- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- OLED TV topic
- Hisense LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Raspberry Pi
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #92595 üzenetére
Ha nem értem félre a kérdést akkor a válaszom az , hogy a KDE és a Plasma egy egymásra épülő dolog. Olyan létezik hogy Plasma minimális telepítés, ami a legkevesebb KDE alkalmazást teszi fel, de az is tesz fel jópárat - ami a grafikus felülethez kell. Ez majdnem olyan pl.: mintha a múlt században 3.1-es Windowst, DOS nélkül akartál volna feltenni.
-
törölt tag
-
-
-
törölt tag
Nekem konkrétan tele a fütyi az összes asztali környezettel! Mindnek van vmi nyűgje, legtöbbször vmi olyan szolgáltatáshoz kapcsolódóan, amire semmi szükségem...
Megboldogult ifjú koromban olyasmikre cuppantam rá mint az IceWM, WindowMaker, Sawfish, most meg hogy 50+ évesen próbálom elhitetni magamról, hogy LinuxExpert vok, rámentem a pálcika-wm (hogy egy klasszikust idézzek) vonalra, főleg az Awesome és az Sway begyüvős. -
törölt tag
Ha netán wayland/sway párossal kínlódna valaki, és nem akar megvakulni (még jobban): redshift helyett gammastep...
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #92577 üzenetére
Linugzot még motoros boszorkányseprűre is lehet tenni, legalább is meg lehet próbálni. Csak furán néz ki ha a bal szemüregében dolgozik a nyelve, a szájával meg pislog. De akkor másik kernelt kell megpróbálni. FW cserével is lehet próbálkozni adott esetben, de lehet, hogy akkor a seprű motorja bedöglik.
-
K0zm0
aktív tag
Atya gatya, egy napig nem nézek be ide és mi fogad! 94 olvasatlan hozzászólás, Uby kötekedik (ezen mondjuk már nem lepődök meg
), már Mac-et vásárolunk..
.
-
válasz
#63718632 #92571 üzenetére
Igazad van, nem ide való. Egyszerű kíváncsiság volt bennem, hogy céges környezetben hogyan nézhetnek ki az Enterprise Linuxok, szívesen kipróbálnám azt, hogy milyen a munkavégzés egy ilyen disztrón. Egyszerű irodai munka + SAP, ezért is érdeklődöm irántuk, de akkor inkább hanyagolom itt a topikban a témát.
-
törölt tag
Ezek a disztrók nem ide valók a kezdő topikba. Egyiknek sem a kezdő hétköznapi ember, egyszeri desktopja a cél területe. A fizetős RHEL és ingyenes forkjai meg az Oracle is mind, mind a vállalati felhasználást célozzák. Otthonra tök felesleges azoknak, akik amúgy a munkájuk során nem ilyeneket hajtanak. Szerintem.
-
Most egyébként felraktam WM-re az Alma 9-et, egész jó kis disztró. Ha az EPEL repót hozzáadja az ember, akkor még vannak egész jól használható programok is szép számmal, amik telepíthetőek rá. Munkaállomásra szerintem jó disztró lehet ez (sok újat ezzel mondjuk nem mondtam, mert eleve annak használhatják nagyobb szervezetek).
-
törölt tag
Az Oracle szerint a RH bekaphatja (nyilván ők könnyen mondják), a Rocky fenntartja a bináris kompatibilitást, mert szerintük az RH-nak nincs igaza (ennek kíváncsi leszek a végére), az Alma ABI kompatibilis lesz (ez könnyen megy, az ABI-t publikálja a RH), a SUSE forkol és beépít a saját EL megoldásába...
Jó kis szappanopera, minden esetre a RHEL világ megszűnt a régi formájában, ennyi biztos. -
Valami egyébként az RHEL alapú disztrókról eszembe jutott, mintha valamelyik másik topikban írtak róla, hogy beszünteti a forráskód közzétételét az RHEL és az összes ilyen alapú disztró majd megszűnik. Van ennek alapja? A Fedora pl. elég népszerű, de az mögött meg pont a Red Hat áll.
-
Köszi, kicsit hülyének néztél most, de nem érdekes...azért mert nem annyira ismerem, még tudom, mi a KDE. Viszont aki itt leírja, tutira nem magára a szervezetre gondol, hanem a DE-re. Szerinted nem? Én amúgy magára a Plasma-ra gondoltam, amit azért KDE nélkül is fel lehet rakni.
Én az egész KDE-re értettem.
Kapitány fenti válaszával a szervezetre gondolhatott akkor és mégis én vagyok helikopáter?
fy
-
válasz
#02705152 #92561 üzenetére
Red Hatet is lehet itthon használni trial módban 2 hónapig, de ahhoz is ugyanazt a formanyomtatványt kell kitölteni (munkahely, vallása, vércsoportja, stb.) szóval valahol röhejnek érzem ezt az adatgyűjtést. De ha azt mondod, hogy ennek nyomós és érvekkel alátámasztható indoka van, akkor elhiszem.
-
törölt tag
Amúgy mi a f@kszom az a Tidal?
Skylake: Van úgy, hogy az ember tudja, hogy asztali rendszernek a Win10/11 magasan jobb mint a Linux, de mégsem érzi otthon magát rajta, ezért inkább szopatja magát Mr. Pöcstering és társai hüjjjjjeségeivel (ez volnék én)...
Amúgy meg kötelezően felrakom az Edget, és ezzel ott a jobboldali sávban meg is érkezett gyk. a teljes Wines életem Linuxra, konyhakészen!Rowon: Ha valami, hát az Oracle Linux nem otthoni használatra készült, szal rendben van a faggatózás (ők legalább odaadják, nem mint a RH).
-
válasz
CPT.Pirk #92558 üzenetére
Nem kötekedésből, komolyan kérdem, aki KDE fan, magát a KDE-t favorizálja vagy a Plasma-t? Nekem a Plasma nagyon bejön, össze is házasítottam kétszer is Cinnamonnal, elsőre nem volt egyszerű, viszont KDE-free volt teljesen, második alkalommal tök könnyen ment, viszont már pár KDE app is beúszott. De nem okozott semmi zavart ettől függetlenül, csak nem volt így olyan tiszta száraz érzés, mintha kijöttem volna a boltból egy vadiúj Mekkel a hónom alatt.
Erről a Mekről jut eszembe, hogy Mekkelekkednem kell, mert lánygyerek kinyitotta a fürdőszoba pipereszekrény üvegajtaját. Sajna maga a szekrény 90 fokban tolerálja ezt, nem is értem mi ez a sietség az amúgy másfél órás piperészkedés közben...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Skylake- #92551 üzenetére
Itt az a lényeg, hogy a te igényeidre is van rendszer, ökoszisztéma.
Nekem pl. amit itt leírtál, az nem jelent sokat, mert nem szeretem összekombinálni ezeket a dolgokat egyetlen céges felhőbe. Se a munkát a magánélettel nem vegyítem, de még az asztali gépeim Firefoxát a telefonomon lévővel sem szinkronizálom össze. Egyszerűen jobban szeretem, ha vannak határok. - Ha nekem holnap pegazussal feltörik a mobilomat (ami simán elő is fordulhat, láttunk már rá példákat), akkor onnan túl sok infót nem gyűjtenek be rólam.
A többi meg szubjektív. Nekem pl. a KDE asztali környezet nyújtja azt a felhasználói élményt, amit más rendszereken nem kapok meg.
-
válasz
-Skylake- #92543 üzenetére
Kiegészítettem már a majdnem szócskával, de egyébként valami félremehetett, mert ha kiraknád a jobb sarokba az X-et, akkor megúszhattuk volna az iStyle meg egyéb Mekes hirdetést.
De azért köszönjük!
Ami előtt mindig csodálattal hajlok meg, az az ilyen okosmondat:
Ahogy azon sem kell gondolkodnom, hogy van e linuxra, mert tudom, hogy nincs.
Csak különleges látóasszonyoknál fordult eddig elő, hogy azt is látják, ami nincs! Szerényebb lett volna azt írnod, hogy tudtoddal nincs vagy szerinted nincs... Mert ugye ha mégis van, akkor már az ember ezután nem veszik oly komolyan, amiket írsz. Ez van.
Ez a bemegyek a boltba és kijövök egy Mac-kel és azt szeretem szöveg szerinted mennyire életszerű egy Linuxos topikban? Én meg mást szeretek a gépeimnél, telóimnál...viszont ezt nem tolol sem a Mac-esek sem a Winesek arcába a topikjában.
-
Itt a gnome-os hivatalos neve, de anno én Baobab-ként láttam Mint Cinnamonon, most is default fenn van Lemezhasználat-elemző néven. Sok appot átneveztek Mint-en, mert sok nyekergés volt, hogy nem találják userek, mihez milyen app van és amúgy van ebben valami.
(úgy sajnálom, hogy kingurunk nem lett végül mégis Linuxer, most adna itt az érzésnek Mekes kománk témájánál)
-
-Skylake-
addikt
válasz
-Skylake- #92552 üzenetére
meg annyit, hogy egyebkent amit TE linkelsz oldal, annak ez az elso 4 sora :
Designed for advanced Linux® users working on more powerful hardware, Red Hat Enterprise Linux Workstation is optimized for high-performance graphics, animation, and scientific activities. It includes all the capabilities and applications that workstation users need, plus development tools for provisioning and administration.
Egyertelmu, hogy anyamat celozzak vele nem ? Aki vett a media marktba egy asus vivobookot aztan most megy haza telepiteni, mert RHEL alatt lesz majd tuti a facebook messenger.tenyleg, vicc nelkul ugy erzed hogy ezzel arra reagalsz amit en felvezettem ? tenyleg ezt erzed ?
-
-Skylake-
addikt
fizetni marmint miert ? a 80as telefonszam felhivasaert vagy bebattyogni egy istyle-ba ? a lenyeget akarnam megfogatni veled, hogy van ilyen opcio. ha bajod van a termekkel mint atlag ember aki elment es megvette, van hol segitseget kerj.
mondom, kit hivjak fel segitsegert ha atlagemberken bajom van az ubuntummal ?tenyleg elkeserito, hogy azt mondom az applenek van supportja amit julineni hasznalhat, te meg idejosz es azt linkelgeted, hogy lehet venni X szaz dollarert RED HAT supportot. ami netto nagyvallalati linux. gratulalok, itt egy keksz.
linkelnek ugyan ilyen supportot ubuntuhoz is legyszi ? amit a user felhivhat hogy helo ez meg ez a bajom. ugy mint ahogy pl belinkelhetem ide az apple vagy az ms telefonszamat amit fel lehet hivni es igy lehet kerdezni.
-
-Skylake-
addikt
en azt szeretnem egy szamitogeptol, hogy leulok ele es minden cuccom ott van ahol lennie kell. ezert van macem. amint bejelentkezek egy apple id-val macen, MINDEN ott van, minden crossplatform. egy boltbol kihozott macen, first login utan engem a kovetkezo fogad :
- minden uzenet, sms amim van azonnal a gepen van
- minden fotom ami van, azonnal a geprol nezheto
- minden ertesitesem ami a telefonra jon azonnal megjon gepen
- minden jegyzetem amim van, azonnal ott van az uj gepen
- minden kontaktom aki van, azonnal ott van a gepen, integralva mail-be, mindenbe
- minden eszkozom biztonsagi mentese azonnal ott van
- minden jelszavam, login credem , azonnal ott van, mind
- ha telon olvasok egy cikket ami tetszik, konkretan 1 gombbal azonnal megnyithato minden eszkozon, az 1 perce vasarolt macem-en is azonnal
- felveszek egy hivast a kocsiba, azt hazaerkezes utan azonnal folytatni tudom a mostmar 2 perces macem-en
- es kb reggelig tudnam irni, a megosztott appoktol kezdve a tomenytelen icloud funkcion at barmeddig, addig hogy amit itt leirtam mind eljatszhato egy 2 perces ipaddel is.amihez nem kell iphone :
- brutalisan magas vizualis/ergonomiai minosegu gyari appok, azt nemhogy a linux nem tudja, de az appleon kivul senki sem.
- hasznalhato app store es magas minosegu fizetos appok
- teljesen bleeding edge felepites (apple M), fantasztikus uzemido lapotpok eseten
- szubjketiven nekem nagyon tetszik es OBJEKTIVEN gyonnyoru design, fantasztikus ergonomia
- viszonylag jol felepitett termekpaletta
- ergonomia, ergonomia, ergonomiaEz kenyelmes (!) es azok akik nem azert ulnek gep ele, hogy hegesszek hanem hogy hasznaljak (ez a felhasznalo mint fogalom maga), azoknak ezek lesznek a fontosak.
Amit itt leirtam mondjuk ez a 7-8-10 dolog, ebbol melyiket tudja out of the box egy linux ? Melyiket tudja hegesztes utan ? Meddig kell egy linuxot hegeszteni ahhoz, hogy teljesen rendszerszinten olyan vizualis ergonomiad legyen mint egy mac eseten mondjuk ?
Es ertem, hogy jelszora ott van a bitwarden, jegyzetre a google note, fotokra a google photeo meg mittudomen. CSak ezt nem kapod meg, ez nem a rendszer resze, ez pont az a hegesztes ami a kulonbseg a "kinyitom es megy" es a "megoldhato" kozott.
-
Red Hatről jut eszembe... gondoltam felrakom WM-re az Oraclet kíváncsiságból, ha már annyi jót mondanak rá. Fel is ment, csak éppen a standard GNOME asztalon kívül semmi nincs hozzá, hanem regisztrálnom kellene egy Oracle accot, ami konkrétan az összes személyes adatomat kéri. Név, telefonszám, email, munkahely, beosztás (wtf?)... ez normális szerintetek?
-
BoB
veterán
válasz
A mac nem linux.
User elmegy, vesz egy macbookot, ha baja van ott egy 80-as szam az applehoz, lehet telozni. Bemehetsz az istylba, mittudomen. Linuxon kit hivsz ?
Ja hát ha fizetni akarsz (mert ugye a mac árába be van építve a szoftver is, win meg adott hogy fizetős), erre linux-al is van lehetőség ám, és egyből tudod hívni a supportot. Pl.: https://www.redhat.com/en/store/red-hat-enterprise-linux-workstation
-
Szerintem nyugodj meg, igyál egy sört, dobj be egy Snickerst. Tudom, van amikor sz*r az élet meg tele van a padlás frusztrációval, de nem kell itt hőbörögni.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Balerik #92544 üzenetére
aha ok, nem nagyon erted.
peti bemegy a boltba, megveszi a random gepet , hazamegy, felmegy az os, kell egy tidal. ez igy nez ki :
win : kinyitod, keri az ms fiokod, beirod, 5 perc mulva kesz, tidal.com -> download, nexnext finish, zene.
mac : kinyitod, keri az icloud fiokod, beirod, 5perc mulva kesz, tidal.com -> download, nextnext finish, zene.
linux : egy random a linux topikban GITET (GITET!) linkelget, hogy hogy tudom snap-bol meg flatpak-vol telepiteni valami masik randomnak a package-et (nem a tidal szoftveret, egy random ember webappjat), ami egy 3rd tidal webplayer egy appba csomagolva.figyi ok, tevedtem, van tidal linuxra....
sot amugy igy is lehet : [link]epp errol irtam az a nemegesz egymillio karakteres hsz-t, hogy ez faszsag, ez nem eletszeru. MEGOLDHATO, csak egyaltalan nem eletszeru mert egyszeruen magadbol indulsz ki es ez ooooooooooooriasi hiba. abbol indulj ki, hogy kuld el a feleseged a boltba hogy vegyen egy laptopot es mikor hazaer akkor adj a kis kezebe egy live mintet, aztan mond neki hogy a quest az, hogy a tidal elinduljon a gepen.
ha ezt megcsinalja eskuszom, hogy mindent visszavonok es bocsanatot kerek, de tenyleg. csak ez egyaltalan nem fenyeget, mert kizart, hogy megcsinalja, ahogy full kizart hogy anyam/apam megcsinalja (pedig szamitogeppel dolgoztak egesz eletukbe), kizart, hogy a parom megcsinalja, inkabb soha tobbe nem hallgat zenet. az is kizart, hogy ocsem megcsinalja. ez mind kizart, mert az ATLAG az az, hogy MAXIMUM tidal.com, de inkabb appstore.ez, amit linkeltel, gyakorlatilag legitimalja a mondandomat. lehet gepet hasznalni, megh hekkelgetni. a sok kocka mint mi szivesen basztatja meg minden, az emberek meg HASZNALNI akarnak egy eszkozt.
ha te tenyleg azt gondolod, hogy amit ellinkeltel az egyaltalan csak osszevetheto azzal, hogy a tidal.com-on rateneyerelsz arra hogy download, akkor nagyon sulyos gondok vannak fejben.
-
Azer nem az van, mert munka utan akarok egy gepet amit bekapcsolok es megy, amin rabokok egy appra es van, amire radugom a telot es done, amire megjonnek az sms-eim, amin latom a kozos jegyzeteinket, ami ele leulok, hasznalom, felallok.
Annyi ilyen disztribúció van, főleg az Ubuntu alapúak, hogy csak beülsz elé és csinálod a dolgod, a büdös életbe nem kell megnyitni a terminált sem, ha nem akarod, mindent elintézel grafikus felületen... Linux Mint, Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Maté, ZorinOS, ElementaryOS, Fedora, AlmaLinux, Linux Lite, MX Linux, Q4OS, még talán a Trisquel is, bár az a FOSS hadjárata miatt csak free szoftvereket enged. Beülsz elé és csinálod a dolgod. Azt még megértem, hogy Debianon barkácsolgatsz, de abból is a Stable olyan, hogy 2 évig csak használod, közben a háttérben meg engedélyezed a biztonsági frissítések automatikus telepítését aztán az is le van sz*rva.
Ha nincs valami Linuxra, akkor egyértelmű, hogy nem azt kell használni, de én itt érzek némi user errort is a szövegben. Nem meggyőzni akarlak, mert nincs miről beszélni, ha úgy érzed, hogy nem neked való a rendszer, akkor erőlködésnek csak nyögés a vége.
-
Balerik
aktív tag
válasz
Ez a kulonbseg, hogy amikor letoltok egy Tidal-t akkor egyetlen masodpercet sem kell gondolkondom, hogy van e mac-re mert egyszeruen evidens, hogy van. Ahogy azon sem kell gondolkodnom, hogy van e linuxra, mert tudom, hogy nincs.
-
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #92415 üzenetére
"Linux mindenre jó, ..."
"Legyünk már kicsit rugalmasak és modernebbek Linux alatt..."szerintem itt van egy sulyos felreertes. a linux konkretan addig tud alternativat nyujtani barmelyik (mac/win) masik rendszerrel szemben, ameddig meg tudod oldalnni ugy a napodat, hogy nem josz ki bongeszobol.
mert amint kijosz, akkor jon az hogy jaaaaaa.... hat eddig 3utools-al hekkeltem az iphonet, az csak winre van...jaaaaa, hat eddig gepen/telon/barhol szerkesztettem parommal a kozos jegyzeteimet, ja hogy hat az apple notes-hoz kell egy mac? jaaaa hogy eddig ha kijott egy uj jatek csak lekaptam es halo, hat most (linux) alatt azert en nem feltetlenul van igy...
es folytathatom orokke. annak, hogy a linux desktop (nem szerver, desktop) alternativa legyen az atlagjoskanak ahhoz ket ut van,
- 1: minden alkalmazas koltozik a webre es egy google chromeban leelheto egy elet, akkor ertelemszeruen tokmindegy mi az a rendszer maga amin az a google chrome fut. messzeb megyek, rendszer sem kell, egy egy pendrive meretu valami a monitor hatuljaba ami tud 4K-t es elvisz egy chromeot, problem solved, tulkepp nincs szukseg szamitogepre.
-2 : elkezdodik minden sw fejlesztese linuxra ugyan ugy, ahogy eddig winre, jon a tomenytelen mennyisegu random app a jatek cracker exe-tol kezdve a legutolso jutub downloader szarig minden.Akik itt ebben a topikban vagyunk minden, azok kozul mindenki szemtanuja volt mar egyszer, hogy milyen az amikor a fenti ket kitetelbol semmi sem valosul meg :
Windows Phone 7/8 (nyilvan itt sulyos kulonbseg, hogy a winphone-al szemben a linuxnak van vallalati felhasznalasa, tehat attol nem hal meg, hogy az atlagember szamara halott, mashol ugy ugy hasznaljak mint 30 eve is)
Ott pontosan ez tortent, nevezetesen hogy se nem webes volt minden app, se nem kezdtek el az ossszes retket atprotolni. Vegeredmenyben nem volt mit letoltson a user, igy nem is toltott le semmit, igy nem volt felhasznaloi bazis aki miatt megerje fejleszteni, igy nem is fejlesztettek ra normalis, igy nem volt mit letolts es konkretan korbeertunk, kalap kabat.En linuxon elek (munka netto linuxon, privat mac os ami egy csicsas linux) es teljesen egyhertelmu, hogy egy jo asztali linux van, a mac. Mert a mac az egyetlen, ahol legalabb minimalisan megvalosul az, hogy ide csinalnak emberek sw-t mert van egy merheto piac es mondjuk meg tud terulni. Ez latszik is, mert egyreszt nagyonsok professzionalis program elerheto, masreszt mar konkret konzol portok jonnek iphonera, macre , mert egyszeruen van mar mogotte akkora bazis hogy megerje csinalni. Linux mogott meg nincs, a cegnel a soksok szerverem nem bazis, azert senki nem fog VEGFELHASZNALONAK fejleszteni mert latja hogym ilyen sok debian szerver fut a vilagon, nincs kozos metszet.
User elmegy, vesz egy macbookot, ha baja van ott egy 80-as szam az applehoz, lehet telozni. Bemehetsz az istylba, mittudomen. Linuxon kit hivsz ? Nem akarok torzitani, erted, en sem hivom soha az applet, csak most beszeljunk a vilagrol, ne a kockakrol.
A linux by design mas mint a masik ket OS, korlatlan lehetoseget ad a rendszer felett, de cserebe elvarja, hogy at is lasd es ugy alakitsd az igenyeidre. Az embernek nem ez kell, nekem sem ez kell. Nem azert nem linux van otthon mert nem tudok vele dolgozni, heti 40 orat dolgozok vele. Azer nem az van, mert munka utan akarok egy gepet amit bekapcsolok es megy, amin rabokok egy appra es van, amire radugom a telot es done, amire megjonnek az sms-eim, amin latom a kozos jegyzeteinket, ami ele leulok, hasznalom, felallok.
Ebben a tekintetben a linux egy ertekelehetetlen szar, meg egy windows is sokkal sokkal sokkal tobb out of the box. Aztan persze ertem, ha elkezded hekkelni akkor azt csinalsz amit akarsz winen meg nem, csak en nem hekkelni akarom mert azt hekkelem eleget penzert munkaidoben.En nem tudom elkepzelni, hogy linuxot hasznaljak, ha tele lesz a faszom a mac-el (mert ugyan ez, az is RETTENETESEN limitalt mar egy winhez kepest) akkor megyek vissza winre es inkabb nezek minden nap egy masfajta ddl hibat vagy akarmit, de lesz egy gepem amin azt csinalok amit akarok es nekem , atlag embernek aki csak lehull a gep ele valamit csinalni, elhiherted ,hogy nem a talcam magassagat akarom hekkelni minden nap. Az meg mondjuk nem art, ha megtetszik a tidal, befizetek, aztan van egy kliens amit le tudok tolteni hozza. Ez a kulonbseg, hogy amikor letoltok egy Tidal-t akkor egyetlen masodpercet sem kell gondolkondom, hogy van e mac-re mert egyszeruen evidens, hogy van. Ahogy azon sem kell gondolkodnom, hogy van e linuxra, mert tudom, hogy nincs.
Es ha en lennek a Tidal tulajdonosa, ugyan ugy eszembe nem jutna 3 forintot sem kolteni fejlesztokre, hogy portoljak linuxra, mert ugysem lesz userbase, mert nincs piac.
Szoval jo a linux, arra amire hasznaljak (szervernek) es en egyaltalan nem allitom, hogy nem hasznalhato asztalinak, csak hasonloan hasznalhato mint a mac : ha nem zavar, hogy egy csomo minden nincs. Es mondom megegyszer, egy mac , ahol igenis zavaro ez, az meg mindig 10000x kenyelmesebb ebbol a szempontbol mint barmelyik random linux. Barmelyik.
-
growler
őstag
válasz
Warton #92536 üzenetére
Ezt talaltam rola az angol Manjaro forumon:
"ezek olyan firmware-ek, amelyeket régen szétosztottak. Ezek firmware nagyon specifikus hardverekhez, és általában modern rendszereken nincs szükség. Ha bosszantja ez az üzenet, telepítse őket az AUR-ból:pamac build mkinitcpio-firmware
AUR (en) - mkinitcpio-firmware 104
Ennek az üzenetnek az oka a tartalék kernel. Az initcpio mindent tartalmaz, míg az alapértelmezett kernel initcpio csak azt, ami a rendszeren szükséges." [link]Viszont, a Stable agi Manjaro, es az AUR hoszabb tavon nem
igazan jon ki egymassal. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #92539 üzenetére
Nezd meg ezeket is:
df -h
df -i
Melyiknel mutat 100% koruli erteket? -
válasz
sh4d0w #92534 üzenetére
Erre nem is gondoltam.
Ez egy kb. 10-11 éves laptop, szegényke még hdd-s, azóta van rajta egy gyári W7, ami jelenleg is hiba nélkül fut.
A Mint meg múlt év augusztusba lett mellételepítve.
Ezért nem is jutott eszembe szektorhiba, pont ott lenne ahova a Mint lett telepítve?
Ráeresztünk egy Hd Sentinelt vagy valami disk analize pogrramot a Win alól és meglátjuk.
Köszi a tippet. -
válasz
tordaitibi #92533 üzenetére
Uhh, ezek elég durva hibaüzenetek.
-
Warton
őstag
Csináltam megint egy frissítést Manjaron (sudo pacman -Syu -val), rendben lezajlott a dolog, viszont az alábbi dolgokat írta ki a frissítés végefelé:
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'qla2xxx'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'qed'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'qla1280'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'bfa'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'aic94xx'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'wd719x'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'xhci_pci'Egyrészt mi ez, kell-e vele valamit csinálni?
-
csixy
addikt
Szeretem a linugzot, többek között ezért is, bár lehet, hogy nem ajánlott az appimage használata. Ezzel a szép [yt.dlp egyszerűen] keringővel kívánok Boldog új évet nektek és Tibi Komámnak, mert neki volt baja a yt.dlp-vel.
-
válasz
tordaitibi #92533 üzenetére
Ez nem inkabb disk hiba lesz? 0 byte a szabad, mert a rendszer folyamatosan jeloli a szektorokat hibasnak...
-
Filelight, 5 éve használom, KDE tartozék gyárilag.
Teljes sikertelenség, a beteg Linuxmintes laptoppal.
3 órája szenvedek vele, egyelőre elég volt, a cimbim most indult el vele haza, mivel kell neki a lapos.
Uby te most ugord át ezeket a sorokat, saját érdekedbe,
azért vitte el a lapost mert van rajta egy Windows is ami még működik, azzal tud nyomulni ha kell
Komolyra, nem indul el a grafikus felület, minden gyári javítási kísérletre megfagy.
Ezeket a hibákat szórja:
Bármire nyomok, megfagy.
Az XKB beállítások nekem kínai, a kisalkalmazások tiltása után is lefagy, azt értem hogy 0B a szabad terület.
Kiléptem alt+ctrl+F3 mal konzolra.
Megnéztem a dir du parancsokkal, semmit nem látok ami elvinne 20GB-ot, ennyi a partíció.
A /home 346Mb azaz NEM az user szirszaraival van tele a lemez, de hogy mivel, azt meg nem mondom.
Valamelyik nap eljön még a lapossal és akkor ráeresztem a Ventoyos Ubuntumat, vagy egy Live linuxot, grafikusan hátha ki tudom szűrni, mitől fogyott el a tárhely.
Itt egy elég borzasztó fotó, hol a 20-ból 3Gb, ha a du jól számolt?
A sudo du -sh /* utáni lista.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #92528 üzenetére
Javaslom inkább a filelight-ot:
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #92528 üzenetére
sudo du -sh /*
(Egy kis idobe beletelik mig kilistaz mindent) -
válasz
growler #92527 üzenetére
Szuper. így jó köszi.
Mégegy, hogyan lehet mappákra lebontva ezt a / alatt kiíratni?
Így mint a dir de méretekkel?tibi@TibiXubuntu:~$ cd /
tibi@TibiXubuntu:/$ dir
0 bin cdrom dev home initrd.img.old lib64 mnt proc run snap sys usr vmlinuz
@128ssd_ubi boot core etc initrd.img lib media opt root sbin srv tmp var vmlinuz.old
tibi@TibiXubuntu:/$
A du helpjébe értelmes (nekem) kapcsolót ezt a -h, human találtam ami emberi léptékbe írja ki a méretet. A többi kínai. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #92526 üzenetére
sudo du -sh /var/log/*
? -
-
Balerik
aktív tag
Jogos. Most nézem, hogy ez a MPV media player-hez kellett, de az oldal ami segítséget adott a telepítéshez az Debian 11/10 hez van.
Akkor igazából ezt is törölhetem, mert úgy sem tudja használni/etc/apt/sources.list.d/non-gnu-uvt.list
Köszönöm a segítséget. -
BoB
veterán
válasz
Balerik #92523 üzenetére
Itt az a gond hogy hiányzik náluk (non-gnu.uvt.nl) a dists-ből a bookworm, ezért dob 404-et, szóval az ő oldalukon van a hiba.
Ez a fájl az: /etc/apt/sources.list.d/non-gnu-uvt.list
Ha kikommenteled az egyetlen sort ami van benne ez a probléma is megszűnik (vagy törlöd a fájlt). -
Balerik
aktív tag
Törölve. Ez maradt utána...
root@debian:/home/tibi# sudo apt update
Találat:1 http://ftp.bme.hu/debian bookworm InRelease
Találat:2 http://ftp.bme.hu/debian bookworm-updates InRelease
Találat:3 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security InRelease
Találat:4 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease
Találat:5 http://www.deb-multimedia.org bookworm InRelease
Találat:6 https://ramses.hjramses.com/deb/makemkv bookworm InRelease
Mellőz:7 https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm InRelease
Találat:8 https://mkvtoolnix.download/debian bookworm InRelease
Hiba:9 https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm Release
404 Not Found [IP: 137.56.243.190 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
-
-
BoB
veterán
válasz
Balerik #92516 üzenetére
Ebben a fájlban: /etc/apt/sources.list.d/mkvtoolnix.download.list csak ennyi legyen:
deb [signed-by=/usr/share/keyrings/gpg-pub-moritzbunkus.gpg] https://mkvtoolnix.download/debian/ bookworm main
A /etc/apt/sources.list fájl végéről nem maradt le semmi amit nem másoltál be ide?
Onnan törölheted azokat a sorokat amik deb-src -vel kezdődnek (vagy szúrj be egy # jelet a sor legelejére)Csinálj apt update-et hogy mi maradt.
-
-
Balerik
aktív tag
-
válasz
Balerik #92511 üzenetére
Elso lepeskent visszaallnek egy csak Debianos repository listara, src-ket kihagynam (hacsak nem forditasz onnan vmit). Utana elkezdenem felkutatni az addicionalis listakat es szigoruan egyszer adnam hozza a repokat. Ha megnezed a hibauzenetet, panaszkodik is az apt, hogy egy-egy cel tobbszor is be van allitva es egyeb bajok is vannak, amikkel meg sosem talalkoztam.
-
törölt tag
válasz
CsengődiGeri #92481 üzenetére
Felcsatoltad legelőször a /boot/efi-nek az sda1 partíciót, formázás nélkül? Szerintem azért nyavajog.
Egyébként az egész rendszer nincs 7GB sem telepítve, tehát a 25GB / ext4-el elég. Fel is lehet tenni a rendszert gond nélkül. -
-
Balerik
aktív tag
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
deb http://www.deb-multimedia.org bookworm main
# bookworm-updates, to get updates before a point release is made;
# see https://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ch02.en.html#_updates_and_backports
/etc/apt/sources.list.d/
deb-multimedia.list
google-chrome.list
makemkv.list
mkvtoolnix.download.list
non-gnu-uvt.listErről az oldalról telepítettem fel a programok nagy részét
multimedia; deadbeef; makemkv; stb... -
Balerik
aktív tag
válasz
sh4d0w #92507 üzenetére
Erről lenne szó, ezt szeretném rendbe tenni.
sources list -
válasz
sh4d0w #92505 üzenetére
Szerintem az Ubuntu sem alkalmaz hivatalosan PPA-kat, hiszen az pont Personal Package Archive
Félreérthetően írhattam akkor, nem az Ubuntu csinálja, de a saját hivatalos github-ra vagy ilyesmire felrakja. Ubuntus ft írta anno és tényleg vannak ilyenek. Ezeket azért biztosan megnézik biztonsági szempontból is. Hirtelen ezt találtam: Personal Package Archives for Ubuntu
Szóval csak kvázi hivatalos. Ezek szerintem megbízhatók, ha nem is az Ubuntu oldala vagy nem? Nem tudom biztosra, mivel Ubuntut sem használok és jó ideje PPA-t sem rakok fel.
-
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
BÚÉK mindenkinek!
Problémám a "sources.list" -mal.
Hogy tudnám rendberakni?
Hosszú listát ír ki a apt update után, nem szeretnék ide több oldalt beilleszteni.
Volt már szó róla, hogy miként lehet a fórumokba ,,hosszú" szöveget linkelni, csak én azt most nem találom. -
válasz
ubyegon2 #92496 üzenetére
Szerintem az Ubuntu sem alkalmaz hivatalosan PPA-kat, hiszen az pont Personal Package Archive - tehat ubyegon2 fejleszto csinal vmit, amirol ugy gondolja, hasznara van a kozossegnek, beleteszi a maga kis programjat.
Ezt a programot azonban senki nem ellenorzi biztonsagi szempontbol, hiszen nem a disztribucio resze, tehat fenti fejleszto ugy gondolja, hogy akkor mindenki, aki ingyen hasznalja a programjat, cserebe a CPU/GPU idejenek 30%-at az o BC banyaszatara kolti ezentul...
-
válasz
tordaitibi #92503 üzenetére
Jelzett igen, és rá kb. 5 percre meghalt
Ja értem, várt 5 percet...de ha a rendszer nem lép, várt volna 5 órát, 5 napot is. Nem akarom bántani, csak jelzem, van akinek az egyértelmű jelzések is kevésnek bizonyulnak. Nekik vagy Te, hogy helyrehozd a balhereségüket.
Azért a bálnaméretű hülyeséget ne szépítgessük már, akár cimbi, akár nem. Most komolyan, megkérdezed tőle, mire várt, amikor látta a jelzést?
Én tettem fel neki az Ubuntut, és az én szisztémám szerint, azaz maga a rendszer az csak a rendszer és minden létező user adat másik partícióra megy, a / szerintem 10-15Gb szabad hellyel rendelkezett még.
Ha nincs külön meghajtó, ahová töltöget, akkor hamar teletolja az üres helyet ezután is. Szerintem a /home és valóban a
/var
cache lehet érdekes, ahogy Wines kolléga írta.Ezért is kérdeztem terminálos megoldást.
Miiiiicsoda? Terminalos megoldást, Te? Nahát....
-
válasz
ubyegon2 #92500 üzenetére
"Hát ugye, ha jelzi a rendszer, de a usert ez nem érdekli, akkor egy idő múlva a rendszer is megvonja a vállát és lép!"
Nem vagy most fair.
Jelzett igen, és rá kb. 5 percre meghalt úgy hogy a böngésző volt nyitva 2 tabbal.
Akkor ez bizonyára user error, énnekem is halt meg így a rendszerem egyszer, a logfájlok 20GB méretűek lettek.
Okés, a cimbimet ez érdekelné, tegyük fel. És akkor van 5 perce hogy guglizzon, mi a fene is történhetett? vagy halandó mit csináljon ilyenkor, mikor nem az user fájlok híztak meg az ő hibájából, szerintem ő azt se tudja mi az a logfile.
Én tettem fel neki az Ubuntut, és az én szisztémám szerint, azaz maga a rendszer az csak a rendszer és minden létező user adat másik partícióra megy, a / szerintem 10-15Gb szabad hellyel rendelkezett még. Mármint a hiba előtt.
A duf köszi, ezzel kezdek.
Csixy, persze hogy lehetne de a Ventoyos svájcibicskám a melóhelyemen maradt bakker, ott használtam múlt év végén és ottfelejtettem. Itthon meg egy nyamvadt pendrájvom sincs amire rádobhatnék egy Live-t.
Ezért is kérdeztem terminálos megoldást. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #92497 üzenetére
Mindenképp a /var-ban keresgélnék először, illesmi módszerekkel:
Persze nézelődhetsz az egész fájlrendszerben hasonló módszerekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest