Hirdetés
- Redmi Pad 2 Pro / Poco Pad M1 - egy teszt, két lélek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik
- Az AI-piac kivégezte a Micronhoz tartozó Crucialt
- Milyen házat vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen egeret válasszak?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
A frekvencia definíciója különben középiskolai fizika.

-
-
-
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Jó, ez is marhaság, akinek volt már a kezében oszcilloszkóp vagy van némi fizikai affinitása, az tisztában van azzal, hogy a D/A átalakítóból nem ilyen négszögjel jön ki, már csak azon egyszerű okból sem, mert nem tud kijönni, mert ahhoz végtelen teljesítmény kellene.
Meg a kép készítőjének láthatóan a Nyquist–Shannon sincs meg. -
joghurt
addikt
válasz
Hieronymus
üzenetére
Szerintem az elméleti alapokon ne vitatkozzunk (legalábbis ne így)! "No Error" - gigaLOL, marketing. Végzett szakmám része az ilyen hibák leírása. Mondjuk ld. itt.
Amiről te beszélsz, az a mintavételi frekvencia (vízszintes tengely). Én pedig az adatábrázolás felbontásáról (függőleges osztás). Az általam leírtakat - ha jól látom - nem cáfoltad, csak szubjektív élményeket hozol be.
-
Haladunk. Végre a háromszög jelektől eljutottunk a négyszögig.Tekintsük inkább egymás melletti oszlopoknak.
Minél több ilyen oszlop írja le az adott szinusz hullámot. Annál több ponton határozhatjuk meg, tehát pontosabban az eredeti szinusz jel visszaállíthatóságát.Találtam egy képet, amivel lehet szemléltetni hol van jelentősége.
Nagyjából SD (mp3), HD (CD) és Ultra HD minőségű digitalizálás minőségét mutatják az ábrák.
Ahol két egységen át azonos a hangmagerősség kritikus a hangzásban. Ha három egységben, akkor a már be kell avatkozni a hangmérnöknek. Hallható a degeneráció.
Érdekes módon túlerősítésnek csúfolják a jelenséget. Miközben az alacsony hangerősségű jelek esetében kritikus.A saját tapasztalatom alapján. A CD és Ultra HD közötti hangzás eltérést csak olyan zenében fedezem fel, amit már sokszor hallgattam nagyon jó minőségben. Csak akkor tűnnek fel az apró eltérések és némileg mattabb a hangzás.
-
-
joghurt
addikt
válasz
Hieronymus
üzenetére
Maga a generált jel időben és értékben diszkrét, azaz négyszögletes (a fizikai korlátokon belül). A D/A konverter utáni aluláteresztő szűrő dolga épp ezeket az ugrásokat elsimítani.
De magának az A/D átalakításnak is van számtalan hibája, bizonytalansága, meg persze az ezekre kitalált ellenszerek. A hifisek nyugodtan vessenek a hörcsögök elé, de a 24 (és főleg 32) bites átvitelt én parasztvakításnak tartom. Gondolkodjunk csak! A 24 bit annyit jelent, hogy 2^23 ~= 0,8 millió a felbontásunk. Egy 0 dBm-es jel esetén ez mit is jelent? Hogy a legalsó bithez 30 nano(!)Volt tartozik. Hogy értelme legyen, az egész hangrögzítő rendszernek (mikrofon + előerősítő + keverő) ennél kisebb zajjal kellene dolgoznia.
16 bites felbontásnál ugyanez az érték 7 µV. Az sem túl sok, de némi jóindulattal elhiszem, hogy van olyan vájtfülű, aki ekkora zajt meghall.
-
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Az ábrával van más probléma is.
Ha az első két kijelölt pontot korrektnek tekintjük, a harmadiknak a másodikkal kellene egy szinten lennie.
A generált jel nem háromszög jel, hanem szinusz alakú.
Az érték helyett nyugodtan lehet hangerősséget írni.
Az egyik leglényegesebb dologról még csak említés sincs. A digitális zaj és annak csökkentése.A videó megtekintésére sajnos nincs időm. De értelmét sem látom ilyen bevezető után. Értem én, nagy segítség az AI. De legalább az alapokat kellene érteni.
Az ábra viszont kiválóan szemlélteti az összes elkövethető értelmezési hibát. Beleértve az időben visszafelé folyást. -
joghurt
addikt
A blogposztnak álcázott YouTube-reklámokat továbbra is megvetem.
-
ergoGnomik
tag
16 biten, tehát 16 érték-szinttel
Nem. 65536.Az analóg jeled az ábrán meg jó lenne, ha nem haladna visszafelé az időben. Lásd a harmadik fekete gombóc környezetét.
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Redmi Pad 2 Pro / Poco Pad M1 - egy teszt, két lélek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Lexus, Toyota topik
- Diablo IV
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- Netfone
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 8/128 GB Phantom White ÚJ, gariban cserélt! 6 Hónap Jótállás
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Samsung Galaxy Z Fold7 Jetblack 12/256 GB Használt, karcmentes Garancia 2026. 10. 24-ig
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi