Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Slownz #59817 üzenetére

    Futtasd le még egyszer, az outputot másold be ide. Nekünk mondani fog valamit. Egyébként te is megnézheted, azóta eléred-e a /dev/sdb1-et, vagy most már ír-e hibát bootkor.

    Ezekre a /dev/sd[nevekre] nagyon vigyázni, véletlenül rossz betűjelet adsz meg particionálásnál vagy formázásnál, és egy másik meghajtót fog particionálni, vagy annak a partícióját fogja formázni, ami adatvesztést okoz!!! Kétszer is nézd meg lsblk-val, hogy biztosan jó meghajtóra dolgozz. Ez nagyon veszélyes móka, most nemrég egy ismerősöm írta, hogy 20 éves linuxos és unixos tapasztalattal a háta mögött pont pár hete fordult vele elő, hogy véletlenül a rendszermeghajtót dd-zte végig, mikor egy lemezképet akart pendrive-ra kiírni, hogy egy másik gépen OS-t telepítsen! Ezt még nagyon profi veteránok is benézhetik, véletlenül elszúrod, odalesznek az adataid. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire oda kell erre figyelni, főleg, ha nincs az adatokról biztonsági mentésed, ami meg egy külön hiba. Külön trükkös, hogy nem lehet emlékezetből dolgozni, néha ezek a betűjelek cserélődnek, így néha egy-egy boot után ami /dev/sda szokott lenni, simán lehet belőle /dev/sdb vagy ha több meghajtó is van, akkor /dev/sdc! Különösen kezdőknek ajánlott odafigyelni, akiknek az outputok sem mondanak semmit.

    Azt meg ubyegon jól írja, a fájlrendszer UUID-je is változik, módosítani kell az /etc/fstab fájlban. Az UUID-t az lsblk -f paranccsal tudod ellenőrizni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák