- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fotós kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- VR topik
- Hobby elektronika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
GTK2-ről átállni 3-ra elég melós, főleg komplex programok esetében. Viszont a 3 -> 4 átállás már sokkal könnyebben megy.
Tudtommal a GTK3 már csak karbantartási és hibajavítási üzemmódban van, új fejlesztéseket már nem kap. De ez is csak addig fog tartani, amíg a GTK5 megjelenik, azt meg ki tudja, mikor lesz. -
urandom0
senior tag
GTK4-nél tartunk
A Gnome biztosan GTK4-et használ, az Xfce szerintem még GTK3-at, a Cinnamon talán GTK3-at, nem tudom biztosan, és szerintem a Mate is GTK3-at. Az lehet, hogy Double Commander leragadt GKT2-nél, ez elég szomorú...@Edorn
A GTK és a Qt egyébként két különböző keretrendszer, amivel ablakokat, gombokat, és egyéb vezérlőket lehet rajzoltatni, illetve van még egy sor plusz szolgáltatásuk is. Ha GTK alapú asztali környezetet (Gnome, Xfce, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon desktop, COSMIC, LXDE, stb.) használ az ember, akkor érdemes GTK-s programokat használni, mert jobban illeszkednek a megjelenésbe, és mivel már be vannak töltve a memóriába a GTK-s komponensek, így kevesebb memóriát használnak, és gyorsabban is indulnak. A Qt-s asztali felületek a KDE és az LXQT, esetükben pedig érdemes Qt-s programokat használni.
De manapság, amikor az átlagos gépekben is elég sok RAM van, és amikor nagyon sok program hozzá magával a több száz megabájtos szutykát (lásd a sok Electronos vackot), a memóriahasználat miatt szerintem nem érdemes olyan nagyon aggódni.
A GTK és a Qt is elég jól optimalizáltak, mindkettő hardveres renderelést használ, nem szokott gond lenni a sebességükkel.Linuxon egyébként mindegyik fájlkezelő kezeli az FTP-t, és jellemzően az SFTP-t/Sambát/Webdav-ot és egyéb protokollokat is.
Notepad++-ra van egy csomó alternatíva. Látom, írták már Notepadqq-t és a Kate-et, mindkettő jó. Illetve ott van még a Geany, a Featherpad, a Linux Mint-féle XED, a GEdit, vagy a Gnome Text Editor, és a nagyobb nevek, VS Codium, Jetbrains Fleet, Sublime Text.
-
Edorn
senior tag
Az "Official – Nobara’s Custom themed version of KDE" verziót raktam fel.
Közben sikerült utánaolvasnom nem a Commanderre szűkítve és így már találtam infót, és sejtem, hogy mi is lehet ez a GTK/Qt dolog...
Qt6-os változatot felraktam (Double Commander). Valamiért hálózati meghajtó felcsatolás nem megy vele (ami viszont sima Dolphin-al megy). Ezt még ki kell okoskodnom, meg hogy miképpen tudom átállítani a betűtipusát, mert valami borzalmasan undorító...
-
-
fekete.puma
tag
válasz
Edorn #105181 üzenetére
Most már, hogy van AI érdemes kihasználni.
Két különbözőnek felteszed a kérdéseidet és összeveted a válaszokat.
Van amiben megszív@t majd, (bevizionál dolgokat és utána megmagyarázza) de sok mindenben hasznodra lehet.
Ne sajnáld a rendszert, kikísérletezz be kell gyakorolni, szétbarmolod legfeljebb utána újrarakod, nem munkahelyi gép...
Mentésből visszaállítást is gyakorolhatod, hogy az is menjen. -
Edorn
senior tag
Az mit számít (mondjuk Double Commander kapcsán), hogy GTK2, Qt5 vagy Qt6 verzió?
Próbáltam utánaolvasgatni, de kb mindenhol azt írják, hogy próba aszerencse, ha megy akkor jó, mit érdekel bárkit is, hogy milyen verzió... Illetve valami olyasmit, hogy a GTK2 gyorsabb, de ki akarják vezetni, de attól még lehet működni fog...
-
-
SSD, anélkül biztos elvérezne.
720p60
Az is csoda hogy megy.
??? 3000 frameből eldobott 100-at... Az semmi. Ráadásul ez egy 4K HDR videó. Mindig ezen tesztelgetek, Costa Rica 4k. Nagyon szép felvétel.
-
-
válasz
tordaitibi #105169 üzenetére
Én használtam egy időben TC, de igazából már régóta Windowson sem. FTP-zésre hasznos volt.
@Edorn : TC wine-n, DC, vagy gFTP. De mondjuk FTP-re kismillió GUI-s kliens van.
-
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #105174 üzenetére
Igen, Nobara lett végül.
Illetve NotepadQQ-t is, remélem hamarosan lesz időm tesztelni.
Már csak valami TotalCommander féleség kellene, amivel ftp-zni is lehet. A fentebb ajánlottakat nem találtam, bár még csak gyors keresésre volt időm, igyekszem este jobban utánajárni. (wine-ozni nem szeretnék, ha egy mód van rá)
Levelezőnek Thunderbird, ami win-en is volt.
Videolejátszásra VLC, ugyancsak win alapján... :-)
Böngésző Chrome, főleg a kismillió könyvjelző, meg egyéb szinkronizálható dolog miatt. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Notepad++ alternatívája a NotepadQQ
Tök ugyanaz, csak Linuxos.
sudo apt install notepadqq
Dißnäëß: a következő tipp 100 forint! -
Az lehet, de ez nekem Winen is kimaradt, én kimondottan utálom.
Ezért nincs is nekem TC. Se WC, ezutóbbi a WinCommandert akarja jelenteni, nem a toalettet.
Ezek miatt nem találkoztatok még itt a topkikba ezeknek a Linuxos változatára vonatkozó kérdéseimmel az utóbbi 7-8 évben mert nincs rá igényem. -
válasz
tordaitibi #105167 üzenetére
Amúgy a TC is jól megy Wine-al
Jut eszembe.
-
-
-
Edorn
senior tag
Tudtok esetleg linuxra ajánlani valamit Total Commander helyett? (valamit, ami a leginkább megközelíti a windows-os Total Commander-t)
Illetve windows-os Notepad++ helyett valamit PHP szerkesztésre? (vagy ebből van linuxos változat, csak én nem találom?)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105158 üzenetére
A kis P3 laptop kimegy a netre, 512 RAM+swap
, Debian i686 minimum install, de a kő minimum amit egy ssh-n kívül tudtam adni neki, foglal vagy 65 megát az OS a RAM-ból, XFCE működik, az alatt pedig van böngésző. Nyilván lynx az igazi
de rendes Firefox is megy, igaz, rettentő lassú, ph-zni lehet vele türelmesen
de inkább ne..
Viszont irc klassz, nyilván, .. régi idők BBS-eit is lehet nyomni, ilyesmikre mókás. Amúgy nosztalgia, ja.
W98/XP-nél többet tud egy minimál Linux vele ma már.
-
-
Amúgy a retro élménybe beletartozik a retro szívás is
Ja, én ezért engedtem el az XP előtti időszakot, pedig azért akkor is voltak érdekes hardverek és szép configok, csak hát na... Nem nehéz elkényelmesedni, a mai vasakhoz mérek mindent. 0 zaj, nincs merevlemez, már a kábelekkel se kell b*szakodni. Az OS szinte úgy felmegy, hogy hozzád se szól.
-
válasz
Dißnäëß #105153 üzenetére
Nem, ezzel azt mondtam, hogy AV1 képtelen gépen nem AV1-et kell nézni, van rá más módszer.
Nemtom, ha egy x5-8350-en elmegy a FullHD akkor egy Core2+iGPU-n is el kéne.
Facebook meg mindent megfeketet. Szar az egész.BTW nekem ezért volt kellemes meglepetés az Alpine, ugyanígy iGPU-s Core2-n lazán ment pár éve a FullHD (2022 még tuti azt a T400 használtam - annyi csalás, hogy abban volt egy Radeon chip is, ami ugyanúgy nem tudja az AV1, de néztem ezeket kikapcsolt GPU-val is).
Illetve ilyen mozis világítás, ilyesmik kikapcsolása YT alatt sokat tud segíteni. Desktop környezet kompozitálását kiütni, extrém esetben képfrissítést levenni. A legtöbbet a kompozitor kiütése hozza.
@Cpt.Pirk : Ja, ha az nem lesz, az nagyobb baj lesz
@Rowon : "Kompatibilitás módot raktak már az XP-be is."
Azt sokszor a hajadra is kenheted
Amúgy a retro élménybe beletartozik a retro szívás is -
válasz
Dißnäëß #105155 üzenetére
Valszeg visszaveszem tőle hamarosan és befogom valami régi retro-zásra.
Másra ezek már nem jól igazán, csak nosztalgiázni. Van egy P4-es configom, annál is ilyen 100 watt körül eszik a gép aztán ki se lehet vele menni a netre, mert nincs rá támogatott böngésző.Ezzel szemben az N100-as gépem monitorral együtt eszik 35 watt körül aztán a 4K videót lejátssza... Már nagyon elmentek az asztali gépek a miniPC irányába, mert azok is szokatlanul nagy teljesítményre képesek.
-
Mindenhez azt, amihez való
Tehát azok a játékok amik 98-ra készültek, vagy előtte, az 98, meg ugye abból még ki tudsz menni DOS-ba.
Kompatibilitás módot raktak már az XP-be is. Nem tudom, nekem nyűg a 98. Se feladatkezelő, na meg még egy ótvar USB drivert se tudtak belerakni a telepítőbe... CD-ről meg csak a socket 478-as gépek tudnak bootolni, a többihez floppyval kell szutykolni, hogy bootolni tudj. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105151 üzenetére
Ez sima Mint, egy Probook-on. Csont nélkül felmegy és klassz is. Csak a GMA950 még 2 generációval visszább van attól is, amikor az Intel VGA mint olyan, rossz viccnek számított. H.264 teljesen offolós, reménytelen bármilyen épkézláb médialejátszásra a gép - vagy visít, míg bírja CPU-ból.
De minden másra egész jó.
Oké, Facebook és többmegás salátakódú frontendekben nem valami bajnok, de elprüntyög.
Valszeg visszaveszem tőle hamarosan és befogom valami régi retro-zásra. Vagy töltikére, bár arra meg ott a Pi4 az öreg 640-es WD Black-el egy külső házban..
-
Dißnäëß
nagyúr
Nekem nem baj, nekem nincs öreg vasam. Kérdezd azt, akinek van.
Most ez olyan kérdés volt, hogy "gyerekek, a Szaharában ha kevés a víz, hogyan lehet vizet csiholni miből ? " - mondunk pár dolgot, aztán megkérdezed, hogy ja amúgy kit zavar az, hogy a Szaharában kevés a víz ?
-
-
Még ennél régebbiekre is felmennek Linuxok. Vagy éppen KolibriOS.
Persze retró vonalon a korabeli OS-ek mégis csak a valódi sztárok. Windows 98, Windows XP. Utóbbi alá én megmondom őszintén, hogy már nem igazán mennék, mert a 98-hoz képest az XP egy sokkal élhetőbb rendszer lett.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Az AV1 jó ideje megvan már csinálva, de még lófaxmainstream sincs. Még a HEVC-t is örülünk, ha életciklusa csúcsára tehetjük mostanság, na az pedig már relatív öreg, IT mértékkel. AV1-el sokáig lehet húzni.
De ez csak "jóslás" persze, de így gondolom.
Van egy AM2-es lapom, AGP-s. Csak azért fogok PCIe-re váltani, hogy beletehessek valami olyan karit, ami visz újabb kodeket, mint a H.264.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105144 üzenetére
Enyém P3-as és cserélhető, a legnagyobb van benne
, de a GPU az fix nyilván.
Ebben nem is tudom mi van, az utód laptopban (amit eladtam) C2D T7500 volt, Trident Cyberblade XP-vel, na gondolhatod...
Hugomé Intel Core i5-ös, valami 2000-es szériás Intellel emlékeim szerint, Intel GMA 950 integrálttal, hát a Linux Mint gyönyörűen megy, míg nem kell Youtube-ozni
Borzalom. Az sem cserélhető - mármint nem is tehető bele - pedig egy plussz mini PCIe slot-al és némi nyákon történő extra nyomvonallal megoldható lett volna. De a dedikált GPU-sokat is integrálják, úgy tudom, azaz nem a slot-ba pattintasz be "valamit", hanem forrasztott. Már a RAM is sok modellnél
, de ez más téma.
Szóval fogyasztói világ van, aztán ha vége, hiába lenne jó még erre-arra, dobd ki.
-
csixy
addikt
Én is megcsináltam egy C2D vasat ( Csak békebeli MBR-t tud, de azért is GPT partíciókat csináltam a benne levő SSD-re és Vinyóra) LMDE6-tal és tökéletesen jó általános otthoni használatra. Pöpecz!! [link]
-
Hát ugyanúgy kifut az AV1 is.
Ez mennyire igaz... a VP09-et is 2013-ban vezette be a Gugli, most már kezd elavulni az is. Az AV1 nagyon jó lenne, csak hát ahhoz is vegyél új gépet, mert... Amíg a tartalomgyártók túlnyomó többsége 1080p-ben gyárt, addig még van esélye az öreg hardvereknek is a pályán maradni. -
válasz
Rowon #105142 üzenetére
Az Alpine ugyanúgy általános disztró, mint egy Debian, csak inkább ilyesmire használatos, bár nem tudom, miért. Meg igen, beágyazott cuccokon.
Viszont ha megnézed, ugyanazok a GUI-k elérhetőek rá, mint bármire, szóval... jó ez. Gyenge HW-re inkább rakok ilyet, mint valami fullextrát. És nem is bonyolult.
(MIttomén, sudo Debilen sincs alapból. A leírásom fele amúgy is érintő meg ilyesmiről szól)
@Dißnäëß : Volt C2D lapos cserélhető videokártyával, csak... annak meg az az átka (meg iGPU-t hogy csinálsz modulárisra?)
P4 cserélhető procival : Akkoriban 99% olyan volt. Az Intel a 3. vagy 4. generáció óta nem ad ki laptop procit mással, mint BGA tokozással, azért nem cserélhető azóta.
Az igazán kemény ezek az Albacomp/Clevo/Kapok gagyi workstationök voltak, asztali P4 procivalMitől lesz egy mai gép használhatóbb 10 év múlva? Hát ugyanúgy kifut az AV1 is.
Nekem nem volt szívás a C2D lapos... -
válasz
Dißnäëß #105143 üzenetére
Ha azt modulárisra csinálták volna
Nekem van itthon olyan P4 laposom, amiben még cserélhető a CPU. Az után már valószínűleg nem sok ilyet dobtak piacra, minden egybe van, már a RAM is rá van forrasztva az amúgy teljesen trágya minőségű alaplapra. De nem akarok savanyú lenni, mert nem mindegyik készülék ilyen.
Szerk.: csak az arányaiban jóval drágább. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105140 üzenetére
Ezen öreg C2D laptopok átka a tetű GPU
Ha azt modulárisra csinálták volna anno (persze minek, ugye), és most lenne, aki gyárt valami szénné butított mini, hiperhatékony AMD/Nvidia GPU-t ilyenekbe, lehetne upgrade-elni és menne a YT FHD-ben.
Asztaliban könnyebb.. bekerül egy 1030 és fellélegzik minden.
Persze mindenre is nem jó, lásd W11, még 8G-16G RAM-al sem, de a Linuxok is a GPU miatt köhögnek általában. Ha értelmes dologra meg be lehet fogni őket, konzolon mókolni valamit, vagy verset írni Libreoffice Word-ben, ilyesmi, az tengerpartra a gyenge akksi idő miatt nem jó, tehát a mobilitás itt bukik, meg sajnos fogyasztanak mint állat ezek az öreg procik.
Volt C2D laptopom, nettó szívás.
Asztalim is, fokkal jobb.Egy mai laptop, ami tud AV1 kodeket, 15-20 év múlva korához képest használhatóbb lesz (feltételezzük, hogy megkímélt-megóvott marad), mint az öreg 2008 körüli C2D laptopok ma.
-
-
Teljesen jól megy az LMDE-vel. Alpesiből én csak a csokoládét szeretem, nem kínlódok szerverdisztrókkal desktopon. Öreg vagyok én már ehhez.
Délután mutatok pár képernyőképet, ha érdekes lehet a közösségnek.
Kapitánynak is egy visszajelzés lesz, bár úgy látom ő már beüzemelte az ügyfél gépét.
-
válasz
Rowon #105134 üzenetére
Azon az Alpine az igazi
Amin egy Debian már elviszi a böngészős FullHD-t, ott az Alpine 60-70% CPU terheléssel ugyanaztMondjuk full fapad, valamit valamiért.
@fekete.puma : "Milyen százezrekről beszélsz, mi szüksége rá általános használatra?"
Nézz egy átlagos új laptop árat.
Ha valamire van egy meglevő, teljesen jó HW, akkor hülye lenne az ember venni valamit helyette. -
válasz
fekete.puma #105135 üzenetére
Deh, Fluxbox... nem élvezem én a fájdalmat...
-
-
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
Amíg támogatott, addig támogatott. Összehasonlításnak pont jó.
Felőlem mindenki arra vált amire akarItt Debian van meg Alpine.
"A mai világban olyan kirívó dolog?"
Csak nem életszerű egy C2D-n.
Olyannal hasonlíts össze ilyesmit, ami a Core2-n nem CPU limit. Meg amire használnak is egy ilyet.
Egy irodai gépen böngészés, némi kisebb felbontású Youtube, meg produktív alkalmazások az érdekesek. És az sem érdekes annyira, ha a C2D lassabb valamivel, ha a gazdájának megéri, hogy nem kellett pár száz darab ezrest elkölteni egy másik gépre.@cigam : ?
-
csixy
addikt
A Core2 nem tudja sem a POPCNT sem az SSE4.2 utasításkészletet. A win11 ki fogja öklendezni magát belőle.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
4k-hoz kijelző se ártana
A mai világban olyan kirívó dolog?
Az. Kérdezd csak meg Vasti74-et -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Megvolt, dualbootot csináltam az új gépen anno mert mindig is Linuxoztak, de aztán erre megsértődött a gép ajándékozója, úgyhogy kénytelen voltam visszacsinálni és marad csak a Win11... Amíg volt a dualboot, addig igen, a Debian érezhetően gyorsabb volt.
A fordított összehasonlításnak meg nincs értelme, arra a gépre egy Windows 10 is sok lenne, még ssd sincs benne.
Nyilván nem 4K videókról meg hasonlókról beszéltem a böngészés alatt, hanem arról, hogy kivárható időn belül megnyílik a telex vagy az időkép honlapja.
-
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Minek
A 10 még támogatott. 4k-hoz kijelző se ártana.
Core2-re nem tudod tenni a 11-et. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na, ma hozzá kellett nyúlnom az ősöreg Debianhoz a valamikori közös képviselőm tartalék gépén, amiben még Core2 proci van. Vagy 10 éve megy már rajta ugyanaz a Debian telepítés (persze verzió frissítve), ennek legalább felét bekapcsolt unattanted frissítések mellett, idáig minden faja volt. Mostanra adódtak össze az apróságok, hogy valahogy két különböző nVidia driver is lett a gépen meg idő közben megszűnt a Skype és a repója is, szóval valami nem sikerült neki a frissítésnél és így a kernel is belehalt a frissítésbe.
Volt tartalék kernel a gépen, amit viszont nem tudtam elérni, mert a grubból nem lehetett előhozni se a shift, se az esc billentyűvel a menüt... Szóval chroot-tal bementem rá egy másik disztró alól, grubot átállítottam menüsre, aztán már a gépre normál módon bejutva a régi kernelt indítva töröltem a hibás kernelt, aztán az összes nVidia csomagot (hogy átváltsunk nouveaura), aztán reboot, frissítés, takarítás, etc..
Na a gép újra tökéletes, tartalék gépnek használják és az XP-s aknakereső, passziánsz meg a Space Cadet továbbra is gyönyörűen megy rajta Wine-val, de még böngészni is lehet... Érdekes, hogy van egy sokkal modernebb laptopjuk is Win11-el, de mivel az eléggé alap gép így érdemben nem érződik gyorsabbnak, hiába van köztük vagy 10 év.
-
válasz
Dißnäëß #105120 üzenetére
"Volt régen"
Na, az régen voltRealteken még mindig az a csoda, ha stabil, bármilyen OS-en
RTL8723BS...Ugyanolyan cucc, ugyanolyan Alpine, csak egy SBC és a tabletem. A SBC-n van wifi és Bluetooth. A tableten a wifi nagyon nehezen tud kapcsolódni, és lassú, BT egyáltalán nincs
Több főverzió óta.
A tabletnek ugye eredetileg Windows volt az OS-e, temérdek panasz a fifire... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #105114 üzenetére
Volt régen Debian alatt olyan nyűgöm, hogy realtek firmware-es 150Mbit-es TPLINK USB dongle-öm drivere el volt cseszikélve és megállt a forgalom pár perc után és se ki se be adat. Nem tudom, ez most is így van-e. Intel belsejű kütyükkel nincs gond és úgy tudom, Atheros-okkal sem, de a Realtek-esekkel sem - a zömével. Meg azóta lehet már ezt kiszögelték adott chipsetre is Debiannál (amire Ubuntu épül, amire meg a Mint).
Mindenesetre semmibe nem kerül kitenned Rufus-al egy USB stick-re egy Mint iso-t, vagy más Live rendszert, bebootolni live-ban és nézni, hogy működik-e legalább 1 órán át ahogy böngészgetsz, a wifi stick-ed.
Ha igen, nyertél
Ennyi... live módban próbáld ki
-
válasz
tordaitibi #105117 üzenetére
Ha meg már megtanult úszni, eldobhatja a karúszót meg az úszógumi Windowst és lubickolhat kényére-kedvére a Linux-tengerben
No most itt az a helyzet, hogy a fórumtársunk már pont öt éve tudná dobni az a fránya Wint, ugyanis azóta használ Linuxot.
Most szerintem csak a TP-Link wifi dongle működési esélyeire kérdezett rá.
Amúgy ezt a metaszinoníma dolgot nagyon jól nyomod!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #105117 üzenetére
Egyetértek! Miért kínozná magát az ember?
-
válasz
Ha le tudsz csípni a Win partícióból 30-40GB-ot akkor én az ideiglenes dualbootot ajánlanám.
A Win mellé teszed a Mintet, szépen ismerkedtek és ha véletlenül belefutsz egy gyorsan megoldandó feledatba, ami perpill nehézkes vagy hosszadalmas lenne Minten, reboot Win.
És ha van szabadidő, a feladatot megoldod a Minten is és így egyre kevesebbet kell a Win.Tudom ezt módszert itt sokan elítélik, dobjuk csak be a delikvenst a mélyvízbe.
Viszont aki nem tud úszni vagy csak kicsit, az így megutálja a vizet és el fogja kerülni, közelébe se akar majd menni a rossz élmények miatt.
Ha meg már megtanult úszni, eldobhatja a karúszót meg az úszógumi Windowst és lubickolhat kényére-kedvére a Linux-tengerben.aztaaa az aztán a metafora szinoníma ilyet se hittem volna magamról...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nehéz előre megmondani, mert a TP-Linkre különösen jellemző, hogy egy típusszám alatt többféle chipsettel gyártja a cuccait, attól függően mikor mit kap olcsóbban... Ki kell próbálni.
Ha elsőre nem is működik, jellemzően szoktak lenni megoldások.
Fyi, a Win10 LTSC támogatása még nem jár le. Az is egy opció. -
válasz
Fogsz egy live rendszert, és megnézed azzal, pendrive-ról fut, nem nyúl a telepített Windowshoz. Amúgy 99% hogy működne.
Hogy neked megfelel-e böngészni, azt meg tudod nézni a Live-ról is, vagy virtuális gépen. Ha megfelel, akkor is csinálhatsz dual bootot, és ha kell, akkor indítod a Windowst.
-
Sanyi.mTs
addikt
w10-nek hamarosan vége és sajnos a 7. gen intel cpu-val szerelt brand gépen nem támogatott a w11
linux mint cinnamon kerülne rá. böngészés, zenehallgatás (spotify), videó nézés lenne a fő felhasználás egy FHD monitoron. egyetlen gondom az usb-s wifi adapter (csak wifis hálózatra van lehetőség): TP-link Archer TX20U
ez működő képes lenne linux alatt? ha valami hardver specifikus dolgot kell megnézni/ellenőrizni ennek eldöntéséhez, akkor most még csak w10 alatt tudom ezt megtenni. -
Szerintetek meg lehet csinálni olyat, hogy egy OIDC provider mögé tenni Docker konténert?
Jelenleg úgy néz ki az itthoni cucc, hogy a home szerveren fut Nextcloud, meg pár alkalmazás, több Apache virtualhoston. Pl. egy Guacamole web gateway is. A Nextcloudon van egy OIDC provider, ami hitelesítést ad az alkalmazásokra, szóval a https://szerver:port/apps könyvtárhoz ha hozzá akar férni az ember, akkor az OIDC kér egy usert-jelszót.
Ha a Guacamole nem simán a webszerveren menne, hanem konténerben, akkor vajon van rá mód, hogy az Apache-n egy könyvtárban látsszon a konténerben futó cucc(Hm, konténerben levő könyvtár mappelése host könyvtárba, az működne?)
-
-
-
gregory91
senior tag
válasz
fekete.puma #105108 üzenetére
Írtam is egy szóval hogy a fb-ben megbízom? Azt is igyekszem mellőzni....
Ne írj már hülyeségeket....trollkodásból se!
Amúgy megnyugodhatsz a letöltők is,adathalászattal,vagy dekodoló vírussal karöltve.... -
gregory91
senior tag
válasz
fekete.puma #105092 üzenetére
"Valószínű, hogy online letöltővel is le lehet szedni, meg meg más módon is."
Az online letöltőkben nem bíznék meg... -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #105098 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest