- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen alaplapot vegyek?
- Elérhető a Fractal Scape
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Apple asztali gépek
- HP notebook topic
- Milyen egeret válasszak?
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigbuda
aktív tag
válasz
HussarF #2326 üzenetére
Köszönöm mindannyiotoknak az eszmefuttatast, ezen tények tudtával könnyebb dönteni, hogy megéri e parkoltatni a pénzt vagy sem. Nyilván egyszerű a képlet, ha még azelőtt kéne a pénz mielőtt kihozna nullára magát a költségeket tekintve, akkor nem veszünk XEON-t.
Ezzel kapcsolatban annyi kérdés, hogy egy bróker csőd esetén a XEON-ba lévő befektető pénze sincs veszélyben? Az ugye nem a bróker tulajdona, így csődeljárás esetén nincs piszkalva, nem csorbul?
-
bigbuda
aktív tag
Értem, az viszont teljesen jogos, ez nem volt a fejemben egyáltalán. Ezért szeretem ezt a fórumot, köszönöm
Annyi kérdés még, hogy egy bróker csőd esetén ugyanúgy a XEON-ba tartott pénz se alapja az esetleges buktanak? Tehát ez is olyan mint más ETF, hogy azt nem lehet elveszíteni, mert az én tulajdonos?
-
bigbuda
aktív tag
válasz
HussarF #2311 üzenetére
Igen, jogos, az aktuális HUF árfolyamra nem is gondoltam mint tényező. Visszaolvasva a kérdésem valóban nem volt egyértelmű, de lényegében az EUR felőli nullazodas voltam kíváncsi, mert már visszaváltani nem tervezném HUF-ra (legalábbis évekig nem).
Illetve természetesen legalább akkora vásárlás, hogy a minimum díj fedezze.De akkor ezeket figyelembe véve egyébként jól számoltam?
Illetve jelenleg van esetleg EUR parkoltatasra bármi asset IBKR-en, ami többet hozna mint az XEON-os ECB overnight rate ? (ez perpill 2.17%)
-
bigbuda
aktív tag
IBKR-en XEON-ba parkoltatassal kapcsolatba jól számolom, hogy a következő idő alatt leszek nullaba? Tehát vétel + eladás, gondolom mindkettő alkalommal 0.05 % díj (min 1.25 eur). Éves 2% kamattal számolva ez azt jelenti, hogy ~18-19 nap tartás utáni eladasnal leszek nullaba?
Van egy kis pénz amit beutalnek, de spekulatív célból még nem fektetnem be jelen pillanatban, addig parkoltatnam, és csak gondolkodtam mekkora dőn belüli eladassal lenne veszteséges a XEON-os történet.
-
bigbuda
aktív tag
CsodaPOK, SzGee: köszi szépen.
Igazából nem az adózás miatt kérdezném, hanem arra gondoltam ha most feljebb menne a VWCE, akkor lehet a legdrágábban vett darabokat eladnám, így a maradék készlet átlag bekerülési értékét csökkenteni tudnám.
Erre van lehetőség IBKR-en, hogy csakis melyik darabokból szeretnék eladni? Tehát ne az legyen hogy a legolcsóbbat eladja és akkor az atlagaram még nőne -
bigbuda
aktív tag
Tegyük fel itt az elmúlt hetekben vettem VWCE-t többféle arszinten. Pl. 125, 120, 117...
Nos ha eladásra kerülne a dolog, azt meg lehet valahogy mondani, hogy a 125-ert vett pakkot akarom eladni? Ha igen hogyan? Vagy eladasnal hogy van ez kezelve? -
bigbuda
aktív tag
válasz
gyuszos #2184 üzenetére
Sima, gyuszos:
Nagyon szépen köszi, utánanézek, persze ne érjen ilyen szerencsétlenség mostanában, a cél IBKR+TBSZ+ETF segítségével FIRE elérése, ha nem változik a helyzetem, akkor ~10 év alatt meglehet.Asszony nem nagyon érzi az ilyen pénzügyek intézését, ezert én viszem ezt a feladatot.
de azért szurkál ez a gondolat mint rizikó. Egy esetleges tragédia során nem szeretnék asszonnyal és gyerekekkel duplán kicseszni.Ti egyébként mennyire és milyen praktikákkal vagytok ilyen esetekre felkészülve? Vagy mily módon készítek fel, illetve edukaljatok a családtagokat?
-
bigbuda
aktív tag
Sziasztok, egy kicsit fura kérdésem lenne, de mostanában eszembe jutott, és szeretnék tájékozódni és asszonyt is edukalni.
Tehát jelenleg mindenféle befektetés az én nevem alatt fut, TBSZ IBKR-en van és a következő években is csak itt tervezek tevékenykedni. Hogy ne bonyolitsam túl az életem, ez maradna is így, úgyis én kezelem a pénzügyeket.
Viszont... Nyilván a következő 50 évben nem tervezném, de mi van akkor ha velem történik valami? Konkrétan elhalalozasra gondolok.
Ilyenkor az IBKR-en lévő dolgokkal mennyire bonyolult az öröklés? Kell tudniuk a hozzátartozóknak hozzá részletesen az információkat? Lehet olyan veszély hogy nem tudnak majd hozzájutni és megörökölni?
Ha valaki tudna segíteni hogy ilyen esetben mik teendők vagy mi a folyamat azt megköszönném.
Nagyon nem szeretném hogy most epitgetve a családom pénzügyi jövőjét, egyszercsak ilyen miatt padlóra kerüljenek. -
bigbuda
aktív tag
Sziasztok, nemrég adtam le az első ordert IB-n, de valami nem tiszta nekem.
Order: VWCE, limit 125euro, 40db
Amikor leadtam az árfolyama olyan 125.6 voltÉs azt vettem észre hogy szinte egyből jött a notification, hogy a 40 VWCE vásárlása teljesült, de még akkor is 125 feletti volt az értéke. És már egyből pár eurós mínuszt írt, mint veszteség.
Most hogy is van ez? Hol tudom megnézni hogy milyen áron teljesült, vagy ez a limit order hogyan működik?Update: vagy lehet hogy nem real Time az árfolyam és mikor leadtam az ordert valóban 125 alatt volt? Csak még nem látom a legfrissebb árát?
-
bigbuda
aktív tag
Sziasztok, hétvégén is lehet IB-n azonnal EUR.HUF-al pénzt váltani?
-
bigbuda
aktív tag
Egyáltalán nem soherkedes, illetve igazából én is ingyen megúsztam mert 50 ezrenkent utaltam, mert a számla csomagomban 50k-ig ingyenes az utalás.. picit több idő mintha egybe menne, de hát miért is gazdagitnam a bankot, nemde?
Jaj és ahogy itt forumtars korábban javasolta, 50.000-tol visszafelé 1ft-al kevesebbeket utalni, így ha valami nem megy át akkor egyszerűbb a beazonosítás.. (tehát 50000, 49999, 49998, ..., )
-
bigbuda
aktív tag
Akinek van már konkrét tapasztalata, nagyságrendileg havonta mekkora mértékű ETF (pl. VWCE) vásárlási tranzakció (+ HUF->EUR váltással) kerül 2000ft-ba ?
Ha az lenne a cél hogy pont kimaxolni az amúgy is esedékes havidijat.. -
bigbuda
aktív tag
válasz
UberMutant #607 üzenetére
Köszönöm, természetesen semmiféle trükközésről nem lenne szó, nem emiatt kérdeztem, az nem volt tiszta hogy NAV honnan tudja majd hogy mennyi ment be a gyűjtő évbe összesen, ha csak a legelső utalás (ami egyébként 50k huf volt) van lejelentve. Mert veszteség és feltörés esetén nem szeretnék adózni bármi baki miatt, ha nem is kéne alapból.
De akkor ha csak az első utalás összegét kell beírni, és akkor nem kell külön adott évi Activity Statement-et csatolni a lejelentesehez? Elég csak az a kitölthető pdf az adatokkal és első utalás összegével?
-
bigbuda
aktív tag
Igyekeztem nézni, de ami megzavar kicsit, hogy új TBSZ (nem transzferalt) lejelentesehez melyik tutorialt kell nézni?
Ma megjött a "TBSZ Account Funding Notice" üzenet, de a leírásban ahogy írja hogy a levél alján van egy pdf amit be kell küldeni NAV-nak. De én maga a levélben nem találom a pdf-et.
Tehát akkor mit is kell beküldeni?A másik hozzászólásban lévő leirasnal meg kicsit máshogy van írva a folyamat, ott látok egy kitölthető pdf-et és még az Activity Statement doksit kell csatolni. Amúgy ami nem tiszta nekem itt, hogy a pdf-ben van egy olyan rublika, hogy "Elhelyezett pénzösszeg". No most itt a jelenlegi egyenleget kell megadni? Vagy a legelső utalást? (Ugye próbálkozás gyanánt többször is utaltam) Az nem tiszta hogyha most mondjuk beirom a jelenlegi 100k egyenleget az összeghez, de a lejelentes után még majd idén utalnek rá 5 millió ft-ot, akkor arról nem kell tudnia már a NAV-nak?
Mert ha netán idő előtt feltorom veszteséggel, ugye ilyenkor nem kéne adózni, de a NAV azt fogja látni hogy 100k volt az egyenleg és mondjuk most kivettem 2 milliót (ami veszteséges), akkor nem azt fogják gondolni, hogy nini itt volt 1.9M profit, adozzak csak.Bocsi ha hülyeségeket kérdezek de köszönöm ha valaki elmagyarázza hogy kell eljarjak a lejelentesnel, mire kell figyelni, és hogy figyeli ezt az egészet a NAV? Esetleg később még kell e bármit nekik riportalni?
-
bigbuda
aktív tag
Igen, még ezt azért atgondolom.. nem tudom mennyi lenne a max utalási díj, majd utánanézek.
Illetve kérdésem lenne TBSZ lejelentes lépéseiről NAV felé. Most majd várnom kell IBKR oldaláról valami dokumentumra amit el kell küldenem Nav-nak? Ha igen mennyi idő kb amíg megjön ez a doksi?
Illetve már előre megkérdezem, hogy abban a doksiban meg kell adni mennyi pénz lett a TBSZ-re téve? Ha igen itt a legelső utalást kell megadni vagy az egész egyenleget? Csak azért kérdezem, mert most ismerkedés gyanánt kicsit játszogattam és a legelső utalasom 50k volt, majd 5*200ft és végül 49 ezer Ft, tehát most 100k van a TBSZ-n (7 utalasbol)..
Illetve ugye év végéig még lesz rá pakolva biztosan, de lehet addigra már lejelentenem NAV felé, ilyenkor mi a helyzet, utólag megint írni kell NAV-nak hogy gyűjtő év végére mennyi pénz lett beutalva osszvissz? -
bigbuda
aktív tag
Sziasztok, nemrég regisztráltam IBKR-re TBSZ-el. Az első pénz befizetés megtörtént 50k Ft... Ehhez ugye először IBKR felületen egy banki atutalasos megbízást kellett kitölteni, ami után látható volt hogy hova milyen közleménnyel kell utalni.
Nos a kérdésem ha nekem az lenne a terv, hogy 50k ft-onkent tennék be mondjuk 10M ft-ot, akkor ehhez 200x ki kell a megbízást tölteni IBKR-en? Tehát az nem működik, hogy újra elküldöm ugyanazt az utalást egymás után? (ui. 50k alatt ingyen van az utalás teljesen, ezért gondolkodtam ebben)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Xbox Series X|S
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Renault, Dacia topik
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- LOQ 15IAX9 15.6" FHD IPS i5-12450HX RTX 4050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-1135G7 I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest