-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Frawly #67297 üzenetére
Évtizedes Windows rendszermérnöki múlttal és egy éves Linux használattal a háta mögött a kolléga rég nem használja már a Kezdő topikot, az kicsit hontyhannás nagybelépőre hajaz, ha bejelenti, ezután olvasni sem fogja! Kicsit szinpadias volt, de annak örülök, hogy amíg rá volt szorulva a topikra, addig azért hasznát vette.
Fent említett múlttal meg tud használni egy oprendszert, ezt mezei home userek szempontjából szintén indifferens....biztosan jobban eligazodik szoftverek között, mint egy nyugdíjas Winről áttérő laikus.
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #67296 üzenetére
Szerintem nem kell ezt ilyen komolyan venni, nem kell sehonnan elköszönni. A Linux világa eleve a sokszínűségről szól. Lesznek emberek, akiknek a rolling soha nem fog bejönni. A régi kiadás alapú modellhez szoktak hozzá, vagy volt valami régi rolling rendszerrel rossz tapasztalatuk, és nem tudod őket meggyőzni, hogy már nem ez a helyzet.
Meg a rolling sem való mindenkinek. Nagyon kezdőeknek az Archot ezért sem ajánlom, a Manjarót igen, de kezdőknek az AUR-ral vitézkedést az alatt sem javaslom, valami elcsesződik, nem lesz meg a tudásuk, hogy helyrehozzák, annak ellenére, hogy megoldható a helyzet olyankor is. Ha nem használnak túl friss hardvert, nekik tényleg jobb lehet valami kiadásalapú disztróval kezdeni. Legfeljebb nem frissítik, hanem újrahúzzák új kiadásnál, egy kezdő úgyis el szokta tolni az első pár telepítését, úgyis újra kell telepítsen.
Viszont aki komolyan gondolja a linuxozást, meg nem akar örök kezdő maradni, annak mindenképp javaslom a full rollingozást hosszú távon. Ha nem is feltétlenül Arch, de valami rolling rendszer. Szerintem nagyon hosszú időtávban (sok évre előre) gondolkodva előbb-utóbb a kiadás alapú disztrók is átállnak rolling modellre. Az Apple régóta így tolja, most az MS is elkezdte, igaz ők még nem valódi, hanem csak kvázi rollingot tolnak, de már jelzés értékű a tendencia.
-
Shyciii
veterán
No akkor én megragadnám az alkalmat, hogy elköszönjek. Többet már se nem nézek be ide, se nem követem az eseményeket. K.rvára unalmas ez az arch nem arch ubuntu mint, az arch szar instabil, plusz a személyeskedések. Érdekes módon nekem semmi bajom nincs az Arch-al, sőt szívásaim sincsenek, pedig én aztán akár mindennap frissítem, és már olyanokat is beállítottam, hogy gombnyomással 0.1-es lépésekben állítgatva legyenek átlászóak az ablakok, szal minden csak nem átlagos Arch rendszerem van, de nyilván én vagyok a béna, hogy nekem nem omlik össze, mint hogy anno a Manjaro is stabil volt, de sebaj.
Úgyhogy nekem elegem lett ezekből a baromságokból, és hogy a topic nem arról szól amiről kellene, úgy hogy részemről ennyi. Elég volt.Dave, colomb2, Frawly, BoB nektek külön köszönöm a segítséget mikor tavaly elkezdtem Linuxra átállni, és ha kérdésem volt, akkor mindig itt voltatok.
Bye
-
válasz
Plasticbomb #67293 üzenetére
Tipikus esete vagy azon új topiklakóknak, aki nem végzett környezettanulmányt.
feleslegesen tepitek le egymas fejet.
Ennek kicsit a műbalhéhoz van köze, nehogy egy Win-Linux flamewarhoz hasonlítsd. Ha megfigyeled, többen azért tisztában vannak azzal is, miben jó a rolling és a kiadás alapú disztrók, erre mondják az Arcserek fitymálóan, hogy Debian/Ubuntu alapúak. (bekap6tyák)
Na de mi az a félszerzet, (halfrolling), amit említesz? Olyan, mint a 4 évszakos gumi? Óóó.....
Különben érdekes módon ezeket a Offban senki nem akarja kitárgyalni, ott is szakmázik mindenki, már ugye aki nem hugikat rak be időnként.
(más OS-eket meg ne nagyon emlegessük, még Off-ban sem)
Azért az Arcsereknek nagy Archuk van, ez tény.
Melyik half-rolling disztrót használtad, ami fut is a gépeden?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #67293 üzenetére
A rolling vs. nem rolling téma időről időre elő szokott kerülni, ez olyan mint italozásnál a vallás meg a politika, ami józanul nem szokott téma lenni.
Ilyenkor viszont egy idő után megkérem a résztvevőket, hogy folytassák a Linux offtopicban.
Amúgy half-rolling a nyerő.
-
Plasticbomb
addikt
Nem hagynatok abba ezt a parttalan hit vitat? Mindegyiknek van elonye, s hatranya is, feleslegesen tepitek le egymas fejet. En szemely szerint a felrolling, rolling disztrokat latom jobbnak, de leginkabb azert, mert a hardwerem tul uj egy ket eves OS csomaghoz. De szinte mindegy, mert azon a teruleten, ahol a leginkabb erdekes ez nekem, meg csak most kezdett el a linux fejlodni, felvenni a tempot mas OSekkel. Mig mas OSeknek halvany koze sincs adott teruletekhez, ahol a linux az uberdefacto.
-
válasz
Rimuru #67290 üzenetére
Ugyanúgy szombat. Mennyire releváns itt, hogy hozzáértőként ezt leírod egy kezdő Linuxos topikban?
(#67288) Frawly
Dehogynem lehet egy kalap alá venni a rollingokat! Nekem sikerült, látod! Igaz együgyű mintidiótaként, de mégis......
avagy akinek nincs kedve / szellemi ereje ilyenekkel bíbelődni by BoB
Te meg olyan vagy, mint a vadász, aki szeret az erdőbe járni.
(#67292) Frawly
Persze, hogy a te hibád! Nem kérdés......
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #67286 üzenetére
A YouTube-dl gakori frissítésére szokj rá. Vannak időszakok, hogy naponta frissül. Nem azért, mert a fejlesztők unatkoznak, hanem a Google állandóan variál valamit, hogy ne menjenek normálisan ezek a 3rd parti letöltőappok, ezeket a Google károsnak tartja, mivel ha ezekkel töltikézed le a videókat, nem fogod látni a reklámokat, bevételtől esnek el, meg nem tudnak mindenféle sütivel követni, meg az előzménylistádat marketingcélokra felhasználni, meg telemetriázni vele. Kvázi warez-nek tekintik, nem véletlen, hogy a Google sose ad ki hivatalos YouTube-letöltő appot, csak olyat, amiben nézni lehet reklámostól a videókat, de letölteni véletlenül sem.
A YouTube-dl a neve ellenére nem csak a YouTube-ról tud letölteni, hanem még vagy 100 másik hasonló videómegosztós oldalról, és valamelyiknek mindig reszelnek a kódján! Ez egy ilyen műfaj, az ilyen letöltős alkalmazásokat gyakran kell frissíteni, különben nagyon gyorsan olyan szituban találod magad, hogy valami nem működik.
Vannak ilyen alkalmazáscsoportok, amiből mindig a legfrissebb kell, pl. letöltő appok, böngészők, médialejátszók, stream lejátszók (pl. Netflix app), stb.. Ezekkel csak szívni fogsz, ha nem relatíve frisset használsz.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67285 üzenetére
De a rolling abszolút összeköthető a stabilitással. Ha nem akarnék szívni ilyen bleeding edge, kísérleti Waylanddel, akkor felraknék egy Gnome-ot, Xfce-t, Openboxot vagy akármit a hivatalos tárolókból, simán menne hiba nélkül.
Igazából a rolling disztrók semmivel nem instabilabbak, mint a kiadás alapúak, sőt, inkább stabilabbak is, mivel egyszerre sose frissül túl sok dolog. Kis adagokban halad a frissítés, ha el is törik valami, akkor az az egyvalami fog csak bugzani, nem az egész disztró, és az az egy dolog is javítható szokott lenni egy kis hackeléssel vagy egy másik csomaggal történő helyettesítéssel. Ha a kiadás alapú disztrókon a disztrófrissítés kefélődik el, az egész nettó használhatatlan lesz, az összes csomag frissül egyszerre, sokkal nagyobb az esélye, hogy valami eltörik, nem frissül le rendesen.
Szerintem jelen esetben a sway-t fordító script nem fordított újra valami modult, és ez okozta a hibát. Ezeket a scripteket v1.0-ás userek töltik fel, nem garantálható a stabilitásuk.
Na meg rolling és rolling között is óriási különbségek lehetnek, fél/teljes rolling, teljes rollingnál is vannak friss és kevésbé friss megoldások. Nem lehet őket egy kalap alá venni.
-
válasz
zoltanz #67286 üzenetére
Nem kell egyből nagyfiúskodni, pláne én sem vettem fel a dolgot.
Nagyfiúskodni? Ezt nem értem, kifejezetten finom voltam, pedig azóta fel vagyok hatalmazva az ellenkezőjére, mióta együgyű meg hasonló jelzőket nyomtak a Debian vonalasokra, Mint-esekre az Arcserek.
Ha téged nem zavar, te bajod. Engem sem, de mikor már dupla ajtón tudnak csak bemenni rollinger kollégák archszélességük miatt, akkor néha be lehet szólni nekik is.
Nem? De!
-
válasz
Frawly #67284 üzenetére
Nem, az Arch-csal nem kell szívni.
Nem, de lehet! Bocsi, hogy vigyorgok, de gyakorlatilag minden Arch-os hsz-edben valami szívást mesélsz el.
Na jó persze, nem átlag felhasználóként bíbelődsz vele, de ugye átlag felhasználó nem is használ Arch-ot.Nekem aztán bárki mondhat bármit, az általános logika és a józan paraszti ész is csak azt mondja, hogy a rolling rendszert nehézkes összekötni a stabil kifejezéssel. Az egyértelmű, hogy minden sokkal frissebb, ropogósabb, így ha valakinek ez kell, ezt használja. Az más kérdés, hogy valójában hány felhasználó az, aki csak a legfrissebb csomagokkal tud használni bármit is. Ezen is kacajgok, mert fél meg egy éve is ugyanúgy használt mindent, amit most csak a jujdefriss csomagokkal tud. Mindegy, végül is a hype egy hasznos valami.....
Most már tényleg szakítok időt erre a csoda disztróra, remélem nem lesznek túl elavultak a csomagok, mire befejezem a telepítést!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67281 üzenetére
Nem, az Arch-csal nem kell szívni. A hivatalos tárolói teljesen rendben vannak, még a testing is. Ami ilyen veszélyes, az az AUR, ahová akárki tölthet fel scriptet, ebben a műfajban tényleg törhetnek el dolgok, főleg, ha ezeket nem gondozzák.
Meg igazából jelen esetben nem is értem mi volt a probléma. Egy jól működő verzió frissült ugyanarra a verzióra, ami meg bugos volt. Fene se érti ezt. Aztán mindent leszedve, majd visszarakva, megint csak ugyanaz a verzió megint jó lett
-
-
válasz
Frawly #67280 üzenetére
Ezt most nem jókor írtad ide, Bob kolléga éppen a Debiant ekézte, amin persze pikk-pakk működött, amit javasoltak!
Arch esetén tudjuk, hogy általában ez van, amit írsz. De biztosan megéri, mert 10000 esetből egyszer nem jók valakinek a nem hűderfriss .deb csomagok, de itt ilyen nincs persze. Nem is értem miért nem akar mindenki Arch-csal szívni!
Ha egyszer azt is lehet...........
Nekem az az érzésem sokszor, hogy amíg valaki eljut Archnál készségszintű buherálásig, biztosan teljesen kopasszá válik. Minden haját kitép menet közben saját maga.
-
Frawly
veterán
Jajj, ne is mondd, tegnap a Sway WM jól beszopatott Arch alatt. Az AUR-ból van fönt a git-es verzió, yay-jal kézzel befrissítettem, mert RC1-esem volt, és láttam a git-en, hogy van belőle RC5-ös. A függőségét az wlroots-t is befrissítettem, az is újrafordult. De ugyanazokat a verziókat fordította és telepítette újra, amik fönt voltak, RC1-t a master branch-ből. De mégis elkezdett az egész bugzani, használhatatlan lett, furcsa hibák tömkelegét produkálta. Le kellett kézzel szednem (-Rns kapcsoló yay-ben), a pacman és yay cache-t törölnöm (-Scc kapcsoló), majd az egész cuccos újra fordítanom, felraknom yay-jel, most megint jó. Fölöslegesen jól megszopattam magam. Pedig tudom, hogy az AUR-os csomagok veszélyesek, azokat óvatosabban is frissítem, mint a pacman-os csomagokat.
-
zoltanz
nagyúr
Smplayer a napokban elkezdett hibát írni a Youtube -nál minden videókra. Ráfrissítettem az egész rendszerre, de negatív, Debian 10 Buster.
"token" parameter not in video info for unknown reason; please report this issue on https://yt-dl.org/bug . Make sure you are using the latest version; see https://yt-dl.org/update on how to update. Be sure to call youtube-dl with the --verbose flag and include its complete output.
[ytdl_hook] youtube-dl failed: unexpected error ocurred
Failed to recognize file format.
Exiting... (Errors when loading file) -
pulyka jocó
senior tag
válasz
CPT.Pirk #67273 üzenetére
Az ismerős. Ahol most élek Bulgariában, az itteni wifit nem igazán szerette a laptopom, órákig keresgéltem a neten, aztán regedit és egyebekben állítgattam mire jobb lett. Manapság neten nagyon könnyű az ilyeneket megoldani, szerencsére. Ubuntuhoz is van bőven leírás.
Mondjuk érdekes módon Ubuntu alatt megszűnt a wifis probléma -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pulyka jocó #67272 üzenetére
Inkább csak más egy kicsit. A termináltól sokan félnek, holott Windows alatt is azért csak-csak be kellett mászni a cmd-be, a regeditbe... az advanced userek meg csoportházirendeket állítgatnak, powershelleznek ott is...
-
edari
őstag
Bocsi hogy csak most válaszolok, elfelejtettem napközben hogy tegnap este félhullaként írtam.
Mint írtam, nem vagyok nagy linuxos, így nem tudom megindokolni hogy miért lett ext4-es a pendrive. Arra emlékszem hogy gondolkoztam az ext4 és ntfs között, aztán a tudatlanság nyert és ext4 lett.
@Frawly:
Hát beletaláltál, torrent megy rá.De akkor átrakom ext2-re.
@(#67261) Cifu:
Pontosan ezért lett UUID-vel mountolva. Ha jól emlékszem, már első bootnál (miután beállítottam fstab-ban) is megakadt, de akkor úgy voltam vele hogy nem érdekel. Tegnap este már zavart.
Fstabban lévő értékek (UUID, elérési út, fájlrendszer is)
Linux alól simán feltudom csatolni.
Egyébként Raspbian van használatban,Megnézem mégegyszer azt a fstabos sort, utána átrako a pendrive-ot ext2-re.
Szerk: valóban lemaradt egy 0 a sor végéről.
-
válasz
Frawly #67268 üzenetére
Végső soron attól függ, hogy mire lesz használva a pendrive. Ha nem lesz rajta túl sok írás, akkor mindegy milyen fs van rajta.
Ebben igazad van, mindenesetre engem meglepett kicsit a dolog, azt meg tényleg nem tudom, okozhatnak-e gondot az ext4 default mount opciói ezen a Pi-n.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #67267 üzenetére
Végső soron attól függ, hogy mire lesz használva a pendrive. Ha nem lesz rajta túl sok írás, akkor mindegy milyen fs van rajta. De ha mondjuk valami OS lesz rátelepítve, vagy gyakran fog cserélődni sok adat, akkor valóban, egy nem naplózó ext2 vagy egy flashbarát f2fs ideálisabb rá, vagy FAT32 vagy exFAT, ha windowsos gépben is lesz használva. Bár az f2fs-re vigyázni kell, mert ilyen default pi-disztrókra nem biztos, hogy alapértelmezésben telepítve lesznek az f2fs-hez szükséges dolgok. Az ext2 az mindenhol megy.
-
Ezekből okulva nem akarok nekifutásból okoskodni...
Velem is sűrűn előfordult már, de nem különösebben zavar, mert úgyis akkor kötnek belém, amikor megalapozott dolgokat írok.
Mondjuk azon meglepődnék, ha valaki megmagyarázná, hogy flash alapú eszközre észszerű az ext4, mert kizárt ez teljesen. (most már tuti be fogja írni valaki ennek az ellenkezőjét)
Az UUID dologban viszont tökéletesen igazad van, minden meghajtóra vonatkozóan igaz ez így, ahogy írod.
-
Cifu
félisten
válasz
pube111 #67265 üzenetére
Az ArchWikin nagyszerűen le van írva az FSTAB és annak változói.
Csak egy kérdés: ha több USB pendrive-ot is beledugsz, akkor is biztos a /dev/sdb lesz az a bizonyos meghajtó? Ugye, hogy nem feltétlen.
Ezért jó dolog az UUID, mert akárhogy rakod össze, biztosan jól fogja felmountolni.
@ubyegon2: Én megvárnám, hogy milyen információkat oszt meg a kolléga.
Látatlanban már sokszor lehurrogtam dolgokat, aztán kiderült, hogy teljesen érthető okokból volt az úgy és pont úgy csinálva. Ezekből okulva nem akarok nekifutásból okoskodni...
-
OK, tudom, hogy hardver minden Pi, aminek gyümölcs neve van.
Azt hittem van alapból valami saját szoftvere, mert ugye a kolléga elmondása alapján nem tippeltem arra, hogy rátelepít valamit önszántából.
Annyira tökmindegy, hogy senki nem rak naplózó fs-t pen-re, de amúgy ja, használhatnám én is a Sharp smartTV-t akár digitális képkeretnek is.
No de amúgy csak belevauztam, nem értek hozzá.
Ja most látom az FSTAB-ban a mount opciók az ext4
-ra vannak beállítva, na ez meg aztán végképp nem egy flash alapú eszköznek lett kitalálva, tutira ez okozza a gubancot. (szerintem) -
-
Cifu
félisten
válasz
pube111 #67259 üzenetére
Miért ne lenne jó az adott sor?
Ő UUID alapján csatol, ez biztosabb, mint a /dev/sda, hiszen akárhogy dugod rá a meghajtót, akkor is stimmelni fog.
@edari: Némi információ még kellene:
1.: Eddig működött, és most nem jött össze, avagy most próbálod először csatolni?
2.: Az fstab-ban lévő értékek stimmelnek? A pendrive UUID-je, a fájlrendszer, az elérési út?
3.: Pontosan milyen linuxról beszélünk egyébként?
4.: Ha nem a pendrive a boot eszköz (ugye nem?), akkor a linux alól fel tudod csatolni?Illetve nekem még az szúrja a szeme, hogy csak egy nulla van a végén. Kettőnek kellene ott lennie, valahogy így:
UUID=6fgfb33-96vf-d401-00d9-7a3396cfd401 /media/JF/32 ext4 defaults 0 0
-
pube111
senior tag
Szerintem nem jó az fstab sor. Valahogy így kéne kinéznie:
/dev/sda1 /media/usbhdd vfat iocharset=utf8 0 0Így állítsd be:
Kérdezd le a pendrájvot:sudo fdisk -l
valami ilyet kapsz:/dev/sda1 * 63 625137344 312568641 b W95 FAT32
hozz létre egy csatolási pontot:sudo mkdir /media/pendrive
a pi user legyen a gazdája:sudo chown pi:pi /media/pendrive
szerkeszd az fstab-ot:sudo nano /etc/fstab
írd bele:/dev/sda1 /media/pendrive vfat iocharset=utf8 0 0
Természetesen a te adataidat írd be!
-
válasz
pulyka jocó #67257 üzenetére
Már feltelepítettem az Ubuntut mikor láttam mit írtál.
Nem baj, ilyenkor úgyis mindenki kipróbál sok különböző disztrót.
Amiatt ne aggódj, hogy nem lesz más, mint a Windows, mert teljesen más, attól még, hogy néhány asztali felület elrendezésében Win7-et idéz, nagyon nem Win, de erre hamar rájössz. Amúgy meg rendkívül jól testreszabhatóak az asztali felületek. A Mint Cinnamon jobban használható alapból az Ubuntu alapfelületénél, azt túlzottan lebutították az egyszerű Win user szintjére sajna.
Olvasgass, Összefoglaló, videók, etc. Úgysem ez lesz az utolsó telepítésed.
-
pulyka jocó
senior tag
válasz
ubyegon2 #67252 üzenetére
Már feltelepítettem az Ubuntut mikor láttam mit írtál. Már mind1
Amúgy azért is döntöttem az Ubuntu mellett hogy más legyen mint a Windows (felület stb).
Azóta próbálgattam beállítgatni a dolgokat, picit gyorsítani az indulást, terminálba eléggé szokatlan írkálni a dolgokat.
De összességében eddig tetszik. -
edari
őstag
Sziasztok
Raspberry-n futotttam bele az alábbi problémába, de mivel linuxos ezért ide írom ha nem gond.Beállítottam az fstab-ba, hogy automatikusan csatolja fel a rádugott pendrive-ot, azonban bootnál meghal az alábbi üzenettel: "dependency error for local file systems".
fstab utolsó sora így nézett ki:
UUID=6fgfb33-96vf-d401-00d9-7a3396cfd401 /media/JF/32 ext4 defaults 0
Mi lehet a baja?
Nem vagyok nagy linuxos, így bocsi ha továbbra is értetlenkedek, vagy már alapból hülyeséget csináltam.
-
_Smooth
senior tag
válasz
Rimuru #67254 üzenetére
Köszi.
most találtam egy ilyet.
Csak nekem jelenleg 1 szerverem van (ahonnan korábban átemeltem a második tömböt, az már nem üzemel - de használatba vétel előtt teljesen formáztam és itt az új szerveren újból létrehoztam a tömböt).Ettől még működhet a linkelt megoldás?
Illetve milyen infóra lehet szükségetek? (írtad, hogy én tudom, hogy épül fel...)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pulyka jocó #67250 üzenetére
Üdv!
A téma összefoglalót fusd át szerintem.
-
válasz
pulyka jocó #67250 üzenetére
Ha úgyis mindegy, akkor inkább egy Linux Mint Cinnamon-t próbálj ki, annak még az alapelrendezése is Windowsos. Minden alapművelet ugyanaz, mint Win esetén, itt a Nemo fájlkezelő képe, magáért beszél:
Ismerkedj vele. Az Ubuntu-t azért nem ajánlom, mert a Gnome kezelőfelülete teljesen más, mint a Windowsé. Bár az is lehet, hogy neked az jön majd be.
Van olyan törlési módszer mint win alatt vagy itt máshogy van?
Nincs kizárva. hogy itt is ugyanazt a billentyűt használod majd, így a Delete gomb itt is töröl majd, a végleges törlés is ugyanaz, mint amit megszoktál. A Fájlkezelőben természetesen ezek a műveletek is át/beállíthatóak.
-
pulyka jocó
senior tag
Sziasztok!
Úgy döntöttem kipróbálom milyen a Linux, egy Ubuntu személyében (következő winfos frissítésig legalábbis).
Sose használtam még linuxot, ezért lenne is pár kérdésem.
A törlés az itt hogy történik? Van olyan törlési módszer mint win alatt vagy itt máshogy van?
Ha letöltök egy képet például, az ugyan úgy mappába kerül itt is? -
_Smooth
senior tag
válasz
Cirbolya_sen #67246 üzenetére
Szia,
köszi, de már próbáltam ott korábban, elég kis sikerrel. Akkor egy időre feladtam (se időm, se energiám nem volt foglalkozni a kérdéssel).
Viszont továbbra is probléma és elég idegesítő.Igazából nem is biztos, hogy labelt akarok megváltoztatni.
A raid tömböknek ad egy "nevet" (md0 volt az elsőnek), de ezen kívül van egy labelje is (pl. FILMEK).
És szerintem a másodszor készített raid tömbnek is ugyanezt az md0-t adta, valszeg ezért akadnak össze.
Ezt nem lehet valahogy módosítani? Mindenképp formáznom kéne hozzá? -
leviske
veterán
válasz
#90085632 #67247 üzenetére
Az alábbi módszerrel nem sikerül?
sudo dpkg --add-architecture i386
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/Release.key
sudo apt-key add Release.key
sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ bionic main'
sudo apt-get update
sudo apt-get install --install-recommends winehq-stable
winecfg -
törölt tag
Hogyan kell Linux Mint 19.1 Tessa-ra a Wine-t feltelepíteni?
-
_Smooth
senior tag
Sziasztok!
OMV-n (Open Media Vault) - ha jól tudom, talán Debian alapú -, hogy tudom átírni a raid tömbök labeljét?
Van 2×2TB lemezből 2 tömböm, de talán mindkettő md0 megnevezéssel akar létezni.
Ha áramszünet miatt újra kell bootolnia, akkor az egyik tömböt nem látja, a másikat meg /dev/md0-ként jeleníti meg.
Ha ezt a látható tömböt boot előtt lehúzom, majd akkor csatlakoztatom vissza, mikor már fut a rendszer, akkor az előzőleg nem talált tömb lesz md0, ebből pedig md127-et csinál.De ezt minden alkalommal el kell játszani és baromi idegesítő. Azt gyanítom, mindkettő md0-ként szerepelhet, ezért szeretném utólagosan módosítani az egyiken kb bármire.
Köszi előre is.
-
Frawly
veterán
válasz
Plasticbomb #67242 üzenetére
Nem értek hozzá, biztos lehet így is. Az a gyanúm mégis, hogy ennél a kernelhekkelős megoldásnál épp úgy bukod a jövőbeni MacOS frissítéseket, ahogy egy natív Hackintosh telepítésnél. Azzal a módszerrel, ami Linusék videóján van, teljes értékű a MacOS, a jövőbeli frissítések is simán felmennek majd rá. Gondolom én, de nem vagyok Mac-es, sose volt Mac-em, ki nem állhatom az egész Apple ökoszisztémát.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #67237 üzenetére
Ezen a videón röhögtem, milyen bonyás. Nem teljesíthetetlen, de eléggé képben kell lenni hozzá, ráadásul a videón egy csomó mindent nem mutatnak meg, amit kivágtak, vagy nem látszik, mert fel lett gyorsítva a felvétel. Főleg a kommentek érnek aranyat, több embernek az álla leesett, hogy milyen bonyolult, írogatják, hogy inkább vesznek Mac-et
Pedig még előnye is van az igazi Mac-kel szemben, pl. AMD-n is használható (több core/thread érhető el, mint bármelyik Mac-en), akármilyen GPU-val megy (ezek megint csak nem érhetőek el Mac-en).
A videókártyás átadás nem nagy szám, már többször írtunk róla itt a linuxos topikokban is, mikor a VT-d-t és a PCI(e) passthrought-t feszegettük. MacOS-en sem az a nehéz, hogy átadd a videókártyát, hanem hogy a Mac idióta korlátozásait ki tudd játszani.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
CPT.Pirk #67239 üzenetére
Nem lattad a wendell/linus game on linux video (sorozatot (Linusekkal csinaltak egy osszefoglalot, majd wendell reszletezte a sajat csatornajan) ). Ugye igy barmit tehetsz guest osnek, paran igy oldjak meg a gaming problemat linuxon... Egy nezopontbol a legrosszabb megoldas, ami ugyan a legcoolabb, csak nem oldja meg a problemat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Plasticbomb #67238 üzenetére
Nem igazán értek az osx dolgaihoz, de a virtualizálásnak ilyen módja, egy 2. vga kártya átadása a másik rendszernek nekem új és érdekes volt.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
CPT.Pirk #67237 üzenetére
Ez az, aminek en csak nagyon megfontolt esetben latom ertelmet. Vannak mar amdhez keszitett kernelek macos ala, felesleges az virtualizalas, raadasul mindez sokkal bonyolultabb, mint csak megvalogatni egy kicsit a hardvert es felrakni normalisan a macOSt. (Annyira egyszeru mar, hogy vannak olyan konfigok, amiken gyak a nativ macOSt futtatod mindenfele hekkeles nelkul, pl az en hackintosh buildem. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy picit odafigyelsz az alkatreszek valogatasanal, megis mi hogy megy macOS alatt.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Térjünk vissza az ON világába, egy némileg OFF ismeretterjesztő videóval.
Itt egy érdekes videó, hogy Linux alól Qemu-val hogyan lehet bármilyen PC-re csaknem natívan OSX-et rakni. [Linus Tech Tips - Apple won't like this... - Run MacOS on ANY PC]
-
válasz
Rimuru #67235 üzenetére
Fenéket! Volt vagy 3 fejem összvisz plusz a keselyűmadár, de az rövid ideig csak.
Nem lehet úgy topikozni, hogy néha minden hsz-nél ugyanazt a fejet látom. Neked persze könnyű ezzel a kéklufis fejjel. 😁No de ha ez valóban bug, akkor most, hogy rákérdeztem, lehet ki is javítják. 🤔
-
-
Ezt láttam, de normál esetben ezek nem választhatóak. Mondjuk azt sem tudom, hogy mikor, mert a Premiumnál is csak 65 darab van. Ezeket gondolom igényelni kell, mint egyedi arcképet. Azt nem fogok, mert biztosan találnak valami kizáró tényezőt nálam.
Egyszóval, amíg nem találtok megoldást vagy választ a kérdésre, addig nézzétek csak a csajképű jamaikai jesust! -
leviske
veterán
válasz
leviske #67126 üzenetére
Arra az esetre, ha később valaki belefutna:
Az első sikeres, hosszútávon megtartott telepítésnél mindent automatán hagytam, titkosított LVM-el. Mikor a rendszer nem tudott frissülni a 16.04-ről 18.04-re helyhiányra hivatkozva (elvileg a boot partíció volt kicsi), újraraktam a gépet, ugyancsak automata beállításokkal. A jelek szerint ez azt eredményezte, hogy a titkosított boot táblát nem tudta törölni, ezért lett a gépen két boot partíció. Végeredményben pedig valószínűleg valamelyik grub frissítés tette be a kaput.
MÁS:
Ha valaki szokott Linux-on Overwatch-al játszani, az most az 1.35-ös patch-nél észrevett shader gondokat? Maga a játék jobban fut, mint eddig (legmagasabb modell és textúra részletesség, plusz többi beállítás low/medium fokozat mellett 160-220fps az event matcheken, 110-170 pvp-ben), viszont a fák lombozata helyett
artifactszerűség(jobb szó a "zavar", mint amikor a meleg levegő zavarja meg a tájat a szemed előtt. csak itt lombok helyén) jelenik meg zöld szín helyett. -
válasz
Cirbolya_sen #67220 üzenetére
Na látod!
virtualbox kicsit más mint a valóságos hardver
Igen, ezzel tényleg nehéz lenne vitába szállni!
-
válasz
ubyegon2 #67218 üzenetére
Dave™ kollégát csak megerősíteni tudom abban, ha az alapokhoz kell nyúlni, ahogy írod, a motorháztető alá, akkor sem a Debian sem az Arch alapokkal nem lesz könnyű dolgod.
Nálad amúgy látok annyi affinitást ezen a területen, hogy nyugodtan javaslom a Manjaro kipróbálását. Az Ubuntu vonal egyre inkább a nulla affinitással rendelkező home usereket célozza meg, ahogy Frawly koma írta nem oly rég, a Linux Mint és társai együgyű felhasználóknak készül. Gyanítom, hogy igaza lehet, mivel én 5+ éve Mint Cinnamont használok.
(és egyben fene a pofáját a dícsérő jelző miatt)
-
válasz
ussseal #67216 üzenetére
ekézte kicsit a Manjarot, pont amiatt, hogy ha valami elromlik, itt Arch van a motorháztető alatt, amit kevésbé noob-friendly kijavítani
No, azért ezek a YT video okosságok is sokat érnek! Legalább annyi videót találsz, ami az Ubuntu vonal korlátait ecseteli.
Ha valaki most kezdi, amelyik vonalon elindul, azon fog készségszinten problémákat is elhárítani, míg a másik vonalra azt mondja, hogy hát ez tök szar, mert lehetetlen még ezt is megoldani.
ez most qrvára szakmaiatlan lesz:
A kiadásokra épülő disztróknál van egy stabilitás miatt kialakított törzs, ami frissül ugyan a rendszeren belül, de egyes részeiből ha frissebb kéne a hardvered miatt, lehet, hogy elakadsz, mert például Ubuntu vonalon a mesa grafikus driverek és még sok más frissíthetőek, de maga a xorg (X11) verziója csak új kiadásban fog frissülni. Emiatt a közvetlenül erre épülő csomagok sem frissíthetők.Újabb VGA-nál, de akár újabb CPU-nál is javasolt a nem kiadás, hanem rolling rendszer használata, itt ugyanis a friss csomagokat tesztelés után megkapja a rendszer, így nem csak kernelt frissíthetsz a legújabbra(ezt megteheted a kiadásokra épülő disztrónál is), hanem gyakorlatilag mindent.
Remélem így gyorsan konyhanyelven leírva nem mondtam totál marhaságot.
Fentiekből persze lehet logikus következtetéseket levonni, de inkább azt mellőzném, megelőzendő az azonnali cáfolatot.
Mindkét vonal ugyanazon kerneleket használja, ugyanazokat a rendszeralapokat és drivereket, ugyanazokat a kezelőfelületeket, a csomagkezelés és a frissítési/kiadási metodika más teljesen. Mindkét vonal Linux és nagyon super, az egyik konzervatívabb, a másik jóval rugalmasabb! (és még lehetne ezt boncolgatni tovább, félrolling meg egyebek irányába....)
Mivel játékokat is akarsz futtatni, lehet jobban jársz az Arch vonallal, de mivel még mindig titkolod a hw komponenseidet, így nem is igen mondhatnék mást.
Próbálj ki pár disztrót, aztán amelyik működik nálad és előbb megfog, az a vonal lesz a preferáltad. A YT videókat meg érdemes nézni, de fenttartásokkal.
Itt egy példa, hogy mi történik Debiannál, ha nagyon erősködsz a xorg frissítésével.... (persze ez nem Debian alapú disztró, hanem Debian, de ami erre épül, ugyanúgy kiadás alapú, így nincs különbség)
Ami még fontos lehet, nagyon hardverfüggő, hogy egyes gépeken melyik disztró működik a legolajozottabban, bár ma már egyre kevésbé, de olvasni azért ilyet még most is.
-
ussseal
tag
válasz
CPT.Pirk #67208 üzenetére
Wendell videóit szoktam még nézni a témában a Level1-től, mondjuk ő pont egy tegnapi videójában ekézte kicsit a Manjarot, pont amiatt, hogy ha valami elromlik, itt Arch van a motorháztető alatt, amit kevésbé noob-friendly kijavítani
-
Frawly
veterán
válasz
Anakin007 #67204 üzenetére
A Kubuntuban ideiglenesen kapcsold ki a kompozitort. Annak a GPU-nak vinnie kéne azt a játékot. Nekem csak egyel újabb GPU-m van (HD3000), Intel Core i 2. generációs (ThinkPad X220-ban i7-2620M) , igaz az már OpenGL 3.0, de viszi. Ha te a tiédet OpenGL 2.0-ra állítod be a játékban, akkor mennie kéne akadás nélkül.
Ennek ellenére az Intel IGP egy rakat fos. Az újabbak is, hiába erősebbek, hiába támogatnak OpenGL 4.5-öt, DirectX 12-őt, Vulkant, egyrészt a teljesítményük kakát se ér, másrészt meg ezeket az API-kat is hiányosan támogatják. Pl. a Medal of Honor: Allied Assultnál futottam bele, hogy az OpenGL verziója megfelelt neki, de hiányolt bizonyos OpenGL extensionöket, amit egyik Intel GPU sem támogat, és ez a Steamen is ki van írva. Persze ki lehetett hekkelni környezeti változókkal és registry-trükközéssel, hogy ne keresse ezeket, hanem tiltsa le a használatukat, de azért cinkes, hogy még 2019-ben is annyit ér egy integrált GPU, hogy egy 17 éves játékot sem tud alapból futtatni, tiszta szégyen.
A mobil AMD APU procikban lévő Radeon sokkal többet ér, normálisabb fps-eket hoz, normálisan támogatja az API-kat, csak ugye nem volt elterjedve, szinte mindenki az Intelre épített. Most ugyan jelentek meg mobil Ryzen-es laptopok, de még mindig nem kellő számban, illetve ezek meg az energiakeret miatt throttlingolnak általában.
Illetve ha Thinkpad, akkor nézd meg, hogy támogat-e PCIe Express Cardot, azon keresztül tudsz rákötni külső GPU-t, én is most fogok ilyen eGPU megoldást venni. Így rendesen, asztali videókártyát tudsz asztali táppal meghajtva rákötni a laptopra, csak egy ilyen Express Card és hozzá kötött átalakító kell neki. Linuxhoz lehetőleg AMD kártyát vegyél a normálisabb nyílt driver miatt.
Sajnos muszáj ilyet beszerezni a legminimálisabb szintű játékhoz is. Ez a laptopok közös gyenge pontja, a képernyő és a GPU. A legfelső árkategóriás gamer laptopokban ez meg van oldva, normális IPS 1080+ kijelző, dedikált GPU, méreg drágán, a többi laposra meg rakják a TN paneles trágyát (azt is lehetőleg 1366x768-as felbontásban, mert azt „ought to be enough for anybody ©”) meg az integrált 3D lassító hulladékot, mert olcsó és keveset fogyaszt. Még a méreg drága Macbook laposokban is csak ilyen Intel IGP takony van.
Ez a PCIe Express Card-os móka is csak üzleti notikon játszik, ami egy szűk szelete a piacnak. A notigyártókat szívlapáttal kéne agyonvágni, hogy ne rágják a szart.
Elvárható lenne, hogy olyan GPU-t rakjanak a termékekbe, ami legalább 10 évvel ezelőttig bezárólag elviszi a játékokat, még ha kompromissszumos grafikán is, de minimálisan játszhatóan. Még a fejlesztési nehézségeket sem tudom elfogadni, nyugodtan kiindulhatnának egy 10 évvel ezelőtti csúcs GPU-ból, azt le tudják ma már gyártani sokkal kisebb csíkszélességen, úgy, hogy szinte alig fogyaszt pár W-ot. Még VRAM sem kell, mivel tudná használni a DDR4 RAM-ot, ami kielégít egy ilyen régi GPU-t sávszélességben. Érdekes telókba, táblagépekbe tudnak ARM prociba integrálni normálisabb GPU-kat, nehogy már egy laptopba ne tudjanak.
-
válasz
growler #67212 üzenetére
Ne már, kizárt, hogy ezt a figurát nőinek látjátok....miféle nőket láttatok ti eddig!?
Úgy látom átváltok mégis sasmadaras avatarra.
(#67213) colomb2
Ó, hát azért ez a kőkorszaki fórummotor meg a szakik, akik foldozgatják, azért mégsem az NSA, már bocsi mindenkitől, ha bántó voltam. (innen a 21. századból üzentem a múltba, igen)
No de köszi, ezek szerint írhatom, hogy rücigány?
Super.
-
válasz
Apollyon #67209 üzenetére
Na jó, fene figyelgette ezeknek a nick avataroknak a file nevét! 😉 Bennfentesek persze vágják ezt értelemszerűen.
Egyébként ez a pofa nem lányos, inkább egy hippi jamaikai Jézusra hasonlít, amint éppen Linuxra téríti Wines zsidókat. (itt a zsidó az történelmi okból kiírandó, még mielőtt valaki sokkot kapna......)
Jól tudom, hogy tilos a zsidó és a cigány kifejezés a fórumon? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ussseal #67196 üzenetére
Ezt nézd meg a témában: https://www.youtube.com/watch?v=Co6FePZoNgE
-
Rimuru
veterán
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis integrált VGA -val kapcsolatos elméleti felvilágolást szeretnék kérni.
A supertuxkart nevű játékot szeretném futtatni egy Lenovo T410 notin (Intel I5, integrált VGA, 6Gb RAM, bár nem tudom, számít-e), a rendszer Kubuntu. A játék induláskor azt mondja, hogy túl régi az openGL (2.1) és minimum 3.1 -t szeretne. Elindul, de szaggat. A rendszerbeállításokban, a compositor alatt legördülőben 2.0 volt kiválasztva, de 3.1 is ott van. Átállítotam, gép restart, de a supertuxkart továbbra is problémázik a régi openGL-el. Kicsit olvasgattam, de bevallom, nem értem, mit és hogyan kéne frissíteni, talán kevés az angolom ehhez.Ezt derítettem ki:
# inxi -Gx
Graphics: Card: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
Display Server: X.Org 1.19.6 drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1440x900@60.04hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile version: 2.1 Mesa 18.2.8 Direct Render: Yes2.1-et ír, de vannak valami Mesa profilok. Kipróbáltam így, másoknak segített más progiknál, nekem sajnos nem:
LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 supertuxcart
Így mégrosszabb, kb. 5mp-ként jön 1 képkocka, de nem problémázik a verzióval
Valahol azt írták másnak egy hasonló problémára, hogy az Ironlake a probléma és cseszheti.
A munkahelyi gépem pár évvel fiatalabb, abban vmi I3 CPU van 4Gb ram-al és ugyanezzel az op.rendszerrel, ott hibátlanul fut.Lehet, hogy gyenge/régi a hw és én is cseszhetem? Egyáltalán mi adja az OpenGL-t integrált VGA-knál? Ez a Mesa nevű dolog? Azt hogy lehet frissíteni? Bocs előre is, ha hülyeséget kérdezek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Apple iPhone 12 Pro Max /128GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 83% aku
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest