- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tárgytalan, kb 1 hete a r8169-t blacklist-re tettem egy terminal paranccsal, most kitöröltem a /etc/modprobe.d/ könyvtárból és már villog a led leállítás után. Csak kb. 15 órám ment el vele, de legalább sok mindennek utánanéztem, megtanultam.
Sziasztok, wake up on lan-ban kérnék segítséget.
Ha kapcsolós elosztóról áramot kap akkor a gép, akkor villog a hálózati kábel mellett a led és ébreszthető. Ha Manjaro-ban hibernálom, felfüggesztem a gépet, vagy ha a windows-ban kapcsolom ki akkor is (másik ssd-re teszt miatt tettem fel, itt "Wake-On-Lan After Shutdown" engedélyezve van). Ha viszont Manjaro-ban leállítom a gépet, akkor kialszik a led és nem lehet felébreszteni.
Ezek vannak beállítva a gépen:
"dmesg | grep -i acpi | grep supports":
[ 0.452903] ACPI: (supports S0 S3 S4 S5)
[ 0.462993] acpi PNP0A08:00: _OSC: OS supports [ExtendedConfig ASPM ClockPM Segments MSI]"/proc/acpi/wakeup" fájlban (hálózati kártya):
PXSX S4 *enabled pci:0000:02:00.0"ethtool enp2s0 | grep Wake" kimenete (próbáltam Wake-on: "pumbg"-t és "g"-t is állítani):
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: mEzt is lefuttattam: nmcli connection modify "1. vezetékes kapcsolat" 802-3-ethernet.wake-on-lan magic
"/etc/default/tlp" fájlban "WOL_DISABLE=N"-t beállítottam.
Arch Wiki itt ír a wol-ról, r8168-as hálózatai kártya van a Lenovo Thinkcentre M72e Tiny gépben, biosban is mindent bekapcsoltam amit lehetett, pl. network boot-ot is, de így sem villog a led Manjaro kikapcsolás után.
-
válasz
Flowtation #65396 üzenetére
Értelek, kicsit hitetlenkedem is, mivel ott egy default telepített igen sokoldalú kétpaneles fájlkezelő, de nem használod.
Nézd meg, nincs-e kikapcsolva az Értesítések engedélyezése, néha idegesítő, de van, amikor igen hasznos egy-egy felugró kisablak.
hentes555
Live-ban indított Linux tartalmazza a Disks (Lemezek) alkalmazást, azzal is tudsz HDD-t vizsgálni, smart és teljesíményteszt is van benne. Viszont sok értelme nincs, azok a régi félterás 5400-as HDD-k halál lassúak, 7eft-ért már tudsz bele rakni egy alap SSD-t, hatalmas sebességbeli különbség lesz.
Előbbi javaslat helyett én a Mint 19 XFCE-t ajánlom, sokkal jobb a Xubuntunál, a Ubuntu Mate 18.04 is super. Ill PepperMint és LXLE, amiket érdemes megnézni.
-
lev258
veterán
válasz
hentes555 #65394 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy a telepítő (az ISO) pendrive-ra kerül vagy DVD-re. Persze máshogy kell kiírni, de az más kérdés.
Valamennyi különbséget biztosan tudsz érzékelni így is. Viszont egyik sem lesz egészen a valós, mivel ilyenkor főleg RAM-ból dolgozik, nem merevlemezről. -
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Barátnőm gépére szeretnék egy Linuxot rakni. Olyan célból, hogy a mostani Win 10 elég lassú, kb. másfél-két perc is van csak a bootolás, de úgy az egész használat közben is lassú, sokára nyit meg dolgokat, ha valami nagyobb alkalmazást pl. le akarok dobni a tálcára és megnyitni egy böngészőt, az is percekbe telik. Néztem a feladatkezelőt, ott semmi kiugrót nem látok, kivéve a HDD-t. Legtöbbször a CPU-RAM 50-60 % közt van, de a vinyó hallhatóan, érezhetően és láthatóan megy rendesen, pedig semmi olyasmit nem látok, ami ezt indokolná, sok esetben csak a böngésző fut.
Na nem is ez a lényeg, hanem hogy szeretnék kipróbálni rajta egy Linuxot is, hátha az pörgősebb lenne, csak azt nem tudom melyik DE lenne megfelelő, ebben kérném a segítségeteket.
Konfig:
C2D E6600
3 GB DDR2 800 Mhz
HD 6670
500 Gb hddIgények nagy vonalakban:
- általános használat, böngészés, youtube
- egyetem miatt sok Office fájl nézegetése
- egyetlen egy játékra lenne használva, amivel bnőm játszik, ez pedig a Combat Arms, ami Steamen keresztül is játszható Linuxon, ha jól láttam
- modern, szép felület ( LXFCE szinttől jobb)
- gyors, megbízható működés, jó lenne, ha túl sokat nem kellene állítgatni/javítgatni, nem nagyon vagyok otthon a Linuxos troubleshootingbanAmi így elsőre tetszett, az az XFCE és a KDE.
Szóval, ezek alapján ki melyik Linuxot és melyik DE-t ajánlaná?
-
válasz
ubyegon2 #65388 üzenetére
A kis felugró nem csak akkor van amikor leválasztod?
Rossz volt imént a válasz, valóban akkor ugrik fel, amikor leválasztom a Nemo-ban a bal oldali panelban.
(#65389) Flowtation
Ja, valóban! Néha elképedve olvasom, milyen marhaságokat írtam én ide tegnap......(aztán nem én, bocsi)
Anno King Unique avatarja volt az enyém is, de ő már akkora szagtekintély, hogy kénytelen voltam váltani.
Vagy azért sem láthattam mert most DCvel másoltam.
Min ha először is ezt említetted volna, később meg a Mint Cinnamon fájlkezelőjét.....mi van arrafelé?
zavar van a zerőben?
o
1
g -
válasz
Shyciii #65386 üzenetére
Mindig öröm olyant mutatni, amit valaki még nem ismer!
Amúgy ezzel az avatarklónozással jól összezavarjátok az alattvalókat.
(#65387) Flowtation
A Mintet mint DE-et a cinmanóval együtt értettem. -Sajtottam, csak kellett kis szurka-piszok.
A kis felugró nem csak akkor van amikor leválasztod?
Nem, de most sikerült elcsípnem az ablakot:
Ha nem látsz ilyet, akkor nálad a felugró értesítések le vannak lőve.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #65384 üzenetére
Na jó. A Mintet mint DE-et a cinmanóval együtt értettem. Nekem már ez a kettő összeforrt. Ezzel a pen dologgal tényleg nem találkoztam még, való igaz, hogy mindig megvárom amíg eltűnik az ablak. De ez nálam mindig is így volt, akár nc, mc, tc alatt is. A kis felugró nem csak akkor van amikor leválasztod? Nekem nem rémlik csak abban az esetben. Másolásnál nem, de lehet igazad van, majd megnézem délután, meg az nmont is.
-
King Unique
titán
válasz
ontheground #65366 üzenetére
Ha valaki a C-ből akarja a particionálatlan (unallocated) területet leválasztani, akkor nyilván hozzányúl. Ha máshonnan, másik partícióból, akkor nem. Amúgy meg nem kell egy ilyen átméretezéshez, pláne egy szimpla unallocated terület leválasztásához spéci live rendszer, mert többnyire megoldható Windows alól is annak beépített eszközeivel. Külső particionáló programokkal meg pláne, sőt azok tudnak restart után ún. PreOS módban is működni, ha esetleg valami olyan műveletet kell megoldani, amit a futó rendszer alatt nem lehet. Szóval nem kell ide GParted, ami particionálás tekintetében amúgy sem tud különösebben semmi olyat, amit az előbbi programokkal ne lehetne megoldani. Max. abban jobb, hogy többféle fájlrendszert, partíciós sémát, meg talán pár spéci beállítást támogat. Ráadásul a fórumtag jelenleg Windowst használ és adja magát, hogy ott oldja meg a partíció átméretezését, ahhoz felesleges NTFS-nél külön egy live rendszert bebootolnia. Egy másodlagos, jelenleg csak adattárként funkcionáló meghajtónál meg aztán pláne. Az meg a másik, hogy a Linux alól xy particionáló programokkal piszkált NTFS partíciónál jártam már úgy, hogy utána gondok voltak, ahogyan fordított esetben szintén, amikor Windows alól akartam Ext fájlrendszerű partíciót. Szóval nem minden esetben szerencsés keverni a kettőt.
-
válasz
Flowtation #65383 üzenetére
Látom felvetted ezt a rákérdezősdit.
Rendes DE? Hát a Mint nem az??
Nem!
Nem vagyok lemezek terén sem szagértő, de a régi lemezekben nem sok cache van, bár ez ilyenkor nem bizti, hogy számít.
Mi ez a pendrive trükk?
Ezek szerint még nem szívtál emiatt. Ha egy filmet átmásolsz pendrive-ra, akkor a másolást jelző csík végigmegy és 100%-nál a polgár örömmel ki is húzza! Időnként akár kampeca is lehet a pennek.
Amikor a fájlkezelő csíkja végez, akkor még a cache-ből tart nagyban a másolás, ez a komponensek sebességétől függően akár tarthat jó ideig is.A Cinnamon, mint DE (nem Mint) kis felugró értesítéssel jelzi neked, hogy még ne húzd ki és ha valóban vége a folyamatnak, akkor is jelzi, hogy most már kihúzhatod.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #65382 üzenetére
Nem, még nem oldódott meg. Más fájlokkal nem akarom, az a helyzet, hogy kikerültek a NASból a régi lemezek, újak be, és most így tudom legegyszerűbben felmásolni a tartalmat, jellemzően filmek, de van nem kevés kép is. Mással nem próbáltam csak a Mint saját fájlkezelőjével, a sima másolás-beillesztéssel. Mi ez a pendrive trükk? Rendes DE? Hát a Mint nem az??
Persze, ezt elfelejtettem írni az első hozzászólásban (lehet nem véletlenül
)
Mi az az nmon?
Az, hogy rég nem olvastam, azt is jelentheti, hogy minden rendben van/volt, működik szépen.
-
válasz
Flowtation #65353 üzenetére
Megoldódott már ez a másolós dolog? Más fájlkezelővel is próbáltad, ill más méretű fájlokkal? Ha azokkal is ezt a ritmust tartja, akkor egyszerűen átver téged a DC.
A pendrive-ra másolós trükköt alkalmazza, aminek sajna sokan be is dőlnek, szerencsére már rendes DE-k kiírják, mikor húzhatod ki a pent.
Nézegesd mondjuk nmon-nal, ahogy a másolás végén még cache-ből valóban befejeződik a művelet.
(bocs, ha nem írom ki a DE-t csak rövidítek, mert hát van ugye szövegkörnyezet is.....)
cca 1000 hszt. nem olvastam, ha közben volt téma, - ejnye, ezt rögvest pótolnod kell!
-
Flowtation
őstag
válasz
ontheground #65367 üzenetére
Szia!
Double Commander akart lenni...bocsánat. -
Rimuru
veterán
válasz
lev258 #65378 üzenetére
Szerencsere 32 bites loader be tud tolteni 64 bites linuxot is (nem ugy mint windows eseten), csak kezi munka kell hozza.
Űrvándor: Ez a szoveg tordeles nagyon zavaro, gondolom telefonrol irsz, de akkor se kell kezzel entert nyomogatni ha ugy latod hogy nem fer ki, a forum megoldja.
-
Űrvándor
tag
Sziasztok Pipo
W1-en múködik az ubuntu? Válaszokat előre is köszönöm.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
ontheground #65371 üzenetére
Megpróbáltam Filezillával is, ha jól sejtem sftp lenne az scp és még a kulcsokat is leszedte magától a routerről, de így sem enged be,
Hiba: Received unexpected end-of-file from SFTP server
Hiba: A kiszolgálóhoz nem sikerült a csatlakozás -
Laszlo733
aktív tag
válasz
ontheground #65365 üzenetére
(OFF)Köszönöm a válaszokat. Az scp protokolt használnám. Keresgéltem és a Krusader fájlkezelő elvileg tudja fish alatt, de valami kulcs generálás nem sikerül és így nem enged be a routerbe.(/OFF)
-
válasz
Kenderice #65368 üzenetére
Ne keverd a meghajtó és partíció fogalmakat.
A lemez az lehet MBR vagy GPT partíció sémával, de egy adott lemezt ha már inicializálva van, lehet partíciókra osztani. A Windows NTFS partíción van, ez evidens, de ettől még a lemezen lévő más partíciók lehetnek akármik is, mondjuk ext4, ami a Linuxnak megfelelő.
-
ontheground
tag
válasz
Flowtation #65353 üzenetére
Jelen esetben a DC mit takar?
-
ontheground
tag
válasz
King Unique #65363 üzenetére
A saját rendszerpartíciójához(C) kétlem, hogy hozzányúlna a Win. Nem kell félni a Gparted-től, szépen zsugorítja az NTFS-t is, de ha nagyon windows alól akarja valaki megoldani, vannak a neten maszek Windows live CD-k is, teli jó kis programokkal, én pl Minitool-lal méreteztem át anno őket. Azt hiszem, a Minitool-nak is van live cd-je.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #65363 üzenetére
Ja, most nézem nem rendszerpartíciót akarsz átméretezni... Ilyenkor már inkább opció a GParted, ahogyan Windowson az előbbi módon kivitelezve szintén. De ha van hely az SSD-n, akkor lehetne a Linuxot is arra telepíteni, nem tovább bonyolítani a külön fizikai meghajtóra történő telepítéssel. Ha pedig csak kipróbálni akarod első körben, akkor megteszi a pendrive-ról bootolható live rendszer, vagy virtualizálva futtatni (pl. VirtualBox).
-
King Unique
titán
válasz
Kenderice #65356 üzenetére
Volt korábban az itteni összefoglalóban is egy cikk, amiben szemléltetve volt a nem lefoglalt terület leválasztása a Linux számára, de eltűnt. Viszont a lényeg, hogy windowsos rendszerpartíciónál eleve inkább Windowson célszerű megoldani az ilyet a kötet zsugorítása opció használatával. Ha esetleg nem engedi a kívánt méretre zsugorítani, akkor pedig az AOMEI, Easeus, MiniTool és társai particionáló programok valamelyikével, amik nem mellesleg többet tudnak, mint a GParted.
-
csixy
addikt
válasz
Rimuru #65359 üzenetére
Igaz ,de a windows viszont nem sűríti előbbre az állományait és nem tud vele a kollega elég helyet felszabadítani. Viszont windowsból Easeus partiton master free pogrammal tud helyet csinálni. Ha letöltéskor email címet kérne, megeszi a formára stimmelő falcímet is.
-
-
Kenderice
senior tag
Üdv. Lenne egy kérdésem.
Ntfs partíciós hdd-re lehet linuxot telepíteni?
Van egy laptopom amiben van egy SSD amin win7 fut és egy 500-as hdd, aminek egy részén adatok vannak.
Erre a hdd-re szeretnék Linux Mint-et telepíteni de anélkül, hogy partícionálni kelljen a vinyót.
Megoldható? -
Rimuru
veterán
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Olyan programot keresek Deepin linuxra, mint Windows-on a WinSCP. Castum firmvare-t használok a routeren / Lede / és azt szeretném elérni azon keresztül. Wine használatával működik a WinSCP, de jobb lenne valami linuxos megoldás.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Rég voltam már erre, cca 1000 hszt. nem olvastam, ha közben volt téma, bocsánat. Azt szeretném kérdezni, hogy ha DC alatt másolok egy usbs külső vinyóról (nas egyébként csak most usbn van) hálózatos gépre (kábelen van minden) akkor a másolás sebessége tűrhető, 20-25 MB/sec, viszont amikor befejez egy file-t és elkezdi a következőt, rettentő sokat várakozik. Ez lehet 45 mp is. Kb 300 megás fájlokról van szó.
Mi lehet a gond?
Köszi! -
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #65338 üzenetére
Nálam rendesen megy normál Arch alatt. Töröltem a cache-t, letöltötte a netről az mc csomagot, és újratelepítette (már fent volt egyébként). Simán letöltődött, újratelepült hiba nélkül, csomagintegritás, aláírás rendben volt.
Próbáld meg lefuttatni ezeket:
pacman -Scc
pacman -S archlinux-keyring
pacman -S mcHa sehogy máshogy nem megy, akkor ideiglenesen a /etc/pacman.conf-ban a SigLevel-t tegyed Never-re, akkor nem ellenőriz aláírást.
-
válasz
ubyegon2 #65345 üzenetére
Épp a kérdéses program .deb telepítéséről is találtam hsz-t.
youtube-dl telepítése PPA és .deb használatával
(egyébként igazad van, ilyen részletesebb hsz-eket be lehetne rakni fentihez hasonló címekkel az Összefoglalóba is)
-
lev258
veterán
válasz
GreenIT #65347 üzenetére
A honlapot rosszul nézed.
Ismétlem. Van ott egy Ubuntu felirat (kattintható).
Ha rákattintasz, ott vannak .deb fájlok. Neked a saját rendszeredre való kell. A 18.04-es a bionic. Jó esetben felteszi mellé a szükséges csomagokat is, ha nem, kiírja mit kell feltenni.
A python egyébként része a rendszernek (sok dolog használja/használhatja), csak nem minden csomagja kerül fel alapból. -
-
GreenIT
tag
válasz
Rimuru #65343 üzenetére
Hopp, nem gondoltam, hanyfele jelentese van a ppa-nak, a mostani hasznalat alapjan en erre tippelek:
A Personal Package Archive (PPA) is a software repository for uploading source packages to be built and published as an Advanced Packaging Tool (APT) repository by Launchpad.[87] While the term is used exclusively within Ubuntu, Launchpad's host, Canonical, envisions adoption beyond the Ubuntu community.Koszonom, majd kiprobalom.
-
válasz
GreenIT #65342 üzenetére
Lehet telepíteni .deb fájlt terminalból is, de ott más parancsszerkezet kell, nem a
sudo apt install
, mert azt apt csomagkezelő a disztró csatolt tárolóiban lévő csomagokat kezeli. Inkább nézd meg ezt a régebbi leírást a Gdebi kezelésérőlMivel nincs saját tárolókban, így a .deb fájlt persze le kell először tölteni.
Ez is hasznos leírás a dpkg és az apt csomagkezeléséről.
-
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65341 üzenetére
Par napja telepitettem egy linuxt, es annyit tudok, hogy terminalbol sudo apt-get install a telepitesi parancs. Az pedig nem talal deb fajlt.
Hogyan mondjam meg a sudo-nak, hogy van egy deb fajl valahol a weben, es azt kellene telepitenie?
Az osszefoglaloban nem talaltam.:-(Emellett a weboldalon ott van fel tucatnyi masik program neve, hogy azok elofeltetelei (vagy csak az egyik kozuluk?) a program mukodesenek.
Hogyan lehet kideriteni, hogy mi kell a program sikeres mukodesehez? -
GreenIT
tag
Akkor egy osszefoglalo az eddigiekrol:
Linux Mint telepitve, de valamiert update par nappal kesobb mar nem mukodott es terminalbol se lehetett telepiteni simplescreenrecordert, mert "nem talalta". Webes kapcsolat rendben volt.
Ma hajnali kettore sikerult Ubuntu telepitest csinalnom, update-k lefutottak, simplescreenrecorder es kdenlive telepitve ubuntu webes tarolojabol. Eddig ugy tunik, minden szep es jo, de csak a tuzfalat kapcsoltam be, terminal hasznalatara mar nem volt idom az agy hihetetlenul felerosodott gravitacios vonzasa miatt.
Tovabbi kerdesek:
1. Kdenlive valoban profi videoszerkeszto masolatanak tunik, de a doksija alig 4 oldalas, lenyegeben csak arra jo, hogy elinduljon az ember.
Reszletes doksija van valahol elrejtve, vagy oktatovideokat kell keresgelni hozza?2. youtube-dlg vagy youtube-dl-gui telepitese kinai nekem, valoban ezen az oldalon a pythontol kezdve minden egyebet telepitenem kell, es utana python alol lehet csak telepiteni?
https://mrs0m30n3.github.io/youtube-dl-gui/#downloads3. Webes videokozvetites lementesere milyen programot celszeru telepitenem - esetleg mozilla firefox bovitmeny is megfelelo hozza (hiszen a bongeszovel kell megnyitni a weboldalt)?
-
Shyciii
veterán
Másnál is telepíthetetlen az mc (midnight commander) miután leszedte Arch vagy klónjai alól?
Ilyen frankó hibát ad:
error: mc: key "Alad Wenter <alad@archlinux.org>" is disabled
:: File /var/cache/pacman/pkg/mc-4.8.22-1-x86_64.pkg.tar.xz is corrupted (invalid or corrupted package (PGP signature)).
Do you want to delete it? [Y/n]
error: failed to commit transaction (invalid or corrupted package (PGP signature))
Errors occurred, no packages were upgraded.pacman-key -t refrsheltem, de mindhiába.
-
Iginotus
addikt
válasz
lev258 #65336 üzenetére
Nem veszem rossz néven és a semminél kicsivel többet értek mert otthon van egy ubuntu serverem kb 10 éve üzemel stabilan torrent kliens ftb-re mediaszerverre. Szóval azon fogalmam van róla, de ez megfogott
Illetve valóban nem napi szinten használom szóval egyszer beállítottam googlizva, és azóta sem nyúltam hozzá. (még mindig 14-es ubuntu van rajta)
A megoldás egyébként alaplapcsere lesz mert másik alaplappal és a HIVEOS-el nincs ilyen gondom.
Ezt a mining expertet meg megy vissza alzába.... -
lev258
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #65332 üzenetére
Kernelt azt lehet frissíteni, de akkor előbb szedje le az AMD zárt drivert először. Majd miután kernelt frissített (pl. ukuu-ból), utána már a friss kernelen futva telepítse a LEGÚJABB zárt AMD drivert.
De jó lenne tudni azt is, hogy konkrétan milyen GPU-ról van szó.
Abban viszont most kivételesen egyetértek veled, hogy nem jó ötlet felgányolni ilyen yurigagarin vagy ki a tököm ez féle random embernek a csomagját. Hiába AUR-os, már Archra sem biztos, hogy feltennék ilyet (ez nálam virágnyelven azt jelenti, hogy tuti nem tennék), de Ubuntura már végképp gáz ilyet rátukmálni, az egész más disztróvonal, más frissítési mechanizmust használ (kiadás alapú), más csomagkezelő, más csomagnevek, stb.. Ez tényleg olyan szintű gányolás, amit nem javallott megejteni, mert ha még működik is rövid távon és nem lesz belőle azonnal baj, később hosszabb távon garantáltan csak a szívás lesz vele.
Mondjuk az is igaz, hogy az ő use-case-e elég speciális, mert 6 kártyát használ egyszerre. Ebben az esetben meg azt tanácsolnám, hogy lehetőleg dobja az Ubuntut, és tegyen fel helyette Manjarót, akkor ez az AUR-os csomag is könnyebben felmegy.
-
-
lev258
veterán
válasz
Iginotus #65331 üzenetére
Mint írtad, mókolt BIOS-t használsz. Könnyen lehet, hogy abban van a bug.
Annyit megpróbálhatsz, hogy Ubuntura frissebb kernelt teszel fel, ez nem nagy munka. És azzal tesztelheted pár újraindítással.
Szerk.: Ne akarj kernelt frissíteni. A zárt AMD driver nem szereti. A tanácsom az, hogy ne csinálj semmit. Ehhez az összeállításhoz jobb, ha nem nyúlsz hozzá. Majd egyszer biztos frissítik. -
Iginotus
addikt
válasz
lev258 #65330 üzenetére
Magas LOAD avarage, lassú response time, és pár perc múlva kifagy a rendszer.
És jobb esetben rebootol ahol ismét jön a hiba. Rosszabb esetben csak áll és áramot eszik.
Ha kikapcsolom és bekapcsolom az első indítás mindig jó! Együtt lehet ezzel a hibával élni de kellemetlenHIVEos-t használok. Ez egy Ubuntu bányászatra kifejlesztve. AMD driver verziója 18.10 a kerner verziót nem tudom megmondani. Tudok hozzá teleconsole elérhetőség linket, ha nagyon kíváncsi vagy és megnézheted közvetlen a gépen is.
-
Iginotus
addikt
válasz
lev258 #65328 üzenetére
Van egy hiba a kernelben...
B250 MINING EXPERT - alaplap és ubuntu kombója AMD GPUkkal 6 GPU felett. Minden reboot után kijön
ez a hiba: DRM:SDMA_v3_0_ring_test_ib [AMDGPU] * error amdgpu: IB test timed out
*ERROR* amdgpu: failed testing IB on ring 10 (-110)
Itt és Itt találtam hozzá infót. És azt írják hogy ezt kéne telepíteni... De nem tudom hogyan.Ja igen ami még plusz infó mindegyik kártya BIOS módosítva van ezért a nem gyári BIOS miatt jön a hiba. Pontosabb infót nem találtam sehol.
Azt szeretném elérni, hogy ne jöjjön ez a hiba
-
Iginotus
addikt
Sziasztok Ubuntura szeretném ezt felinstalálni:
https://github.com/yurikoles-aur/linux-amd-staging-drm-next-git
De az összefoglalóban is említett parancs
"sudo apt-get install https://github.com/yurikoles-aur/linux-amd-staging-drm-next-git/linux.install"
Nem megy.
Tud valaki segíteni hogyan is kellene ezt?
Köszi -
8zabi
őstag
válasz
herdsman12 #65319 üzenetére
Ubuntu LTS kernel a 4.15 [link]
-
herdsman12
őstag
Mi az, hogy a Linux Mint aktív kernel 4.15.0-43, (A támogatás lejár majd: április 2023), de lenne egy újabb (?) 4.18.0-13 (A támogatás lejár majd: augusztus 2019)?
Elnéztem valamit, vagy ez így normális? -
-
-
Shyciii
veterán
válasz
Frawly #65314 üzenetére
Nem voltál béna, csak valszeg nem vetted észre. Azért win-en van létjogosultsága a gui-nak, mert ott a cmd könnyű, de fapados, a powershell sokat tud, de nagyon el van bonyolítva. Linux bash, vagy zsh-ja érthetőbb. Legalábbis számomra. Mi is úgy csináljuk amúgy, hogy win szerverek guisak, a freebsd és ubuntu szerverek simán konzolosak.
Xnviewt amúgy azért használok, mert egyben megkapom azt ami kell. Nem kell külön képnéző, meg külön képmanipulátor. Bár én hirhedten minimalista vagyok csomagok terén
-
Frawly
veterán
Simán átkonvertálod őket nagyobb JPEG tömörítéssel (nagyobb veszteséggel), ugyanúgy kell, mint IrfanView-ban. Épp úgy tud tömeges konvertálást is. Igazából ezt a sok kép átkonvertálását erősebb JPEG tömörítésre simán megcsinálja az imagemagick convert utilityje is.
De én nem csesztetném a JPEG-eket, eleve veszteséges formátum, még egyszer átkonvertálod veszteségesbe, nagyon f0sch lesz a minősége. Ma már nem sok értelme van egy képet 1 mega alá nyomkodni, mikor a többszáz gigás SSD-k, meg a sok terás HDD-k korában a 10 megás képek sem tételek, meg az ennél nagyobb RAW képek. Ha mégis kisebb JPEG-eket akarsz, akkor a forrásnál (pl. fényképezőgép) állítsd be, hogy már eleve a képlövéskor erősebb tömörítést alkalmazzon, így nem kell neked még egyszer átkonvertálni.
(#65303) Shyciii: lehet igazad van, és csak én voltam a Server 2012-höz béna. Persze működött meg minden, csak csodálkoztam mindig is, hogy minek szerverre a grafikus felület overheadje feleslegesen. Desktop gépen érthető, de szerveren?
Az XnView-val nincs semmi bajom, használtam én is Windowson, az Xn-t, meg az IrfanView-t is, mindkettővel egyformán meg voltam elégedve. De Linux alatt nettó feleslegesnek látom ezeket a *View-klónokat, még ha az XnView natív is. Képnézőben vannak gyorsabbak, meg tömeges konvertálásra is vannak hatékonyabb toolok. Windowson hasznosak, de Linuxon nem sok értelmük van.
-
CsaBully
tag
Ajánlom figyelmetekbe a Deepin Lnux-ot..nagyon jól árgondolt, pofás OS saját fejlesztésű grafikus környezettel, kínai cucc, de nemzetközi régiót beállítva nem találkoztam zsiráf-krokodil kombó írásjelekkel, 15.8 az aktuális verzió, rolling update..debian alapú, kezeli a .deb csomagokat is, egyenlőre nagyon tetszik, egyetlen negatívum, hogy régebbi gépekre nem ajánlnám, mert memória igénye közelíti a win10-ét.
Deepin -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék. Szeretnék egy notebook merevlemezére feltenni próba képpen a Windows 10, Linux Mint és egy Manjaro Linux-t. Mit ajánlotok, milyen sorrendbe lenne érdemes azt feltenni? Gondolom első körben a Win10-et és utoljára a Manjaro-t. Olvastam korábban, hogy a Manjaro képes más linux boot-ját elrontni. Illetve mi lenne a jobb MBR, vagy GPT?
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Sikeresen visszatértem Mint-re. Jelenleg a 19.1 verzió fut a gépen.
Ami viszont nem sikerült, hogy a Veracrypt által titkosított 'tárhelynek" az asztalra mutasson. Régebben valahogy megoldottam, hogy az asztalon volt egy parancsikon és ha arra rákattintottam, akkor felugrott a Veracrypt, innen már a jelszó megadásával elértem a mappát. Nem nagy probléma így sem, csak egyszerűen nem tudok rájönni, hogy ezt, hogy oldottam meg...
Ha esetleg lenne egy ötletetek...
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest