számomra, hogy előrébb jár az ez irányú információ halmozásával, értelmezésével és így benne mindez jobban le is tisztulhatott már.
Ahogy te is, úgy én is megpróbálom nem kizárni, hogy mi van, ha mégse nekem van igazam ("minél idősebb vagyok, annál nagyobb esélyt adok annak, hogy esetleg nem jól gondolom."), de az elmúlt egy évben azt tapasztaltam, amióta ezt a fórumot aktívan követem, hogy voltak elképzeléseim és gondolataim az akkori olvasottságom szerint és ma már számomra is megmosolyogtató próbálkozás volt nem egy közülük és pl. a portfólió kialakításom végül elég erősen hasonlít a Zoliéra, de nem azért, mert ő ilyet csinált, hanem mert az utánolvasások okán én is hasonló vagy azonos következtetésekre jutottam. Az ő véleménye pl a rational reminderen többek véleményével egybevág, még akkor is, ha ott is vannak sokan, akik sok féle képpen közelítenek a témához (nem csak faktoros ETF-fel lehet vagyont felhalmozni és ez nem is való mindenkinek).
Azt is megértem, hogy neki cserébe nehéz lehet belegondolnia magát a jóval kevesebb ismerettel, tapasztalattal rendelkezők helyébe, no meg a kisebb tőkével rendlkezőkébe, így egy-egy esetben az ő véleménye tűnhet túlzott meggyőződésnek is.
@Zoli talán abban tudnál segíteni sokunknak, ha a miértekre egy kicsit nagyobb hangsúlyt helyeznél, esetleg még több linket adnál, hogy a te konklúziód milyen infóra, irodalomra épül.
Mindenesetre érdeklődve olvastam a pro és kontrákat a tartsuk szárazon a puskaport és álljunk rajta készen a partvonalon vs. tartsunk ki a stratégia mellett hiszen ez egy hosszútávú befektetés és az időzítés a legtöbbeknek statisztikailag nem megy hosszú távon vitában..
Én is azon az állásponton vagyok, hogy folytatni kell a stratégiát (remélhetőleg van!) venni folyamatosan (1-2-3 havonta, kinek lehetősége szerint). Kétlem, hogy sokaknak sikerülhet jól időzítve beszállni (lásd j0k3r átal alább linkelt medv piacos lustaport postot).
További sok hasonló vitát kívánok magunknak!
@avl tőled is remélem a további kérdéseket, témafelvetéseket! Ezek mindenképpen segítik a közösen gondolkodást, fejlődést! Csak így tovább! -
Gigicuci
senior tag
válasz
PredatorZoli #89672 üzenetére
Azért nem érted, mert teljesen meg vagy győződve a saját döntésed helyességéről, így irracionális másképp csinálni, ha egyszer ez a jó. Én pl. minél idősebb vagyok, annál nagyobb esélyt adok annak, hogy esetleg nem jól gondolom.
Ebből következően, habár a következő két évre a PMAP-ot jobbnak tartom, mégis van egy jelentős ETF láb, hátha tévednék... inkább lemondok az esetleg plusz hozam egy részéről mintsem elba**am a dolgot egy tévedéssel. -
aAron_
őstag
Kb. 5 éve takarítok meg, hátralévő átlagos befektetési időhorizontomat 20 évnek mondanám.
Súlyok jelenleg:
70% részvény (VWCE 30%, faktor ETF-ek 70% [JPGL, ZPRV, ZPRX, IS3S, IS3R, stb.])
28% kötvény (HUF 40%, EUR 30%, USD 30%)
2% arany+ Likvid vésztartalék HUF-ban (DKJ), ez a rész egyedül, amiből hajlandó vagyok idő előtt felhasználni.
#89664bulikavagyok: Lehet egy picit félreérthető voltam, ahogy látható, nem csak részvényem van. Viszont így is mindenre igaz, hogy eshet/emelkedhet. Mással sem időzítek, megvannak a súlyok, komfortosan érzem magam velük. HUF lehet, hogy felülteljesítő lesz, de így sem érezném, hogy ennél több kéne belőle. Már így is eléggé hozzá vagyok kötve az országhoz.
#89654attiati: 2 éves határidős EUR kb. 465 HUF jelenleg. 2.54% EUR vs. 11.28% HUF hozamból eredően. Tehát 2 év alatt ~18%-os EURHUF emelkedés van beárazva.
PMÁP hozama persze kedvezőbb a piacinál, de a fentieket is érdemes beleszámolni. PMÁP 2 éves 16%-os HUF hozama 2 éves 7%-os EUR hozammal egyenértékű.
Tehát a kérdés valójában az, hogy 2 év alatt EUR-ban ennyit mással el lehet-e érni, és ha várhatóan nem, akkor diverzifikációs szempontokat figyelembe véve, mennyivel érdemes felülsúlyozni HUF-ot alap súlyokhoz képest?
Illetve PEMÁP-ot hogy kell kezelni, amikor várhatóan azzal ez a 7%-os EUR hozam elérhető lesz a következő 2 évben?
99%-os vételi árfolyam változtatásának kockázata plusz szempont, de itt most eltekintettem tőle.
#89677PredatorZoli: Elviekben faktoroknak van alpha-ja is, tehát a kockázatukhoz képest is rendelkeznek plusz hozammal. Ami persze egyáltalán nem biztos, hogy fennmarad.
-
ngaba
aktív tag
válasz
PredatorZoli #89677 üzenetére
Köszi.
Írtátok már, hogy a rationalreminderen lehet megtalálni ezeket az adatokat. De én nem találtam. Tudsz adni egy deeplinket, ahol pl. a JPGL teljes költsége benne van?(Gondolom ez változik időben, egy pillanatkép megteszi sok ETF-fel.) -
PredatorZoli
Topikgazda
Ott nem vagy okosabb a piacnál. A faktorok kockázatosabbak a piacnál (nagyobb volatilitás, egyenetlenebb hozameloszlás stb), és erre jár hosszú távon egy hozamprémium. Ennyi a titok nyitja, semmi hókuszpók.
A ter-en felüli költségeket az éves jelentésekben közölt adatokból lehet kiszámolni kézzel, vagy ennek a számolásnak a végeredményét megnézni a rationalreminderes doksiban ahol ezt már megtették/megteszik minden évben a főbb ETF-ekre. -
ngaba
aktív tag
válasz
PredatorZoli #89672 üzenetére
Én azt nem értem, hogy ha időzíteni nem tudunk, mert a piacnál nem leszünk okosabbak, akkor a faktorokkal miért tudunk okosabbak lenni a piacnál?
Most lehet, hogy value ETF-et érdemes venni, vagy qualityt, mittudomén. De erre a piac nem jön rá? Mire én kimatekozom, addigra már a bálnák is kimatekozzák, és felnyomják a kiszemelt rv-k árait.
Valahogy ezt látom a kötvénypiacon is, hogy mire kitalálom, hogy mittudomén hosszút kellene venni, addigra felmegy az árfolyama, mert mások is kitalálták.
OK, vannak különféle célok (rövidebb távra befektetők, sőt, daytraderek), de "tudományosan" nem inkább a volatilitásról tudunk valamit mondani (historikus tapasztalatok alapján), és utána a kockázattűrő képesség alapján választunk? Mert befektetéseknél általában a risket tudjuk megválasztani, ahogy megfigyeltem, és nagyobb kockázattal nagyobb profitot remélhetünk.
Nekem ezért szimpatikusak a randomizált portfóliók, illetve a minimalizált kezelési költségek (bár ez a kettő gyakran ellentmond egymásnak, illetve még mindig nem tudom, hogy a TER-en felüli költségeket hol lehet megnézni). -
gg07
tag
Hol tartok a felhalmozásban?..rohadtul az elején
Igazából..hagyományosan a család ingatlanba fektetett, így azt a lábat nem szeretném már erősíteni jelenleg. Van kb 40K € free cash ami papírokba osztok szét. A Covid után határoztam el, hogy itt az részvény/kötvény portfólió kiépítésének ideje.
Úgy néz ki a helyzet, hogy jelenleg 10M HUF csücsül Állampapírban. 60%PEMÁP, 40%DKJ..tudom nincs értelme diverzifikálni, de a visszaváltási költség para miatt van DKJ is.
A fennmaradó zseton EUR-ban csücsül, több számlán. Revo,Wise,TBSZ
Ezzel már most megy, az akkumulálás ETF-ekbe. százalékokat most nem tudok..rohadtul az elején is tartok, de Emerging,Semiconductors,Divident,VWCE.(Nem full nyugdíjra készülök velük).
Én egy speciális eset vagyok, szeretek "kaszinózni is"
Így a havi megtakarításokból csúnya módon, egyedi részvényeket és cryptot veszek kb 80-20% arányban részvény javára...de nem minden hónapban, jobb beszállóknál vagy kb 3 havonta. Egyedi részvényre van külön TBSZ idénre. Crypto meg csak hard wallet.
Így a kötvényes pénzt tartogatom nagyobb esésekre, akár egyedi részvény akár ETF-re.
ETF akkumulálás még csak kicsiben megy, a szabadon lévő EUR-ból és kötvény/ingatlan hozamokból.
Közben kaszinózok is egyedi részvénnyel és cryptoval, mert szeretem az izgalmakat
Ehhez kell egy biztos háttér és még a 2000-es évek elején vásárolt/örökölt ingatlanok amik stabilitást adnak.
Mindenkinek más a kockázat tűrő képessége és a háttere.
Az én jelszavam jelenleg a diverzifikálás és a fokozatosság.
Nem vagyok nagy matekos..tudom viszonylag "sok" a költségem. De így érzem jól magam -
Catman
aktív tag
válasz
Én is gondolkoztam, hogy a PMÁP egy részét tegyem-e át ETF-be, de pont emiatt a bizonytalanság miatt úgy döntöttem, hogy a PMÁP-hoz most nem nyúlok, hanem inkább az új pénzekből építem az ETF lábat. Én inkább kockázatkerülőnek tartom magam, ezért megelégszem a biztos 30-40%-kal...
-
válasz
OK, nincs harag.
Én olyat nem nagyon olvastam itt, h az államapapír biztos, h jobb lesz a következő két évben (én biztos, h nem írtam ilyet). Szerintem ilyet nem állíthat egy "profi" befektető sem. Az én helyzetem annyiban más mint a tietek, h hosszú évek után kb egy-másfél éve döntöttem el, h visszatérek a tőzsdére, ezért most viszonylag kényelmes pozícióból figyelhetem "kívülállóként" a tőzsdei eseményeket. De ha évek óta építeném az ETF lábat nyilván én is máshogy állnék hozzá, valószínűleg új pozikat is nyitnék. De túl sokszor égettem már meg magam a múltban ahhoz, h ne diverzifikáljam a portfóliómat.
Szerk.: sajnos a magyar államapírt sem tudom tiszta szívből ajánlani senkinek a politikai kockázatok miatt. Szóval emiatt is érdemes diverzifikálni.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
robag93 #89669 üzenetére
Értem én értem, de mi az a pár tized százalék, ha itt néhányan úgy látják hogy az állampapír 2 év alatt megtermelt 35-40% hozamával a rv piac labdába se tud rúgni.
Ne érts félre, nem racionális ugrálni, csak azért írtam ezt, mert kicsit néha az érződik hogy farkába harap a kígyó.
Persze azt is elfogadom, ha valaki nem azt/nem úgy csinálja a gyakorlatban mint amit mond vagy gondol, csak nekem furcsa. De lehet én gondolkodok túlzotan a végletekben. De ha nekem lenne ilyen is meg olyan is, én biztos nem állítanám határozottan hogy egyik vagy másik lesz a jó, mert pont azért tartanám vegyesbe, mert nem tudom, hisz ha tudnám, nem úgy tartanám. -
Ra3
őstag
Nekem OTP LTP volt ami lejárt, de mivel mostanában nem tervezek semmit amire kéne szépen lemondtam, az ügyintéző is csak röhögött mikor mondtam neki hogy egy random állampapír kitermeli a támogatást 1.5-2 év alatt és arra költöm amire akarom.
Amúgy is zavart hogy szinte szándékosan húzzák az ügyintézést minden esetben akár van rá okuk akár nincs, most is novemberben lemondtam és majd február elején kapom meg a pénzt pedig kábé semmi dolguk vele.
Ha hitelt vettem volna fel az ráadásul biztos hogy nem az OTP-nél lett volna, ennyi plusz macerát ami így ezzel járt volna amúgy se kívánok a hátam közepére se.
A fundit nincs saját tapasztalat de több ismerős is szidta őket mint a bokrot az ügyintézés sebessége meg körülményessége kapcsán, szóval ha nem tudod igénybe venni mostantól 2 évig akkor szerintem nyugodtan mondd le. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
bulikavagyok #89668 üzenetére
Nem-nem, félreértesz, csak bizonyos dolgokra próbálok konkrétan rákérdezni hogy megértsem (szerintem avl is ezért kerdez, hogy megértse ki mit miért gondol), mert az utóbbi időben elég erős volt ez az irány, hogy az állampapír a kövi két évben biztos hogy jobb lesz mint a tőzsde, és azért kérdeztem hogy akkor tulajdonképpen mi a különbség a nyitott és a nem nyitott pozik közt, ha ennyire meg vagyunk erről győződve.
De értem, akkor az a lényeg hogy tulajdonképpen nem tudni mi lesz, ezért legyen ilyen is olyan is. Ez elfogadható, mitovább egy helyes magatartás, de akkor ne mondjuk azt hogy az egyik biztos jobb lesz mint a másik mert a pénzel tulajdonképp nem erre fogadunk.
Én azért vagyok 100% rv-ben, mert úgy gondolom, hogy az lesz a jó, ez így következetes. Ezért zavarodtam meg itt hogy ha más meg ellenétesen gondolja akkor miért nem ellentétes a pozija is teljesen, de így oké, inkább csak olyan tét nélküli tippelés volt az. -
robag93
aktív tag
válasz
PredatorZoli #89666 üzenetére
Azért a pozikból ki-be ülögetésnek, váltásnak is van költsége. Neadjisten' TBSZ, ahol már annyira nem is szívesen venne az ember kötvényt
-
válasz
PredatorZoli #89666 üzenetére
Kockázatcsökkentés céljából például. Nyilván senki sem tudja, h a következő két évben melyik fog többet hozni, ezért
kellérdemes diverzifikálni. Mondjuk csak mellékesen: ez békeidőben sem hülyeség. Komolyan kezdem úgy érezni, h már direkt "utazol rám". -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
bulikavagyok #89664 üzenetére
Milyen alapon differenciálod a meglevő és a még meg nem levő, új pénzen vehető két kategóriát?
Ha valaki azt gondolja, hogy az új pénznek jobb helye van most állampapírban, akkor miért gondolja hogy a meglevő poziknál a tartás a jobb? Számomra ez ellentmondás. Ha valaki úgy gondolja hogy a köv 2 évben az állampapír többet fog hozni, akkor a meglevő pozikkal is megérné átülni. Ha ez nem történik meg, akkor az számomra olyan mintha az illető maga se tudná mit csinál és hogy csinálja. -
_NCT
addikt
Sziasztok. Megfuttatom itt is a kérdést, egy kis segítség kellene. Sajnos nem tudtunk házat venni még, van 2 fundamentánk, ami ott inflálódik náluk lassan 3 éve (jó, igaz kapok évi 13k kamatot rá). Azon agyalok, hogy bukom az állami jóváírást, ami kb 700k a két szerződésre, és berakom DKJ-ba vagy PMÁP-ba. Szerintetek ez jó ötlet vagy hagyjam? A felhasználás úgy is az lenne, hogy egybe betörlesztjük a lakáshitelbe ha lesz ingatlan, nem akarok számlákkal szarakodni és vagy elfogadják vagy nem, elég körülményesek.
De a jelenlegi környezetben nem tudom mikor lesz egyáltalán lehetőségünk. Költözni mindenképp fogunk, de albi is lesz
legalább 220-250k, amiben van élettér is, jelenleg a garzonra 160k-t mindennel együtt fizetünk és itt a XI-ben ez lassan olcsónak minősül. -
válasz
aAron_ #89649 üzenetére
"Éppen ezért számomra sokkal rosszabb érzés nem befektetve lenni, mint esésben lévő piacban részt venni. " - nem kötekedésből, csak tényleg kíváncsi vagyok rá: tényleg nincs más opció jelenleg? Úgy értem, h a párnacihán és a részvényeken kívül? Szerintem itt senkinél sem opció az, h ne dolgozzon a pénze. Ha már poziban vagy, abszolút megértem ha bent maradsz, én is maradnék. De az "új pénzeknek" talán most lehet jobb helyet is találni, lásd például attiati hozzászólása felettem: magyar államkötvény két évre közel 40% hozammal.
Más: felkerült egy nagyon érdekes és tanulságos doku-sorozat a Netflixre: Madoff: The Monster of Wall Street - befektetőknek kötelező!
Nekem nagyon bejött, felelevenített pár régi emléket. Nagyjából az ő bukása idején kezdtem forexezni 2007-ben.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
_mate_ #89662 üzenetére
Ha kis összeg, akkor nem fog bejelezni a revolut (nagyobbnál sem biztos), ha pedig nagy, akkor pedig azért elég jelentős a lehetséges megtakarítás.
Katasként egy adobevallast beküld nekik az ember már elfogadják, egyáltalán nem para. Sőt megelégszenek a számlára való pénzek érkezését igazoló kivonatal is. Minket először ilyen 200 ezer euro átfolyatása után ellenőriztek, addig semmi nem volt. -
_mate_
csendes tag
válasz
PredatorZoli #89661 üzenetére
Koszi, szuper!
Revoluttal nem akarok szorakozni ennek fenyeben, mert a max 1% buko (ha jol ertem) nem eri meg nekem a supporttal valo huzavona az igazolassal (exKATAs vallalkozokent). Feltetelezve hogy a Premium dijcsomag sem ved az algoritmusuktol, illetve aprankent atcsorgatni meg nem garancia semmire.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
_mate_ #89660 üzenetére
-Hogy egyszerre csinálod vagy kis inkrementekben az ízlés kérdése, ahány ember annyi tanács. Én egyben csinálnám, itt többen viszont apránként. Mindkettőnek megvan az előnye és a lehetséges hátránya.
-A devizaárfolyam sokkal kisebb kilengést fog okozni mint maga a tőzsdei kilengés, így szerintem rossz dologtól félsz. Egyébként a mostani szerintem nem egy rossz átváltási pont.
-Vagy a devizaügyletek menüben tudsz váltani, vagy közvetlenül a vételi megbízás beadásakr. Ha előbbit választod, akkor T+2 napos ügylet lesz és nem tudod egyből levásárolni, utóbbival egyből használható. A váltás díjmentes, de van egy jelentősebb spread, ilyen 0,6-0,9%.
-Tudtommal a brokerszamlan nincs egyedi, csak a banki részen, de ha csak ertekpapírszamlad van akkor nem. Ha még nem az erstében van a pénz (márpedig ha allampapírban van akkor nem ott van gondolom), jobb ha nem az erstevel hanem mondjuk a revoluttal váltod át, olcsóbban kijön. -
_mate_
csendes tag
@PredatorZoli (es azok, akik tudnanak segiteni) a kovetkezokben szeretnem a velemenyedet kerni:
- Erdemes egyszerre atmozgatni allampapirban tarolt teljes megtakaritasom (most lejaro DKJ) ETF-ekbe? Vagy pl havi egyenletes darabokban tegyem (ugyanazon ETFek, ugyanazon eloszlasban)?
Ami zavar, az a kitettseg az EUR/HUF arfolyamanak az ETF arfolyama mellett.
- ex-Randomoskent most nyulnek eloszor az Erste borkerhez EUR/HUF valtas miatt, de nem talalom sehol: letezik hogy "csak" a devizavaltasi veteli/eladasi arfolyamon van nyereseguk?
- Az elozohoz kapcsolodoan: van ra lehetoseg / erdemes probalkozni (pl Erste bankfiokban), hogy egyedi dijakat eszkozoljek ki nagyobb osszegnel?
Ha jol emlekszem, te alkudoztal veluk, de mar nem talalom a hozzaszolasod. -
customer114
őstag
Sziasztok!
Követi valaki a gabonaárak alakulását YTD és 2-5 éves távon, valamint annak mozgató, befolyásoló tényezőit?
Érdekelne a véleménye a jelen januári árakról.
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
aAron_ #89649 üzenetére
“Éppen ezért számomra sokkal rosszabb érzés nem befektetve lenni, mint esésben lévő piacban részt venni.”
Ez Nálad mit jelent konkrétan ?
- szerinted hol tartassz a felhalmozas vs. “felhasználás” folyamatban ?
- rv.-szerű pl. ETF, kötvenyszerű, nem hosszútávúra gondoltban %-ok ? -
j0k3r!
őstag
https://lustaport.wordpress.com/2015/05/01/medve-piaci-utmutato/
"Elfutni sem tudsz. Ha csak ezt az írást olvasva tele a gatya, és úgy gondolod, inkább most kiszállsz a piacról és megvárod, amíg lemegy a következő medve piac és majd akkor jössz inkább vissza. Hú de jó kis terv! Hahaha! Úgy tűnik, semmit nem értettél ebből az írásból. Garantálom, hogy részvényekkel és egyéb kockázatos cuccokkal kitömve, vigyorogva fogsz belezuhanni a medve karjába. Nincs menekülés, nincs felelősség tologatás, egyetlen út van. Végigviszed a szisztémádat a medve piacon, vagy most szállj ki örökre. Gondold meg alaposan."
-
attiati
veterán
válasz
Oppenheimer #89652 üzenetére
Elbizonytalanodtam én is, hogy érdemes e huf kötvény lábról átsúlyozni.
Következő 2 évben a PMÁP ~35%-ot kellene megverni.Vele egyenértékű lenne, hogy mondjuk SPX kimegy új csúcsra (5000) (+25%) és a forint gyengül 8%-ot. Ez elég risk ON forgatókönyv az indexekben és mégis huf gyengülést feltételez.
Vagy neutrális huf viselkedés mellett ~35%-ot megy az SPX.Nézegettem 1 és 5 évet is.
Nasdaq-ot másfél évvel ezelötti szinten lehet vásárolgatni. -
Sisco2
tag
Piaci index értékeltség témában jöjjön egy 1 ill. 2 éves de idevágó két elemzésközpont video, amik ugyanúgy aktuálisak az alábbi szempontból.
Shiller professzor továbbfejlesztett P/E matematikai modellje alapján ez a CAPE ráta 1975 -től napjainkig már 0.8 -ra javult CAPE R négyzet korrelációs tényező értéke ami alapján jelenleg a legmegbízhatóbb előrejelzést adja az összes ismert értékeltségi modell közül. Ebből kiszámítható a valószínűsége hogy a következő 10 évre milyen szórással számolhatunk az átlaghozamok tekintetében ha a piac jelenlegi szintjén fektetünk be.Milyen hozamod lesz a tőzsdén? Ezzel a módszerrel meghatározhatod..
-
gg07
tag
Amúgy bőven lesz még esés..egyedi részvényeket illetően. Kapituláció még nem volt, eddig ez inkább stagfláció. Globálisan persze kisebb. A covid pénz nyomtatásnak még csak most érkezett meg az inflációs hatása ezzel egyidejűleg itt egy elhúzódó háború, ami energiaválságot okozott az EU-ban. A visszahúzódó fogyasztási adatok..legalábbis Európában még csak most fognak jönni.
A jegybankok rekord kamatemelésben vannak, ami egyértelműen gravitáció a részvény piacnak.
Ha még jön valami Black Swan..akkor jöhet még nagyobb zakó..de jelen állással is egy rövidebb bear trend látható.
Bent lenni már most is érdemes, de minden puskaport nem érdemes ellőni. Az én stratégiám az, hogy havi bevételből akkumulálás, nagyobb állampapírban parkoltatott pénzből pedig crash esetén beszàllógatàs. -
aAron_
őstag
válasz
mauimagic #89646 üzenetére
"abban hinni, hogy úgyis mindig feláll a tőzsde belátható időn belül, szerintem önámítás"
Hiszi ezt bárki is amúgy? Én nem, de mégis az elmúlt sok évtized statisztikája alapján globálisan diverzifikált részvény ETF portfólióba fektetést tartom a legjobb módszernek, és aligha lesz bármi, ami ettől el tudna téríteni. Nem érdekel, hogy éppen mennyit esett vagy sem, megveszem. Nem tartom magam annyira okosnak, hogy egy végtelen paraméterrel rendelkező, folyamatosan változó függvényt átfogóan megértsek, aminek az eredménye az aktuális piaci ár.
Éppen ezért számomra sokkal rosszabb érzés nem befektetve lenni, mint esésben lévő piacban részt venni. Első esetében, hiába járok akár még jól is, tudom, hogy nem optimális a viselkedésem; másik esetben meg nyugodt vagyok, mert az elérhető információk szerinti legjobb döntést hoztam meg.
Amúgy meg: "on a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero"
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
mauimagic #89646 üzenetére
Egy szektor és egy egyedi papír nem annyira érdekes ellenpélda. Itt a teljes piac az ami számomra érdekes, egyes részei külön nem igazán, max a value amiben nagyon nagy aránnyal vagyok benne.
Nem állítottam hogy innen már nincs lefelé, annyit mondtam hogy ath-20% az már nekem bőven nagyon jó, nem kívánok/reménykedek többet/többen.
És ezt azzal indokoltam, hogy a történelemben ez egy ritka eseménynem számít, hogy 20%-ot essen 1 év alatt. Nem jelenti azt, hogy nem fog 30-at esni, vagy 40-et, de azok még a 20-nál is ritkábbak, így én nem tartom érdemesnek, hogy abban reménykedjek/bízzak.
Ahoz tudnám hasonlítani, mint amikor azt mondanám, hogy van egy 100-as pakli, van benne 3db -20%-os kártya, 1db -30%-os kártya, és 1db -40%-os kártya. Húzunk egyet és kihúztuk a -20%-ost. Kérdés, hogy visszateszem-e a 20-at és újat húzok, vagy azt mondom erre hogy oké, jó ez (ha visszateszed akkor már nem veheted vissza). Én ezt mondom hogy nekem ez jó, mert matematikailag ez a logikus.
Remélem így érthető, lehet félreérthetően fogalmaztam korábban. -
mauimagic
senior tag
válasz
PredatorZoli #89630 üzenetére
A mostani, ATH -20%-on lévő indexeket látod úgy, hogy innen nincs lefelé? Ez semmi, épphogy bear market.
Dotcom bubble megvan? 17 év kellett a NASDAQnak, hogy elérje a crash előtti szintet.De mondhatnám a Nikkei-t is, a mai napig nincs a 32 évvel ezelőtti szintjén!
Nyílván én sem tudom mit hoz a jövő, de abban hinni, hogy úgyis mindig feláll a tőzsde belátható időn belül, szerintem önámítás.
Btw én is csak bull marketben kereskedtem eddig, de a 2008-as credit crunch idején pont Londonban dolgoztam az RBS-nek (nem pénzügyi területen). A cég az egyik legnagyobb brit bank, a részvények 98%-ot vesztettek az értékükből, mindenki világvégét várt.
Na akkor kellett volna vásárolgatni. -
aujjobba
addikt
válasz
Kukipapa_rr #89639 üzenetére
Nem mondtam olyat, hogy mindent egybe kell betolni ATH-n.
A COVID parát végig DCA-zva alakult ki olyan átlagáram, ami most is 25% pluszban tartja a portfoliómat.
Lehet, hogy időzítve jobbat is lehet (bár ellentétes véleményen vagyok), de ha így is van, a befektetett idő és elemzés, piac figyelése elég nagy többlet energia, amit én inkább mellőzök.
Főleg ugye, ha az egésznek a kimenetele nem is feltétlenül jobb. -
robag93
aktív tag
Melyik PEMÁP-ot érdemes most venni?
-
pictigjis
őstag
válasz
Kukipapa_rr #89639 üzenetére
azért ne hidd, hogy egyedül vagy, sok mindenben hasonlóan gondolkodunk
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
aujjobba #89637 üzenetére
Amíg nem realizálod a veszteséget addig semmitől sem estél el
Opportunity cost. Erre vonatkozott, amire válaszoltál. Az a pénz még egy nyamvadt 2,85%-os PEMÁP-ban is jobb helyen van, pláne a 10%-osban.
A következő bikaciklusban meg azért van alacsonyabb átlagáram, mert nem egyben toltam be ATH-n a nagy FOMO-ban.
-
Ixion77
addikt
válasz
PredatorZoli #89587 üzenetére
"Egy roppant ritka esemény következett be most. Ehhez képest sokan többet akarnak. 30 vagy 40%-os eséshez még az 1%-nál is sokkal alacsonyabb valószínűség tartozik."
Annak mennyi az történelmi valószínűsége, hogy a FED balance sheet $8000T felett legyen? Amennyire én tudom, pontosan 0%. Most mégis van.
Ezért QT folyik, emellett történelmi rekord sebességű kamatemelési ciklus van, az infláció még mindig messze a cél felett van (bár egyelőre internzíven esik), a munkaerőpiac még mindig duzzad az erőtől, a vállalati profitok zuhanórepülésben vannak, a FED-nek meg politikai érdeke egy világszintű recesszió előidézése.
A tőzsdét nézve az látható, hogy sorra rogynak térdre a cégek árfolyamai. Először az üstökösök (pl. Roku), aztán az óriások (pl. Meta, Google), újabban már az utolsó titánok is (Tesla, Apple?). A piacban a lelket már csak a DIA tartja, ami jellemzően nem tud rallyt csinálni, mivel az "old business" (value) nem igazán növekvőképes, ezért csak az értékeltség emelkedése tudja emelni az árfolyamát. Ha a piacnak ez a része is depressziós lesz, akkor simán lejjebb nézhet az SPX még 10-20 százalékkal.Hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi lejtmenetnek szerintem is vége lesz 3 hónapon belül. Aztán mehetünk fel egy ideig. Short squeeze miatt akár meglepően hirtelen, akár új csúcsra is. De aztán megérkezhet a valódi medvepiac. Persze addigra a kisbefektetői számlák nem PUT-okkal lesznek csurig, mint most...
-
aujjobba
addikt
válasz
Kukipapa_rr #89628 üzenetére
Ha pl. 3 évig mínuszban vagyok a FOMO miatt, akkor mennyitől is esem el? Kamatos kamattal?
Amíg nem realizálod a veszteséget addig semmitől sem estél el, a következő bika ciklusban pedig egy jóval alacsonyabb átlagárral futsz neki, ami így jóval nagyobb hozamot ad ki.nincsenek felesleges évtizedeim korrigálni a hibáimat
A befektetéseidet gondolom nem kell kivenned egyösszegben, amikor eléred a pénzügyi célod. Akkor meg sokat nem számít, ha esetleg néhány évben egy rossz piaci környezetben kell kivenned valamennyit, ha egyáltalán ki kell majd. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
Én is pozícióban vagyok és leszek, nem a partvonalról nézem majd, ha meglódul. A növekedés nyilván kisebb lesz, de úgy tekintek rá, mint arra is, amit még meg sem kerestem.
Valószínűségeket számolok. Kiszámoló a 2022-es összefoglalójában leírta a 2010-es évek tőzsdei emelkedésének okait, nekem ez logikusnak tűnik, és a jelenlegi helyzetben szerintem továbbra is valószínűbb, hogy az eddigi száguldás egyelőre nem fog folytatódni, nincsenek meg hozzá a feltételek (pl. QE vége, háború miatti bizonytalanság, EU gyengélkedése, recesszió szélén vagyunk stb.) Simán benne van 2-3, de akár több év oldalazás, esetleg a 2008-ashoz hasonló, derült égből becsapódó válság is (Lehman Brothers bedőlése előtt egy héttel még minden rózsaszín volt).
Van egy stratégiám: x EUR-t rakok be TBSZ-en World ETF-be évente (likvid vagyon kb. 1/3-a van egyelőre benne), a többi PMÁP/PEMÁP/TBSZ-en euró KP-ban (ugye erre nem sikerült jobb alternatívát kitalálni), így diverzifikálok és tudom kontrollálni, milyen sebességgel jutok el a kívánt 60/40-ig, utána azt kell tartanom. Ha erős a forint, váltok eurót. 1-2 év múlva szerintem már mehet a standard DCA is.
Más az élethelyzetünk: 40 felett vagyok, családra, házra (felújítás), nyaralásra, autóra stb. is kell költenem, némelyik tétel nagyon nehezen tervezhető, nem állhat mindenem értékpapírban. Szerintem kb. 10 év múlva lesz nekem annyi befektetve, mint neked most. Te kiülöd, ha jön 10 rossz év, én már nem biztos.
Nagyon jól csinálod, sokat tanultam tőled (is, amit ezúton is köszönök), de szerintem ez a mindenpénztazonnalbeletolniafákazégignőnek szemlélet nem minden élethelyzetben működik.
-
Nem jövök rá, de a MÁK appon keresztül hogy tudok visszautalni magamnak nem lekötött pénzösszeget?
-
szkorhetz
őstag
válasz
Az igazság valahol kettőtök között van.
Szerintem te túl "szerelmes" vagy az ETF-ekbe, ő még túl alulértékeli. -
Csabroncka
addikt
válasz
Akkor simán parkoltass számlán devizát, erre van nekem egy bizonyos mennyiségű svájci frank.
-
Manitou
veterán
válasz
PredatorZoli #89619 üzenetére
Igen , emlékszem utolsó pillanatban sikerült vennem akkor nekem is a 27/X-ből.
Én mondjuk wise-al vettem most, de a lényegen nem változtat. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
És ha 3 év mulva nem továbbra is minusz lesz, hanem 5000-es S&P, neadj isten 6000-es, akkor mennyitől esel el?
Mi az hogy esélyesen nem rövidtávú lesz a minusz? Honnan jött ez az esély? Miből számolta ezt ki maga? MIt jelent itt szerinted a nem rövidtáv?mert az egy stabil 8-10%-ot hoz majd, míg ETF-ben ez a legoptimisább forgatókönyv most szerintem. Diverzifikálok, mást nem tudok tenni.
Egy -20% után a legoptimálisabb forgatókönyv nem 8-10%, hanem 30-50%. A 8-10% az mondjuk egy középgyenge scenario.
Én megértem az álláspontodat, utólag meg fogjuk látni kinek volt igaza.
-
Csakhogy a 0 állami nyugdíjhoz nem elég a tőkém, és most nem is növöget. Kb. évi 50-60%-ot kellene hoznia, hogy nyugdíj nélkül megéljek majd.
Most valami félmegoldást keresek arra miképpen tudnám letenni a napi robotot vagy egy részét addig amíg egyáltalán van neki értelme egészségileg. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
PredatorZoli #89626 üzenetére
Nem zavar a rövidtávú mínusz.
Az a gond, hogy már év elején is úgy látszott, hogy esélyesen ez nem rövidtávú lesz. (Most egyébként optimisább vagyok BTW, és nem a mostani kis emelkedés miatt.)
Állandóan jön az opportunity cost érv. Ha pl. 3 évig mínuszban vagyok a FOMO miatt, akkor mennyitől is esem el? Kamatos kamattal?
Most, hogy erősebb a HUF, inkább fokozatosan veszek eurót és tolom PEMÁP-ba, mert az egy stabil 8-10%-ot hoz majd, míg ETF-ben ez a legoptimisább forgatókönyv most szerintem. Diverzifikálok, mást nem tudok tenni.
Én megértem az álláspontodat, de nekem nincsenek felesleges évtizedeim korrigálni a hibáimat. Inkább gyűljön a vagyon lassabban, de biztosabban.
-
Stanlee
őstag
válasz
PredatorZoli #89626 üzenetére
Mar irta, nem birja ha minuszban van. En se ertem, de hat ez van.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Kukipapa_rr #89625 üzenetére
Fordítsuk ezt meg. Alapvetően pont ez az, hogy 10-20 éves távon úgy is jó lesz, és ha ezt még megfejeled azzal hogy akkor indulsz mikor épp -20% van a tőzsdén, akkor az mégnagyobb plusz illetve még jobb eséllyel lesz 10-20 év mulva jó/nagyon jó. Ha ilyen hosszú távban gondolkodsz, akkor miért zavar a rövidtávú minusz? A tőzsdei befektetésnek eleve az az alapja, hogy a rövidtávú minusznak nem szabad számítania.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
j0k3r! #89588 üzenetére
Én hasonlóan vagyok, egy kis kriptózás megtanított a türelemre, és kiölte belőlem a FOMO-t.
Emelkedő trendben classic DCA a cél, de jelenleg speciális DCA-t tolok: kb. 2 havonta veszek, de ha x %-ot beesik az átlagáramhoz képest, akkor akár többször is 1-2 héten belül.
2022 elején kezdtem ETF-eket venni, mégis sikerült úgy kiátlagolni, hogy -1,5%-on vagyok (elcsábultam egy kis HODL-tól, az egyelőre nem segít
).
Úgy is arra spekulálunk, hogy 10-20 éves távon növekszik, mire a FOMO akkor? Én inkább kimaradok egy kis emelkedésből, de nem vagyok jelentős mínuszban, ez nekem pszichológiailag jobban megfelel.
-
aujjobba
addikt
-
makaro
csendes tag
Sziasztok!
Mivel ebben az évben tervezek venni euros állampapírt, felmerült bennem egy kérdés, hogy mi van az adózással.
Tegyük fel, hogy most veszek 395 ft árfolyam, majd 3 év múlva eladom az állampapírt, az eurót kiutalom revolutra, az átváltom forintra, mondjuk 450 ft-on.
"A 2019. június 1-jét követően vásárolt Prémium Euró Magyar Állampapír kamatadó-mentes."
E szerint kamatadót nem kell fizetni, de árfolyam nyerség után keletkezik-e adófizetési kötelesség?
-
avl
senior tag
"már a megtakarításaidból finanszíroznád az életed"
nekem Hozzad hasonlo az életkorom (nemreg beadtam a katonakönyvem -egyetem elött voltam -, egyetemi cuccokat mert azok is beszamitanak a "szolgalati" idöbe, es persze folyamatosan van munkaviszonyom is)
en ugy tervezek, mintha 0 lenne az allami nyugdijam - ha nem annyi lesz (erre jelentös esely van), annál jobb; de tervezni nem tervezek vele, nem számolok vele, mint akkori bevétellel
ilyen értelemben is anyagi függetlenség
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Manitou #89617 üzenetére
Ez azért nagyon előnyös, mert ha bejelentik hogy 2 nap mulva felfüggesztik az értékesítést az aktuális pmáp-nak, revolutos kártyával még bárki be tud vásárolni időben, aki akar, míg az utalás nem biztos hogy beér.
Év elején sokan megszívták ezt, mikor a 27/X-et kivezették. -
Begi
senior tag
válasz
PredatorZoli #89488 üzenetére
Tapsi, és többiek, köszönöm szépen.
A hiteles dolgot meglesem. CSOK, meg talán Fundamenta (attól függ, hogy milyen kondicióval kötöttem anno a szerződést) fel lesz véve, de "piaci" hitelen eddig nem gondolkodtam. Köszi a felvetést.
EUR -> HUF: Ha jól számolom, akkor ha most átváltom, majd berakom PMÁP-ba, akkor fél év alatt hoz annyit, mintha maradna EUR-ban és ~422-re gyengülne a forint. Persze a legjobb az lett volna, ha ezt meglépem 420-nál, de hát az a hajó már elment.
A maradék meg megy ETF-be. -
j0k3r!
őstag
Nem tudom pontosan, ráadásul 20 év alatt sok tényező változhat. Dolgoztam én már olyan emberrel, akinek olyan szerződése volt, hogy pénteken nem dolgozik, és dolgoztam pont idén év elején olyannal is, aki nyáron 2 hónapot ki szokott venni pihenni. Ha jól emlékszem, akkor egyéni vállalkozók, természetesen főnökséggel, project managementtel előre egyeztetve. Ilyet el tudok képzelni a jövőben is, csak akkor vége a "kényelmes" munkavállalói létnek.
-
válasz
Stanlee #89612 üzenetére
Nekem nem felesleges, mert már csak 9 év van hátra, viszont a megtakarításom nem elég 20-25 év finanszírozására. Talán addig még kitart a 65 év, vagy nem lesz sokkal több.
Olyan megoldás kellene ami legalább nem viszi a pénzt pluszban a megélhetés költségein kívül, és nem nyírja ki a hivatalos nyugdíjat túlságosan! -
dugo_
veterán
Valószínűleg nem csak annak az időszaknak nem lesz nyugdíj hozadéka, akinél még pár évtized hátra lenne...
-
Stanlee
őstag
Nem az allami nyugdijbol akar majd megelni es kor alapjan meg kapsz nyugdijat a korabbi befizteseid alapjan a mostani rendszerben. Azzal meg felesleges foglalkozni, hogy most milyen szabalyok vannak nyugdijra, mert pl. anyukam nagyon ugy tervezte, hogy 55 eves koraban elmehet nyugdijba, mint nagyanyam, aztan csak nezett, hogy most 6x-re felvittek a nyugdijkorhatart.
Vannak rokonaim akik mezogazdasagban dolgoztak egesz eletukben es nem fizettek csak a minimalis jarulekokat, most valami 2x ezer forintot kapnak es dolgoznak mellette ugyanugy, mint korabban.
-
válasz
PredatorZoli #89610 üzenetére
Amíg volt KATA egy haverom azt csinálta. Valami kis bevétele volt alkalmi melóból, de a megtakarításaiból élt. Most nem tudom mit csinál, hogy az megszűnt. De tudjuk, hogy annak az időszaknak nem lesz nyugdíj hozadéka, tehát azt a részt is finanszírozni kell majd.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az egészségügy itthon nem nagy kaland, befizeted a tb-t ami nevetségesen alacsony és csókolom (ilyen 8k/hó). Az egy másik kérdés hogy ez kellő minőségű-e. Ha meg magánba is szeretnél menni akkor köthetsz biztosítást pluszban valahol, ez már persze egy borsosabb történet. Vagy csak alkalmi jelleggel amikor szükség van rá, befizetni az adott ellátást, ha az államiban nem boldogulsz.
-
válasz
j0k3r! #89582 üzenetére
Kicsit off kérdés : amikor eljön az időszak, az a "bizonyos" 10 év, hogy már a megtakarításaidból finanszíroznád az életed, akkor miként tudod ezt megoldani?
Pl. közös megegyezéssel elválsz a munkahelyedről, felveszed a 3 havi munkanélkülit aztán úgyis kitesznek belőle. Eddig értem, de utána egészségügy, az igazi nyugdíj számítása hogy lesz?
Vannak erre módszerek, megoldások? -
aujjobba
addikt
Erste hitelkártyára fut most ilyen 3 havi 0% THM easypay megoldás, hozzám hasonló fillérszexuálisoknak érdekes lehet.
Választasz egy 100ezer forint alatti tranzakciót, arra igényled, az eredeti tr. visszatérítik és kártyafordulókor terhelik a részletet.
Több is futhat egyszerre.Nem tudom meddig akciós, későbbi igénylésekre lesz majd lehívási díj és a THM se biztosan marad 0%, oda kell figyelni.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #89605 üzenetére
Ugyan úgy fog történni mint eddig, nagyobb bétájú befektetések lesznek, tehát nagyobb kilengésekkel, és egyelőre úgy néz ki hogy nagyobb hozammal is jár ez.
-
julius666
addikt
Akkor majd kivezetik a 18%-os O/N kamatot. Ha még utána is erősödne a forint ne adj isten, akkor max elkezdenek alapkamatot csökkenteni (valszeg már a bejelentés is elég lenne).
Az erősödés megállítására igen komoly arzenálja van a jegybanknak. Olyan ráadásul, amit szívesen be is vetne, mind a 18%-os O/N, mind a regionálisan kiugró alapkamat nagyon kellemetlen a magyar gazdaságnak, de szerintem személyesen a jegybank vezetésének is hatalmas tüske.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #89590 üzenetére
Attól, hogy hajtják az innovációt, még nem biztos hogy jó befektetések is lesznek, mert lehet hogy drágák, ezáltal rossz lesz a hozamuk.
-
balintdavid
tag
OK, szerintem iszom egy kávét, mert továbbra se tudok fogalmazni ezek szerint
Nem, deviza konverzió továbbra sincs webkincstáron belül, de közvetlenül tudod venni az eddigi 2 lépcsős folyamat helyett. (Eddig először pénzszámládra vettél eurót, majd abból pemápot. Most egyből veheted a pemápot devizakártyáról)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Óra topik
- BMW topik
- Kuponkunyeráló
- Milyen egeret válasszak?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest