-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Addel
senior tag
válasz
Attila2011 #127052 üzenetére
Van Lightyear topik, ott előbb kapsz választ, de szerintem vagy wise vagy revolut lehet a megoldás.
-
Attila2011
aktív tag
Hello! Lightyearnél nyitott TBSZ esetén hogy a legolcsóbb rátenni pénzt? Kártyáról fizetve 0,5%-ot ír. Utalásnál külföldi banknak minősül? Erste diákhitel számlám van, a díjtáblázat szerint utalásnak 0,345+0,3%-ot számít fel összesen, ha jól értelmezem?
Köszi előre is! -
jagermester
csendes tag
Sziasztok!
AVEM (Avantis EM) ETF-nek járt utána részletesebben valaki? Mennyire lehet az alternatívája egy alapvetően faktoros portfólió EM részének (pl. IS3N-t mennyire érdemes kiváltani/kiegészíteni ezzel)? Én erre a célra jelenleg vegyesen tartok IS3N-t és 5MVL-t, most rebalansz miatt mindenképp kellene vennem valami EM-et, ezért merült fel a kérdés. -
KIA Ceed
tag
válasz
KubanitoS #127043 üzenetére
FB-n érdemes lehet rákeresened (Lightyear közösség) csatlakoznod és picit visszaolvasni, rengeteg kérdésedre választ kapsz...
-
MrSealRD
veterán
Államkincstárnál van most valami ünnepi menetrend? 26-án DKJ-t váltottam vissza, és indítottam utalást a bankszámlámra. Azóta semmi előrelépés. Persze, tudom kari fa alól nem utalnak, de tegnap elvileg kijöhetett volna... Jó lenne, ha még idén be tudnám utalni NYESZ-re, de csökkenő esélyeket látok. Szerintetek ez még cipőkanállal beférhet? (Erstéhez utalnám be.)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
KubanitoS #127043 üzenetére
ITT ha letekersz, nagyjából össze vannak gyűjtve a szolgáltatók és áraik.
k* jól tetted hogy átraktad a webkincstárhoz "végre" amúgy az állampapirokat.
Magyar szolgáltatóknak magas a költsége, sajnos mindnek, max buyandhold-ra lehet jó.
A ligthyear is biztositva van amúgy 20k euróig és 500k usd-ig, az észt tőzsdefelügyeltnél, ami megbizható ugyan, de nem a világ legnagyobb ilyen cége ha helyt kell állni. De az MNB által is jóvá van hagyva hogy itthon gyűjtse a lóvét.
IBKR van még sok embernek, ez is hasonló mint az LY, de nagyobb, tőzsdére is be van vezetve, de 1 fokkal bonyolultabb, és több helyre ad bef. lehetőséget.
Az OTP szerintem 1-2 fokkal nehezebben mehet csődbe mint az LY, de ott meg macerás lehet az ETF, usa nemigen van, csak xetra, ha előfizetsz rá -
KubanitoS
veterán
Köszönöm szépen a hasznos infókat! Most nézegetem én is miről van szó, és ez a tbsz teljesen másként néz ki, mint gondoltam. Nem is állandó számla, csak segítheti a hosszútávú befektetéseket az esetleges adómentességgel, ha jól értem.
Ha nem akarok kockáztatni a Lightyeares TBSZ-szel és maradnék magyar szolgáltatónál, akkor melyik lehet az ajánlott bank? Én most OTP-nél vagyok, de most pakoltam át az értékpapírjaimat a webkincstárra, mivel az OTP elég pofátlanul magas számlavezetési díjakkal dolgozik. Gondolom egy ottani TBSZ sem lenne más...
-
Hmmz
aktív tag
válasz
KubanitoS #127039 üzenetére
Nem feltétel a TBSZ számla a nyitáshoz, de erősen ajánlott.
Van egy rakat video a lightyear-ról youtube-on, meg cikk is (pl kiszámolós.)
Én is most akarnék ott nyitni egyet, lehet neked már nem fér bele mindennel együtt idén, kb 1 munkanap mire jóváhagyják a nyitást, meg a tbsz, meg az utalás, stb.
Többen kockázatosabbnak tartják a lightyeart, mert nincs mögötte bank, "és abban a valószinűtlen esetben ha valami mégis történik", esetleg nehéz lehet rohangálni a zseton után, meg tallinba levelezni. De a tőkéd kisebb részére jólehet, kellemes a daytrade/swing pl a kötlségek miatt.Tbsz24-re csak a nyitás évében tudsz pénzt berakni, tehát még ~2 munkanapig kb. utána már nyithatsz 25-öst, csak arra tucc új pénzt tolni.
Ha 3-5 évig kivennél innen pénzt utána, azt csak úgy lehet ha az egészet feltöröd, és megadóztatod magadat a nav felé. Viszont számlán belül oda fekteted ahova akarod.
Állampapirnál is meg lehet oldani hogy adózzál, ha tbsz számlára veszed és feltöröd asszem, de nehogymá -
Hmmz
aktív tag
válasz
ad4m1337 #127018 üzenetére
Nem szükséges fiatalon állóra fékezni a dolgokat emelkedőn, de lejtőn sem ajánlott 250-nél kidugni a kormányt az ablakon a kanyar elött, valahogy félúton izlés szerint. (Mellesleg minél elöbb kezdesz félretenni mondjuk a nyugdijra, annál könnyebb gyűjtés és nagyobb lesz a halom.) Nekem pl. van mindaz amit felsoroltál (ráadásul pont kispesten, több is), de nem ötévés távlatban érdemes gondolkodni a megtérüléséről az ilyen etf-ekenek, mer vagy kevés lesz az idő vagynem. BTC már nincs, szerintem az eddig is olyan volt mint 19-re lapot húzni, és igen, eddig jöttek a kettesek sorba, de megeshet fogyóban vannak, és sorbanáll a hármas vagy egyéb lapok, továbbá nemhinném hogy túl sokat ér itt a fibonacchi vagy RSI. Még pl a teslánál se ért sokat a 80-as RSI, megjött Trump, Muskal karöltve, azt irány fel... Sőt a pmáp mizéria elött adtam is el ingatlant énis.
-
KubanitoS
veterán
Sziasztok!
Jelenleg állampapírjaim vannak, de a jövőben lehet próbálkoznék ETF-ekkel is. Ehhez ha jól gondolom TBSZ számlára lenne szükségem. Ezen írás alapján felmerült bennem, hogy akkor nyitnék egyet Lightyearen keresztül. Még egyszer: sötétben tapogatózom, ez ismeretlen terület számomra.... szóval lenne pár kérdésem:
1. A Lightyearen ajánlott nyitni ezt a TBSZ-t?
2. Ha most megnyitom, de majd csak pl fél év múlva akarok utalni rá, akkor is érvényes ez a szocho kedvezmény, mivel 2024-es nyitású a számla?
3. Feltételezem, ha itt vennék ETF-eket, akkor ezek is a TBSZ számlára kerülnének. Ha ezekhez hozzá akarok férni idő előtt, akkor ezt megtehetem? De akkor bejelentési kötelezettségem lesz a NAV fele, vagy hogy működik ez? Ugye állampapírpknál ilyesmi nincs... -
nort_on
senior tag
válasz
Blaymoira #127030 üzenetére
IBKR TBSZ ETN (BTCE+VBTC és VETH). De ha lenne normális adózás, mint a németeknél, akkor spot-on lenne, kizárva az ETN/ETP kockázatát. Pre-market / after hours (8-22) van, párszor használtam (pl március november között a swing-ek kapcsán, sokszor 0.5% spread, de volt 2.5% is, akkor nem, peak-eket így nem tudod kiszedni, de volt, hogy péntek-hétfőn esett 20-25%-ot (orderek bent), és azt hétfőn meg tudtam venni olcsóbban, mert hétvégén nem teljesült
). De mostanában, az USA ETF óta pl már nincs olyan nagy mozgás hétvégén, mint régen. Meg egyébként is hodli van (+sávos kilépő), így nem annyira vészes a dolog, nem 1-2 órás árfolyamra megyek, pár napig meg csak kitart majd. Egyébként sem a tetejét akarom eltalálni.
-
axioma
veterán
válasz
szabi__memo #127035 üzenetére
igazabol nem mentem utana akkor, 30-an bemegyek, de mar transzfer miatt
nekem mind1, mert devizakban kb. 13ezer ft ugyis ott van + 200-valamennyi vwce 1 db tbsz-en, a kulonbseg atutalasa ugyse erte volna meg... a nyesz marad, a szivas a semmire nem hasznalt fo ep.szamla dija lesz, de ez van, nem vag foldhoz
amugy sztem nekem rosszul mondta, en 2022 vegen fizettem be eloszor az biztos, de nem egybol inditottam a programot mert nem tudtam rola, marcius-aprilis lehet a lejarata [nem ex-randomos vagyok] -
aujjobba
addikt
válasz
szabi__memo #127035 üzenetére
Tortent, a lelepes mar dupla koltsegu, 10k/papir/szamla lett.
-
AMD Power
titán
Szerintetek mennyire lehet racionális a jövő nyári 450Ft euró? Minden "szakértő" ezzel riogatja a jó népet.
-
nort_on
senior tag
válasz
ad4m1337 #126998 üzenetére
Ha nem vagy fosós, akkor mehet a BTC is. Jelenlegi kockázati szinten és árfolyamon ilyen 10-20-30% hozamot a következő 4-12 hónapban szerintem el lehet érni (közben ugyanennyi mínusz is lehet...). Aztán zárni a pozit és várni a következő medvét (2026/27), ha továbbra is jön a 4 éves ciklus. Én legalábbis erre játszok. Aztán vagy bejön vagy nem.
Itt vannak a részletek, hogy kb milyen szinteket várok.
De ez tényleg csak hardcore harcosoknak ajánlott, saját felelősségre, mert egy pánik eladás miatt csúnya realizált veszteség is lehet...
De én ezen a szinten nem valószínű, hogy nagy pénzzel beszállnék, mondom ezt úgy, hogy az elmúlt kb 4 évben napi több órát foglalkoztam/foglalkozok ezzel és 99% kriptó portfólióm van (70% BTC, 30% ETH).
-
attiati
veterán
PMÁP visszaváltásnál azonnal jóváírják a pénzt webkincstári számlán?
Vagy T+2es? -
Linem
senior tag
válasz
peetie1 #127014 üzenetére
Igen, valóban 0,25% a különbség a MÁP+ javára. Az állampapírkalkulátorral jött ki 1 évre többre a FixMÁP levonással együtt, úgy hogy a MÁP+-ból nem volt levonás.
Én is gondolkodom melyikbe kellene majd pakolni. A negyedéves kamatok miatt a FixMÁP vonzóbbnak tűnik, mert a kamatokat egy időközben jobban jövedelmező befektetésbe is vissza lehet forgatni, ami többet hozhat, mint az alap 6,5%. A másik ami miatt jobban tetszik, hogy ha valamit közben tényleg kitalálnának, hogy nehezebben(vagy ne) lehessen visszaváltani, akkor nekem már az 5 év az hosszú lenne a MÁP+-ban. Rövidebb terveim vannak. -
ad4m1337
aktív tag
hat szerintem nem fiatalon kell behuzni a kezifeket es 5% forint kotvenyekkel bibelodni... forint atlagos eves romlasa 3% koruli elmult 10 evben... a 18% os pmap persze kivetel...
akkor mit vegyek, maradjon szerinted a no brainer pesti garzon vetel es kiadas? ez is egy jo alternativa persze, mivel a magyar lakossag nagy resze efele megy mindig, hiaba akarja az ember megvaltani a vilagot a tutti szektor etf -el ha a fidesz es a magyar lakossag csak pumpalja az ingatlanpiacot itthon...
ezert is gondolkodok ezen allandoan hogy magyar ingatlan vagy amit fentebb irtam btc etf, sp500 etf -el vegyitve (vagy msci acwi vagy egyeb nagyobb piacot lefedo etf)
-
Hmmz
aktív tag
válasz
DarkByte #127015 üzenetére
Nah jah, Én tökre megértem, hogy nem való mindenkinek a Rule-Of-Yesterday dalszöveg, de azért érdemes belátni hogy elenyésző kisebbségből lesz csak Elon Musk
-
pictigjis
őstag
válasz
AMD Power #127011 üzenetére
a kh-nal eleg sok napja nem volt konyveles, szoval tippem szerint zarolva van csak a penzed. meg fogsz majd lepodni (egyebkent elkepeszto, hogy sokaknak meg mindig teljesen homalyos, hogy mas devizaban torteno vasarlas eseten nem azonos a zarolasi es a konyvelesi arfolyam)
-
DarkByte
addikt
-
peetie1
aktív tag
válasz
Linem #127010 üzenetére
Az az 1 évre hogy jött ki? 5.5 a fixmap az 1% levonassal, 5.75 a map plusz.
Amíg csak 0.5% a visszavaltas a map plusznal, sztem abba jobb tenni ami esetleg kellhet hamarabb mint a lejárat vagy az ingyen kivétel és még 1 éven belül vagy. Éven túl már nem egyértelmű.
De persze számolgatni kell. Én is bajban leszek hogy a lízing díj utolsó részletét, amit 3 év múlva kell fizetni mibe tegyem majd a pmapbol... Mert pont olyan papír biztosan nem lesz ami akkor járna le, a kis prémiumos pmapban hiba lenne otthagyni, de még a 1.5%os pmapnal is jobban fogok valszeg járni a fixmap/map+/bmap valamelyikével.
-
Linem
senior tag
válasz
peetie1 #126991 üzenetére
Ha már valamilyen rövidtávú DKJ helyettesítő papírt keresünk, akkor nem jobban megéri a FixMÁP? Csak 3 éves, és negyedévente fizet kamatot, amit bármibe vissza lehet forgatni. Ráadásul, ha csak 1 évre tervezek, akkor még a levonással együtt is többet fizet, mint a MÁP+ levonás nélkül.
-
Blaymoira
tag
válasz
ad4m1337 #126998 üzenetére
Ismered a kockázattűrő képességed? Nem az a kérdés, hogy hajlandó vagy-e vagy sem, hanem mi van akkor, ha jön egy hirtelen -20-40%. Mi történik akkor, ha meglátod ezt?
A kockázattűrő képesség tesztelésre egyébként kifejezetten alkalmas a Tesla részvény vagy BTC. Az segít megismerni magad. Legalábbis én ezt csináltam játékpénzzel. -
AMD Power
titán
válasz
UberMutant #127001 üzenetére
Applikáción keresztül engedi a vásárlást. De azt nem írja,hogy mennyiért váltja át.
Bankkártyás fizetésnél.
413Ft egy euró így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OTP Bank topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós kamerák
- Adobe Lightroom topic
- Milyen alaplapot vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i5-1145G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Samsung 42" Full HD plazma TV eladó olcsón
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT HUN
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged