Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
chaser83 #2210 üzenetére
Én nem küldtem ilyen illetőség igazolsát, ez micsoda ez? Én eleve IBIE-nél nyitottam a fiókot, nem volt IBCE-hoz közöm.
Kell ezzel foglalkoznom, vagy ha nem izgat ez a 20%-os Ír adó ezekre a fillérekre, akkor maradhat így, és akkor 0-ázom az SZJA részt, mint a Wise számlakamat után? Csak mert az alapján igazából kitöltöttem az adóbevallásomat.
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Valaki magyarázza már el nekem hogy a számla kamat után amit az IBKR adott azok a bruttó magyar forrásadó oszlop mennyiségek hogyan jönnek ki?
Az oké hogy ők nem vontak le semmi külföldi forrásadót, így teljesen itthon adózom.
De azok az összegek nem vágom milyen képlettel keletkeznek, ahogy számoltam a bruttó összeg ~18%-ának felelnek meg. Ilyen adó van itthon ami ezt írja elő?
Nem úgy van hogy a bruttó rész után 15% SZJA-t és 13% SZOCHO-t kellene fizetnem? (és ezt a SZJA-ba a 183+191-es külföldi kamat jövedelem mezők + a 293 SZOCHO alá kell beírni?)
(Egyébként a szeptember 5.-ei MNB USD középárfolyam sem stimmel hozzáteszem amit ír, kisebb az aznapi valójában. A Dec.4-es már jó. De számolok ezzel a nagyobbal, üsse kő.)
-
DarkByte
addikt
válasz
banderasz77 #1870 üzenetére
Hát csak kérdés meddig. Most hogy a Wise pénzes lett én is így utalok be a havi fizuból az oda szánt részt, de szerintem ez nem lesz örökké így. Sőt, valamiért az sejtem a Revo-nál is megszűnik ez idén valamikor.
aAron_: no thanks
-
DarkByte
addikt
Ez a Revo nyavíkolni fog ezt hogy kell érteni? Én rendszeresen használom egyéb dolgokra is a Revo kártyámat, nem csak erre. De kb. azt tervezem ezután hogy havi konyhapénz + IBKR megtakarítás feltöltés Revo-ra, és a megtakarítás részt egyből tovább is utalom IBKR-re. A többit meg hó közben elköltöm. Ez se fog nekik teszeni?
-
DarkByte
addikt
Köszi!
Hát nem egyszerű.
Nem tudom az okozhatta-e az eltérést hogy most év elején mikor frissítettem az IBKR profilt akkor kikapcsoltam ezt az USA kettős adóztatást elkerülő dolgot amit a Github leírás is ír. Eddig be volt kapcsolva, mivel anno mikor regisztráltam tavaly év elején még ez volt érvényben.
Ide akkor írj értéket, ha te önállóan fizettél be szocho-t 2024-re. Ha ilyen nem történt, akkor hagyd üresen.
Mivel van vested dollár RSU-m periodikusan a cégtől ahol dolgozom, így amúgy is kell befizetnem egyénileg SZJA-t és SZOCHO-t a NAV-nak ezek után, és ezt fel is kell tüntetnem adóbevallásban.Azért gondoltam hogy esetleg akár a következő ilyennél (adózói negyedév vége előtt kell ezeket rendezni) hozzá is rakhatnám és akkor itt feltüntetem és ki van fizetve.
De hajlok rá hogy ez annyira pici összeg amúgy is, és mivel amúgy se esne bele az 1000Ft-ot elérő SZJA hátralékba, ezért hagyom a fenébe.
Kár hogy ennyire agyon van bonyolítva ez az egész.
Ilyesmire pl. egy könyvelőt fogadni teljesen hülyeség lenne, mert nettó pénzkidobás. -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #1647 üzenetére
Illetve ide is fel kell vinni szerintem a SZOCHO összeget gyanúsan hogy a végén nullás legyen az egész adóbevallás:
"19. Egyéb jogcímen kapott jövedelem, amely után Ön kötelezett a 13%-os szocho megfizetésére"
de ezt majd megnézem ha már a tervezetet összerakta a NAV (márciusban elvileg már meglesz) és el tudom kezdeni beleirkálni.
RSU miatt úgy is bele kell nyúlnom, akkor már megcsinálom ezt is. -
DarkByte
addikt
Vagyis a SZJA-ban a
"183. sor: Kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelem és adója"
rész alatt felviszem jövedelemnek a 94 Ft-ot, ebből ő számol nekem 14 Ft adót (15%), majd a
"191. A 183. sorból a külföldön is adóztatható kamat, a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján és a megfizetett adó"
alá megint felviszem a 94 Ft jövedelmet és hogy 18 Ft adót már fizettem utána, ez akkor kiüti a 183-mat.És akkor még elvileg a 13% SZOCHO-t (94*0.13 = 12Ft) kell befizetnem a NAV-nak 258-as adónemkód alatt, plusz a
"293. A magánszemély szociális hozzájárulási adója"
rész alá is beírni az adóbevallásban, valamint a
"296. Az adózó által befizetett szociális hozzájárulási adó"
-nál is, hogy ez is nullázódjon hogy befizettem már.Így gondoltad?
-
DarkByte
addikt
Azt jól gondolom hogy a 2024-es adókimutatásban amit az IBKR készített, azon a számla utáni kamatot amit kaptam, azon a "magyar forrásadót" ők nem fizették be a NAV felé, hanem azt nekem kellene és valahol szerepeltetnem is kell az adóbevallásomban majd? Ha igen, tudja valaki pontosan hova?
Ugyanaz a dolog lenne vajon mint amit a Kiszámolón írtak a napokban a Wise-os számlák utáni kamatra? [link]Mondjuk lehet én vagyok bolond hogy 18Ft-nál foglalkozok ezzel..
-
DarkByte
addikt
Ezt terveztem. Tippre holnap reggelre ott lesz
Az viszont új infó volt hogy 48 óra vállalás van, ezt jó tudni.
De amúgy ha mégsem, ott a Revolut bizonylat, plusz elvileg az IBKR is azt ígéri ha valami félrement és nem tudják beazonosítani a célszámlát, visszautalják a küldőnek. Szimplán csak kíváncsi voltam más járt-e már így, nekem általában 24 óra alatt eddig megvolt ez, még ha a Wise USA-beli számlájáról utaltam be az IBKR-hez akkor is. -
DarkByte
addikt
Revolut-ról utaltam forintot IBKR-re. Mivel vasárnap indítottam hétfőn fél 12 körül teljesült a Revolut log szerint. Tiszta sor. De még mindig nem ért oda, most már 32ó+. Kezdjek aggódni vagy más is járt már így?
Előtte kipróbáltam pár hete kisebb összeggel és akkor minden jó volt, ugyanazt a mentett küldést használtam, meg persze át is ellenőriztem az adatokat azért.
-
-
DarkByte
addikt
Ha nem töröd fel idő előtt, és végig várod az 5 évet, a NAV felé a kezdő beutaláson túl semmilyen jelentési kötelezettséged nincs TBSZ-el.
Ha mégis, azt neked kell megtenned.
(Ha jól sejtem a feltörés napi portfólió pozíciók értékeit kell MBN középárfolyamon Forintra váltani, levonni belőle a gyűjtő évbeli vásárlások értékét, és a különbözetre kell SZJA+Szocho-t befizetni a NAV-nak. Hogy hogyan tudod a gyűjtőévbeli vásárlásokat megfeleltetni egzakt, azt nem tudom, mert év közben is van már rajta nyereséged. Talán az átlag egységárral felszorozva lehet számolni?)
-
DarkByte
addikt
válasz
Oppenheimer #588 üzenetére
Mindenesetre ha már látjátok hogyan működik, lécci írjátok be a fórumba. Kíváncsi vagyok.
-
DarkByte
addikt
Hogyan lehet MÁK-ból IB-be direkt forintot utalni? Ezt leírnád lécci hogyan csináltad?
Eddig MÁK -> Wise (belföldi HUF számlaazonosítót vettem fel a MÁK-nak) -> IBKR (a beépített Wise integrációval) utalási útvonalon csináltam, de úgy hogy február 1.-től rámegy plusz extra 0.45% tranzakciós illeték a Wise-ról kiutalásra, ezt a feles lépést tök jó lenne ha ki tudom venni ezek szerint.
-
DarkByte
addikt
Hát, legalábbi is ezzel nyugtatom magam én is.
Bár szerintem a jövő évi bejelentés után fel fogom hívni a NAV infóvonalat, mint nemrég olvastam tudsz egyéni kódot igényelni Ügyfélkapun és utána már látja az ügyintéző a dolgaidat és meg tudja nézni. (Még nem próbáltam, csak megigényeltem.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest