- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ZIDOO médialejátszók
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- iPad topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- ASUS notebook topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Vakegérke #67799 üzenetére
Igazán nincs mit!
Az a help meg egy nulla, mint említettem, az ilyen disztrókat kerülik is sokan, az Ultimate verziót megveszed, ahhoz van support, amúgy meg bakfitty. Gyakorlatilag a telepítés kezdőképével végződik a help!
A particionáláshoz a fórumukban van egy használható leírás viszont.
-
urandom0
senior tag
válasz
Frawly #67795 üzenetére
A registry hack szvsz ugyanolyan valid megoldás, mint bármely más parancs.
PS-ből is működik egyébként:Set-ItemProperty -Path "HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Power" -Name HiberbootEnabled -Value 0
És igazából nem sok olyan beállítás van (ha van egyáltalán), amit ne tudnál parancssorból módosítani. Végső soron mindenre ott a registry hack, de sok beállításra már van kulturáltabb módszer, amire nincs, arra pedig folyamatosan készül. Windows Server Core és IoT core esetén komplett szervereket és kiszolgálókat üzemeltetnek úgy, hogy nincs GUI.
-
válasz
Vakegérke #67796 üzenetére
Szia!
Elégé megújult a Zorin, de szinte senki nem használja itt, viszont ahogy látom 4 változatban is letölthető.
A megismerkedéshez nem találod elegendőnek, ha csak live-ban próbálod ki?
A kérdéseidre a válasz: elméletileg telepíthető külső eszközre is és nem nyúl a többi meghajtódhoz, de ez bizony kizárólag userfüggő, ugyanis te fogod a telepítő particionáló részében kijelölni, mi hová menjen.(az automatikus particionálás kizárva ez esetben)
Ez az Install help nagyon kemény....kb annyit ér, hogy aki meg tudja rutinból csinálni a telepítést, az megcsinálja, de.....szóval először inkább próbáld ki pendrive-ról live módban. Ebből a helpből az azért látszik, hogy nem mindegy milyen VGA van a gépedben.
-
Vakegérke
félisten
Sziasztok!
Letöltöttem a Zorin OS 15-öst, szívesen megismerkednék vele. A gépben levő eszközöket nem szívesen bolygatnám, így két kérdésem van.
1. USB 3-as dokkolóban lévő SSD-re telepíthető?
2. A gépben lévő SSD-ket, HDD-t nem babrálja, mint a Windows telepítő? -
Frawly
veterán
válasz
urandom0 #67787 üzenetére
Már pedig nem lehet úgy kilőni, hogy csak a fastbootot lövöd ki. Vagy registry hack kell hozzá, vagy egy olyan egysoros parancs, ami mást is kilő.
De egyébként általánosságban értettem, hogy egy csomó eldugott GUI-s beállításhoz kéne a MS-nak csinálnia egysoros parancssori megoldást, amit csak a felhasználó beillesztene, lefuttatna, és nem kéne a 300. fül 500. almenüjének, külön aktiválós eldugott részében beállításokat keresni, egy nagy kazal screenshot alapján. Régen én sem hittem el, de ma már tudom: a terminálos, parancssori, billentyűzetes megoldások mindig hatékonyabbak és gyorsabbak. Nagyon kevés kivétel van, amikor nem, pl. rajzolóprogramok, vagy pl. ha egy listáról random jelölünk be elemeket egy művelethez, na abban az egeres, GUI-s megoldások a jobbak. Meg persze játékok, pl. fps lövöldözözés, tps játékok, meg minden, ahol célozni kell, oda szintén jobb az egér.
-
Dave™
nagyúr
válasz
leviske #67792 üzenetére
Nem tudom, sosem használtam dual bootot, amikor váltottam végleg magam mögött hagytam a Windowst (illetve VM-ben nagy ritkán használok, de ennyi). A rollinggal nincs semmi baj egyébként, Manjaron 3 tierből lehet választani, a stable elég konzervatív. Van egy gép amin féléves kihagyásokkal frissítek csak, annak sincs semmi baja. Kiváló rendszer szerintem.
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #67789 üzenetére
+ Dave™: Meggyőztetek.
Elvileg a telepítés során ő frissíteni fogja a grubot is igaz? Illetve itt is az az ideális módszer, ha nem hozok létre külön boot/uefi partíciót, hanem hagyom hogy felpakolja magát a Windows mellé, igaz? Úgy néz ki a rendszer, hogy van a Windows 10 egy 240GB-os ssd-n, amin ott az UEFI partíciója, amit létrehozott; van egy 525GB-os ssd, amin a linux van és van egy 1TB-os, adatoknak fenntartott partíció (ext4).
(#67791) cigam: A Fedorával az a gondom, hogy számomra elég hardcore-nak hat. Nem tudom mennyi segítséget találnék emberi nyelvezeten megfogalmazva. Ráadásul a csapat azért ott eléggé Gnome központú, nem hiszem, hogy sok erőforrás menne a KDE alapú felületbe. Én meg a neon után elég kényesen veszem, ha a KDE "csak van" a rendszeren.
A Fedorát egyszer notin tervezem kipróbálni majd a Gnome társaságában.
-
válasz
leviske #67788 üzenetére
Fedora KDE spin-nek is adhatnál egy esélyt. Friss csomagokat kapsz, de még nem rolling.
-
Dave™
nagyúr
válasz
leviske #67788 üzenetére
Szerintem két rendszer van, ami szóba jöhet: a KDE Neon és a Manjaro. Előbbi esetén előny, hogy Ubuntu alapú, annak minden előnyével, és a KDE csomagok rolling rendszerben frissülnek, már emiatt is sokkal jobb, mint a Kubuntu. Plusz ez gyakorlatilag egy fejlesztői "disztribúció" (valójában nem az), ennél közelebb semmi sincs a KDE csapatához. Stabilitásról olvasni jót meg rosszat is, nem használtam még, így nem tudok erről nyilatkozni.
A Manjaro KDE teljesen más alapokon nyugszik, ott az alap egy Arch Linux, amihez a Manjaronak saját tárolói vannak, némi extra késleltetéssel a biztonság érdekében (teljesen rolling, az Archhoz képest akár 2-3 hét plusz tesztelési időszak). Az AUR ugyanúgy hozzáférhető, és van pár Manjaro specifikus extra is (Kernel telepítő, HW konfiguráló, TLP csomagok alapból stb.) Ezt a rendszert használom már harmadik éve több eszközön is, semmi gondom vele.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Ha adott egy Ubuntu 19.04 amit Windows 10 mellé telepítettem és így nem hoztam létre neki külön uefi partíciót, akkor hogy tudok az ubuntu helyére más rendszert telepíteni?
Telepítés során, ha teljesen különálló HDD-n van, akkor csak az én hülyeségem miatt érheti bántódás az adat partíció tartalmát, igaz? Vagy célszerű a telepítés idejére leválasztani a gépről?
Illetve milyen KDE rendszer ajánlott, ha a stabilitást is szeretem, de a félévenkénti frissítés is jól jön? A Kubuntu nem jön nálam szóba, mert túl sok negatív tapasztalatom volt vele korábban, amit itt is végigszenvedtek páran velem
. A Manjaro jó választás lehet?
Továbbá még az lenne a kérdésem, hogy akkor az a metódus, hogy csak a telepítőben kiválasztom a Windows mellé telepítést és hagyom, hogy annak az UEFI partícióját használja, akkor nem lehet többször olyan jellegű problémám, hogy a Grub egyszercsak megadja magát, igaz? Azaz ilyen esetben nem kell külön boot/uefi partíciót létrehozni, igaz?
-
Frawly
veterán
válasz
urandom0 #67764 üzenetére
Nem, így 700 hsz.-szel visszamenőleg nem kell kisegíteni, kösz. A jó kifejezést használtam rá (Gyorsindítás, Fast boot, ezek rá a hivatalos elnevezések), és a létező legegyszerűbb módszert mutattam be a kikapcsolására. Valóban kicsit bonyolult így leírva, mert jól eldugták, arról nem tehetek, hogy nincs egyszerűbb.
Valóban lehet registry hack-kel is, amit írtál, de ha valaki nem tudja mit csinál, elcseszi a registry szerkesztését, akkor működőképtelenre barmolhatja el a rendszert.
Működik powercfg-s módszer is, de az letiltja a hibernálást is, amire adott esetben szüksége lehet valakinek.
A MS helyében én készítenék erre két scriptet, amit fastbooton és fatbootoff-nak neveznék el, és elég lenne ezt rendszergazdai joggal parancssorban futtatni.
Ebben a gyorsindításos baromságban már nagy tapasztalatom van, engem is szopatott meg néhányszor, meg fórumokon is gyakran előjön. Főleg azért, mert ha valaki ki is kapcsolja, nagy évfordulós update-ek szeretik sunyi módon visszakapcsolni.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
A képernyővédőnek, hibernálásnak nem lehet egyedi jelszót állítani?
Felhasználói okokból szeretném. -
válasz
ubyegon2 #67779 üzenetére
systemsetting
Az alábbi kérdés gyüjtőablakos részére fenti egy szó volt a válasz Synapticban: (azért néha KDE-ben is vannak pofon egyszerű megoldások)
No de.....hogyan tudok felrakni olyan csomagot KDE-re, amivel a Rendszerbeállítások egy gyüjtőablakban vannak, mert a launcherben ott vannak külön-külön, de nem biztos, hogy minden fenn van, például a touchpad beállítót most raktam fel külön.
Egyszóval Mint 19.1-re is teljesen jól múködő KDE-t lehet varázsolni, ugyanaz, mint amikor még volt KDE kiadása a Mint-nek. Sajna a különböző leírások alapján nem ment, de a nagy része ezek alapján jött össze, a többit a Synapticban keresgélve meg lehet találni hamar.
-
-
Dehogy van nekem bajom a KDE connect-tel, legfeljebb jóval egyszerúbbnek gondoltam az Airdroid-ot, konkrétan Linuxra semmit nem kell telepíteni, főleg emiatt.
A Connect az sokkal multibb, ez az Airdroid csak egy mezei fájlkezelő böngészőből, a mobilra kell csak felrakni az Appot.
(még a Sharp okosTV-n is ott vigyorgott minap a Connect.....)No de.....hogyan tudok felrakni olyan csomagot KDE-re, amivel a Rendszerbeállítások egy gyüjtőablakban vannak, mert a launcherben ott vannak külön-külön, de nem biztos, hogy minden fenn van, például a touchpad beállítót most raktam fel külön.
Ja igen, sikerült végül KDE-síteni a Mint 19.1-et, a PPA-nál nem a backport-os Kubuntu-t kellett alkalmazni.....
csixy
Az Antergos-ról már anno is említettem neked, hogy valami nagy gáz van vele. Konkrétan nálam mindent eltüntetett a HP SSD-jéről....no de ott a Manjaro, Chakra meg tucatnyi hasonló klón. Az ArchMerge(D) meg a kisöccse kicsit túl van bonyolítva, mire kisillabizálod, mi a fenét kéne letöltened....
-
válasz
hódmaci #67773 üzenetére
Nekem is elég lassan kezeli a képeket telóról, sajnos ez ilyen, lassú memó RAM, ROM van a telódon.
Ha már online módszerek, akkor a Playben az AirDroid is egy nagyszerű online android/PC fájlkezelő.A másik ajánlott a KDE connect felrakása miatt kicsit......
(amúgy Xiaomi-t simán kezeli Mint 19.1 Cinnamon, Samut nem)
Ha már KDE szóba került.....valaki tud egy működő módszert a Mint 19.1 KDE-sítésére? A Kubuntu-s PPA-val éppen sikerült, de az ablakkezelés nem túl jó, mintha valami kezelőgombok nélküli WM lenne.
-
-
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #67766 üzenetére
"Ha szeretnéd, használhatod az Antergos-t. Viszont idővel számítani lehet a frissítések hiányára és akár rendszerproblémákra is."
Nem kell számítani rá, mivel az Antergos gyakorlatilag egy Arch telepítő. Egyetlen saját repót adtak hozzá pár programmal, amit a legutolsó frissítés kivesz. Gyakorlatilag egy sima Arch marad belőle. De ezt írták is a közleményben. Továbbra is használható gond nélkül.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Volna egy galaxy s6 telefonom.
Szeretném usb kapcsolaton keresztül kimenteni a fotókat rólla a pc-m re.
Fogalmam nincs miért de a fájlkezelő igen megszenved vele. Windows alatt is több másodpercig vagy esetleg percig lesem a csíkot mire befrissíti.
Linux alatt meg a nemo teljesen kifagy.
Tudtok valami programot vagy megoldást ajánlani?Linux Mint 19.1 Cinnamon
-
lev258
veterán
válasz
gentlemann02 #67765 üzenetére
A Lutris honlapja szerint már legalább pár hete gond van vele (nem tudom, előtte hogy muzsikált). Szóval nem mi fogjuk megoldani.
Ha szeretnéd, használhatod az Antergos-t. Viszont idővel számítani lehet a frissítések hiányára és akár rendszerproblémákra is. -
gentlemann02
tag
Sziasztok olyan kérdésem lenne ,hogy tudnátok e abban segíteni ,hogy valahogy működésre bírjam manjaro 18.0.4 xfce- en a LoL-t lutris fent van , Wine fent van el is indul a Lol de mikor elindulna a mecs állandó újracsatlakozás van ,már több verzióval próbálkoztam ,de egyik sem megy. Youtube videókban próbáltam megoldást találni sikertelenül. A konfigom egy Amd A8-7600 8gb rammal jelenleg Mesa driver van fent. Ezen az apun szeretném futtatni. S lenne még egy olyan kérdésem ,hogy Antergost érdemes feltenni még fél éve volt fent 3-4 hónapig használtam és nagyon tetszett. Tudom ,hogy sajnos megszűnt a disztró de érdemes még használni? Válaszotokat előre is köszönöm.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Van egy linux szerver, ami internet felé csatol egy belső hálót (old school tűzfal), és azon szeretném logolni, hogy melyik belső hálózati IP mennyi forgalmat generált internet felé (küldött / fogadott). Van arra kiforrott alkalmazás, vagy külön írni kell egyet?
-
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/iconsRégebben a noobslab oldalán volt sok jó téma és ikonpakk, de ahogy nézem, egyre kevesebb van. A felső két sorban lévő PPA-kat terminalban add hozzá a tárolókhoz, majd
sudo apt update
frissítési parancs és utána az itt lévő témákat, ikonokat fel tudod tenni.https://www.noobslab.com/p/themes-icons.html
további ikonok:
https://www.fossmint.com/best-linux-icon-themes/
https://www.mate-look.org/browse/cat/132/Ahol írnak külön verziókat is, azt figyelned kell, mert sok esetben nem kompatibilisek a régebbi ikonok, témák az új kiadású disztrókkal.
-
ooszi
senior tag
Sziasztok tudnátok nekem egy linket dobni ahonnan ubuntu mint-hez skineket, icon-t tudnák letölteni?
Testreszabás.Remélem van android emulátor linux-ra, windows alatt a NOX-t használtam?
-
Gyick
őstag
Hali!
Kubuntu 19.04-nen meg lehet valahogy oldani hogy ha minimalizálok egy ablakot akkor ne eltünjön és a sarokra menve lehessen csak előhozni hanem egyszerüen letenni a tálcára a programinditó mellé mint a windowsban?
-
Rimuru
veterán
válasz
ussseal #67755 üzenetére
Amugy arra van egy logikus magyarazat arra hogy miert nincs ilyen mindenhol. pl szovegszerkeszto.
X alatt 3 fajta kijeloles/vagolap letezik, ebbol most a primary a lenyeg, ha kijelolsz egy szoveget akkor ide kerul es pl az eger kozepso gombjaval (de lehet shift+insert is) be tudod illeszteni (igen, nem kell ctrl+c/v - ez a harmadik fajta egyszeruen csak clipboard-kent hivva), igy mar "foglalt" a mouse3.
Wayland alatt mar mas a helyzet, ott az adott wm/de fejleszton mulik hogy implemental-e ilyesmit, pl sway alatt mar benne van ez a mukodes is -nagyon helyesen mert hasznos-. -
ussseal
tag
válasz
Rimuru #67754 üzenetére
Igen, köszi, nekem is fura volt, hogy annyi minden testre szabható alapból, az egérnél meg pár alapbeállítás van csak.
FF-ben autoscrollhoz nem kell szerencsére még kieg sem, a beállításokból alapból tudja. Csak globális beállítást nem találtam rá, ami szerkesztőkben, readerekben, stb. is elérhetővé tenné.
-
ussseal
tag
-
ussseal
tag
Sziasztok!
Manjaro KDE alatt van valamilyen GUI-s opció a görgősebesség változtatására? Libinputos bűvészkedést már találtam, csak gondoltam hátha van valami beginner-friendly módszer is erre
Illetve az általam használt MS fontok között való turkálás között találtam rá erre a - nem túlzottan - rejtett Windows mottóra Win10 alatt, bocs ha ez már lejárt lemez
-
válasz
Rimuru #67749 üzenetére
udiskv3-től már oda mountol default
Amit használsz.....de mint tudjuk nem a legkezdőbb disztrókat használod. Nemsoká befut Frawly koma is, hogy ezek az Ubuntu meg mint disztrók mennyire le vannak maradva. Kár, hogy használati értékben méri egy kezdő, mivel ez nem éppen lóverseny.
Én nem olvastam vissza, tehát nem tudom írtál-e bármilyen hülyeséget.
Ehhez kár is lett volna visszaolvasnod, evidens dolog. Csak azt írok.
Csak, hogy rögzüljön: az a kényelmes, amit valaki ismer és használni is tud jó ideje.
Mindenesetre a kolléga gondjára be lett itt dobva címszavakban jó sok minden, legfeljebb ő maga azokkal nem nagyon tudott mit kezdeni. Itt nem azt célszerű bizonyítani, hogy ki mennyire vágja fejből a megoldásokat, hanem kicsit szájbarágósan kell elmagyarázni, hogyan juthat el a célig a kérdező. Én ezt próbáltam csekély szakszerűséggel persze, ahogy ez gyakorta elhangzik. (kicsit nem figyelek és már megint ebbe a hibába esem)
-
Miért lenne egyszerűbb, ami marhaság!? Az állandó és ideiglenes meghajtók csatolási helye Linuxnál a /mnt és a /media. Miért kéne összekavarni a usereket olyan megoldásokkal, ami nem szokványos és nem is jó több szempontból? Nehogy megtanulja, hogy mi micsoda? Ha ezért, akkor az OK.
Valaki mondja már el nekem is, hadd tanuljak, hogy mi a ragyának kell egyáltalán külön /home, ha tudjuk, hogy csatolva lesz egy tároló merevlemez alapból!?
(#67746) ooszi
Látom elég deja vu-s volt az a jelzett hsz, amiben a jogosultsági parancssor volt.
Így sokkal egyszerűbb a dolog, de tegnap este már fenének volt kedve amúgy nem használt parancssorok után kutatni. Lényeg az, hogy sikerrel jártál és a kötekedők is jól érzik magukat. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #67745 üzenetére
Nem kell olyan mérgesnek lenni. Egy kezdőnek valóban egyszerűbb lenne a legelső javaslat. Már telepítés közben csatolta volna az 500 Gigás partíciót a /home alá oszt kész. Az az övé a jogosutságaival együtt eleve és tud bele csinálni minden probléma nélkül egy torrentes mappát. Kezdőként így egyszerű. Később meg majd már tapasztaltabban úgy ahogy Te írod.
-
ooszi
senior tag
válasz
ubyegon2 #67745 üzenetére
Szia először is köszönöm a segítséget, nagyon kedves hozzá állas számodról, új dolgokat tanultam tőled, nem kell felkapni a vizet senkinek, azért van ez a fórum hogy tanuljunk egymástól, így még egyszer köszönöm neked és mindenkinek a segítséget.
Más: amúgy sikerült meg csinálni, a következő képen, új friss telepítés, 250gb ssd rendszernek 1., 300mb fat32 efi 2., 40gb ext4 /, 3., 195gb ext4 /home, nincs swap nincs semmi, az 500gb hdd az egész ext4, telepítéskor pedig ez a csatolási pontot adtam neki: /qT, a qT nálam a torrentet jelenti, így meg jelent a fájlrendszerben a qT nevű mappa, persze nem lehetet rá írni, jogosultsági probléma, vissza olvastam a fórumot a 42339 hozzászólásban van egy parancssor az meg oldotta ezt a problémát is. Bocs mobilról irtam. -
Sorry, az általam ismert módszerbe mindenki beleköt, ezek szerint nem jó (6 éve direkt szarul csinálom a saját gépeimen/disztróimon). Inkább csináld úgy, ahogy a szakik írják.
A segítőknek írom, nem írok többet a thread-hez, jöhettek nyugodtan segíteni a kollégának.
(persze tisztában vagyok vele, hogy egyszerűbb egy rövid értelmetlen mondattal belekötni más mondandójába, mint konkrétan segíteni)
-
válasz
Rimuru #67743 üzenetére
/media
a default, mint emlegettem már.És nem kényelmes, mert nem tudom milyen, Mint alatt nem foglalkoztam vele, csak az FSTAB-ba másoltam a szükséges sorokat.
Igazatok lehet amúgy, Ubuntut nem használok, ha rosszul navigáltam a kollégát szerintetek, javítsatok ki ill segítsetek neki.
(megint kiderült, hogy jobb, ha nem írok semmit)
Valójában már régóta nem is vauzok bele semmibe, most viszont SSD-s overprovisioning kérdés volt, emiatt nem bírtam megállni, de elég lett volna csak linkelnem a régi hsz-t.
-
Az a kényelmes, amit megszoktál.
Én ezeréve oda csatolom, ahová a rendszer is csatolja alapból, van egy FSTAB-om ma már részben felesleges SSD és cache opciókkal, így mindig azt viszem át, ha új disztrót telepítek, ill így csináltam, amíg ilyesmivel foglalkoztam. Felejtek is rohamosan, mióta nem irkálok a topikokba.
Egyszóval úgy jó, ahogy ti csináljátok, én nem értek hozzá, ezért alkalmazkodom a rendszer default dolgaihoz, amikor az is megfelelő, de Mint Cinnamonnál nekem 6 éve megfelel.
-
Nem a /home való erre, a rendszer is a /mnt és /media-t használja. Pár kattintás hozzáadni a jogosultságot egy csatolt meghajtóhoz, mondjuk Mint alatt nekem még nem kellett, mint említettem. Találtam a notebookon egy teszt Ubuntu Mate-t, Caja-ban kicsit másképpen van a jogosultságok beállítása, de itt is pár katt az egész.
Caja megnyit, Fájl menüben
Megnyitás rendszergazdaként
, a root jogú Fájlkezelőben az adott meghajtót kijelölve fent aFájl
menübenTulajdonságok
fülön (ALT+Enter gomb) kiválasztjuk aJogosultságok
fület és ott a Csoport és Tulajdonos sornál átállítjuk a root-ot a user nevünkre.
Puskázásként a /home-ban lévő felhasználó nevű mappánk Tulajdonságait is meg lehet nézni és ugyanúgy beállítani a csatolt meghajtót.Egyébként nem értem, miért nem csinálja ezt az Ubuntu is hasonló felhasználóbarát módon, mint a Mint.
Amúgy még az is elképzelhető, hogy ezt a fenti műveletsort a /home-on belül is el kéne végezni, mert a /home-on belüli user-nek van teljes jogosultsága.....nézd meg nyugodtan, ha nem hiszed. :-)
-
Jogosultsági gond lesz, Mint-en nem szokott lenni. Az egyszerűbb mód a fájlkezelőből megoldani, ha a Mate fáljkezelője engedi. Nemoban így lehet megoldani, próbáld így: jobbgomb a fájlkezelőben a HDD-n....előtte rendszergazdaként kell megnyitni a fájlkezelőt! Jobbgomb üres területen és megnyitás rendszergazdaként.
Meghajtón jobbgomb/ Tulajdonságok fül és ott a Jogosultságoknál állítsd be a felhasználódat.
Ha így nem megy Mate alatt, akkor vagy segít valaki, aki ismeri a Mate fájlkezelőjét vagy átolvasod ezt. Nem ismerem a nem GUI-s jogosultságkezelést.
szégyen, de ez van.
-
-
OK, már itt van az sdb1, akár innen is kiszedheted az UUID számsort az sdb1-en jobb gomb és az Információ sorra katt.
ilyen lesz a sorod, amit beraksz a FSTAB-ba
UUID=ad243bd5-64d8-4207-baae-b4a36ac6b4f /media/hegejani/WD500GB ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Ellenőrizd le a számsort és rakd be a swap alá utolsó sorként és mentsd el.
-
Super, akkor particionáltad? Adtál neki nevet (ékezet nélkülit és írásjelek se nagyon legyenek benne) és ext4 lett a fájlrendszer?
Ha igen, akkor nézd meg
blkid
-del az UUID-et.így fog kinézni, de ebből csak az UUID fog kelleni:
/dev/sdb5: LABEL="TORRENTEK" UUID="937741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99" TYPE="ext4" PARTUUID="0001e0c0-05"
-
Melyik az 500 gb hdd, mert szerintem ez sda az az a 250 gb ssd?
Ezt elfelejtettem megválaszolni. A HDD nem szerepel az FSTAB kimenetében még, hiszen ezután fogod beszerkeszteni. Mint látod, minden sor sda-val kezdődik, sehol nincs sdb-s sor.
Ha már késő van és nem látod át rendesen, amit csinálunk, akkor inkább csináljuk meg holnap, mert ha összekutyulod, akkor nem fog működni, az FSTAB-nak nagyon pontosnak kell lenni.
-
válasz
ubyegon2 #67716 üzenetére
SSD és FSTAB csatolás témán kívül máshoz nem szólok már hozzá egy ideje, de úgy látom a többiek nem említették, hogy swap-ot azért is értelmetlen volt külön particióval csinálnod, mert a rendszer automatikusan létrehoz egy swapfájlt.
ez a rendszerpartició sora, az error=.....stb az normális. (én be szoktam tenni a discard,noatime, opciókat is az , error elé, de nem gond ha nincsenek ott)
UUID=7a3e194d-9299-46cb-9093-28763f591b46 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
sudo fdisk -l
parancs kimenete megmondja, melyik a SSD és melyik a HDDsda
nálad az SSD, ígysdb
lesz a HDD valószínűleg. Gparted-del particionáltad a HDD-t? -
blkid parancs megmutatja a HDD UUID-jét, mint ez is:
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
ezt a sort is átszerkesztheted, kicseréled az UUID-et és a /media után beírod az elérési utat és ami utána van néhány opció. Ha megvan, bemásolod az utolsó sor után egy sor kihagyással (enterrel csinálj plusz sort) és elmented, majd megnézed a cat /etc/fsab parancs kimenetet.
-
Épp ezt írtam az előbbi hsz-ben, Mate alatt lehet, hogy megy a
pkexec xed /etc/fstab parancs is simán (nem ugrik most be, mit kell írni a xed helyére)
sudo nano /etc/fstab
terminalos szerkesztő is jó lesz.Az FSTAB szerkesztése röviden, csak a terminal parancs már ebben változott az előbbiek szerint. (gksu megszünt)
Ha majd elkészült, írd be ennek a kimenetét.
cat /etc/fstab
-
ooszi
senior tag
Meg van a friss telepítés, ubuntu mate, nem csatoltam az 500 gb os hdd t sehová, ennek az lenne a szerepe hogy torrent, ubuntu alatt nem tudok rá írni, gondolom terminálba csatolni kellene, ebbe tudtok segíteni
-
válasz
CPT.Pirk #67710 üzenetére
Nem mondtál hülyeséget, ez csak egy felhasználói szokás, mármint a /home saját kreálása vagy a rendszerre bízása. Alapból bőven elég a rendszerre bízni, legalábbis én soha nem csináltam külön. Ha van másik meghajtó, mint ebben az esetben is, akkor viszont annyira felesleges a külön /home, hogy nagyon, mivel a csatolt HDD veszi át a tároló szerepét. szerintem
Egyébként jó ideje automatikusan a /mediába megy a külön meghajtók csatolása, ha az FSTAB-ban szerkesztve csatoljuk.
ooszi
Annak az 500GB-os HDD-nek gondolom adsz valami nevet mondjuk gparteddel, így az alábbi paranccsal megnyitott szerkesztőben tudod csatolni.
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
Valami hasonlót fogsz kapni:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda4 during installation
UUID=7a3e194d-9299-46cb-9093-28763f591b46 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-448e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-45f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=3121cd91-e143-47d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Az UUID-es sorok mind külön meghajtók, ha így berakod FSTAB-ba, automatikusan csatolva lesznek indítás után. Ez csak egy példa, a szerkesztésre is van sok jobb mód, de most ezt találtam hirtelen, mert ami az SSD-s blogban van, nem minden esetben működik.
A terminalos parancsban a
xed
az a szövegszerkesztő Mint alatt, ha nálad más van, annak a nevét írd helyette. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #67709 üzenetére
Jó szokásodhoz híven úgy mondasz valamit, hogy nem mondasz valamit.
Nem a szentírást beszéljük, ha valaki hülyeséget ír, ki kell javítani. Ez ennyire egyszerű.
Lehet hülyeséget mondtam a /home-al, igazából a /home/valami -ra gondoltam amikor nem jön létre külön home de kizökkentett, hogy a /mnt nem volt ott a listában...
-
Épp egy 500GB-os SSD példája van ebben a hsz-ben, az 5. ponthoz kiegészítésként linkelek, mivel erről már olvastam sokat. De mint szóba is került, akár ki is hagyhatod a swappal együtt a külön hely elkülönítését, a meglévő particiókon lévő szabad hely is ugyanúgy megfelel az SSD vezérlőjének.
A többihez jó szokásomhoz híven inkább nem mondok semmit, a rendszer elég ügyes, tud magának 6home-ot csinálni, külön ok nélkül értelmetlen azt is kreálni, de nem én vagyok itt a szaki.
-
ooszi
senior tag
Az 500 gb os hdd nek a telepítőnél, milyen csatolási pontot adjak meg?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Servo-Starting-Linux-Video-Acc
Úgy néz ki, hogy a Firefoxéknál elkezdtek dolgozni a Linux alatt működő hardveres videó gyorsításon. Talán lesz belőle valami még ennek az úrnak az idejében.ooszi: nem kell hagynod, úgyse pakolod tele.
-
Rimuru
veterán
Akkor nem kell neked 1-2, redukald le 1db EF00-ra (efi, esp ahogy tetszik).
Swapot te tudod mennyire van szukseged, en notin (szinten 8gb) siman rafutok swapra, de ha az ssd-re kerul akkor tenyleg boven eleg a swapfile, annak a meretet barmikor egyszeruen szabalyozhatod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Asus Rog Strix G16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest