- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Home server / házi szerver építése
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED monitor topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #42925 üzenetére
Visszatérve a FreeOTFE-re egy kicsit. Nekem még nem volt bajom vele, mindenhol rendesen működött, XP és Win7 alatt is, igaz 64 bites Windowsra még nem telepítettem. Viszont az Ext2Fs-sal akad probléma, a /home-os mentéseim nem nyitja meg jogosultsági probléma miatt. plusz csak negyed akkora sebességgel történnek a fájlműveletek, mint Linux alatt. Szóval az Ext támogatás Windows alatt valóban nem teljes értékű, de ha csak adattárolása használjuk, vagy némi torrentre, akkor elmegy.
-
N0zer0
senior tag
Nem, nem úgy működik, vagyis csak részben. Nyilván egy újabb verzió tovább támogatott, de az LTS verziók kivételt képeznek, azokra nagyon sokáig van támogatás, és könnyen lehet, hogy egy régebbi LTS verzióra sokkal tovább van támogatás, mint egy újabb, nem LTS verzióra.
Egyébként hardvertámogatásban a Mint a legjobb, ebben még az Ubuntut is veri.
-
N0zer0
senior tag
válasz
zserrbo #42930 üzenetére
Képzelj el 50 GB-nyi adatot, egy 60 gigás LVM köteten. Ezt nem lehet adatvesztés nélkül 50 giga alá csökkenteni, elég, ha józan paraszti ésszel átgondolod. Persze az LVM-nek vannak más korlátai is, pl. titkosított partíción lévő LVM kötetei nem méretezhetők át, de vannak még ilyen korlátok. Tehát míg az LVM alapvetően tud adatvesztés nélkül átméretezni, azért nem korlátlanul, ahogy az informatikában semmi nem korlátlan. Persze egy otthoni gépen, hacsak nincs titkosítás, nincs sok értelme az LVM-nek.
Az adatpartíciót hagyd a lemez végén egyben, nem jó, ha kismillió partíciód van, kevesebb partíciónál a szabad hellyel is rugalmasabban tudsz gazdálkodni.
Tényleg lehetséges, hogy vannak olyan telepítők, amelyek swap partíció nélkül nem engednek tovább, még nem futottam bele ilyenbe, de biztos kellemetlen. Ezt úgy tudod legkönnyebben kijátszani, hogy az egyik még nem használt partíciót megadod swapnak, majd telepítés után mégis lecsatolod (swapoff /dev/akármicsoda-pluszszám), átformázod adatpartícióvá, átállítod a /etc/fstab fájlban a paramétereket. Esetleg csinálsz swap fájlt dd-vel, amit megformázol mkswap paranccsal, és ezt teszed be az fstab-ba.
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #42898 üzenetére
A dm-crypt nem csak LUKS-os titkosítást enged létrehozni, hanem TrueCrypt-eset is, amit aztána Windowson a VeraCrypt el tud olvasni, és fordítva is működik.
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #42916 üzenetére
64 bites Windowsra még nem tettem fel a FreeOTFE-t, elvileg csak 64 biten van az, hogy csak aláírt drivert enged feltenni. Viszont kitrükközhető ilyenkor is, hogy feltedd az aláírás nélküli drivert, olyan módban kell indítani a Windowst, és utána a feltelepített driver normál módban is működni fog.
-
N0zer0
senior tag
válasz
zserrbo #42877 üzenetére
2 TB-os meghajtón a rendszernek mehet akár 100GB is, ilyen nagy HDD-nél nem overkill. Plusz a 64 bites rendszer jobban hízik, mert a 32 és 64 bites csomagok is felkerülnek. Lehet elég lenne az 50GB is, de 2TB-nál elenyészik az plusz 50GB. A swap partíciónak van egy olyan előnye, hogy egybefüggő terület, ezért elvileg gyorsabb, a gyakorlatban viszont kimutathatatlan a különbség, lehet fájlban is tárolni, aminek a méretét módosíthatod ráadásul később is akármikor, sokkal rugalmasabb.
A home méretét te tudod, hogy neked mennyi kell. A többi adat mehet egy újabb partícióra, de azoknak elég egy partíció, minek kéne külön partíció a filmeknek és külön a többi adatnak?Az LVM-nek pont az a lényege, hogy át lehet méretezni, igaz nem minden irányban garantálható adatvesztés nélkül, ha pl. sok adat van, és te csökkenteni akarsz a méretén, az lehet csak adatvesztéssel fog menni, de alapból pont az ilyen átméretezési mizériákra találták ki.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
inf3rno #42897 üzenetére
Elvileg megoldható, hogy külön HDD-kon azonos legyen a jelszó, viszont nem úgy, ahogy te gondolod. Létre lehet hozni LVM-et, ami alá be lehet szervezni nem csak több kötetet, de úgy tudom, hogy több HDD is alkothat egy kötetet, mégse ajánlom, mert szerintem csak megbonyolítja jobban az életed, mint egyszerűsítene.
Nálam úgy volt, hogy volt egy titkosítatlan boot partíció (ez nem lehet titkosított, mert a rendszer nem tudna elindulni), aztán egy LUKS partíció, ami lefedte az egész maradék tárterületet. Aztán ezen a LUKS partíción lett egy LVM, rajta egy root, egy home, és egy adatokat tartalmazó kötet (logical volume). Így csak egy jelszót kellett beírnom a rendszer indulásakor. Működött Kubuntu és Arch alatt is. Persze ez csak egy HDD-s történet volt, és csak annyit nyertem vele, hogy nem kellett minden partícióhoz újra a jelszót beírni. Még az is lehet, hogy kitrükközhető, hogy csak egy jelszót írsz be, de azt az összes titkosított partícióra alkalmazza a rendszerbetöltő.
A VeraCrypt nem olyan jó megoldás, mint a LUKS, ha már nem fogsz windowsozni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #42898 üzenetére
Windowson a LUKS-ot kezeli a FreeOTFE, a LUKS csak BSD, Solaris alatt nem támogatott, de még az is lehet, hogy kitrükközhető azokon is. Ennek ellenére kicsit lassú a FreeOTFE, lehet emiatt a VeraCrypt jobb választás, egyforma sebességgel használható mindenhol.
-
N0zer0
senior tag
válasz
gabikiraly2 #42884 üzenetére
Ahogy írták, fel lehet tenni az MS Office-t Wine-ra Linuxon. Van alternatíva is rá, gondolom ősöknek lehet elég lesz a LibreOffice is, ahogy sokunknak. A Flash megy minden böngésző alatt, a Chrome böngésző pedig eleve a saját Pepperflashével jön. Ha csak az ősök nem hardcore gamerek, vagy CAD-eznek, vagy Adobe szoftverekkel kiadványszerkesztenek, vagy nem akarnak legfrissebb Photoshopot, akkor nem kell tartani a Windows után a Linuxtól.
Én is a Linux Mint legújabb verzióját ajánlom, abból is a KDE-set, de meg lehet próbálni a Cinnamonosat is, attól is függ, hogy mennyire erős a gép. Esetleg mehet fel Ubuntu is, abból csak a simát nem ajánlom a Unity ablakkezelő miatt, ha a szülők Windowshoz vannak szokva, akkor a Unitytől a világból ki fognak szaladni, de a többi Ubuntu az jó, Kubuntu, Cubuntu, vagy amelyik szimpatikus.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Lacpac #42835 üzenetére
Képnézőnek a Gwenviewt ajánlom. Az IrfanViewnak nem a képnézegetés az erénye, hanem a kötegelt képmanipulálás és a Photoshop pluginek kezelése.
Ha mindenképp IrfanViewt akarsz, nem kell bonyolítani semmilyen program loaderrel és szoftvereltávolítással. Csak elindítod a setup.exe-jét és már indul is a telepítés Wine-ben. Ha valami miatt mégse települne fel, azt is tudod csinálni, hogy telepíted egy Windowsos rendszerre, majd a fájlokat átmásolod Linuxra.
-
N0zer0
senior tag
válasz
beloadjoker #40419 üzenetére
Van a neves víruskereső szoftvereknek LiveCD-s megoldása, ahhoz nem kell sem Linux, sem Windows, csak kiírod pendrive-ra, bebootsz, és leellenőrzi azokat a meghajtókat, amelyeket kijelöltél neki.
-
N0zer0
senior tag
válasz
beloadjoker #40052 üzenetére
Jó, hát azt nem mondtad, hogy extra állítgatási igényeid vannak, minden állításnál újra kell forgatni a frankenwm-et. Akkor i3, de látom, azt próbálgatod, én mondtam, hogy kínlódni fogsz vele. Pedig jók ezek, csak nem kezdőknek és Windowshoz szokott felhasználóknak valók, szokni kell őket.
A másik, hogy az alacsony erőforrásigényű ablakkezelő egy dolog. Viszont a legminimalistább ablakkezelő is sokat eszik, ha GTK-s meg Qt/KDE-s programokat futtatsz rajta, hiszen ezek betöltik a saját libjeiket, és némelyik elég sokat. Ezt is számításba kell venni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
beloadjoker #40044 üzenetére
Akkor Arch Linuxot tegyél fel, ablakkezelőnek meg frankenwm-et. Az utóbbit már többen is ajánlották itt különböző linuxos topikokban, csempés ablakkezelő, álítólag olyan 200KB memóriát eszik csak, ha csak GUI kell, akkor megfelelő. Ennél karcsúbbat nem fogsz találni, talán még az alap linuxos konzol is megeszik ennyit vagy többet. Ennek ellenére az IceWM-mel, vagy jwm-mel is tehetsz próbát, de szerintem nem leszel velük beljebb.
Az Arch alapból karcsú, de nem tudom, hogy van-e ARM-re, ha nincs, akkor valami minimal Debian, de pl. az is számít, hogy driverügyileg kezeli-e az eszközt. Mondjuk írhatnád, hogy melyik az a program, aminek GUI kell, mert lehet van rá nem GUI-s alternatíva.
-
N0zer0
senior tag
válasz
beloadjoker #40038 üzenetére
Bármilyen Openbox vagy IceWM ablakkezelőjű disztró, pl. AntiX (IceWM) vagy Crunchbang++ (Openbox), de vannak a neves disztrókból is openboxosak, csak olyan változatot kell belőlük letölteni.
Igaz az LXDE is egy felcsicsázott Openbox, szóval nem lesz sokkal gyorsabb, és a Fluxbox, IceWM sem eszik sokkal kevesebbet. Igazából windowsos szemmel használható GUI-ból nem találsz gyorsabbat ezeknél. Esetleg használsz tilinges ablakkezelőket, awesome, i3wm, frankenwm, stb., de azokat windowsos szemmel annyira fapadnak fogod találni, hogy nem fogod tudni semmire használni.
LXDE/Openboxban az openboxos témát kell átszerkeszteni, XML vagy valami rc file, nem emlékszek, HTML-szerű elemek vannak benne, szövegként át tudod szerkeszteni ez alapján:
http://openbox.org/wiki/Help:ThemesObConf segítségével is tudod szerkeszteni a meglévő témát.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DittyCat #39626 üzenetére
Sajnos Linux alatt a másolásvédett DVD-k lejátszása bukó tud lenni.
Telepítsd a megfelelő csomagokat, majd még egy scriptet is telepíteni kell:
sudo apt-get install libdvdread4, libdvdnav4, gstreamer0.10-plugins-bad and gstreamer0.10-plugins-ugly
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.shÍgy néhány fajta másolásvédelmet vinni fog, de nem az összes fajtát sajnos, mostanában én is ezzel szopok jó nagy cuppogások közepette Linuxon. Egyetlen megoldás van néha, a másolásvédett részeket át kell ugornom a lejátszóban, különben fennakad olvasási hibákon. Mindegy milyen lejátszóval próbálom, mpv, mplayer, VLC, Kaffeine, stb.. Mindegyikkel csinálja.
Mondjuk nem sokáig, mert adom el a gépem, és mivel a vevő nem egy nagy IT véna, ezért XP fog visszamenni a Kubuntu x64 helyett, míg beállítom és belakom neki az XP-t, egy hétig én is azt fogom használni. Olyan lesz, mint mikor valaki egy Lamborghiniből átül egy kispolkába. Régi lapos, Vista/7/8/10 ki van zárva, mert ugyan mennének ezek is, van driver hozzá, de nem egy erőgép.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #38649 üzenetére
De, a csomagkezelő is szempont, mert a legtöbb csomag Debian/Ubuntu/Mint-hez érhető el, ez egy elég jelentős érv. Nem mintha rpm-es csomag kevés lenne, vagy az Arch-vonalhoz nem lenne elég csomag, de a .deb csomagok számával semmi nem tud versenyezni.
Debiant újfent nem ajánlom, régiek a csomagok, nagyon baszakodós disztró, és semmivel nem stabilabb, mint a többi elterjedt disztró. A sima Uborkát pedig a Unity miatt nem, de minden más distrowatch top5-ös, top10-es felhasználóbarát disztró bárkinek ajánlható.
Az sem igaz, hogy mindegyik alatt ugyanaz a kernel van. Mindegyik disztróhoz külön fordítanak, néhol eléggé belegyomlálnak, külön tesztelnek, szóval ugyanaz a verziójú kernel az egyik disztró alatt problémátlan lesz, meg több eszközt visz, több driver van benne, mint egy másik azonos verziószámos egy másik disztró alatt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
savior #38292 üzenetére
Nem. Linuxon nem kell aktív vírusirtó, épp ez az egyik legnagyobb előnye az átlag felhasználó szemszögéből.
Ahogy már előttem írták, passzív irtót is csak akkor használj, ha windowsos hálózati megosztást, windowsos pendrive-ot, ilyesmiket akarsz azért vírusellenőrizni, hogy megakadályozd a windowsos gépek fertőzését. Ugyanis ha egy ismerősöd pendrive-ján windowsos vírus van, az nem fogja ugyan a te linuxos rendszeredet bántani, nem tudja, de egyrészt vírusos anyagot ne tárolj már a gépeden, az kicsit olyan, mint szemetet betárazni, másrészt az ismerősöddel is jót teszel, ha a tollhajtányáról, adathordozójáról lepusztítod a kártevőket, így ha visszajut hozzá, akkor neki már nem kell szopnia ezzel is. Ezzel elejét veszed, hogy további windowsos gépek fertőződjenek meg.
Én egyébként ez utóbbi célra sem tartok vírusirtót Linuxon, leszarom, van-e a hozzám került adathordozón vírus. Úgyis szinte csak opensource szoftvert tárolok a gépen, van elvétve egy-két windowsos proprietary szoftver is fent (Wine-vel használva), de azok megbízható forrásból vannak, évek óta használt, átnézett szoftverek. A többi anyag a gépen meg mind olyan dokumentum vagy médiafájl, ami nem vírusos. Ha meg pendrive kerül hozzám, arról is csak azt szedem le, ami meg van beszélve, a többihez nem nyúlok, ha kártevő van rajta, az nem az én bajom. Ha pedig letöltök windowsos szoftvert, azt néha a virustotal.com online scannerével nézetem, arra az 1-2 fájlra ki lehet bírni, ezt is csak azért csináljom, hogy vírusos szemetet ne tároljak a gépen.
-
N0zer0
senior tag
válasz
totron #38200 üzenetére
Egyetértek. Egyrészt tudni kell a Wintől elszakadni, ez egy fontos lépés pszichológiailag is. Érdemes a Wint teljesen letörölni, mert anélkül az lesz, hogy ha az ember Linuxra átálláskor nehézségbe ütközik, akkor nem hárítja el, hanem a könnyebb utat választja, visszacsábul, bebootolgat Win alá, és megette a fene az egészet.
Másrészt meg igaz, hogy vannak egész jó WinXP/Win7 skinek, de felesleges, mert sokkal szebb témák is vannak a linuxos/*x-es ablakkezelőkre, mint a Picipuha Nyílászárók ocsmány kinézete. Kicsit olyan e téren a Linux a Windowshoz képest, mintha az ember egy Trabantból átülne egy Ferrariba.
-
N0zer0
senior tag
Egyszerre csak az az egy ablakkezelő fut, amivel utoljára bejelentkeztél. A többi addig nem megy, nem eszik erőforrást. Lehet fent akármennyi, viszont spammernek igaza van, nem célszerű túl sok DE-t feltenni, mert összehányhatják a rendszert, aztán nézni fogsz, hogy miért csinál egyik-másik furcsaságokat.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #36849 üzenetére
Igen, nem kell keresni Alt+Tab-bal, helyette lehet állandóan azt keresni, hogy melyik virtuális asztalon van
Inkább nem használom, mert az erőforrásokat is jobban leterheli.
Én Alt+Tab helyett az aktív KDE sarkot használom, odatolom az egeret és a sarok áttekintő képet ad az Asztalon futó összes programról, és látszik mi fut, mi van az ablakában.
-
N0zer0
senior tag
válasz
olivera88 #36845 üzenetére
Nekem 64 biten Debian+KDE4, Kubuntu, Mint KDE4 mind 650MB körül evett, eszik induláskor, de láttam már Chakra 64 bites screenshoton is 650MB körüli KDE4 összfogyasztást. Nyilván plusz böngésző fülekkel, azt nem számoljuk bele a fogyasztásba. A KDE5-nél nem tudom mennyi, de gyaníthatóan nem több.
-
N0zer0
senior tag
válasz
lev258 #36678 üzenetére
Van, de sok manuális grafikus particionálónak vannak ilyen sumákságai, hogy a második partíció véletlenül extended lesz, mert tippelni jó, az orrodatis tisztíccsalya. Egyébként grafikus partícionálóból is van jó, de mégis sokan az automatás hülyeségnek esnek áldozatul.
-
N0zer0
senior tag
válasz
N0zer0 #36675 üzenetére
Egyébként pont ez az az eset, mikor egy faék egyszerű fdisk, vagy cfdik vagy hasonló konzolos particionáló alkalmazás százszor többet ér, és hatékonyabb, mint a grafikus telepítős, csilivili, ikonsoros, tortadiagrammos szarok, mert legalább mutatják mi lenne a default beállítás, és az embernek azonnal van lehetősége a létrehozás során megváltoztatni, meg a partíciós tábla felírása előtt átnézi, hogy hogyan is fog kinézni majd a tábla, és nem a csilivili szarjukkat és default rákényszerített beállításokkal vonják el a figyelmet a lényegtől.
-
N0zer0
senior tag
válasz
herdsman12 #36672 üzenetére
Nem normális, de elmegy, baj nincs belőle, így is működik. Vannak esetek, amikor csak így működik. Ez azok miatt a partícionálóprogik miatt van, amelyek jobban tudják az embernél, hogy mit akar, és önállósított Rambo-akciót vetnek be, default a második partíciót Extendedként hozzák létre, és abba tömdösik a logikai partíciókat, mivel feltételezik, hogy összesen több mint négy partíció lesz a lemezen. Egy nyomorult szoftver ne tudja már nálam jobban, hogy a mit akarok, és ne feltételezzen, ha hinni akar, akkor imádkozzon vagy menjen templomba.
A Windows-telepítők is ezt csinálják, csak a 7-től és felfelé még egy boot partíciót is létrehoznak a lemez elejére, persze kitrükközhető, de Petőfi Csarnokba akkor is elmehetnének Greenmondfalváról.
-
N0zer0
senior tag
válasz
daniduke #36450 üzenetére
A Lubuntunál sok gyorsabb van, de ablakkezelőtől is függ. Disztrók közül CrunchBang, antiX, LMDE, és ezek viszonylag könnyen telepíthető, esetleg ha mégse ijedsz meg a nehezebb telepítéstől, akkor Ubuntu minimal vagy Arch. Ablakkezelők közül IceWM, Openbox az, ami hagyományos desktop megközelítés mellett is karcsú, illetve karcsúbb, mint a Lubuntu és az LXDE asztali környeze, ami persze szintén Openbox alapú.
-
N0zer0
senior tag
Szerintem is kéne egy ilyen topik. Majdnem minden második kérdező a régi, sovány gépére keres használható, light disztrót. Akár kiemelt topik is lehetne.
Illetve én megszüntetném a pH-n ezt az 1 disztró 1 topik szisztémát, mert túlzottan szétdarabolódnak a témák, és amúgy is OFF-olnak a fórumozók, minden topikban mindenféle disztróról esik szó. Nincs olyan rengeteg linuxos hozzászólás, hogy egy topik áttekinthetetlen legyen. Legalább minden egy helyen lenne, könnyebb lenne megtalálni egy kérdéskört, könnyebb lenne visszakeresni mindent. Általában egy problémából más disztrók használói is okulhatnak. Legfeljebb a Linuxosok offtopikját lehetne meghagyni gőzkieresztésre.
Esetleg köztes megoldásként ágakra szedni a disztrókat, mondjuk a Debian, Ubuntu, Mint, stb.-nek lenne egy külön közös topikja, a Arch, Antergos, Manjaro, Chackrának egy másik, és így tovább.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Vidual001 #33117 üzenetére
Én is csak azt tudom mondani, hogy a torrentes linuxot el kell felejteni nagyon nagy ívben. A népszerű disztrók közül nézz egy új kiadásút, Mint, Ubuntu vagy variánsa (Kubunu, Xubuntu, Lubuntu, stb.), esetleg Elementary vagy más a distrowatch.com top10-éből. Debiant, Archot, Gentoot, hasonló haladóknak szánt disztrót viszont felejtsd el, ha már 2-3 éve linuxozol aktívan, és már mindent meg tudsz alatta oldani reflexből, akkor lehet áttérni ilyenekre.
A HDD-t meg felesleges külön formázni, a telepítő úgyis átparticionálja és leformázza neked használhatóra a partíciókat. Ez nem Windows, hogy 100MB-os partíciókkal és hasonlókkal kelljen trükközni, meg telepítéskor HDD-ket lehúzgálni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33008 üzenetére
Na, ez is szépen példázza, hogy desktopra miért nem jó ötlet a Debian. Egy nyomorult SMPlayert és SMTube-ot, vagy Minitube-ot nem lehet rá felszögelni szopásmentesen, még backportsból sem.
Szerintem teleahocipom kolléga feleslegesen szenved vele, a helyében rég leszedtem volna a Petőfi Csarnokba, és feltettem volna egy desktop/újoncbarát disztrót. Nem véletlenül írtam múltkor is, ha már mindenképp mazohista, és szívni akar, akkor próbálkozzon Archcsal, abból legalább tanul is, meg normális wiki van hozzá.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32834 üzenetére
Várjál, azért vegyük külön a kategóriákat. Más a YouTube, amit Flashben nézel, és más egy natív médialejátszó. Szaggatni nem csak azért szaggathat, mert gyenge a proci, hanem tearing is előfordulhat. Meg kell nézni, hogy hány %-on tekeri a procit, mikor szaggat.
A hang elcsúszása is lehet akadásprobléma, és lehet más oka is. Nagyon összemosod a dolgokat, nem írod, hogy melyik lejátszó, milyen felbontású videó.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32823 üzenetére
Ne hülyéskedj, nálam C2Celeroncson, vga-gyorsítás nélkül szaggatásmentesen mennek webes és ripes 1080p-k (csak a valódi BD 1080p és a 4K akad, de az nagyon), és a legdurvább 720p-k, sokszor még plusz lájtosabb postprocess szűrőket is elbírnak, akkor nálad C2D-val nem lenne szabadna akadnia. Használj SMPlayert (ez felteszi az SMTube-ot is) vagy mpv-t. A minőség is értelmezhetetlen, hogy lenne a Peppermint alatt jobb minőségű a lejátszás, mint Lubuntu/Debian alatt? A lejátszótól függ, de alap beállításokon a mai modern lejátszók között nincs érdemi különbség.
Egyébként ha már szóba jött: múltkor az egyik topikban felmerülő 1080p-k random akadásának a rejtélye megoldódott. Egyes 3D-módok használatával (pl. xv) túlmelegedett a kártya, azért kezdett el szaggatni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32798 üzenetére
Arra a hibára az a megoldás, hogy lefuttatod ezt:
sudo rm /var/lib/dpkg/lock
Ez egyszerűen törli ezt a lock file-t. A másik ok lehet, hogy az apt-get update-et sudo nélkül futtattad. A Chromium el nem indulásának az okát pedig terminálból indítással kellett volna ellenőrizni, vagy logban megnézni, hogy miért nem indul, mi a hibaüzenet.Mondom, ne érdekeljen, hogy a Mintről vagy Archról rosszakat írnak. Illetve én meg úgy tapasztalom, hogy a Mintben van a legkulcsrakészebbre megcsinálva minden, azzal van a legkevesebb szívás, kevesebb az *ubuntunál is. Lehet nem a legkarcsúbb disztró, de egyrészt nem vészes, másrészt valamit valamiért. Ennek ellenére ha egyébként megfelel, maradhatsz a Debiannal is, főleg ha már fent van. Sokkal rosszabb 5 percenként disztrót váltani.
Én még mindig tartom, hogy hiába durva az Arch kezdésnek, inkább szenvednék azzal, mint Debillánnyal.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32781 üzenetére
Nyugodtan próbáld meg az Archot. Lehet szívni fogsz azzal is (nem biztos), de azzal legalább tényleg megéri. Azzal ne foglalkozz, hogy Kisguczy Illés panaszkodott rá a fórumon frissítési hiba miatt. Nem minden jöhet mindenkinek, meg fórumokra elég sok szavahihetetlen balf45z barom ír. Ha mindegyiknek hinnél, akkor nem használnál semmilyen szoftvert, boltban nem vennél meg egy terméket sem, és egyik szolgáltatónál sem fizetnél elő semmire.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32778 üzenetére
Ezeket tudod pótolni:
C: meghajtó tallózása → ~/.wine/dosdevices/c: megnyitása bármelyik fájlkezelőben
A Wine beállítása → winecfg futtatása terminálban vagy konzolból
Wine szoftverek eltávolítása → wine uninstaller futtatása
Winetricks → winetricks futtatása (a winetricks csomagot lehet külön telepíteni kell hozzá Debillány alatt)Egyébként a Debian ilyen, semmi nincs benne felhasználóbarát módon megcsinálva, és a nem nyílt szoftverekkel is szivat. Mondom, én eleve nem javasoltam volna, hogy feltegyed, ha már mindenképp memóriatakarékos pro Linuxot akarsz feltenni, amivel hajlandó vagy szívni, akkor az Arch sokkal jobb választás, legalább azt később újratelepítened sem kell.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32750 üzenetére
Már hogy ne rakhatnád fel? Csatlakoztatsz hozzá addig külső egeret, amíg nem oldod meg a touchpad problémáját, illetve billentyűzettel is lehet telepíteni. Egyébként meg próbáld a touchpadet ki/be kapcsolgatni, hátha megoldja.
Egyébként ritka az ilyen, hogy rosszul van kiírva a lemezkép, de a telepítő elindul és működik. Tipikusan, ha rosszul van kiírva, letöltve, akkor már a betöltődése sem szokott jó lenni. Meg elvileg homályos emlékeim szerint a telepítővel lehet teszteltetni az integritást, hogy jól lett-e kiírva.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32745 üzenetére
Nem baj, ahogy egyre többet linuxozol kizárólagosan, egyre inkább kikopnak ezek a windowsos szokások és beidegződések. Nekem is vannak ilyenek, pl. szeretek mindent grafikus felületen megoldani, meg kétpaneles fájlkezelőt használok, mikor ezek az igények Linux alatt nem olyan fontosak, de én is kezdem levetkőzni ezeket.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32742 üzenetére
Vannak vírusok Linuxra is, de sokkal kevesebb, és annak nagyobb visszhangja van, másrészt ha meg be is nyeled, csak root joggal tud kárt tenni a rendszerben, harmadrészt azt is csak akkor, ha nem frissíted a rendszert. Én egyáltalán nem tartok windowsos cuccot, csak 1-2 lemezképes torrentet, így még passzívan sem nézem át a fájlaimat, mert nem lehet közöttük vírus. Fog a franc vírusirtózni, mikor a Linuxnak pont az az egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell vírusirtó, nem fogom Windows módjára használni. Linuxot elég nagy művészet összevírusozni, tényleg übermegab4lf*sznak kell lenni hozzá.
Tűzfalam sincs, vagyis fent alapból az iptables, de nincs benne filterszabály. NAT-os router mögött vagyok, annak van tűzfala, az a router mögötti eszközöknek is elég. Tűzfalat csak akkor érdemes tartani, ha direktbe kapcsolódsz a netre, de ez ma már a mobilnetet leszámítva mocsok ritka, a legtöbb szolgáltató modeme egyben router is, ha meg nem, az emberek a Wi-Fi-os eszközeiknek szoktak routert venni, mert ugyebár a táblagép, nem asztalon használt laptop, okostelefon, okostévé, médialejátszó ne maradjon már net nélkül, mindent összekábelezni pedig nem lehet.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon #32726 üzenetére
„Tehát ha beállítom, és otthagyom X évig, akkor ha csak ki nem rohad alóla a vas, működnie, futnia kell.”
Na, most nekem pont ezzel van bajom. Egy szervernél lehet ez jó, hogy megy, amíg ki nem rohad alóla a vas, de desktopon nem. Sajnos sok programból megéri a legfrissebbet használni, hogy benne legyenek az új fejlesztések. Pl. böngészőkben, médialejátszókban, médiaencoderekben napról napra jelennek meg új dolgok, új szabvány támogatása, vagy egy régebbi funkció optimalizációja. Nagyon gáz régi verzióknál megragadni. Vagy pl. ott a Skype, a MS pár hónapja kitalálta, hogy csak a 4.3.037 támogatott (az akkori legújabb) az előtte lévők nem.2 hónapig nethiányban én sem frissítettem a rendszer és a programokat. Kocanetezés az volt, de pl. megnyitottam egy google-lös keresést, akkor behányt nekem, hogy valami SSL akármi nem támogatott, frissítsem a böngészőm, és nem adta be a keresőtalálatokat. Pedig ez nem valami régi böngésző volt, hanem FF 35 alfa (Aurora). Vagy pl. ugyanebben a verzióban korábban el volt csesződve a Google Maps támogatása (a 34-es verziótól kezdve rossz volt), csak fekete képernyőt mutatott a StreetView. De mondhatnám a VLC és az mplayer DASH-támogatását is, ami miatt elég frisset illik használni. Vagy pl. Chrome-ban is nemrég javították csak ki a í-s bugot, meg tették bele a Pepperflasht, aki millió éves verziót használ, az még mindig szív.
Ezért nem értem a CentOS-es fabunkós ősemberünket sem, hogy mit akar 8-10 évet egy CentOS-sel kihúzni. Egyszerűen desktopon esélytelen.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon #32623 üzenetére
Elhiszem, ahogy azt is, hogy ha netinstall+KDE-t tennék fel, akkor talán jó lenne. Amit viszont én próbáltam, az a 7.0-ás volt (bocs, de ilyen hülye kódneveket nem jegyzek meg), kifejezetten KDE-s lemezkép. Mondjuk a Díbjönben eleve más sem tetszett, a tárolók felvételével trükközés, a free vs. nonfree témájú baszakodás, egy millió éves csomagok. Lehet szerverre jó, meg desktopra is ki lehet faragni, de csak az ellenségemnek kívánom. Ha meg minimumrendszert építek, akkor az Archnak fogok neki.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon #32620 üzenetére
Jajj, a Debian KDE-t ne is említsd, iszonyat bugos. Komplett beállítások nem működtek, mikor én próbáltam, egy bughalmaz volt az egész (felemás lokalizáció a nem automatikusan feltett magyar nyelvi csomagok feltétele után is, ikonok rácshoz illesztése funkció egyáltalán nem működött, és volt még pár ilyen) . Látszott, hogy össze sem tesztelték, csak az install scriptbe bedobtak az apt-get install kdefull sort, és már készült is a lemezkép.
Más KDE-s disztrókban (Chakra, Mint KDE, Kubuntu) rendesen felteszik a KDE-t, összecsiszolják a rendszerrel, hibatesztelik, így alapból megy minden, sokkal kisebb eséllyel fut bele az ember bugba vagy bosszúságba.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32615 üzenetére
Szerintem meg a Debian ilyen gyengusz alapból. Össze lehet persze kalapálni, de ez nem olyan disztró, hogy alapból minden megy rajta.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32581 üzenetére
Hát ez sem épp vizuális orgia, az biztos, bár az oxygene-es, elarunos sz4rnál egy-két fokkal azért tűrhetőbb. Valaki nagyokos, öltönyös-nyakkendős designer találja ki ezeket a retinagyilkos összeállításokat, az tuti. A másik hasonló borzalom az Ubuntu-Unity-féle bzuilila hányás, az szerintem mindent visz ocsmányságban. Aki még azt is tudja überelni, annak valami kijár egy díj valami nagyobb pénzjutalommal.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Nova96 #32591 üzenetére
Ajjajj, most látom, hogy volt azóta hozzászólás, csak nem frissítettem. Azt írtad pedig, hogy volt már egyszer fent a Chakra, azért gondoltam, hogy akkor maradhatuk a Chakránál, de akkor vissza az egész. Ha a logóig eljutott a pendriveboot, akkor feltehetőleg jól van kiírva a lemezkép. Szerintem a nyílt driver nem komálja az ATi videókártyát.
Esetleg Mint KDE-vel vagy Kubuntuval is tehetsz próbát, de a KDE-hez sem muszáj ragaszkodni (bár az a legszebb), mehet fel Cinnamon (Mint Cinnamon). Esetleg ha szereted a Mac felületét, akkor lehet bejön a Unity is (sima Ubuntu), de nekem az annyira nem jön be, hogy senkinek nem merem nyugodt szívvel ajánlani, annak ellenére, hogy egyes embereknek bejön az is. Szerintem először a YouTube-on nézegess videókat, hogy a felülete melyiknek jön be.
-
N0zer0
senior tag
válasz
Nova96 #32583 üzenetére
Igen, segít az egész topik, mindig van itt valaki. Semmi különlegeset nem kell csinálni, csak fel kell telepíteni. Ha már volt fent, akkor valószínű ment a gépeden, driverhibába így remélhetőleg nem fogsz belefutni. Van magyar felülete (a magyar nyelvet választ telepítéskor), mint mindegyik elterjedtebb Linux-disztrónak ma már, és az update alapból be van kapcsolva. Fog szólni, hogy vannak frissítések, fogod tudni, hogy hová kattintsál, magyarul lesz.
Phőrk kapitányunk írt hozzá telepítési útmutatót is, de nem feltétlen kell hozzá, mert eleve magyar nyelvű grafikus telepítő vezet végig a telepítési folyamaton. Mondom, ha már egyszer fel tudtad tenni, akkor most sem lesz vele gondod, pont ezért ajánlottam ezt.
A végén majd segítünk kinézetet váltani. Elöljáróban: ha már fent lesz minden, akkor kattintasz a Kickoff menüre (ez Start Menühöz hasonló menü), majd ott Rendszerbeállítások, azon belül Megjelenés, és ott tudod állítani az Ablakdekorációt és Asztali témát, ott állítgathatod, cserélgetheted, illetve az Új dekorációk letöltése gombbal a netről is választhatsz még hozzá bőven témát.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
válasz
Nova96 #32572 üzenetére
Szerintem az a gép egyáltalán nem olyan nagyon gyenge, akármilyen Linuxot elvisz, a legcsilivilibb, leghardverigényesebb disztrót is. Nem szabad elfelejteni, hogy az a gép, ami a Windowsnak gyenge volt, a Linuxnak nagyon nem biztos, hogy az lesz.
A Chakra KDE kinézetével semmi baj nincs, csak át kell váltani azt a gyári, műfénylő Oxygen-témát. Már régen is írtam több topikban, hogy ezzel az Elarun-hátteres, műfényesen csillogó Oxygen-alaptémával sok felhasználót elriasztanak a KDE-s rendszerek, teljesen feleslegesen, mikor pont a KDE néz ki legjobban. Szerintem ha a Chakra felment, és csak a kinézetével volt bajod, akkor tegyél vele még egy próbát, nem rossz az. Tudom ajánlani az United tálcatémát és és a Forman vagy glowglass-cupertino ablaktémákat, ezek aerósan átlátszóak, beteszel hozzá egy szép háttérképet az interfacelift.com-ról és egyből jobban fog kinézni. Lehet hozzá dark vagy light egértémát is használni, bár ezt inkább a háttérkép szabja meg. Érdemes nézelődni, mert elég sok jó skin és téma van KDE-hez, több, mint bármilyen más grafikus felülethez.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32566 üzenetére
Az UHU-t hagyjad, időpocsékolás. Alig jönnek ki verziók és azok is nagyon bugosak.
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
Ja, nem eszik olyan keveset, csak 1,7 gigát, mikor neki az össz RAM 1,5 giga
Viccen kívül, KDE és Unityt felületet leszámítva bármit fel lehet tenni, bármilyen disztrót, Lubuntu mondanám, de jó bármi, Mint Cinnamon vagy MATE is. Böngészőnek FF, esetleg meg lehet próbálni a QupZillát. A Midori is megér egy próbát.
Esetleg még a KDE is játszhat, ha ki tudja valaki herélni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
akipapi #32532 üzenetére
Próbáld meg az itt leírtakat.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32524 üzenetére
A tájékoztató is megoldás lehetne, de azt nem olvassák el, megint csak tapasztalat. Csak csőlátással kikeresik a bezárás gombot és kilövik, elkönyvelik rizsának és kényelmetlenségnek. Az átlag felhasználót nem érdeklik a technikai részletek.
A natív felbontás, élsimított betűk, Unicode-kódolás és hasonlóknak annyira alapnak kéne lenniük, hogy értelmetlen eltérést engedni.
@berus.berus, lev258: megerősítem, 2 hónapja egy Lubuntu 14.04-re simán felment a LibreOffice grafikus csomagkezelőből, hozta magával a rendszernyelvnek megfelelő magyar nyelvi csomagot is, nem csak a kezelőfelületnél, hanem a súgója is magyar volt. Semmit nem kellett trükközni vele.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32520 üzenetére
Így van. Ha nem CRT tévéről van szó, a legmagasabb (natív) felbontásán kell használni, akkor a legélesebb, legtisztább, legrészletgazdagabb a gép. Böngészőben is lehet nagyítani (FF-szal akár csak a szöveget is külön), nagyobb betűtípust megadni, de a Linux ebben is jobb, mint a Windows, mert böngészőn kívüli rendszerfelületét is normálisabban lehet skálázni nagyobb rendszerbetűtípusokhoz, nagy ikonokhoz.
Az alacsonyabb felbontásokat ezek az eszközök már csak a visszafelé kompatibilitás miatt támogatják, ha valami régi OS vagy alkalmazás nem támogatja a natív felbontást, és teljes képernyőn akarja élvezni valaki. Még az SD-s tévéadást is felskálázzák szoftveresen natív felbontásra a tévék (általában HD-re).
Nem szeretem az automata megoldásokat, de népszerű, felhasználóbarát OS-kben úgy oldanám meg, hogy a rendszerben ne lehessen felbontást csökkenteni (csak hackkel), meg az alapértelmezett kódolás is Unicode legyen (megint csak hackkel lehetne kilőni), hogy haladjanak technikailag a népek, és na anakronisztikus hülyeségekkel szopassák magukat.
-
N0zer0
senior tag
Kicsit részletezhetnéd, hogy mivel nem megy. Ugyanis ezt anno én is megszívtam Mint alatt, hogy nem ment a beépített simple-scannel, rá sem bagózott a szkennerre, pedig a leírások szerint mennie kellett volna, végül fel is adtam. Aztán tértem csak vissza a kérdésre hónapok múltán, és mikor a GIMP alól próbáltam XSane modullal, akkor teljesen jól működött. Épp ezért kérdezem, hogy mivel próbáltad.
lsusb parancs listázza az eszközt? Pontosan milyen szkennerről van szó?
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #32503 üzenetére
Hangkártyája, hangszórója, hanganyaga válogatja, hogy milyen mértékű erősítést kíván. Nyilván, ha 200-300-nál torzít, az nem jó, de pl. akkor leveszed a normál hangerőt 50%-ra, és lehet máris nem fog torzulni (mert ez már csak 100 vagy 150-es túlhangosításnak felel meg). Van, amit 1200-zal néztem meg úgy, hogy alapból a rendszer is 200% hangerőn volt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
spammer #32492 üzenetére
A 300%-os túlerősítéshez:
mpv --softvol-max=300 --softvol=yesMivel mindig így használom ezért a ~/.config/mpv/mpv.conf-ba írtam bele:
softvol-max=300
softvol=yesAz mpv-nél arra kell figyelni, hogy a hivatalos doksi elavult, és sok kapcsolót átneveztek. A lejátszó mindig írja, ha a kapcsoló neve megváltozott.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32470 üzenetére
Az SMPlayer, mplayer, mpv is tud 100% fölé hangosítani. A VLC alapból csak 125% vagy 200%-ra enged növelni, de a beállításai között tovább növelhető annak is, akár 1000-2000%-ra vagy többre is, a határ a csillagos ég. Egy gátja van, ha eléred a hangkártya és a hangszórók fizikai korlátját, onnan már hangosabb nem lesz, csak egyre inkább torzul, bezizeg.
Általában a ALSÁ-nál és pulseaudiónál is be lehet lőni rendszerszinten, hogy túlhangosítson, de azt hiszem csak 200%-ig támogatja.
Ez a feature nekem is fontos, mert a laptopomon kis kimeneti teljesítményű az ALC hangchip és a hangszórók is, és csak angolul nézek filmet és sorozatot. Pár évtizede az a Hollywoodból elterjedt módi, hogy a színészek suttogva beszélnek, nem úgy, ahogy normálisan a valóságban. Emiatt csuma hangerőn nézek mindent, egész addig túlhangosítom, míg nem torzul, csak így hallom ki, hogy mit pofáznak. Feliratot ahol csak lehet nem használok. Meg akkor is jól jön, ha konyhában, fürdőszobában vagy másik szobában vagyok és hallgatom a gépről szóló zenét, és nyelvgyakorló hanganyagot.
-
N0zer0
senior tag
válasz
szaszayanou #32438 üzenetére
Igen, van, meg is találtam már rég, de nem működik rendesen. Játékban és videóknál kicsit rosszabb fps-t kapok, ha a KDE kapcsolja ki helyettem. Ha én kapcsolom ki a Ctrl+Alt+F12-vel, akkor jobb teljesítményt kapok. Mondom, ez egy régi gép. Lehet normálisabb, erősebb, mai gépeknél már elég, ha a KDE kapcsolgatja vagy ki sem kell kapcsolni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#81562624 #32432 üzenetére
Azon a gépen már bármelyik disztró kellemesen elfut, még a leghardverigényesebbek is, pl. Ubunty a Unityvel és a KDE-s disztrók is (Kubuntu, Mint KDE, Chakra, más disztró KDE-vel telepítve). Nem kell még a MATE-hez sem ragaszkodni, nyugodtan telepíts rá azt, ami YouTube-videók alapján megtetszik, és a distrowatch.org toplistája szerint is népszerű. Nyugodtan mehet rá x64-es disztró, mert 2GB-nál már pont használható.
Nekem ennél gyengébb gépem van, gyengébb proci, 2 giga DDR2 RAM, jóval kisebb SATA2 HDD, és még ezen is jól mennek a fullra effektezett x64-es KDE disztrók, semmi lag vagy túl hosszú töltögetés. Jó, kicsit nagyobb programok első indítása hangyányit lomha, de nem kivárhatatlan idő, a második indítás viszont már szinte azonnali. A bootidő sem több, mint egy XP-jé. Meg a gyenge proci és videókártya miatt, ha 3D-s játékkal játszok, vagy 1080p-s videót nézek, akkor a KDE-ben ki kell kapcsolni ideiglenesen a 3D-t, ilyenkor amúgy sem kellenek a speciális effektek, mert nem nézem az ablakkezelő rendszert, a teljes képernyős alkalmazás úgyis kitakarja. Ha meg kilépek a 3D-s alkalmazásból, akkor egy billentyűkombinációval újra bekapcsolom a 3D-t. Neked szerintem még kapcsolgatnod sem kell majd.
-
N0zer0
senior tag
Nagy SMPlayer-párti vagyok, azt használom, használtam minden platformon, tud szinte mindent (hw-es dekódolás, külső szűrők, pl. nned3 nagyítás azért kiesik), és a legkisebb az erőforrásigénye.
Viszont ma találtam rá az mvp-re, a hup.hu-n ajánlották. Ez is egész jó, alapból támogatja a hw-es dekódolást is, de még anélkül is egy kicsit még kisebb a hardverigénye. Egyelőre tesztelem, de ígéretesnek tűnik. Parancssoros, mint az mplayer, de configfájllal szépen be lehet állítani. GUI-ja is van, beépített lebegősáv, minimalista, de megteszi.
Nekem a VLC soha nem jött be. Lomha, bugos, Linuxon külső decoderek meglétét igényli (nem minden disztrón vannak rendesen telepítve), bár volt olyan videó és link, amit csak az játszott le, így az is fent van a gépen. Viszont még így is jobb a VLC, mint a Windows Media Player, Bsplayer, Kaffeine és a többi f.shalmaz. Meg a VLC egy dologban erős: streamelésben. A VLC mellett még a Kodit (volt XBMC) lehet megfontolni, bár annak megint nagyobb az erőforrásigénye, a felülete viszont király.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32395 üzenetére
A hardverek ilyenek. Egy idő után tönkremennek maguktól. Már nem az örökkévalóságnak csinálják őket, mint régen, hogy 20-30 év után is menjenek, a gyártónak úgy ráfizetés volt, meg addig nem nagyon használta senki.
Szkennert még nem láttam megfeküdni, meg nem tudom, hogy érdemes-e azt javíttatni. Attól is függ, hogy milyen szkenner, mert ha tényleg nagyon régi az is, meg kicsi felbontású, kicsi sebességű, akkor érdemes lehet mindenképpen újat beszerezni.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32388 üzenetére
Mindegy. Nekem azért gyanús, hogy elég régiek azok a gépek, az a déli híd hibája bőven lehet hibaforrás a későbbiekben, ha tényleg igaz. Az is gyanús, hogy egyszerre ennyi programban nem csinál semmit a kijelölés, kivágás. Ha csak egy ilyen program lenne, arra azt mondom, hogy egy még lehet bugos.
Mást sajna nem tudok ajánlani, csak GIMP-ben, PS-ben, Inkscape-ben van tapasztalatom, én sem vagyok nagy képzsonglőr. Fotókat javítok fel néha napján (vörös szem eltávolítása, világosítás, háttér kicserélése), meg a GIMP-pel (Xsane-modul) szkennelni szoktam, Inkscape-ben meg vektoros szimbólumokat, egyszerűbb ábrákat, és alaprajzot csináltam.
Az OpenOffice.org-ot megnézheted, de egyrészt a LibreOffice lehagyta a fejlődésben, másrészt az OO.o sem gyorsabb és bugmentesebb semmivel, másik oldalról a próbálkozás ingyen van, sok veszteni valód nincs.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32384 üzenetére
7 ezret mindenképp megér egy Win7, ha tényleg munkához kell és nem lehet bevállalni a warezt. Viszont a LibreOffice-nak adhatnál esélyt, mert nem biztos, hogy Windowson is produkálni fogja, amit írtál. Nálam sem csinálja, Linux alatt sem, igaz a Calcot keveset használom. Abiwordot rég nem néztem, Gnumericet soha nem használtam.
Paint helyett a KolourPaint vagy a Krita közül valamelyik, bár ezek KDE-sek, és lehet sok Qt-s csomagot magukkal hoznak Lubuntura/Peppermintre. A GIMP-nek viszont nincs komolyabb alternatívája Linuxon, próbáld meg binárisként letölteni, vagy forrásból lefordítani, hátha úgy nem fagyogat. Régen nekem is csinált ilyet a GIMP, de a 2.8.x-es verziókkal nem volt gondom, meg az ilyen magától bezáródás a wines változatnál szokott inkább előfordulni. Azt sem értem, hogy ha kell egy GIMP tudású szoftver, akkor minek mellé Paint-helyettesítő, a kettő együtt felesleges.
Az ImageMagick egy nagyon jó program, bár az inkább konvertáláshoz és veszteségmentes átalakításhoz jó, nem sima szerkesztésre való. Igen, angol, mert alapvetően egy konzolos program, és a GUI-ja is erre épül, így emiatt nem tudják magyarosítani, kb. mintha egy programnyelvet akarnál magyarosítani.
Mondjuk azt nem tudom, hogy ezek a programok mire kellenek neked, mit szoktál dolgozni a gépen. Meg a leírás alapján gyanús, hogy annak a gépnek nem csak a HDD meg az ODD volt a baja. Egy rossz ODD nagyon bele sem kéne szóljon a gép működésébe, mikor nincs használatban. Az is mérvadó, hogy 7-8 éves és idősebb gépekben az alaplap szokott megfeküdni, ha nem is púposak, de addigra kiszáradnak a kondik.
Illetve ha gépen dolgozol, meg grafikával foglalkozol, nem fogod megúszni, hogy legalább annyira ne tanulj meg angolul, hogy angol programokat tudj használni, meg angol szakmai szöveget ne tudj legalább szótárazással feldolgozni. Most nem azt mondom, hogy legyén angolból perfekt, folyékony, felsőfok, de egy magabiztos írásbeli alapfokot és passzív szövegfeldolgozási képességet, és alap szakszókincset (pl. layer, channel, path, merge, crop, scale, transparency, stb.) nem lehet nélkülözni. Pláne nem egy grafikával foglalkozó embernek. A grafikusi, designeri szakma ilyen, ahogy a legtöbb IT-s és műszaki szakma is. Az angol ma már mindennek szaknyelve, már nem csak műszaki és gazdasági területen, hanem humán tudományokban is. Már az orvosok is angolul tolják latin helyett, mondjuk nekik könnyű, mert az angol orvosi nyelv a latin elnevezéseket vette át anatómiában és betegségek neveiben is, szóval nem meredek váltás hogy a hasi verőér latinul truncus coeliacus, angolul meg szintén truncus coeliacus vagy nagyon hasonlóan celiac trunk, míg a páciens a patient, az infectio meg infection.
Ráadásul a grafikusi szakma duplán igényli az angolt. Én pl. azért használok amerikai, nem lokalizált GIMP-et, előtte azért használtam angol Photoshopot, mert sok GIMP/Photoshop, és egyéb tutorial, cikk, videó angolul ismerteti, hogy melyik menükben kell megcsinálni a szóban forgó dolgot, és ha magyar változatod van, akkor fordítgathatsz le egyenként minden menüpontot, míg angol változatban csak rákattintasz, követed 1:1-ben a leírást. Sokszor lehet keverni, hogy az Advanced az a Speciálisnak, Haladónak, Részleteknek fordított fül-e vagy gomb-e, mikor hogy van kedvük magyarítani. Pedig én nem is foglalkozok ilyennel hivatásszerűen, és még én sem úszom meg. Hasonlóan jártam hangfelvételek vágásakor is, pl. az mp3DirecCutban annyira balfasz módon vannak magyarítva a menüpontok, hogy teljesen értelmetlen az egész, különbözőféle vágásnak van minden elkeresztelve, míg ha visszatesszük alapértelmezett angolra, akkor egyből világos hogy a crop, cut, delete mark miben különbözik, mit csinál. Vagy pl. Firefox alfából (régen Aurora volt a neve, most átnevezték Developer Editionnek) is azért használok amerikait, mert abból naponta jönnek új verziók és főverzióváltásnál sincs késlekedés, míg a magyar változatnál kell 3-4 napot is várni az új főverzió kiadására. De pl. legközelebb a KDE-t is angolul teszem fel, mert nem hiányzik, hogy mindenféle szaros lokalizációt is lehúzgáljon, annyira meg nincs sok rendszerüzenet és menüpont, hogy sokat számítson. Valamelyik torrentprogramnál is megszívtam, hogy először nem kapcsoltam, hogy mi az a követők, meg párok, és csak utána esett le, hogy tracker és peers. A GIMP oldalán meg most volt olyan írva magyarul, hogy az Ön által használt Linux terjesztés tartalmazza, rendesen facepalmoztam, pedig ez egyértelmű legalább.
Illetve az angol nyelvű Windows sem olyan rossz, mert ha a magyar hibaüzenetet másolod be a Google-be, akkor lehet alig lesz találat, és azok is szarok lesznek, míg ha az angol megfelelőjére keresel rá, akkor egyből ezerszer több találat jön, és általában normálisabbak, többet segítenek.
Maradjunk röviden abban, hogy sokszor nem éri meg mindenáron mindent magyarul használni, annak ellenére, hogy ma már csak nagyon kevés olyan szoftver van, amit nem magyarítanak.
-
N0zer0
senior tag
válasz
milestone #32372 üzenetére
Az az Athlon64 3000+ is nagyon gyenge gépnek számít ma már (bár Lubuntuhoz elégnek kéne lennie), az 512MB RAM pedig tarkónlövés. Mindenképp toljatok bele annyi RAM-ot, amennyit csak lehet (1 vagy 2GB-ot mindenképpen), meg prociból is nagyobbat nézzetek bele, esetleg olyan kétmagosat, ami belemegy. 512MB RAM-ot ma már egy böngésző kevés füllel alsó hangon bekajál. Még az 1GB-t is elég karcsú.
A Lubuntunál sebesebb kész disztrót nem fogsz találni, legalábbis olyat nem, ami Windowsról frissen váltó usernek felhasználóbarát, és nem kell túl sokat bűvölni. Vannak persze karcsúbbak (Crunchbang), de azokat lehet nehezebben állítod be, meg nehezebben XP-síted.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32340 üzenetére
Firefox alfa, Chrome béta, DeaDBeef, gvim, Skype, aegisub, néhány kisebb kártyajáték (pl. Fekete Macska), Tetravex, mp3splt, VMware Player, TeXworks, TeXstudio, Wireshark, meg valami linuxos SSIDerező program, nem emlékszek a nevére. Illetve az ember előre nem tudhatja, hogy milyen szoftverre lesz még szüksége, ami csak Gtk-s változatban létezik.
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32324 üzenetére
Jó, akkor kiegyezünk Khepm Phrkben
Amúgy most olvastam a cikkedben, hogy a Chackrához nincsenek Gtk-s programok, engedélyezés után is csak néhány? Ez tényleg komoly, hogy csak néhány böngésző, és kifújt?
Javarészt én is csak Qt-s programokat használok, de akad Gtk-s is szép számmal.
-
N0zer0
senior tag
válasz
teleahocipöm #32319 üzenetére
Neked is boldog karácsonyt! Örülök, hogy sikerült teljesen átállni. A Linuxot sokan kipróbálják, sokan hobbirendszereznek rajta, de csak kevesen állnak át rá teljesen. A legjobb belevágni, és elhatározni az átállást, és úgy belefogni, hogy a Wint is töröljük. Úgy nem nagyon lehet átállni, hogy a partíciók NTFS-sesek, ott van a Windows dual boot, és mindig ott a csábítás egy kis windowsozásra.
A leírásod nem értem. Panaszkodsz, hogy egy program Androidra van meg, ezért veszel Win7-et, mikor a gépeid is gyengék? Meg hogy nem jó a LibreOffice, de az a jó a MS Office-ban, hogy ingyenes? Melyik bolygón? Melyik rajzoló/fotómanipuláló programot próbáltad és az mikor fagyott? Megnyitáskor, mentéskor, manipulálási művelet közben?
-
N0zer0
senior tag
válasz
djyuri #32246 üzenetére
Írtam már neked, hogy erre számítani lehet. Nem azért, mert ellened fogadtam, mert kívántam, hogy járj sikerrel, de a tények azok tények. Ezeket a felvevőket szándékosan csinálják meg ilyen szemét mód, a szerzői jog miatt. Ha csak sima FAT, exFAT, NTFS, Ext partíciót használnának, akkor a jogvédők beperelnék a gyártót, hogy warezhez nyújt segítséget, hiszen akkor mindenki felvenné a leadott műsorokat, áttenné a HDD-t PC-be, és már kényelmesen lőné is fel netre megosztani. Így meg a gyártó kitalált saját fájlrendszert, amit egyik PC-s OS sem ismer, RAW-nak látja, és erre azt tudja mondani a jogvédők felé egy esetleges perben, hogy ezzel kellően hatékony műszaki intézkedést tett a warez megakadályozása érdekében. Ha valaki még ennek ellenére is illegális tevékenységre használja, az már nem a gyártó, jelen esetben nem a Philips felelőssége.
Még így is mocsok mákod van, hogy látott egyáltalán valamit a Testdisk a videókból. Végső esetben az átfolyt videókat megvágod pl. VirtualDubbal, arra kell figyelni, hogy indexframe-határon kell vágni, így nem kódolja újra.
Szerintem legközelebb ne ilyen asztali felvevőt vegyél, hanem PVR képes eszközt, abból is linuxosat, mert azok tuti olyan formában rögzítenek, hogy csak át kell tenni gépbe, és már olvasható is, meg nem kódolják újra a videókat sem. Egyszerűen, amit kapnak streamben, azt minden további átalakítás nélkül csak kiírják a tárolóra, szabvány fájlrendszerre, semmit nem barmolnak bele saját formátummal, másolásvédelemmel és egyéb szemétséggel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll #32204 üzenetére
Ilyenkor helyesírásilag is elfogadott kicsivel kezdeni a mondatot. Mármint ha szigorúan kisbetűs névvel kezdődik.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll #32198 üzenetére
A -q kapcsolót kell neki megadni:
wget -q http://www.webcim.domain/fileVigyázz, nem Wget, a Linux és a linuxos programok különbséget tesznek kis/nagybetű között!
-
N0zer0
senior tag
válasz
fasyrt #32166 üzenetére
Már pedig próbálgatnod kell. Hiába is ajánlanak itt mondjuk Lubuntut, ha az valamit nem kezel azon a gépen, vagy csak olyan hackeléssel, amihez nem lesz meg eleinte a tudásod. Ezzel szemben egy másik disztró pedig lehet mindent felismer és kezel. Amíg fel nem telepíted az elsőt, és nem gyűlnek vele a tapasztalatok, innen neked távolról senki nem fogja tudni megmondani, hogy melyik lesz jó neked és a gépednek.
Én is a Lubuntu-t ajánlom, a legújabb verziót természetesen. Esetleg Mint MATE, utána Chrunchbang, így sorrendben, ha nem jönne be a Lubuntu.
-
N0zer0
senior tag
válasz
djyuri #32156 üzenetére
Akkor buktad az adatokat, kifogtad azt az esetet, amikor a felvevő különleges formátumban tárol és kódol, azért, hogy ha átrakod gépbe, akkor se tudd kimenteni a felvételeket, és ne tudj szerzői jogokat sérteni. A Live Linuxnak akkor még akkor is fel kellett volna ismernie a meghajtót, ha titkosított, csak akkor jelszót kér.
Ha annyira fontosak az adatok, akkor venned kell egy ugyanolyan felvevőt, és beszerelned abba, de még arra sem lesz garancia, hogy az elolvassa, meg aztán szerintem ennyit neked nem ér meg.
-
N0zer0
senior tag
válasz
DrojDtroll #32141 üzenetére
Mondom, nyugodtan szólj az adminnak, a Linux tényleg ne legyen már illegális egy koleszban. Bár mondjuk ha ilyen szar neted van, akkor a Linux lehet nem lesz ott opció, mert az még később is feltesz meg frissít egy rakat csomagot, igaz akkor sok kicsit tölt le, nem egy nagyon. Mondjuk egy Win is elég szépen tud frissítéseket feltenni, ha beszaporodtak, és nincs SP (XP, Vista, Win7).
Esetleg még csináld az, hogy mikor megáll x %-on a letöltés, hagyd úgy. Hátha továbbmozdul idővel. Én már melóhelyen használtam olyan proxyszervert, ami látszólag nagyon lassú volt, lassan vánszorgott 5-10%-ig, aztán hirtelen a 100%-ot vágta az ember képébe, mert akkora töltődött le az anyag proxyn, és az egyszerre zúdította rá a kliensre belső hálózaton.
Esetleg még csináld meg, hogy nekikezdesz egy 1, 2, 4 gigás fájl letöltésének, nem egyszerre, hanem egymás után. Nézd meg, hogy melyik hány %-nál akad meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Home server / házi szerver építése
- Windows 11
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OLED monitor topik
- Már az Apple AI-igazgatóját is elcsábította a Meta
- Állítólag megérte kitiltani az okostelefonokat az iskolákból
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- FSP RAIDER S 750W 80 PLUS Silver táp
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest