-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy mitől van az, hogy a Windowson a Firefox (Quuantum - 57) böngészőben a CTRL + number billentyűvel tudok váltani a megnyitott lapok között DE ugyan ez Linux Minten (és ahogy nézegettem más linuxokon is) ALT + number gombokkal történik !? Esetleg van valakinek erre valami megoldás ötlete ? Régebben a FF menu wizard kieget használtam, de a quuantumot már nem támogatja :\ Egyelőre nem igazán találtam más megoldást ami ezt tudná helyettesíteni.
Ugyan ez a probléma egyébként fent áll sajnos a Thunderbirddel is. (Habár ott mükszik a menuwizard)Egy másik kérdés, hogy a görgő klikkes görgetés se igazán akar működni. (Sehol az OS-en belül!)
Előre is köszi a segítségeket !Szerk.:
Hoppá! Még szerencse, hogy időben eszembe jutott a másik amit kérdezni szerettem volna.
Van-e lehetőség arra, hogy a Touchpadnak a (dell inspiron 3537 laptop) a gyorsítását TELJESEN kikapcsoljam ? Ugyan azt a érzést szeretném a touchpad esetében (is) mint a windowson, mivel még ha leveszem a gyorsítást nullára akkor is van egy minimális és engem iszonyatosan zavar
ezen leírás szerint már próbáltam nyílván a my mouse helyére a saját touchpadom nevét írtam be amit pedig a xinput paranccsal kértem el.
A touchpad adatai egyébként az alábbiak:
Device 'SynPS/2 Synaptics TouchPad':
Device Enabled (143): 1
Coordinate Transformation Matrix (145): 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
libinput Tapping Enabled (280): 1
libinput Tapping Enabled Default (281): 0
libinput Tapping Drag Enabled (282): 1
libinput Tapping Drag Enabled Default (283): 1
libinput Tapping Drag Lock Enabled (284): 0
libinput Tapping Drag Lock Enabled Default (285): 0
libinput Accel Speed (286): -0.926415
libinput Accel Speed Default (287): 0.000000
libinput Natural Scrolling Enabled (288): 0
libinput Natural Scrolling Enabled Default (289): 0
libinput Send Events Modes Available (264): 1, 1
libinput Send Events Mode Enabled (265): 0, 0
libinput Send Events Mode Enabled Default (266): 0, 0
libinput Left Handed Enabled (290): 0
libinput Left Handed Enabled Default (291): 0
libinput Scroll Methods Available (292): 1, 1, 0
libinput Scroll Method Enabled (293): 1, 0, 0
libinput Scroll Method Enabled Default (294): 1, 0, 0
libinput Disable While Typing Enabled (295): 1
libinput Disable While Typing Enabled Default (296): 1
Device Node (267): "/dev/input/event4"
Device Product ID (268): 2, 7
libinput Drag Lock Buttons (297): <no items>
libinput Horizonal Scroll Enabled (269): -
Roxkex
senior tag
Igen Én volnék az
Hát próbáltam már át lépni olyankor konzolra az általad megadott kombóval , de nem sikerült, mert ott is csak villog a kurzor és 10-15perc múlva se történt semmi.
Nem tudom, hogy várjak-e egyáltalán tovább... - De majd ha megint előkerül a probléma akkor tovább várok egy kicsit
Mivel a konzol nem nyílik és log-okat se tudok nézni. (?) - -
Roxkex
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje használom már a Mint 18.1-et és szeretem is.
De elég sokszor tapasztaltam már olyat, hogy dolgozok és néha amikor megnyitom a firefox-ot (vagy csak a háttérből előre hozom ismét) és megnyitok egy-két oldalt (mondjuk egy fórum, youtube vagy facebook) akkor az egész OS teljesen meg hal.
Ez alatt azt értem, hogy konkrétan semmit se tudok csinálni és az egér kurzorját ha mozgatom, akkor olyan képregény módba kapcsol mint a huzat (vagyis laggol).
Csináltam már olyat, hogy több időre (1-2 óra simán) ott hagytam a gépet hátha észhez tér és még az után se történt meg a javulás. (Vagyis ki volt fagyva továbbra is).
Most nem tudom, hogy itt az FF-el van-e gond vagy a Linuxszal, de egy dolgot tudok, hogy nagyon zavaró egy probléma, hogy ilyenkor csak úgy tudom helyre hozni, hogy nyomok egy instant reset-et.
Próbáltam már más kernellel történő indítással is és használattal, akkor is ugyanúgy megjelenik a probléma.A gép amin használom:
Dell Insprion 3537 i7-es szériaLinux verzió:
18.1 - Kernel 4.4.0-66Firefox verizó:
52-es FF (64bit)Nem tudom, hogy közületek találkozott-e már valami hasonló problémával de ha igen és sikerült valami megoldást eszközölnie minden lehetőséget elfogadok és próbálok
Előre is köszönöm, sziasztok
-
Roxkex
senior tag
válasz
Dr.FantastiK #7484 üzenetére
Nos, ez természetesen nekem is eszembe jutott már..
Csak erre egy olyan megoldás kéne ahol nem szükséges az, hogy újra rakjam a Mint-et. - Esetleg erre nincs valami ötleted ? -
Roxkex
senior tag
Sziasztok
Egy ideje már használgatom a Mint 18.1-et. Volt is már párszor újra rakva, mert szervizelés volt meg ilyesmi :\
De sajnos eddig mindegyik telepítésnél találkoztam azzal a problémával, hogy teljesen random 1-2-3 óra után (meló - programozás - android studio-ban + AVD-vel) és a laptopom (Dell Insprion 3537 i7-es széria) teljesen meghülyül. Ez alatt azt értem, hogy konkrétan csinálnék bármit és az egér konkrétan átmegy képregénynek a képregény módjába (magyarán laggol) - és konkrétan nem tudok csinálni semmit.
CPU felpörög. - Ilyenkro megszoktam nézni, hogy ír-e a gép a HDD-re (világit az ODD Caddy led-je) és csak reboot segít.
De hogy ha csak böngészgetek meg ilyesmi (sorozat, videók .. stb) akkor is van ez, hogy egy időköz után "halál" :\Valaki tapasztalt már egy-két ilyen vagy ehhez hasonló problémát ? - Vagy valakinek van ötlete arra, hogy hogyan lehetne megoldani ? :\
Illetve akad egy másik gondom is a Bluetooth-szal :\ Erről már részben beszélgettem itt az egyik kollégával. Azóta odáig eljutottam hogy a boot idején ki írja a gép egy pillanatra, hogy : "bluetooth local version info failed" - És továbbra sem tudok megtalálni semmilyen BT eszközt de a gépet viszont látják az eszközök.
Esetleg erre van-e valami ötletetek ? :\ - Friss telepítés után teljesen jó
- De rá tolok egy kernel updatet, meg a Linux Mint updateket és meghal az egész. Csináltam már azt, hogy ezeket nem raktam fel. ( kernelt) és akkor is rossz lesz egy két reboot után. :'(
-
Roxkex
senior tag
válasz
King Unique #7406 üzenetére
Eszembe se jutott, hogy Windows alól turkáljak a Linux particiójába :3
Egyébként pedig sikerült megcsinálni köszi !
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok!
Az ügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy adott egy 250gb-os háttértároló egység (SSD) aminek egésszén most a Linux található, viszont szeretnék kiszedni 120gb-ot programoknak és egyéb dolgoknak.
Windows alatt, ezt a lemezkezelőben megtudtam egy úgynevezett "zsugorítás" gúnynéven futó művelettel csinálni.
Valami féle alternatíva létezik linuxon is ?
(Sajnos az újra telepítés és ezzel a particiók felosztása másképp nem opció) -
Roxkex
senior tag
(Bizonyára én vagyok a szerencsétlen xD)
Sziasztok!
Az ügyben zargatlak titeket a baromságommal, hogy szeretném a Gimp-et egy kicsit customizálni (olyanra megcsinálni mint a photoshop) és istennek se találom az úgynevezett -> "menurc" fájlt amit felül tudnék írni az újjal (ami olyan mint a ps-ben)..
Néztem már rá kerestem már az egész rendszeren a gimp mappájára de egyikben sem találtam :\ - -
Roxkex
senior tag
Jah értem
- Olyan eset nem fordult elő, hogy nem futott a steam
Egyébként , akkor már érted hogy mi a gondom :\ - De egyelőre ez a legkisebb gondom, hogy nem ad ki képet magából a kicsike :\ -
MÁS:
Ugyanis most észleletem egy olyat, hogy maga a Bluetooth-om nem talál meg semmilyen eszközt. (Kerestettem vele a BT-s hangszórómat, telómat, órámat)
Eddig az órát megtalálta (pedig azt elvileg csak a telónak lenne szabad - de nem baj)..
Most, hogy szerettem volna használni a BT-s hangszórómmal egyből nem működik :\ - Keresgettem az interneten de nem találtam egyelőre megoldást. Hardveresen se szoftveresen nincs blokkolva az tuti.
(Windows alatt pattent - már ha nem számolunk a W10-es bugokkal)
-
Roxkex
senior tag
Sajnos a fent említett parancs se oldja meg a problémámat :\
Én Steam-en futtatom (vagyis ugye onnan) - de külön kulcsom nincs hozzá. De nem is szükséges pont a Terraria-ra gondolni. Megnézheted egy Heaven Benchmarkkal is .. - Azzal se jó a dolog, ugyan az a probléma.
Nagy sötétséget jelenít meg, hiába futtatom az -info val azt látjuk, hogy ugyan olyan mint ha minden rendbe lenne... egyszerűen csak a kép nem jelenik- Csak ennyi a kis "gubanc" -
-
Roxkex
senior tag
Nah!
Most úgy tűnik, hogy 18.1 alatt sikerült az AMD-vel való indítás. Egy "kis" gondocskával
Hogy ha AMD kártyával indítom (pl.: DRI_PRIME=1 ./Terraria - nem egy nagy játék de néztem a heaven benchmarkkal is) hogy nem jelenít meg semmit xD De azzal indul el. .. -.-"
Viszont a glxgears prime 1-el megy ... :\ -
Roxkex
senior tag
Ugyanúgy a vendor string az a xorg annyi a kül hogy a renderer string az gallium 0.4 on amd cape verde.
A többi csak verzióban tér el. -
Roxkex
senior tag
Live linux mint 18.1
a ketto parancs utan csinalja ezt.
Vagzis a dri prime 1 utan csinalja.A vgaswitcheroo kiolvasasra pedig az alabbi
0:IGD:+wr:0000:00:02.0
1IS:
ynOff:0000:03:00.0
-
Roxkex
senior tag
OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Haswell MobileCsak, hogy ne legyen egyszerű a dolgom ezzel a géppel
-
-
Roxkex
senior tag
Hát, akkor az után, hogy az azt kiírja megnéztem a DRI_PRIME=1 glxinfo|grep OpenGL parancsal és továbbra is vendor string -> intel
renderer string -> mesa dri intel ... -
Roxkex
senior tag
dmesg | grep radeon
dmesg | grep drm
Elsőt, ha jól értelmezem, akkor elvileg érzékeli a radeont. - De ne kövezz(etek) meg ,hogyha tévedek :\ -
Roxkex
senior tag
Hát így is csak az intelt írja ki
-
Roxkex
senior tag
És magát a hőmérsékletet hogy tudom figyelni ? (lent kép) - Elvileg így is mutatnija kéne de semmi :\
És fejlődés nincs (bár most heavennel nézem)
glxinfo|grep OpenGL - parancsal nézem futás közben akkor is csak az intelt mutatja- Félre értés ne essék, nem tervezek crysis 675428zni Linuxon
- Csak ha már van benne a jó öreg AMD használja is ha úgy van
Heaven-t basic grafóval futtattam, ott nem illene a 15 fps -
Roxkex
senior tag
válasz
ubyegon2 #7248 üzenetére
Amít ígértem azt (nem) tartom meg
Sikerült a problémám megoldása!
A probléma röviden:
Adott volt egy olyan "gond", hogy nem tudtam bizonyos programokat futtatni a Dell Inspiron 3537 laposomon a dedikált vidi karival csak az integráltal.A probléma megoldása: (lev258 kolléga segítségével)
1. Az Intel és az AMD driverek részei a rendszernek (ez meglepett - anno amikor utoljára mint-eztem akkor nagyon nem voltak)
2. Kernel frissítéséket át engedni (azokkal frissülnek a driverek - kérdés: mindig mehet fel a legfrissíebb a kernel frissítőből vagy csak amit feldob a frissítéskezelő?)
3. stabil mesa ppa -> Összefoglalóban
4. majd amit szeretnék indítani amd kártyával azt az alábbi commanddal indítom el terminálbol -> "DRI_PRIME=1 program" - esetleg eléréssel ha úgy van. Vagy csinálok hozzá egy indító ikont.Ennyi volna
További...
Sajnos a tearing-et nem tudtam teljesen megszűntetni. Bár nem olyanokat tapasztalok mint amiket YT-n láttam, hogy teljesen áttűnő lesz a program és széjjel villog az egész mint ha ki be húzgálna az ember egy hdmi-t- Hanem "csak" amikor görgetek (pl itt a hsz-k között) akkor átlósan egy csík szerűség van mintha szét csúszna és az egyik fele gyorsabb mint a másik.
Szerk.: Őőm, mégse vagyok annyira biztos abban, hogy átvált a másik kártyára, ugyanis csináltam egy glmark2 bench-et az intelel (az az nem használtam a dri-t) és az amd-val (azaz használtam a dri-t) és nem nagyon éreztem javulást.
-
Roxkex
senior tag
Okés! - Akkor majd később takarítok
- Most dolgozni vagyok :\
Köszi szépen a türelmet és a segítséget is- Nagyon szívesen használnám a Linuxot :3 - Mert szeretem mindenegyes dolgával együtt :3 - Melóra tökéletesen lehet használni :3 - Ha meg valami igazán hárd játékról van szó akkor go Windows és kész
Majd felkereslek privátban ha megvagyok
Nem lottóztam mégDe most azonnal indulok és ki is töltök egy szelvényt
(#7245) ubyegon2 Köszi a tippeket
De sajnos már próbáltam és nem vált be :\
-
Roxkex
senior tag
További fejlemények (?)...
Most annyit sikerült "elérnem" hogy valójában fennt vannak a driverek amik kezelénék az Intel / Amd grafikus kártyákat de sajnos a kettő közötti váltás okoz nagy gondot a rendszernek.
Kicsit olvasgattam az interneten és találtam ezt a "vgaswitcheroo" megoldást, amivel (elvileg) megoldható lenne a kettő közötti váltás. - Nos természetesen nem sikerült :\ Ugyanis kiolvastatom azt, hogy most mi van aktívban:
0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0
1:DIS: :DynOff:0000:03:00.0majd nyomom azt a commandot amivel (elvileg) át rakná a "DIS"-re ->
sudo echo DIS > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
de természetesen ez nem sikerül, ugyanis újra kiolvastatom és ugyan azokat az értékeket kapom vissza
További olvasgatások után találtam egy olyat, hogy ha Xorg.confban írom át a device-t akkor is Switchel (csak akkor manuálisan - de már ott tartok, hogy nekem nyóc hogy- csak switchelhessek a két device között) az AMD-re .. Ez meg is történt (elvileg) - csak annyi problémával, hogy ilyen esetben meg azt mondta nekem a rendszer amikor elindítottam, hogy a grafikus (xorg) felület nem indítható. Majd a Xorg fájlt (amit nagy kínszenvedések árán sikerült elkészítenem / elkészíttetnem a rendszerrel - mert az se ment olyan .... na mind1
) töröltem és mindenki happy .3 - Csak továbbra is az intel kártya az aktív...
Szóval, összegezve.
Amit szeretnék, hogy a két kártya között (akár manuálisan + ujraindításokkal - nem baj) tudjak váltani. És mind a két esetben ugyanúgy szépen lássam a kis fahéj felületecskét :3 (Xorg ne haljon meg..) -
Roxkex
senior tag
Hát, most ez a Crimsonos dolog van, azt töltötte le (elvileg) az oldalról .. De sajnos nem jó.
Nem - Habár két monitor van. (Laptop, amit kikötök a nagy monitorra) de nem erről van szó, hanem hogy maga a két videó kártya tudjon egymás között váltani. - Ez Windowson úgy megoldható, hogy felrakjuk az intel majd a amd videó kártya driver-t és innentől kezdve, az amd kártya beálításainál lehet módosítgatni, hogy mikor melyiket szeretnéd használni.Nos, valami hasonló a célom. - Ez természetesen azért lenne hasznos, hogy ha valami nagyobb grafikus gyorsító igényes alkalmazással dolgozok (Unity), vagy esetlegesen játszok akkor átkapcsoljak amd-re és minden sokkal jobb :3
Illetve (bár ez utóbbi lehet butaság), hogy sokszor tapasztalom azt firefox görgetésnél hogy a bal felső és a jobb felső sarokból ilyen "választó vonal" szerűség jelenik meg. Mint ha szét akarna esni a kép. És ez eléggé furi. Na meg azért az hogy egy 1080p / 4k-s YT videó laggolgat, az se tetszik :\ Bár ha 4K az még annyira nem zavar, mert azt nem nagyon szoktam nézni de azért egy FHD ... Nemááá :\ - Windowson is szokott ameddig nincs meg a rendes driverelés.
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Dell Inspiron 3537-es laptop (i7 + amd radeon 8850m-es kiszerelés) egy Windows 10 + Linux Mint 18.1 Cinnamon - Szeretném a laposban levő Intel HD4400 + Radeon 8850M videó kártyámat dual-ba (úgy mint windowson). Na már most ehhez felraktam már az Intel Drivert (elvileg) az Intel HD Graphics Intaller Tool (- lehet nem az a teljes neve de értitek) program segítségével. Majd emellé felraktam a az AMD oldaláról a Proprietary AMD drivert (próbáltam az ubuntu, linux nevezésűt is). Sajnos ez esetben teljesen kinyírja a grafikus felületet (X-Kiszolgáló).
Ezt már sikerült javítanom (xorg conf törlés) de ebben ag esetben meg a Cinnamon felület nem tud elindulni. De az amd catalyst software fennt van de maga a driver nem és nem tudom hogyan lehrtne megoldani hogy a kettő egymás közôtt tűrhetően tudjuon működni..Valaki tudna ebben segíteni ?
(Ezt kirakom a delles topikban is - a laptop specifikus esetleges hibái miatt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest