-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
GreenIT
tag
válasz
Flowtation #65788 üzenetére
és már rég óta.
.. es mindig elfeledkezik a frissitesekrol, nem beszelve a verziovaltasrol.
-
GreenIT
tag
válasz
ubyegon2 #65657 üzenetére
Akkor meg egyszer osszefoglalom az elmult honapot, mert ugy latom, eleg szelektiven olvastok:
Nagy nehezen vegre kipofoztam par gepet es a rengeteg kis, regi hdd-bol egy elerheto kozponti tarolot sinaltam, nemelyik gepre linux kerult, mint vagy ubuntu, majd koszoneskeppen kozoltek, hogy januar vegevel legfeljebb beszelgetni mehetek be, ha lesz ram idejuk.
A felretett 320gb-os tartalek hdd-t (fele win, fele linux grubbal, hogy szukseg eseten barmelyik gep helyett legyen egy tartsalek rendszer - valamelyikuk kisgyereke linux alol megbuheralta, mert amikor elfogyott a hely, rajott, hogy a windowsos particiora is tud masolni, majd linux alol beletorolt a win-es rendszerreszre, - allitasa szerint csak a torolt fajlok tarolojat akarta uriteni, hogy tobb helye legyen, csak az ures volt, mert nem volt semmi rajta a rendszeren kivul - es ettol a hdd megkergult, nagy nehezen valamit vissza lehetett menteni, de fizikailag kockazatossa valt.
Egy hete kitalaltak, hogy a ket hete telepitett egyik gep rossz, ujratelepitettem, ket napig jo volt, most jottek ezzel az erdekes tortenettel, hogy "par napig volt valami fekete hibauzenet, egyre tobb lett, majd amikor eltunt, a gep rossz lett".
Amig nem tudom, mi a hibauzenet(sor), addig nem tudok vele mit kezdeni.
Kibrusztoltam, hogy havaviszem tesztelni, offline-ban, ki-bekapcsolassal majd elleszek vele egy ideig, ennyit tudok tenni.Piszokul erdekes erzes, amikor az ember megold valamit, akkor csak belerugnak, erdekes ez az ujev, ugyhogy egy ideje nem vagyok jokedvemben.
-
GreenIT
tag
válasz
ubyegon2 #65652 üzenetére
mi a hibaüzenet!?
Ami hozzam eljutott, az a kovetkezo:
"Mozillaval mentjuk a weblapot, mindig "failed" a valasz, amikor megnyitjuk a letolteseket, es ismeteljuk, mar sikeres.
Weboldalakat nyitva nagyon lassu a bongeszes."Ket nap alatt kiszedtem beloluk, hogy minden reggel bekapcsolas utan egyre hosszabb fekete soros kepernyo villant fel, majd eltunt, ket napja nincsen hibauzenet, azota viszont a webezesnel gondok vannak.
Nyilvan akkor tudok hibat keresni, ha megtalalom a hibauzeneteket, furcsa, hogy ezt nehezetekre esik megerteni.
Mivel pedig mar alig egy hetem maradt mindenre, igy jo lenne ezt megoldani.
-
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65645 üzenetére
Megprobalom ugy leirni, hogy megertsd vegre:
Ujratelepites utan produlkalja egymas utan a hibakat, de nem ismetli oket, ott kell ulnom es tesztelni.
Eddig annyit tudok, hogy "minden bekapcsolas utan 1-2 sorral tobb fekete kepernyos hibauzenet villan fel, mielott bejelentkezo kepernyo megjelenik, majd amikor a a fekete kepernyo kb 8-10 soros lesz, tobbet nem jelenik meg, de utana webezesnel 100% cpu terheles jelentkezik."
Lesz ra par napom, hogy ott uljek es kitalaljam, mikor kezdi oket kiirni es miket ir egymas utan,
majd azt, hogy miert minden egyes ujrainditas utan novekszenek az uzenetek,
vegul azt, mikortol nem jelenik meg ujabb uzenet.Nem egyszeru jatek es alig van ra idom.:-(
-
GreenIT
tag
Egyik gep linux alatt egy ido utan ugyan azokat a hibajelensegeket produkalja egymas utan sorban.
Megoldhato, hogy adott allapotot kimentsem dvd-re, es arrol butultatom be a gepet? Igy mindig ugyan az a kiindulo allapot, ami jo lenne a teszteleshez.
Meg egy gyors kerdes es megyek:
A bejelemtkezes elotti fekete kepernyon feldobott hibauzneteket hol tudom bejelentkezes utan megtalalni, hogy miket irt ki? -
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65344 üzenetére
Nagyon nem akar(tad/tatok) megerteni a gondomat, azota rajottem, miert, talan jo lenne ezt is beirni az osszefoglaloba:
Win eseteben, ha telepitesz egy programot, es valami mas programra vagy sw kornyezetre van szuksege, akkor a program futtatasakor hibauzenetet kapsz, hogy melyik program kell neki, vagy valamilyen fajl hianyzik - jellemzoen dll - vagy csak hibakodot ad, es ki kell deriteni, hogy mi kell neki.
Jo esetben a program weboldalan szerepel, hogy mikre van szukseg, es azokat celszeru elore telepiteni, es csak utana telepiteni az adott programot.Linux (ubuntu) eseteben ezzel nem (mindig) kell torodni, az adott program telepitojet el kell inditani, es a telepites soran kozli, hogy milyen mas programokra/csomagokra van szukseg, es azokat is azonnal telepiti.
Nincs mit.
-
-
GreenIT
tag
válasz
Rimuru #65343 üzenetére
Hopp, nem gondoltam, hanyfele jelentese van a ppa-nak, a mostani hasznalat alapjan en erre tippelek:
A Personal Package Archive (PPA) is a software repository for uploading source packages to be built and published as an Advanced Packaging Tool (APT) repository by Launchpad.[87] While the term is used exclusively within Ubuntu, Launchpad's host, Canonical, envisions adoption beyond the Ubuntu community.Koszonom, majd kiprobalom.
-
GreenIT
tag
válasz
lev258 #65341 üzenetére
Par napja telepitettem egy linuxt, es annyit tudok, hogy terminalbol sudo apt-get install a telepitesi parancs. Az pedig nem talal deb fajlt.
Hogyan mondjam meg a sudo-nak, hogy van egy deb fajl valahol a weben, es azt kellene telepitenie?
Az osszefoglaloban nem talaltam.:-(Emellett a weboldalon ott van fel tucatnyi masik program neve, hogy azok elofeltetelei (vagy csak az egyik kozuluk?) a program mukodesenek.
Hogyan lehet kideriteni, hogy mi kell a program sikeres mukodesehez? -
GreenIT
tag
Akkor egy osszefoglalo az eddigiekrol:
Linux Mint telepitve, de valamiert update par nappal kesobb mar nem mukodott es terminalbol se lehetett telepiteni simplescreenrecordert, mert "nem talalta". Webes kapcsolat rendben volt.
Ma hajnali kettore sikerult Ubuntu telepitest csinalnom, update-k lefutottak, simplescreenrecorder es kdenlive telepitve ubuntu webes tarolojabol. Eddig ugy tunik, minden szep es jo, de csak a tuzfalat kapcsoltam be, terminal hasznalatara mar nem volt idom az agy hihetetlenul felerosodott gravitacios vonzasa miatt.
Tovabbi kerdesek:
1. Kdenlive valoban profi videoszerkeszto masolatanak tunik, de a doksija alig 4 oldalas, lenyegeben csak arra jo, hogy elinduljon az ember.
Reszletes doksija van valahol elrejtve, vagy oktatovideokat kell keresgelni hozza?2. youtube-dlg vagy youtube-dl-gui telepitese kinai nekem, valoban ezen az oldalon a pythontol kezdve minden egyebet telepitenem kell, es utana python alol lehet csak telepiteni?
https://mrs0m30n3.github.io/youtube-dl-gui/#downloads3. Webes videokozvetites lementesere milyen programot celszeru telepitenem - esetleg mozilla firefox bovitmeny is megfelelo hozza (hiszen a bongeszovel kell megnyitni a weboldalt)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest