- A frissített, béta verziójú NVIDIA Apphoz készült az új GeForce driver
- Gondnokság alá helyeztetnék a Google Chrome böngészőt
- Megerősíti a platformfüggetlen sugárkövetéses tesztjét a 3DMark
- A Seenda ollós klaviatúrája a Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard nyomdokain jár
- Gamescom 2025: Itt a legújabb Gaming NUC
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
GTK4-nél tartunk
A Gnome biztosan GTK4-et használ, az Xfce szerintem még GTK3-at, a Cinnamon talán GTK3-at, nem tudom biztosan, és szerintem a Mate is GTK3-at. Az lehet, hogy Double Commander leragadt GKT2-nél, ez elég szomorú...@Edorn
A GTK és a Qt egyébként két különböző keretrendszer, amivel ablakokat, gombokat, és egyéb vezérlőket lehet rajzoltatni, illetve van még egy sor plusz szolgáltatásuk is. Ha GTK alapú asztali környezetet (Gnome, Xfce, Cinnamon, Mate, Budgie, Pantheon desktop, COSMIC, LXDE, stb.) használ az ember, akkor érdemes GTK-s programokat használni, mert jobban illeszkednek a megjelenésbe, és mivel már be vannak töltve a memóriába a GTK-s komponensek, így kevesebb memóriát használnak, és gyorsabban is indulnak. A Qt-s asztali felületek a KDE és az LXQT, esetükben pedig érdemes Qt-s programokat használni.
De manapság, amikor az átlagos gépekben is elég sok RAM van, és amikor nagyon sok program hozzá magával a több száz megabájtos szutykát (lásd a sok Electronos vackot), a memóriahasználat miatt szerintem nem érdemes olyan nagyon aggódni.
A GTK és a Qt is elég jól optimalizáltak, mindkettő hardveres renderelést használ, nem szokott gond lenni a sebességükkel.Linuxon egyébként mindegyik fájlkezelő kezeli az FTP-t, és jellemzően az SFTP-t/Sambát/Webdav-ot és egyéb protokollokat is.
Notepad++-ra van egy csomó alternatíva. Látom, írták már Notepadqq-t és a Kate-et, mindkettő jó. Illetve ott van még a Geany, a Featherpad, a Linux Mint-féle XED, a GEdit, vagy a Gnome Text Editor, és a nagyobb nevek, VS Codium, Jetbrains Fleet, Sublime Text.
-
Edorn
senior tag
Az "Official – Nobara’s Custom themed version of KDE" verziót raktam fel.
Közben sikerült utánaolvasnom nem a Commanderre szűkítve és így már találtam infót, és sejtem, hogy mi is lehet ez a GTK/Qt dolog...
Qt6-os változatot felraktam (Double Commander). Valamiért hálózati meghajtó felcsatolás nem megy vele (ami viszont sima Dolphin-al megy). Ezt még ki kell okoskodnom, meg hogy miképpen tudom átállítani a betűtipusát, mert valami borzalmasan undorító...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest