Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz hcl #105183 üzenetére

GTK4-nél tartunk :D
    A Gnome biztosan GTK4-et használ, az Xfce szerintem még GTK3-at, a Cinnamon talán GTK3-at, nem tudom biztosan, és szerintem a Mate is GTK3-at. Az lehet, hogy Double Commander leragadt GKT2-nél, ez elég szomorú...

@Edorn
    A GTK és a Qt egyébként két különböző keretrendszer, amivel ablakokat, gombokat, és egyéb vezérlőket lehet rajzoltatni, illetve van még egy sor plusz szolgáltatásuk is. Ha GTK alapú asztali környezetet (Gnome, Xfce, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon desktop, COSMIC, LXDE, stb.) használ az ember, akkor érdemes GTK-s programokat használni, mert jobban illeszkednek a megjelenésbe, és mivel már be vannak töltve a memóriába a GTK-s komponensek, így kevesebb memóriát használnak, és gyorsabban is indulnak. A Qt-s asztali felületek a KDE és az LXQT, esetükben pedig érdemes Qt-s programokat használni.
    De manapság, amikor az átlagos gépekben is elég sok RAM van, és amikor nagyon sok program hozzá magával a több száz megabájtos szutykát (lásd a sok Electronos vackot), a memóriahasználat miatt szerintem nem érdemes olyan nagyon aggódni.
    A GTK és a Qt is elég jól optimalizáltak, mindkettő hardveres renderelést használ, nem szokott gond lenni a sebességükkel.

Linuxon egyébként mindegyik fájlkezelő kezeli az FTP-t, és jellemzően az SFTP-t/Sambát/Webdav-ot és egyéb protokollokat is.

Notepad++-ra van egy csomó alternatíva. Látom, írták már Notepadqq-t és a Kate-et, mindkettő jó. Illetve ott van még a Geany, a Featherpad, a Linux Mint-féle XED, a GEdit, vagy a Gnome Text Editor, és a nagyobb nevek, VS Codium, Jetbrains Fleet, Sublime Text.

• Edorn

senior tag

válasz hcl #105183 üzenetére

Az "Official – Nobara’s Custom themed version of KDE" verziót raktam fel.

Közben sikerült utánaolvasnom nem a Commanderre szűkítve és így már találtam infót, és sejtem, hogy mi is lehet ez a GTK/Qt dolog...

Qt6-os változatot felraktam (Double Commander). Valamiért hálózati meghajtó felcsatolás nem megy vele (ami viszont sima Dolphin-al megy). Ezt még ki kell okoskodnom, meg hogy miképpen tudom átállítani a betűtipusát, mert valami borzalmasan undorító... :DDD

Új hozzászólás Aktív témák