- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Op3n Dott tablet mélyvíz
- Mini-ITX
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
Ezzel kapcsolatban azóta derült ki bármi? Csak egy SEC szabályt találtam erre, de IBIE-t az nem kéne befolyásolnia. Cash vagy margin számla?
#696avl: Köszi a megosztást. Látszik ebből, hogy óvatosnak kell lenni még a Xetrán is. Fogalmam sincs pontosan mi történhetett. Fura, hogy 86000 EUR volumenben pont ugyan azon az áron volt több kötés.
-
avl
senior tag
kezdettöl IBIE-nel vagyok
HUF-om volt TBSZ-en, kiadtam €-s ETF megbizast kiszamolva, be is vette, de ahogy gyengült a HUF (ma delutan volt egy kis erösödese), magatol "cancelled" lett
masik erdekessegek: egy kis csucs:
es egy "dip":
valaki benezett valamit ?
-
fuser123
csendes tag
Dec. 2. óta (mai nap különösen) rendszeresen dobja a kapcsolatot a TWS nálam - naponta többször, szinte már-már folyamatosan (Telekom; 1Gb). S hiába veszi fel újra, a piaci adatokat is csigalassúan tölti be/jeleníti meg.
Érdeklődnék, hogy másnál is hasonló-e a helyzet? (Ha nem, akkor valszeg' nálam lesz a probléma...)
A visszajelzéseket előre is köszönöm! -
Dendytv
senior tag
Sziasztok
[IBKR üzenet]
Itt értem, hogy túl léptem a napi engedett 5 kereskedési ügyletet, a kérdésem az lenne, hogy most 30-napra fel van függesztve a fiók és nem fogok tudni kereskedni ? -
t.roby90
tag
Sziasztok!
Próbálkoztam már mindenfélével, mobilon és weben, egyszerűen nem tudom megnézni, hogy melyik etf mennyit hozott %-ban amióta megvettem, vagy a teljes portfólió mennyit hozott. A P%L az a napi értékekre mutatja.
Nincs ennek valami egyszerű módja?Üdv,
-
kovaax
őstag
Szopacs: túl régi a mobilom az appjukhoz, nem tudok kétfaktoros bejelentkezésre váltani, és már be se engednek anélkül...
-
Blaymoira
tag
Kicsit nitpickelek. Ez nem teljesen igaz ebben a formában. Egy árszinten lehet akárhány eladó/vevő (oldaltól függően). De részleges teljesítés, akkor történik, ha nincs a megbízási feltételeknek megfelelő mennyiségű termék az árkönyvben, amit te megadtál a megbízásnál. (Ez lehet azért, mert sok megbízás volt, ami teljesült egyszerre és elfogyott a likviditás az adott árszinten, vagy csak simán visszavonták a megbízásokat.)
Azt sose tudod, hogy hány vevővel teljesül általában a megbízásod normál esetben, csak ha hozzáférsz a tőzsdei L3-as adatokhoz.
-
nort_on
senior tag
Nem fog levonni többször minimum díjat. Arányosan osztja el az egész order-re. Pl van hogy 50 darab az 49 + 1 darabként teljesül, akkor az 1 darabra nem von le 1.25 eurót, hanem a teljes díj 1/50-ed részét, pl 0.3-at. No para, nem fog átb@szni a rendszer.
Először nekem is fura volt, én is csak pislogtam, hogy wtf.
-
nnorbi9
újonc
Értem és sejtettem, hogy azért, mert több vevő/eladó volt. Viszont igy egy kicsit fura számomra, mert így akár "önkényesen" is feldarabolhatja az IB a tranzakciókat csak azért, hogy többször le tudja vonni a minimum díjat. Tudom, az IB megbízható cég, van múltja és nem csinál ilyet, de hát na....
Még jó, hogy nem fixed pricing-ban vagyok....
-
nnorbi9
újonc
Miért van az, hogy az IB webfelületén leadott eladásomat és vételemet is több részletben teljesítette a rendszer (és emiatt a díjat többször vonta le)?
-
Fex
tag
Köszönöm mindenkinek a választ, igyekszem olvasni a topikot is!
-
nort_on
senior tag
Per hó, független, hogy hány számlád van. Fontos, hogy lekereskedhető, a TBSZ-en végzett tranzakciókra érvényes.
Szóval, ha volt 1000 forint kereskedési díjad, akkor csak 2000 forint díjad lesz, nem 2000+1000.
Egyébként erősen ajánlott elolvasni a topikot, nagyon sok infó van itt. Nyilván segítünk.
-
Fex
tag
Sziasztok,
most nyitnék TBSZ számlát az Interactive Brokers-nél, és nem találtam arra infót, hogy a 2000Ft-os díj, az /hó, vagy /hó/számla, vagy egyszeri díj? Illetve a gyűjtőév után is kell fizetni a számlára, vagy csak mindig az aktuális számlára fizetem ezt a díjat? Az oldalon ennyit találtam:
Ez sajnos nagyon kevés infó róla....
Ha esetleg volt már kérdés erről, elnézést, nem olvastam végig a topicot, így egyszerűbbnek tűnik....Köszönöm!
-
patus11
csendes tag
Valakinek még hasznos lehet: mégsem nyitok Ersténél devizaszámlát 1 db eseti Erstebróker -> IBIE pénzmozgatáshoz, mert majdnem ugyanannyira jön ki nálam a közvetlen kiutalás és az erstés devizaszámlán keresztüli. Az utalási díj ugyan kicsit kevesebb lenne az utóbbinál, de ott van 3,23€ havidíj, virtuális kártya pedig nem kérhető a nagyon régi, de kiváló bankszámlám és keretszerződés mellé. A plasztik meg ~13e Ft. Újabb számlacsomagoknál és sokmilliós szabad deviza mozgatásánál megérheti erre a célra friss devizaszámlát nyitni virtu kártyával, mert állítólag a ~7e Ft-os idő előtti (6 hó) számlazárási díjat meglévő és maradó ügyfeleknek nem terhelik be, ha hamar meg is szüntetnék.
-
kovaax
őstag
Megtak. témában az lett ennek a végeredménye, hogy csak akkor tudod ezt megkerülni, ha előbb átváltasz mindent, és akkor azt el tudod költeni teljesen. Én most zártam le a pénzügyi évemet, és holnap vásárolom el az utolsó forintokat, amik így ott maradtak a TBSZ-en, mert lusta vagyok előre váltani.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Uyuarasy #440 üzenetére
Köszi a linket az útmutatóhoz!
Kíváncsiságból megnéztem a TWS-es vételi megbízáshoz kapcsolt devizaváltási lehetőséget, de nem látom az előnyét, ez is pont 1%-kal több fedezetet vár el a forintból, mint amikor automatikus devizakonverzióval történik a vétel az IBKR Desktopból indított tranzakciónál. A váltás gondolom rendben megtörténne, de az 1%-nyi plusz fedezet ott maradna a számlán forintban. Elnézek valamit, vagy valóban nincs olyan módszer, amivel pont annyi forintot várna csak fedezetnek, amire tényleg szüksége van?
Itt a (11,83*2+1,25)*411,408*1,01 adja a 10350 forintnyi fedezeti igényt, miközben ha tényleg limit megbízásként kezelné őket ahogyan írja, akkor 10248-at kellene kihoznia. Nem nyomtam rá az "Override and Transmit" gombra, de gondolom ha 10250 fedezetet elérhetővé tennék, azt még eldobná fedezethiány miatt (az IBKR Desktop legalábbis ezt csinálná).
-
nort_on
senior tag
válasz
werszomjas #668 üzenetére
Nincs, nyitáson és transzferen kívül nem kell nekik jelenteni semmit.
-
werszomjas
addikt
IB-nél, ha csak TBSZ-em van, akkor a nyitás utáni egyszeri NAV bejelentésen túl van bármi feladat a NAV felé?
Ugye IB nem küld adatot, TBSZ-en ugyan feltörésig adómentes a tranzakció, de ettől függetlenül kell jelenteni az adás/vételeket? (Magyar brókerek TBSZ-ről is küldtek mindig összefoglalást év végén, függetlenül attól, hogy nem lett feltörve) -
patus11
csendes tag
Köszönöm. Virtuális kártya jön szóba az újonnan nyitandó Erste devizaszámlámhoz. Azt ma meg is nyitom.
2024 TBSZ-em nincs sehol, az már IBIE-n lesz Kékesi Dóri videója alapján + egy 2021-es transzferje oda, Zsero instrukciói szerint.
#werszomjas kollégát pedig megkeresem priviben, mert az Erste -> IBIE ETF transzfer normál számláról mint lehetőség nekem új volt. Köszi neki az ötletet! Azt hittem, el kell adnom először ezeket, ott meg újravenni. Valszeg kevertem a TBSZ-re bemozgatással. -
nort_on
senior tag
Nekem volt EUR számlám, oda átvezettem és bankkártyával feltöltöttem Revolut-ra, onnan meg beutaltam IBKR-be. Bocs, hogy állandóan én, de kevés olyan dolog van, amit az elmúlt 3 évben ne csináltam volna.. Lol...
Azt kell még kiszámolni, hogy direkt utalás ERSTE EUR szla > IBKR mennyi lenne, ha nincs ide bankkártyád (számlákhoz hozzá tudod rendelni a kártyád, lehet van ennek is díja, vagy egy virtuális kártya az EUR-hoz).llletve, ha egyéként is van 2024 TBSZ-ed (és arra akarod ezt a pénzt), akkor oda átvezetni és a TBSZ transzfer kapcsán átvinni ezt is, mint cash. Ennek is van díja, kb deviza utalás kondíció, asszem.
-
patus11
csendes tag
Erstebrókertől normál számláról szeretnék átrakni IBIE-hez szűk 10e €-t. Mi ennek a legolcsóbb módja? Full ingyenes Erste bankszámlám van, devizaszámlám náluk nincsen, az a számlacsomagomnál külön havi ~4€ lenne, fél éven belül megszüntetve pedig bünti. Revolut, Wise van. Erre az egy utalásra keresek megoldást, az egyéb transzferek (TBSZ és normálon pár értékpapír) ugye máshogy működnek majd. A tippem, hogy most az Erstés devizaszla lesz a nyerő út, de hátha valakinek van más ötlete.
Ezer köszönet minden aktív résztvevőnek ezért és a megtakarítás topikért, rendszeres olvasó vagyok. -
nort_on
senior tag
Ráadásul nem is mondják meg mi a limit. Én anno 3 bankból 5 kártyával toltam át egy "kis" pénzt így. Rafi szívatott rendesen, pár próbálkozás után hívtak, hogy látják szeretnék feltölteni pénzt Revolut-ra. Mondom igen, állítsanak a limiten? Mondom már megoldottam, CIB és ERSTE jó volt (AFR, prémium számlák miatt ingyen és gyorsan tologattam köztük a pénzt), de így is 2-3 nap volt. IBKR TBSZ előtti időkben volt, de jó hogy megcsinálták 2023-ban!
És amint volt transzfer, vittem is át oda mindent. Húúú de jó érzés volt!
-
tototos
addikt
Sziasztok!
36 millió forintot szeretnék államkincstárból IBre utalni. Maradjak a banszámla revolut IB útvonalon vagy direktbe a kincstárból IB?
-
RoBos
senior tag
Aki túl van már egy Erste -> IB TBSZ transferen, azoktól kérdezném, h jött egy email az IB-től, egy minősített beutalási kérelem a TBSZ-hez, h kérjem meg a bankot, h 10 napon belül végezzék el az átutalást. Ezt ti, h és milyen címen jeleztétek az Erste felé, ha jeleztétek egyáltalán, vagy ezt automatikusan megkapta a bank is, és intézik maguktól?! Köszi!
-
aAron_
őstag
Itt elérhető a KID. Van fee ez a alapján. Amúgy ez nekem is új.
https://www.interactivebrokers.co.uk/en/trading/products-metals.php
-
Ixion77
addikt
Ez nekem is eszembe jutott, de nemesfémek esetén nem látok ilyen contract rollover veszteséget. Pl. ha összevetem az XAUUSD-t (forex) a GLD-vel (ETF) 2007-től máig, akkor az előbbi +307%, az utóbbi +281% jelenleg. Gondolom, az ETF működési költségei miatt.
Amit nem tudok az az, hogy az IB (vagy valamely más érintett forex piaci szereplő) számol-e esetleg bármilyen speciális költséget amiatt mert valaki XAUUSD-t tart a számláján. -
kovaax
őstag
Á, bocs, nem néztem meg mi ez pontosan, azt hittem, hogy commodity etf (tehát mindenféle nyersanyag van benne). Annak van tárolási díja, ami mögött fizikai ezüst vagy arany van, pl.. Sok commodity etf futures contractok árát követi, swap alapúak, aminek költsége van, és ez rontja le ezeknek a teljesítményét (ha nem szállnak el az árak, akkor gyakorlatilag megeszik a hasznodat).
-
Ixion77
addikt
Engem igazán most a technikai háttér érdekelne. Tehát hogy mit veszek valójában amikor az IB-n mondjuk XAGUSD-t veszek.
A tippem az, hogy ez Forex befektetés, azaz "digitális érték", olyan mintha kriptót vennék, vagy bármely fiat pénznemet és azt tárolnám a számlán.Viszont ennek ellentmond #640 User_2 megjegyzése, mely szerint ennek tárolási díja van.
(A bejegyzése másik két sorát nem is tudom értelmezni.)Azt látom, hogy annyiból jobbnak tűnik az ezüst ETF vételnél hogy heti 5 nap 24 órában kereskedhető, és hogy nagyon-nagyon szűk a spread.
Olvastam olyat is hogy alapértelmezetten 1:10 tőkeáttellel működik, aminek viszont semmi nyomát nem látom az IE felületén, és nem is szeretnék tőkeáttételt. Főleg nem ilyen nagyot. De állítási lehetőséget sem látok. -
kovaax
őstag
Azt hiszem a "Mibe tegyem a megtakarításaimat?"-ban világolt fel valaki, hogy normál inflációs környezetben bukó a nyersanyag etf, csak amikor elszáll az infla, akkor jó. Persze ezt nem lehet előre megtippelni. Én is terveztem, aztán futtattam hosszabb időtávra, és tényleg nem jó, így letettem róla.
-
Ixion77
addikt
Vett már valaki commodityt (pl. XAUUSD) IB-n?
Van valami speciális kockázat vagy költség, amit tudni kell róluk, amiben mások mint egy részvény vagy ETF befektetés? -
Gigicuci
senior tag
számlanyitás során, a sima számla mellett nyitott nekem az IB egy TBSZ 2024 számlát is. Úgy látszik a regisztráció során ezt is bejelöltem, pedig nem terveztem használni.
Kérdésem, hogy aktív-e most a TBSZ 2024 anélkül, hogy 25e forintot utalnék rá, illetve a 0 FT egyenleg ellenére is le kell majd jelenteni a NAV-nak?
-
kovaax
őstag
válasz
werszomjas #624 üzenetére
Én a TBSZ-2018-at nem tudtam transzferáltatni tavaly decemberben, mert a lejárat miatt az IB nem fogadta. Így hagytam kifutni az Ersténél, januárban transzferáltattam az eszközöket (emlékeim szerint nem volt más költség, csak az 5k/papír), kaptam érte IBKR ajándék részvényt (mivel normál számlára mentek, ugye), aztán mikor esedékessé vált a lakásvásárlás, eladtam, átváltottam HUF-ba, és elküldtem a bankomba a pénzt. Adózás szempontjából nekem ugye a kezdő árfolyam az Erste által kiállított TBSZ bezáró igazoláson szereplő ár, ezt kell átváltani HUF-ra MNB árfolyamon, és azt kell kivonni az eladáskori MNB huf értékből (meg az eladás költségét is le kell vonni).
Szerk.: Nem volt érdekes, marad az IB-ben a pénzed.
-
werszomjas
addikt
Köszi az infót mindenkinek, átszámolom, igazából az volt a fő kérdőjel bennem, hogy az adózás hogy alakul.
#635kovaax# Köszi a választ neked is. Igen, tudom, hogyan kell az adót számolni, azt nem tudtam, hogy ezt IB automatikusan megteszi-e, egyáltalán transzfer esetén milyen adat kerül át automatikusan, illetve az árfolyamnál ugye az az árfolyam kell, ami a vétel/eladás pillanatában van, és ezeket honnan tudom meg, ha nekem kell beírni. Amúgy ha mindezt manuálisan megcsinálom, nem tudom elképzelni, hogy ellenőrzésnél a NAV is megteszi ezt .
-
Blaymoira
tag
válasz
werszomjas #630 üzenetére
Biztos, hogy nem ér át a transzfer idén. Kb. 1 hét múlva a fű se fog nőni a bankszektorban egész január 2. hetéig talán.
Egyébként IBKR nem fog neked semmilyen adózást számolni azt neked kell megcsinálni.
-
Simia
junior tag
válasz
werszomjas #630 üzenetére
Igen, de az eladás díjja akkor is megmarad + a pénzt továbbra is el kell juttatnod az IBKR-hez devizautalás formájájban, aminek szintél lesz díjja. Vagy leváltod, akkor lehet forint utalás, de akkor meg a váltási költséget is fizetetd.
Érzésre ez nem lesz olcsóbb mint a direkt kiutalás, de fene tudja. Ki kell ezt is számolni.
-
nort_on
senior tag
werszomjas Emailben ott kell legyen, jelszavas PDF... Good luck...
-
werszomjas
addikt
Köszi, köszi.
Még ami most eszembe jutott, hogy nyitok egy Erste bankszámlát, oda ugyanis díjmentes a kiutalás.
Tranfszernér az adózási problémák mellett az is gond, hogy nem biztos, hogy még idén átér az IB-re minden, és meg tudom nyitni a TBSZ-t, vagyis arra befizetni ezt a pénzt. -
Simia
junior tag
válasz
werszomjas #626 üzenetére
Az ERSTE költségedben még az eladást díjját is bele kellene számolni, meg az újravételt. Ez tovább emelné a költségeidet.
Az IBKR nem számol fel díjjat a papírok fogadásáért, tehát az értékpapír transzfer jelentősen olcsóbb megoldás.
Sajnos a transzfer után az IBKR nem fogja tudni a bekerülési áraidat, hanem neked kell felvenni kézzel hogy melyik ETF/részvény esetén milyen batcheid vannak, azokat mikor vetted, milyen áron milyen költséggel. Ezeket az infókat az ERSTE-ből kellene kiszedned.
Azt sajnos nem tudom, hogy mennyi időre visszamenőleg tudod a kimutatásaidat letölteni, vagy esetleg van-e ilyen batchenkénti kimutatás náluk.
-
nort_on
senior tag
válasz
werszomjas #626 üzenetére
Na, látod, meg is van a válasz.
-
TCr
veterán
Szerk: nem jó topik.
-
werszomjas
addikt
USD és EUR-ban vannak részvények, ETF-ek. Összesen 4 db.
6M USD-ben, 3,8M EUR-ban.HUF kiutalása: 0,45%, max 15.000 Ft
Deviza kiutalása: 0,45%, max 66.000 FtHUF kiutalás (miután minden eladtam és átváltottam HUF-ba): 15.000 Ft
USD kiutalás: 27.000 Ft lenne
EUR kiutalás: 17.000 Ft lenne
Tehát összesen 44.000 Ft lenne deviza kiutalás esetén.Transzfer pedig így elvileg 20.000 Ft lenne, ha nincs plusz díj.
A leendő TBSZ miatt úgyis el kell adni a papírokat, az eladás IB-n kedvezőbb, mint Erstén, tehát ott is nyernék vele. -
nort_on
senior tag
válasz
werszomjas #624 üzenetére
Ki kell számolni melyik éri meg jobban. Milyen devizák vannak? HUF, USD meg EUR is? Mármint a részvények eladásából. Minek akarsz devizát váltani ERSTE-n? Szerintem, ha nem sokkal drágább, én ezt az ERSTE eladás, EUR/USD utalást választanám.
-
werszomjas
addikt
Sziasztok,
Erste normál számláról (nem TBSZ) szeretnék átvinni részvényeket IB-re.
Transzfernél mindegy az értékpapír darabszáma és értéke, minden esetben 5000 Ft-ot kell fizetni/értékpapír?
Illetve ír egy ilyet: 5000 Ft/értékpapír + az értékpapírtranfszferben résztvevő külső szolgáltató által felszámolt díj
Itt milyen +díj lehetséges Erste - IB transzfer esetén?Ezeket a részvényeket IB-n szeretném egy 2024-es TBSZ-re betenni még most, ehhez viszont el kell adnom őket IB-n, a pénzt átvezetni TBSZ-re és ott újra venni?
Mivel nem TBSZ számláról viszem és eladás esetén lesz rajta nyereségem, adót kell fizetnem, ezt IB tudja majd számolni rendesen tranfszer esetén is és megküldi NAV felé?
Félek, hogy nem megy át rendesen transzferrel az erste bekerülési érték, az akkori árfolyam, ezek kellenek ugye a pontos adó számításhoz. Emiatt arra is gondoltam, inkább eladok mindent az ERSTE-n, az biztosan jól számolja az adót, majd kiutalom a pénzt és az megy IB-re. Ennek viszont elég nagy költsége lenne, mivel eladás díja erste-n, devizaváltás HUF-ra, kiutalás díja, majd IB-n deviza visszaváltás. -
Dendytv
senior tag
Sziasztok.
Elsősorban is köszönöm azoknak akik segítettek nekem a pénz beutalási problémámban.Meg sikerült oldani, mivel jeleztétek, hogy majd írjam le, le írom.
Első sorban is nem olyan egyszerű volt ahogy én azt elképzeltem, hogy be addolom neki a számla számot miről vegye le a pénzt és majd ő szépen konvertál magának.
A bank applikáción belül nyitottam egy olyan virtuális kártyát ami EUR alapú arra utaltam UAH-ot és ő szépen át konvertálta azt magának EUR-ba, aztán jött a másik kisebb gondom, hogy én Wize on keresztül szerettem volna be utalni a pénzt, de ukrajnában nem működik a wize. Vagyis nem teljesen, találtam egy olyan videót ami segít, hogy Ukrajnából hogyan tudsz IB számlára tenni pénzt, egyszerűen Gpay és Iban kombinációval (azért wize, mert a bank maga ahol bankolok nekem 50USD-re 12USD költséget vett volna le) Ha valaki szintén olyan országból jönne kérdezni, hogy hogyan kell pénzt tenni IB-re ahol ez ennyire be van bonyolítva szívesen be linkelem a videót a még nem létező összefoglalóhoz
-
kuntics
aktív tag
Lassan itt az év, meg az első tbsz-em gyűjtőévének vége. Megvolt az utolsó vásárlás, maradt 2000ft szabadon. Az elég rá vagy kell hagyni rajt több tartalékot?
kicsit a jövőbe tekintve, ibkr valamilyen módon tiltja a jövő évi utalást a 2024-es tbsz-re vagy nekem kell rá figyelni? -
nort_on
senior tag
válasz
t.roby90 #614 üzenetére
Vagy arra gondolsz, hogy az össz portfólió PnL-ben 1-1 elem hány százalékot adot hozzá?
TCr ez csak az adott ETF önmagára (tőkére) vetített %-ot mutatja.
Igazából mélyebb portfólió elemzésre a Portfolio Performace alkalmazás való (desktop és mobil app is van, utóbbi korlátozott lehetőségekkel), van saját topikja is itt.
-
t.roby90
tag
Sziasztok,
Hogyan tudom megnézni, hogy az adott etf-ek mennyit hoztak a portfolióban %-ban kimutatva?
Köszi
-
kovaax
őstag
IBCE-nél kezdted esetleg? Én eleve IBIE. Próbálkoztam magyarul, egy időben Balázs válaszolt, nemrég egy másik magyar. De ha zavaros volt a történet, akkor rögtön átváltottak angolra (feltörtem egy TBSZ-t, és azzal volt némi macera, valójában még mindig van, csak mellébeszélnek (a feltörés előtt eladtam róla mindent, és így nem kellett volna levonniuk a havidíjat, de levonták mégis, és vissza se akarják adni, csak mellébeszélnek, hogy a kollégák ezerrel dolgoznak az ügyön, vagy 7 hónapja...)). Úgyhogy azóta maradok az angolnál, legalább gyakorlom a nyelvet. Ja, angolra angolul válaszolnak nekem.
-
DarkByte
addikt
Ha nem töröd fel idő előtt, és végig várod az 5 évet, a NAV felé a kezdő beutaláson túl semmilyen jelentési kötelezettséged nincs TBSZ-el.
Ha mégis, azt neked kell megtenned.
(Ha jól sejtem a feltörés napi portfólió pozíciók értékeit kell MBN középárfolyamon Forintra váltani, levonni belőle a gyűjtő évbeli vásárlások értékét, és a különbözetre kell SZJA+Szocho-t befizetni a NAV-nak. Hogy hogyan tudod a gyűjtőévbeli vásárlásokat megfeleltetni egzakt, azt nem tudom, mert év közben is van már rajta nyereséged. Talán az átlag egységárral felszorozva lehet számolni?)
-
UberMutant
őstag
ott írtam, bizonyítékot kell szolgáltass a beutalásról. az az activity statement. ( jogos, nyitást írtam, de mivel annak feltétele az utalás... sőt, nem is az utalás, hanem a lé beérkezése , de ezt nem kell ennyire bonyolítani , tök szépen le van írva a githubos leírásban pl)
a navnak nem kell tudnia mennyit fizettél be, hiszen te vagy felelős az adóbevállásért. ha az nem stimmel te vagy a hunyó, erre mondtam, hogy jó pénzért majd megnézik neked, de azt ne akard.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
UberMutant #607 üzenetére
Köszönöm, természetesen semmiféle trükközésről nem lenne szó, nem emiatt kérdeztem, az nem volt tiszta hogy NAV honnan tudja majd hogy mennyi ment be a gyűjtő évbe összesen, ha csak a legelső utalás (ami egyébként 50k huf volt) van lejelentve. Mert veszteség és feltörés esetén nem szeretnék adózni bármi baki miatt, ha nem is kéne alapból.
De akkor ha csak az első utalás összegét kell beírni, és akkor nem kell külön adott évi Activity Statement-et csatolni a lejelentesehez? Elég csak az a kitölthető pdf az adatokkal és első utalás összegével?
-
UberMutant
őstag
fúú
1. a tbsz nyitásának feltétele min 25000 forint (vagy egyenértékű deviza) beutalása, ezt az első utalást kell jelenteni, a továbbiakat nem. se az aznapiakat, se a későbbieket.2. feltörés esetén pedig a forintban számított hozam után adózol.
itt kell elszámolni a gyűjtőévben beutalt összes összeget. és levonni a feltöréskori forintra számított értékből , az így számított adag lesz a haszon, ami alapján adózol
ha itt trükközöl, akkor a nav jön és jó pénzért segít neked tisztázni
3. ha nem töröd fel, a fentiek (2es pont) nem számítanak, mert nincs adó.
a navnak a nyitásról bizonyítékot kell szolgáltatni, és leírni a megnyitott számla adatait, számla neve, IB neve , címe, stb.
-
bigbuda
aktív tag
Igyekeztem nézni, de ami megzavar kicsit, hogy új TBSZ (nem transzferalt) lejelentesehez melyik tutorialt kell nézni?
Ma megjött a "TBSZ Account Funding Notice" üzenet, de a leírásban ahogy írja hogy a levél alján van egy pdf amit be kell küldeni NAV-nak. De én maga a levélben nem találom a pdf-et.
Tehát akkor mit is kell beküldeni?A másik hozzászólásban lévő leirasnal meg kicsit máshogy van írva a folyamat, ott látok egy kitölthető pdf-et és még az Activity Statement doksit kell csatolni. Amúgy ami nem tiszta nekem itt, hogy a pdf-ben van egy olyan rublika, hogy "Elhelyezett pénzösszeg". No most itt a jelenlegi egyenleget kell megadni? Vagy a legelső utalást? (Ugye próbálkozás gyanánt többször is utaltam) Az nem tiszta hogyha most mondjuk beirom a jelenlegi 100k egyenleget az összeghez, de a lejelentes után még majd idén utalnek rá 5 millió ft-ot, akkor arról nem kell tudnia már a NAV-nak?
Mert ha netán idő előtt feltorom veszteséggel, ugye ilyenkor nem kéne adózni, de a NAV azt fogja látni hogy 100k volt az egyenleg és mondjuk most kivettem 2 milliót (ami veszteséges), akkor nem azt fogják gondolni, hogy nini itt volt 1.9M profit, adozzak csak.Bocsi ha hülyeségeket kérdezek de köszönöm ha valaki elmagyarázza hogy kell eljarjak a lejelentesnel, mire kell figyelni, és hogy figyeli ezt az egészet a NAV? Esetleg később még kell e bármit nekik riportalni?
-
zsero
aktív tag
Kaptam választ:
Köszönjük, hogy megkeresésével az Interactive Brokers Ügyfélszolgálatához fordult.
Tájékoztatjuk, hogy a most lejáró 2019-es számlájáról rendelkeznie kell, amiről hamarosan kapni fog egy értesítést Ügyfélportáljába, melyben benne lesznek a nyilatkozattal kapcsolatos pontos instrukciók és határidő is.
Amennyiben nem nyilatkozik a számláról, a számla automatikusan megszűnik és a rajta lévő pénzügyi eszközök (devizaegyenlegek és értékpapír-pozíciók) teljes egészében át lesznek transzferálva fő számlájára (U142.....). Ebben az esetben a tranzkaciókon korábban elért nyereség teljesen adómentes, így azt majd az adóbevallásában sem kell feltüntetnie.
Amennyiben viszont nem szeretné ezt a pénzt felvenni (kiutalni) a számláró (tehát meghosszabbítja), nyilatkozhat így is, és ez esetben áthozzuk az idei (2024-es) gyűjtőévre, tehát a két számla technikailag összeolvad (magyarán egyel kevesebb számlája lesz).
További kérdések esetén kérem tekintse meg angol nyelven is elérhető Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) oldalunkat a lenti linkre kattintva, illetve amennyiben nem találja a keresett információt, lépjen kapcsolatba velünk:
https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=46352
Üdvözlettel,
IBKR Ügyfélszolgálat -
peetie1
aktív tag
Emailben intézett vki mostanában Erste->IB tbsz transzfert? Nem sok kedvem van emiatt bemenni, egyszerűbb lenne így. Először az erstének írjak, hogy el szeretném onnan vinni a cuccokat, küldjenek hozzá doksikat, vagy egyből küldjem a Zsero leírása alapján kitöltött lapokat mailben?
-
avl
senior tag
kb. 25 TBSZ-em van, ha az egyszerre fordulók összegeit vetem össze, akkor is van 2.7 : 1.0-hoz arány; szerintem kiszamithatatlan, hogy mit hoznak az evek (1-2 esetleg, de 10-20-30 ?)
az elköltés az hülyeség, azt bárki tudja, az nem kihívás, nem feladat; megkeresni, "fialtatni" az az igen! (és nem is csak humor)
-
kovaax
őstag
Köszönöm, hasonlókat!
Én is erre hajlok, kevesebb macera és költség...
Idézném egy kollégámat, aki úgy nagyjából 25 éve ismer: "Minek tőzsdézel? Sose fogod elkölteni azt a pénzt..."
A fizetésemből élek (egyedül), az idei lakáscsere volt az egyetlen tervezett nagyobb kiadásom, amire jól jött ATH-n kiszállni (részben). FIRE-re se gyúrok, mert szeretem a munkámat.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest