- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen széket vegyek?
- Egérpad topik
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
#33240320 #92389 üzenetére
Ezt csak olvasgasd. Egyelőre ne vágj bele, de van rá lehetőség, hogy ha van elég hely akkor Crouton script segítségével teljes értékű linuxot tehetsz a saját felelősségedre a Chrome mellé. De ne kapkodd el, olvasgass.
[ https://www.linuxinsider.com/story/how-to-run-a-full-linux-desktop-on-a-chromebook-176864.html ] -
válasz
#33240320 #92389 üzenetére
Semmi gond nincs, de igazából a Gpartedet eleve jobb live rendszerből használni. [link] Itt vannak a bootolható lemezképek, pendrivera ki kell írni és utána lehet is használni.
Egyébként mire kellett volna, melyik funkció? Lehet Chrome alatt másik program azt is tudná. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#33240320 #92378 üzenetére
Persze, hogy nem lehet neki adni. Hiszen ez egy preparált OEM-Debian-os virtuális gépet csinál neked.
Mivel Chromebook-hoz még nem volt szerencsém és a videó megtekintése után tudok csak némileg segíteni. Az én meglátásom a következő:
A Debian-nak a grafikus környezetét nem fogod látni. Csak konzolon tudsz bizonyos dolgokat elvégezni. Nem mindent mert ez egy korlátozott, virtuális környezet. Synaptic-ra semmi szükséged, ott van a LinuxApps-ban a csomagkezelő, szoftverkezelő. Onnan tudsz Linuxos progikat telepíteni.
A GParted sem kell neked, mert a virtuális gép csak a saját lemezét látja. A legelején kell jó nagy tárhelyet adni a virtuális gépnek.
Ismerkedni jó ez a lehetőség, de nem teljes értékű natív rendszer.
Ha a Chrome OS-nek lejár a támogatottsága, akkor ez a lehetőség is ugrik vsz. -
törölt tag
válasz
#33240320 #92374 üzenetére
Az a Debian a gépeden egy OEM install lehet szerintem. Amikor elindul a szűz rendszer, akkor kell megadni a user nevet, root jelszót, user jelszót. Bár működik a sudo parancs, így gyanítom, hogy root jelszót fel sem kínál. Ha mégis lesz olyan opció, root jelszó. Akkor add meg azt is, ne csak a user jelszót. A sudo nem fog ilyenkor működni, de egyértelműbbek lesznek a dolgok, jogosultságok terén.
-
törölt tag
válasz
#33240320 #92303 üzenetére
"A Debian 11 eleve rajta van a chromebookomon. Nem lehet rá feltenni, vagy leszedni rendszert. Van egy "fejlesztői mód", amiben lehet használni és kész. Az említett programok nem indulnak el terminálból sem. Hibaüzenet nincs. Valószínűleg valami tiltás lehet. Azért köszönöm a válaszod."
Ha ez a Debian Gnome felülettel van és nem változtattál a belépésnél, hogy Wayland vagy Xorg. Akkor a Synaptic probléma kipipálva, mert az Wayland-en nem megy csak Xorg-on.
Be kéne lépni Xorg-on. Ezt megtalálod mielőtt belépsz, kis fogaskerék ikonocska. Ott a legördülő menüben kiválasztod a Xorg-ot vagy X11-et.Próbálj root jogot szerezni a
su
paranccsal.Ja és tényleg! Ha ez a Debian rajta van a gépen, akkor mikor lett megadva a root és user jelszó?
-
-
-
Rimuru
veterán
válasz
#33240320 #92309 üzenetére
Ott egy VM/container-t kapsz, az adott rendszeren belul lehet hogy van root jogod de az nem hat ki a host rendszerre (vagy ha igen akkor az egy hatalmas securty risk - ala default docker).
gparted-et meg ilyesmiket alapbol elfelejtenem, max a synaptic-nak lenne ertelme. Ott az autentikaciot kell megoldanod hogy legyen hozza grafikus feluletet ami bekeri a jelszot - oszinten, ezt is elfelejtenem. -
válasz
#33240320 #92303 üzenetére
Nem lehet rá feltenni, vagy leszedni rendszert. Van egy "fejlesztői mód", amiben lehet használni és kész.
Sorry, tényleg volt szó itt erről néhány napja, nem ismerem a chromebookot sajna, akkor valami miatt nem működnek rajta az említett programok...
Nem lehet rá feltenni, vagy leszedni rendszert.
Ilyen létezik valóban?
(#92301) Rowon
CD olvasó helyére adapter volt a megoldás!
-
válasz
#33240320 #92281 üzenetére
Ami nem indul, terminalból indítsd, úgy lesz kimenete, amiból kiderülhet valami. Disk util önmagában nem indítható, nem tudom mi lehet konkrétan. Valami
inxi -Fxxx
kimenet se ártana, hogy ne legyünk vakon. Pastebinnnel!Te raktad fel a Debian 11-et?
(#92298) Rowon
Sok éve egy 768MB RAM-os Fujitsu Siemens laptobba is SSD-t raktunk egy komának, hiába mondtam neki, hogy ennyi befektetéssel már egy totál jó használt üzleti notebookot kapna.
IDE csatolós volt még benne a HDD!
Kicsit meglepett, mikor szereltem volna bele az SSD-t...
-
-
csixy
addikt
válasz
#33240320 #92228 üzenetére
Semmi különös. Először a bal felső ikont kattogtasd meg. Az lefrissíti az adatbázist, ugyanaz mintha a terminálba azt írtad volna, hogy sudo apt update. Most a jobb felső ikora katt , ... gondolom angolul search, magyarul keres lenne. Beírsz egy szót, vagy szó töredéket és listáz sok mindent, vagy csak egyet, vagy semmit. Keresd meg a sorok között amire szükséged van. Erre jobb katt és válassz a felsorolt lehetőségek közül. amikor kiválasztottad az összes telepíteni valót vagy eltávolítani valót, (de lehet ez vegyesen is) , akkor katt a bal felső belső ikonra és lőn csoda! Az eltávolításnál többnyre célszerű a kijelölés teljes eltávolításra lehetőséget választani. ... Na hajrá!
-
válasz
#33240320 #92211 üzenetére
Minimum alapokat nem ártana elsajátítanod, mert egy OS-t sem tudsz enélkül használni. Enélkül pontosan ilyen értelmezhetetlen kérdések jönnek...
Van is egy igen átfogó leírás előttem, neked is hasznodra válhatna...
Ha nincs kedved alapozni kicsit, hogy értelmesebb kérdéseket tegyél fel, akkor még mindig ott a Látóasszonyok topikja!
-
válasz
#33240320 #92200 üzenetére
Az apt search működik, de csak úgy, ha konkrét csomagnévre keresel rá. Ha nem ír ki semmit, az pedig éppen azért lehet, mert nem talál olyan csomagot.
Total Commander Linuxon nincs, csak annak alternatívái közül tudsz válogatni. Az ilyen alternatív programok keresgetésében jó segítség tud lenni ez az oldal: [link] Beállítottam a szűrőt. -
válasz
#33240320 #92168 üzenetére
Nem személyeskedik csak 10-15 éve segítget és megunja az ember mindent szájbarágni.
Kaptam én is épp elég hideget-meleget 5 évvel ezelőtt itt, és látod mégis itt vagyok
Valamint nem fog senki helyetted guglizni mikor Te is megteheted
Valamint ez Linuxos és nem Krómbukk topik, ennek ellenére ne mondd hogy lesz@rják a fejedet mert próbálunk segíteni.
Annak ellenére hogy pl. én még életembe a kezembe se fogtam chromebookot, és ezzel itt sztem. nem vagyok egyedül.
[innen szedd le ] a neked megfelelőt és tégy egy próbát elindul-e egyáltalán.
Ha nem, akkor én kiszálltam mivel megállt a tudományom. És ezért ne haragudj meg. -
-
-
-
-
csixy
addikt
-
-
-
growler
őstag
válasz
#33240320 #92118 üzenetére
Melyik felulettel akarod letolteni?
Pl. rakatt, a manjaro-xfce-23.1.0-231215-linux66.iso szovegre
es megjelenik a letolto ablak. -
-
Tim82
félisten
válasz
#33240320 #92095 üzenetére
Előbb nem néztem meg, de a growler linkelte oldal (legalábbis az első fele) valóban erről szól. Tömören: engedélyezni kell a developer módot, majd abban újraindítva az USB-ről boot-olást, majd csak ezután a Ctrl és U gombok együttes megnyomásával lehet USB-ről (így pendrive-ról) boot-olni.
Ha jól olvasom, a developer mód egy factory resettel is együtt jár, szóval kéne előtte menteni rendszert. Nem a Linuxszal fogod felülírni, hanem a developer módba kapcsolás jár(hat) ezzel.
(Jól agyon van bonyolítva egy "normál" notebook-hoz képest, ahol valóban csak egy gombnyomás lenne.)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nintendo Switch 2
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- Milyen széket vegyek?
- Egérpad topik
- Minden, ami JAZZ
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged