- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Fujifilm X
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Melyik tápegységet vegyem?
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Frawly #59824 üzenetére
Nem akartam én használni, csak kíváncsi voltam, jól nézett ki és ebben Gnome van valóban, az a Gnome, ami az Ubuntuban van, az rémesen emlékeztet kinézetre az előd default DE-re.
Megpróbáltam felrakni, de megérte, mert én eddig nem tudtam a gparted ilyen opciójáról, ill. látam, hogy van ilyen, de még nem kellett kipróbálnom, viszont a photorec-től égnek állt a hajam, ott nem két kattintás lenne helyrehozni a felülírt particiókat.
Fölösleges származékdisztrót használni, ha ott van rá az eredeti.
Kivéve, ha jobb, Mint az eredeti!
igaz én most teszek kitérőt az f2fs-sel
Ezzel van értelme bohóckodni, schedulerrel meg nincs? Mindig elfelejtem, de nem a JFS jó SSD-re?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59823 üzenetére
Nyilván nem ilyen Pop-szutykot kell feltenni, aminek a telepítője rendes particionálásra sem ad lehetőséget. Úgyis Ubuntu alapú Gnome környezetes, akkor már menjen Ubuntu a helyére, abban is Gnome van most már. Fölösleges származékdisztrót használni, ha ott van rá az eredeti.
lwm-en gondolom LVM-et értesz. Ha meg valaki komolyabban linuxozik, és az a fő rendszere, érdemes a partíciókat átállítani ext4-re. Az ntfs-3g igaz, hogy írja, olvassa az NTFS partíciókat, de elég vaskos CPU-overheaddel. Igaz én most teszek kitérőt az f2fs-sel, de csak azért, hogy SSD-n legyen azzal is tapasztalatom, a tesztek jobb I/O teljesítményt mérnek vele, de az ext4 is villámgyors, nem volt vele SSD-n sem gondom.
-
válasz
growler #59822 üzenetére
Nem valószínű? A fenéket, biztos, hogy nem olvastam én semmit. 😁
Ahogy megtalálom az iso-t, húzom is rá pendrive-ra és durrbele.
Ki a fene hallott már ilyesmit!?
Egyszerűen nem értettem, hogy mi van, de gondoltam, úgysem csinál semmit, még kell lennie egy végső jóváhagyást ásnak, ha particionálunk. Na itt az sem volt, azért csak egy tartalékos állományú meghajtóra engedtem rá, hogy lássam, mi történik...Egyből csinált 2 particiót, mintha win lenne. Ami meglepő volt, hogy a gparted pár kattintással feldobott egy fájlkezelőt olvasási joggal.
A PoP témát viszont átraktam Cinnamonra, egész tetszetős.
-
growler
őstag
-
Frawly
veterán
válasz
Slownz #59817 üzenetére
Futtasd le még egyszer, az outputot másold be ide. Nekünk mondani fog valamit. Egyébként te is megnézheted, azóta eléred-e a /dev/sdb1-et, vagy most már ír-e hibát bootkor.
Ezekre a /dev/sd[nevekre] nagyon vigyázni, véletlenül rossz betűjelet adsz meg particionálásnál vagy formázásnál, és egy másik meghajtót fog particionálni, vagy annak a partícióját fogja formázni, ami adatvesztést okoz!!! Kétszer is nézd meg lsblk-val, hogy biztosan jó meghajtóra dolgozz. Ez nagyon veszélyes móka, most nemrég egy ismerősöm írta, hogy 20 éves linuxos és unixos tapasztalattal a háta mögött pont pár hete fordult vele elő, hogy véletlenül a rendszermeghajtót dd-zte végig, mikor egy lemezképet akart pendrive-ra kiírni, hogy egy másik gépen OS-t telepítsen! Ezt még nagyon profi veteránok is benézhetik, véletlenül elszúrod, odalesznek az adataid. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire oda kell erre figyelni, főleg, ha nincs az adatokról biztonsági mentésed, ami meg egy külön hiba. Külön trükkös, hogy nem lehet emlékezetből dolgozni, néha ezek a betűjelek cserélődnek, így néha egy-egy boot után ami /dev/sda szokott lenni, simán lehet belőle /dev/sdb vagy ha több meghajtó is van, akkor /dev/sdc! Különösen kezdőknek ajánlott odafigyelni, akiknek az outputok sem mondanak semmit.
Azt meg ubyegon jól írja, a fájlrendszer UUID-je is változik, módosítani kell az /etc/fstab fájlban. Az UUID-t az lsblk -f paranccsal tudod ellenőrizni.
-
válasz
Slownz #59819 üzenetére
Megcsinálhatod előre is, persze, bár a telepítés alatti particionáló felület sem sokkal másabb. Ráadásul mindenképpen ott kell végrehajtanod majd a beállításokat.
Amúgy is újra akartam tenni a 18.04 miatt, mondjuk nem pont így.
Ezzel ne foglalkozz, én az első évben rohadt sokszor elszúrtam a dolgokat, pedig hamar átálltam csak ext4-re, de elég sok meghajtó volt, amit variálgattam is időnként. Még a minap is felülírta az egyik meghajtó particióját egy idióta PoP ...akármilyen számú disztró, persze valami laptopösszerakó cég dobta össze, csak éppen a particionáló része alkalmatlan használatra, simán csak lwm-mel dolgozik. (remélem jól írtam)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One mobilszolgáltatások
- Synology NAS
- Wuthering Waves
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- E-roller topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest