- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen házat vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
KROK640 #7588 üzenetére
Azt kell megnézni Xeon kapható-e hozzá jó áron, sokat nem érdemes rákölteni
E5- V3 (és most már a V4 is) baromi olcsó, mert rengeteg szervert selejteznek le és szednek szét, a proci meg még használható.
Sajna brand 2011-es lap ritka és drága, itt jönnek képbe a kínai lapok, nagy részük problémás, legtöbbön desktop chipset van, egy részükön újrahasznosított C612 , azok jobbak. Sokszor a VRM is gyenge, és a hűtésük sem jó.
Sokat nem érdemes rá költeni, de a legolcsóbbat sem szabad megvenni, mert használhatatlanok. Át kell bújni a külföldi teszteketNagyon olcsón sok RAM +sok mag, ha ilyen kell akkor még most is jók. ...
-
válasz
KROK640 #7586 üzenetére
Régen én is lóugrásokban haladtam: 16Mhz 286->486SX 25Mhz-->Intel Pentium MMX 233 (OC 266), AMD Duron 900Mhz (grafit tuning 950Mhz)......Pentium 4 (mikrosütő, csak az hackintosh miatt választottam) utána Core duo procik (aztán olcsó 54xx Xeonokra váltva), dual 54xx xeon lapok majd jó sokáig x58 és Xeonok
Egy egészéges tunngot/moddingot mindig preferáltam.... -
-
válasz
KROK640 #7560 üzenetére
Igen, mivel már csak netezésre kell. Ahhoz meg fölösleges a nagy proci.
Nem is szép a képe sajnos. Egyik fele megsárgult, azért dobhatták ki. Amúgy rosszul írtam csak 22"-os. Nem vészes amúgy hogy nem fullhd és kárpótol hogy 16:10-es arányú, azokat jobban szeretem. Lenovo lt2251pw
Downgrade meg szükséges volt, pl megy windows update és az nekiáll valamit dolgozni a háttérben (.net asszem pakolgatja össze magát) akkor terheli annyira hogy hallható legyen. 2687wv3-hoz meg kicsi a gyári hűtő turbo hackel. (3 hőcsöves 8cm ventis vacak)
Volt a gépben 2696v3 és 2699v3 is, egyik sem az igazi ekkora hűtővel. Szerintem valahol inkább 120w-ig volt ez kényelmesen használható. Nem throtlingol nagyobbal sem csak hangos. Régen volt még egy 2686v3-asom, az egész hűvös volt 120w 18 mag asszem 3.5ghz és DDR3 támogatás kínai lapokban, azt sajnálom hogy nem tartottam meg.DarthSun
Ez a Dell T5810 eléggé rugalmatlan, az sem mindegy neki hogy a pcie sata m.2 adapter melyik slotban van pedig csak tápot kap a pcie slotból.
Illete van biosban beálíltás hogy melyik legyen az elsődleges vga de az a menü sem működik (van auto meg pcie1-4-ig). Hozzáteszem én barmoltam kézzel a biost rebar és all core turbo ffs modulokkal, lehet valamit felülírt és azért viselkedik így.
Illetve annyi bug van hogy alvás módja nem működik de az tipukus hiba ha turbo hack bele van integrálva, kínai lapokon is volt ilyen hibám. Alváskor nem reagál usb eszközökre.
Némely kártyám meg nem megy ha rebar hack is bent van. (régi tesla és egy újabb radeon pro)2640v3 is jó lehetne. Igazából érdekel hogyan működik az L-es proci turbo hack-el ezért inkább nézegettem azokat. Akartam LGA1155-ben egy 1220lv2-est (i3 17w) de az már tényleg gyenge lenne pedig akár passzív is lenne (thermaltake ultra extreme hűtőm pont van hozzá)
-
Kaslerka
tag
-
Kaslerka
tag
válasz
KROK640 #7503 üzenetére
Persze, 4.0-n készültek a tesztek, csak nem gondoltam volna, hogy a gen3 az a fele.
De ahogy utánanéztem a sebességeknek, igen a fele, így jön ki a 3800-as olvasás.
Egy 2,5"-es 512GB-os Kingston SSD volt az elődje, ahhoz képest természetesen szárnyal!
Az volt a rendszer + egy 2TB-os WD HDD minden másnak. Ritkán játszom, de gondoltam most már ne ez miatt kelljen várnom a betöltésre.
Így most kipattant a Kingston, bekerült helyette ez a 2TB-os "penge", plusz maradt vésztartaléknak a WD. Vettem hozzá azért egy AXAGON 1cm-es hűtőbordát, hátha...
De egyelőre jó lesz az alappal.Üzenem azoknak akiknek RAMPAGE V EXTREME-ük van, hogy megerősítem 477il4 hsz-ét, semmilyen keretes hűtés nem fér el a RAM foglalat miatt és a VGA alatt nem fér el egy 1cm-es gumis felfogatású borda sem.
Szóval aki mégis ilyenen töri a fejét, az küldje más slotba a VGA-t, persze ha ragaszkodik az M.2 gyári helyéhez.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7468 üzenetére
nem arra
ha gyorsabb a VGA, akkor kevesebbet var ra a CPU, elobb tud ujabb adatot tolni neki, ezert feljebb megy a CPUload is, es azert IS(!) lesz 1,5x gyorsabb
en siman csak VGA-t cserelnek most is
egy RX6600/6650XT egy GTX1080-t megkajal
es sokal kisebb zsuga meretbenhiaba csak 128bit-s, de 16 ill 17.5GHz-n veret a RAM es 2.6GHz-n a video chip rajta
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7464 üzenetére
game kozben minnel gyorsabb dVGA-t raksz a gepbe, annal gyorsabb lesz
Sandy Bridge 2012-s kb, a RX4xx meg 2016-sen is kicsereltem a RX580-8GB-t egy GTX1080-8GB-ra es siman 1,5x gyorsabb lett
masik gepben is a RX470-4GB helyett GTX1660S-6GB 1,5x annyi fps-t hoz egy X99 E5-1620v4-lsemmi mas modositas nem volt, csak a VGA mindkettoben
es a gyorsabb dVGA-val a CPUload is magasabbra megy ugyanazzal a CPU-val is
-
válasz
KROK640 #7452 üzenetére
Kicsit megálltál, az idő meg ment tovább.
Egy Sandy i7-2600K/2700K RX580-nal tényleg jó és korához képest meglepően jó gémer gép VOLT... 3-4 éve. De semmilyen azóta megjelent játékban nem tud magas beállítások mellett értelmes natív felbontáson jó FPS számot generálni. A low 720p beállításokon 40 FPS-es eredményeket meg ne mondjuk már használhatónak.
Nekem is van pontosan ilyen konfigom, 5,2 GHz-es 2600K, 2x8GB 2200MHz (kis BCLK-val) CL9-es Hynix MFR RAM, csurig kihegyezett subtimingokkal, meg egy 1400MHz-es RX580 8GB, de nagyon eljárt felette az idő. Főleg 2021 óta.
Imádott X79-em se nagyon akar már erős lenni, pedig mindent megtettem érte:
[link] -
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #7452 üzenetére
Q9650 helyett jobban megéri az X5460, már ha alkalmas hozzá a lap. (Most épp van egy félkonfigban HA-n).
Persze jó az E5 1630v4 érték/ár arányban. DDR4 REG ECC is olcsó. Legutóbb talán 8e volt mindösszesen a 4x8GB.
A probléma az alaplap árával szokott lenni.
30e+ Ft-os kínai csodák. 30e Ft-s brand gépbelsők. Vagy 40e+ -os valami gamer szintű X99 lap. Vagy a 80e+ Ft-s OC-s lapok a totally unlocked procikhoz.
Dual socketes lapok...Kihasználatlan gépek.
Egy P3-as HP vectrát 2016-ban vettem 3e-ért (postával).
"Most" kapcsoltam be karácsonykor Voodoo-t tesztelni.
Meg egy geforce 3 TI200-at (amin egyből fel is robbant egy kondi).
A 486-os is itt van tőlem 1 méterre. Szerintem idén még azt se kapcsoltam be.
CORE2/XEON-t viszont hetekig teszteltem tavasszal.Most ezekkel a 6 8 14 18 magosokkal játszom.
-
Bile Demon
őstag
válasz
KROK640 #7445 üzenetére
Nekem az első CPU, amit tuningoltam az egy 33MHz-s Cyrix 486 DX volt 1994-ben.
Ment 40MHz-n végülis, de valahogy nem volt az igazi. Utána az Amd 486 DX2 80 @ 2x50MHz jött.A C2D 2140 sorsát meg figyelemmel fogom kísérni. Magam részéről megelégedtem az E8500@4200MHz-al vagy az X5460@3800MHz-el. Az ikonikus Q6600@3GHz-al is van egy félkonfigom. Valamennyi tartalék még van bennük, de normális feszültséggel, kitesztelt stabil órajelből ezt tudják.
Konfigból a Q9650@3600 van összerakva XP + Win7 multiboot. Amire ez nem lenne elég, arra ott van a Sandy Bridge-es konfig (2500K up to 5.1GHz).
Most pedig az X58-as és X99-es platformokkal ismerkedek. Az X58 kellemes csalódás. A csúcs CPU-val egy energiahatékony és gyors rendszert eredményez.
Más:
MSI X99A Raider lapban próbáltam az E5 2697v3 procit. Bár azt írja a TDP-nél, hogy "unlocked" hiába állítom át, nincs hatása.
Az all core órajelet is beállítottam 3600-ra. Ennek sincs hatása, akkor se, ha csak liteos terhelést kap (100W alatti TDP).
Ez utóbbinak mennie kellene, nem? Tegyek fel régebbi BIOS-t, vagy mi a titka? -
-
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7323 üzenetére
biztos lehet kerni 4db-l is, ha rajuk irsz
24" es 27" monitorok kozott 10-15k szokott lenni arban, ha nem vmi 144-165Hz freesync gamer megoldasrol van szo, hanem a proli 60-75Hz-s kivitel
meretben meg elegge latvanyos a diffi
amit vettem kariajira monitort is freesync, de max 75Hz [link]
szoval alatt is tud menni
~70k-ert tuti
HDMI DP es USBhub(!) van rajta -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7317 üzenetére
hat nemtom, de az ebay-n is kerestem mar tobbszor is, de nemnagyon talaltam eladot
csak a v201-st, amin B85 a I/O chipset es csak 2xSATA3 meg 2xSATA2 van
az akar lenne ujan ismeg a hofeher E5-K9-sbol van egy ujabb revizio, amin mar 8xSATA3 is van
na azon van meg C612-s chipset tutira -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7303 üzenetére
4GHz-s FX-t az 3-3.2GHz-s intel i3 is megharapta a magasabb IPC-je miatt, ami miatt azonos orajelen 1.5x gyorsabb volt akkor az intel akarmi, mint az AMD
de meg a facelift-s Piledriver-nel is,mert kozben az intel-bol is kijiott az ujabb gen a tik-tok lepcsoben es mar 3.2-3.5GHz-t tudott sok
Haswell-bol is volt a i3-41xx, meg a Haswell refresh i3-43xx szeria, ami +1MB cache +100MHz orajel
foleg mivel hiaba volt 6-8core kivitel is az FX-kbol, 2 core felett akkoriban nem sok minden futott
egy 4core i5-l siman akarmi IS ment
i7-4770/4790-l meg te voltal a sheriff a kornyeken -
válasz
KROK640 #7301 üzenetére
Felépítése miatt lehet ilyen. Valószínű valami részegységéből több van mint a hagyományos prociknál.
Lehetne akár a több avx512 egységes prociknál (pl xeon gold) 4 szál de az extra hardver miatt fölöslegesen drága lenne megcsinálni.
HT-nak hátránya is van, ha rosszul van elosztva akkor a 4 szál még nagyobb lassulást csinál mint ha kettőnél csesződik el az elosztás.
Phi-nél speckó terhelést kap ami kiszámíthatóbb mint pl egy asztali gép windowsa amely ezernyi féle munkát ad a procinak.
Elméletileg már nem kell ki be kapcsolgatni, OS megoldhja az elosztást.
V3 prociknál is csak azért érdemes tiltani mert plusz fogyasztást ad ami TDP limites esetben lassít. -
válasz
KROK640 #7299 üzenetére
Atom proci 4 szál magonként. De harmat gyenge, azaz valami célra biztos jó ahol sok szálat kell futtatni de kis munkára.
Van 72 mag 288 szálas verziója is.
Illetve több féle formában volt, eredetileg pcie kártyaként aztán szerverbe.
Nvidia tesla ellen lett szánva azaz ez x86-os kódot is képes futtatni (azért futhat rajta komplett windows is).
Intel kukázta az egész xeon phi projektet, helyette a mostani procikban található E core megoldás lett fejlesztve LGA7529-ben majd valamikor.
A 64 magos verzió ilyen 10eft körül van ebayen. [link]
Pcie kártya verzió 20-30eft körül már van. [link]
Windows futtatni úgy tudom hogy a procis verzió tud speckó lapban (sajnos nem jó hozzá a sima LGA3647-es lap). A kártyás az linuxot tud futtatni önmagán belül bár fene se tudja, lehet valami virtuális windows futhatna rajta.
Viszont ilyen célokra nincs értelme többszáz wattos kártyát használni, sima legolcsóbb átlagos ryzen vagy újabb i3 gyorsabb nála tizedannyi fogyasztással. -
-
-
-
Kaslerka
tag
válasz
KROK640 #7268 üzenetére
A program neve: Siril
A progi lényege, hogy készítesz rengeteg képet az égboltról kb ugyanonnan, majd ez az összeset egymásra pakolja. Ha szerencséd van, akkor minden kép máshol zajos, ez pedig készít egy olyat a végére, ami "tökéletes".
A végén pedig kapsz egy log file-t. -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7253 üzenetére
20GB felett meg nem lattam a gepet csak 1-2x
az egyik a Diablo4 marciusi tesztje volt 29GB-l, ami 48GB-s gepnel is befoglalt vkinek 45GB RAM-t, a masik meg a COD-nal, amikor az elso inditasnal a letoltott texturakkal makettkodik egy fel orat es akkor vol 21GB a hasznalt RAM
ezenkivul normal napi hasznalatban meg a 16GB-t is csak alulrol karcolgatja, 13-14GB-l, pedig napokig-hetekig sincs ujrainditgatva, max csak frissites miatt
OK, nyilvan aki videokat vagdos, annak jol johet a 32+ GB, de csak azert, hogy legyen, felesleges
abbol inkabb vennek vmi hasznosabbat
ex-kollegam egy i5-6400T + 2x4GB RAM-s gepen vagott esukvoi videokat, nagy nehezen ra tudtam beszelni (hasznalt) 2x16GB-ra meg egy nagyobb SSD-re, mar azon a gepen is jelentos gyorsulast okozott
mondjuk sosem ertem, aki dolgozik geppel es penzt keres vele, az azert miert fillerb4szoskodik ennyire a hardveren
az ido penz
az a PC is mar vmi cegtol kikukazott brand technika volt óccsóé, szoval az is mar egy korabbi ennel is elavultabb kotlat valtott le
foleg az mellett rohejes, hogy egy epkezlab videos-fotos 250-300k-ert kert mar 3-4evvel ezelott is ezert -
válasz
KROK640 #7239 üzenetére
6C12T mind a kettő. Hogy az IPC változott volna, abban nem vagyok biztos, talán 1%-ot javult a Broadwell után jövő sok gen alatt.
A 6800K már 14 nm-en készült. Nem nagyon tudtak/akartak annál sokkal több tranzisztort belepréselni az utána jövő 6-7-8-9-10. generációkba sem, mint ami abba belefért, cache méretek sem nőttek.
A tranzisztorok feszültség/perf görbéjén javítottak sokat (14++++), láthatóan egyre nagyobb órajeleket értek el adott fogyasztással, főleg a memóriavezérlők gyorsultak nagyot ... amit meg részben kompenzál az LGA2011 platform négy memória csatornája.A 10.gennél még hiányolom a körítést. Csak a 11.gen kapta meg a PCIe4.0-t, új GPU részt, +4x PCIe sávot M.2-nek, AVX512-őt, stb ... ja és a 11.gen valóban hozott IPC növekedést, kb. 10%-ot.
Ahogy írod, a 10400 "csak" egy 6800K, minimálisan nagyobb órajelen, kisebb fogyasztással
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640 #7234 üzenetére
"Az alul maradó adatokra meg azt mondom, hogy mindaddig amíg ezek nem egy vérremenő AMD VS Intel hitvita kellékei, addig ennek inkább örüljünk
"
Mást írok : A 10100F-nek elvileg 65W a TDP-je, de nálam (és másoknál is yaoutubereknél) még játék alatt is 10-20W-ot fogyasztanak. Igen, az asztali verzió, és játék alatt. -
válasz
KROK640 #7231 üzenetére
Egyébként igazad van, valóban fura.
Az Intel szerint pl. egy i5-6900K proci, 3,2 GHz base frekin 140 Wattot disszipál a saját spéci terhelésük alatt.
Ehhez képest a CPU Package Power értékek nálam a következőképpen alakulnak a gyári 3,5 GHz allcore turbón, Gigabyte X99 UD4 lapban:
CpuZ multi: 85 Watt
CineBench: 102 Watt
AIDA FPU stessz teszt: 115 Watt
Vagyis jóval nagyobb sebességen sem sikerült a közelébe sem érni a gyári értéknek.
Konnektorban mérve is ellenőriztem, stimmelt.Egy i5-11600 meg hivatalosan 2,8GHz-en 65Wattot éget el.
Na most az meg nálam pl. CB alatt, all core 3,9 Ghzen szalad a 65 Wattos full gyári alapértelmezésben.
Úgy is írhatnám, hogy 2,8 GHz-en a 11600 marhára nem fogyasztana csak kb. 30 Wattot a legdurvább esetben is.Valami ezeréves beidegződés lehet, hogy beírnak valami tuti biztosan tarthatót, jóval alámenve a valóságnak, hogy jogilag rendben legyenek.
Mi meg a hajunkra kenhetjük ezeket a számokat. Maradhatunk a saját teszteknél. -
válasz
KROK640 #7229 üzenetére
A Base Frequency a maximális sebességük amit all core-on elérhetnek a megadott alap TDP-jükre, "Intel-defined, high-complexity workload" alatt.
Ezen terhelve, egy fikarcnyival sem többet.
A Turbo TDP (pl2) húz ki minket a slamasztikából, illetve, azért általában nem megy minden core maximális terhelésen.Gondolom, relatíve azért csökken a clock, mert nem javult annyit a gyártástechnológia amennyivel komplexebb lett a design. Összességében persze gyorsabbak lehetnek az újak.
-
-
válasz
KROK640 #7212 üzenetére
Hmm, hát ugye sok gyakorlatom nincs ebben, de a HUANANZHI X99 -TF Alaplap- al szépen kapcsolgattam a HT on/off- ot, aztán semmi gond nem volt - egy retro tesztgrafikon a 2014- es procival, csak 13 év az időutazás :
Az XP szépen felment, meg egyéb retro élmények, de pld azt még senki nem tudta megmondani hogy a kínai BIOSban a RAMot CR3- ról hogyan lehet visszavenni 1 vagy 2- re
-
válasz
KROK640 #7207 üzenetére
HT kikapcsolása több dologban érdekes.
Alapesetben ha fent vannak a spectre/meltdown patchek akkor a HT negatív irányban befolyásolhatja a teljesítményt játékok alatt.
Ha nincsenek fent (azaz régi mikrokód a biosban és windowsban törölve van a c:\Windows\System32\mcupdate_GenuineIntel.dll file) akkor a korábbi procikon nem lesz veszteség HT-t bekapcsolva. (10gen Cascade lake procikban már javítva van, szóval skylaketől visszafele egészen 1 gen-ig lassít a patch)
Sok sok mag esetén windows amúgy sem használja a HT részeit azaz minden második logikai magra pakolgatja a folyamatokat. 8-10 mag felett játékoknál már nincs jelentősége a HT-nek pár kivételtől eltekintve. Nyilván tesztek és olyan folyamatok amik mindent kihasználnak ott jótékony a HT.
De nálam ahol minden watt számít a magasabb turbó fenntartása miatt (meg a gyenge VRM miatt is) számít az hogy spórolok a többszálú teljesítményen hogy kevesebb magra több watt jusson.Szóval röviden ahol szét van patchelve a proci mindenféle lassító biztonsági patchekkel ott igen, kikapcsolt HT javíthat a dolgon ha a proci koppra van terhelve. Én az eleve procilimites környezetben ahol fent vannak a patchek akkor a HT-t kapcsolnám ki azaz 8-tizen-huszonx magig. 8 mag alatt inkább a patcheket irtanám ki elsőnek.
Ideális az hogy nem érjük el a TDP limitet (azaz nem kell HT-n spórolni) és patchek is ki vannak írtva. De játékok alatt továbbra sincs értelme HT-nek sok sok mag esetén (valahol 8-10+ mag körül húznám meg a vonalat)
HT arra szolgál hogy egy mag üresjáratát rakja tele de nem ér annyit mint egy egész mag. Lehet tekinteni rá mint egy fél magra csak ugye a patchek miatt még félnél is kevesebb magnak számít. -
-
válasz
KROK640 #7178 üzenetére
Hp Z440. 30eft volt hdd, ram és vga nélkül 1620v3 procival. Raktam bele pár dolgot tesztnek.
van itthon pár v3-as, most 2630v3 megy bele meg majd ha találok akkor ram. Most csak 1db 32gb-os lr van benne. Fake 5970 videókari, meg 128gb-os 10 éves ssd.
Majd tesztgépnek lesz. Talán turbo hackelve is bár még nem tudom mennyire megoldható ennél a gépnél. -
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7169 üzenetére
ugy ossze lehet rakni, hogy hasznalt egy resze, es uj hazzal+tappal van
E5-1650v3 6c12t 3.5-3.8GHz ill 2667v4 8c16t 3.2-3.6GHz-m meg lenne is bele, ami gamerkedesnel se lenne rossz, mert relativ magas az orajeluek is a Xeon-k kozott, alaplapot is tudnek adni
RAM-bol "csak" 32GB-m van 4x8GB
ugyhogy azt venni kene a HA-n 4x16GB-t vagy 2x 2x16GB-t 52k-ert
Corsair-3200-sokat pont arulnak isegy kb 50k-t lehet fogni ezzel az egeszen, ha tenyleg szamit
mondjuk akkor RX6600 is mehetne bele -
válasz
KROK640 #7165 üzenetére
Munkára én nem összerakott gépet vennék, workstationok messsze tartósabbak ilyen téren.
Aprón Dell Precision 5820 alapgép 100e alatt (LGA2066), ebayről xeon bele, ddr4 ecc reget találsz halomra. Win11 kompatibilis alapból. (Esélyes hogy eredeti win10 lesz rajta azaz kulcs nélkül beaktiválja a 11-est is)
Sas vezérlő mehet bele, aztán olcsón sas vincsiket.
M2-es drive valami modern oem samsung vagy egyebet nézz.
Amúgy pont nemrég adtam el 145eért supermicro lap, Xeon Silver 4215R, 48gb ram és baz nagy noctua félgépet. De az eggyel nagyobb kategória. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7165 üzenetére
hat a korites a deszka meg a CPU kore ide is pont annyiba kerul, mint amit a masik thread-be irtam
de ha megnezed az anyulap szinten annyi kb ehhez is
40-45k alatt nincs ertelmes, anyiert meg vatta uj S1700 AM4 is van
CPU-bol meg a sok-sok core az biza' penzbe kerul
plusz kell egy kajak huto is, mert 140W TDP az messze nem a frutti 65W -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7161 üzenetére
ebben azert az is benne van hogy a 10400F egy relativ olcso, u.n. "sweetspot" CPU volt egy 10100F-hez kepest, mert 10-12k volt a felara a 4c8t helyett a 6c12t-nek, ami egy teljes uj gep araban nem szamottevo diffi
ez meg itt sem ver foldhoz kb senkit, nyugatabbra meg plane -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7157 üzenetére
szerintem 8GB felett qrva mind1 mar....
(olyan mint a home juzernel aki nem vag videokat meg nem raytracer-kedik a 32GB+ RAM
16GB-g meg van merheto diffi, foleg 4-8GB kozott szamit nagyon sokat, meg 8-16GB kozott is eszre lehet venni, de 16GB felett mar... ritka, akinek szamottevo haszna van belole)
ott mar inkabb az orajele szamit, meg a GPU szamoloegysegeinek szama
a 3060TI-3070-3070TI is 8GB, de sokkal tobb szamoloegysege van, mint a sima 3060-nakez olyan mint a CPU-knal a 8-10+ Core CPU...milyen game hasznalja ki?
a 95%-k 4-6core-n is siman elvan
game-k inkabb magas orajelet szeretik, mint a dinnye core szamotmikozben a sok core-s CPU-knak meg pont nem magas az orajele igy a Xeon vonalon, hogy on-topic is legyen vmennyire a
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7150 üzenetére
mostanaban amugy a 1660 Super a jo vetel
50k-ert mar siman vettem kettot is a hetekben
kisebb fogyi, mint az RX580-nak es kb 20%-l gyorsabb az 590-nel is
tapegysegbol sem kell az 500+ Watt-s melle
vmi ~125W a TDP-je, mikozben a RX580 175W az RX590 meg 225W
OK, hogy 8GB helyett csak 6GB, de altalaban eleg szokott lenni 1920x1080-ra
nyilvan nem hardcore gamereknek, de ez nem is highend cucc -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7132 üzenetére
4-8GB nagyon sokat szamit, meg 8-16GB is eszreveheto, de 16+ az mar nem igazan atlagjuzernel persze
4x4GB-t gondoltam van is otthon Corsair 2666-s ilyen regota
eleg az bele
amivel egy RX500-s szerias zsuga elboldogul oda tobb nem nagyon kellmegneztem errol az uj NFS-rol gameplay-ket, 12-13GB-nel tobbet az sem ker
RX580-8GB elviszi ~50fps-l 1080p-ben
OK, mondjuk a videoban egy R5-5600X volt eppen, de azzal ez 60-62 korul tudott
[link] 22nm 4c8t Haswell-EP
[link] 22nm 6c12t Haswell-EP
[link] 14nm 4c8t Broadwell-EP -
-
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7121 üzenetére
de meg az ilyen sima FB/web/YT IGP-s gepeknel is keves tud lenni manapsag a 8GB RAM
en olyat sem irok ossze mar 16GB alatt, nem erdekel...
isminek is probalunk osszepakolni most egy ilyen E5-s megoldast joarasitva
deszka az ugy nez ki az lesz hozza az Ali-rol 35k-ert
RegECC RAM fruttiert
CPU-m van4c8t, 6c12t, 8c16t is hozza
meg talan lesz egy RX590 is
....ne egy lassan 10 eves 750TI-vel makettkodjon mar
kb 95k-bol megall a buli a CPU hutovel egyutt, es 1080p high-ban elcsavar majd eleg sok mindennel neki zsiiirul
fele a dVGA igy is
mit raksz ossze ennyiert...?
egy i7-4770 siman tobbe kerul, a RAM meg a CPU miatt is
ahhoz 18-20k a RAM meg 20k a CPU is, es akkor anyulap meg sehol hozza
65k-ert arulnak most is egy ilyesmit
hiaba kerul ebbe "sokba" az uj deszka, vegtere siman kevesebbol is megall
meg ebbe akkor rakunk ez helyett alapbol is magas orajeles 6c12t vagy 8c16t CPU-t, amikor akarunk, ha keves a jedi
a 100k az uber top max felso hatar igy is erre
nem lehet 3xxx R5-s AMD-ket venni meg 11-12gen intel vmit, mert akkor marad a 750TI kb ahhoz is kb orokre...
par evente ujit vmit a gepen, nem ilyen oooo majd par honap mulva veszunk vmit ujabb dVGA-t is bele
ezeket a sztorikat mar ismerem amugyis...
ugyanaz kb, mint amikor megvesszuk a fullsize ATX lapot, amin van 5db PCIE zsuganak hely, hogy majd lehessen boviteni, aztan amikor lecserelesre kerul addig is az egyetlen dVGA-n kivul evek alatt se ment bele semmi soha azokba -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7119 üzenetére
en azt vettem eszre az utobbi par evben, hogy 8GB mar siman keves lett, de a 16GB a legtobb juzernek az eleg, de tenyleg, a homejuzerek 95%-nak tuti az
OK, nyilvan nem a videoszerkeszto meg a virtualszervert uzemeltetokrol van most szo ...mert azoknak x2
de 8GB alatt nincs epkezlab gep mar vagy 6-7 eve...ez nem kerdes
meg igazabol most nem is draga a RAM
ha keves a 16GB, fruttiert lehet 32-d is
16GB RAM-t kapsz vatta ujan ~25k-ert
manapsag mi 25k?
lemegyek a boltba es ket sima biologiailag lebomlos nylonszatyorban hazahozok ennyiert kajat, es nem kell hozza kaviart venni
HA-n meg 20k alatt is lehet venni Corsair-t
meg 64GB-t is ki lehet rakni 2db DDR4-s modulbol -
válasz
KROK640 #7114 üzenetére
Igazából nem sok minden használja ki. Star citizen talán evett 32gbnál többet de valóban 16-32gb eleg alapvetően.
Ezek olcsó ecc reg ramok, szinte senki nem veszi.
A legtöbb ramom gépeimben ddr2-ben 32gb (4x8 ecc reg 667), ddr3ban 128gb (8x16gb ecc reg 1866) és ddr4 ben 192gb (6x32gb 2133 load reduced) volt. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7111 üzenetére
mennyire eletszeru mar, nem?
hogy kipengetsz egy rakat lovet fullHD monitorra, 6c12t CPU 50k-s tap...
...es akkora felbontasban megy a game csak 30fps felett, mint 15-20 evekozben megneztem ujra...
meg egy 1650 is 2.5-3x gyorsabb fps-ben, mint a 1030, a 1660Ti meg hagyjuk is kb mennyivel -
-
válasz
KROK640 #7097 üzenetére
30k ért nincs jó lap hozzá sajnos, csak nagy szerencsével. Újabb kínai lap revíziók is egyre gyengébbek, erőltetik a bugos desktop chipstes vonalat (mert olcsóbb) és a VRAM hűtés is egyre gyatrább, a forint meg gyenge (szerencsére már 430 az USD csak 380, de amikor vettem a lapokat 300 Ft körül volt)
Kis méretű DDR4 ECC filléres az tény (4x4GB meg elég)Ha alapok ára lejjebb menne még most is jó alternatíva lenne (kidobni most sem kell, csak már kevésbé éri meg bele invesztálni)
Sajátunk a 2666 V3-mal és 4x16GB RAM-mal még meg lesz egy darabig -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7099 üzenetére
par honapja egy ismi unokatesojanak osszeraktak egy gepet...
egy IT s rendszergazda volt az "A" verzio
6c12t CPU, 60k-s anyulap, 50k-s taperomu, premium markas haziko.... a monitor mar csak 22" meg GT1030 melle, mert az fert bele
osszeirtam en is egy "B" verziot, hogy szerintem mit kene, mert tuti jatszos gep lesz...
en is voltam ennyi idos, meg tizenpareves sracnak nem a wikipediat olvasgatni meg aknakeresozni kell a PC sosem, legalabbis utobbi ket evtizedben ilyet meg nem lattam, amikor van ra 350k, meg kalkulalva van egy dVGA is bele eleve
az ilyen FB/web/YT/4K-s gepekre meg jellemzoen nem kell ennyii3-12100F, 1660TI meg 27" volt nagyjabol es forintra ugyanannyibol all meg (350-360k volt ra mindennel)
de ha mehet bele used VGA is akkor egy GTX1080 vagy RTX3060TI is lehet benne, es akkor jassz leszerre ez az IT-s arc: aaa az szar, mert banyaszVGA es szet van hajtva
nekem is volt 5 evig Asus RX580-8GB-s zsugam, sosem banyaszott egy sec-t se, vatta ujan vettem, amikor ezek megjelentek 2017 majusaban
meg a banyaszok is inkabb lejjebb vettek az orajelet a fogyi meg a tartossag miatt, mert villanyban kifizettek volna 3 honap alatt egy +VGA-t, amivel csendben kisebb fogyival is min ugyanannyi a hashrateen meg erre neki: figyi, most kajakra osszeraktok egy 13-14 eves gyereknek egy "gamer" gepet a 10-s sorozat legfikabb VGA-javal, amire arra valo kb, hogy kep legyen a monitoron es 50k-ba kerul? (akkor)
meg egy hoki 22"-s monitorral? ami ~25k-val olcsobb, mint egy 27"-s es barhol meg lehetne fogni annak az arat?
hat mennyivel nagyobb jatekelmeny egy nagyobb TV- a konzol is
meg a 1660 akarmiben nezve is 2x-s fps-t tud egy 1030-hez kepest
erre o: haaat, max majd lejjebb veszik a felbontast 720p-re vagy lejjebb
mondja ezt az, aki amugy sosem jatszik PC-n semmivel, mert konzolozik
jaaa, aahhaa, de... (ott azert mar kirohogtem)meg majd gyerek ott van vatta uj 350k-s geppel, aztan a pistike osztalytarsa amugy 200-t ero 4-5 eve osszedobalt gepe 2x gyorsabb az x game kozben
hurraapu meg anyu meg nem erti miert nem megy a game a gezukanak szepen, pedig most lett osszrakva soké, es az IT-s rendszergizda mondta mi legyen benne
-
válasz
KROK640 #7099 üzenetére
Pont most raktam össze a 2011v3 utódját budget kategóriában már ha lehet annak nevezni.
Lap volt 60eft egy év garival hollandból. Asrock X299 taichi Xe, igazából van rajta minden ami kell.
Procit elcsesztem keményen ES i9 7900x lett volna , 40eft volt kínából de átcsesztek vele mert nem unlocked és nem is i9 hanem egy alacsonyabb órajelű Xeon W-2155 10 mag ugyan de csak 3.2ghz. Nem használhatatlan de nem érte meg az árát.
Ramokból eszi a platform szerencsére az ECC-Reg-et és a xeon es procival még az ecc is működik hiába asztali a lap. Viszont mikrokódott kellett cserélgetni mivel intel az új kódokkal az új biosokban már megtiltotta az ecc reg-et. Nincs az a szabadság mint régen. Gyakorlatilag i9-7xxx procikig ment az ecc reg, az i9-9xxx és 1xxxx procikkal már nem megy. Persze nem nagy baj mert mondjuk egy rendes i9 7900x 10 maggal 4ghz+ órajelekkel még mai napig elég lehet akár nagyobb kártyával is.
Videókari az új lesz pár héten belül, lehet röhögni Intel A750-es a kiszemelt -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #7097 üzenetére
ja akkor mennyivel tobb ammo marad egy dVGA-ra...
es azert ne mondja senki, hogy unlimited ammo van egy PC-re, mert az qrva ritka20+ eve rakok ossze gepeket meg u.n. felkonfigokat ismiknek, uj meg hasznalt cuccokbol is, de ilyennel csak sulyosan egyszamjegyu alkalommmal talalkoztam, amire eleg lenne egy kezem is megszamolni
legtobbszor olyan dolgokon all fejre a budget, amiket maguk osszealmodtak, hogy 50k-s heggesztotrafo tapegyseg, meg 50k-s ATX haziko, meg 144-165Hz gémer monitor, mert azt hallotta... aztan a vegen meg mar azon megy sakkozas, hogy khm dVGA-bol mi fer bele
de persze menjenek a 1-2 eves cimek is zsirul...
-
Kaslerka
tag
válasz
KROK640 #7070 üzenetére
Szia!
Köszönöm.
Háát, hogy mi volt benne anno azt nem tudom.
Jelenleg:
I7 4790 + ASUS Z97I-PLUS + 16GB RAM + GTX970 van benne.
Egy, magam által fejlesztett "ArcadeBOX" UI fut rajta.
Jelenleg 4000db játék van rajta (c64,arcade, nintendo,sega, stb, stb) és úgy működik, mint egy Xbox vagy PS konzol.
2db xbox360 controller van rákötve és azzal kell lapozni a menüben a játékok között + amíg keresgélsz, addig szólnak a jó kis "keygen" zenék. -
válasz
KROK640 #7022 üzenetére
Az MSI már nagyon sok éve megvan, állt azonnal vétel után vagy 3 évet érintetlenül. Azóta is csak benchmarkokra volt használva, kb. új a lap, de minden porcikáját ismerem proci és RAM tuning szempontból.
A Rampage is tök újszerű, de annak nem ismerem a tuningját.
Ami elsőre feltűnt, hogy a Rampage nagyon csak Broadwell-E-hez valónak tűnik, úgy látom, hiányzik belőle a komoly Haswell-E cache overclockhoz szükség 3-4 fesz. -
válasz
KROK640 #7019 üzenetére
HWaprón, használtan, csak az i5-10600 proci többe kerül mint amit kinézett lap+procit együtt.
És az i5-höz szükséges venni alaplapot és új memóriát is. Azért az a végére duplájába kerülne, nem ugyanannyiba.
Ettől függetlenül valóban nem éri meg az 5820k-ról 5960x-re váltás ... kivéve ha ez kb. semmibe nem kerül a végén. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- SzoftverPremium.hu
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged